Skip to main content

Fantastiska Färöarna – en reseberättelse

En dansk reseberättelse från Färöarna

Sommaren 2021 hade jag och familjen förmånen att få besöka Färöarna på en kort men innehållsrik 6-dagarsresa. Vi valde att åka med Kulturresor Europa för att få ut mesta möjliga av resan, och det fick vi sannerligen.

På flygplatsen möttes vi med ett stort leende av vår reseledare Birthe. Vi hade fått berättat för oss att hon visste allt som fanns att veta om Färöarna, och det kan jag lova att hon gjorde. Vi fick ta del av allt i programmet – och mer därtill.

Efter den cirka fyra timmar långa flygningen anlände vi redo för upplevelser i mängder. Det fick vi redan från start. Åkturen mellan flygplatsen och hotellet i Tórshavn tog en dryg timme, och redan här började vi att få en inblick i den unika färöiska naturen som pendlar från karg och avskalad till grön och frodig.


Bild: De gröna landskapen och det brusande Atlanten syns så långt ögat kan nå

Framme vid Hotel Hafnia, som ligger mycket centralt i Tórsvik, inledde vi med en stadsvandring. Vi tog sikte på den äldsta delen av staden, Tinganæs, och dess smala gränder, där de pittoreska röda trähusen med sina karaktäristiska grästak ligger sida vid sida. Det kändes nästan som att vara på plats i den danska storfilmen Barbara, som utspelar sig här på Färöarna.

Få en översikt över alla våra kulturresor här.


Bild: Tinganæs

Nästa dag var det tid att utforska några av de totalt 18 nordatlantiska öarna som utgör Färöarna, och här fick vi verkligen mycket naturupplevelse för pengarna. Vi körde förbi stora grässlätter, vattenfall och fjäll, och från utsiktsplatsen vid nordkusten fick vi njuta av utsikten över de två enorma klipporna Risin og Kellingin (Jätten och Häxan på svenska). I en känd färöisk folksaga får man lära känna dessa två jättar, som hade som uppdrag att dra med sig Färöarna hela vägen över Atlanten hem till Island. När solen gick upp förstenades de båda, och nu kan man se dem stå ute i havet precis utanför kusten.

Vi tog oss vidare till ett besök på en fårfarm, och på väg tillbaka till Tórshavn körde vi igenom en nyöppnad tunnel som är hem åt världens enda undervattensrondell, vackert utsmyckad av den lokala konstnären Tróndur Patursson.

Se alla våra vandringsresor här.


Bild: Risin och Kellingin

De nästkommande dagarna bjöd på ännu fler majestätiska naturupplevelser med tillhörande intressanta fakta. Bland annat gav vi oss ut på havet och tog en båttur från staden Vestmanna ut till fågelfjället. Här tornade de lodräta klipporna upp sig hela 500 meter upp i luften, och det var också här som vi hittade både lunnefåglar och stormfåglar. Vädret visade sig dessutom från sin allra bästa sida, så kaptenen kunde lugnt och säkert navigera oss fram till en enorm grotta som nästan liknade en katedral på havsytan. Imponerande!

Utöver naturupplevelserna passade vi på att besöka andra städer och byar. I Klaksvik tittade vi in i Christianskyrkan med sin otroliga altartavla, och i Kirkjubøur blev vi mottagna av kungsbonden själv. Kungsbönder är en färöisk företeelse där särskilda bönder odlar på mark som ägs av staten, och nästan halva Färöarna består av kungsjord – den här typen av åkermark. Kungsbonden visade oss in i den gamla kungsgården där vi fick se oss omkring.

Läs om Runes resa runt Irland här.


Bild: Kirkjubøur

Utöver allt detta besökte vi även Konstmuseet i Tórshavn som är fullt av både klassisk och modern färöisk konst, och vi fick också se Nordens Hus. En positiv överraskning var dessutom att Birthe arrangerade ett spontanbesök i den grafiska verkstaden i Tórshavn, där vi fick lära oss mer om litografins konst. Superspännande inslag!

Vi fick verkligen se allt det vi hoppades på – och mycket, mycket mer – på denna innehållsrika resa till Färöarna. Därför vill vi rikta ett stort tack till Birthe, som definitivt levde upp till sitt rykte. Hon vet verkligen allt som är värt att veta om Färöarna... och mer därtill!

/Michael

Läs mer om vår resa Fantastiska Färöarna