Skip to main content

Reseledare

Duktiga svensktalande reseledare på gruppresor runt om i Europa.

med på alla resor!

För att få ut så mycket som möjligt av en resa är en bra reseledare A och O. Många av våra reseledare är handplockade guider som är bosatta i respektive land dit våra resor går. När du reser med oss får du en mycket speciell upplevelse, då reseledaren inte bara har lokal kunskap och talar landets språk, utan också kan öppna dörrar som skulle stängas för de flesta andra. Det är ofta obligatoriskt att använda auktoriserade, lokala guider med stor kompetens på museer och utvalda attraktioner. Här samarbetar självklart vår svenska reseledare med den lokala guiden så att du alltid får ut mest möjligt av din resa.

Vi på Kulturresor Europa använder oss endast av svensktalande reseledare till alla våra resor - oavsett om det är en rundresa, kulturresa, vandringresa eller semester du ska åka på. Vi är stolta över våra reseledare som vi har hittat i Europas alla hörn, och vill därför här att ni ska få känna dem lite bättre.

 

Helena von Essen

Helena är bosatt i Portugal sedan 1987, och har sedan dess arbetat inom många olika områden av turism i landet. Den första tiden i Portugal tillbringade hon på Madeira, där det stora botaniska intresset föddes. Helena har bland annat studerat portugisisk historia, konsthistoria och kulturhistoria på universitet i Lissabon. Hon älskar att vandra och cykla i den fantastiska naturen.

Helena är en av Kulturresor Europas mest uppskattade reseledare, som förundrar alla sina gäster med sin aldrig sinande källa av kunskap och roliga anekdoter. Helena leder resor i hela Portugal och på Madeira. Även om rötterna finns i Sverige, så är det i Portugal hon känner sig hemma.

Max Sjöblom

Rysktalande halvungrare, Lundabo och östeuropavetare. Har bott, arbetat och rest i Östeuropa, Ryssland och forna Sovjetunion i över 10 år. Max står med ett ben i den europeiska kulturen och det andra i Sibirien med ett stort intresse för kultur och historia, och specialkunskaper i områden som Yakut-kulturen i östra Sibirien och floder i Ryssland.

Max samlar på kylskåpsmagneter och är förtjust i matlagning, litteratur och flodbåtar. En sak han alltid köper med hem från sina resor är ost. Får han möjlighet åker han gärna till Berlin, Lvov eller Odessa när han är ledig.

Max pratar svenska, engelska, tyska och ryska och har arbetat som reseledare i över 25 olika länder. Hos Kulturresor Europa leder han några av våra resor till bland annat Krakow och Balkan och får idel ros från våra resenärer.

Duktiga svensktalande reseledare på kryssningar och rundresor i Europa.

Anne Turunen

Anne är tillbaka i reseledaryrket, på hennes favoritö i Medelhavet - Mallorca. Trots att hon bott i Sverige sedan barnsben så har det finska språket alltid bevarats och kommit till nytta i många serviceyrken. Efter några år i Florida kom hon tillbaka till Sverige och utbildade sig till dekorationsmålare - ett passande yrke då färg och form alltid funnits med. Ann arbetade som färg- och kökskonsult i många år tills flytten till Gotland. När sambons lilla lägenhetshotell i Visby såldes för ett par år sedan förverkligades drömmen om boende på Mallorca. Efter många "turistresor" till ön så bor hon nu i Palma större delen av året, och det är därför också på Mallorca som Anne kommer ta hand om Kulturresor Europas gäster.

Att vandra med eller utan hund, besöka pittoreska byar och umgås med nya och gamla vänner gör livet innehållsrikt för Anne. Naturnära boende på både Gotland och Mallorca ger det bästa av två världar!

Duktiga svensktalande reseledare på Kulturresor Europa.

Eva Pedersen

Eva har arbetat hela sitt liv inom rese-och turistbranschen, både på resebyrå, som försäljningschef, reseledare och guide. Vid sidan om jobbet har hon bl.a. läst historia, språk och geologi på universitetsnivå. I slutet av 90-talet bodde Eva på heltid på Teneriffa några år och jobbade både med Thor Heyerdahl och guidade på ön. Sedan flera år tillbringar hon vintrarna på Teneriffa, där hon också tar hand om Kulturresor Europas gäster. Hon har också varit bosatt i Berlin och Sydney.

