Skip to main content

Vägen till Provence

Solnedgång över havet och stranden i Cannes, på den franska Rivieran.
Färgglada fasader och växter i gamla stan i Nice på en resa till Provence.
Den exklusiva orten Monaco på en resa till Provence.
Lavendelfält och ängar i solnedgången i det franska Provence.
Gamla stan i Nice med bergen och kyrkan, på en resa till Provence.
Monaco vid havet och St Nicholas-kyrkan i Nice på en resa till Provence, den franska Rivieran.
Vacker fontän i Aix en Provence på en resa till den franska Rivieran.
Kryddor på den lokala marknaden i Provence och gamla gator i St Paul de Vence.
Pris från:
15 995:-
Dagar:8
Boka resa

Fantasifulla städer, konst och kultur i Provence och på den franska Rivieran 2022

Vår resa till Provence i södra Frankrike leder oss till Rivierans mest exklusiva orter via magiska landskap och utmed kuststräckor som omges av turkost vatten. Här i Le Midi, som fransmännen benämner området, är vinproduktionen som äldst, landskapet som frodigast och klimatet som allra ljuvligast. Med arkitektur från medeltiden, pastellfärgade hus och uttrycksfulla blomsterträdgårdar sätter Provence fart på fantasin och drömmarna, vilket både författare och konstnärer har förstått. Picasso sökte sig hit, liksom Van Gogh, och nu är det äntligen vår tur!

Därför ska du resa med oss på en kulturresa till Provence:

  • 4-stjärnigt hotell i centrala Cannes
  • Guidade turer i de mest berömda orterna på Rivieran
  • Vinprovning i vackra, lantliga miljöer
  • Besök på parfymfabriken i Grasse

Exklusiva orter, vinprovning och besök på parfymfabrik

Vår reseledare visar oss de mest utsökta orterna längs med den franska Rivieran. Från de gamla gatorna i Nice, till yachtmarinan i Saint Tropez och utsiktsplatsen i Ezé Village. Vi beundrar den vackra arkitekturen i Aix en Provence - grevarnas stad - och reser till Monaco, en av världens minsta länder, där vi hittar det välkända kasinot i Monte Carlo.

Konst och kultur är två komponenter som har huvudrollen i vår resa till den franska Rivieran. Bland annat så följer vi Picassos fotspår till Antibes, där det välrenommerade museet Châteu de Grimaldi breder ut sig intill havet. Vi besöker även världens mest ledande parfymstad, Grasse, där vi tittar in hos en stor parfymfabrik och lär oss allt om dofter och kända parfymmärken.

Provence är dessutom Frankrikes äldsta vinregion så naturligtvis har vi inkluderat en vinprovning i resan. I den gamla romerska villan Château de Saint Martin blir vi visade till vinproduktionen och smakar på vin som har producerats av en och samma familj i århundranden.   

Vi bor i hjärtat av Cannes

Vårt tillhåll under resan håller samma klass och elegans som de orter vi besöker på våra utflykter. I den luxuösa semesterorten Cannes hittar vi ro på ett 4-stjärnigt hotell i närheten av den omtyckta strandpromenaden. Om Cannes låter bekant i dina öron kan det bero på att staden står värd för en den stora, internationella filmfestivalen varje år. Med avslappnande strandbarer, breda stränder och lyxiga kvarter trivs världsstjärnor, societeten och såklart även vi. 

Kort dagsprogram för resan till Provence:

Dag 1: Ankomst till Nice, hamnpromenad i Nice och incheckning på hotellet (M)
Dag 2: Nice med marknadsbesök och stadsvandring i Cannes (F, M)
Dag 3: Grasse, via Pré du Lac till Gourdon och stadsvandring i St. Paul de Vence (F, M)
Dag 4: Italienska Sanremo och Dolceaqua (F, M)
Dag 5: I Picassos fotspår till Antibes (F, M)
Dag 6: Saint Tropez, Routes des Arcs och vingårdsbesök (F, M)
Dag 7: Östkusten med besök i Ezé Village och Monaco (F, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Nice, hamnpromenad i Nice och incheckning på hotellet (M)

När vi landar på flygplatsen i Nice blir vi omhändertagna av vår reseledare och tillsammans hoppar vi in i vår buss som ska ta oss in till centrala Nice. Från flygplatsen in till utkanten av stadskärnan löper den berömda strandpromenaden Promenade des Anglais, byggd av engelsmännen på 1700-talet. Från promenadstråket erbjuds du en fantastisk utsikt över havet och de lyxiga båtarna som håller till i hamnen. Vi beger oss till vårt 4-stjärniga hotell i Cannes för incheckning och middag. 

