Skip to main content

Gastronomiska äventyr i Baskien

5 dagar - pris per person från
18 495:-
Boka resa

Känn smaken av Spanien – mat- och vinresa till Baskien & Kantabrien 2024

Välkommen till en fem dagar lång förtrollande resa för alla sinnen genom Nordspaniens natur och kulinariska skatter! Här, i regionerna Baskien och Kantabrien, kan vi se fram emot vällagad mat, goda viner och en mängd oförglömliga upplevelser när vi tar oss genom det gastronomiska landskapet, från Bilbaos charmiga gator där dofterna av färskt bröd och fisk från marknaderna fyller luften, till de frodiga vinodlingarna i La Rioja där druvorna mognar i solens värmande strålar. Dessutom beger vi oss till kuststaden Santander där vi stiftar närmare bekantskap med kustens välsmakande pärlor innan vi ställer in siktet på den eleganta matmetropolen San Sebastián. Denna resa till Spanien är skräddarsydd för matälskare, vin-, öl- och ciderentusiaster och alla som vill upptäcka en av Europas mest älskade matregioner genom de lokala delikatesser som dukas upp på tallriken i detta nu. På plats i Spanien finns inget annat att göra än att njuta av de gastronomiska upplevelserna som väntar, så ta plats vid bordet, plocka upp besticken och låt smaklökarna vakna till liv. Bon appétit!

Därför ska du upptäcka norra Spaniens vin och gastronomi med oss:

  • Upplevelser i mängder med spännande och smakfulla utflykter – i mer än en bemärkelse
  • Kulinariska höjdpunkter som sent går att glömma
  • Besök på lokala vingårdar och sidrerias – de välkända ciderhusen
  • Erfaren svensktalande reseledare och lokala guider
  • Centralt beläget hotell i Bilbao av hög standard

Lär känna det karaktäristiska Baskien – en region rik på kultur och historia

Baskien, eller Euskadi som det kallas på baskiska, är en tämligen unik region i norra Spanien som förtjänat sin plats på kartan genom både natur och gastronomi. I den baskiska naturen hittar vi en fascinerande kombination av vackra kuststräckor, frodiga gröna berg och pulserande historiska städer. Baskien är dessutom känt för att ha sin helt säregna kulturella identitet och sitt eget språk, euskara, vilket faktiskt anses vara ett av Europas allra äldsta språk. Baskien är mest känt för storstäderna Bilbao och San Sebastián, som i sin tur både har sina likheter och sina skillnader. De båda städerna balanserar det gamla och det nya i en perfekt harmoni. Bilbao, som en gång var ett industriellt centrum, har idag vuxit till ett kulturellt centrum för konst och arkitektur – bland annat med hjälp av det omåttligt populära Guggenheimmuseet. San Sebastián å sin sida är känd för sin sin belle époque-charm och lockar besökare med både sina sina vackra stränder, den årliga filmfestivalen och inte minst sin storslagna gastronomi. Hit vallfärdar matälskare från hela världen, och när vi lärt känna San Sebastián lite bättre förstår vi precis varför.

En gastronomi att förälska sig i

Egentligen behövs det inte så mycket mer än den välkända mat- och vinkulturen för att utmärka Baskien som något alldeles särskilt. Genom sin speciella, exklusiva, men samtidigt lättillgängliga gastronomi har Baskien blivit en viktig och attraktiv destination för foodies av alla sorter, och matkonsten spelar en central roll i baskernas identitet. Den baskiska maten är i mångt och mycket känd för sin enkelhet, sin användning av färska lokala råvaror och högkvalitativa ingredienser och för sin kreativitet och innovation. Här hittar vi något för alla – en härlig blandning av både Michelinrestauranger och enkla pintxosbarer, där man serverar de lika delar exklusiva och läckra smårätterna som motsvarar klassiska spanska tapas.

