Skip to main content

Resmål för den romantiske

våra mest romantiska resor

Lika säkert som våren bjuder ljusare dagar, friskare luft och ljudligare fågelkvitter, så kan vi räkna med den värme som helt tar över våra själar och sprider om än ett mer klarare ljus än självaste vårsolen på himlen.

För visst känner du igen dig, när jag menar på att man under årets första månader blir gladare, mer energifull och rent av mer kärleksfull. Det märks inte bara av på oss tvåbenta varelser till människor. För när våren nalkas rusar korna ut på den grönskiftande ängen i ren lycka och fåglarna ger uttryck i sin stämningsfulla sång.

Att alla hjärtans dag väntar runt knuten, mitt i mellan februaris 28 stycken dagar, kan enligt mig inte komma mer lägligt. Sägnen om alla hjärtans dag, härstammar från den katolska läran, till 400-talet och helgonet Sankt Valentin. Fast att historierna är många, meningarna delade och kunskapen om vem Sankt Valentin egentligen var, så får högtiden Alla hjärtans dag en allt starkare plats i våra kalendrar. För vem vill inte hylla och ge uppmärksamhet till något så fint som kärleken?

För mig är att resa, kärlek i sin renaste form. Resandet skänker mig glädje, värme och förhoppning. Resandet får mig att se nya perspektiv, uppmärksamma andra nyanser i vardagen och bli mer ödmjuk. Det är en livskamrat som jag kommer att bära med mig under jorden och när mina ben inte längre orkar bära mig över hav och land, kommer minnen från mina äventyr på resorna jag gjort skänka mig värme i dess ställe. Liksom en livspartner.

Du kan få en översikt över alla våra resor här.

Romantisk resa för två

Med violfärgade tulpaner på mitt skrivbord (inhandlade denna morgon vid marknadsplatsen utanför kontoret) och hjärtformade chokladaskar hemma som bara väntar på att bli upprivna på onsdag, vill jag i detta inlägg tipsa om resmålen där den romantiska scenen har en central roll. Där atmosfären inger en pirrande känsla, likt sprattlande fjärilar i magen på en som är sådär galet nyförälskad. Molnen på himlen kanske inte är sådär fluffiga och puderrosa som vi sett på film, men jag lovar dig... en resa till någon av nedanstående destinationer och ditt hjärta kommer snart att bulta allt hårdare. För själva platsen eller för din livspartner som du reser med? Ja det kan bara du svara på.

Amalfikusten, Italien

Med småskaliga hus i regnbågens alla färger som nästan klättrar på varandra uppför den frodiga bergsväggen, är Amalfikusten ett vykort för romantisk idyll. Här växer och mognar citroner under den syditalienska solen bland syrener och lövträd, och på myllrande torg, i souvenirfyllda butiker och bland espressodoftande caféer pågår italienarnas stillsamma vardag. Trots att det är högsäsong och att turismen till denna oförståeligt vackra kust, blomstrar lika klart som naturen här, verkar det inte ha sin påverkan på servicearbetarna. En kopp kaffe serveras till ett leende och ögonkontakt från kyparen och vid hamnen där båtarna avlöser varandra till turistmagneten Capri – ön som huserat kungligheter och filmstjärnor - kan man inte stiga ombord utan att hälsas välkommen av båtspersonalen.

Längs Amalfikusten ligger byarna inom nära avstånd från varandra. Den ena byn är mer pittoresk än den andra och var by har en egen historia att berätta. Man slutar aldrig förundras, för precis när man tror att det inte kan bli vackrare, så slås man av en om möjligt mer andetagande idyll. Du har bl.a. Ravello, som på sin höjd stoltserar med utsikter och blomsterträdgårdar och Minori, som med sitt läge intill Medelhavet bjuder på en gemytlig hamnpromenad – flankerad av restauranger. Gå vilse bland kullerstensgränder, svalka strupen med en iskall limonello vid havet och låt en musikant ackompanjera middagen som kan bestå av en rykande god tryffelpasta med parmesan och spenat. Ett glas rött vin till det?

Morgonljus vid den italienska Amalfikusten med båtar i hamnen och bergen i bakgrunden.

Bild: Morgondis på Amalfikusten

Läs här: På resa genom Amalfis vidunderliga omgivningar.

