Resor till Polen

Fästningen på Wawelberget i Krakow
från 6 295:-
Julmarknad i Krakow

Julmarknad i Krakow

Passa på att köpa dina julklappar på vår julresa till Krakow.

Läs mer om julmarknadsresan till Krakow

Polenresor – våra resor till hänförande Krakow

Polen är ett stort land - från Östersjön i norr till Tatrabergen i söder, från den tyska gränsen i väst till den vitryska och ukrainska gränsen i öst - och är en sann smältdegel av olika kulturer och folkslag. Många känner till delar av landets mycket dramatiska historia där Polen upprepade gånger har bollats mellan stormakter och alltid fått betala ett högt pris för det. Landets historia är fascinerande och intressant i sig själv, men det finns också mycket annat att uppleva i Polen.

Den kulturella mångfalden och den för många överraskande fina gastronomin är något man kommer att minnas efter en resa till Polen. Våra resor inriktar sig på södra Polen och landets kulturella centrum, Krakow. Polen i allmänhet och Krakow i synnerhet är ett av de allra populäraste resmålen just nu. Upplev varför du med genom att följa med på någon av våra resor till området.

Läs mer om våra resor till Krakow här nedan.

Fakta om Polen

Geografi och demografi

Med länder som Tyskland, Tjeckien och Slovakien till grannar och med en markyta på 312 679 km2, hittar du Polen beläget i norra Centraleuropa. Landet som domineras av ett böljande slättlandskap i norr, gränsar även till Ukraina och Vitryssland i öster och till Litauen i norr. I södra Polen ligger bergskedjan Karpaterna, och längs med Östersjön breder sig en milslång kuststräcka ut sig. I Polen bor det omkring 38 miljoner invånare, varav 1,7 miljoner är bosatta i landets huvudstad Warszawa. Landet är sedan 2004 medlem i EU.

Religion

Polen är en republik och ungefär 90 % av befolkningen är romerska katoliker. Den katolska kyrkan spelar även en väsentlig roll i Polen, både kulturellt, politiskt och historiskt sett.

Språk

Det officiella språket som talas i landet är polska, men det bör inte vara några problem att kommunicera med invånarna på engelska.

Valuta

Liksom Sverige och Danmark har de sin egen valuta; polska zloty. 1 polsk zloty beräknas i dagsläget ligga på omkring 2,16 svenska kronor.

Det är inte särskilt dyrt i Polen, vilket är en anledning till varför många turister besöker landet. Priset på mat på restauranger kan variera något beroende på vilken typ av standard som restaurangen håller, men för en lyxigare måltid kan du få betala omkring 15 – 80 zloty. För en halvliter polsk öl kan du få betala mellan 5-12 zloty och vanligtvis kostar en drink mellan 10-15 zloty. Vanligtvis brukar man dricksa ca 10 % på både restauranger och till taxichaufförer. Du kan betala med kort i stort sett hela Polen och i de flesta butiker och affärer är kreditkortbetalning standard. Här råder det heller ingen brist på shopping, och i de större städerna hittar du stora köpcentrum som håller öppet sent på kvällarna.

Praktisk information

Om du önskar kontakta vänner och familj där hemma, kan du glädja dig åt att Polen befinner sig i samma tidszon som Sverige, och för att ringa till Polen, slår man först landsnumret +48 följt av telefonnumret.
Bra att veta också är att i Polen bör du inte dricka kranvattnet, så vatten på flaska är att rekommendera.

Fraser på polska

Hej! Dzie dobry!
Talar du engelska? Czy mówisz po angielsku?
Bra, tack. Dobrze, dziękuj.
Ursäkta. Vi skulle vilja beställa. Przepraszam, czy możemy złoży zamówienie?
Vi skulle vilja betala, tack. Czy możemy prosićo rachunek?
Maten var utsökt! Jedzenie było przepyszne!
Hur tar jag mig till___? Jak dotrzeć ___?
... centrum? ... do centrum?
... tågstationen? ... na dworzec kolejowy?
... flygplatsen? ... na lotnisko?
... polisstationen? ... na komisariat policji?

Hur mycket kostar den/det här? Ile to kosztuje?

Julresa till Krakow med julmarknad och utflykter

Julmarknad - Upplev det förtrollande vackra Krakow på en julresa i perfekta omgivningar. Den största julmarknaden i Krakow ligger på det stora torget i stadens centrum, som under marknadsdagarna är fullt av bodar. Fira jul genom att lyssna på julsånger samtidigt som du kan s...Läs mer om vår julresa till Krakow »

Resa till förtrollande vackra Krakow, en kulturresa i perfekta omgivningar -

Följ med oss på en gruppresa till Krakow! Från vårt härliga hotell mitt i centrum har vi på denna resa direkt tillgång till stadens kulturella pärlor, alla restauranger och det avslappnande vardagslivet. Osedvanligt många sevärdheter som är upptagna på UNESCO:s...Läs mer om vår resa till Polens kulturella huvudstad Krakow »5 dagarfrån 6 295:-