Våra reseledare är vår största tillgång!

 

En bra reseledare är A och O. Många av våra reseledare är handplockade guider som är bosatta i respektive land. Du får en mycket speciell upplevelse, då reseledaren inte bara har lokal kunskap och talar landets språk, utan också kan öppna dörrar som skulle stängas för de flesta andra. Det är ofta obligatoriskt att använda auktoriserade, lokala guider med stor kompetens på museer och utvalda attraktioner. Här samarbetar självklart reseledaren med den lokala guiden så att du alltid får ut mest möjligt av din resa.

Hos Kulturresor Europa använder vi oss av svensktalande reseledare till alla våra resor.

Vi är stolta över våra många reseledare som vi har hittat i Europas alla hörn, och vill därför här att ni ska få känna dem lite bättre.

 

Max Sjöblom

Rysktalande halvungrare, Lundabo och östeuropavetare. Har bott, arbetat och rest i Östeuropa, Ryssland och forna Sovjetunion i över 10 år. Max står med ett ben i den europeiska kulturen och det andra i Sibirien med ett stort intresse för kultur och historia, och specialkunskaper i områden som Yakut-kulturen i östra Sibirien och floder i Ryssland.

Max samlar på kylskåpsmagneter och är förtjust i matlagning, litteratur och flodbåtar. En sak han alltid köper med hem från sina resor är ost. Får han möjlighet åker han gärna till Berlin, Lvov eller Odessa när han är ledig.

Max pratar svenska, engelska, tyska och ryska och har arbetat som reseledare i över 25 olika länder.

Max leder några av våra resor till bland annat Krakow och Balkan och får idel ros från våra resenärer.

Anne Turunen

Anne är tillbaka i reseledaryrket, på hennes favoritö i Medelhavet - Mallorca. Trots att hon bott i Sverige sedan barnsben så har det finska språket alltid bevarats och kommit till nytta i många serviceyrken. Efter några år i Florida kom hon tillbaka till Sverige och utbildade sig till dekorationsmålare - ett passande yrke då färg och form alltid funnits med. Ann arbetade som färg- och kökskonsult i många år tills flytten till Gotland. När sambons lilla lägenhetshotell i Visby såldes för ett par år sedan förverkligades drömmen om boende på Mallorca. Efter många "turistresor" till ön så bor hon nu i Palma större delen av året, och det är därför också på Mallorca som Anne kommer ta hand om Kulturresor Europas gäster.

Att vandra med eller utan hund, besöka pittoreska byar och umgås med nya och gamla vänner gör livet innehållsrikt för Anne. Naturnära boende på både Gotland och Mallorca ger det bästa av två världar!

Hedvig Morin

Hedvig är en sprudlande glad norrländska, uppväxt i en liten by i Västerbotten. Hedvig flyttade till Perugia i Italien för att gå en kurs i italienska. Det var meningen att hon skulle stanna i 6 månader, nu har det snart gått 15 år! 

Hedvig föll pladask för Perugias vackra fontän och bestämde sig för att här skulle hon bo! En djup kärlek och ett stort intresse växte fram för Umbrien och så småningom för hela Italien och dess varierande natur och kultur.  

Hedvig fascineras mycket av och pratar gärna med inlevelse och humor om allt från skandinaver och italienares olikheter i politik till deras frukostvanor.

Hedvig tar hand om våra resenärer som åker till Venedig samt till Umbrien & Toscana.

Ewa Svensson

Ewa är en av våra reseledare med absolut längst erfarenhet. Med över 40 år i branschen kan man minst sagt kalla henne för en erfaren veteran inom reseledaryrket!

Ewa har också en gedigen historia i studier bakom sig - med en fil. mag. i historia, folklivsforskning, statskunskap och nationalekonomi. Själva examen har väl inte använts särskilt flitigt, men väl har kunskaperna kommit bra till pass inom sitt arbete som reseledare.

