Resor till Grekland

Vackra stenruiner, på resa till Peloponnesos

Peloponnesos - Där havet möter lugnet

Välkommen till en unik rundresa på undersköna Peloponnesos - Ett äkta, grekiskt äventyr!

Läs mer om rundresan på det grekiska fastlandet

Boka resa till Grekland med Kulturresor Europa

Grekland är en outtömlig källa av spännande historia och arkitektur, enda från antiken fram till idag. Landet rymmer en stor mångfald och en alldeles enastående natur – allt omgärdat av en den ständigt närvarande grekiska mytologin.

På vår resa till Grekland besöker vi flera stora sevärdheter som hamnstaden Nafplio, amfiteatern Epidavros och det antika Olympia. Vårt grekiska äventyr tar oss genom Peloponnesos hjärta när vi bland annat besöker klippan vid Monemvasias och som den perfekta avslutningen blir vår sista etapp på rundresan Aten – Greklands anrika huvudstad.

När vi inte bekantar oss med det grekiska köket, njuter vi av den frodiga naturen som ackompanjerar oss längs vägen medan vi reser genom Peloponnesos sju fantastiska regioner. Vår resa till Grekland kryddas även ytterligare då vi har inkluderat inslag av spännande historier och färgstark kultur - givetvis i introduktion av svensktalande reseledare.

Vi lovar att det blir en rundresa till Grekland som du sent kommer att glömma! Klicka på länken nedan för att läsa mer om vår greklandsresa som du är hjärtligt välkommen att följa med oss på. Boka idag!

Fakta om Grekland

Geografi och demografi

Grekland ligger beläget på Balkanhalvöns södra spets i Sydeuropa, med grannländer som Albanien, Makedonien och Bulgarien i norr, och Turkiet i öster. Utöver själva fastlandet tillhör även omkring 1400 öar Grekland, varav 277 är bebodda. Dessa öar motsvarar ca 1/5 del av den 131 940 km2 landytan som utgör Grekland. Höga berg och kuperat landskap präglar landet och faktum är att hela 80 % av Grekland består av bergsmassiv. Med sitt varma Medelhavsklimat och med en 13 676 km lång kust som tar hem priset för världens tolfte längsta kustlinje är Grekland ett mycket attraktivt resmål.
I Grekland bor det omkring 11 miljoner människor, varav ungefär 4.2 miljoner är bosatta i Aten – Greklands huvudstad.

Väder och klimat

Grekland präglas inte endast av ett och samma klimat, utan beroende på varit i landet man befinner sig kan vädret te sig olika. Ute vid kusten exempelvis råder ett härligt medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda vintrar medan norra delen av Grekland karaktäriseras av att ha ett tempererat klimat med kallare vintrar. Dock bjuder Grekland på ca 300 soldagar i snitt per år, vilket (inte helt överraskande) lockar tusentals turister Europa över.  

För att hitta mer information om vädret på den region du planerar att resa till, kan du gå in och läsa i faktan under destinationen.

Språk

Det officiella språket som talas i landet är grekiska, men som turist går det bra att kommunicera på engelska, särskilt i de större turistorterna, då invånarna här är vana med turister.

Valuta

Grekland är, sedan 1981, medlem i EU och har liksom de flesta EU-länder euro som valuta (1 euro = 9,28 SEK). Om du inte har växlat innan avresa, kan du i de större turiststäderna växla utan problem, alternativt ta ut pengar med ditt kort i en av alla bankomater (ATMs) som ligger utspridda. Samt accepterar de flesta affärer och butiker de mest kända kreditkorten som VISA och MasterCard.

Kollektivtrafik och transport

Om du planerar att resa med metro i Grekland är det tyvärr endast i huvudstaden Aten som detta är möjligt. Däremot kan du glädja dig med att det går lokalbussar inom de flesta större städerna samt att taxibilar är lättillgängliga nästan överallt på ön. Enda undantaget är om du befinner dig på de riktigt små öarna, då kan det vara något mer svårt att få tag på taxi.  

För att hitta mer information om trafikläget och offentliga transporter på den region du planerar att resa till, kan du gå in och läsa i faktan under destinationen.

Pass

Vid inresa till Grekland räcker det med ett giltigt pass, vars utgångsdatum sträcker sig tidigast dagen för hemresa.

Praktisk information

Vad gäller tidsskillnad ligger Grekland en timma före Sverige, och för att ringa till Grekland behöver du först slå landsnumret +30. Du behöver inte ha med dig adapter till Grekland då de använder samma uttag som i Sverige, och om du önskar koppla upp dig finns det många Internetcaféer som erbjuder WiFi, oftast mot ett litet tillägg.

I Grekland går det även bra att dricka kranvattnet, men då det inte smakar lika gott som i Sverige, brukar de flesta föredra att köpa vatten på flaska.

Dricks

Dricks är vanligt förekommande vid restaurangbesök och taxiresor och ligger normalt på 10-20 %.

Religion

Vad gäller religionen i landet tillhör omkring 95-98 % av alla invånare den grekisk-ortodoxa kyrkan. Ett gott råd är att tänka på att täcka dina armar och ben för att visa respekt om du är intresserad av att besöka några av Greklands vackra kyrkor eller heliga monument.

Visste du att...

… det finns mer än 4 000 traditionella danser i Grekland?
… Grekland är det enda landet i världen som mottar dubbelt så många turister som antalet invånare?

Fraser på grekiska

Hej! Yassou!
Bra tack! Kala efcharisto!
Jag vill betala… Pleroso me parakalo…
Ursäkta… Signomi…
Hur mycket kostar den/det här? Póso káni?
Skulle jag kunna få se menyn, tack? Boró na do to menú parakaló?
Jag skulle vilja beställa _[rätt]_, tack. Tha íthela na paraggílo _[pyáto]_, parakaló
Vi skulle vilja betala, tack. Tha thélame na plirósume parakaló
Adjö! Andio!
Hur tar jag mig till___? Pos boró na vro ___?
…centrum? to kéntro tis pólis?
…tågstationen? o stathmós tu trénu?
…flygplatsen? to aerodrómio?
…polisstationen? to astinomikó tmíma?

Resa till Peloponnesos och besök i Aten -

Följ med oss på en sofistikerad resa på autentiska, natursköna Peloponnesos, som är långt ifrån en typisk resa till de större och mer kända öarna i Grekland. Sofistikerad kommer faktiskt från grekiskans ”sofi”, som betyder klok. Och klocka på Greklands spännande historia, unika kultur och undang...Läs mer om vår resa till Peloponnesos »