Regionen är också känd för sina unika viner som till exempel txakoli, ett lätt mousserande och syrligt vitt vin som framställs av den gröna druvsorten Hondarrabi Zuri och som är en utmärkt följeslagare till skaldjursrätter och pintxos. Här finns naturligtvis även de djupa, kryddiga och mjuka vinerna från La Rioja-regionen. Vad som står klart är att Baskien med sin enastående mångfald av smaker och rätter är en plats där mat- och vinälskare njutningsfullt kan utforska en synnerligen rik gastronomisk tradition.

Kantabriens Santander – en kustnära bonus

Santander – staden i den Baskiens mindre grannregion Kantabrien – förknippas kanske för de allra flesta mest med namnet på en bank. Vad desto färre personer vet är att staden erbjuder sandstränder som håller samma strålande klass som Andalusiens sydspanska motsvarande. Fiskestaden Santander, pittoreskt belägen vid Biscayabuktens strand, ökar i popularitet tack vare både sin konst och sina livliga matmarknader. År 1941 drabbades staden av en förödande brand, men nu har man åter väckts till liv och kan skryta med gröna parker, modern konst, mysiga trottoarkaféer – och inte minst saluhallen El Mercado de la Esperanza som är full av läckerheter från både hav och land. Här samsas frukt & grönt med färskfångad fisk, chorizokorvar och iberiska skinkor, och naturligtvis har vi tid att på egen hand bekanta oss med denna charmerande plats. Köksmästare och långväga matentusiaster har börjat vända sina blickar mot just Santander, och det blir oss ett sant nöje att göra samma sak.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Bilbao, transfer till hotellet och gemensam pintxosrunda (M)
Dag 2: Kustvägen till Santander och Kantabrien (F, L)
Dag 3: Smaken av San Sebastián med sidreriabesök (F)
Dag 4: Vingårdsbesök i La Rioja och medeltidsbyn Laguardia (F)
Dag 5: Hemresa (F)

F = Frukost L = Lunch

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Bilbao, transfer till hotellet och gemensam pintxosrunda (M)

Vårt välsmakande äventyr i Baskien inleds med att vi flyger från Sverige till metropolen Bilbao. Här möts vi av vår reseledare som väntar på oss i ankomsthallen, och tillsammans tar vi oss till vårt centralt belägna hotell. Direkt efter att vi checkat in ger vi oss ut på vår första strapats bland Spaniens smaker, och dagens gastronomiska upplevelse är en guidad promenad i Bilbaos gamla stadskärna, där vi under sen eftermiddag och resterande delen av kvällen upptäcker stadens historia och charm och introduceras till den baskiska pintxoskulturen. Pintxos är det lokala namnet för tapas, och det är naturligtvis svårt att inte bli frestad av godbitarna som ofta finns visuellt synliga på bardiskar och bord på restaurangerna. 

Bild: Ingenstans smakar pintxosen så gott som i sin hemregion Baskien

Bilbao är ett utmärkt exempel på hur historiska rötter och storslagen arkitektur kan smälta samman till ett harmoniskt och pulserande stadsliv. Den mest framträdande symbolen för stadens transformation är utan tvekan det välkända Guggenheimmuseet, som med sin futuristiska fasad av titan, glas och kalksten har förändrat inte bara stadens silhuett, utan också hela dess anda och internationella profil. Museet har bidragit till att sätta Bilbao på kartan som ett betydande kulturcentrum i Europa.

Bilbao är dock så mycket mer än bara sitt museum. Här finns också gamla stan, Casco Viejo, med sina krokiga gator och pittoreska torg, som fungerar som centrum för Bilbaos historiska charm. Här hittar vi bland annat katedralen Santiago - ej att förväxla med katedralen i det relativt närliggande Santiago de Compostela, slutdestinationen för pilgrimsleden El Camino. Bilbaos katedral är definitivt värd ett besök, och dessutom kan vi med fördel njuta av de färgglada marknaderna och små butikerna.

Bild: Bilbaos fantastiska fasader

Samtidigt som vi lär oss om Baskiens största stad njuter vi av ett urval av de himmelska smakbitarna som givetvis ackompanjeras av noggrant utvalda viner. Det är med betydligt mer kunskap om Baskiens matkultur än tidigare som vi vänder hemåt mot hotellet för vår första natt i Bilbao.

