Skip to main content

Europas bästa vandringsleder

Vandra + resa = sant


Med en längtansfylld känsla snörar du på dina välanvända, men perfekt sittande, vandringskängor och packar ner den enkla men ack så goda, hemmagjorda matsäcken och vattenflaskan som ska verka som bränsle för dagen. Dagen är ung och utanför fönstret möts du av morgonsolens värmande strålar som sakta omvandlar natt till gryning. Du är spänd på att kasta dig ut i den vilda, orörda naturen som bara väntar på att få skämma bort dig med sina nyanser, dofter och former. Men innan du är redo att lämna din bas bakom dig kastar du ett extra öga efter solkrämen, hatten och kameran – verktygen som du gärna inte vill lämna kvar på hotellrummet.

Väl utanför hotellreceptionens entrédörrar träffar den ljumma morgonluften dina lungor och ett rogivande lugn fyller ditt sinne och kropp. En 10 km lång vandring väntar idag, en sträcka som ska ta dig genom berg och slätter, uppför branta backar och nedför många trappsteg. Doften av apelsin, skog och hav kommer att nå ditt luktsinne och du kommer knappt märka av ditt hjärtas starka puls då du är alltför upptagen med att låta dig betagas av de kringliggande bergen som håller dig sällskap längs vägen…

Att vandra ute i det fria, på en destination långt borta där naturen och kulturen är något alldeles enastående, är verkligen en upplevelse ensam i sitt slag. Jag menar att kombinera friluftsliv med att utforska nya platser och kulturer låter i mina öron helt oslagbart, vilket även många andra resenärer runt om på jorden verkar hålla med om. Vandringsresorna blir allt mer populära, vilket kanske inte är att undra på då vandringslederna runt om i Europa och resten av världen bjuder på forsande vattenfall, gripande bergscenarier och grönskande natur. Det råder alltså inga tvivel om det finns spännande destinationer som erbjuder bra vandringsleder, utan det angenäma ”problemet” ligger istället i vart i vandringsdjungeln man ska börja.

Tidskriften The Telegraph Travel listade år 2015 de 24 bästa vandringslederna i Europa. Listan är från början framtagen av författaren Chrstopher Somerville som år 2008 listade sina topp 50 favoritleder runt om i hela världen. Detaljerna i listan har sedan uppdaterats och korrigerats av the Telegraph Travel med hjälp av information från reseoperatörer och resebyråer, och nedan listas ett utplock av de vandringsleder som platsar på listan. Allt för att inspirera dig till att hitta svaret på frågan om vart din nästa vandringsresa bär.

Så fram med kaffekoppen och anteckningsblocket och låt dig inspireras om vart du kan tänkas vandra härnäst. Blir det kanske på det frodiga Irland eller längs havet på soliga Alentejo i Portugal?

Läs här Redo för vandring?

1. Alentejo, Portugal

Alentejo-regionen i Portugal gränsar till Atlanten i väst och Spanien i öst och bjuder på svala, salta vindar, blomsterbeklädda fält och långa vackra stränder.

Vandring bland blomor och ängar i Alentejo.

Vandringsdetaljer: Runt omkring Porto Covo eller Vila Nova de Milfontes; välj att vandra en längre eller kortare sträcka. Här återfinns långa, öppna stränder där svårighetsgraden inte är alltför hög. Vandra vid Peach Tree Island Beach, Zambujeira do Mar med sina ståtliga klippor, Odeceixe, São André lagunerna och längs många fler vackra naturscenarier.

2. Madeira, Portugal

På Madeira hittar du flertalet fängslande levada-leder (bevattningskanaler) där tunnlar, avsatser och forsande vattenfall med ändlösa vattendroppar håller fotgängare sällskap längs vägen.

Vandrare som beundrar naturen längs levadorna på Madeira.

Vandringsdetaljer: Ribeiro Frio till Portela; en levada som tar ca 3-4 timmar att vandra. De spektakulära bergssceneriet i bakgrunden tillsammans och de smala stigarna ger vandrarna en extra känsla av spänning. Dock avråds de som lider av Vertigo att vandra denna sträcka på grund av det snäva underlaget. Levadorna på ön varierar både vad gäller längd och svårighetsgrad. Ett gott tips kan vara att införskaffa sig en guide som listar och beskriver levadorna på ön.

Läs här Genom Madeiras vackra naturscenerier.

3. Brandon Bay, Co Kerry, Irland

Dinglehalvön på republiken Irland inviterar fotgängare till en riktig förtjusande vandringstur – strosa längs den 8 mils långa sandgropen the Maharees intill Brandon Bay, med Mount Brandon i bakgrunden.

Vandringsdetaljer: Fahamore, nära Castlegregory, Co Kerry; ca 3 timmars lång vandring på fast underlag i form av är sandstränder. Njut av en härlig strandvandring i sällskap till Mount Brandon.

4. Amalfikusten, Italien

Från kustbyn Amalfi kan du traska uppför trapper och stigar genom apelsinlundar och trädgårdar till Pontone, där den höga marknivån erbjuder sensationella utsikter över den idylliska Amalfikusten.

Fotgängare som tittar ut över ett öppet hav på en vadringsresa längs Amalfikusten.

Vandringsdetaljer: Amalfi till Pontone; ca 4 timmars vandring där underlaget skiftar från branta trappsteg till flacka stigar. Insup de vackra omgivningarna som inrymmer traditionella trädgårdar, dramatiska berg och betagande havsutsikter.

Blir du nyfiken på att läsa mer? Läs här om Höjdpunkter från vandringsresan på Amalfikusten.

5. Montserrat, Katalonien, Spanien

I Katalonien, Spanien kan du med utgångspunkt från Monserratklostret med sina otaliga konstverk, vandra uppför de branta stigarna till en helt spektakulär utsikt över de omgivande bergstopparna. Passa här på att utforska Montserratklostret, linbanan och de vilda blommorna i samspel med de karga bergstopparna.

Vandringsdetaljer: Montserrat; ca 3-4 timmars vandring med kuperat underlag.

________________________________________________________________________

Se hela listan på tidsskriften The Telegraph's hemsida

Kulturresor Europa arrangerar vandringsresor till Gardasjön, Amalfikusten och Madeira. På våra vandringsresor får du den kompletta upplevelsen med spännande vandringar i magnifika miljöer, god lokal gastronomi och utflykter till otroliga sevärdheter. Givetvis i sällskap med en vår duktiga svensktalande reseledare. Du hittar hela vårt utbud av vandringsresor här.

Hälsningar Jenny

Vi tror du också gillar...