Skip to main content

Drömlika Donaufloden

Esztergom från ovan vid floden Donau med stadsidyll, bro och kryssningsbåt.
Slottet i Bratislava med den spegelblanka floden och grön natur i omgivningarna.
Kryssning på Donau på 4-stjärnig båt med helpension.
Floden Donau i kvällsljus med slottet i Bratislava i bakgrunden.
Stadshuset i Budapest i solnedgången vid floden donau på en kryssning.
Klostret Stift Melk med utsikt över Donaufloden och pittoreska gator i Wien.
Glittrande Donaufloden bland gröna berg och städer vid Durnstein.
Bratislava stad från ovan vid floden Donau på en kryssning.
Belvedrepalatset i Wien, Österrike.
7 dagar - pris per person från
17 995:-
Boka resa

En drömlik flodkryssning på Donau 2024

Följ med oss på Kulturresor Europa på en stillsam och njutningsfull flodkryssning på Donau. Donaufloden utmärker sig för sin hemtrevnad, läckra måltider och stora kulturella sevärdheter. Under kryssningen längs Donau upplever vi hela tre europeiska länder och lika många huvudstäder, när vi går i land i österrikiska Wien, slovakiska Bratislava samt ungerska Budapest. En ytterligare guldkant på vår Donaukryssning blir när vi upplever Donaudeltats vackra natur i Melk & Dürnstein samt kulturstaden Esztergom.

Därför ska du resa med oss på flodkryssning på Donaufloden:

  • Boende på intimt kryssningsfartyg med helpension
  • Stopp i Centraleuropas vackraste huvudstäder
  • Svårslagna vyer och bedårande landskap
  • Möjlighet till klassisk konsert i Wien

Fyrstjärnigt kryssningsfartyg blir ditt hem

MS Crucestar får äran att ta oss fram på Donaufloden. Vi har naturligtvis helpension inkluderad och för att krydda din upplevelse ombord ytterligare har du tillgång till bekvämligheter som restaurang, lounge med bar, soldäck och bibliotek.

Spännande utflykter

Utforska resans spännande anhalter tillsammans med vår kunniga reseledare och få extra kunskap om några av Europas mest praktfulla städer.

Om ditt hjärta slår lite extra starkt för klassisk musik eller om du vill sätta glans på din kryssning ytterligare, kan du köpa till en musikalisk upplevelse i form av konserten Sounds of Vienna. Med tolkningar av Johann Strauss och Wolfgang Amadeus Mozarts klassiska musikstycken blir det en fantastisk afton utöver det vanliga.

Du kan även köpa till vårt utflyktspaket med ytterligare fyra spännande utflykter i Wien, Melk, Bratislava och Budapest.

Välkommen ombord på denna oförglömliga flodkryssning som introducerar dig för Donauflodens drömlika naturscenerier!

Kort dagsprogram för kryssningen på Donau:

* Program vid köp av utflyktspaketet
Dag 1:
Ankomst till Wien och inkvartering (M)
Dag 2: Wien med *Stadsrundtur samt möjlighet till klassisk konsert (F, L, M)
Dag 3: Dürnstein och Melk *och utflykt till Stift Melk-klostret (F, L, M)
Dag 4: Bratislava med *stadsvandring (F, L, M)
Dag 5: Budapest med *stadsvandring (F, L, M)
Dag 6: Esztergom (F, L, M)
Dag 7: Ankomst till Wien och hemresa (F)

*Dagsprogram vid köp av utflyktspaket i Wien, Melk, Bratislava och Budapest

F = Frukost L = Lunch M = Middag

I samarbete med rederiet gör vi vårt bästa för att det annonserade dagsprogrammet genomförs. Eventuella väderförhållanden kan dock påverka strömmar och vattennivå i floden vilket i sin tur kan påverka segelrutten och vilken hamn vi blir tvungna att stanna vid. Vid sådana oförutsedda händelser kan justeringar i dagsprogrammet behöva göras.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Wien samt inkvartering på båten (M)

Efter att vi ankommit till Wien kör vi mot vår fyrstjärniga seglats som kommer att bli vår ram för vår upplevelserika seglats på Donau de nästkommande åtta dagarna.