Som reseledare de senaste 20 åren har hon tillbringat längre tider på Azorerna, Mallorca och Teneriffa, kryssat över halva jorden på hav och floder, jobbat mycket i Italien, Portugal, Tyskland och Frankrike och flera andra länder. På somrarna guidar hon turister i Stockholm på svenska, engelska och tyska som auktoriserad Stockholmsguide.

Kunnig reseledare på en av våra resor.

Li Neumann

Li är född och uppvuxen i Stockholm, men valde att flytta till Israel för över 40 år sedan, där hon idag arbetar som licensierad guide. Li fick sin licens år 1980, efter att ha studerat två år på guideskolan vid det Hebreiska Universitetet i Jerusalem och som nyexaminerad guide började Li arbeta för arméns talesman. Militärtjänsten varade i två år och sedan dess har hon arbetat uteslutande som guide i Israel -  med undantag för några års vistelse i New York dit Li och hennes familj flyttade för en tjänst på FNs högkvarter. Förutom guideyrket i bagaget har Li undervisat i engelska och hennes stora intresse för språk har resulterat i att hon idag kan tala och förstå hela sju olika språk!

Li ser mycket fram emot att ta hand om våra gäster som reser till Israel och att få visa upp allt det som gör landet så speciellt!

Svensktalande reseledare i Israel.

Lillemor Robbins

Lillemors kärlek till Mallorca började med en semesterlägenhet i Palma. Tillsammans med sin sambo utforskade hon ön alltmer vid varje vistelse. Desto mer de upptäckte, desto mer förtjusta blev de i Mallorca! Lillemor som då arbetade som specialpedagog kände att det var dags för något nytt, och 2015 gick till slut hela flyttlasset från Sverige till Mallorca.

Idag bor Lillemor i Molinar, strax utanför Palma. Här tar hon gärna promenader med sin hund Ebba på det fantastiska promenadstråket som går utmed havet. Hon har också ett intresse i att spela padel, en racketsport som är mycket populär i Spanien.

Intresset för Mallorca och vardagslivet på ön växer hela tiden hos Lillemor och så fort chansen ges passar hon på att ta långa vandringar runt om på ön. Hon besöker ofta små byar och deras marknader och åker ut på båtturer. Enligt Lillemor är den spanska ön den bästa platsen i världen att bo på, och efter en resa på Mallorca med Lillemor som din reseledare är chansen stor att du håller med. 

Hedvig Morin

Hedvig är en sprudlande glad norrländska, uppväxt i en liten by i Västerbotten. Hedvig flyttade till Perugia i Italien för att gå en kurs i italienska. Det var meningen att hon skulle stanna i 6 månader, nu har det snart gått 15 år! 

Hedvig föll pladask för Perugias vackra fontän och bestämde sig för att här skulle hon bo! En djup kärlek och ett stort intresse växte fram för Umbrien och så småningom för hela Italien och dess varierande natur och kultur. Hon fascineras mycket av och berättar med både inlevelse och humor om allt från skandinaver och italienares politiska olikheter till deras olikheter i frukostvanor. Hedvig tar hand om våra resenärer som åker till Umbrien & Toscana.

Duktiga svensktalande reseledare på Kulturresor Europa med passion för resor.

Zygmunt "Sigge" Fedyk

Femtiotalist, morfar och reseledare i Krakow. Zygmunt har en polsk universitetsutbildning i historia. Svenska språket lärde han sig på egen hand under en längre vistelse i Kalmar där han under det glada sjuttiotalet arbetade i Kalmars bästa ostbutik.

Zygmunt har också skrivit Aftonbladets populära reseguider över Warszawa och Krakow som finns att läsa på Aftonbladet.se. Ett löfte från Zygmunt är att på ett lättsamt och kunnigt sätt leda er genom sitt vackra land, att ni efter några dagar i Polen tillsammans med Zygmunt kommer vara Polenexperter, samt garanterar att er resa till Krakow kommer bli en oförglömlig upplevelse!

Duktiga svensktalande reseledare i Krakow, Polen.

Linnea Malmberg

Linnea har ett stort intresse för språk, kultur samt historia, vilket förde henne till det vackra Italien. Rom, den eviga staden där hon trivs otroligt bra, har lärt henne leva i nuet samt att det ibland (även som svensk) har sina fördelar att ta till med en nypa italienskt temperament! 

