Skip to main content

Vägen till Provence

Solnedgång över havet och stranden i Cannes, på den franska Rivieran.
Färgglada fasader och växter i gamla stan i Nice på en resa till Provence.
Den exklusiva orten Monaco på en resa till Provence.
Lavendelfält och ängar i solnedgången i det franska Provence.
Gamla stan i Nice med bergen och kyrkan, på en resa till Provence.
Monaco vid havet och St Nicholas-kyrkan i Nice på en resa till Provence, den franska Rivieran.
Vacker fontän i Aix en Provence på en resa till den franska Rivieran.
Kryddor på den lokala marknaden i Provence och gamla gator i St Paul de Vence.
8 dagar - pris per person från
18 995:-
Boka resa

Färgstarka städer, konst och kultur på Franska rivieran 2024

Vår resa till Provence i södra Frankrike leder oss till rivierans mest exklusiva orter via magiska landskap längs kuststräckor som omges av turkost vatten. Här i Le Midi, som fransmännen benämner området, är vinproduktionen som äldst, landskapet som frodigast och klimatet som allra ljuvligast. Med arkitektur från medeltiden, pastellfärgade hus och uttrycksfulla blomsterträdgårdar sätter Provence fart på fantasin och drömmarna, vilket både författare och konstnärer genom historien kan skriva under på. Pablo Picasso sökte sig hit till Provence, liksom Van Gogh och Cézanne, och nu är det äntligen vår tur!

Därför ska du resa med oss på en kulturresa till vackra Provence:

  • Fyrstjärnigt hotell i centrala Cannes
  • Guidade turer i de mest berömda orterna på Rivieran
  • Vinprovning i vackra, lantliga miljöer
  • Besök på parfymfabriken i Grasse
  • Svensktalande reseledare med stor expertkunskap

Exklusiva orter, vinprovning och besök på parfymfabrik

Vår reseledare visar oss de mest utsökta orterna längs franska rivieran, från de gamla gatorna i Nice till yachtmarinan i Saint-Tropez och utsiktsplatsen i Èze Village. Vi korsar gränsen till Italien där vi beundrar Sanremo och reser till Monaco, ett av världens minsta länder, där vi bland annat hittar det välkända kasinot i Monte Carlo.

Konst och kultur är de två komponenter som har huvudrollen i vår resa till franska rivieran. Bland annat besöker vi världens mest ledande parfymstad, Grasse, där vi tittar in i en stor parfymfabrik och lär oss allt om dofter och kända parfymmärken. Den som vill kan också utnyttja resans lediga dag till att följa Picassos fotspår till Antibes och det välrenommerade museet Châteu de Grimaldi som breder ut sig precis intill havet.

Provence är dessutom Frankrikes äldsta vinregion, så naturligtvis har vi inkluderat en vinprovning i resan. I den gamla romerska villan Château de Saint Martin blir vi visade till vinproduktionen och får smaka på det vin som har producerats av en och samma familj genom flera århundranden.

Vi bor i hjärtat av Cannes

Vårt tillhåll under resan håller samma klass och elegans som de orter vi besöker på våra utflykter. I den luxuösa semesterorten Cannes hittar vi ro på det fyrstjärniga Eden Hôtel & Spa i närheten av den omtyckta strandpromenaden. Anledningen till att Cannes låter bekant i dina öron kan med alla sannolikhet bero på att staden står värd för en stor, internationell filmfestival varje år. Med avslappnade strandbarer, breda stränder och lyxiga kvarter trivs världsstjärnor, societeten och såklart även vi.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Nice och incheckning på hotellet i Cannes (M)
Dag 2: Hamnpromenad i Nice med marknadsbesök och stadsvandring i Cannes (F, M)
Dag 3: Parfymstaden Grasse, Gourdon och stadsvandring i Saint-Paul de Vence (F, M)
Dag 4: Italienska Sanremo och Dolceacqua (F, M)
Dag 5: Saint-Tropez och vingårdsbesök på Château de Saint Martin (F, M)
Dag 6: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 7: Östkusten med besök i Èze Village och Monaco (F, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Nice och incheckning på hotellet i Cannes (M)

Vårt sydfranska äventyr inleds med flygningen från Sverige till Nice. När vi landar på flygplatsen i Nice blir vi mottagna av vår reseledare, och tillsammans beger vi oss till vårt fyrstjärniga hotell i Cannes för incheckning och middag. 

Solnedgång över kuststaden Nice utmed den franska Rivieran i Provence.
Bild: Nice i solnedgången

Dag 2: Hamnpromenad i Nice med marknadsbesök och stadsvandring i Cannes (F, M)

I dag ska vi bege oss till den fantastiska staden Nice. På vår stadsrundtur visar reseledaren oss kvarteren i gamla stan och vår promenad bland de färggranna fasaderna från 1500- och 1600-talet är som en tidsresa bakåt i historien. Vi beundrar utsmyckade barockkyrkor som inte går att hitta någon annanstans i Frankrike och doftar oss fram till den stora mat- och blomstermarknaden. Mellan marknadsstånden lär vi oss mer om lokala delikatesser från både Italien och Frankrike. Lunchen intar vi på egen hand, och att leta restaurang i Nice är ett rent nöje. Mysiga uteserveringar och restauranger finns det gott om och på menyerna kan du välja och vraka mellan rätter från det franska och italienska köket.