Båten ligger till kaj strax utanför Wiens centrum, och dagen är tillägnad åt dig så att du efter eget behag kan bekanta dig med båten, slappna av ombord i de gemensamma utrymmena eller njuta av de omkringliggande omgivningarna. Vi får tillgång till våra hytter under eftermiddagen och innan resans första middag hålls en obligatorisk säkerhetsövning.

Vi ligger kvar i hamn över natten vilket gör det möjligt för dig att ta dig in till centrum efter att den goda middagen har lagt sig. Om du hellre önskar ladda batterierna på plats kan en förfriskning i baren i sällskap av livemusiken ombord vara en fin avrundning på den första resdagen.

Dag 2: Stadsvandring i Wien samt möjlighet för klassisk konsert (F, L, M)

Wien, som även kallas för musikens huvudstad, är hemstad för stora konstnärer som Mozart och Beethoven och staden fortsätter att ligga i framkant för stora klassiska konserter. I den gamla stadsdelen återfinns ett flertal hedersplatser och statyer, resta för dåtidens musikgenier, och naturligtvis ska vi pricka av den gamla stadsdelen i vår stadsvandring.

Har du köpt utflyktspaketet inleds vår dag i buss, där vi färdas på den välkända ringboulevarden. Härifrån betraktar vi några av stadens historiska byggnader som operahuset, parlamentshuset, universitetet och Burgteatern. Efter att vi har blivit introducerade till staden i buss är vi redo att stifta närmare bekantskap med Wien till fots. Vi går bland annat förbi domkyrkan Stefansdomen som restes så tidigt som under 1200-talet. Det var här som Mozart en gång i tiden sa ja till sin blivande fru och senare även begravdes. Utmärkande för domkyrkan är den gotiska byggnadsstilen som är bevarad än idag, trots de många reparationer som har gjorts efter historiens våldsamma bränder och krig. Efter vår stadsvandring återvänder vi till båten där vi intar resans första lunch. Känner du dig ännu inte helt klar med att lära känna Wien så kan vi glädja dig med att vi inte seglar härifrån förrän vid midnattstid. Möjligheten att på egen hand utforska staden ytterligare innan vi beger oss ut på det böljande blå är med andra ord mycket god.

Wien från toppen med domkyrkan Stefansdomen, kryssning på Donau.Bild: Wien från ovan med domkyrkan Stefansdomen

Till kvällen bjuder vi också in till en musikalisk upplevelse utöver det vanliga. På platsen där självaste Johann Strauss en gång dirigerade njuter vi av klassiska musikstycken som andas Wien från en svunnen tid. Konserten Sounds of Vienna är en av Wiens mest välkända tolkare av klassisk musik, och du kan här se fram emot en fantastisk afton i musikens tecken där tolkningar av både Johann Strauss och Wolfgang Amadeus Mozart framförs av en ensemble bestående av musiker, balettdansörer och operasångare.

Dag 3: Dürnstein, Melk samt möjlighet för utflykt till Stift Melk-klostret (F, L, M)

Efter frukost gör vi oss redo för att stiga iland i den lilla österrikiska landsbyn Dürnstein, som med sina omkring 900 invånare välkomnar oss med en gemytlig bild av det lantliga och lokala bylivet. Förmiddagen har du fri till egna upplevelser, och trots byns storlek på ringa 16,8 km² bjuder Dürnstein på ett brett sortiment av upplevelser och historia. Förmiddagen kan spenderas på de charmerande gatorna eller vid utkikspunkten varifrån du förses med en ordentlig panoramautsikt över staden. Härutöver ska det nämnas att det gamla klosterkomplexet från år 1410 och den berömda borgruinen där Richard Lejonhjärta satt fängslad, båda är sevärdheter värda att besöka.

