Skip to main content

Flodkryssning på sköna gröna Dourofloden

Pris från:
23 995:-
Dagar:8
Boka resa

Flodkryssning på sköna gröna Dourodalen 2024

Det är förtrollande vackert i Dourodalen, och längs med floden hittar vi kanske de allra mest magiska vyerna. När det förtrollande landskapet sakta glider förbi får man gång på gång nästan nypa sig själv i armen för att kunna tro sina ögon. Vår flodkryssning startar och slutar i portvinets huvudstad Porto, och under resans gång får vi ta del av ett helt gäng med njutbara utflykter som alla är inkluderade i resan. Följ med till charmiga småstäder som vilar längs flodbanken, avnjut både vin- och portvinsprovning, promenera genom gamla medeltida städer och dra ut på en lättare vandringstur genom vinodlingarna. Allt sker naturligtvis i trevligt sällskap med andra gäster och vår svensktalande reseledare. Livet ombord på det moderna flodkryssningsfartyget bjuder på läckra måltider, hög service, komfort, tid för avkoppling och ändlösa panoramautsikter – här är det lätt att trivas!

Därför ska du resa med oss på flodkryssning i Douro:

  • Sju nätter på 4* flodkryssningsfartyg med all inclusive ombord
  • Alla utflykter ingår – inklusive trevliga vinprovningar i både Porto och Douro  
  • Charmerande städer och Dourodalens förtrollande landskap

Portvin i Porto och Dourofloden

Magnifika Porto och Dourofloden hör samman — geografiskt, kulturellt och historiskt. Porto ligger vackert vid Douros flodmynning ut till Atlanten. Historiskt har floden fraktat både människor och gods till Porto, varifrån det skeppades vidare ut i värden för handel. I gengäld fick Porto prakt och rikedom, vilket man också kan se spår av i arkitekturen runtom i staden – här tronar storslagna byggnadsverk och bombastiska kyrkor på rad. De charmerande kvarteren vid floden strålar av en livlig atmosfär och har en skön utsikt över portvinshusen som ligger som ett pärlband längs den sydliga flodbrädden. I Porto passar vi naturligtvis på att besöka just ett sådant vinhus, ett av de mest populära, för att lära oss mer om både produktionen och smaken.  

Portugals vinhjärta – vackrare än ett vykort 

Dourodalen och dess klimat, på precis lagom avstånd från Atlanten, är idealiskt för vinframställning. Här är somrarna heta med massor av sol medan vintrarna är kalla, och under hela året är vattentillgången riklig och stabil. Det är här som druvorna till Portugals signaturvin, portvinet, odlas tillsammans med druvor som ger ypperliga röd- och vitviner. Vinodlingarna flätas samman kors och tvärs längs sluttningarna ner mot Dourofloden och tillsammans skapar de ett vackert mosaiklandskap. Dessutom berättar de en unik historia om stolta familjeskildringar, hundratals år av hårt arbete och magnifika viner. 

Vingårdsbesök i Douro med lätt vandring 

Vi besöker en av regionens kända vingårdar – en så kallad quintas. Här lär vi oss om vinets historia, vi får se hur det produceras och naturligtvis smakar även av de gyllene dropparna. Under vårt stopp vid Pinhão ger vi oss ut på en lätt vandring som tar oss tvärs genom vinodlingarna och njuter av det hisnande landskapet, som utöver druvorna dessutom stoltserar med riktigt gamla oliv-, apelsin- och mandelträd.

Pittoreska medeltidsstäder vid flodens strand

Vårt utflyktsprogram bjuder på en rad portugisiska pärlor. Förutom Pinhão besöker vi även pittoreska Peso do Régua som ligger idylliskt vid flodbrädden i hjärtat av portvinsdistriktet. Vi kommer också att besöka pilgrimstrappan i Lamego med sitt vackra kakel och den historiska medeltidsstaden Castelo Rodrigo.  

Flodkryssningsbåten MS Infante Don Henrique

Vår främsta kompanjon under vårt portugisiska äventyr blir det fyrstjärniga fartyget MS Infante Don Henrique. Komforten och den avkopplande miljön gör vistelsen ombord trivsam och till en stor del av hela resans helhetsupplevelse. I resans pris ingår all inclusive (med dryck) som serveras i fartygets restaurang. Bland fartygets trivsamma faciliteter finns bland annat en lounge med bar, soldäck med solstolar och till och med en liten pool.