Solnedgång över kuststaden Nice utmed den franska Rivieran i Provence.
Bild: Nice i solnedgången

Dag 2: Nice med marknadsbesök och stadsvandring i Cannes (F, M)

Igår fick vi se en glimt av Nice, men idag ska vi äntligen få se mer av denna fantastiska stad. På vår stadsrundtur visar reseledaren oss kvarteren i gamla stan och vår promenad bland de färggranna fasaderna från 1500- och 1600-talet är som en tidsresa bakåt i historien. Vi beundrar utsmyckade barockkyrkor som inte går att hitta någon annanstans i Frankrike och doftar oss till den stora mat- och blomstermarknaden. Mellan marknadsstånden lär vi oss mer om lokala delikatesser från både Italien och Frankrike. Lunchen intar vi på egen hand och att leta restaurang i Nice är ett rent nöje. Mysiga uteserveringar och restauranger finns det gott om och på menyerna kan du välja och vraka mellan rätter från det franska och italienska köket.

Med fulladdade batterier besöker vi härefter Slottskullen var vi hittar ruinerna från det mest hotade fortet i Medelhavet. Uppe på kullens topp står vi 92 meter över havet och härifrån kan vi blicka ut över gamla stan i Nice och Änglabukten. En bättre utsiktspunkt får vi leta länge efter. Näst på tur står en mycket välbesökt sevärdhet i Nice, nämligen den rysk-ortodoxa katedralen St. Nicholas som nyligen genomgick en renovering och som än idag är i bruk.

Färgglada hus i gamla stan i Nice och St Nicolas kyrkan på en guidad stadsrundtur.
Bild: Färgglad gata i gamla stan och den rysk-ortodoxa katedralen St. Nicholas

Efter vår härliga dag i Nice återvänder vi till Cannes, en stad som definitivt är värd att utforska närmare. Cannes anses vara en av de mest eleganta semesterorterna utmed Rivieran och har främst gjort ett namn för sig tack vare den internationella filmfestivalen som äger rum här i maj varje år. Vi orienterar oss i Cannes och promenerar ut på den palmkantade strandpromenaden ”La Croissette” som skiljer den turkosfärgade bukten och de stora, välrenommerade hotellen åt. Lena sandstränder, livliga yachthamnar och avslappnande strandbarer och caféer skapar en helt förtrollande stämning som är svår att slita sig ifrån.

När dagen börjar övergå till kväll är vi tillbaka på hotellet och äter middag. 

Dag 3: Grasse, via Pré du Lac till Gourdon och stadsvandring i St. Paul de Vence (F, M)

Idag ställer vi in siktet på Grasse – staden som världen förknippar med kända parfymer. Chanel, Dior och Rochas är några stora namn i branschen som har Grasse att tacka för deras doft. Förutom att vara en världsledande parfymstad, är stadskärnan rent arkitektoniskt sett väldigt vacker med de medeltida husen, biskopens palats och katedralen. Det är även i Grasse som novellen ”The Perfume”, skriven av Patrick Süsskind, utspelar sig. Att spendera en dag i Grasse utan att besöka en parfymfabrik vore nästintill dåraktigt. Därför har vi inkluderat ett guidat besök på Fragonard, en av de största fabrikerna i staden, innan vi fortsätter vidare till den medeltida byn Gourdon som ligger placerad på en klippa, 780 meter över havet. En gång i tiden fungerade Gourdon som ett gömställe åt de flyktningar som försökte komma undan saracenerna när de invaderande landet. Vi kör vägen via Pré du Lac och framme i Gourdon har vi fri utsikt åt alla håll, bland annat över den 80 km långa kusten.

