Skip to main content

Vin och gastronomi i Piemonte

Vinodlingar i Piemonte
Vinprovning av Barolo-viner
Utsikt över staden Barolo
Piemontesiska specialiteter: tryffelsalami
Vackra husfasader i Piemonte
Vindruvorna Nebbiolo och Dolcetto
Utsikt över vinmarkerna i Piemonte
Lokala specialiteter: tryffel och hasselnötter
Charmiga, italienska gränder
6 dagar - pris per person från
18 995:-
Boka resa

Välkommen på vin- och matresa i Piemonte 2024 - gastronomins högborg!

Piemonte i allmänhet, och området runt Alba och Barolo i synnerhet, är för vin- och matälskare ett riktigt paradis. Härifrån kommer några av världens bästa viner, Barolo och Barbaresco, men här produceras också många andra spännande viner. Och området formligen dignar av andra exklusiva matprodukter, såsom vit tryffel, fantastiska lokala ostar och korvar, nötkött, hasselnötter, fransk nougat och choklad - för att bara nämna en del. Kökstraditionerna i området går långt tillbaka i tiden - här har man förenat de gamla, italienska mattraditionerna med några av de bästa produkterna i världen, och härefter har man tillsatt lite av den franska elegansen och fantasin i köket.

Tar man det bästa av det bästa från de här två köken så kan resultatet bara bli välsmakande – inte minst när man dessutom har en lokalbefolkning med en kolossal respekt för bordets glädjeämnen. Ett av de bästa bevisen på områdets kulinariska excellens måste väl vara att hit kommer mängder av franska turister för att äta och dricka gott, och för att köpa med områdets viner hem till Frankrike.

Därför ska du resa med oss på vinresa till Piemonte 2024:

  • Besök hos lokala vinodlare med inblick i deras produktion
  • Matlagningskurs hos en familjeägd Baroloproducent
  • Boende i hjärtat av Barolo
  • Provsmakning av tryffel, choklad och massor av vin
  • Svensktalande reseledare med stort gastronomiintresse

Bli vinexpert du också!

Vi kommer under resans gång att få uppleva en smakodyssé av rang, och vi kommer också få en intensiv utbildning i vinets värld, med särskild vikt vid Barolo. Vi kommer dessutom komma hem från resan med en gedigen, generell kunskap om vinets lagring, smaker, information om jorden vinet odlas i, samt hur man vårdar plantorna under året.

Med boende i vinmeckats hjärta

Under vår resa bor vi i den lilla vinstaden Barolo, som ligger inbäddad bland vinmarker i vindistriktet Langhe. Vingårdarna i Barolo ligger på ett litet, sluttande område, omgivet av Langhebergen. Granne med Barolo ligger en annan känd vinort, nämligen Barbaresco. Vinkulturen i området är nästan som en religion för ortens invånare och vinälskare. Vinet går i folkmun under namnet Rödvinets kung – och vi vågar nästan lova att du kommer bli lika frälst av vinet som de stolta invånarna är.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst och transfer till Barolo
Dag 2: Grinzane Cavour, jordens guld och Barolos vinotek (F)
Dag 3: Marknad i Alba, vinprovning i Pollenzo och choklad i Cherasco (F, L)
Dag 4: Matlagningskurs med piemontesiska specialiteter (F, L)
Dag 5: Besök på Barolotillverkning med lätt lunch och avslutningsmiddag (F, L, M)
Dag 6: Gemensam lunch och hemresa (F, L)

F = Frukost L = Lunch M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst och transfer till Barolo 

Vi landar på Milanos flygplats Malpensa på kvällen och åker sedan de cirka två timmarna med buss till Barolo. Vi kommer fram sent på kvällen, och efter incheckningen på vårt mysiga, familjeägda hotell är det tid för vila efter en dag på resande fot. När morgonen gryr över över Piemonte kan vi äntligen se den storslagna utsikten över borgen i Barolo och det vinbeklädda landskapet.

Magiska landskap i Piemonte
Bild: Magiska landskap i Piemonte

Dag 2: Grinzane Cavour, jordens guld och Barolos vinotek (F)

Vi börjar dagen med att besöka borgen i Grinzane Cavour, en av Barolo-områdets elva kommuner. Här uppkom tanken om kvalitetsvin redan på 1800-talet, lett av det nya Italiens första premiärminister. Idag fungerar borgen som både lantbruks- och vinmuseum och huserar dessutom Riddarorden för tryffel och vin från Alba – huvudstaden i Langhe. Efter ett lärorikt besök reser vi den korta biten till byn Roddi, där vi träffar en tryffeljägare och hens hund. De kommer ge oss en demonstration i hur hunden och jägaren samarbetar för att finna det som kallas för jordens guld. Efter en intressant inblick i tryffeljakten ska vi så klart få smaka på denna exklusiva delikatess.

