Skip to main content

Långtidssemester på Mallorca

Blomstrande gränder i Valldemossa på Mallorca
Vinodlingar i Sierra de Tramuntana på Mallorca
Apelsinodlingar på Mallorca
Katedralen La Seu i Palma på Mallorca
Vacker badvik med pittoreska hus på Mallorca
Kalkstensgränder i bergsbyar på Mallorca
Småbåtshamn och strandpromenad i kuststad på Mallorca
Spårvagn mellan Port de Sollér och Sollér på Mallorca
Sandstrand med katedralen La Seu och bergskedja i bakgrunden på Mallorca
22 dagar - pris per person från
27 995:-
Boka resa

Boka din resa till Mallorca under en skön långtidssemester 2024!

Utanför Spaniens östkust, mitt i det varma Medelhavet, ligger Mallorca – ett av svenskarnas populäraste resmål genom tiderna. Ön utvecklas ständigt, och lockar idag besökare som vill njuta av kultur, lokalt vin, konsthantverk och turkosa badvatten. Runtom på ön finns mängder av små, pittoreska bergsbyar, exklusiva hamnorter och grönskande naturområden fulla med pinjeträd och väldoftande blommor. Upplev allt detta tillsammans med oss under en härlig långtidssemester.

Därför ska du åka med oss på långtidssemester på Mallorca:

  • Boende på 4-stjärnigt hotell med halvpension och granne med havet
  • Besök på vingård med provsmakning av lokala viner
  • Guidad tur genom Palmas alla sevärdheter
  • Heldagsutflykt till charmiga Sollér och hamnstaden Port de Sollér

Semester med upplevelserika utflykter

Huvudstaden Palma bjuder sina besökare på en mäktig arkitektur med katedralen La Seu som kronjuvel, en inbjudande hamn med både små fiskebåtar och pampiga lyxyachter samt ett otroligt utbud av restauranger, barer och caféer. Längs med havskanten sträcker sig den vackra strandpromenaden som leder till Palmas närliggande orter. Följer man promenaden österut når man efter några kilometer kuststaden Can Pastilla. Här samsas vindsurfare med lokalbor och semesterflanörer, och här råder ett lugn som blandas med havsbris och flera trevliga restauranger. Trots sin närhet till Mallorcas huvudstad är tempot stilla och uteserveringarna bjuder in till långa luncher i den värmande solen. Hit går våra långtidresor under hösten och våren när medelhavstemperaturen värmer oss samtidigt som vi får lyxen av att njuta av ön innan turistströmmarna når hit på allvar. Under våra tre veckor i Can Pastilla kommer vi snabbt in i vardagslunket, som blandas med intressanta utflykter runtomkring på ön.

Smaka på vin från Mallorca

Vår lokala reseledare tar oss självklart med in till Palma där vi får en närmare introduktion till stadens historia och stora sevärdheter. Vi reser en dag till bergsbyn Sollér och den tillhörande kuststaden Port de Sollér, vars primära syfte en gång i tiden var att skydda Sollér från piratangrepp. Dessutom ska vi få lära oss mer om öns vinproduktion när vi besöker en vingård och får en guidad tur genom tillverkningen samt får smaka på de egentillverkade vinerna.

Besök charmiga Valldemossa

Valldemossa är en traditionell stad med charmiga, små gator fulla av kaféer, gallerier och presentbutiker. Alla portar och gator är dekorerade med vackra, gröna växter och blommor som bidrar till att göra Valldemossa till en av Mallorcas mest pittoreska städer. Mallorca är känt för sina många marknader runtom på ön, och en av dessa ska vi självklart ha chansen att besöka när vi tar oss till Valldemossa. Denna charmiga lilla bergsby har bland annat varit hem till den kända kompositören Chopin.

Bekvämt boende på 4-stjärnigt hotell

I våra långresor till Mallorca ingår boende på nyrenoverat, 4-stjärnigt hotell med balkong och havutsikt där frukost och middag är inkluderat samtliga dagar. Dessutom förgylls ditt uppehälle av vår lokalboende och svensktalande reseledare, som tar hand om dig under hela resan och dessutom guidar dig runt på samtliga utflykter.

Boka din semester idag

Oavsett vilka upplevelser du väljer att inkludera i din resa så kan vi lova dig att Mallorca kommer ta andan ur dig, och att du här får de bästa möjliga förutsättningarna för att forma din långtidssemester precis så som du vill ha den. Så nu återstår bara för oss att önska dig välkommen till tre veckor med värme och sol, charmiga bergsbyar, blått hav och vidunderliga utsikter!