Den pittoreska österrikiska landsbyn Durnstein, kryssning på Donau.Bild: Den lilla österrikiska landsbyn Dürnstein

Lagom tills det är dags för lunch stiger vi återigen ombord på vår båt och kring eftermiddagstid ankommer vi till byn Melk. Redan från vattnet kan vi beskåda det kolossala och tjusiga benediktinklostret som tronar upp sig ovanför staden och Donau, från den höjd som klostret ligger beläget på. Önskan kommer med all sannolikhet vara stor för många att få ta en närmare titt på detta praktfulla byggnadsverk, som med sin bevarade barockstil har blivit en stor turistattraktion samtidigt som det fyller funktionen som skola för barnen i byn. Vi tar mot klostret där vi får oss en närmare introduktion. Har du köpt utflyktspaketet tar vi oss sedan runt i Melk och här får vi skåda det spännande medeltida biblioteket, marmorsalen och kyrkan. Det finns också tid till att njuta av all den blomsterprakt som återfinns i den idylliska klosterträdgården.

Innergården på Benediktinklostret Stift Melk, kryssning på Donaufloden.
Bild: Den inre gården i benediktinklostret Stift Melk

Dag 4: Bratislava och stadsvandring (F, L, M)

Tidigt på morgonen ankommer vi till den slovakiska parlamentsstaden Bratislava. Här kan du välja att på egen hand gå på upptäcktsfärd i den vackra och förhållandevis nya huvudstaden som grundades efter upplösningen av Tjeckoslovakien år 1993. Runt omkring i staden reser sig statyer som påminner om forna tider, och bland dem finner du till och med en staty av författaren H. C. Anderse som besökte byn på sin färd längs Donaufloden.

Bratislava i solnedgången, Slovakien på en kryssning på Donau.Bild: Bratislava

Har du köpt utflyktspaketet följer du istället med reseledaren som tar sikte på stadens stora sevärdheter. Inför vår stadsvandring kan vi se fram emot att traska fram bland ståtliga kyrkor och herrgårdar och under vår tur får vi bland annat beskåda den ståtliga St. Martin-katedralen.

Dag 5: Budapest och stadsvandring (F, L, M)

Ungerns huvudstad Budapest, som återfinns på UNESCO:s lista över världsnaturarv, är bokstavligt talat uppdelad i två. På den ena sidan av floden hittar vi stadsdelen Buda, och på den andra sidan Pest. Denna ålderstigna och livfulla storstad imponerar med sitt överflöd av historiska monument som reser sig ur vimlet av lokalbor och turister. 

Har du köpt utflyktspaketet får du idag en närmare introduktion till de båda sidorna av staden. In till stadskärnan tar vi oss med buss och väl framme fortsätter vi vår tur till fots. Rundturen består av sevärdheter som slottsområdet i den gamla staden varifrån vi har utsikt över Fiskarbastionen, omgiven av de sju tornen. Tornen symboliserar de ursprungliga sju Magyarklanerna som bildade det ungerska riket.  

Fiskarens bastion i Budapest.Bild: Fiskarbastionen i Budapest

Väl tillbaka ombord på vår båt står lunchen redo och klar för att serveras. För att du ska få smälta maten, och inte minst de många upplevelserna på bästa sätt, har vi avsatt egen tid under eftermiddagen. Hur du väljer att lägga upp resten av dagen i denna förtrollande stad är helt upp till dig. Middagen kan du avnjuta ombord på båten om du inte hellre önskar att utforska stadens minst sagt gedigna restaurangutbud på egen hand. Kanske är det dags att avnjuta en traditionell ungersk gulasch? Smaklig måltid!

Dag 6: Esztergom (F, L, M)

Tidigt på morgonen seglar vi från Budapest och ankommer till vad som blir den näst sista anhalten för resan, Esztergom. Denna stad klassificeras som en av Ungerns allra äldsta städer och här har du hela förmiddagen fri till att i eget tempo lära känna de otroligt charmerande omgivningarna. Promenera i behagligt tempo upp till byns domkyrka som är daterad till år 1806 och som ackompanjeras av den gamla stadsmuren längs vägen. Väl framme på toppen imponerar kyrkans högresta storlek och placering högt över floden samtidigt som du serveras en magnifik utsikt över Esztergom, floden och det gröna landskapet. 

