Skip to main content

Bästa planeringstipsen inför din vandringsresa

6 tips på hur du bäst planerar din vandringssemester


Älskar du att vara ute i friska luften? Gillar du en aktiv semester med vackra naturupplevelser? Är en paus från den hektiska vardagen hemma med tid att njuta av lugnet och ljuden och dofterna från promenadvägen precis vad du behöver? Får du en kick av att lära känna nya människor på ett socialt och aktivt sätt?

Om du kan svara ja på ovanstående kan vi rekommendera att du provar en vandringsresa – en fantastisk semesterform där du upplever mycket mer av ditt utvalda resmål än på en traditionell semester.

Kulturresor Europas vandringsresor är mer än att gå i vacker natur. Vi har även inkluderat många kulturella och historiska upplevelser på resan så att du kommer helt under huden på landet och den kultur du vandrar i. På huvudleden, på omvägen och på bakvägen. Och bakom fasaden – dit de flesta turister inte kommer.


Bild: Njut av fria vyer!

Men innan du ger dig av på din första vandringssemester så är det en bra idé att förbereda dig. Här får du våra vandringsexperters bästa tips inför en vandringsresa.

Läs om Europa bästa vandringsleder här.

1. Kontrollera strövområdet innan du bestämmer dig

Undersök vandringarnas längd och terräng på den enskilda vandringssemestern innan du bestämmer dig. Vandringsresor finns i många varianter och svårighetsgrader. Öar som Irland, Madeira och Mallorca är bergiga, och att vandra här kan vara tufft om du är mer van vid platt terräng. Korta turer på 6 km kan lätt vara lika ansträngande som de längsta på 20 km om terrängen är kuperad.

Läs här - Hur väl känner du till Mallorca?

2. Planera efter vädret på destinationen

Åk till ett resmål där vädret varken är för varmt eller för kallt. I södra Europa är vårmånaderna, sensommaren och tidig höst den bästa tiden på året att vandra – och det är också då naturen visar sig från sin vackraste sida. Kom ihåg en lätt tröja, en regnjacka och en solhatt i väskan, så att du är förberedd om vädret slår om.

3. Träna ben och rygg innan avfärd

Du behöver inte vara i toppform, men du får ut mest av din vandringssemester om du har tränat lite innan du åker. Då slipper du (kanske) ömma ben hela vägen. Ett bra sätt att träna upp dig är att gå några längre promenader i ditt närområde, så att du bygger upp en viss grundform – ev. med ryggsäck och vandringsskor/stövlar på.

4. Överväg vandringsstavar

Om du vill använda gångstavar på din vandringsresa är en smaksak. De kan dock vara en fördel i mycket ojämn terräng och kan avlasta dig på vägen – oavsett vilken form du är i.

5. Vatten, snacks och solkräm

Du svettas när du vandrar – även om det kanske inte känns så. Drick därför mycket vatten när du är på väg, så att du inte blir uttorkad eller trött. Kom också ihåg mellanmål till vandringen, så håller du blodsockret stabilt. Och glöm inte solskyddet – solen kan vara väldigt stark.

6. Se till att vandra med någon

En speciell gemenskap uppstår när man vandrar i grupp på en vandringsresa med reseledare. Detta gör vandringssemestern till en social reseform som även passar dig som reser ensam. Dessutom vandrar vi också tillsammans för säkerhets skull.

Inlägget har tagits fram i samarbete med Femina.

Du kan få en översikt över alla våra vandringsresor här.

Vi tror du också gillar...