Skip to main content

Drömlika Donaufloden

Esztergom från ovan vid floden Donau med stadsidyll, bro och kryssningsbåt.
Slottet i Bratislava med den spegelblanka floden och grön natur i omgivningarna.
Kryssning på Donau på 4-stjärnig båt med helpension.
Floden Donau i kvällsljus med slottet i Bratislava i bakgrunden.
Stadshuset i Budapest i solnedgången vid floden donau på en kryssning.
Klostret Stift Melk med utsikt över Donaufloden och pittoreska gator i Wien.
Glittrande Donaufloden bland gröna berg och städer vid Durnstein.
Bratislava stad från ovan vid floden Donau på en kryssning.
Belvedrepalatset i Wien, Österrike.
Pris från:
17 495:-
Dagar:8
Boka resa

En drömlik flodkryssning på Donau 2022

Följ med oss på Kulturresor Europa på en stillsam och njutningsfull flodkryssning på Donau. Donaufloden utmärker sig för sin hemtrevnad, läckra måltider och stora kulturella sevärdheter. Under kryssningen längs Donau upplever vi hela tre europeiska länder och lika många huvudstäder, när vi går i land i österrikiska Wien, slovakiska Bratislava samt ungerska Budapest. En ytterligare guldkant på vår Donaukryssning blir när vi upplever Donau-deltats vackra natur i Melk & Dürnstein samt kulturstäderna Linz och Esztergom.

Därför ska du resa med oss på flodkryssning på Donaufloden:

  • Boende på intimt kryssningsfartyg med helpension
  • Stopp i Centraleuropas vackraste huvudstäder
  • Svårslagna vyer och bedårande landskap

4-stjärnigt kryssningsfartyg blir ditt hem

MS Crucestar får äran att ta oss fram på Donaufloden. Vi har naturligtvis helpension inkluderat och för att krydda din upplevelse ombord ytterligare har du tillgång till bekvämligheter som restaurang, lounge med bar, soldäck och bibliotek.

Innehåller fyra spännande utflykter

Kulturresor Europa inkluderar stadsvandringar och bussturer i sällskap med vår svensktalande reseledare. Utforska resans spännande anhalter tillsammans med vår kunniga reseledare och få extra kunskap om Europas praktfulla städer.

Om ditt hjärta slår lite extra starkt för klassisk musik eller om du vill sätta glans på din kryssning ytterligare, kan du köpa till en musikalisk upplevelse i form av konserten "Sounds of Vienna". Med tolkningar av Johann Straus och W. A Mozart i klassiska musikstycken, blir det en fantastisk afton utöver det vanliga. 

Välkommen ombord på denna oförglömliga flodkryssning som introducerar dig för Donauflodens drömlika naturscenerier!

Kort dagsprogram för kryssningen på Donau:

Dag 1: Ankomst till Wien och inkvartering (M)
Dag 2: StadsrundturI Wien. Möjlighet för klassisk konsert (F, L, M)
Dag 3: Dürnstein och Melk. Utflykt till Stift Melk-klostret (F, L, M)
Dag 4: Linz och tid på egen hand (F, L, M)
Dag 5: Bratislava med stadsvandring (F, L, M)
Dag 6: Budapest med stadsvandring (F, L, M)
Dag 7: Esztergom (F, L, M)
Dag 8: Ankomst Wien och hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Wien samt inkvartering på båten (M)

Efter att vi ankommit till Wien kör vi mot vår 4-stjärniga seglats som kommer att bli vår ram för vår upplevelserika seglats på Donau de nästkommande åtta dagarna.

Båten ligger till kaj strax utanför Wiens centrum, och dagen är tillägnad åt dig så att du efter eget behag kan bekanta dig med båten, slappna av ombord i de gemensamma utrymmena eller njuta av de omkringliggande omgivningarna. Vi får tillgång till våra hytter under eftermiddagen och innan resans första middag hålls en obligatorisk säkerhetsövning.