Ewa började sin reseledarkarriär hos det danska företaget Tjæreborg, där hon till en början var stationerad i Italien och på Sri Lanka. Efter detta reste hon vidare till Madeira, där hon träffade sin stora kärlek och blev kvar i 38 år. Det är även på Madeira som Ewa är stationerad när hon tar hand om Kulturresor Europas resenärer. Hon hann under åren även med att leda rundresor i bland annat Thailand, Hongkong, norra Indien, Kuala Lumpur, Singpore, Bali, Japan och Kina. Även Australien, Nya Zeeland och Brasilien återfinns på cv:t. Då Ewa också har hunnit med att guida resenärer från flera olika länder, kan hon idag stoltsera med flytande språkkunskaper i svenska, danska, tyska, italienska och portugisiska.

Ewa har nu egentligen gått i pension, men resesuget finns kvar. Hon fortsätter därför som reseledare för Kulturresor Europa, för att ha möjlighet att fortsätta möta och lära känna nya kulturer och människor.

Zygmunt "Sigge" Fedyk

Femtiotalist, morfar och reseledare i Krakow. Zygmunt har en polsk universitetsutbildning i historia. Svenska språket lärde han sig på egen hand under en längre vistelse i Kalmar där han under det glada sjuttiotalet arbetade i Kalmars bästa ostbutik.

Zygmunt har också skrivit Aftonbladets populära reseguider över Warszawa och Krakow som finns att läsa på Aftonbladet.se.

Zygmunt lovar att på ett lättsamt och kunnigt sätt leda er genom sitt vackra land, att ni efter några dagar i Polen tillsammans med Zygmunt kommer vara Polenexperter, samt garanterar att er resa till Krakow kommer bli en oförglömlig upplevelse!

Linnea Malmberg

Linnea har ett stort intresse för språk, kultur samt historia, vilket förde henne till det vackra Italien. Rom, den eviga staden där hon trivs otroligt bra, har lärt henne leva i nuet samt att det ibland (även som svensk) har sina fördelar att ta till med en nypa italienskt temperament! 

Dansen har funnits med henne i många år, ofta är det just den som vägleder och lyser upp i tillvaron. Natur, hälsa samt passion för foto finns även med i bilden. Som guide och reseledare med över tio års erfarenhet är hon mest känd och uppskattad hos sina gäster för sin närvaro samt sin kreativa förmåga att skapa en levande och originell resa!

Linnea tar hand om våra gäster som befinner sig på den bedårande Amalfikusten och på Sorrentohalvön.

Mari-Louise Petersson

Marie-Louise påbörjade sin reseledarkarriär i charterbranschen, där hennes första destination blev Madeira. Efter en tid på det portugisiska fastlandet, med Lissabon som bas, vände flyttlasset tillbaka till Madeira in. Det är nu 20 år sedan Marie-Louise vände tillbaka till Madeira för gott, där hon nu är bosatt tillsammans med sin familj.

Marie-Louise har många års erfarenhet inom turism, som guide och reseledare. Hon har även hunnit med att arbeta mer administrativt med tjänster på resebyråer.

Madeira är Marie-Louises stora kärlek, och det ger henne en stor livskvalitet att bo på ön mitt i Atlanten. Här är det nära till naturen och havet, och Marie-Louise ger sig gärna ut på utflykter och vandringar runtomkring på ön. Hon kan varmt rekommendera att följa med på valsafari, besöka öns många museum och prova det stora utbudet av bra restauranger.

Marie-Louises mål är att få alla hennes grupper att lära känna Madeira och Portugal. Hon vill att hennes gäster ska få lära känna det genuina på ön och få lära sig allt om historia och vardagsliv. Hon guidar svenska, danska, norska och engelska grupper som kommer till Madeira.