Italiensk tryffel
Bild: En av världens mest exklusiva delikatesser – tryffeln

Härefter återvänder vi till Barolo och får tid till att äta lunch på egen hand, innan vi ska besöka det regionala enoteket, Enoteca Regionale del Barolo. Museet är inrymt i Castello del Barolo, en imponerande byggnad som byggdes under 1000-talet. Byggnaden är hög och storslagen, och tornen som stolt reser sig över hustaken kan ses på långt håll.

Här får vi först lära oss mer om alla lagkrav som finns kring produktionen av Baroloviner. Bara för att nämna några av reglerna för rödvinets kung så måste vinerna från Barolo enligt lag bestå till 100 % av druvan Nebbiolo, och de måste ha en alkoholhalt på minst 13 volymprocent. Vidare måste en Barolo lagras i minst 3 år innan de får säljas.

Vi får också lära oss mer om vilken betydelse jorden har för odlingen av vinerna. Avslutningsvis smakar vi på tre olika Baroloviner, där druvorna har odlats på de tre olika jordarterna i området.

Härifrån går resan vidare till vinhuset som uppfann Barolovinet. Vi besöker såväl deras moderna som historiska källare, och smakar avslutningsvis på en Barbaresco, samt en traditionell och en modern Barolo.

Kvällen i dessa vackra omgivningar är sedan ledig till att på egen hand upptäcka någon av stadens många mysiga restauranger.

Dag 3: Marknad i Alba, vinprovning i Pollenzo och choklad i Cherasco (F, L)

Vi startar vår dag på marknaden i områdets huvudstad, Alba. Självklart är vårt huvudfokus på marknaden just maten och vi tar därför en noggrann tur runt marknaden för att få tips och idéer på vad de många råvarorna kan användas till. Bodarna är fulla av frukt, grönsaker, ost, oljor och mycket mer. Marknadsbesöket kommer garanterat fungera som en bra förberedelse inför morgondagens stora matlagningsupplevelse!

Efter gott om tid att botanisera bland alla dofter och smaker på egen hand, äter vi en gemensam charkuteri- och ostlunch på Albas historiska vinbar, givetvis ackompanjerad av goda, lokala viner.

Under eftermiddagen går turen vidare till den lilla staden Pollenzo. Staden har romerska anor, och rester från en romersk amfiteater kan ses här. Men stadens stora sevärdhet är det neogotiska torget från 1800-talet, som idag finns med på UNESCO:s världsarvslista.

Medeltidsstaden Pollenzo
Bild: Neogotisk arkitektur i Pollenzo

I Pollenzo finns dessutom ett universitet för gastronomisk vetenskap – det första av sitt slag i världen. Pollenzo är också platsen där slowfoodrörelsen har sitt ursprung – en internationell rörelse som uppstod som motkraft till snabbmatsfenomenet på 1980-talet. Slow food grundar sig på regionalt producerade råvaror tillredda med traditionella metoder, och består av de tre hörnstenarna good, clean and fair.

I denna lilla stad hittar vi också Banca del Vino – en av Italiens största samlingar av italienska kvalitetsviner. Ett sådant besök är givetvis inte komplett utan en liten provsmakning av några av deras viner.

Dagens upplevelser avslutas i Cherasco, en vacker barockstad med sniglar och choklad som sina specialiteter. Vi besöker en av stadens äldsta chokladbutiker för att få smaka på delikatesserna, och vi kan nu också passa på att handla lite utfyllnad till våra resväskor så att inte flaskorna klirrar för mycket mot varandra på vägen hem…

Vi är tillbaka i Barolo sent på eftermiddagen, och resten av kvällen har vi på egen hand till att utforska vår mysiga lilla hemby ytterligare.

Dag 4: Matlagningskurs med piemontesiska specialiteter (F, L)

Dagens program är något helt speciellt, som vi kan garantera att du inte hade hittat till om du rest till Piemonte på egen hand. Vår lokala kontakt ska nämligen idag bjuda in oss till en familjedriven Baroloproducent, och under kunnig vägledning ska vi tillsammans med deras kock lära oss att tillaga piemontesiska specialiteter. Självklart består matlagningsdagen av många pauser då vi släcker törsten med provsmakning av nya viner.

Vi slår oss sedan ner för veckans godaste lunch, där vi också passar på att berömma oss själva för de läckra rätterna som vi har lagat under förmiddagen.