Vi ligger kvar i hamn över natten vilket gör det möjligt för dig att ta dig in till centrum efter att den goda middagen har lagt sig. Om du hellre önskar ladda batterierna på plats kan en förfriskning i baren i sällskap av livemusiken ombord vara en fin avrundning på den första resdagen.

Dag 2: Stadsvandring i Wien och Möjlighet för klassisk konsert (F, L, M)

Wien, som även kallas för musikens huvudstad, är hemstad för stora konstnärer som Mozart och Beethoven - och staden fortsätter att ligga i framkant för stora klassiska konserter. I den gamla stadsdelen återfinns ett flertal hedersplatser och statyer, resta för dåtidens musikgenier och naturligtvis ska vi pricka av den gamla stadsdelen i vår stadsvandring.

Vår dag inleds i buss, där vi färdas på den välkända Ring-boulevarden. Härifrån betraktar vi några av stadens historiska byggnader som operahuset, parlamentshuset, universitetet och Burgteatern. Efter att vi har blivit introducerade till staden i buss är vi redo att stifta närmare bekantskap med Wien till fots. Vi går bland annat förbi domkyrkan Stefansdomen som restes så tidigt som under 1200-talet. Det var här som Mozart en gång i tiden sa ja till sin blivande fru och senare även begravdes. Utmärkande för domkyrkan är den gotiska byggnadsstilen som är bevarad än idag, trots de många reparationer som har gjorts efter historiens våldsamma bränder och krig. Efter vår stadsvandring återvänder vi till båten där vi intar resans första lunch. Känner du dig ännu inte helt klar med att lära känna Wien så kan vi glädja dig med att vi inte seglar härifrån förrän vid midnattstid. Möjligheten att på egen hand utforska staden ytterligare, innan vi beger oss ut på det böljande blå, är med andra ord mycket god.

Wien från toppen med domkyrkan Stefansdomen, kryssning på Donau.

Bild: Wien från toppen med domkyrkan Stefansdomen

Till kvällen bjuder vi också in till en musikalisk upplevelse utöver det vanliga. På platsen där självaste Johan Strauss en gång dirigerade njuter vi av klassiska musikstycken som andas Wien från en svunnen tid. Konserten "Sounds of Vienna" är en av Wiens mest välkända tolkare av klassisk musik, och du kan här se fram emot en fantastiskt afton i musikens tecken där tolkningar av Johann Straus och W. A Mozart framförs av en ensemble bestående av 13 musiker, 2 balletdansörer och 2 operasångare.

Dag 3: Dürnstein. Melk och utflykt till Stift Melk-klostret (F, L, M)

Efter frukost gör vi oss redo för att stiga iland i den lilla österrikiska landsbyn Dürnstein, som med sina omkring 900 invånare välkomnar oss med en gemytlig bild av det lantliga och lokala bylivet. Förmiddagen har du fri till egna upplevelser och trots byns storlek på ringa 16,81 km2 bjuder Dürnstein på ett brett sortiment av upplevelser och historia. Förmiddagen kan spenderas på de charmerande gatorna eller vid utkikspunkten varifrån du förses med en ordentlig panoramautsikt över staden. Härutöver ska det nämnas att det gamla klosterkomplexet från år 1410 och den berömda borgruinen där Richard Lejonhjärta satt fängslad, båda är sevärdheter värda att besöka.

Den pittoreska österrikiska landsbyn Durnstein, kryssning på Donau.

Bild: Den lilla österrikiska landsbyn Dürnstein

Lagom tills det är dags för lunch stiger vi återigen ombord på vår båt och kring eftermiddagstid ankommer vi till byn Melk. Redan från vattnet kan vi beskåda det kolossala och tjusiga benediktinklostret som tronar upp sig ovanför staden och Donau, från den höjd som klostret ligger beläget på. Önskan kommer med all sannolikhet vara stor för många att få lov att se närmare på detta praktfulla byggnadsverk, som med sin bevarade barockstil har blivit en stor turistattraktion samtidigt som det fyller funktionen som skola för barnen i byn. Vi tar mot klostret där vi får oss en närmare introduktion. Härifrån tar vi oss sedan runt i Melk och här får vi skåda det spännande medeltida biblioteket, marmorsalen och kyrkan. Det finns också tid till att njuta av all den blomsterprakt som återfinns i den idylliska klosterträdgården.