Anders Höglund

Europa är sannerligen en vidöppen skattkista av upplevelser. Anders brinner särskilt för att komma respektive lands vardagsliv nära. När de klassiska sevärdheterna är avklarade lockar de trånga gränderna, de lokala caféerna, de små butikerna och kvartersklubbens hemmamatch. De där små spännande äventyren är kryddor som han hela tiden söker.

Anders kultur- och historieintresse brukar färga hans resor, och Anders försöker även hålla sig uppdaterad på stort och smått som händer på våra resmål. De engelska, italienska och franska kulturområdena ligger Anders extra varmt om hjärtat eftersom han har utbildning kopplade till dessa. Kulturresor Europas spännande destinationer utgör alla härliga utmaningar som Anders med glädje sätter tänderna i. Anders reseleder bland annat våra resor till Sicilien, Portugal och Sorrento.

Inês Correia

Inês föddes i Faro i södra Portugal och växte upp i Lissabon, där hon har bott de senaste 30 åren. Tidigt utvecklade hon en stor passion för språk och andra länders kulturer och därför avslutade hon år 2002 en magisterexamen i turism på universitetet i Lissabon där hon studerade historia, konst, kultur och språk. Efter universitetet arbetade Inês ett år i Tyskland och sex månader i Österrike som turistinformatör på en turistbyrå och en agentur. Sedan 2003 arbetar hon som auktoriserad nationalguide. År 2008 ”upptäckte” Inês av en slump det svenska språket och blev kär! Hon började därför studerar svenska på universitetet i Lissabon. År 2012 gick hon en extra intensivkurs på Folkuniversitetet i Göteborg och bodde där i en månad. Inês pratar idag spanska, engelska, tyska och svenska och har hand om våra gäster i Lissabon.

"Värdet av saker är inte hur länge de finns kvar, utan den intensitet med vilken de inträffar. Därför finns det oförglömliga stunder, oförklarliga saker och ojämförliga människor" - Fernano Pessoa.

Leena Heikkilä

Vår duktiga reseledare Leena har hand om våra grupper i stora delar av Italien - bland annat i Umbrien och på Amalfikusten.

Redan som tonåring hade Leena en dröm om att flytta från Sverige till olika länder i Europa, för att lära sig mer om de olika ländernas språk, kultur och människor. Högst på önskelistan stod Italien. Första gången Leena satte sin fot i Italien var 1991 - då för att läsa italienska och jobba som au pair i Milano. 1996 flyttade Leena vidare till Rom, där hon nu fortfarande bor. Innan hon bosatte sig i Rom hann hon även med att bo i London, Nice, Florens, på Korsika och på Sardinien. På de här olika platserna hann hon både med att läsa språk, jobba och resa runt. Tillbaka i Rom halkade Leena in på reseledarjobbet och där har hon sedan fortsatt i 19 år.  Reseledarjobbet har tagit henne runt i nästan hela Italien.

Leenas mål är att få hennes resenärer att lära känna det riktiga Italien och att sprida hennes kärlek till landet. Det finns nästan inget hon inte vet om Italien, och hon berättar gärna om vardagslivet i Italien och erfarenheter hon har fått under åren, Italiens historia, natur samt mat- och vinkultur.

Louise Bramstedt

Louise flyttade till Italien för första gången 2001, och bor till vardags med sin familj vid vackra Riviera del Brenta utanför Venedig. Hon är uppväxt på Öland där barndomens Italien-semestrar var ingången till det stora intresset för Italien.

Louise älskar italiensk kultur, historia, mat och design. Italiensk matlagning och vinkultur har alltid varit ett starkt intresse som hon praktiserar dagligen. Spaghetti alle vongole, ricotta gnocchi al limone och tiramisu är några av hennes favoriträtter hon lagar till familj och vänner.

Louise har sett det mesta av Italien från norr till söder och känner till kulturerna och de olikheter som varje region har att erbjuda. Hon är en levnadsglad person som gärna delar med sig av erfarenheter, kunskap och tips om resmålet och hoppas att kunna ge en oförglömlig resa tillsammans med sin grupp.