Kort dagsprogram för långtidssemestern på Mallorca:

Dag 1: Ankomst till Mallorca och transfer till hotellet (M)
Dag 2: Ledig dag för egna upplevelser (F, M)
Dag 3: Utflykt till Palma med slottet Bellver, katedralen La Seu och gamla stan (F, M)
Dag 4–6: Lediga dagar för egna upplevelser (F, M)
Dag 7: Utflykt till Sollér och hamnstaden Port de Sollér (F, M)
Dag 8: Ledig dag för egna upplevelser
Dag 9: Marknadsbesök i Sineu och vingårdstur med provsmakning (F, M)
Dag 10–15: Lediga dagar för egna upplevelser (F, M)
Dag 16: Utflykt till Valldemossa (F, M)
Dag 17–21: Lediga dagar för egna upplevelser (F, M)
Dag 22: Hemresa (F)

F = Frukost L = Lunch

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Mallorca och transfer till hotellet (M)

Efter ankomst till flygplatsen i utkanten åker vi den korta sträckan till vårt hotell i strandorten Can Pastilla. –en resa som inte tar mer än cirka 20 minuter. Vår svensktalande och lokalboende reseledare möter oss på flygplatsen och ser till att vi blir väl omhändertagna på hotellet. Vi landar på Mallorca runt lunch, och har sedan gott om tid till oss att installera oss på rummet och vila upp oss innan resans första middag serveras i hotellets restaurang.

Dag 2: Ledig dag för egna upplevelser (F, M)

Vår första dag i Pan Castilla används antagligen för att vila upp oss lite efter resan. Det kanske också är idag du ger dig ut i närområdet för att orientera dig lite. Idag kan vara dagen som du tar dig till stranden som ligger endast några minuters promenad från hotellet, hittar närmaste matbutikerna och kanske någon trevlig bar som du kan inta ditt eftermiddagskaffe på. Middag ingår på hotellet varje kväll, men kanske vill du ändå hitta någon trevlig restaurang som du kan prova någon kväll under vistelsen på Mallorca.


Bild: Avslappnade dagar på Mallorca vid både strand och stad väntar

Det finns också goda möjligheter att ta sig ett dopp idag – om inte i havet, så kanske i hotellets utomhus- eller inomhuspool.

Dag 3: Palma med slottet Bellver, katedralen La Seu och gamla stan (F, M)

Palma de Mallorca är huvudstaden på Mallorca, och ligger bara cirka 15 minuters bilfärd från Can Pastilla. Hit kan du ta dig med hjälp av lokalbussarna som går i närheten av hotellet, eller med taxi för en billig peng. För den aktiva går det även att hyra cyklar på hotellet och cykla in, eller snöra på promenadskorna och traska längs med strandpromenaden de cirka 7 kilometrarna till Palma.

Idag åker vi dock med vår egen buss tillsammans med vår reseledare in till staden. Vi påbörjar vårt besök vid slottet Bellver, varifrån vi kommer kunna njuta av en spektakulär utsikt över hela Palma. Slottet är byggt i gotisk stil på en kulle ungefär tre kilometer väster om Palma. Slottet byggdes på 1300-talet för Kung James II, och är ett av få helt runda slott i Europa. Efter att först ha använts som hem för Mallorcas kungar blev det på 1700-talet ett militärfängelse, något som det var ända fram till mitten av 1900-talet. Slottet ägs idag av spanska staten och är en stor turistattraktion på ön, och inhyser även Palmas historiska museum. Idag äger dessutom flera konserter och utställningar rum här.


Bild: Det runda Bellverslottet går bra ihop med Palmas färgglada gator och torg

Från Bellver fortsätter vi med buss genom hamnen Paseo Maritimo där fiskebåtar och lyxyachter ligger på rad, och blir sedan avsläppta vid katedralen Santa Maria av Palma, mer känd som La Seu. Katedralen byggdes av den Aragonska kronan som kontrollerade större delen av Medelhavsområdet under 1200- till 1400-talet. Bygget påbörjades 1229 av Kung James I men slutfördes först år 1601. Katedralen är belägen i den gamla delen av Palma, på toppen av det tidigare citadellet i den romerska staden. Från katedralen, som är hela 121 meter lång, 55 meter bred och 44 meter hög, har man en vacker utsikt över Medelhavet.


Bild: Bakom de gröna palmerna tronar katedralen La Seu – Palmas främsta dragplåster

Efter vårt stopp vid La Seu fortsätter vi till fots genom Palmas gamla stadsdelar och de mest populära gatorna och torgen. Längs vägen berättar vår reseledare den spännande historien om Palma samtidigt som vi får tips på små undangömda smultronställen och lokalbefolkningens favoritställen.