Innergården på Benediktinklostret Stift Melk, kryssning på Donaufloden.

Bild: Den inre gården i benediktinklostret Stift Melk

Dag 4: Linz och tid på egen hand (F, L, M)

Efter att vi har avnjutit vår frukost stiger vi iland i Linz, byn som år 2009 utsågs till Europas kulturhuvudstad och som bjuder på en uppsjö av konst och kultur. Att strosa runt i de gamla kvarteren på de bulliga kullerstensgatorna mellan historiska byggnader och inbjudande caféer är varmt att rekommendera. Dagens lunch serveras ombord på båten och under den tidiga eftermiddagen sätter vi kurs sedan kurs mot Slovakien och Bratislava.

Dag 5: Bratislava och stadsvandring (F, L, M)

Tidigt på morgonen ankommer vi till den slovakiska parlamentsstaden Bratislava. Här kan du välja att på egen hand gå på upptäcktsfärd i den vackra och förhållandevis nya huvudstaden som grundades efter upplösningen av Tjeckoslovakien år 1993. Runt omkring i staden reser sig statyer som påminner om forna tider och bland dem finner du statyn av författaren H. C. Andersen, som besökte byn på sin färd längs Donaufloden.

Bratislava i solnedgången, Slovakien på en kryssning på Donau.

Bild: Bratislava

Följer du istället med reseledaree går vi in mot stadens stora sevärdheter. Inför vår stadsvandring kan vi se fram emot att traska fram bland ståtliga kyrkor och herrgårdar och under vår tur får vi bland annat beskåda den ståtliga St. Martin-katedralen.

Dag 6: Budapest och stadsvandring (F, L, M)

Ungerns huvudstad Budapest som återfinns på UNESCO:s lista över världsnaturarv är bokstavligen talat uppdelad med Buda på den ena sidan av flodbanken och Pest på den andra sidan. Denna ålderstigna och livfulla storstad imponerar med sitt överflöd av historiska monument som reser sig ur vimlet av lokalbor och turister. 

Idag får du en närmare introduktion till de båda sidorna av staden. In till stadskärnan tar vi oss med buss och väl framme fortsätter vi vår tur till fots. Rundturen består av sevärdheter som slottsområdet i den gamla staden varifrån vi har utsikt över Fiskarens bastion, omgiven av de sju tornen. Tornen symboliserar de ursprungliga sju Magyar-klanerna som i sin tid ockuperade den karpatiska bäckenet och som bildade det ungerska riket.  

Fiskarens bastion i Budapest.

Bild: Fiskarens bastion i Budapest

Väl tillbaka ombord på vår båt står lunchen redo och klar för att serveras. För att du ska få smälta maten, och inte minst de många upplevelserna på bästa sätt, har vi avsatt eftermiddagen till egen tid. Hur du väljer att lägga upp resten av dagen i denna förtrollande stad är helt upp till dig. Middagen kan du avnjuta ombord på båten om du inte hellre önskar att utforska stadens minst sagt gedigna restaurangutbud på egen hand.

Dag 7: Esztergom (F, L, M)

Tidigt om morgonen seglar vi från Budapest och ankommer till vad som blir den näst sista anhalten för resan; Esztergom. Denna stad klassificeras som en av Ungerns äldsta städer och här har du hela förmiddagen fri till att i eget tempo lära känna de otroligt charmerande omgivningarna. Promenera i behagligt tempo upp till byns domkyrka som är daterad till år 1806 och som ackompanjeras av den gamla stadsmuren längs vägen. Väl framme på toppen imponerar kyrkans högresta storlek och placering högt över floden samtidigt som du serveras en magnifik utsikt över Esztergom, floden och det gröna landskapet. 

