Skip to main content

Flodkryssning på sköna gröna Dourofloden

8 dagar - pris per person från
23 995:-
Fullbokad resa

Skepp ohoj – välkommen ombord på en flodkryssning på sköna gröna Dourofloden 2024

Välkommen till en veckas njutning i Portugals fantastiska natur! Här omges vi av vackra vyer var vi än vänder oss, men de kanske allra vackraste vyerna hittar vi definitivt längs den breda och mäktiga Dourofloden. När Dourodalens förtrollande landskap sakta glider förbi utanför fönstret på hytten får man gång på gång nästan nypa sig själv i armen för att kunna tro sina ögon. Vår flodkryssning både startar och slutar i portvinets huvudstad Porto, och under resans gång får vi ta del av ett helt gäng njutbara utflykter som alla är inkluderade i resan. Följ med till charmiga småstäder som vilar längs flodbanken, avnjut både vin- och portvinsprovning, promenera genom gamla medeltida städer och häng med på en lättare vandringstur rätt genom vinodlingarna. Allt sker naturligtvis i trevligt sällskap med andra gäster och vår svensktalande reseledare, och som en bonus får vi även ta del av duktiga lokalguider som själva vuxit upp med Dourodalen kring husknuten. Livet ombord på vårt moderna flodkryssningsfartyg bjuder dessutom på all inclusive med läckra måltider och drinkar, hög service, komfort, tid för avkoppling och ändlösa panoramautsikter – här är det med andra ord hur lätt som helst att trivas! Det är dags att gå ombord och göra dig redo för en veckas ren och skär njutning genom Dourodalens gröna vidder. Skepp ohoj!

Därför ska du resa med oss på flodkryssning längs Dourofloden:

  • 7 nätter på 4* flodkryssningsfartyget MS Infante Don Henrique med all inclusive ombord
  • Alla utflykter ingår – inklusive två trevliga vinprovningar i både Porto och Dourodalen
  • Charmerande medeltidsstäder och Dourodalens förtrollande landskap utanför fönstret
  • Svensktalande reseledare och kunniga lokalguider
  • Vackra kaklade fasader och gemytligt folkliv

Porto – storslagen storstad vid Atlantens kust

Det vore nästan omöjligt att prata om Dourodalen och floden utan att i nästa sekund nämna den alldeles magnifika staden Porto. De två centrala delarna av norra Portugal hör sannerligen samman, inte minst geografiskt, men även kulturellt och historiskt. Porto ligger vackert beläget vid Douroflodens mynning ut i det intensivt blå världshavet, så historiskt har floden fraktat både människor, varor och gods från dalsamhällena till Porto, varifrån det sedan skeppades vidare ut i världen. I gengäld växte Porto och tillgodosåg sig både prakt och rikedom, vilket man också kan se spår av i arkitekturen runtom i staden. Här tronar storslagna byggnadsverk och bombastiska kyrkor på rad – majoriteten av dem vackert utsmyckade med de karaktäristiska kakelplattorna azulejos. De charmerande kvarteren precis vid flodens strand strålar av liv, och härifrån erbjuds vi en skön utsikt över portvinshusen som ligger utspridda som ett pärlband längs den sydliga flodbrädden. Under resans två första dagar passar vi naturligtvis på att besöka just ett sådant vinhus, ett av de mest populära, för att lära oss mer om både produktionen och smaken.