Dag 4–6: Lediga dagar för egna upplevelser (F, M)

Mallorca är en perfekt ö att utforska på egen hand, tack vare dess väl utbyggda vägnät och korta avstånd. Från den sydligaste udden på ön till det mest nordliga Port de Pollença är bilresan inte mer än 1 ½ timme, och man kan därför lätt ta sig runt på egen hand och ändå hinna tillbaka till middagen på hotellet. Fråga gärna reseledaren eller hotellreceptionen om hjälp med att hyra bil för en eller flera dagar.


Bild: Välj själv hur du vill tillbringa dina lediga dagar på Mallorca

Mallorca är fullt med små, privata badvikar som bara de mest uppfinningsrika besökarna hittar till. Leta upp din egen favoritplats, eller bege dig till någon av de större turistorterna runtom på ön, såsom Alcúdia i norr, Palma Nova strax väster om Palma eller Port de Sollér på öns västkust.

Dag 7: Idylliska Sollér och hamnstaden Port de Sollér (F, M)

På dagens heldagsutflykt ska vi ta oss till kuststaden Port de Sollér, belägen i en av Mallorcas vackraste hästskoformande hamnar. Omgiven av bergskedjan Sierra de Tramuntana har den här staden det bästa av två världar – magnifika bergsvyer och en havsutsikt utan dess like. Port de Sollér klarade sig undan massturismen och exploateringen på Mallorca under 70- och 80-talet, vilket gör att lugnet och charmen fortfarande i allra högsta grad är närvarande här. Staden var ursprungligen bara en liten ort för fiskare och deras båtar, och användes främst för att skydda regionens huvudstad Sollér från pirater och andra angripare. Staden började växa ordentligt först på 1800-talet, när exporten av citrusfrukter som växte i området blev en stor och lyckosam affär.

Soliga Port de Sollér med hamnen på Mallorca.
Bild: Marinan bjuder in till sköna vyer i vackra Port de Sollér, och överallt syns områdets stolthet: apelsinerna

Från Port de Sollér reser vi inåt landet till Sollér – en vacker stad som är känd som det kommersiella och kulturella centrumet i Sierra de Tramuntana. Från Sollér ska vi fortsätta vår resa med tåg, på järnvägen som går från Sollér till Palma. Det historiska, elektriska tåget utgår från en station norr om Palma och går sedan genom vida slätter, upp och ner för berg och igenom inte mindre än 13 tunnlar i bergskedjan. Tågets slutstation, där vi ska påbörja vår resa mot Palma, ligger strax norr om Sollér. Arbetet med järnvägen påbörjades år 1911, med anledning av att man ville kunna frakta apelsiner och citroner från Sollér till Palma. Härifrån kommer tågsträckans smeknamn Apelsinexpressen.


Bild: Det vackra tåget i trä rullar genom Sollérs trivsamma gator hela vägen till Palma

Dag 8: Ledig dag för egna upplevelser (F, M)

Kanske har det nu blivit dags att ytterligare utforska de områden som vi har bekantat oss med under våra utflykter tidigare på resan. Ytterligare ett besök i Palma är nästan ett måste, där flera dagar kan ägnas åt att hitta de bästa restaurangerna, takbarerna, glasskioskerna och skuggiga gränderna. Det finns också mycket spännande shopping i Palma – allt från de stora, internationella klädkedjorna till små hantverksbutiker som säljer egentillverkade hattar, tvålar, likörer och prydnadsfigurer. Besök också gärna den charmiga stadsdelen Santa Catalina, som påminner om Södermalm i Stockholm eller SoHo i New York, med sina många gallerier, udda butiker och uteserveringar.


Bild: Palma är värt ett återbesök – här väntar vackra vyer i mängder

Dag 9: Marknadsbesök i Sineu och vingårdstur med provsmakning (F, M)

Dagen till ära sätter vi fart mot Mallorcas mitt och staden Sineu. Sineu är en charmerande historisk gammal stad som snabbt ger dig en inblick i öns historiska och religiösa bakgrund. Stadens palats byggdes under kung Jakob II av Aragonien i början av 1300-talet, och här har många av öns kungar huserat genom århundradena. Idag används palatset som nunnekloster. En annan byggnad som även den må vara spektakulär, men av andra anledningar, är stadens sjukhus. Det är nämligen öns allra äldsta sjukhus, och det har anor ända tillbaka till år 1240. 