Staden Gourdon på sin klippa med utsikt över bergen i Provence.
Bild: Byn Gourdon vilandes på sin klippa

Under dagens utflykt stannar vi också till i Pont du Loup, där vi bland annat hittar kvarlämningarna från den gamla bron som förstördes år 1944 under Andra Världskriget och den traditionella godisfabriken Confiserie Florian. Här, inuti en gammal kvarn, tillverkar man choklad, konfekt, kanderade frukter och söta marmelader. I Pont du Loup finns det också tid till att äta lunch.

Fram mot eftermiddagen ankommer vi till St. Paul de Vence, vårt slutmål för dagen. Här utforskar vi de gamla gågatorna som rymmer historia och kulturarv. Då St. Paul de Vence är en gammal befästningsstad, lär vi se flertalet stenhus, vallar och romantiska fontäner. Stadens många konstgallerier lockar även konstnärer och artister att besöka St. Paul de Vence.

Kullerstensgator i St. Paul de Vence, Provence.
Bild: Historiska gator i St. Paul de Vence

I vanlig ordning intar vi middagen på vårt hotell i Cannes efter en händelserik dag.

Dag 4: Italienska San Remo och Dolceaqua(F, M)

Idag ska vi korsa gränsen från Frankrike till Italien, och upptäcka städerna San Remo and Dolceacqua.

Sanremo är en äkta, italiensk rivierastad - pittoresk och vida känd som vistelseort för mängder av kungligheter och aristokrater. Staden är också känd för sin traditionella och stora, årliga blomstermässa där unika och ovanliga blommor presenteras varje år. Sanremo fullkomligt dignar av gamla byggnader, slott och palats - samt Alfred Nobels villa där han spenderade sina sista år i livet. För dem som vill lära sig mer om Alfred Nobel finns möjlighet att besöka hans hus under dagen. Vi tar oss runt i det historiska centret och utforskar platsens historia, när vi strosar runt bland smala, vindlande gator, fulla av charm. I Sanremo finns också tid till att avnjuta en italiensk lunch på egen hand, innan resan fortsätter.

Bild: Trädgården i Nobelvillan i Sanremo

Efter lunch tar vi oss till den medeltida byn Dolceacqua. Det här är byn som stal Claude Monets hjärta, och som vi kan tacka för många av hans odödliga konstverk. Vi vandrar längs med gatorna i Dolceaqua och beundrar de fina, färgglada husen som finns överallt i byn, samtidigt som vi suger in den italienska, avslappnade atmosfären som råder här.

Vi återvänder till vårt hotell i Cannes när solen börjar sjunka på himlen.

Dag 5: I Picassos fotspår till Antibes (F, M)

Medelhavsområdet med sina lavendelfält, apelsinträd, stränder och vikar bjuder på en riktig färgfest. Bland färgerna och dofterna hittar vi förtjusande byar, god mat och fylliga viner. Det kommer alltså inte som en förvåning att flera konstnärer har rest till södra Frankrike i sökandet efter inspiration. En mycket berömd konstnär som har varit bosatt i det här området, Le Midi, är Pablo Picasso. Vill man gå i Picassos fotspår finns flertalet platser utmed kustremsan Côte d´Azur som vi under dagens utflykt självklart ska utforska.

Med vår buss och reseledare åker vi längs Cap Antibes som är rik på stenstränder, småbåtshamnar och tät skog. Väl i Antibes kliver vi av bussen för en orientering i den antika staden. På vår stadspromenad går vi bland annat förbi det välrenommerade Picassomuseet Châteu de Grimaldi. Museet ryms inuti ett stenslott som ligger beläget i sceniska omgivningar och här bevaras Picassos verk från den tid när Frankrike var hans hem. På medeltiden, långt innan Picassos tid var slottet ett betydelsefullt residens och de medeltida försvarstornen som vi kan urskilja på långt håll vittnar om det.  

Cap Antibes på den franska Rivieran, Provence.
Bild: Cap Antibes utmed den franska Rivieran

Väl tillbaka i Cannes har vi eftermiddagen fri. Hur du vill njuta av semestern i vår avslappande vistelseort är helt och hållet upp till dig. Kultivera dig på museum, promenera ut på piren bland alla skinande yachter eller leta upp den populära saluhallen för ett fynd eller två.