Efter lunch påbörjar vi vår färd tillbaka mot Österrike och Wien.

Esztergom med domkyrkan i ungern, kryssning på Donaufloden.Bild: Esztergom

Dag 7: Ankomst till Wien samt hemresa (F)

Efter frukost har det blivit dags för oss att checka ut från våra hytter. Vi åker härefter mot flygplatsen där vårt flyg till Sverige väntar, och vi lämnar Wien och en upplevelserik resa bakom oss.

Väder

SE VÄDRET FÖR WIEN

För att se uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se

Karta

Geografisk karta över Donaufloden.

Fakta om Donaufloden

Med en längd på 2 860 km tar Donau hem titeln som Europas näst största flod, efter floden Volga. Donaufloden sträcker sig från Schwarzwald i Tyskland ner till Svarta havet, var den rinner ut i Rumänien. Huvudstäder som floden passerar är Wien i Österrike, Budapest i Ungern, Belgrad i Serbien samt Bratislava i Slovakien.

Förutom att husera natur- och kulturintresserade turister, har Donaufloden haft flera betydelsefulla roller i historien. I århundraden har floden verkat som en viktig transportled och än idag är Donau en betydelsefull internationell vattenväg som sammankopplar Svarta havet med Västeuropa. På en del ställen, i bland annat Tyskland och Österrike, har floden blivit till kanal med ett flertal slussar. Donau är därutöver en viktig källa för dricksvatten då floden förser ca 10 miljoner människor med friskt vatten.

 

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
23/9 - 29/9Se flygtider Stockholm - ArlandaDrömlika Donaufloden17 995:-Fåtal platser kvar

På den här resan är antalet deltagare max 40 personer. Extrautflykterna genomförs vid minst 10 deltagare.

På den här resan krävs en normal fysisk kondition, för att kunna genomföra resans samtliga utflykter. För resenärer med gångsvårigheter kan begränsningar uppstå då flera av utflykterna genomförs till fots. Ingen ersättning utgår för de resenärer som inte kan delta på resans samtliga utflykter.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm–Wien t/r inkl. transfer
• 6 nätter på MS Crucestar 4* i standardhytt på nedre däck
• Helpension ombord på båten
• Dryckespaket (ett urval av öl, husets vin, läsk, vatten, kaffe och te) kl 09:30–23:00
• Transport enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Standardhytt på nedre däck för 1 person (på förfrågan)
• Standardhytt på mellandäck i fören för 2 personer 995 kr/person (på förfrågan)
• Deluxehytt på mellandäck för 2 personer 2 395 kr/person (på förfrågan)
• Deluxehytt på övre däck för 2 personer 3 195 kr/person (på förfrågan)
• Klassisk konsert i Wien, €65/person. Bokas (bindande) hemifrån och betalas på plats på båten
• Utflyktspaket i Wien, Melk, Bratislava och Budapest  1 795 kr/person
• Eventuella arrangemang utöver programmet
• Dricks till personalen ombord på båten (vägledande summa beräknad till cirka €50/person)
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring*
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post) 

* Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa. 

Övrig information

På våra flodkryssningar inkluderas transport enligt programmet. Vid hamnanlöp där båten inte lägger till vid en kaj i stadens centrum kan transporter utöver det planerade programmet behöva genomföras på egen bekostnad. Detta gäller också när reseledaren erbjuder gratis stadsvandringar utanför det fastlagda dagsprogrammet. 

De måltider som är angivet i det korta dagsprogrammet omfattar måltider ombord på skeppet där helpension är inkluderat. Övriga måltider på land sker på egen bekostnad, såvida inte något annat anges i dagsprogrammet.

Det är frivilligt om man önskar att ge dricks till personalen ombord på båten. Kutym på den här seglatsen är totalt €50/person.

Vänligen notera att rullator eller rullstol av säkerhetsskäl inte får medföras ombord.

Hotell

Andra liknande resor