Amsterdam, Holland

En stad som bokstavligen talat andas på vatten - där spegelblanka kanaler bereder väg för fiskebåtar, gondoler och stämningsfyllda restaurangbåtar bland brokiga hus och lummig växtlighet – är Amsterdam. Med museer, kryssningsturer, blomstermarknader och gröna oaser är Amsterdam ett säkert kort för den som önskar fylla upp sin spelhand med hjärter.

En del menar att Amsterdam är en stad som främst lockar den yngre publiken med sitt gnistrande uteliv och stämningsfulla atmosfär. Men nog vill jag säga att även den äldre publiken kan underhållas av föreställningen som Amsterdam visar upp. Innanför entrédörrarna till det världsberömda Van Gogh museet pryder en av tidernas största konstnärers målningar väggarna. Låt Van Goghs kärlek till de böljande landskapen och de uttrycksfulla porträtten spegla av sig i dig.

Parker finns det också gott om. Ägna din tid åt att se hur ljuset försöker titta fram bland de täta löven under träden innan du dukar upp för picnic. Med färska bär, baguetter och en flaska bubbel på en mjuk filt finns det inga anledningar att stressa vidare till nästa sevärdhet. Emellanåt arrangeras även olika event i stadens parker. Njut av en teaterföreställning under stjärnklar himmel i Vondelpark, trampa dig fram på cykel längs gator och broar, handla en bukett tulpaner eller ta in på en av Amsterdams många spaanläggningar.

Läs här om Upplevelsernas Amsterdam.

Split, Kroatien

Att en av Kroatiens många pärlor till städer skulle platsa sig in på listan är kanske inte helt förundransvärt. Inte var det en enkel uppgift att endast välja en kroatisk destination, då hela landet genomsyras av en drömlik stämning. Tillslut vann ändå den största staden längs den adriatiska kusten valet – nämligen Split.

Berg, hav och skärgårdsöar klär om den historia stadskärnan som verkar likt ett friluftsmuseum med ruinerna från det romerska Diocletianpalatset i centrum. Det 1 700 år gamla palatset med sina ståtliga pelare, romantiska terrasser och väldiga portar, gör det enkelt för hjärnan att föreställa sig ett drama där en tapper soldat förälskar sig i en tjänsteflicka under skakande krigstider.

Restauranger, tapasbarer och vinkällare finns det i överflöd. Smaka dig igenom kroatiska viner på en vinprovning. Strosa längs Riva hamnpromenad där kryssningsbåtar med njutningsfulla semesterfirare lägger an och lossar ankar, eller besök katedralen och skåda Split från ovan i det berömda klocktornet.

Romantisk middagsrestaurang med a la carte meny i Split, Kroatien.

Bild: En romantisk middagsrestaurang i Split

Läs här om 4 smakfulla tips i den kroatiska skärgården.

Taormina, Sicilien

Grundad av grekerna och sedan omhändertagen av romarna, har den italienska kustpärlan Taormina varit en populär destination att besöka i över ett århundrade. Staden vilar på sluttningarna över det Joniska havet i östra Sicilien, där den sovande vulkanen Etna ständigt gör sig påmind i bakgrunden. Du kan bland annat skåda Etna vid den grekiska amfiteatern eller från Belvederetorget i gamla stan som sjuder av liv från gatumusikanter, konstnärer och klirrande uteserveringar.

Du hittar också stråket Corso Umberto med gröna kvarter, glassbarer och fontäner vars skönhet inte går att fånga på bild. Liksom Taorminas gröna lunga Villa Comunale. Trädgården där vajande palmer håller blommor i alla dess former och färger sällskap. Vegetationen är rik, arkitekturen är vacker och lugnet är påtagligt. En bättre plats för ändlösa konversationer går knappast att hitta.

Att Taormina har besökts av dramatiker och författare som Oscar Wilde och Richard Wagne är inte att undra på. För vem hittar inte inspirationen till livets poesi om inte här?

Turist i Taormina på Sicilien som blickar ut över amfiteatern och vulkanen Etna.

Bild: Fäst blicken mot Etna och dröm dig bort

Blir du nyfiken på det Italienska köket? Så läs med här.

Vilken destination ska få väcka dina fjärilar i magen till liv?

//Jenny

Vi tror du också gillar...