Kort dagsprogram för flodkryssning på Dourofloden:

Dag 1: Ankomst samt inkvartering på fartyget (M)
Dag 2: Sightseeing i Porto med marknadsbesök och besök i portvinshus med vinprovning (F, L, M)
Dag 3: Promenad och avfärd mot Dourodalen och Peso do Régua (F, L, M)
Dag 4: Besök på vingård och provsmakning (F, L, M)
Dag 5: Besök i medeltidsstaden Castelo Rodrigo (M,F,A) 
Dag 6: Seglats, vinodlingsvandring och galamiddag (F, L, M)
Dag 7: Historiska Lamego och avfärd mot Porto (F, L, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost, L = Lunch, M = Middag

I samarbete med rederiet gör vi vårt bästa för att det annonserande programmet genomförs. Vädermässiga förhållanden kan dock ha påverkan på strömmar och vattenstånd och påverka segelrutt, slusspassager och hamnankomster.  I tillfälle av oförutsedda händelser kan det därför bli aktuellt med ändringar i dagsprogram under resans gång. 

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst samt inkvartering på fartyget (M)

Vi ankommer till Porto och tar oss därefter vidare till flodkryssningsfartyget MS Infante Don Henrique som väntar vid kajen i Vila de Gaia. Porto är staden med alla de berömda portvinshusen som ligger vid Douros sydliga flodbrädd. Här startar vårt äventyr i Dourodalens vackra landskap, och vi inkvarterar oss i våra trevliga hytter innan vi möts upp för vår första gemensamma middag ombord på fartyget.

Dag 2: Porto och portvinshus med provsmakning (F, L, M)

Porto är en förtjusande stad! För snart 25 år sedan blev Porto utnämnd till ett världskulturarv av UNESCO och sedan dess har staden genomgått en förnyelse för att kunna bevara och utveckla staden. Här finner vi en modern storstad med välbevarade och charmiga stadsdelar som har mängder av imponerande byggnadsverk, små gränder och stora öppna platser att upptäcka.

Vi startar med en panoramatur längs floden och stadsdelen Foz do Douro, som är belägen precis där Dourofloden möter Atlanten. Vi får se det välbärgade området runt Boa Vista med sin imponerande konsertbyggnad Casa de Musica, och dessutom marknaden i Matosinhos där ivriga försäljare handlar med både grönsaker och dagens fångst. 


Bild: Den magnifika Dom Luís I-bron sträcker sig tvärs över floden och är karaktäristisk för norra Portugals metropol Porto

Vi stannar till i Portos historiska centrum med den vackra kakelkonsten på São Bento järnvägsstation och det charmiga kvarteret Ribeira som reser sig upp från flodens strandbrädd. Här står de för Porto och Portugal så typiska sneda och färgsprakande husen med tvättlinor och ren tvätt hängande mellan fönstren.

När vi når fram till Vila Nova de Gaia har det blivit dags för en av resans höjdpunkter, då vi besöker ett av stadens mest kända portvinshus för en rundvandring och portvinssmakning. Både lunch och middag intas ombord på båten, och resterande delen av dagen är fri att tillbringa på egen hand.

Dag 3: Stadspromenad och avfärd mot Dourodalen och Peso do Régua (F, L, M) 

Efter en välsmakande frukost på fartyget har vi under förmiddagen möjlighet att sträcka på benen under en guidad promenad i Porto innan vi ger oss ut på resans första båtfärd.

Dourofloden har sitt ursprung långt inne på den spanska högplatån och sträcker sig hela 900 kilometer innan den mynnar ut i Atlanten vid Porto, och faktum är att floden till och med utgör en del av den spanskportugisiska gränsen. Vår seglingsrutt tar oss sammanlagt cirka 200 kilometer på den portugisiska delen av floden.


Bild: Vi seglar i vackra och rogivande omgivningar längs floden Douro

Vid lunchtid kastar vi loss och ger oss iväg, och medan vi seglar under den kända metallbron Dom Luís I tar vi farväl av de färgglada husen och vingårdarna i Vila Nova de Gaia. Nu är det dags att luta sig tillbaka, äta lunch och koppla av på soldäcket samtidigt som vi njuter av de vackra landskapen som passerar förbi. På den första delen av seglingen är omgivningarna urbana, för att senare övergå i ett mer lantligt landskap med byar, flodstränder och jordbruk. På flera ställen längs rutten följer vi järnvägen, vars spår slingrar sig längs stranden. Lite längre fram dyker de första vingårdarna upp när vi gläntar på porten till Dourodalen.