Dag 6: Saint Tropez, Routes des Arcs och vingårdsbesök (F, M)

Dagens utflykt tar oss till den glamourösa och ikoniska kuststaden Saint Tropez som i århundraden har attraherat såväl societeten som jetsetters och kultur- och konstnärsintresserade. Bland pastellfärgade hus och soldränkta uteserveringar letar vi oss in till gamla stan där pyttesmå gränder går kors och tvärs mellan de små förtjusande torgen. Vi letar oss ut igen till den världsberömda yachtmarinan varifrån vi kan njuta av utsikten över den glittrande bukten med Mauresbergen vilandes i horisonten. 

Den exklusiva orten Saint Tropez med båtar och färggranna hus.
Bild: Yachtbåtar i Saint Tropez

Vi äter lunch på egen hand i Saint Tropez och härefter har vi en otroligt vacker körsträcka framför oss. Längs med sträckan Routes des Arcs håller de höga bergen oss sällskap och vi kan vara glada över att vi har en duktig chaufför bakom ratten så att vi kan lägga allt fokus på landskapet runt omkring oss.

I hjärtat av Provence ligger Var-regionen, som huserar de äldsta vingårdarna i hela Frankrike. Under eftermiddagen ska vi utforska en av dessa makalösa vingårdar med tillhörande vackra fastigheter och få smaka det lokala vin som produceras på gårdarna.

Efter en dag med många nya kulturella inslag återvänder vi till vårt hotell i Cannes för middag. 

Dag 7: Östkusten med besök i Ezé Village och Monaco (F, M)

Igår nosade vi oss österut och idag ska vi ta äventyret i samma färdriktning. Först ut på dagens program står Ezé Village som benämns som en av de vackraste byarna på den franska Rivieran. Belägen på en brant bergstopp, 1 400 m över havet, har byn genom historien haft ett strategiskt läge för att upptäcka pirater som plundrade området, ett evigt och svårbekämpat problem en gång i tiden. Idag kan vi tacka byns höjdläge för otroliga utsikter över Medelhavet och kusten.

Eftersom all trafik är avstängd i den historiska staden, når vi stadskärnan till fots. Under vår promenad uppför kullen fäster vi blicken på ruinerna av det 900 år gamla slottet och kyrkan som vi hittar högst upp. Snart leder vägen oss in på de smala gatorna i  den gamla stan och vi kan nu beundra kvarlämningarna på nära håll. Det råder ingen brist på gator och gränder att utforska och i varje hörn gömmer sig pittoreska hus med tillhörande trädgårdar. Idag är få hus bebodda eftersom många av dem har omvandlats till butiker, restauranger och konstgallerier.

Den medeltida byn Eze Village i Provence.
Bild: Vackra Ezé Village och utsikt över Medelhavet

Från en bedårande byn till en annan fortsätter vi dagen med att besöka ett helt nytt land, Monaco. Färden till kungadömet är en syn för ögat i sig med all den vackra naturen och kustremsorna som omger oss. Monaco förknippas med elegans och flärd och styrdes av en och samma familj i över 700 år. Vi tar oss till den mest berömda stadsdelen Monte Carlo och under vår promenad passerar vi det Oceanografiska museet som är inhyst i en målande vacker byggnad, designad av Prins Albert I. Vi njuter av allt det gröna när vi går genom St Martin Gardens och så stannar vi till utanför den romanska katedralen från 1800-talet där Monacos prinsar vilar under jord. Vi avrundar stadsvandringen vid Monacos mest kända landmärke: kasinot i Monte Carlo. Kasinobyggnaden är ritad i Belle Epoq-stil av Charles Garnier, och de sagolika utsmyckningarna i fasaden lockar även de som inte har ett intresse för kasinospelet i sig. Innan vi återvänder till Cannes får du tid till att på egen hand stifta närmare bekantskap med Monte Carlos butiker, caféer och torg.  

Hamnen i Monaco, Provence.
Bild: Hamnen i Monaco

Resans sista middag intar vi på vårt hotell i Cannes.

Dag 8: Hemresa (F)

Vi checkar ut från vårt hotell i Cannes och åker till flygplatsen i Nice. Det har blivit dags för oss att resa hem efter en härlig semestervecka på den franska Rivieran i Provence. 

Väder

Se vädret för Cannes

För uppdaterad väderleksprognos gå till smhi.se.

Väderprognos för Cannes.

