Skip to main content

Resor till Grekland

Boka resa till Grekland med Kulturresor Europa

Grekland är verkligen en outtömlig källa till spännande historia och arkitektur, och det sträcker sig från antiken ända fram till dagens moderna tid. Landet erbjuder enastående natur med en otrolig mångfald, allt omgärdat av den fascinerande grekiska mytologin. På vår resa till Grekland kommer vi att besöka flera imponerande sevärdheter som kommer att ta dig tillbaka i tiden.

Vi börjar vår äventyrliga resa i hamnstaden Nafplio, som är en pärla på Peloponnesos. Här kan du promenera genom de charmiga kullerstensgatorna, beundra de vackra venetianska byggnaderna och njuta av den pittoreska hamnfronten. Sedan fortsätter vi till amfiteatern Epidavros, en av de bäst bevarade antika teatrarna i världen. Här kan du känna historiens vingslag och föreställa dig de klassiska grekiska pjäserna som framfördes för tusentals år sedan.

Vår resa tar oss också till det antika Olympia, platsen där de olympiska spelen föddes. Du kommer att kunna utforska de historiska ruinerna och få en inblick i den antika grekiska idrottsvärlden. Det är en plats som andas historia och det är svårt att inte bli imponerad av dess betydelse.

Under vår rundresa genom Peloponnesos hjärta kommer vi också att besöka den magnifika klippan vid Monemvasias. Det är som att kliva in i en sagovärld när du vandrar genom de medeltida gränderna och upptäcker de gamla byggnaderna som klamrar sig fast vid klippan. Det är en plats som har bevarat sin charm och unikhet genom tiderna.

Och som en perfekt avslutning på vår resa når vi Aten, Greklands anrika huvudstad. Här kommer du att få utforska de historiska sevärdheterna som Akropolis och Parthenon, som är symboler för antikens grekiska civilisation. Aten erbjuder också en livlig atmosfär, moderna shoppingområden och en rik kultur som du kan upptäcka innan du avslutar rundresan.

Under resan kommer vi inte bara att njuta av det grekiska köket, med dess läckra rätter och smaker, utan också av den frodiga naturen som omger oss när vi reser genom Peloponnesos sju fantastiska regioner. Det är verkligen en resa som kommer att kittla alla dina sinnen.

Dessutom kommer vi att få ta del av spännande historier och färgstark kultur under ledning av vår svensktalande reseledare. Du kommer att lära dig mer om Greklands rika arv och få en djupare förståelse för landets kultur och traditioner.

Vi kan lova dig att din rundresa eller vandringsresa till Grekland kommer att vara en upplevelse du sent kommer att glömma. Du kommer att upptäcka fantastiska sevärdheter, uppleva den grekiska gästfriheten och njuta av det bästa som landet har att erbjuda. Så var beredd på att bli förtrollad av Greklands skönhet och historia.

Detta får du uppleva om du reser med oss på semester i Grekland:

  • Moussaka, tzatziki, souvlaki och meze
  • Trevlig lokalbefolkning som ger dig hemkänsla under din semester
  • Ett himmelrike på jorden tack vare naturen
  • Otaliga historiska minnesmärken från tusentals år tillbaka

Fakta om Grekland

Var ligger landet?

Grekland är beläget på Balkanhalvöns södra spets i Sydeuropa med grannländer som Albanien, Makedonien och Bulgarien i norr och Turkiet i öster. Utöver själva fastlandet har Grekland ungefär 1 400 öar, varav 277 är bebodda. Dessa öar motsvarar cirka en femtedel del av den 131 940 km² landytan som tillsammans utgör Grekland. Höga berg och kuperat landskap präglar landet och faktum är att hela 80 % av Grekland består av bergsmassiv. Med sitt varma medelhavsklimat och med en 13 676 kilometer lång kust som tar hem priset för världens tolfte längsta kustlinje är en semester i Grekland mycket attraktivt.

Hur många bor i landet?

I Grekland bor det omkring 11 miljoner människor, varav ungefär 4,2 miljoner är bosatta i huvudstaden Aten som ligger på den södra delen av det grekiska fastlandet.  

Hur är vädret och klimatet?

Grekland präglas inte av ett och samma klimat, utan vädret kan te sig olika beroende på var i landet man befinner sig. Ute vid kusten råder exempelvis ett härligt medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda vintrar, medan den norra delen av Grekland karaktäriseras av att ha ett tempererat klimat med kallare vintrar. Dock bjuder Grekland på cirka 300 soldagar i snitt per år, vilket inte helt överraskande lockar tusentals turister till att tillbringa sin semester i Grekland.  