Dag 2: Kustvägen till Santander och Kantabrien (F, L)

Idag kämnar vi Bilbao bakom oss för att istället ta oss västerut längs den kantabriska kusten. Vi ger oss iväg efter frukost och kör den spektakulärt vackra vägen mot Santander, en av norra Spaniens viktigaste hamnstäder. Följaktligen är det också just hamnen som är Santanders verkliga nav, och platsen är fortfarande en viktig knutpunkt för handel och fiske. I hamnen är det lätt att trivas, och här kan besökarna strosa längs hamnpromenaden, titta på fiskebåtarna och kanske till och med prova några färskfångade skaldjur. Även stadens arkitektur är imponerande, med eleganta byggnader som vittnar om stadens tidigare storhetstid. På 1800-talet var Santander mycket populärt bland de spanska kungligheterna och adeln, och det var ofta här man valde att tillbringa sommarsemestern. En av de mest kända byggnaderna är Palacio de la Magdalena, en vacker palatsbyggnad vid havet som tidigare användes som just sommarresidens av det spanska hovet.

Bild: Att njuta i Santander är ingen konst

Under vår dag i Santander får vi en guidad stadsrundtur, som sedan efterföljs av en tämligen överdådig lokal lunch där fisken inte helt oväntat får spela huvudrollen. När vi blivit mätta och nöjda får vi tid att på egen hand promenera längs gatorna, besöka något av stadens museer eller bara koppla av och njuta av utsikten och den friska havsluften vid hamnen. Därefter återvänder vi till vårt hotell i Bilbao, och vi har sedan kvällen att tillbringa på egen hand.

Dag 3: Smaken av San Sebastián med sidreriabesök (F)

Efter frukosten ger vi oss av i riktning mot den franska gränsen till en av Spaniens vackraste badorter, San Sebastián. Denna nordliga pärla har precis som Santander varit en välkänd sommarsemesterdestination för en stor del av Spaniens kungliga och aristokratiska familjer under de senaste århundradena. När det blivit vår tur att besöka staden njuter vi av den fransk-spanska atmosfären och arkitekturen, och dessutom hittar vi här ett av Spaniens mest kända promenadstråk.

Bild: San Sebastiáns charm ligger i både den storslagna arkitekturen och det detaljrika hantverket bakom sin klassiska cider

Ivrigt tar vi oss mot dagens stora gastronomiska upplevelse: ett besök på en så kallad sidreria, eller ett ciderhus, som vi skulle säga på svenska. Här får vi både en inblick i produktionen och naturligtvis även möjlighet att provsmaka den klassiska äkta baskiska cidern, samtidigt som vi avnjuter en välsmakande lunch. Ta en promenad i San Sebastiáns gator innan vi återvänder till Bilbao. Återigen är kvällen din egen, där du fritt kan välja om du vill utforska staden eller koppla av på hotellet.

Dag 4: Vingårdsbesök i La Rioja och medeltidsbyn Laguardia (F)

Vår sista heldag i Baskien är kommen, och vägen tar oss inåt landet mot Spaniens mest betydelsefulla vinregion, La Rioja. Området är mycket uppskattat bland vinentusiaster och är hem åt bland annat underbara tempranilloviner, som är både uttrycksfulla och distinkta med sin djupa färg och smak av saftig, mörk frukt.

Bild: Riojas böljande kullar gör oss än mer sugna på att få smaka av de delikata dropparna

Vi besöker en lokal bodega där vi får lära oss mer om riojavinerna och naturligtvis även provsmaka dem. Även här blir vi mätta och belåtna efter vår robusta lunch, och under eftermiddagen stannar vi till i den pittoreska medeltidsstaden Laguardia, där vi får egentid för både en lugn promenad, avkoppling och kanske en kopp kaffe. Därefter återvänder vi till Bilbao, och kan under en sista kväll få njuta av stadens puls och väldoftande själ. 