Louise har hand om våra glada resenärer på Amalfikusten.

Per Åsander

Per har utbildning som vinexpert från Associazione Italiana Sommeliers i Rom. Han behärskar italienska och engelska flytande och har arbetat inom resebranschen sedan mitten av 90-talet. Många kunder väljer att resa med honom årligen för att de vet att Pers resor till Skottland, England och Italien är fyllda med nya spännande intryck varvat med en och annan överraskning.

Per tar aldrig ledigt under sina resor och han gör sitt yttersta för att alla gästerna skall få bästa möjliga upplevelsen av resan och ta del av hans smultronställen i såväl det skotska höglandet som på Amalfikusten. Med åren har han byggt upp ett brett kunnande om sina resmål och deras kulturskatter, mattraditioner samt de sydligaste ländernas vinproduktion.

Viveka Feder

Viveka har ett långt förflutet i Portugal. Hennes far växte upp på Madeira med en svensk mamma och en dansk pappa. Viveka själv har vuxit upp i både Sverige och Portugal, och har portugisiskan med sig sedan skolåren i Portimao på Portugals sydkust. När Viveka så småningom flyttade tillbaka till Sverige bodde övriga familjen kvar. Det har gjort att hon har behållit sina band och sin genuina känsla för landet, genom att flera gånger om året besöka sin familj och vänner. Idag tillbringar hon en del av året i sin lägenhet i Pera på Algarvekusten. Det är även våra gäster på Algarvekusten hon kommer ta hand om, när hon reseleder våra resor till Tavira och Alentejo. Viveka kommer också spendera mycket tid på Madeira, för att ta hand om våra ankommande gäster hit.

Hon har ett stort Intresse av att utforska och hitta det goda som Portugal producerar och har en bred kunskap om Portugals underbara och mångfacetterade land. Viveka är utbildad marknadsförare och entreprenör och idag importerar hon bl. a. portugisisk olivolja, havssalt och piripiri till den svenska marknaden. Nu vill hon tillsammans med oss dela med sig av det genuina och underbara som Portugal erbjuder. Hon pratar engelska, portugisiska och lite franska och har lätt för skratt och att skapa en skön stämning.

Peter Österlin

Att resa är att leva! Peter har rest mycket, främst i västra Europa såsom Italien, Frankrike, Tyskland och Benelux, men även andra sidan Atlanten lockar. Senast var det till New York under Thanksgiving.

Det är klart att historia är spännande men det måste alltid finnas en koppling till nutid för att få rätt perspektiv. Att hitta dessa kopplingar är något som fascinerar Peter. Att det nu så populära Amarone-vinet egentligen är en gammal metod från Romarriket, är ett exempel på en sådan koppling.

Olika länders mat- och vinkulturer är alltid lika intressant att få uppleva och dela, och Peter har även andra intressen som sport och kultur, samhälle och politik som han gärna förmedlar.

Hos Kulturresor Europa är Peter expert på Frankrike och Italien - där han gärna reseleder våra resenärer.

Monika Hornig

Monikas gäster säger att hon är "en glad prick med mycket kunskaper och kreativitet".

Under femton år som reseledare har hon hunnit med tusentals kilometer med buss och flyg, stationeringar på Malta, Korsika, Kuba och Dominikanska Republiken. Hon åkte i ett halvt år på Donau i en flodkryssningsbåt och gjorde världsresor på kryssningsbåtar under två år. 

I botten är hon översättare för spanska och svenska, men hon pratar även flytande engelska, franska och italienska förutom sitt modersmål tyska. Monika är sedan flera år bosatt i Sverige.

Hos Kulturresor Europa leder Monika resor till bland annat Klassiska Korsika, Sagolika Sicilien och Förförande Sorrento.