Efter lunch påbörjar vi vår färd tillbaka mot Österrike och Wien.

Esztergom med domkyrkan i ungern, kryssning på Donaufloden.

Bild: Esztergom

Dag 8: Ankomst till Wien kl. 07:00 och hemresa (F)

Efter frukost har det blivit dags för oss att checka ut från våra hytter. Vi åker härefter mot flygplatsen, där vårt flyg till Sverige väntar, och vi lämnar Wien och en upplevelserik resa bakom oss.

Väder

SE VÄDRET FÖR WIEN

För att se uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se

Karta

Geografisk karta över Donaufloden.

Fakta om Donaufloden

Med en längd på 2 860 km tar Donau hem titeln som Europas näst största flod, efter floden Volga. Donaufloden sträcker sig från Schwarzwald i Tyskland ner till Svarta havet, var den rinner ut i Rumänien. Huvudstäder som floden passerar är Wien i Österrike, Budapest i Ungern, Belgrad i Serbien samt Bratislava i Slovakien.

Förutom att husera natur- och kulturintresserade turister, har Donaufloden haft flera betydelsefulla roller i historien. I århundraden har floden verkat som en viktig transportled och än idag är Donau en betydelsefull internationell vattenväg som sammankopplar Svarta havet med Västeuropa. På en del ställen, i bland annat Tyskland och Österrike, har floden blivit till kanal med ett flertal slussar. Donau är därutöver en viktig källa för dricksvatten då floden förser ca 10 miljoner människor med friskt vatten.

 

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
20/9 - 27/9Se flygtider Stockholm - ArlandaDrömlika Donaufloden
Standardhytt på huvuddäck
17 495:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 40 personer. Extra utflykterna genomförs vid minst 10 deltagare.

På den här resan krävs en normal fysisk kondition, för att kunna genomföra resans samtliga utflykter. För resenärer med gångsvårigheter kan begränsningar uppstå då flera av utflykterna genomförs till fots. Ingen ersättning utgår för de resenärer som inte kan delta på resans samtliga utflykter.

Information omkring tid på egen hand och måltider

Det finns platser där det krävs transport från båten till centrum och här är eventuella kostnader under resan inte inkluderade i priset utan bekostas på egen hand. Detta gäller även för kostnader som kan tillkomma på de utflykter som reseledaren erbjuder att arrangera på egen hand utanför det fastlagda programmet.
Måltiderna som står angivna under det korta dagsprogrammet omfattar måltider ombord på båten, där vi har helpension inkluderat. Övriga måltider på land bekostas på egen hand om inget annat framgår av dagsprogrammet.

Priset inkluderar:

• Direktflyg från Stockholm - Wien t/r inkl. transfer
• 7 nätter på MS Crucestar 4*
• Helpension ombord på båten
• Utflyktspaket med guidade rundturer i Wien, Stift Melk-klostret, Bratislava och Budapest
• Transport enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Uppgradering av hytt, se nedan
• Klassisk konsert i Wien, 65 euro/person. Bokas (bindande) hemifrån och betalas på plats på båten.
• Försäkringar
• Eventuella arrangemang utöver programmet
• Dricks till personalen ombord på båten (beräknat ca 50 euro / person)
• Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post. (Gäller inte vid online bokningar)

Hyttkategorier:

Avresa 15/5
• Deluxehytt på övre däck för 2 personer, 1 995 kr / person

Avresa 20/9
• Standardhytt på mellan däck i front för 2 personer, 995 kr / person
• Deluxehytt på mellan däck för 2 personer, 1 995 kr / person
• Deluxehytt på övre däck för 2 personer, 3 995 kr / person

Hotell

Andra liknande resor

Trustpilot