Portugals vinhjärta – vackrare än ett vykort

Dourodalen och dess klimat, på precis lagom avstånd från Atlanten, är idealiskt för vinframställning. Här är somrarna heta med massor av sol medan vintrarna är kalla, och under hela året är vattentillgången riklig och stabil. Det är här som druvorna till Portugals signaturvin, portvinet, odlas tillsammans med druvor som ger ypperliga röd- och vitviner. Vinodlingarna flätas samman kors och tvärs längs sluttningarna ner mot Dourofloden och tillsammans skapar de ett vackert mosaiklandskap. Dessutom berättar de en unik historia om stolta familjeskildringar, hundratals år av hårt arbete och magnifika viner. Under vår resa besöker vi givetvis en vingård mitt i Dourodalens hjärta – en så kallad quintas. Här lär vi oss om vinets historia, vi får se hur det produceras och naturligtvis smakar även av de gyllene dropparna. En annan av resans höjdpunkter är när vi får betrakta vinodlingarna till fots under en lätt vandring. I Pinhão tar vi rygg på vår kunniga lokalguide som själv har vuxit upp bland vinrankorna, och under turen ges vi en oförglömlig utsikt över dalen och floden med de tillhörande apelsinträden och korkekarna. Även dalens städer passar vi på att ta del av. Förutom Pinhão stannar vi även till i Dourodalens administrativa huvudstad Peso do Régua, och ytterligare utflykter att minnas blir dagarna i den historiska medeltidsstaden Castelo Rodrigo och vid den vackert kaklade pilgrimstrappan i Lamego.

En trygg hamn – flodkryssaren MS Infante Don Henrique

Vår främsta kompanjon under vårt portugisiska äventyr blir det fyrstjärniga fartyget MS Infante Don Henrique. Komforten och den avkopplande miljön gör vistelsen ombord trivsam och till en stor del av hela resans helhetsupplevelse. I resans pris ingår all inclusive för både mat och dryck. Frukost, lunch och middag intas samtliga i skeppets matsal. Luncherna och middagarna är alltid trerätters – och ibland till och med mer – och den duktiga personalen skämmer verkligen bort oss med vällagad mat och goda viner. Efter middagen är det kvällsunderhållning i den trivsamma baren, där vi bjuds på allt från flamenco och fado till en hel portugisisk släkt som dansar folkdans och stolt visar upp sin lokala kultur. Baren har öppet hela dagen, och även innan kvällen kommer är den en utmärkt mötespunkt. Här kan man sitta och läsa, sticka eller kanske spela spel med sina medresenärer. En annan självklar favoritplats är fartygets soldäck. Här finns solstolar, bord och till och med en liten pool, för den som vill betrakta vyerna från vattnet.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Porto och inkvartering på fartyget (M)
Dag 2: Sightseeing i Porto med marknadsbesök och besök på portvinshus med provsmakning (F, L, M)
Dag 3: Morgonpromenad och avfärd mot Dourodalen och Peso do Régua (F, L, M)
Dag 4: Besök på vingård med provsmakning (F, L, M)
Dag 5: Medeltidsstaden Castelo Rodrigo (F, L, M)
Dag 6: Seglats, vinodlingsvandring och galamiddag (F, L, M)
Dag 7: Historiska Lamego och avfärd mot Porto (F, L, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost L = Lunch M = Middag

I samarbete med rederiet gör vi vårt bästa för att det annonserande programmet genomförs. Vädermässiga förhållanden kan dock ha påverkan på strömmar och vattenstånd och påverka segelrutt, slusspassager och hamnankomster. I tillfälle av oförutsedda händelser kan det därför bli aktuellt med ändringar i dagsprogram under resans gång.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Porto och inkvartering på fartyget (M)

Vi anländer till Portos flygplats där vi möter upp vår reseledare i ankomsthallen. Med buss tar vi oss från flygplatsen och sätter fart mot flodkryssningsfartyget MS Infante Don Henrique som väntar vid kajen i Vila de Gaia. Porto med alla sina berömda pittoreska kaklade byggnader och portvinshus breder ut sig på båda sidorna om Douroflodens mynning. Liksom de famösa portvinshusen lägger vi till på den södra flodbredden på andra sidan om den välkända Dom Luís I-bron. Här startar vårt äventyr genom Dourodalens vackra landskap, och vi blir välkomnade ombord på fartyget av den trevliga besättningen från det franska rederiet CroisiEurope med chefen Mike i spetsen. Vi inkvarterar oss i våra trevliga hytter och möts sedan upp för vår första gemensamma middag ombord på fartyget, innan vi slutligen somnar gott med floden precis nedanför fönstret.