Einar Szpiro

Einar är vår duktiga reseledare på våra storstadsresor till Krakow med omnejd. Einar har alltid fascinerats av historia, kultur, samhälle, språk och geografi - vilket ledde till att han 1996 övergav sitt skrivbordsjobb och istället påbörjade en karriär som reseledare.

Med sina 20 år i branschen har han hunnit leda resor till många platser och evenemang: musikaftnar i Dalhalla, den klassiska Hurtigruten, kultur och historia i Polen, julmarknader i Tyskland, kryssningar i Medelhavet och Karibien samt resor till Kina - bara för att nämna några.

Einars ledord är kunskap och entusiasm. När du reser med honom kan du räkna med såväl informativa och spännande berättelser som många goda skratt.

Elisabeth Sandell

Asien börjar i Malmö sägs det, men för Elisabeth började den i Köpenhamn dit hon kom ung och glad från Småland, och aldrig flyttade ifrån. I stället blev det staden att vända tillbaka till efter kortare och längre resor i Skandinavien, Europa och resten av världen. Hon mötte mannen i sitt liv på en tågresa till Kina och tillsammans fortsatte resandet. I början av 90-talet flyttade de tillsammans med sina tre barn till Bangkok, där familjen bodde i tre år och skrapade lite på den asiatiska lacken för att komma bakom fasaden. De senaste 10 åren har Elisabeth haft det stora privilegiet att göra resandet till sitt professionella liv och härigenom kunna ge andra glädjen av att se och uppleva världens fantastiska mångfald.

Polen är ett av de många länder som Elisabeth har återvänt till gång på gång sedan första besöket 1978, och den djupa fascinationen för Polens öde genom tiderna kan upplevas när Elisabeth leder våra resor till Krakow.

Johanna Lidberg

Johanna är en glad skåning som älskar att resa - en passion som hon gärna delar med sig av. Favoritresmål är Italien där hon tidigare bodde i drygt tio år. Största delen av dessa tio år studerade hon i Perugia, Umbrien - först det italienska språket och kulturen, för att sedan ta en kandidatexamen i internationella relationer.

Under sin tid i Italien hann hon även med att bo några månader i Florens samt ett par år i Rom. Hon har rest runt och sett stora delar av Italien och hon tycker att detta mångfacetterade land alltid har något spännande och oupptäckt att bjuda på. Just denna stora mångfald och olikheterna som det avlånga landet erbjuder är något som alltid har fascinerat Johanna. Numera bor hon i Sverige men måste resa tillbaka ”hem” minst ett par gånger per år. 

Förutom att resa så älskar Johanna språk, historia, god mat och vin och hon kommer leda våra resor runt på Sicilien och Amalfikusten.

Arja Kemppainen

Arja är ursprungligen från Finland, och startade sin yrkesverksamma karriär som lärare. Efter endast en kort tid som lärare, samt en magisterexamen i språk, konsthistoria, pedagogik, blev Arja fascinerad  av resebranchen. Resten är, som man säger, historia. Reseledaryrket har sedan dess tagit Arja runt till stora delar av Europa, samt också Thailand och Tunisien. Hon kan idag stoltsera med titeln officiell guide på hela sex språk: tyska, svenska, engelska, portugisiska, italienska och finska.

De största kunskaperna och erfarenheterna finns i Italien och Portugal. Idag har Arja sitt hem i Helsingfors, men arbetar den större delen av året på Madeira - hennes absoluta favoritö. Den flytande trädgården i Atlanten är ett paradis för alla naturvänner. Ingenstans i världen finns det ett så litet område som Madeira, som är så rikt flora. Madeira har också sina kulturskatter, samt mat- och vintraditioner, som hon gärna visar upp.

Arjas fritidsintressen är kultur, samhälle, levadas, botanik och orkideer. Dessa kommer onekligen väl till pass på Madeira som har mängder av allt detta. Även fotboll måste man självklart intressera sig för om man bor på Cristiano Ronaldos hem-ö.