Skip to main content

Flodkryssning på sköna gröna Dourofloden

FLODKRYSSNING PÅ SKÖNA GRÖNA DOUROFLODEN 

Vår flodkryssning startar och slutar i portvinets huvudstad Porto. Alla utflykter är inkluderade. Följ med till charmiga små städer längs floden, vin- och portvinsprovning, gamla medeltida städer och på lätt vandring genom vinodlingar. Och naturligtvis i trevligt sällskap med andra gäster och svensktalande reseledare. Livet ombord på det moderna flodkryssningsfartyget bjuder på läckra måltider, hög service, komfort, tid för avkoppling och ändlösa panoramautsikter därtill.

Därför skall du resa med oss på flodkryssning på Dourofloden

  • Sju nätter på 4* flodkryssningsfartyg med all inclusive ombord
  • Alla utflykter inkluderade inkl. vinprovning i Porto och Douro
  • Besök i historiska Porto och Peso do Régua  
  • Svensktalande reseledare

Portvin i Porto och Dourofloden

Magnifika Porto och Dourofloden hör samman! Geografiskt, kulturellt och historiskt. Porto ligger vackert vid Douros flodmynning ut till Atlanten. Historiskt har floden fraktat både människor och gods till Porto, varifrån det skeppades vidare ut i värden för handel. 

I gengäld fick Porto prakt och rikedom, som vi kan också kan se spår av i arkitekturen; på stadens platser, storslående byggnadsverk och ståtliga kyrkor inte minst. Kvarteren vid floden är måleriska med livlig atmosfär och har en skön utsikt till portvinshusen, som ligger som ett pärlband på den sydliga flodbrädden. 

På vår stadsrundtur besöker vi ett av de kända vinhusen för rundsvisning och portvinsprovning. Den lokala grönsaks- och fiskmarknaden samt välfärdskvarteren och dess atmosfär hinner vi också insupa. 

Douro – Portugals vinhjärta – vackrare än ett vykort 

Dourodalen är den idealiska dalen. Klimatet med heta somrar med massor av sol, kalla vintrar, vattentillgången och läget - väl avskärmat från Atlanthavet ger optimala förhållanden för vinodling.

Det är här druvorna till Portugals signaturvin, portvinet, produceras tillsammans med druvor till de ypperliga röd- och vitviner. Vinodlingarna flätas samman på kryss och tvärs på dalsluttningarna ner mot Dourofloden och skapar ett vackert mosaiklandskap. Terrassodlingarna berättar en unik historia om stolta familjeskildringar, hundratals år av hårt arbete och goda viner. 

Vingårdsbesök i Douro och lätt vandring 

Vi besöker ett av regionens kända Quintas – vingårdar. Vi lär om vinets historia, ser hur det produceras och vi smakar naturligtvis av de gyllene dropparna. I området omkring Pinhão kommer vi helt tätt på, när vi på en lätt vandring går ner genom vinodlingarna och njuter av det hisnande landskapet, som också inkluderar riktigt gamla oliv-, apelsin och mandelträd.

Pinhão, Peso do Régua och Lamego

Vårt utflyktsprogram bjuder på en rad portugisiska pärlor. Vi besöker bildsköna Pinhão och Peso do Régua, som ligger idylliskt vid flodbrädden i hjärtat av portvinsdistriktet samt pilgrimstrappan i Lamego med det vackra kaklet. Vi gör också ett besök i den gamla medeltidsstaden Castelo Rodrigo.

Kort dagsprogram för flodkryssning på Dourofloden:

Dag 1: Flyg och ankomst samt inkvartering på fartyget (M)
Dag 2: Sightseeing i Porto med marknadsbesök och portvinsprovning. (F, L, M)
Dag 3: Stadsvandring. Segling mot Dourodalen. Ankomst Peso do Régua (F, L, M)
Dag 4: Sightseeing i Dourodalens landskap. Besök på vingård och provsmakning.  (F, L, M)
Dag 5: Besök i medeltidsbyn Castelo Rodrigo (F, L, M)
Dag 6: Segling. Vandring i vinfält. Galamiddag (F, L, M)
Dag 7: Lamego, Segling till Porto (F, L, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost, L = Lunch, M = Middag

Programmets tider är med förbehåll för ändringar. Vattenstånd, väder och strömmar på Dourofloden kan ändra sig och vi tar därför förbehåll för ändringar i program och segelrutt.  

Vi vill uppmärksamma på rullatorer och rullstol inte får medföras ombord. Detta av säkerhetsmässiga skäl.
 