Dag 2: Sightseeing i Porto med marknadsbesök och besök på portvinshus med provsmakning (F, L, M)

Porto är utan tvekan en helt och hållet förtjusande stad! För snart 25 år sedan blev staden utnämnd till ett världskulturarv av UNESCO, och sedan dess har man genomgått en förnyelse för att kunna både bevara och utveckla staden. Här finner vi således en modern storstad, Portugals näst största, med välbevarade och charmiga stadsdelar med mängder av imponerande byggnadsverk, små gränder och stora öppna platser att upptäcka.

Vi startar med en panoramatur längs floden och stadsdelen Foz do Douro, som är belägen precis där Dourofloden möter Atlanten. Vi får se det välbärgade området runt Boa Vista med sin imponerande konsertbyggnad Casa de Musica, och dessutom stannar vi till på marknaden i Matosinhos där ivriga försäljare handlar med både grönsaker och dagens fångst. 


Bild: Den magnifika Dom Luís I-bron sträcker sig tvärs över floden och är karaktäristisk för norra Portugals metropol Porto

Vi inleder sedan vår promenad genom Portos historiska centrum på en av stadens mest ikoniska platser,  Estação ferroviária de São Bento, järnvägsstationen med den storslagna och blåskimrande kakelkonsten. Runt hela huvudbyggnaden kan vi följa kakelplattorna som en bård längs taket, där konsten berättar om transportens historia här i området. Vi ger oss sedan ut i folklivet och kryssar fram på gågatan bland långsmala hus, det ena vackrare än det andra. Vi når slutligen fram till det charmiga kvarteret Ribeira som reser sig upp från flodens strandbrädd. Här står de för Porto och Portugal så typiska sneda och färgsprakande husen med tvättlinor och ren tvätt hängande mellan fönstren.

Efter vår promenad genom Porto åker vi tillbaka till fartyget för att inta dagens lunch. Efter några timmars lunchvila tar vi åter bussen mot centrum, och denna gång mot Vila Nova de Gaia – kvarteret med de välkända portvinshusen. Här kommer portvinsfantasten att trivas, för här besöker vi ett av stadens mest populära portvinshus för en rundvandring bland ekfat och spännande dofter. När vi fått en större inblick i produktionen av portvinet bjuds vi att sitta ner och smaka. Föredrar du en Tawny eller en Ruby? Kanske kommer svaret bli tydligare efter dagens besök.

Dag 3: Morgonpromenad och avfärd mot Dourodalen och Peso do Régua (F, L, M) 

Efter en välsmakande frukost på fartyget kan vi som vill sträcka på benen ta sällskap med vår reseledare för en skön morgonpromenad. Vi går cirka de cirka två kilometerna längs floden till den mäktiga Dom Luís I-bron. Härifrån ges vi en magnifik utsikt över både portvinshusen och Ribeirakvarteret. När vi kommit åter till fartyget har det äntligenbörjat dra ihop sig till avfärd längs floden. Dourodalen – här kommer vi! Vid lunchtid kastar vi loss och ger oss iväg, och medan vi tuffar fram under de många broarna tar vi farväl av Porto, i alla fall för den här gången. Nu är det dags att luta sig tillbaka, äta lunch och koppla av på soldäcket samtidigt som vi njuter av de vackra landskapen som passerar förbi.


