Skip to main content

Det italienska köket gör ingen besviken

En guide till det italienska köket

Italien är ett land som de flesta förknippar med vacker arkitektur och välbevarade kultur. Men framför allt så utmärker sig landet för sin otroliga gastronomi som har blivit välkänt världen över. Det italienska köket kännetecknas främst av sina färska råvaror som håller en mycket hög kvalité och beroende på vart i Italien du befinner dig varierar ingredienserna och rätterna något. Italienska rätter och produkter som du kanske redan har hört talas om, som olivoljan, mozzarellan samt den italienska pastan och pizzan är bara några exempel på vad du kan hitta på det italienska delikatessbordet. Till den italienska matkulturen hör också givetvis de rika och fylliga vinerna och det starka kaffet.

Kort och gott; åker du till Italien så se till att lämna gott om utrymme i magen för att smaka på alla underbara delikatesser som landet har att erbjuda. Sött som salt, starkt som milt, de gastronomiska upplevelserna väntar på dig.

I det här inlägget har vi valt att kort redogöra för den italienska matkulturen samt delar vi med oss av några tips på vad du bör äta när du vistas i Italien.

Buon appetito!

________________________________________________________________________

Förrätter

Antipasto...

… är den italienska benämningen för “före måltiden” och syftar till att ätas som förrätt. Antipasto äter man oftast i början av måltiden och är en mycket populär rätt inom det italienska köket.

Några exempel på antipasto kan vara:

Prosciutto e melone – parmaskinka serverad i tunna skivor tillsammans med melon

Bresaola – lufttorkat nötkött

Bruschetta – rostat vitt bröd med tomat, vitlök och basilika

Frutti di mare – fisk och skaldjur

Caprese – mozzarellaost med tomater och basilika

Mozzarella med soltorkade tomater

Italiensk delikatess antipasti med korv, tomat och skinka.

HUVUDRÄTTER

Lasagne

Denna välkända rätt sägs härstamma från staden Neapel, och är mycket omtyckt världen över. Lasagnen bakas i ugn och utgörs av tunna pastaplattor varvade med kött, ost, grönsaker och olika typer av såser, som exempelvis tomatsås. Vi rekommenderar dig att äta denna maträtt även om du redan är väl bekant med maträtten sedan tidigare, då ingen annan variant slår den äkta italienska lasagnen.

Osso buco alla Milanese

Alla ni som älskar kött kommer att glädjas av denna italienska delikatess. Osso buco alla Milanese är den traditionella italienska gryträtten som innehåller skivor av kalvlägg som har bräserats tillsammans med kryddor, grönsaker och vitt vin. Aromatisk gremola; en blandning av hackade citronskal, persilja och vitlök, läggs sedan på för att komplettera rätten.

Risotto

Risotto är den italienska maträtten vars ingredienser varierar något beroende på vart i Italien du befinner dig, men som huvudsakligen är gjord på ris. Vid den italienska kusten exempelvis, innehåller risotton ofta fisk och skaldjur medan ingredienser som sparris, pumpa och sallad förekommer allt mer ju längre bort från Adriatiska havet du kommer. Kött och korv är även vanliga återkommande ingredienser.

Och sist men inte minst; den italienska pastan

Givetvis får du inte gå miste om ett av Italiens främsta kännetecknen: pastan. Var noga med att prova regionala specialiteter i de städer som du besöker. Om du vistas i Rom till exempel, kan vi rekommendera Pasta Carbonara. Pastarätten som innehåller ingredienser som ägg, ost, guanciale (en typ av fläsk) och svartpeppar. Om du besöker staden Bologna är pastarätten Pasta al ragu, som kännetecknas av sin köttfärssås, ett givet alternativ. Den populära maträtten går även under namnet pasta bolognese, ett namn vi tror du är mer än välbekant med. I Genua kan pasta el pesto vara ett gott alternativ. Maträtten är framställd på ett urval av ingredienser som vitlök, pinjenötter, olivolija, basilika och parmesanost.

Läs om Eskils äventyr på Amalfikusten.

Italiensk pasta med riven ost och basilika.

Italienska delikatesser

Något gott på maten eller en fikapaus mellan shoppingrundorna är givet när du vistas i Italien. Nedan kan du ta del av våra allra varmaste rekommendationer bland Italiens delikatessutbud som är perfekta för när sötsuget slår till.

Gelato

Ett besök i Italien är inte komplett utan att ha smakat den mjuka krämiga glassen som italienarna kallar för gelato. Denna delikatess serveras antingen i strut eller bägare och konsistensen på gelaton är mjukare jämfört med vanlig glass och gjord på olika ingredienser. Är du laktosintolerant? Misströsta inte, du kan även hitta en laktosfri variant som kallas för sorbé. Gelato kommer i nästan alla smaker så oavsett om du gillar frukt, nutella eller nötter kommer du hitta en smak som passar dig.