Dansen har funnits med henne i många år, ofta är det just den som vägleder och lyser upp i tillvaron. Natur, hälsa samt passion för foto finns även med i bilden. Som guide och reseledare med över tio års erfarenhet är hon mest känd och uppskattad hos sina gäster för sin närvaro samt sin kreativa förmåga att skapa en levande och originell resa!

Linnea tar hand om våra gäster som befinner sig på den bedårande Amalfikusten.

Svensktalande reseledare på Amalfikusten.

Mari-Louise Petersson

Marie-Louise påbörjade sin reseledarkarriär i charterbranschen, där hennes första destination blev Madeira. Efter en tid på det portugisiska fastlandet, med Lissabon som bas, vände flyttlasset tillbaka till Madeira in. Det är nu 20 år sedan Marie-Louise vände tillbaka till Madeira för gott, där hon nu är bosatt tillsammans med sin familj.

Marie-Louise har många års erfarenhet inom turism, som guide och reseledare. Hon har även hunnit med att arbeta mer administrativt med tjänster på resebyråer. Madeira är Marie-Louises stora kärlek, och det ger henne en stor livskvalitet att bo på ön mitt i Atlanten. Här är det nära till naturen och havet, och Marie-Louise ger sig gärna ut på utflykter och vandringar runtomkring på ön. Hon kan varmt rekommendera att följa med på valsafari, besöka öns många museum och prova det stora utbudet av bra restauranger.

Marie-Louises mål är att få alla hennes grupper att lära känna Madeira och Portugal. Hon vill att hennes gäster ska få lära känna det genuina på ön och få lära sig allt om historia och vardagsliv. Hon guidar svenska, danska, norska och engelska grupper som kommer till Madeira.

Duktiga svensktalande reseledare på Kulturresor Europa.

Johnny Segal

Johnny Segal kom till Israel år 1973 efter att ha vuxit upp i Stockholm. Under de första tre åren i Israel levde han i en av landets många kibbutzer, som är ett israeliskt kollektivt samhälle.

I början på 80-talet spenderade Johnny sina dagar på guideskolan och efter genomförd utbildning har han arbetat som guide på heltid. Idag lever Johnny i Israel tillsammans med sin fru och tre barn och guidar enbart på pilgrims- och kulturresor, en inriktning som han har valt att fokusera på under de senaste 15 åren. Johnny lär oss vad Shalom betyder och mycket, mycket mer på våra resor till Israel.  

Svensktalande reseledare i Israel.

Charlotte Elmroth

Charlotte, eller Lotta som de flesta kallar henne, är född och uppvuxen på Ekerö utanför Stockholm. Charlotte har sedan barnsben tillbringat mycket tid på Öland och idag är ön en av hennes favoritplatser. Efter språkstudier på Stockholms universitet började Charlotte arbeta som reseledare och ofta hamnade hon i Frankrike. Charlotte hade däremot en dröm om att lära sig italienska och var gör man det bättre än på plats tänkte hon. Det har snart gått 35 år sedan hon kom till Florens i Toscana och hon har inga planer på att flytta därifrån. Under många år har hemmet och barnen kommit i första hand för Charlotte, men hon har även hunnit med att arbeta som lärare, tolk och översättare.

På senare år har Charlotte kompletterat sin karriär med en guideutbildning så idag arbetar hon som auktoriserad guide i Florens. På ett naturligt sätt har Toscana blivit Charlottes hem och regionen har allt hon kan önska; en underbar natur, ett fantastiskt landskap, mängder av konst och historia, god mat och härliga viner! Som auktoriserad guide får hon möjlighet att visa besökare, inklusive oss, allt det fantastiska som finns i regionerna Umbrien & Toscana.

Svensktalande reseledare i Italien.

Anders Höglund

Europa är sannerligen en vidöppen skattkista av upplevelser. Anders brinner särskilt för att komma respektive lands vardagsliv nära. När de klassiska sevärdheterna är avklarade lockar de trånga gränderna, de lokala caféerna, de små butikerna och kvartersklubbens hemmamatch. De där små spännande äventyren är kryddor som han hela tiden söker.

Anders kultur- och historieintresse brukar färga hans resor, och Anders försöker även hålla sig uppdaterad på stort och smått som händer på våra resmål. De engelska, italienska och franska kulturområdena ligger Anders extra varmt om hjärtat eftersom han har utbildning kopplade till dessa. Kulturresor Europas spännande destinationer utgör alla härliga utmaningar som Anders med glädje sätter tänderna i. Anders reseleder bland annat våra resor till Sicilien och Portugal.

