Skip to main content

Folkliv och historia i Andalusiens huvudstad Sevilla

Upplev den sydspanska storstadscharmen i Sevilla

Sevilla, huvudstaden i Spaniens allra sydligaste region Andalusien, har en rik historia som innefattar både romersk, kristen och morisk kultur. I denna moderna stad med omkring 700 000 invånare kan man fortfarande uppleva medeltidsstämningen när man vandrar längs de slingrande gatorna och passerar förbi välbevarade kulturarv.

Sevilla kallas ibland för Europas stekpanna på grund av de väldigt varma somrarna och det platta landskapet, men vi väljer att resa både innan den värsta värmen har kommit och efter det att vindarna är aningen svalare när hösten närmar sig. Från sitt läge i södra Spanien och med floden Guadalquivir som rinner genom staden har Sevilla haft en viktig handelsroll för Spanien genom historien, och det var till exempel härifrån som Columbus seglade ut på havet år 1492 för att upptäcka den nya världen.

Läs också om Andalusiens säsonger.


Bild: Den magnifika utsikten över staden från klocktornet i Sevilla

Sevillas mytomspunna guldtorn

Guldtornet, eller Torre del Oro som det också heter, byggdes i början av 1200-talet och står än idag kvar vid floden Guadalquivirs strand. Tornet är dock inte av guld som namnet antyder, men det finns många historier om hur namnet uppstod. Vissa tror att det syftar på solreflexerna på de vackra kakelplattorna som pryder tornets murar, medan andra tror att namnet kommer från en jungfrus gyllene hår som kung Pedro en gång höll inspärrad i tornet.

Faktum är dock att tornet döptes till Guldtornet på grund av dess betydelse för staden – liksom det närliggande Silvertornet. En stor kedja vid foten av tornet förband det nämligen med kajen på andra sidan av floden och på så sätt skyddades hamningången från fientliga inkräktare.

Se våra resor till Andalusien här.


Bild: Tornet Torro del Oro omges av olika myter där det ligger vid floden Guadalquivirs strand

Klocktornet som bytte religion

La Giralda är namnet på klocktornet som pryder världens största gotiska kyrka, nämligen katedralen i Sevilla. Precis som på många andra platser i Spanien och över hela världen är katedralen byggd på samma plats där det tidigare låg en betydelsefull och viktig moské. I Sevilla blir det extra tydligt, eftersom den nedre delen av klocktornet faktiskt består av den gamla muslimska minareten, som en gång i tiden var världens allra högsta torn. Idag sträcker sig klocktornet 97 meter upp i luften – men det efter att man höjt tornet hela tre gånger. Det må inte vara särskilt högt i jämförelse med dagens högsta torn och byggnader världen över, men nog är det fortfarande tillräckligt högt för att synas från de flesta platser i Sevilla.

Läs här om Ronda - den dramatiskt vackra bergsstaden och tjurfäktningens födelseort


Bild: Utsmyckningarna på Sevillas vackra katedral med det tillhörande klocktornet La Giralda

Möt våren i Sevilla

Om det är någon gång du ska passa på att åka till Sevilla är det under våren, när över 14 000 blomstrande apelsinträd sprider en doft av vår i hela staden. Träden finns överallt – på gator, i gränder och inte minst i de många fantastiska vackra parkerna och trädgårdarna.

Några grönskande höjdpunkter är Maria Luisa-parken, Jardin de la Buhaira, Los Jardines Santelmo y de Christina och dessutom de många trädgårdarna i det historiska kungliga palatset – Real Alcázar.

Se alla våra rundresor här.


Bild: De spanska apelsinträden – ett säkert vårtecken i Sevilla

Sevilla med Kulturresor Europa

Längtar du efter att uppleva den magnifika staden Sevilla? Följ då med oss på resan Spaniens största sevärdheter där du får uppleva alla de andalusiska guldkornen som du längtat efter. Är du istället sugen på ett större äventyr vill vi mer än gärna ta dig med På upptäcktsfärd på Iberiska halvön. Under vår kulturella långtidssemester får du ta del av höjdpunkter i både Spanien och Portugal, och vi lovar att det blir en resa du sent kommer att glömma!

Här kan du se alla våra resor till Spanien!


Bild: Följ med oss på upptäcktsfärd på Iberiska halvön där vi besöker både Spanien och Portugal

/Nadia och Anna

Vi tror du också gillar...