Dourofloden breder ut sig genom landskapet och dalen. Från Porto till den historiska staden Peso do Régua seglar vi på den reglerade delen av floden som har justerats med hjälp av dammbyggen och slussar, vilket har gjort floden mycket mer lättillgänglig för både människor och fraktfartyg.

Förr i tiden var det de så kallade rabelobåtarna – en sorts låg öppen lastbåt i trä – som seglade på floden, medan det idag framför allt är flodkryssningsfartyg, turbåtar och privata båtar. Det finns fem slussar på den portugisiska delen av floden. Idag måste vi passera ett par av dem för att ta oss uppströms; Crestuma (14 meter) och Carrapatelo (36 meter). Det är fascinerande att glida in i slussen och förflytta sig från en nivå till en annan, och man verkligen får tänka till för att förstå hur det hela går till medan vattenmassorna som genom magi får båten att stiga och sjunka. Tidigt på kvällen ankommer vi till Peso do Régua och avnjuter vår middag ombord innan vi vilar ut efter en dag till sjöss. 

Dag 4: Besök på vingård med provsmakning (F, L, M)

Nu befinner vi oss i hjärtat av Dourodalen. Det är här druvorna till Portugals berömda vinproduktion odlas, vilket sedan gör att man kan producera både klassiska portviner och delikata bordsviner. Här i Portugal började man producera vin redan på 1700-talet, och idag produceras det över 100 miljoner flaskor portvin varje år. Förutom vin odlas även olivolja, mandlar och apelsiner tillsammans med andra jordbruksprodukter. Området har varit en del av UNESCO:s världsarvslista sedan 2001, och det är inte svårt att förstå varför när vi tittar ut över omgivningarna.


Bild: Vinterassodlingar så långt ögat kan nå

På förmiddagen åker vi vidare genom Dourodalen och upplever de vackraste av landskap på nära håll, samtidigt som vi också lär oss om områdets historia och traditioner – både inom och utanför vinproduktionens. Från en utsiktspunkt på en kulle ser vi ut över de gröna vinterrasserna som klänger sig fast vid bergssidan i rad efter rad och sluttning efter sluttning. På en av områdets kända vingårdar bjuds vi in att ta del av en rundtur följt av en vinprovning.

Medan vi har varit på utflykt har båten seglat längre in i dalen och hela vägen fram till den lilla byn Pinhão, som ligger precis där floden gör en vändning. Här går vi ombord för en lunch, och återstoden av dagen är avsatt för segling. En kort bit efter Pinhão börjar landskapet längs floden bli mer rått, bergigt och stenigt med vild natur och inte lika många vinodlingar. Mot kvällen anländer vi till Vega de Terrón, den viktiga hamnstaden precis på gränsen mellan Portugal och Spanien. Där lägger vi till för natten innan vi blir serverade en härlig middag ombord på båten. 

Dag 5: Besök i medeltidsstaden Castelo Rodrigo (F, L, M)

Idag kan vi se fram emot att besöka medeltidsstaden Castelo Rodrigo, som ligger nära den spanska gränsen och ungefär en timmes bilresa från fartyget. Vi börjar med en promenad på de kullerstensbelagda gatorna i Castelo Rodrigo, där man under medeltiden kunde träffa både judar, muslimer och kristna som här ovanligt nog bodde sida vid sida. Medan de religiösa striderna intensifierades i resterande delar av Europa var detta en mångkulturell och tolerant oas. Under promenaden får vi höra historien om stadens förflutna, och vi njuter av utsikten från stadens vackert belägna topp med utsikt över den portugisiska landsbygden. Efteråt äter vi en lokal lunch och återvänder till båten som ligger förtöjd vid gränsområdet hela dagen. Efter maten finns det gott om tid att koppla av ombord innan vi njuter av kvällens middag och en god gemenskap. 


Bild: Kristusstatyn med utsikt över staden Castelo Rodrigo

Dag 6: Seglats, vinodlingsvandring och galamiddag (F, L, M)

Det har blivit dags att vända båten för att så småningom ta oss tillbaka till Porto, och idag utgår vi från Barca d'Alva på vår väg mot dagens slutmål Ferradosa. Efter frukosten ombord kan du välja att antingen stanna kvar på fartyget och njuta av turen längs floden, eller så kan du följa med på en vandring genom vinodlingarna.

Vi som vill stiger av fartyget på plats i Ferradosa, och vi åker till den lilla byn Casal de Loivos nära Pinhão där vi påbörjar vår vandring. Här kan vi njuta av de vackra vyerna över vinodlingarna, floden, dalen och Pinhão. Vandringen sträcker sig ungefär sex kilometer genom vingårdarna som tillhör de välkända producenterna Quinta do Bomfim och Taylors. Vi är tillbaka på fartyget i Pinhão sent på eftermiddagen och sätter oss till bords på kvällen för en festlig galamiddag.