Svensktalande reseledare i Portugal.

Inês Correia

Inês föddes i Faro i södra Portugal och växte upp i Lissabon, där hon har bott de senaste 30 åren. Tidigt utvecklade hon en stor passion för språk och andra länders kulturer och därför avslutade hon år 2002 en magisterexamen i turism på universitetet i Lissabon där hon studerade historia, konst, kultur och språk. Efter universitetet arbetade Inês ett år i Tyskland och sex månader i Österrike som turistinformatör på en turistbyrå och en agentur. Sedan 2003 arbetar hon som auktoriserad nationalguide. År 2008 ”upptäckte” Inês av en slump det svenska språket och blev kär! Hon började därför studerar svenska på universitetet i Lissabon. År 2012 gick hon en extra intensivkurs på Folkuniversitetet i Göteborg och bodde där i en månad. Inês pratar idag spanska, engelska, tyska och svenska och har hand om våra gäster i Lissabon.

"Värdet av saker är inte hur länge de finns kvar, utan den intensitet med vilken de inträffar. Därför finns det oförglömliga stunder, oförklarliga saker och ojämförliga människor" - Fernano Pessoa.

Svensktalande reseledare i Lissabon och Portugal.

Peter Mannfelt

Peter är utbildad inom ekonomi och har ett stort intresse för resor, natur, sport och människor. Peter är bosatt i Albanien sedan tre år tillbaka och som reseledare visar han upp det nya hemlandet för oss utifrån en svensks syn på människorna, naturen och landet dramatiska politiska situation.

Under vår resa i Albanien delar Peter med sig av detaljerade berättelser och hjälper oss hitta de undangömda smultronställena vid sidan om turistvägarna.

Katarina Sångberg

Katarina har sedan 1989 varit bosatt i Toscana. I bagaget har hon en magisterexamen från Florens Universitet och en tolklicens. Under åren har Katarina arbetat inom olika områden, bland annat som tolk åt svenska företag och organisationer som vill upptäcka Italien och som reseledare. Efter att ha kompletterat sin guideutbildning, arbetar Katarina nu som auktoriserad guide i Florens med omnejd. Hennes arbete innebär både stadsvandringar och visningar av kyrkor och museer i Florens och närliggande städer.

Katarinas största intressen är historia och konst, vilket passar bra ihop med hennes yrke. Vi lär oss mycket av Katarina på våra resor till Toscana.

Svensktalande reseledare i Italien.

Zlatko Papac

Zlatko är född och uppvuxen i det forna Jugoslavien och har hand om alla våra gäster som vill upptäcka Balkan

Zlatko kom till Sverige på 90-talet under Balkankriget och med åren har Sverige blivit som ett andra hem för honom. År 2009 återvände Zlatko till sitt hemland och han har sedan dess bott i Mostar, Bosnien-Hercegovina.

I flera år har Zlatko försökt att få pusselbitarna om Jugoslaviens uppgång och fall på plats och idag arbetar han som reseledare för svenska grupper. I och med sitt jobb som reseledare hoppas Zlatko på att kunna förverkliga sin dröm om att bygga broar mellan hans två hemländer. På Zlatkos resor får vi lära oss allt om det forna Jugoslaviens historia, om olika folkslag och spännande kulturer.

Reseledare på resor till Balkan.

Erik Sunnerstam

Erik har arbetat med Kulturresor Europa sedan 2017 och har hand om våra grupper på Malta. Han har en stark förankring i musiken och språket samt ett stort historiskt intresse. Förutom de moderna språken har han även läst latin. Han bor i Vällingby och är pappa till tre barn i åldrarna 14, 18 och 22 år.

Erik har diplomexamen i flöjt från Musikhögskolan i Stockholm och musiken har tagit honom till många platser i världen. Under hans 26 år i orkestern på Folkoperan i Stockholm hann han turnera till Portugal, USA, Israel och England. Han har även turnerat med orkester i 11 asiatiska länder däribland Brunei, Nordvietnam och Hong Kong. Han har framträtt som solist  på Elfenbenskusten och liftat i Ghana. Erik har även turnerat många gånger med Riksteatern i Sverige och spelat teater mot bl.a. skådespelaren Hans Lindgren. Erik är verksam som musiker, dirigent för en pensionärsorkester och som reseledare. Han har tidigare lett resor till Karlstad och Dalhalla samt andra temaresor inom Sverige.