Bild: Vi seglar i vackra och rogivande omgivningar längs floden Douro

Dourofloden har sitt ursprung långt inne på den spanska högplatån och sträcker sig hela 900 kilometer innan den mynnar ut i Atlanten vid Porto, och faktum är att floden till och med utgör en del av den spanskportugisiska gränsen. Vår seglingsrutt tar oss sammanlagt cirka 200 kilometer på den portugisiska delen av floden och till och med precis över gränsen till Spanien och gränsstaden Vega de Terrón.  På den första delen av vår tur är omgivningarna urbana, för att senare övergå i ett mer lantligt landskap med byar, flodstränder och jordbruk. På flera ställen längs rutten följer vi järnvägen, vars räls slingrar sig längs stranden. Lite längre fram dyker de första vingårdarna upp när vi gläntar på porten till Dourodalen.

Dourofloden breder ut sig genom landskapet och dalen. Från Porto till den historiska staden Peso do Régua åker vi längs den reglerade delen av floden som har justerats med hjälp av dammbyggen och slussar, vilket har gjort floden mycket mer lättillgänglig för både människor och fraktfartyg.

Förr i tiden var det de så kallade rabelobåtarna – en sorts låg öppen lastbåt i trä – som seglade på floden, medan det idag framför allt är flodkryssningsfartyg, turbåtar och privata båtar. Det finns fem slussar på den portugisiska delen av floden. Idag måste vi passera ett par av dem för att ta oss uppströms; Crestuma (14 meter) och Carrapatelo (36 meter). Det är fascinerande att glida in i slussen och att förflytta sig från en nivå till en annan, och man får verkligen tänka till för att förstå hur det hela går till medan vattenmassorna som genom magi får båten att stiga och sjunka. Tidigt på kvällen ankommer vi till Peso do Régua och avnjuter vår middag ombord innan vi vilar ut efter en dag till sjöss. 

Dag 4: Besök på vingård med provsmakning (F, L, M)

Nu befinner vi oss i hjärtat av Dourodalen. Det är här druvorna till Portugals berömda vinproduktion odlas, vilket sedan gör att man kan producera både klassiska portviner och delikata bordsviner. Här i Portugal började man producera vin redan på 1700-talet, och idag produceras det över 100 miljoner flaskor portvin varje år. Förutom vin odlas även olivolja, mandlar och apelsiner tillsammans med andra jordbruksprodukter. Området har varit en del av UNESCO:s världsarvslista sedan 2001, och det är inte svårt att förstå varför när vi tittar ut över omgivningarna.


Bild: Vinterassodlingar så långt ögat kan nå

Under tidig morgon tar vi plats på bussen som ska ta oss ut på dagens strapatser. Från en utsiktspunkt högt uppe på en kulle ser vi ut över de gröna vinterrasserna som klamrar sig fast rad på rad i de kuperade sluttningarana. Vi kör sedan vidare och ankommer till en av områdets mest anrika vingårdar där vi blir visade runt av vinodlarna själva, både genom vinfälten och in i produktionsbyggnaderna, där vi bland annat får se de stora karen där vinet fortfarande trampas till fots. När vi fått en långt mycket större inblick i de portugisiska vinodlartraditionerna får vi smaka på både bordsviner och portviner – en ren njutning i vacker miljö.

Medan vi har varit på utflykt har båten seglat längre in i dalen och hela vägen fram till den lilla byn Pinhão, som ligger precis där floden gör en vändning. Här går vi åter ombord för att äta lunch, och återstoden av dagen är avsatt åt båtturen. En bit efter Pinhão börjar landskapet längs floden bli mer rått, bergigt och stenigt med vild natur och inte lika många vinodlingar. Mot kvällen anländer vi till Vega de Terrón, den viktiga hamnstaden precis på gränsen mellan Portugal och Spanien. Där lägger vi till för natten innan vi blir serverade en härlig middag ombord på båten. 

