Skip to main content

12h i Prag

Så spenderar du 12h i Prag på bästa möjliga sätt

I somras fick jag för andra gången i mitt liv besöka en av Europas mest kulturella metropol – Prag. Denna stad är för många fortfarande oupptäckt – vilket för mig är helt otroligt. Här finns nämligen allt som du eftersöker i en perfekt storstads-weekend oavsett om det är bra shopping, god mat, vackra sevärdheter eller färgstark kultur. Oavsett vilken säsong på året som du väljer att besöka denna pärla så lovar jag dig att du inte kommer att bli besviken.

I dagens inlägg vill jag därför tipsa er om hur ni bäst spenderar er tid i Prag – från morgonsolens första strålar tills det att solnedgången färgar himlen röd.

Trevlig läsning!

09:00 Inled dagen med en god frukost

I Prag finns det mycket att se och ett av de bästa sätten är att ta sig är till fots. Därför gör du klokt i att börja din dag med en riktigt god och ordentlig frukost. Kanske att hotellet du bor på erbjuder en stor och innehållsrik frukostbuffé eller varför inte ta sig in till stadskärnan för att avnjuta frukosten innan resten av staden vaknar till liv.

10:00 Torget i gamla stan & det astronomiska uret

Om du besöker Prag är torget Starometske namesti i Gamla stan ett måste. Oavsett vilken tid på dygnet eller tid på året det är så sjuder torget av liv och rörelse. Restaurangerna avlöser varandra och den ena fasaden är vackrare än den andra. I ena hörnet av torget står en mimtalare och framträder inför förbi passerande människor och i andra sitter en kusk på sin vagn och erbjuder de som är sugna på en tur runt staden. Här finns även det omåttligt populära astronomiska uret som varje hel timme lockar till sig turister och invånare till att beskåda det spektakulära klockspelet.

Gamla stan i Prag med klockspelet, torn och stadsmyller.

11:00 Via Karlsbron till högre höjder

Efter att du har strosat runt i gamla stan med alla dess kullerstensgator och butiker är det snart lägligt att ta sig ut till den berömda Karlsbron som är ett av Prags främsta kännetecken. Att denna bro är fantastisk vacker och gripande med sina statyer och torn går inte att ta miste på. Besöker du bron en solig dag kan du räkna med ett och annat framträdande av gatumusikanter och om du har drömt om att bli avmålad av en skicklig målare ges här möjligheten. Från bron ser ut även ut över den vackra floden Vltava och upp mot Prags slott som blir målet för ditt nästa stopp.

Läs om Krakow - nyansernas och minnenas stad här.

Gatumusikanter på Karlsbron i Prag.

12:00 Pragborgen med utsikt över staden

Med gamla stan och Karlsbron i ryggen är det hög tid att sikta mot nya höjder och besöka det vackra Prag slottet. Kvarteren som man passerar för att komma till toppen är pittoreska och kända för sina branta sluttningar. Här avlöser souveniraffärerna varandra då denna väg är en oneklig populär turistattraktion. Ett par starka ben och en flaska vatten är att rekommendera om ni planerar att ta er till upp fots. För de som inte riktigt har kraften att gå hela vägen upp behöver här inte misströsta, då turistbilar står redo för att köra turister upp och ner längs kvarteren. Ett annat mycket populärt alternativ kan vara att hyra segway – detta färdmedel är mer en regel än ett undantag bland många turister i Prag.

Väl uppe vid slottet breder en oslagbar utsikt över staden ut sig och härifrån kan du skymta floden, broarna och Petrintornet som är omgärdat av mossande grönska. Om du törstar efter en förfriskning efter den långa promenaden ligger här ett Starbucks som erbjuder diverse drycker och lättare tilltugg med den bästa utsikten utöver staden. Ett gott tips kan vara att ta en liten paus här innan ni fortsätter med att utforska slottet, slottsgården och sedan vidare till Prags motsvarighet till Eiffeltornet – Petrintornet.

13:00 Petrintornet och bergbanan ner

Petrintornet ligger endast några kilometer från Pragslottet, beläget i den park som har fått samma namn uppkallat efter sig: Petrinparken. På den allra soligaste dag finner du här skugga då de stora, täta träden med sina gröna blad och kvistar reser sig mot skyn och skapar likt ett tak över parken. Här återfinns vackra blommor och träd tillsammans med det utkikstorn som är en miniatyr av det torn man hittar i Paris – Eiffeltornet. För att gå upp i Petrintornet måste man först betala en mindre avgift i entrén, men med utsikten som följer är upplevelsen garanterat värd varenda krona. Härifrån kan du se långt bortom centrala Prags gränser, och chansen att få oslagbara bilder är mycket stor.

Utsikt över Pragslottet och Prag från Petrintornet.

Från Petrinparken ner tillbaka till normala höjder kan den omtalade bergbanan vara ett gott tips. Denna bergbana har sin station inte långt ifrån utkikstornet och för endast några euro tar den dig och de andra passagerna ner genom sluttningarna på ett lugnt med uppleverikt sätt.

14:00 Lunch vid vattnet

Efter en förmiddag fylld med upplevelser och sevärdheter kan en god lunch vid vattnet sitta fint. Längs med Vltava floden ligger ett stråk av restauranger som serverar både lättare lunch och finare middagar. Om vädret tillåter bör ni slå er ner på en av restaurangernas uteserveringar varifrån du kan se ut över floden med Pragslottet och Petrintornet i bakgrunden.

16:00 Båttur på floden Vltava

Efter lunch kan det vara skönt att få vila benen lite genom att ta sig ut på en båttur på Vltava. I hamnen avlöser båtarna varandra och de allra flesta erbjuder utöver en båttur på vattnet middag eller fika. Du behöver med andra ord sällan förboka en båttur och oavsett om du önskar färdas 1, 2 eller 3 timmar finns här något för alla. Att färdas på floden är en uppfriskande känsla och du får här höra om Prags historia medan du får skåda staden ur ett helt nytt perspektiv.

Karlsbron med statyer sett från en båttur på floden i Prag.

17:00 Havelsky marknad

Innan det är tid för middag kan ett besök till Havelsky marknad vara passande. Denna avlånga marknad ligger belägen strax intill torget i gamla stan och här återfinns souvenirer, målningar, hantverk, blommor och grönsaker av alla dess slag. Om du letar efter en present till nära och kära eller bara önskar komma i avslappnad stämning är denna marknad något du inte får missa!

Havelsky marknad med blommor, grönsaker och souvenirer i Prag.

19:00 Tjeckisk middag i gamla stan

En riktigt god dag bör inledas och avslutas med en riktigt god måltid. Detta är heller inte ett undantag tag för om du är i Prag och att hitta en bra restaurang i stadskärnan är inte svårt. Oavsett om du vill äta där liv och rörelse präglar omgivningarna eller om du önskar komma bort en bit från det allra populäraste turistområdena finns här ett gediget utbud av restauranger – tjeckiska, skandinaviska och till och med irländska. Jag lovar dig att du inte blir besviken!

Läs också om Budapest här.

Sist men inte minst får du heller inte missa…

...John Lennon muren! Denna mur ligger på andra sidan om Karlsbron från gamla stan och dess unika utseende lockar hundratals turister dagligen. Denna mur som är uppkallad efter Beatles-medlemmen John Lennon är täckt av citat och målningar som förmedlar budskap om fred och kärlek.

John Lennon muren med kärlekscitat och konst i Prag.

/Jenny

Se alla våra storstadsresor här.

Vi tror du också gillar...