På Malta så inviger Erik med glädje och iver sina gäster i Maltas långa och spännande förflutna samt sätter öns olika skeden i ett i historiskt och kulturellt sammanhang. Och självklart tar han fram flöjten ibland också! Erik månar om att verkligen se alla i gruppen och få alla att må bra. Som alla reseledare är han alltid tillhands om något inträffar.

Joakim Bange

Om det är något som har definierat Joakims liv så är det hans oförglömliga resor till världens alla hörn. Joakims föräldrar var biståndsarbetare och hade därför hela världen som arbetsfält. En av hans första resor var med båt där turen gick från Göteborg till Bangkok genom Suezkanalen. Jorden blev hans skola under uppväxten och när Joakim flyttade till Sverige vid 21 års ålder såg han det som ett av hans många hemländer.

Efter flytten hem till Sverige gjorde Joakim militärtjänst och tog en filosofie kandidatexamen med historia som huvudämne. Han visste redan då vad nästa steg i livet skulle bli och han sökte sig till resebranschen.

Under åren har olika fritidsintressen fångat Joakims uppmärksamhet och det har han olika tider och platser att tacka för. I hans bagage finns alltid löparskorna och en god bok med och han reser aldrig utan sin MP3-spelare som underhåller med elektroniska melodier. Han besöker gärna museer och finner ro i att luta sig tillbaka på ett mysigt café för att studera omgivningen. Joakims absolut största intresse är dock hans familj som han umgås med när han inte visar oss världen på andra sidan jorden, närmare bestämt Mekongfloden.

Svensktalande reseledare i Asien.

Ann-Cathrin Daly

Ann-Cathrin, eller Annie som hon blev omdöpt till när hon flyttade till Irland 1996 är en före detta psykolog som bytte terapisoffan mot turistbussen. Sedan tio år tillbaka guidar hon främst svenskar och norrmän på Irland och i Skottland.

Annie är en glad amatörmusiker som spelar trombon och tuba i brassband och också jobbar som reseledare för turnerande musikgrupper över hela Europa. Utöver detta så är hennes stora intressen konst, whiskey och hästar.

Annie är en glad, positiv och kreativ dam med attityden att problem är till för att lösas - och som guide på de regniga och blåsiga öarna Irland och Skottland så lever hon efter mottot att “det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder!”

Svensktalande reseledare för Irland och Skottland.

Leena Heikkilä

Vår duktiga reseledare Leena har hand om våra grupper i stora delar av Italien - bland annat i Umbrien och på Amalfikusten.

Redan som tonåring hade Leena en dröm om att flytta från Sverige till olika länder i Europa, för att lära sig mer om de olika ländernas språk, kultur och människor. Högst på önskelistan stod Italien. Första gången Leena satte sin fot i Italien var 1991 - då för att läsa italienska och jobba som au pair i Milano. 1996 flyttade Leena vidare till Rom, där hon nu fortfarande bor. Innan hon bosatte sig i Rom hann hon även med att bo i London, Nice, Florens, på Korsika och på Sardinien. På de här olika platserna hann hon både med att läsa språk, jobba och resa runt. Tillbaka i Rom halkade Leena in på reseledarjobbet och där har hon sedan fortsatt i 19 år.  Reseledarjobbet har tagit henne runt i nästan hela Italien.

Leenas mål är att få hennes resenärer att lära känna det riktiga Italien och att sprida hennes kärlek till landet. Det finns nästan inget hon inte vet om Italien, och hon berättar gärna om vardagslivet i Italien och erfarenheter hon har fått under åren, Italiens historia, natur samt mat- och vinkultur.

Duktiga svensktalande reseledare på Kulturresor Europa.

Louise Bramstedt

Louise flyttade till Italien för första gången 2001, och bor till vardags med sin familj vid vackra Riviera del Brenta utanför Venedig. Hon är uppväxt på Öland där barndomens Italien-semestrar var ingången till det stora intresset för Italien.

Louise älskar italiensk kultur, historia samt design och italiensk matlagning och vinkultur har alltid varit ett starkt intresse som hon praktiserar dagligen. Spaghetti alle vongole, ricotta gnocchi al limone och tiramisu är några av hennes favoriträtter hon lagar till familj och vänner.

