Skip to main content

Resor till Polen

Polenresor – våra resor till hänförande Krakow

Polen är ett stort land - från Östersjön i norr till Tatrabergen i söder, från den tyska gränsen i väst till den vitryska och ukrainska gränsen i öst -vilket gör det till en smältdegel av olika kulturer och folkslag. Många känner till delar av landets mycket dramatiska historia där Polen upprepade gånger har bollats mellan stormakter och alltid fått betala ett högt pris. Landets historia är fascinerande och intressant i sig själv men det finns också mycket annat att uppleva under en semester i Polen.

Den kulturella mångfalden och den för många överraskande goda maten är något man kommer att minnas efter en resa till Polen. Våra resor inriktar sig på södra Polen och landets kulturella centrum, Krakow. Polen i allmänhet och Krakow i synnerhet är ett av de allra populäraste resmålen just nu och Kulturresor Europa vill nu bjuda in dig till en minnesvärd semester i Polen!

Detta får du uppleva med oss på en semester i Polen:

  • Sevärdheter i världsklass
  • Det polska köket
  • Polsk historia och kultur
  • Fint hotell i centrala Krakow

Fakta om Polen

Var ligger landet?

Med länder som Tyskland, Tjeckien och Slovakien till grannar och med en markyta på 312 679 km2, hittar du Polen beläget i norra Centraleuropa. Landet som domineras av ett böljande slättlandskap i norr, gränsar även till Ukraina och Vitryssland i öster och till Litauen i norr. I södra Polen ligger bergskedjan Karpaterna, och längs med Östersjön breder sig en milslång kuststräcka ut sig.

Hur många bor i landet?

I Polen bor det omkring 38 miljoner invånare varav 1,7 miljoner är bosatta i landets huvudstad Warszawa. Landet är sedan 2004 medlem i EU.

Vilken religion råder i landet?

Polen är en republik och ungefär 90% av befolkningen är romerska katoliker. Den katolska kyrkan spelar även en väsentlig roll i Polen, både kulturellt, politiskt och historiskt sett.

Vilket språk talar man?

Det officiella språket som talas i landet är polska men det bör inte vara några problem att kommunicera med invånarna på engelska under en semester i Polen.

Vilken valuta ska jag använda?

Liksom Sverige har Polen sin egna valuta, polska zloty (1 PLN = 2,5 SEK pr. oktober 2019).

Det är inte särskilt dyrt i Polen vilket är en anledning till varför många turister besöker landet. Prisnivån på restauranger kan variera något beroende på vilken typ av standard som restaurangen håller, men för en lyxigare måltid kan du få betala omkring 15 – 80 zloty under en semester i Polen. För en halvliter polsk öl kan du få betala mellan 5-12 zloty och vanligtvis kostar en drink mellan 10-15 zloty. Vanligtvis brukar man dricksa ca 10 % på både restauranger och till taxichaufförer. Du kan betala med kort i stort sett hela Polen och i de flesta butiker och affärer är kreditkortbetalning standard. Här råder det heller ingen brist på shopping, och i de större städerna hittar du stora köpcentrum som håller öppet sent på kvällarna.

Finns det någon tidsskillnad?

Om du önskar kontakta vänner och familj där hemma kan du glädja dig åt att Polen befinner sig i samma tidszon som Sverige.

Kan jag dricka vattnet?

I Polen bör du inte dricka kranvattnet utan vatten på flaska är att rekommendera.

Vilka är de mest användbara fraserna?

Hej! Dzie dobry!
Talar du engelska? Czy mówisz po angielsku?
Bra, tack. Dobrze, dziękuj.
Ursäkta. Vi skulle vilja beställa. Przepraszam, czy możemy złoży zamówienie?
Vi skulle vilja betala, tack. Czy możemy prosićo rachunek?
Maten var utsökt! Jedzenie było przepyszne!
Hur tar jag mig till___? Jak dotrzeć ___?
... centrum? ... do centrum?
... tågstationen? ... na dworzec kolejowy?
... flygplatsen? ... na lotnisko?
... polisstationen? ... na komisariat policji?

Hur mycket kostar den/det här? Ile to kosztuje?

Kulturens pärla Krakow

5 dagar från 9 795:-
st mary bailikan i krakow

Res till förtrollande vackra Krakow 2024 – en kulturresa i fantastisk miljö - Följ med oss på en gruppresa till Polens vackra stad Krakow! Från vårt härliga hotell mitt i centrum har vi på denna resa direkt tillgång till stadens kulturella pärlor, alla restauranger och det avslappnade polska vardagslivet. Osedvanligt många sevärdheter som är upptagna på UNESCO:s världsarvslista väntar oss på den här resans alla utflykter, och som pricken över i:et även ett för många överraskande gott...Läs mer om vår kulturresa till huvudstaden Krakow