Skip to main content

Upplevelsernas Amsterdam

Upptäck Amsterdam på rätt sätt

Spegelblanka kanaler som slingrar sig under kullerstensbroar, brokiga hus i alla dess färger och lutningar med fler fönster än vad man kan räkna till och natursköna oaser med träd vars grenar sträcker sig mot himlen och skapar ett naturligt parasoll över de färggranna tulpanerna som avlöser varandra på ängarna.

Amsterdam – huvudstaden i tulpanernas och väderkvarnarnas mecka; Holland, är en ren turistmagnet vilket inte är att undra på då staden bjuder in till levande kultur och en stark historia som avslöjas likväl i den välbevarade arkitekturen som inuti de otaliga museerna. Krydda sedan till med gemytliga restauranger och caféer, ett festligt uteliv och ett shoppingutbud som får dina fingrar att klia efter plånboken, så har du snart det färdiga receptet för den helt perfekta weekenddestinationen!

Oavsett om du längtar efter att samla kompisgänget i en ny spännande stad för att fylla på upplevelseskafferiet under en helg, eller om du sitter och planerar för vart du ska ta med din käraste under semestern, så kan jag lova dig att Amsterdam inte gör dig besviken.

Läs här: Så spenderar du 12 h i prag på bästa möjliga sätt.

Det perfekta resmålet

Hollands geografiska läge, intill grannlandet och bjässen Tyskland, medför att du slipper oroa dig för allt som heter lång flygresa, tidsskillnad och jetlag. Då själva flygresan tar lika lång tid som en lunchrast på jobbet, finns alla möjligheter i världen för dig att besöka denna storstad som är oupptäckt av alldeles för många reseveteraner där ute. Jag själv ska erkänna att jag var en av dem som inte hade nålat fast Holland och däribland Amsterdam allra högst upp på min bucket-lista. Men efter att ha spenderat ett par dagar i staden där man kan räkna till fler cyklar än granar i Sverige, och skådat Hollands romantiska landskap med väderkvarnar, tulpanfält och små stråbeprydda hus från båten som var mitt hem för veckan, är jag mer förälskad i landet än någon annan. Sammanflätningen mellan storstadssemester och kanalkryssning var dessutom en helt oslagbar kombination som förgyllde min resa om något ännu mer. Föreställ dig att vakna upp till en soluppgång som färgar himlen med ett rosarött sken medan scenerierna utanför ditt fönster ständigt förändras i takt med båtens framfart. Att varje ny morgon gå i land i en oupptäckt stad som bär på sin alldeles egna historia och sedan avrunda kvällen med att sikta mot nya spännande platser medan middagen serveras till dig ombord på båtens restaurang.

Fortfarande betagen och något nykär i detta nyanserande land med sin mångkulturella huvudstad, vill jag nu dela med mig av några Amsterdam-tips som kan komma att sätta guldkant på din nästa resa. Oavsett om du endast vistas i staden i ett par dagar medan din seglats ligger i hamn eller om du stannar en långhelg, kan du vara lugn då alla möjligheter finns för dig att pricka av nedanstående must-see’s!

Se alla våra storstadsresor här.

1. Upptäck de 165 kanalerna från vattnet

Varför upptäckta de vackra, slingrande kanalerna från land när du kan färdas för egen kraft på en av de många kanalbåtarna som går att hyra. Njut i lugn och ro av stillheten eller ta med kompisen för en kanaltur.

Amsterdam i solljus med sina broar och kanaler.

2. Kvarteret som inte lämnar någon oberörd

Det är inte många som hör talas om Amsterdam och som inte förknippar staden med det oerhört omtalade området Red Light Disctrict – kvarteret som förknippas med prostitution och bordeller men som på senare år har kommit att bli en riktig turistmagnet. Ett kvarter som är definitivt är värt ett besök och som helt enkelt inte lämnar någon oberörd.

3. Hyr en cykel och paddla på land

Anslut dig till strömmen av lokalbor och turister som tar sig kors och tvärs genom staden på cykel. Cykeln har nästan kommit att bli ett signum för Amsterdam och det är inte att undra på varför tvåhjulingen har kommit att bli ett sådant populärt transportmedel, då marken här är platt och vägarna anpassade med fina och tydliga cykelfiler.

Läs vår guide til Madeira här.

Prickig cykel vid kanalerna i Amsterdam, Holland.

4. Promenera tillbaka i tiden

Njut av förmiddagens mjuka solljus med att promenera i gamla stan där sevärdheterna radar upp sig efter varandra. Inom gångavstånd kan du besöka dåtidens slott och arkitektur som sträcker sig ända tillbaka till 1600-talet. Om du behöver vila benen kan du gå in i ett av de många gemytliga kaféerna för en kopp kaffe.

5. Det finns alltid tid för en picknick

Vondelpark är namnet på en av Amsterdams stora gröna oaser och hit vallfärdar rofyllda själar för avkoppling och trevligt umgänge. Fram med filten och picknickkorgen så är du mer än redo för en eftermiddag i rekreationens tecken!

Litet hus vid sjön kring blommor i Vondelpark, Holland.

6. Semesterkassan är till för att spenderas

Har du ännu inte spenderat de sista pengarna i semesterkassan kan ett gott råd vara att ta svängen förbi Kalverstraat som kantas av butiker och affärer. Längs denna gatan hittar du alltifrån stora välkända kedjor som Primark, Zara och H&M till mindre souvenirbutiker. Den perfekta gågatan att spatsera nedför om du är riktigt shopping sugen med andra ord.

Läs mer om vår resa Rhendalens höjdpunkter

Vi tror du också gillar...