Louise har sett det mesta av Italien från norr till söder och känner till kulturerna och de olikheter som varje region har att erbjuda. Hon är en levnadsglad person som gärna delar med sig av erfarenheter, kunskap och tips om resmålet och hoppas att kunna ge en oförglömlig resa tillsammans med sin grupp.

Louise har hand om våra glada resenärer på Amalfikusten.

Svensktalande reseledare i Italien.

Per Åsander

Per har utbildning som vinexpert från Associazione Italiana Sommeliers i Rom. Han behärskar italienska och engelska flytande och har arbetat inom resebranschen sedan mitten av 90-talet. Många kunder väljer att resa med honom årligen för att de vet att Pers resor till Skottland, England och Italien är fyllda med nya spännande intryck varvat med en och annan överraskning.

Per tar aldrig ledigt under sina resor och han gör sitt yttersta för att alla gästerna skall få bästa möjliga upplevelsen av resan och ta del av hans smultronställen i såväl det skotska höglandet som på Amalfikusten. Med åren har han byggt upp ett brett kunnande om sina resmål och deras kulturskatter, mattraditioner samt de sydligaste ländernas vinproduktion.

Duktiga svensktalande reseledare med gruppresor i Europa.

Viveka Feder

Viveka har ett långt förflutet i Portugal. Hennes far växte upp på Madeira med en svensk mamma och en dansk pappa. Viveka själv har vuxit upp i både Sverige och Portugal, och har portugisiskan med sig sedan skolåren i Portimao på Portugals sydkust. När Viveka så småningom flyttade tillbaka till Sverige bodde övriga familjen kvar. Det har gjort att hon har behållit sina band och sin genuina känsla för landet, genom att flera gånger om året besöka sin familj och vänner. Idag tillbringar hon en del av året i sin lägenhet i Pera på Algarvekusten. Det är även våra gäster på Algarvekusten hon kommer ta hand om, när hon reseleder våra resor till Tavira. Största delen av året tillbringar Viveka ändå på hennes och vår favorit-ö Madeira, där hon välkomnar sina gäster från oktober till april.

Hon har ett stort Intresse av att utforska och hitta det goda som Portugal producerar och har en bred kunskap om Portugals underbara och mångfacetterade land. Viveka är utbildad marknadsförare och entreprenör och idag importerar hon bl. a. portugisisk olivolja, havssalt och piripiri till den svenska marknaden. Nu vill hon tillsammans med oss dela med sig av det genuina och underbara som Portugal erbjuder. Hon pratar engelska, portugisiska och lite franska och har lätt för skratt och att skapa en skön stämning.

Duktiga svensktalande reseledare på ön Madeira.

Jenna Karlström

Jenna är uppvuxen på en liten bondgård på raukarnas ö Gotland, utanför Fårösund belägen på öns norra del. Hon utbildade sig inom hotell och restaurang på gymnasiet och har jobbat som kock i ett flertal år. Trots sitt karriärbyte finns dock fortfarande intresset kvar, och hon älskar att laga mat till vänner och familj. Hon har även hunnit med att arbeta inom social omsorg men då ett starkt resesug infann sig sa hon upp sig från jobbet och bokade en enkelbiljett till Madeira januari 2016.

Planen var från början att endast stanna i 2 veckor och hon packade bara med sig ett handbagage med det mest nödvändiga. Dock föll hon pladask för denna vackra  blomstrande ö, och tack vare Madeiras skönhet och dragningskraft blev hon kvar.

Jenna bor idag på fastlandet i Estoril utanför Lissabon, Portugal. Hon tar dock emot våra gäster på Madeira. Trots att hon arbetat bort sin dialekt smyger det ändå ibland fram härliga gotländska ord hos denna glada yogafantast som charmar oss alla med hennes varma leende. Jenna är även en utmärkt fotograf!

Bild på reseledaren Jenna.

Ann-Sofi Nilsson

Ann-Sofi kommer från Lund, och arbetar sedan slutet av 1990-talet som reseledare. Ann-Sofi har en bred kunskap och erfarenhet av arbete i många olika länder, och hyser en extra stor kärlek till Central- och Österuopa. Passande nog arbetar Ann-Sofi hos Kulturresor Europa därför just på våra kryssningar på Rhendalen, där hon guidar sina resenärer genom flera av Europas centralt belägna länder.

Svensktalande reseledare i Europa.