Gelato försäljning med olika smaker, Italien.

Torrone

Den italienska delikatessen Torrone kännetecknas som krämig och kletig och är gjord på ingredienser som honung, äggvitor, rostade nötter och citronskal. Tjocka skivor av denna godbit hittar du på de flesta caféer och godisaffärer i Italien. Delikatessen kommer i olika varianter och konsistenser och är du liksom oss, en chokladfanatiker, kan vi rekommendera Torrone doppad i choklad. Mest känd för sin Torrone är staden Cremona, i norra Italien.

Italienskt kaffe

Det italienska kaffet är verkligen något extra och det är inte konstigt att Italien är ett land som många förknippar med en stark kaffekultur. I Italien kallas kaffe för caffè och är synonymt med espresso. Om du beställer en kopp kaffe i Italien så låt dig inte överraskas, då en kopp kaffe för italienarna är detsamma som en shot av stark och riklig koffein. Kaffebönorna som används för det italienska kaffet samt proceduren för rostningen skiljer sig någorlunda åt i olika delar av landet.

Är du typen som gillar mer mjölk i kaffet kan vi rekommendera cappucino: lika mycket espresso som skummad och ångad mjölk. För den lite mer blyga personen är caffè latte ett bra val, med mycket mjölk tillsammans med espresso, och för den riktigt blygsamme kan latte mocchiato (med endast en skvätt av espresso) vara ett alternativ.

Italienskt kaffe på ett café.

Vad är vad?

I Italien benämns de olika matställena med lite olika namn, vilket kan för en nykomling verka aningen förvirrande. Vi vill därför hjälpa er reda ut skillnaderna mellan de olika restaurangformerna, så att när du vistas i Italien nästa gång är ett riktigt proffs!

Ristorante:

En s.k. Ristorante är i grunden mer formell och ibland ett mer lyxigt alternativ för middagar. Vanligtvis välkomnar en värd dig till bordet där en servitör är redo att servera dig. Bordsdukar, meny och vinmeny finns vanligtvis till hands. Så önskar du ett mer elegant alternativ en kväll är ristorantes att rekommendera.

Italienskt café med vacker dukning i mysiga Italien.

Trattoria:

Trattoria är ett mer informellt och vardagligt alternativ vid middagstid. Det är inte alltid som en meny finns till hands och ibland kan den beskådas i form av en svart tavla vid entrén. Förvänta dig inte några fina bordsdukar men däremot är priserna generellt sett billigare och miljön mer avslappnad. Även maten som serveras på dessa restauranger är mer åt det vardagliga hållet, men misstro inte, maträtterna som serveras här kan givetvis smaka exceptionellt ändå.

Läs här om Cinque Terres fem fascinerande byar.

Osteria/Hostaria:

Historiskt sett var en Osteria eller en s.k. Hostaria ett mer dämpat värdshus som ofta erbjöd övernattning. Lokalt vin och en enkel matbit serverades vanligen till de nyanlända gästerna. Numera används termerna Osteria, Hostaria och Trattoria växelvis men generellt sett tenderar Osterias att vara mindre familjeägda företag med en mer avslappnad miljö.

Pizzeria:

Pizzeria är, precis som namnet indikerar, ett ställe som tidigare endast serverade pizza. En riktig pizzeria kännetecknas av att de har sin egna speciella pizza som är gjord av en erfaren pizzabagare och som bakas i stenugn. På senare tid har flera pizzerior börjat utöka sitt utbud och serverar idag även andra maträtter. Om du en kväll är riktigt pizzasugen så förvänta dig inte att hitta andra typer av restauranger som har pizza på menyn, utan ett säkert kort är då att hitta ett ställe som heter både Ristorante och Pizzeria.

Nygräddad italiensk pizza med soltorkade tomater, basilika och ost.

______________________________________________________________________________________________________________

Kulturresor Europas italienska reseutbud är rikt och sträcker sig ända från Garda i norr till Sicilien i syd. Gå på opera i Verona, åk på en rundresa genom Toscanas vidsträckta ängar och stora vingårdar eller koppla av i den lugna miljön precis intill havet på Amalfikusten. All information du kan tänkas behöva om våra resor till Italien hittar du via länken nedan. Låt dig inspireras av våra olika reseprogram och upptäck din favorit bland Italiens ljuvliga pärlor!

Resor till Italien

Vin och gastronomi i Piemonte

Saluti

Hälsingar Jenny

Vi tror du också gillar...