Dag 5: Medeltidsstaden Castelo Rodrigo (F, L, M)

Idag kan vi se fram emot att besöka medeltidsstaden Castelo Rodrigo, som ligger nära den spanska gränsen och ungefär en timmes bilresa från fartyget. Vi börjar med en promenad på de kullerstensbelagda gränderna i Castelo Rodrigo, där man under medeltiden kunde träffa både judar, muslimer och kristna som här ovanligt nog bodde sida vid sida. Medan de religiösa striderna intensifierades i resterande delar av Europa var detta en mångkulturell och tolerant oas. Under promenaden får vi höra historien om stadens förflutna, och vi njuter av utsikten från stadens vackert belägna topp med utsikt över den portugisiska landsbygden. Byn är en av de platser som erhållit pengar från den portugisiska staden för att upprätthållas och bevaras i autentisk miljö. Just här, vid gränsen mellan Portugal och Spanien, finns ett antal liknande byar, som tack vare sin höga höjd blev viktiga platser för de olika folken som levde här i gränsområdet och som därmed kunde bevaka omgivningarna.


Bild: Kristusstatyn med utsikt över staden Castelo Rodrigo

Efteråt promenaden får vi tid att på egen hand både titta, klämma och känna på två av byns främsta produkter, mandel och kork. Liksom i stora delar av Portugal är korkproduktionen viktig, så den som vill införskaffa en ny väska, plånbok eller till och med ett par nya skor kan här prova sig fram genom de många olika korkprodukterna. Mandelträden med sina fluffiga små frukter ger byn sin välkända mandellikör, och i någon av de små butikerna kan man köpa med sig mandlar med olika smaker. När vi sedan känner hungern komma krypande kör vi den lilla biten ner till nästa by, där bjuds att ta del av en lokal picknicklunch med portugisiska läckerheter, innan vi sedan återvänder till båten som ligger förtöjd vid gränsområdet hela dagen. Efter maten finns det gott om tid att koppla av ombord innan vi njuter av kvällens middag och en god gemenskap. 

Dag 6: Seglats, vinodlingsvandring och galamiddag (F, L, M)

Det har blivit dags att vända båten för att så småningom ta oss tillbaka till Porto, och idag utgår vi från Barca d'Alva på vår väg mot dagens slutmål Pinhão. Efter frukosten ombord kan du välja att antingen stanna kvar på fartyget och njuta av turen längs floden, eller så kan du följa med på en vandring genom vinodlingarna.

Vi som vill stiger av fartyget när det lägger till i Ferradosa, och tillsammans åker vi till den lilla byn Casal de Loivos nära Pinhão där vi påbörjar vår vandring i sällskap med vår lokalguide. Här, från nästan 800 meters höjd, kan vi med glädje njuta av de vackra vyerna över vinodlingarna, floden, dalen och Pinhão. Vandringen sträcker sig ungefär sex kilometer genom vingårdarna som tillhör de välkända producenterna Quinta do Bomfim och Taylors, och under vår vandring får vi lära oss mer om vinproduktionen i området. Innan vi sätter fart mot båten passerar vi genom citruslundarna som ligger nästan ända nere vid floden, och har vi tur kan vi få smaka på en solmogen apelsin eller grapefrukt. Vi är tillbaka på fartyget i Pinhão sent på eftermiddagen och sätter oss till bords på kvällen för en festlig galamiddag.


Bild: Till fots bland vinodlingarna

Observera att vandringen förutsätter att du är normalfungerande och inte har några problem att gå. Vandringen är inte särskilt krävande, och vi går först på asfalt/kullersten, sen på grusväg och till sist genom vinmarkerna. Gångvägen sluttar generellt neråt. Vi rekommenderar stabila skor, snacks, vatten, solhatt och tåliga kläder som klarar av lite damm från omgivningarna.

Dag 7: Historiska Lamego och avfärd mot Porto (F, M)

Denna vår sista utflyktsdag tar vi oss från Pinhão, där vi legat över natten, och åker till staden Lamego. Här besöker vi den välkända och mäkta imponerande pilgrimskyrkan Santuario Nossa Senhora dos Remedios, som är allra mest uppmärksammad för sin mäktiga barocktrappa. De nästan 700 trappstegen är fördelade på nio våningar med vackert dekorerade kakelplattor, statyer och fontäner, och att i sakta mak ta sig ner för trappan med utsikt över staden är ett mycket trivsamt sätt att tillbringa förmiddagen. Staden har en välbevarad historisk stadskärna med pittoreska gator, torg och byggnader och charmar besökaren med sina arkitektoniska skatter. 