Peter Österlin

Att resa är att leva! Peter har rest mycket, främst i västra Europa såsom Italien, Frankrike, Tyskland och Benelux, men även andra sidan Atlanten lockar. Senast var det till New York under Thanksgiving. Det är klart att historia är spännande men det måste alltid finnas en koppling till nutid för att få rätt perspektiv. Att hitta dessa kopplingar är något som fascinerar Peter. Att det nu så populära Amarone-vinet egentligen är en gammal metod från Romarriket, är ett exempel på en sådan koppling.

Olika länders mat- och vinkulturer är alltid lika intressant att få uppleva och dela, och Peter har även andra intressen som sport och kultur, samhälle och politik som han gärna förmedlar. Hos Kulturresor Europa är Peter expert på Sydafrika, Frankrike och Italien - där han gärna reseleder våra resenärer.

Duktiga svensktalande reseledare på kryssningar och rundresor i Europa.

Gerry Ekström

Gerry flyttade från Sverige till Irland 1984, och har jobbat som reseledare och licensierad guide sedan mitten på 1990-talet. Ursprungligen är Gerry civilekonom från Göteborg. Efter drygt 10 år på olika ekonomiavdelningar på Volvo hamnade Gerry på Irland. Han tar hand om turister som kommer till Irland från framförallt Sverige och Norge men även engelsktalande grupper får äran att guidas runt av Gerry.

Att komma till Irland och resa runt bland öns underbara natur, kanske ta en pint av Guinness och möjligen en 'Irish Coffee' är något som uppskattas både av Gerry och alla de turister som Gerry tar hand om under resorna runt på den gröna ön. Utöver resor och reseledande så är Gerrys stora intressen bl.a. resor, vin och golf.

Kunnig reseledare på Irland.

Ani Aghajanyan

Ani är uppvuxen i Armenien och har studerat både kulturhistoria på universitetet i Yerevan och marknadsföring på Ekonomiuniversitet i Armenien. Redan när Ani var 19 år började hon jobba som guide på somrarna i Armenien. I sitt arbete som guide har hon fått lära ut allt från matlagning till armenisk traditionell dans, något som ligger henne varmt om hjärtat. Förutom dansen, har Ani ett stort intresse av språk och kulturhistoria. Hennes intresse för språk visar sig genom att hon kan prata och förstå svenska, armeniska, engelska, ryska och italienska. Ani har också studerat antik grekiska på universitet.

När Anis masterexamen var ett avslutat kapitel sökte hon sig till jobbet som turistledare som innebar att hon fick organisera turer för både små och stora grupper inom kultur, historia, cykling och arkeologi. Idag bor Ani i Sverige, närmare bestämt Växjö, dit hon flyttade år 2014 för kärlekens skull. 

Ani har arbetat som reseledare hos Kulturresor Europa sedan 2017 och hon tar väl hand om våra resenärer som reser till Georgien & Armenien.

Svensktalande reseledare i Georgien och Armenien.

Fátima Pina

Fátima är vår sprudlande reseledare på Algarvekusten, ständigt med ett lysande leende i ansiktet. Fátima föddes i staden Silves på Algarvekusten och flyttade tillsammans med sin familj till Malmö när hon var 10 år gammal. Efter många år i Skåne så flyttade hon 1987 tillbaka till Portugal där hon hade mött sitt livs kärlek. Fátima hyser en stor kärlek till både Portugal och Sverige och tycker nu själv att hon har drömjobbet när hon får träffa svenskar i Portugal och lära dem allt om den portugisiska kulturen och dess traditioner.

Fátimas erfarenheter inom turism- och resebranschen grundlades på en resebyrå i Portimao i Portugal. Numera har hon tagit steget till att själv organisera olika rundturer i Portugal samtidigt som hon leder grupper med svenska, norska, engelska och portugisiska gäster på kryssningar runtom i världen. Att välkomna svenska resenärer på Algarvekusten, resa runt och visa dem hennes underbara land, de idylliska byarna, pittoreska stränderna, naturen samt mat- och vinkulturen är dock det Fátima trivs allra bäst med. Att träffa nya människor samt att byta kunskaper om kulturer och traditioner är något hon brinner för och hon delar gärna med sig av sina erfarenheter och kunskaper om Portugal. Hennes mål är att alla hennes resenärer ska få en oförglömlig resa.

Svensktalande reseledare på långtidssemester på Algarvekusten.