Bild: Till fots bland vinodlingarna

Observera att vandringen förutsätter att du är normalfungerande och inte har några problem att gå. Vi rekommenderar stabila skor, snacks, vatten, solhatt och tåliga kläder som klarar av lite damm från omgivningarna. 

Dag 7: Historiska Lamego och avfärd mot Porto (F, M)

Från Pinhão åker vi till staden Lamego där vi besöker pilgrimskyrkan Santuario Nossa Senhora dos Remedios, som är känd för sin mäktiga barocktrappa med nästan 700 trappsteg och nio våningar med vackert dekorerade kakelplattor. Staden har en välbevarad historisk stadskärna med pittoreska gator, torg och byggnader och charmar besökaren med sina arkitektoniska skatter. 


Bild: Den imponerande pilgrimskyrkan Santuario Nossa Senhora dos Remedio i Lamego med sin magnifika trappa.

Medan vi är ute på äventyr på torra land fortsätter fartyget till Peso do Régua – ett område som är en central punkt för vinproduktionen och där vingårdarna ligger tätt. Vi tar landvägen till Régua och strålar samman med båten för en lunch ombord. Eftermiddagen kan sedan ägnas åt avkoppling ombord under denna sista del av vår flodkryssning. Vi anländer till Porto och Vila Nova de Gaia på kvällen och låter oss väl smaka av resans sista middag ombord innan vi sover vår sista natt på MS Infante Don Henrique och blickar tillbaka på en härlig vecka genom flodens vackra landskap.

Dag 8: Hemresa (F)

Vi checkar ut från fartyget och stiger i land för en transport till flygplatsen. Med dig hem har du en upplevelse som stannar för alltid, med minnen och upplevelser av den unika atmosfär och rika kultur som kännetecknar den sköna gröna Dourodalen. 

Karta

Väder

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
5/8 - 12/8Se flygtider Stockholm - ArlandaFlodkryssning på sköna gröna Dourofloden23 995:-Fåtal platser kvar

På den här resan är antalet deltagare max 30 personer.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats? Vi kan undersöka möjligheten för anslutningsflyg!

Resans pris inkluderar:

• Flyg Stockholm–Porto t/r inkl. transfer
• 7 nätter på fartyg i standardhytt på nedre däck (huvuddäcket)
• All inclusive* ombord på fartyget 
• Alla utflykter beskrivna i programmet
• Transport enligt program 
• Svensktalande reseledare

*All inclusive ombord på båten inkluderar alla måltider samt ett urval av båtens dryckesvaror till måltiderna samt i baren (exempelvis vatten, vin, öl, te/kaffe och juice enligt dryckesmenyn). Andra viner, drinkar och övriga drycker kan beställas från en drinklista mot betalning.

Resans pris inkluderer ej:

• Hytt på mellandäck till två personer, 2 295 kr/person
• Hytt på övre däck till två personer, 3 195 kr/person
• Hytt på nedre däck (huvuddäcket) till en person, 5 295 kr/person (begränsat antal) 
• Hytt på mellandäck till en person, 9 895 kr/person (begränsat antal) 
• Hytt på övre däck till en person, 11 295 kr/person (begränsat antal)
• Eventuella extraarrangemang utöver programmet 
• Entréer och inträdesavgifter än de som anges i programmet
• Dricks till personal ombord på båten (vägledande summa beräknad till cirka €50/person)
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring*
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post) 
 
* Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa. 

Övrig information

På våra flodkryssningar inkluderas transport enligt programmet. Vid hamnanlöp där båten inte lägger till vid en kaj i stadens centrum kan transporter utöver det planerade programmet behöva genomföras på egen bekostnad. Detta gäller också när reseledaren erbjuder gratis stadsvandringar utanför det fastlagda dagsprogrammet. 

De måltider som är angivet i det korta dagsprogrammet omfattar måltider ombord på skeppet där helpension är inkluderat. Övriga måltider på land sker på egen bekostnad, såvida inte något annat anges i dagsprogrammet.

Det är frivilligt om man önskar att ge dricks till personalen ombord på båten. Kutym på den här seglatsen är totalt €50/person.

Vänligen notera att rullator eller rullstol av säkerhetsskäl inte får medföras ombord.

Hotell

Övernattning Dag 1 - 8

MS Infante Don Henrique

MS Infante Don Henrique

Trustpilot