Bild: Efter ett glas lokalproducerat riojavin tar vi vägen inom medeltidsstaden Laguardia på väg hem

Dag 8: Hemresa (F)

Solen stiger över Bilbao på vår sista resdag, och när vi checkat ut från vårt hotell har vi större delen av dagen att tillbringa på egen hand innan vi beger oss mot flygplatsen under eftermiddagen. Det är med nya smaksensationer i bagaget som vi vänder hemåt, och vi tackar Bilbao och Baskien för ett välsmakande äventyr för alla sinnen. Hurrengo arte, på återseende!

Karta

Fakta om Baskien

Var ligger Baskien?

Baskien är en unik region på så sätt att den sträcker sig över både norra Spanien och sydvästra Frankrike. Den är belägen längs Biscayabukten och gränsar till Pyrenéerna i öster. Den spanska delen av Baskien omfattar de autonoma regionerna Baskien och Navarra, medan den franska delen utgörs av franska departementen Pyrénées-Atlantiques. Baskien har en rik kultur och historia, som sträcker sig långt tillbaka i tiden och präglas av dess unika språk, baskiska, och regionens starka kulturella traditioner, där man bland annat kan räkna in den rika gastronomin. 

Hur många bor här?

Baskien har en total befolkning på över 3 miljoner människor. Den spanska delen av Baskien har den största befolkningen, med Bilbao som den största staden i regionen följt av San Sebastián. I Navarra är Pamplona den största staden. Även om Baskien inte är en stor region sett till ytan har den en relativt tätbefolkad urban kärna som kantar kusten och floderna.

Hur är klimatet?

Klimatet i Baskien är övervägande oceaniskt, vilket innebär att det är milt och fuktigt året runt. Vintrarna är vanligtvis milda med sällsynta frostnätter och temperaturer som sällan sjunker under 5°C. Somrarna är behagliga och svala med genomsnittliga dagstemperaturer som sällan överstiger 25°C. Regn är vanligt förekommande under hela året, särskilt under de kallare månaderna. Detta bidrar till en frodig och grönskande landskapsbild med en mångfald av växt- och djurliv.

Hur tar jag mig runt?

Att resa runt i Baskien är relativt enkelt och bekvämt tack vare ett välutvecklat transportsystem. För längre sträckor kan du välja mellan tåg, buss eller bil. Baskien har ett effektivt nätverk av motorvägar och vägar som förbinder städer och orter. För kortare avstånd inom städerna finns ett omfattande kollektivtrafiksystem bestående av bussar och spårvagnar. Många städer är också cykel- och fotgängarvänliga, vilket gör det enkelt att utforska dem till fots eller med cykel. För den som vill ha en mer naturnära upplevelse finns det också möjligheter till vandring längs Baskiens många vandringsleder och naturstigar. Att resa med kollektivtrafik ger dig också chansen att njuta av det vackra landskapet och få en mer autentisk upplevelse av regionen.

Visste du att...

…Baskiens största fotbollsklubb Athletic Bilbao, som är en av Spaniens största, enbart anställer spelare med baskisk bakgrund och koppling? Det är tämligen unikt för en klubb på så hög nivå, och särskiljer Baskien från andra klubbar.
…en av regionens mest speciella kulturyttring är en särskild sorts sång som kallas för bertsolaritza? Sångerna framförs alltid på det baskiska språket euskara och bidrar till att stärka den kulturella identiteten.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
7/10 - 11/10Se flygtider Stockholm - ArlandaGastronomiska äventyr i Baskien18 495:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats än Stockholm? Vi hjälper gärna till med anslutningsflyg inom Sverige.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm–Bilbao via Amsterdam t/r inkl. transfer
• 4 nätter på Hotel Silken Indautxu 4* i Bilbao
• 4 x frukost
• 3 x lunch
• 1 x pinxtosrunda på 4–5 olika restauranger inkl. dryck
• Transport och utflykter enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 3 495 kr
• Försäkringar*
• Platsbeställning på en av de första 3–4 raderna i bussen vid utflykter och transfers, 200 kr
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post)

* Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa.

Hotell

Andra liknande resor