Einar Szpiro

Einar är vår duktiga reseledare på våra storstadsresor till Krakow med omnejd. Einar har alltid fascinerats av historia, kultur, samhälle, språk och geografi vilket ledde till att han 1996 övergav sitt skrivbordsjobb och istället påbörjade en karriär som reseledare.

Med sina 20 år i branschen har han hunnit leda resor till många platser och evenemang: musikaftnar i Dalhalla, den klassiska Hurtigruten, kultur och historia i Polen, julmarknader i Tyskland, kryssningar i Medelhavet och Karibien samt resor till Kina - bara för att nämna några. Einars ledord är kunskap och entusiasm. När du reser med honom kan du räkna med såväl informativa och spännande berättelser som många goda skratt.

Svensktalande reseledare i Krakow.

Elisabeth Sandell

Asien börjar i Malmö sägs det, men för Elisabeth började den i Köpenhamn dit hon kom ung och glad från Småland och aldrig flyttade ifrån. I stället blev det staden att vända tillbaka till efter kortare och längre resor i Skandinavien, Europa och resten av världen. Hon mötte mannen i sitt liv på en tågresa till Kina och tillsammans fortsatte resandet. I början av 90-talet flyttade de tillsammans med sina tre barn till Bangkok, där familjen bodde i tre år och skrapade lite på den asiatiska lacken för att komma bakom fasaden. De senaste 10 åren har Elisabeth haft det stora privilegiet att göra resandet till sitt professionella liv och härigenom kunna ge andra glädjen av att se och uppleva världens fantastiska mångfald.

Polen är ett av de många länder som Elisabeth har återvänt till gång på gång sedan första besöket 1978, och den djupa fascinationen för Polens öde genom tiderna kan upplevas när Elisabeth leder våra resor till Krakow.

Duktiga svensktalande reseledare på Kulturresor Europa.

Ewa Svensson

Ewa är en av våra reseledare med absolut längst erfarenhet. Med över 40 år i branschen kan man minst sagt kalla henne för en erfaren veteran inom reseledaryrket!

Ewa har också en gedigen historia i studier bakom sig - med en fil. mag. i historia, folklivsforskning, statskunskap och nationalekonomi. Själva examen har väl inte använts särskilt flitigt men väl har kunskaperna kommit bra till pass inom sitt arbete som reseledare.

Ewa började sin reseledarkarriär hos det danska företaget Tjæreborg där hon till en början var stationerad i Italien och på Sri Lanka. Efter detta reste hon vidare till Madeira där hon träffade sin stora kärlek och blev kvar i 38 år. Det är även på Madeira som Ewa är stationerad när hon tar hand om Kulturresor Europas resenärer. Hon hann under åren även med att leda rundresor i bland annat Thailand, Hongkong, norra Indien, Kuala Lumpur, Singpore, Bali, Japan och Kina. Även Australien, Nya Zeeland och Brasilien återfinns på cv:t. Då Ewa också har hunnit med att guida resenärer från flera olika länder kan hon idag stoltsera med flytande språkkunskaper i svenska, danska, tyska, italienska och portugisiska.

Ewa har nu egentligen gått i pension men resesuget finns kvar. Hon fortsätter därför som reseledare för Kulturresor Europa för att ha möjlighet att fortsätta möta och lära känna nya kulturer och människor.

Axel Eriksson

Axel inledde sin reseledarkarriär på Azorerna år 2008, och kom senare till Madeira och slutligen Lissabon, där han stannade i många år. I Lissabon började arbetade Axel som lokalguide innan han sedan gick över till att studera turism samt Portugals och de andra portugisisktalande ländernas kultur, historia och moderna samhälle. Axel har idag många års erfarenhet inom resebranschen där han började i tidig ålder och även har studerat på magisternivå inom turism.

Portugal kommer alltid vara Axels bas, där han har lärt sig allt han kan om allt ifrån blommor, växter och natur till kultur och historia. Han stora kärlek är Azorerna och Madeira, dit han kom första gången 2008. Han har varit på de flesta platser som de båda ögrupperna har att erbjuda men än idag älskar han att uppleva öarna och dess olika charm.

Axels mål, när han tar hand om våra grupper i Portugal, är att få resenärerna så pass intresserade av de olika platserna man besöker, att man ska åka därifrån med en känsla av att man gärna vill tillbaka snart igen.

Duktiga svensktalande reseledare på Kulturresor Europa.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig
Trustpilot