För att hitta mer information om vädret i den region som du planerar att resa till kan du gå in och läsa i faktan under destinationen.

Vilket språk talar man?

Det officiella språket som talas i landet är grekiska men som turist går det bra att kommunicera på engelska, särskilt i de större turistorterna då invånarna här är vana vid turister.

Vilken valuta ska jag använda?

Grekland är, sedan 1981, medlem i EU och har liksom de flesta EU-länder euro som valuta. Om du inte har växlat innan avresa kan du i de större turiststäderna växla utan problem, alternativt ta ut pengar med ditt kort i en av alla bankomater (ATM) som ligger utspridda. Utöver det accepterar de flesta affärer och butiker de mest kända kreditkorten som VISA och MasterCard.

Vilka är mina transportmöjligheter?

Om du planerar att resa med metro i Grekland är det tyvärr endast i huvudstaden Aten som detta är möjligt. Däremot kan du glädja dig med att det går lokalbussar inom de flesta större städerna samt att taxibilar är lättillgängliga nästan överallt på ön. Det enda undantaget är om du befinner dig på de riktigt små öarna, där det kan vara något mer svårt att få tag på taxi.  

För att hitta mer information om trafikläget och offentliga transporter på den region du planerar att resa till kan du gå in och läsa i faktan under destinationen.

Vilka är inresereglerna?

Vid inresa till Grekland räcker det med ett giltigt pass som är giltigt under hela resans gång. De aktuella inresereglerna meddelar vi dig som resenär i vårt avresebrev som du får utskickat innan avresa.

Finns det någon tidsskillnad?

Vad gäller tidsskillnad ligger Grekland en timme före Sverige.

Vad har de för eluttag?

Du behöver inte ha med dig adapter till din semester i Grekland då de använder samma uttag som i Sverige

Kan jag dricka vattnet?

I Grekland går det även bra att dricka kranvattnet, men då det inte smakar lika gott som i Sverige brukar de flesta föredra att köpa vatten på flaska.

Hur kommer jag åt internet?

Om du önskar koppla upp dig under din semester i Grekland finns det många Internetkaféer som erbjuder WiFi, oftast mot ett litet tillägg. Utöver det brukar det finnas gratis wi-fi på de hotellen där vi bor på våra resor.

Hur mycket ska jag ge i dricks?

Dricks är vanligt förekommande vid restaurangbesök och taxiresor och ligger normalt på 10–20 %.

Vilken religion råder i landet?

Vad gäller religionen i landet tillhör omkring 95–98 % av alla invånare den grekisk-ortodoxa kyrkan. Ett gott råd är att tänka på att täcka dina armar och ben för att visa respekt om du är intresserad av att besöka några av Greklands vackra kyrkor eller heliga monument.

Visste du att...

…det finns mer än 4 000 traditionella danser i Grekland?
…Grekland är det enda landet i världen som mottar dubbelt så många turister som antalet invånare?

Vilka är de mest användbara fraserna?

Hej! Yassou!
Bra tack! Kala efcharisto!
Jag vill betala… Pleroso me parakalo…
Ursäkta… Signomi…
Hur mycket kostar den/det här? Póso káni?
Skulle jag kunna få se menyn, tack? Boró na do to menú parakaló?
Jag skulle vilja beställa _[rätt]_, tack. Tha íthela na paraggílo _[pyáto]_, parakaló
Vi skulle vilja betala, tack. Tha thélame na plirósume parakaló
Adjö! Andio!
Hur tar jag mig till___? Pos boró na vro ___?
…centrum? to kéntro tis pólis?
…tågstationen? o stathmós tu trénu?
…flygplatsen? to aerodrómio?
…polisstationen? to astinomikó tmíma?

blått fönster och blommor vid stenhus och öppet hav vid nafplio, grekland

En smak av Grekland

Res till Grekland och upptäck Peloponnesos smaker 2024 – med Aten och ön hydra - Följ med oss på en sofistikerad resa i smakens tecken på Greklands autentiska och natursköna halvö Peloponnesos – platsen som är långt från en typisk Greklan...

8 dagar från 20 995:- Läs mer om 8 dagar i Grekland

Vandra i Grekland

Vandringsresa till Grekland och halvön Peloponnesos 2024 - Välkommen till en oförglömlig vandringsresa i Grekland på den natursköna halvön Peloponnesos och ön Hydra, där vi självklart även har inkluderat ett besök i Aten. Det är här på Pe...

8 dagar från 16 995:- Läs mer