Skip to main content

Festivaltider i Spanien

Vi guidar dig genom det festivalfyllda Spanien

Vi har nu kommit in i den perioden när festivalerna avlöser varandra i landet som har flest festivaler än något annat land I hela världen – nämligen Spanien. I dessa tider fylls landet av det smattrande ljudet från klackarna mot gatstenen och färgstarka dräkter i de oräkneliga paraderna. För besökare och turister är dessa festivaler ett minne för livet, och eventen innebär inte endast dans och fest, utan ger även en god inblick i den spanska kulturen. Dans varvas av med vin och tapas och på gatorna marscherar fantasifulla parader fram.

Festivalerna i Spanien är fördelade över hela landet och är utspridda under hela kalenderåret. Som besökare kan det därför vara svårt att hålla koll på alla festivaler, samt när och var de inträffar. Av denna anledning vill vi förse er med en liten guide till de mest spektakulära festivalerna som är aktuella i Spanien just nu.

Trevlig läsning!

Spanjorer som firar under festival i Spanien.

15–19 mars: Las Fallas Festival i Valencia

Las Fallas Festival är namnet på den stora folkfesten i Valencia - och troligen en av de mest högljudda och livfulla festivalerna i hela världen. Fyrverkerier och brasor präglar det veckolånga evenemanget och precis som så många andra festivaler i Spanien, är Fallas ursprungligen en religiös ceremoni, där man firade Jesus styvfar Joseph.

I Valencia betyder Fallas ”brand”, vilket refererar till den populära huvudaktiviteten som äger rum under veckan. Under festivalen tävlar nämligen invånarna från olika stadsdelar i Valencia om att bygga den mest imponerande träfiguren. Dessa träfigurer kan vara alltifrån traditionella skapelser till mer moderna som president Obama eller Shrek. Du kan skåda skulpturerna överallt i staden, innan de bränns ner under den sista kvällen av festivalen till ljudet av festande invånare.

Förberedelserna inför festivalen kan pågå så långt som i 6 månader, och organisationer och grupper kan investera upp till så mycket som 75 000 dollar på deras träfigurer, i hopp om att vinna några av alla de priser som delas ut för bästa ”falla”. Många organisationer spenderar därför resterande tid på året med att samla in pengar för kommande års festligheter under Las Fallas.

Under festivalveckan anordnas även många andra event och aktiviteter, så som tjurfäktning, parader, paella tävlingar och skönhetstävlingar med mera. Firandet sänds i hela Spanien och lockar turister världen över att besöka den livfulla staden.

April: Feria de Abril i Sevilla

Feria de Abril, även kallad vårmässan, är den mycket gladsamma festivalen som innehåller mängdvis med mat, dryck, musik och flamencodans. Firandet startar alltid måndagen, två veckor efter påsk, och pågår i en vecka. Ursprungligen var Feria de Abril en marknad för stadens invånare, men idag är festivalen en av Spaniens mest fantastiska och färgstarkaste festivaler med häftiga parader och aktiviteter.

De som deltar i paraderna under Feria de Abril bär oftast färgglada dräkter, där männen bär en traditionell dräkt med hatt, medan kvinnorna bär flamenco klänningar. Vanligtvis färdas de på hästar eller i utsmyckade vagnar, vilket kan ge goda fotomöjligheter. Något som du heller inte får missa under veckan är tjurfäktningarna som pågår under eftermiddagarna. Feria de Abril lockar de allra främsta tjurfäktarna från hela Spanien och många anser att dessa tjurfäktningar är de bästa som går att skåda på hela året.

I Sevilla, nära floden Guadalquivir (festivalens huvudcentrum), sätts tält upp i röda och vita färger, där varje tält har sin unika prägel. Dessa tält ägs av familjer, grupper och föreningar som håller till där under festligheterna. För att få tillgång till tälten, krävs vanligtvis en inbjudan, men vissa håller även öppet för allmänheten, så att turister och lokalbor som inte har någon anknytning till platsen, också kan få uppleva den häftiga atmosfären. I samband med att mörkret lägger sig över staden, förflyttas nämligen festligheterna från gatorna in till tälten, där invånarna dansar, dricker sherry vin och äter tapas in till gryningen.