Även om staden till ytan är liten har den alltid varit en central och viktig knutpunkt, inte minst på grund av sin status som välkänd marknadsstad. Eftersom vi besöker staden på en onsdag kan vi med glädje se att hur marknadsstånden öppnas upp och väcker liv i en av öns största marknader. Här kan vi hitta allt från egensydda kläder, traditionellt hantverk och naturligtvis även livsmedel som ost, chark, frukt och grönt i mängder. Strosa runt på marknaden eller slå dig ner någon av uteserveringarna på stadens torg Plaza Des Fossar och njut av vackra Sineu. 


Bild: På marknaden i den historiska staden Sineu finns hantverk och råvaror av alla sorter

Efter vårt marknadsbesök har det blivit dags för oss att lära oss mer om en av de industrier som, efter turismen, är störst på Mallorca – vinproduktionen. Mallorcas bördiga landskap och varma klimat året runt utgör perfekta förutsättningar för att odla vindruvor, och Mallorca har de senaste åren blivit en erkänd spelare i vinindustrin.

Vinproduktionen har varit en del av den mallorcinska kulturen i århundraden, sen romarna tog de första vinplantorna till ön. Produktionen grönskade från 1300-talet till slutet av 1800-talet när vinplantorna attackerades av vinlöss som förstörde hela skördarna, och vinodlingarna ersattes istället av mandelodlingar. Under 1990-talet bestämde sig några lokala vinodlare för att investera i att förbättra odlingarna och kvaliteten på vinerna. Kampen för goda viner med hög standard har fortsatt och mallorcinska viner dricks nu över hela ön och serveras på de flesta restauranger. Trots att kvaliteten har blivit så hög har inte kvantiteten blivit större, och det är fortfarande nästan omöjligt att köpa mallorcinska viner utanför ön.


Bild: Mallorcas inhemska vinrankor producerar vin som trots sin popularitet oftast bara återfinns just här

Vi styr kosan mot Santa María del Camí och Maciá Batle Winery – en vingård som ända sedan 1856 har producerat lokala viner på ön. Genom decennierna har gårdens ägare förädlat vinproduktionen, och på plats får vi både en guidad tur runt gården och en efterföljande provsmakning av gårdens egna viner och övriga produkter. Under eftermiddagen vänder vi tillbaka mot hotellet och har därefter kvällen fri att tillbringa på egen hand. 

Dag 10–15: Lediga dagar för egna upplevelser (F, M)

Can Pastilla, orten som vi bor i under våra långresor, ligger i ena änden av en av Mallorcas största stränder: Playa de Palma. Fortsätter du längs strandpromenaden i motsatt riktning från Palma så kommer du till Playa de Palma efter en knapp timmes promenad. Här hittar du en lång, ljus sandstrand med massor av affärer och restauranger och betydligt fler besökare än i vårt lugna område. Här finns också gott om aktiviteter att ägna de lediga dagarna åt, såsom golfbanor, vattensporter och golfbanor. Den 6 kilometer långa strandlinjen bjuder in till promenader, glass eller varför inte en god drink, och givetvis ett dopp i havet som trots lågsäsongen ofta har en inbjudande temperatur.

Palmer, sandstrand och hav på semesterön Mallorca i Can Pastilla.
Bild: En strandpromenad längs Playa de Palma är ett perfekt sätt att starta dagen på

Dag 16: På upptäcktsfärd i Valldemossa (F, M)

Idag ska vi utforska en av de vackraste städerna i bergskedjan Sierra de Tramuntana – Valldemossa. Med en befolkning på runt 2 000 invånare är Valldemossa en lugn och traditionell stad med smala gator och gränder byggda av kalksten, precis som stadens hus. Alla portar och gator är dekorerade med vackra, gröna växter och blommor som bidrar till att göra Valldemossa till en av Mallorcas mest pittoreska städer. Staden är full av charmiga, små gator fulla av kaféer, gallerier och presentbutiker. Traditionella familjebagerier finns fortfarande på många ställen här, som serverar den traditionella potatiskakan coca de patata – en stor favorit bland lokalborna.

Valldemossas gator och torg med uteserveringar på Mallorca.
Bild: Valldemossa bjuder på mysiga gränder i mängder

Stadens största sevärdhet är klostret från 1200-talet som förknippas med den polska kompositören Frederic Chopin. Klostret byggdes ursprungligen som ett kungligt residens innan det blev ett kloster för munkarna i Kurtisanierorden år 1399. Författare, konstnärer och kompositörer har i århundraden hittat inspiration till sina verk i Valldemossa, inklusive Chopin som bodde här under 1800-talet.