Karta

Fakta om Provence

Var ligger Provence?

Provence är en historisk provins som omfattar den sydöstra delen av Frankrike, inklusive den franska Rivieran. Provence var ett självständigt kungadöme fram till år 1481, men idag ingår provinsen i regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur. Regionen i sig angränsar till Italien i öst och till Medelhavet i syd.

Provence är ett exceptionellt populärt resmål tack vare maten, vinerna och de vackra omgivningarna som vi hittar här. De romerska landmärkena, de eleganta lyxbåtshamnarna och de många soltimmarna bidrar också till det stora antalet besökare.   

Hur många bor här?

Omkring 5 miljoner människor bor på den 31, 400 km2 stora ytan som tillhör regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur. Av de 5 miljoner bor ca 860 000 människor i regionhuvudstaden Marseille. 

Hur är vädret och klimatet?                                                                                                                            

Provence har ett behagligt och bördigt klimat, vilket citrusträden och olivträden trivs i. Förutom gröna skogar och många fruktträd, hittar vi stora fält med lavendelblommor, vindruvsodlingar och örter i regionens landskap.

Provence klimat klassas som ett Medelhavsklimat eftersom somrarna här är varma och torra medan vintrarna är milda, där förekomsten av snö är liten. När man pratar om klimatet i Provence, får man heller inte förbise vindarna eftersom de har en stor påverkan på klimatet. Mistralvinden är en dem och med den förs kall och torr luft in över regionen, inte minst på vinterhalvåret.

Hur tar jag mig runt?

Mellan de stora städerna i regionen Provence Alps Côte d’Azur kan du smidigt ta dig fram med buss. Inom flera städer, bl.a. i Marseille och Nice, kan du dessutom komma fram med tunnelbana eller spårvagn.

Det är inte ovanligt med taxibilar. Bara i området runt omkring Nice erbjuder ca 350 taxibilar service dygnet runt. Du kan få tag på en taxi på taxistationer, längs med gatan eller få hjälp med bokning av receptionen på hotellet du bor på. Om du är uppkopplad till Internet kan du också boka din taxibil online.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

I Provence råder det ingen brist på varken lyx- och märkesbutiker, vintage, second hand eller marknader. Små butiker som säljer lokala hantverk och sällsynta föremål finns lite varstans i regionen, och ofta kan du hitta en salig blandning av bagerier, chokladtillverkare, designermärken och souvenirbutiker längs med shoppingstråken i de större städerna. Är du på jakt efter lyxigare designermärken är det till städerna utmed kusten, som Marseille, Nice och Cannes, som du ska bege dig till. Kläder, smycken, skor och accessoarer från alla kända designers går att handla här.   

Regionen är rik på sina marknader, som uppskattas till nästan 500 stycken. På marknaderna säljs matvaror, antikviteter, grönsaker, hantverk och kläder och här har invånare och besökare samlats i århundraden för att göra bra fynd, samtala och för att njuta av den trevliga stämningen.

Önskar du handla något som är utmärkande för regionen kan vi rekommendera lavendelprodukter och parfymer, då Grasse i Provence är parfymtillverkningens hemvistort.

Visste du att?

….Provence har producerat viner i över 2 000 år och är därmed en av Europas äldsta vinproducenter.

… Namnet Provence kommer från latin och betyder provins. Provence var nämligen den första romerska provinsen som låg utanför det romerska imperiet och romerna kallade området för ”vårt Province”.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
25/4 - 2/5Se flygtider Stockholm - ArlandaVägen till Provence15 995:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats än Stockholm? Vi hjälper gärna till med anslutningsflyg inom Sverige.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm – Nice t/r, inkl. transfer
• 7 nätter på hotell Eden Hotel & spa 4* i Cannes
• Halvpension: 7 x frukost och 7 x middag
• Utflykter och transport enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 3 995 kr
• Entréer utöver nämnda i programmet
• Platsbeställning på en av de första 3-4 raderna i bussen, vid utflykter och transfers, 150 kr
• Försäkringar
• Statsskatt i Cannes, 1,90 euro / person och natt
• Administrationsavgift 95 kr på bokningar via post (gäller inte vid online bokningar)

Hotell

Andra liknande resor

Trustpilot