Läs mer om Sevilla här och se våra resor till Andalusien här.

Flamenco dansare i Spanien under festivaltider.

Mitten av maj: Fiesta de San Isidro i Madrid

Madrids största festival, som utöver turister och invånare, även lockar många pilgrimer till Spaniens huvudstad, är Fiesta de San Isidro. Festivalen tillägnas åt skyddshelgonet San Isidro, som har sin födelsedag den 15 maj, och präglas av flamencodans, konserter och provsmakning av goda delikatesser.

Denna spektakulära gatufest sträcker sig vanligtvis i flera dagar fram tills, och ibland något efter, den 15 maj. Under dessa dagar kan du avnjuta alla de fantastiska uppträdanden som både lokala amatörer och professionella artister från hela landet sätter upp. Madrids borgmästare håller även tal och i den stora parken Casa de Campo, sydväst om staden, hålls stora rockkonsteter och fester.

På skyddshelgonets födelsedag, klär sig stadens invånare i traditionella folkdräkter, så kallade ”chulpo/chulpa”, och träffas upp på Plaza Mayor, där de dansar en speciell dans just för dagen. Många passar även på att ha en picknic utomhus under detta event, och som avslutning på festivalen avnjuter invånarna oftast smakerna av den traditionella spanska maträtten Cocido Madrileño.

Se våra kulturresor här.

Flamenco dans i Spanien i traditionella klänningar.

6–14 juli: Fiesta de San Fermín (Running of the Bulls) i Pamplona

Fiesta de San Fermin är förmodligen Spaniens mest kända festival, och verkar som en magnet för adrenalinsökande världen över. Hundratusentals spanjorer och internationella besökare deltar i detta event, och de allra modigaste (eller kanske de mest dumdristiga) radar upp sig för att delta i den galna galoppen, där vilda tjurar jagar deltagarna genom trånga gränder och gator. Om du önskar bevittna dessa fartfyllda lopp, är ett gott tips att gå upp i tid, då loppen vanligtvis börjar klockan 8 på morgonen. Du kan känna igen de som deltar, samt åskådarna, på deras vita t-shirtar och röda skarfar som hör eventet till. Stämningen är oftast mycket god och här är alla välkomna.

Bull Run, som festivalen även kallas för, i Pamplona har allt som en spansk fest bör innehålla; tjurar, parader, fyrverkerier, fläktar, dans och dekorationer i gult och rött. Så har du tid för en spansk festival är San Fermin verkligen en festival värd att besöka. Fiesta de San Fermin startar den 6 juli varje år, och pågår fram tills midnatt den 14 juli. Om du önskar bo i Pamplona under festligheterna, är ett gott råd att boka ditt boende i tid, då tiotusentals resenärer årligen tar sig till staden för att uppleva denna otroliga tillställning.

29–31 augusti: La Tomatina i Buñol (Valencia)

La Tomatina är festivalen som årligen lockar uppmärksamhet från både spanska och utländska medier, och som tar hem priset för världens största matkrig med tomater som enda vapen. Till skillnad från många andra festivaler i Spanien, som ursprungligen handlar om att hylla religiösa helgon och högtider, så uppkom La Tomatina spontant i samband med att några unga män började kasta tomater på stadens torg år 1940.

Till en början var både regeringen och polisen emot tomatkriget, men då invånarna uppskattade eventet så pass mycket, blev det ett återkommande event som med tiden växte i både storlek och popularitet. Idag är festivalen stadens största huvudattraktion, som utöver invånare, även lockar turister världen över. För att undvika skador har man infört regler som begränsar antalet tomater, men trots det ökar antalet tomater med omkring ett ton för varje år som går.

Festivalen brukar vara i några dagar och äger rum i slutet av augusti, så önskar du uppleva stadens torg nerdränkt i krossade tomater och tomatsaft är det vid den här tidpunkten som du ska besöka Buñol. Men ett gott tips är ett att ta med ett ombyte kläder samt skyddsglasögon. På senare år har regeringen även infört en entréavgift in till torget under festivalen, så lite kontanter i fickan kan även vara att rekommendera.

Festliga hälsningar från Jenny

Se alla våra resor till Spanien här.

Vi tror du också gillar...