Bild: Den imponerande pilgrimskyrkan Santuario Nossa Senhora dos Remedio i Lamego med sin magnifika trappa

Medan vi är ute på äventyr på torra land fortsätter fartyget tillbaka till Peso do Régua – ett område som är en central punkt för vinproduktionen och där vingårdarna ligger tätt. Vi tar istället landvägen till Régua och strålar samman med båten för en lunch ombord. Eftermiddagen kan sedan ägnas åt avkoppling ombord under denna sista del av vår flodkryssning. Vi anländer till Porto och Vila Nova de Gaia på kvällen och låter oss väl smaka av resans sista middag ombord innan vi sover vår sista natt på MS Infante Don Henrique och blickar tillbaka på en härlig vecka genom flodens vackra landskap.

Dag 8: Hemresa (F)

Vi checkar ut från fartyget och stiger i land för en transport till flygplatsen. Med dig hem har du en upplevelse som stannar för alltid, med minnen och upplevelser av den unika atmosfär och rika kultur som kännetecknar den innerligt sköna gröna Dourodalen. 

Karta

Väder

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
5/8 - 12/8Se flygtider Stockholm - ArlandaFlodkryssning på sköna gröna Dourofloden23 995:-Fullbokad

På den här resan är antalet deltagare max 30 personer.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats? Vi kan undersöka möjligheten för anslutningsflyg!

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm–Porto t/r inkl. transfer
• 7 nätter på 4* MS Infante Don Henrique i standardhytt på nedre däck (huvuddäck)
• All inclusive* ombord på fartyget 
• Alla utflykter beskrivna i programmet
• Transport enligt program 
• Svensktalande reseledare

*All inclusive ombord på båten inkluderar alla måltider samt ett urval av båtens dryckesvaror till måltiderna samt i baren (exempelvis vatten, vin, öl, utvalda drinkar, te/kaffe och juice enligt dryckesmenyn). Andra viner och drinkar samt övriga drycker kan beställas från en drinklista mot betalning.

Priset inkluderar inte:

• Hytt på mellandäck till två personer, 2 295 kr/person
• Hytt på övre däck till två personer, 3 195 kr/person
• Hytt på nedre däck (huvuddäck) till en person, 5 295 kr/person (begränsat antal) 
• Hytt på mellandäck till en person, 9 895 kr/person (begränsat antal) 
• Hytt på övre däck till en person, 11 295 kr/person (begränsat antal)
• Eventuella extraarrangemang utöver programmet 
• Entréer och inträdesavgifter än de som anges i programmet
• Dricks till personal ombord på båten (vägledande summa beräknad till cirka €50/person)
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring*
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post) 
 
* Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa. 

Övrig information

På våra flodkryssningar inkluderas transport enligt programmet. Vid hamnanlöp där båten inte lägger till vid en kaj i stadens centrum kan transporter utöver det planerade programmet behöva genomföras på egen bekostnad. Detta gäller också när reseledaren erbjuder gratis stadsvandringar utanför det fastlagda dagsprogrammet. 

De måltider som anges i det korta dagsprogrammet omfattar måltider ombord på skeppet där helpension är inkluderat eller på våra gemensamma utflykter där lunch ingår. Övriga måltider på land sker på egen bekostnad, såvida inte något annat anges i dagsprogrammet.

Det är frivilligt om man önskar att ge dricks till personalen ombord på båten. Kutym på den här seglatsen är totalt €50/person.

Vänligen notera att rullator eller rullstol av säkerhetsskäl inte får medföras ombord.

Hotell

Andra liknande resor