 

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Flyg till Portugal samt inkvartering på fartyget (M)

Flygresa till Portugal. Vi ankommer till Portoområdet, var flodkryssningsfartyget MS Infante Don Henrique väntar vid kajen i Vila de Gaia, staden med alla de berömda portvinshusen som ligger vid Douros sydliga flodbrädd med utsikt till Porto på den andra sidan. Inkvartering och middag.

Avresa maj 2023
Flygresa till Porto t/r med flygbyte. Transfer från flygplats till fartyg ca 30 minuter.

Avresa aug 2023
Direktflyg till Lissabon t/r och transfer till fartyget.  Vi ankommer till Lissabon och tar sikte mot fartyget men med ett stopp i Óbidos, var vi äter en lunch tillsammans och besöker den gamla delen av staden, uppbyggd kring  medeltidsborgen. Ringmuren är helt intakt! Charmen slår emot besökaren med sina snäva labyrintgränder med gatsten och vitkalkade hus. Efter besöket i Óbidos, fortsätter vi med buss till Porto. Restiden är cirka 3 timmar från Lissabon till fartyget.  
 


Bild: Óbidos

Dag 2: Sightseeing i Porto – marknadsbesök och portvinshus med provsmakning (F, L, M)

Porto är en förtjusande stad! För snart 25 år sedan blev Porto utnämnd till ett världskulturarv av UNESCO, och sedan dess har staden genomgått en förvandling med stadsförnyelse för att bevara och utveckla staden. Staden är en härlig blandning av modern storstad och en välbevarad charmig gammal stadsdel med imponerande byggnadsverk, små gränder och stora öppna platser. En skön stad att befinna sig i. 

Vi startar med en panoramatur, var vi bland annat kör längs strandvägen och Foz do Douro. Här rinner Dourofloden ut i Atlanthavet. Vi ser även välfärdskvarteren runt Boa Vista med Casa de Musica och marknaden i Matosinhos, var dagens färska grönsaker och nyfångade fisk säljes.  

Vi stannar i Portos historiska centrum med den vackra kakelkonsten på São Bento stationen och det charmiga kvarteret Ribeira, som reser sig upp från flodens strandbrädd med sina sneda, färgstrålande hus var tvätt på tork fladdrar. I Vila Nova de Gaia besöker vi ett av de kända portvinshusen för en rundvandring och portvinssmakning.  Lunch och middag ombord på båten.


Bild: Porto

Dag 3: Gåtur. Segling mot Douro-dalen. Ankomst Peso do Régua (F, L, M)

På förmiddagen finns tid att få röra på benen för en promenad med reseledaren, innan vi stävar ut på resans första segling. 
Dourofloden har sitt ursprung inne från den spanska högslätten och rinner långt, cirka 90 mil, innan den mynnar ut i Atlanthavet vid Porto. Floden är en del av den spansk-portugisiska gränsen. Vår seglats tar oss cirka 20 mil till den portugisiske del av floden. 


 Bild: Segling på Douro floden genom vackra omgivningar 

Vid lunchtid lättar vi ankar. Medan vi seglar under den berömda metallbron Dom Luís I, säger vi farväl men på återseende till de färgstrålande husen i Porto och vinhusen i Vila Nova de Gaia. Nu får du tid till att luta dig tillbaka, äta lunch och koppla av på soldäcket, medan du njuter de vackra landskapen som glider förbi. Den första delen av kryssningen är urban för att sedan skifta till byar, flodstränder, lantbruk. Senare hän siktar vi de först vinodlingarna efterhand som vi närmar oss Dourodalen. På flera ställen följer vi järnvägen, vars spår smyger längs flodbrädden. 

Dourofloden, slingrar sig genom landskapet och dalen och från Porto mot Peso do Régua seglar vi på den lugna delen av floden. Med uppdämningar och slussar har man gjort floden mer farbar för att därmed kunna frakta människor och gods. I gamla tider var de så kallade Rabelobåtarna som seglade på floden. Idag är det flodkryssningsfartyg, turbåtar och privata båtar. Det finns fem slussar på den portugiske del av floden och idag skal vi igenom ett par stycken för att komma vidare på floden: Crestuma (14 meter) och Carrapatelo (36 meter). Det är fascinerande att glida in i slussen och komma upp från en nivå till en annan. 

Först på kvällen ankommer vi till Peso do Régu. Vi äter vår middag ombord. 