Piemontesiska läckerheter: risotto och charkuterier
Bild: Piemontesiska läckerheter

Matlagningen brukar hålla på en bra bit in på eftermiddagen, och härefter vet vi av erfarenhet att en lugn kväll är att föredra för att kunna smälta både upplevelser och mängden mat. Resten av kvällen är därför på egen hand.

Dag 5: Besök på Barolotillverkning med lätt lunch och avslutningsmiddag (F, L, M)

Under förmiddagen besöker vi en fantastisk liten familjeproducent av Baroloviner. Här får vi följa med ägarna ut på markerna och lära oss allt om det enorma manuella arbetet som ligger bakom produktionen av en god flaska Barolo. Rundturen avslutas med en lättare lunch ackompanjerad av gårdens egna viner.

Tillbaka i Barolo besöker vi sedan hotellets egen vinkällare, då vårt eget hotell nämligen också är Baroloproducenter. Här får vi, som traditionen sig bör, självklart smaka på några av vinerna också.

Vinprovning av Barolo-viner
Bild: Rödvinets kung – Barolovinet

En magnifik resa kräver ett minst lika magnifikt slut. Under eftermiddagen tar vi på oss våra finaste semesterkläder och beger oss till vår absoluta favoritrestaurang. Härifrån har vi en magisk utsikt över området medan vi njuter av åtta olika rätter ackompanjerade av fem olika viner. Som pricken över i:et avslutar vi middagen med en välsmakande espresso och den lokala grappan.

Vi kan garantera att vi inte kommer gå hungriga härifrån!

Dag 6: Gemensam lunch och hemresa (F, L)

Med ett bagage fullt av välsmakande flaskor, choklad och tryfflar, med en kunskapsbank som är proppfull av information om Baroloviner och dess tillverkning, och en mage som (förhoppningsvis) är lite rundare än när vi kom, har det blivit dags att ta farväl av Piemonte. Vi har majoriteten av dagen fri att tillbringa på egen hand för att under några sista timmar kunna insupa vyerna från de omgivande landskapen. Vi intar en sista gemensam lunch och skålar för våra nya minnen innan vi under kvällen beger oss mot flygplatsen och vidare tillbaka till Sverige. Arrivederci!

Fakta om Piemonte

Var ligger Piemonte?

I nordvästra Italien hittar du regionen Piemonte.  Området är cirka 25 400 km² och här bor strax under 4,5 miljoner invånare. Huvudorten i Piemonte är Turin. Regionen omges på tre sidor av Alperna och gränsar till både Schweiz och Frankrike.

Hur är vädret och klimatet?

I Piemonte förekommer två sorters klimat; maritimt klimat och medelhavsklimat. Piemonte utgörs av bördiga jordbruksområden där vete, majs, ris och vindruvor odlas. Dess landskap bjuder på stor variation med ståtliga alper, böljande gröna kullar, klara sjöar samt milslånga vinmarker.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Piemonte är perfekt för shoppingälskaren tack vare ett rikt utbud av traditionellt hantverk och varor med hög kvalitet, inte minst på marknaderna. Passa även på att köpa med dig några av regionens lokala råvaror hem, såsom vin, tryffel eller god choklad.

Visste du att..

…regionen är en av Italiens största vinregioner, men har också stora industriområden. Bland annat i Turin, där Fiat tillverkas.

Karta

Väder

SE VÄDRET FÖR ALBA

För att se uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
5/9 - 10/9Se flygtider Stockholm - ArlandaVin och gastronomi i Piemonte18 995:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats? Vi kan undersöka möjligheten för anslutningsflyg!

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm–Milano t/r inkl. transfer
• 5 nätter på Hotel Brezza Barolo 3* i Barolo
• 5 x frukost
• 1 x avskedslunch inkl. dryck
• 1 x 8-rättersmiddag på restaurang inkl. dryck
• 1 x lunch med charkuterier och ostar inkl. dryck
• 1 x vinprovning med lätt lunch
• Matlagningskurs med vinprovning och lunch
• 4 x vinprovning
• Chokladprovning
• Tryffeljakt med provsmakning av tryffelprodukter och vin
• Entré till museum i Grinzane Cavour
• Transporter enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 1 995 kr
• Platsbeställning på en av de första 3–4 raderna i bussen vid utflykter och transfers, 200 kr
• Övriga entréer
• Stadsskatt i Barolo, cirka €1,50/person per natt 
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring*
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post) 

* Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa. 

Hotell

Övernattning Dag 1 - 6

Dubbelrum på hotell Barolo i Piemonte, Italien.

Hotel Barolo

Andra liknande resor