Skip to main content

Influenser från Grekland

Grekland – Närvarande mitt ibland oss

Grekland är ett land med många historier att berätta, och det är inte konstigt. På sätt och vis, så var det ju faktiskt här som byggstenarna för den västerländska kulturen lades för över 400 000 år sedan. Även om man kan tro att de Olympiska spelen är den enda riktiga kvarlämningen som vi har från Grekland idag, så präglas vårt västerländska sätt att se på demokrati, vetenskap, filosofi, konst och litteratur fortfarande av det grekiska kulturarvet.

Mer än en inbiten charterdestination

Tack vare turismens framfart och den utvidgade chartergenren som växt fram under de senaste 50 åren, så har Grekland för många blivit känt som inget annat än ett ö-paradis bestående av vita stränder, klarblått vatten och all-inclusive hotell staplade på rad. Rollen som detta land har spelat i vårt samhälle glöms ofta bort någonstans mellan glassbuffén och den 2.5 meter djupa poolanläggningen. Och det kan ibland krävas en mindre påminnelse om den verkliga anledningen till varför detta land är resenärernas favorit - och har varit det under en väldigt lång tid.

Redan för 2000 år sedan var Grekland romarnas favoritresmål. Hit åkte de för bildning och avslappning. De såg landets rika kulturliv och historia som en förebild att eftersträva, vilket sagt och gjort har satt sina spår.

Att möta vår skapare får vänta, men att möta skaparen av vårt moderna samhälle, kan vi faktiskt göra redan nu…

Här kan du läsa om Runes minnen från Malta.

Grekland i sportsammanhang

Den grekiska geografen Pausanias skrev en gång ”Inget har gudarna gett mer uppmärksamhet åt än de olympiska spelen”. Idag skulle vi kanske säga att ”inget är mer uppmärksammat av hela världen än de olympiska spelen”.

Nya grenar och spel tillkommer för varje år, men traditioner så som olivkransen, den brinnande facklan samt öppnings- och avslutningsceremonierna håller vi kvar. Ett måste när man besöker Greklands fastland är därför ett besök på platsen där allt började, det ärofyllda Olympia.

Olympia i antikens Grekland på en rundresa.
Bild: Olympia

Grekland under krigsföring

Sparta är namnet på krigsstaden där invånarna föddes till att bli soldater. Något som sägs prägla staden än idag, då befolkningen här ska vara känd för de korta, bestämda och ibland ohövliga svaren. Staten är också anpassad för krigsföring.

Att bekanta sig och återuppleva krigsminnen här, är inte bara något för dem som har läst grekisk historia, utan egentligen för vem som helst som någon gång har läst om krig eller sätt krigsfilmer. Det västerländska sättet att kriga på tog nämligen sin grund just här på dessa forna blodiga marker.

Se alla våra Kulturresor här.

Grekland i vetenskapens värld

Grekland har sedan länge setts som vetenskapens huvudfäste, då det var här som sättet vi ser på lärdom och kunskap myntades. Landet står inte bara som födelseort för många av vår tids mest kända filosofer och vetenskapsmän, utan det var också här som tillvägagångssättet för hur vi förmedlar och tar in kunskap stiftades. Det västerländska alfabetet är nämligen influerat av det grekiska, där vissa bokstäver som exempelvis A,B, E och O, fortfarande ser desamma ut.

Ett besök vid Parthenon i Aten får tankarna att vandra till bibliotek och skolbyggnader, och det är heller inte konstigt. Byggnadens massiva staplar har hädanefter agerat som en inspiration för just bibliotek och skolbyggnader, men också kyrkor. Det är också i Grekland som världens första bibliotek en gång byggdes; Library of Alexandria.

Akropolis i Athen på en resa till Grekland.
Bild: Akropolis i Athen

Grekland på den stora scenen

Grekerna var också tidiga med att stå för underhållning på den stora scenen. Redan under det 6e århundradet f.Kr. började man sätta upp teaterföreställningar i Athen och snart skulle två genrer växa fram, nämligen tragedin och komedin. Föreställningarna hölls på stora utomhusscener där akustiken saknade motstycke och åskådarna kunde sitta under den nakna himmeln. Skådespelarna använde ofta grimaserande masker där gesterna var stora, kostymerna överdrivna och rekvisitan, ja den sparade man inte på. De två genrerna inom det grekiska dramat spred sig snabbt som en löpeld genom riket och vidare till den romerska teatern, och än idag kan vi se att den inspirerar de moderna teaterscenerna runt om i världen.

I Grekland återfinns flera av de stora amfiteaters i gott skick och amfiteatern Epidavros kan klassas som en av världens bäst bevarade amfiteater. Denna vackra arkeologiska sevärdhet, inbäddad i det vildvuxna och gröna landskapet, går ingen resenär förbi och med sin imponerande akustik används teatern än idag som scen för olika teateruppsättningar.

Epidavros på en resa till Peloponnesos
Bild: Amfiteatern Epidavros

Läs mer om vår resa Kulturella Kreta

Vi tror du också gillar...