Skip to main content

Budapest - ett resmål på uppsving

Ungerns huvudstad får allt fler beundrare

Allt större blir skaran resenärer som får upp ögonen för Ungerns stolta huvudstad. Ja, i ett snabbt och säkert tempo blir vi allt fler som hyser en stark kärlek till Budapest och själv kan jag omöjligen exkludera mig från en av alla dessa. Från att ha placerat staden längre ner på min prioriteringslista över destinationer att besöka, till att den nu glänser i toppen tillsammans med mina andra absoluta storstadsfavoriter i Europa, vågar jag vittna om att Budapest är ett resmål på uppsving – och jag tror faktiskt att vi endast har skådat begynnelsen av stadens blomstring.

För här ser vi kvarter lika prydliga och eleganta som de i Paris och takbarer lika välkomnande och avkopplande som de i Madrid. Vi hittar härutöver ett uteliv lika livfullt och vibrerande som det i London och en gästvänlig kultur lika älskvärd som den i Edinburgh.

Inte heller ska vi förbise att det i Budapest är tappa-hakan-väckande billigt och att du till exempel kan beställa en drink på en av de finare takterrasserna i staden – fast till hälften av det pris vi är beredda att ge i Sverige, men till en tre gånger så stor volym.

Enligt min mening förtjänar Budapest all uppmärksamhet den kan få, och med det sagt kommer därför mina Budapest-favoriter listandes i detta inlägg.

Glassa vid Fiskarbastionen

Ett par av Budapests mest välkända byggnader är Fiskarbastionen och Mattiaskyrkan som båda stoltserar på sin höjd på Buda-sidan om floden Donau. Inte nog med byggnaderna glänser ikapp med vackra spiror, detaljrika mönster och grandiosa fasader så har du från terrassen utsikt över floden Donau, de många broarna och Pest-sidan med parlamentsbyggnaden i täten. Och om solen står högt på himlen kan du under skuggan från de lövbeklädda träden njuta av uppfriskande sorbetglass.

Läs om Krakow här.

Utsikt över Donau och Pest-sidan från Fiskarbastionen i Budapest.
Bild: Terrassen vid Fiskarbastionen

Stanna tiden bland ångorna i termalbadet

Om det är något som Budapest är känt för så är det att vara en spanation, ensam i sitt slag. Ett besök i Budapest är alltså, enligt mig, inte fulländat utan en avkopplande stund på ett av stadens många termalbad. Förutom ångande pooler i olika temperaturer och former, kan du på spabaden välja och vraka i utbudet av olika massage- och skönhetsbehandlingar. Att många av termalbaden inryms i vackra anläggningar – välbevarade från tidigt 1900-tal - gör inte upplevelsen mycket sämre.

Ångor från termalbadet i Budapest, Ungern.
Bild: Széchenyibadet

Széchenyibadet är namnet på spaanläggningen som är lika välbesökt som den är stor. Badet ligger beläget utanför staden, men då Budapests äldsta metrolinje; nr 2 tar dig hela vägen fram från centrum är det både en smidig och upplevelserik färdväg.

Läs 12h i Prag här.

Ladda batterierna bland hustaken på High Note Skybar

Med en sådan vacker stadssilhuett som Budapest bjuder på, är det nästan ett brott att inte ta varje möjlighet till att njuta av den från ovan. Det verkar i alla fall Budapestborna har förstått och därför kan du i staden gå från den ena fantastiska takterrassen till den andra. Förutom att du kommer i höjd med eleganta byggnader och får en sånär överblick över den annars uppslukande stadskärnan, får du den välbehövliga och svalkande vila som du kan komma att behöva inför eller efter en fartfylld promenad bland sevärdheter och butiker.

Som den självutnämnda, sanna takterrassjägaren som jag är, hann jag med åtskilliga besök på några av stadens barer belägna högt ovan och min absoluta favorit kom att heta High Note Skybar. Här är sofforna mjuka, krukväxterna många, drinkarna stora och utsikterna obeskrivliga – och bäst av allt; du hittar High Note Skybar mitt i centrala Budapest på gatuadressen Hercegprimas utca 5.

Ät middag i 1800-talet

Att hitta bra restauranger med menyer som inte kommer att kosta dig skjortan, är ingen svårighet när du vistas i Budapest. Av Europas alla storstäder så är det här som du bör unna dig lyxigare matställen, och om du vill imponera på ditt resesällskap så kan jag varmt rekommendera kafét och restaurangen Café Central. Ett kliv innanför entrén och du lämnar 2000-talets moderna stadsliv bakom dig för att hälsas välkommen till 1800-talets romantiska atmosfär. 130 år gammalt, tar Café Central hem titeln som ett av Budapests äldsta kaféer, och årtionden av visiter från kända författare, poeter, kompositer och artister har onekligen färgat kaféts kulturella anda och inredning.

Café Central serverar alltifrån frukost och middag till bakelser – ständigt under ljuskronornas varma sken och titt som tätt till melodierna från jazzmusikanternas ackompanjemang. Restaurangen ligger centralt belägen på Károlyi Mihály u. 9.

Cafe Central i Budapest.
Bild: Café Central

Fånga Budapests skönhet i natthimlen

En sevärdhet som kanske för några känns lite förutsägbar, men som man verkligen inte ska underskatta är Budapest Eye – pariserhjulet som sträcker sig upp upp emot himlen med fler vagnar än man kan räkna till. Om du önskar få ut det mesta av attraktionen är ett tips att ta åkturen när nattens mörker har sänkt sig över staden och några av stadens mest imponerande byggnader lyser upp bland nattvimlet.

Du hittar Budapest Eye i hjärtat av staden, omgiven av de stora shoppingstråken och nära floden Donau på adressen Erzsébet tér.

Hälsningar Jenny

Se alla våra storstadsresor här.

Vi tror du också gillar...