Dag 4: Dourodalens hisnande landskap. Vingårdsbesök med vinprovning (F, L, M)

Vi befinner oss i hjärtat av Dourodalen. Det är här Portugals kända portvin dyrkas och produceras tillsammans med goda bordsvin av hög kvalitet. Vinproduktionen startade redan på 1700-talet, och i dag produceras mer än 100 miljoner flaskor portvin om året. Utöver vita viner framställs eller odlas det också olivolja, mandlar och apelsiner tillsammans med andra lantbruksprodukter. Området har sedan 2001 varit Unescos Världsarvlista.

Vinodlingarna slingrar sig på kryss och tvärs på de kuperade sluttningarna, medan vingårdar och idylliska landsbyar är utspridda över landskapet, det är verkligen en vacker syn för ögat. 


Bild: Terassodingar så långt ögat kan nå

På förmiddagen kör vi en tur i Dourodalen och upplever det vackra landskapet på nära håll och lär om områdets historia och traditioner samt om vinproduktionens betydelse för regionen. Från en utsiktspunkt från en höjd för du en känsla för hur stort det är, när du ser alla terrassodlingar som klistrar sig mot bergssidan, rad efter rad och på sluttning efter sluttning. På en av områdets kända vingårdar för vi en rundvisning och efterföljande vinprovning. 

Medan vi har varit på utflykt, har fartyget seglat längre in i dalen till staden Pinhão, som ligger där floden, var floden vänder tvärt. Vi går ombord här och det är tid för lunch. Resten av dagen färdas vi vidare på floden. Inte långt från Pinhão ändrar landskapet karaktär och blir barskt, rått och mer stenigt med vild natur och knappt så många vinodlingar. .
På kvällen ankommer vi till Vega de Terrón vid den portugisisk-spanska gränsen, var vi lägger till kaj for kvällen och natten. Middagen intar vi ombord. 

Dag 5: Medeltidsstaden Castelo Rodrigo och lunch (F, L, M)

I dag kan vi se fram emot att besöka den lilla medeltida staden Castelo Rodrigo, som ligger vid den spanska gränsen, cirka en 1 timmes färd från fartyget. 
Vi börjar med en stadsvandring till fots till de kullerstensbelagda gatorna i Castelo Rodrigo, var man på medeltiden kunde möta både judar, muslimer och kristna, som osedvanligt bodde sida vid sida. Vi får historian från gamla tider och njuter utsikten från toppen av staden, som är ligger vackert med vy över landskapet. Det är tid för lunch och innan vi vänder tillbaka fartyget, som ligger vid kaj hela dagen i gränsområdet. På kvällen äter vi vår middag ombord.  

Dag 6: Vandring bland vinodlingar och galamiddag (F, L, M)

På förmiddagen seglar vi från Barca d’Alva. Färden går nu åter mot Porto. Efter lunchen ombord kan du stanna ombord på fartyget och njuta av seglingen längs floden eller följa med på vandring bland vinodlingarna. 

Vi går av båten i Ferradosa och kör till Casal de Loivos nära Pinhão, var vi startar vår vandring. Här är vidunderlig utsikt utöver vinterrasserna, floden, dalen och Pinhão. Vandringen är på cirka 6 kilometer, längs vinodlingar som tillhör de två kända producenter Quinta do Bomfim och Taylors. Vi är åter på fartyget sent på eftermiddagen. OBS! Vandringen er inte för dem som är gångbesvärade och vi rekommenderar stabila skor att gå i, snacks, vatten, solhatt och kläder som tål lite dam från odlingarna och stigarna vi går på.  


Bild: Till fots bland vinodlingarna

Dag 7: Lamego och segling Porto (F, L, M)

Från Pinhão kör vi till staden Lamego och besöker pilgrimskyrkan Santuario Nossa Senhora dos Remedios, som er känd för sin barocktrappa med 700 steg och nio nivåer med vackert dekorerade kakel. 


 Bild: Den imponerande pilgrimskyrkan Santuario Nossa Senhora dos Remedio i Lamego

Medan vi är på utflykt, fortsätter fartyget till Peso do Régua. Vi stiger ombord i Regúa lagom till lunch. Njut eftermiddagen ombord, på denna resas sista segling. Vi ankommer Vila Nova de Gaia (Porto) på kvällen och har middag ombord. 

Dag 8: Hemresa (F)

Check-ut från fartyget och transport med buss till Lissabon (ca 3 timmar) eller till Portos flygplats (ca 30 min), beroende på vilken avresa du är deltager på.  

 

 

 

Karta

Väder

Trustpilot