Bild: Valldemossas charmerande stadskärna och det välkända klostret är mer än tillräckligt för att förtjäna ett besök

På vår väg hemåt gör vi ett stopp i Port de Andratx, där det finns tid för en liten promenad och kanske en kaffe i hamnen. Vi är åter på hotellet under sen eftermiddag. 

Dag 17–21: Lediga dagar för egna upplevelser (F, M)

Tiden är kommen för våra sista dagar på Mallorca. Passa på att besöka favoritkaféet en sista gång, ta ett sista dopp i det härliga Medelhavet och sug in så mycket sol och värme som bara möjligt!


Bild: Sug musten ur solnedgångarna i Can Pastilla innan hemresan

Dag 22: Hemresa (F)

Idag har det blivit dags att säga hejdå till Mallorca och vårt hem i Can Pastilla som har tagit väl hand om oss under de tre senaste veckorna. Vi reser hem till Sverige igen med förrådet ordentligt påfyllt med energi, sol och mängder av minnesvärda upplevelser. ¡Adios y hasta luego!

Karta

Geografisk karta över ön Mallorca.

Väder

SE VÄDRET FÖR PALMA

För uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Mallorca per år.

Fakta om Mallorca

Var ligger Mallorca?

Mallorca är den största ön i ögruppen Balearerna och har en area på 3 640 km2. På ön Mallorca bor det omkring 860 000 invånare och du hittar den besökstäta ön belägen öster om Spaniens fastland. I Mallorcas huvudstad Palma bor det omkring 350 000 människor och det gedigna utbudet av caféer, restauranger oc butiker som återfinns attraherar miljontals besökare från hela Europa - samt det faktum att Mallorca erbjuder över 300 soldagar årligen.

Hur är vädret och klimatet?

Tack vare öns sydliga läge i Medelhavet och dess närhet till ekvatorn resulterar det i ett typiskt behagligt medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda vintrar. Den bergiga ön kan dock ge upphov till varierande klimatförhållanden beroende vart man befinner sig.

Hur tar jag mig runt?

In till huvudstaden Palma kan du åka buss eller taxi från flygplatsen och om du planerar att färdas med buss ska du lägga busslinje nr 1 på minnet. Generellt täcker busslinjerna hela ön och under dagtid avgår de med korta intervaller. Du kan även hyra bil på Mallorca, bl.a. vid flygplatsen och att köra runt på ön i bil kan vara att rekommendera då sevärdheterna är utspridda runt om på ön. Väl inne i Palma stad kan du ta dig runt till fots då sevärdheter och butiker ligger inom gångavstånd.  

Vad har de för öppettider?

Liksom i övriga Spanien är det något billigare på Mallorca jämfört med vad det är här hemma – med undantag av de områden som attraherar många turister. En god ide kan därmed vara att uppmärksamma prislappen om du vistas på ett ställe som vanligtvis är besökstätt.   

Visste du att...

... år 2015 rapporterade Mallorcas turistinformation om att det återfinns över 3 400 restauranger runt om på ön?

.... stränderna på Mallorca är några av de mest välbesökta strönderna i hela världen? Endast stranden Es Trenc får besök av 500 000 människor varje år.   

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
1/10 - 22/10Se flygtider Köpenhamn - KastrupLångtidssemester på Mallorca (från Köpenhamn)27 995:-Fåtal platser kvar
1/10 - 22/10Se flygtider Stockholm - ArlandaLångtidssemester på Mallorca27 995:-SÄND FÖRFRÅGAN

På den här resan är antalet deltagare max 50 personer.
Extrautflykterna genomförs vid minst 15 deltagare.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats än Stockholm eller Köpenhamn? Vi hjälper gärna till med anslutningsflyg inom Sverige.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm/Köpenhamn–Palma de Mallorca t/r inkl. transfer
• 21 nätter i dubbelrum med balkong på Nautic Hotel & Spa 4* i Can Pastilla
• Halvpension i form av frukost och middag samtliga dagar
• Guidad rundtur i Palma
• Marknadsbesök i Sineu och vingårdstur med provsmakning
• Utflykt till Sollér och Port de Sollér
• Utflykt till Valldemossa
• Transport enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, från 5 995 kr
• Dubbelrum med havsutsikt, 2 995 kr/person
• Platsbeställning på en av de första 3–4 raderna i bussen, vid utflykter och transfers, 150 kr
• Entréer utöver nämnda i programmet
• Turistskatt, cirka €100/person för 21 nätter (betalas kontant till hotellet)
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring*
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post) 

* Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa. 

Hotell

Andra liknande resor