Med fulladdade batterier besöker vi härefter slottskullen där vi hittar ruinerna från Medelhavets mest hotade fort. Uppe på kullens topp står vi 92 meter över havet och härifrån kan vi blicka ut över gamla stan i Nice och Änglabukten. En bättre utsiktspunkt får vi leta länge efter. Längs stranden löper den berömda strandpromenaden Promenade des Anglais, som byggdes av engelsmännen på 1700-talet. Från promenadstråket erbjuds vi en fantastisk utsikt över havet och de lyxiga båtarna som håller till i hamnen.

Färgglada hus i gamla stan i Nice och St Nicolas kyrkan på en guidad stadsrundtur.
Bild: En av Nice många färgglada gator i gamla stan

Efter vår härliga dag i Nice återvänder vi till Cannes, en stad som definitivt är värd att utforska närmare, vilket vi gör under en kvällspromenad. Cannes anses vara en av de mest eleganta semesterorterna utmed rivieran och har främst gjort ett namn för sig tack vare den internationella filmfestivalen som äger rum här i maj varje år. Vi orienterar oss i Cannes och promenerar ut på den palmkantade strandpromenaden La Croissette som skiljer den turkosfärgade bukten och de stora välrenommerade hotellen åt. Lena sandstränder, livliga yachthamnar och avslappnande strandbarer och kaféer skapar en helt förtrollande stämning som är svår att slita sig ifrån. 

Dag 3: Parfymstaden Grasse, Gourdon och stadsvandring i Saint-Paul de Vence (F, M)

Idag ställer vi in siktet på Grasse – staden som världen förknippar med kända parfymer. Chanel, Dior och Rochas är några av de många stora namn i branschen som har Grasse att tacka för sin doft. Förutom att vara en världsledande parfymstad är stadskärnan rent arkitektoniskt sett väldigt vacker med de medeltida husen, biskopens palats och katedralen. Det är även i Grasse som novellen Parfymen, skriven av Patrick Süskind, utspelar sig. Att spendera en dag i Grasse utan att besöka en parfymfabrik vore nästintill dåraktigt. Därför har vi inkluderat ett guidat besök på Fragonard, en av de största fabrikerna i staden, innan vi fortsätter vidare till den medeltida byn Gourdon som ligger placerad på en klippa, 780 meter över havet. En gång i tiden fungerade Gourdon som ett gömställe åt de flyktningar som försökte komma undan saracenerna när de invaderande landet. Vi kör vägen via Le Pré du Lac och framme i Gourdon har vi fri sikt åt alla håll, bland annat över den 80 kilometer långa kusten.

Staden Gourdon på sin klippa med utsikt över bergen i Provence.
Bild: Byn Gourdon vilandes på sin klippa

Under dagens utflykt stannar vi också till i Le Pont du Loup, där vi bland annat hittar kvarlämningarna från den gamla bron som förstördes under andra världskriget och den traditionella godisfabriken Confiserie Florian. Här, inuti en gammal kvarn, tillverkar man choklad, konfekt, kanderade frukter och söta marmelader. I Le Pont du Loup finns det också tid till att äta lunch.

Fram mot eftermiddagen ankommer vi till Saint-Paul de Vence, vårt slutmål för dagen. Här utforskar vi de gamla gågatorna som rymmer både historia och kulturarv. Eftersom Saint-Paul de Vence är en gammal befästningsstad lär vi se flertalet stenhus, vallar och romantiska fontäner. Stadens många konstgallerier lockar även konstnärer och artister.

Kullerstensgator i St. Paul de Vence, Provence.
Bild: Historiska gator i Saint-Paul de Vence

I vanlig ordning intar vi middagen på vårt hotell i Cannes efter en händelserik dag.

Dag 4: Italienska Sanremo och Dolceacqua (F, M)

Idag ska vi korsa gränsen från Frankrike till Italien, och upptäcka städerna San Remo and Dolceacqua. Sanremo är en äkta, italiensk rivierastad – pittoresk och vida känd som vistelseort för mängder av kungligheter och aristokrater. Staden är också känd för sin traditionella och stora blomstermässa där unika och ovanliga blommor presenteras varje år. Sanremo fullkomligt dignar av gamla byggnader, slott och palats, och låt oss inte glömma Alfred Nobels villa där han tillbringade sina sista år i livet. De som vill lära sig mer om Alfred Nobel har möjlighet att besöka hans hus under dagen. Vi tar oss runt i det historiska centrumet och utforskar platsens historia när vi strosar runt bland smala vindlande gator fulla av charm. I Sanremo finns också tid till att avnjuta en italiensk lunch på egen hand innan resan fortsätter.


Bild: Trädgården i Nobelvillan i Sanremo

Efter lunch tar vi oss till den medeltida byn Dolceacqua. Det här är byn som stal Claude Monets hjärta, och som vi kan tacka för många av hans odödliga konstverk. Vi vandrar längs med gatorna i Dolceaqua och beundrar de fina, färgglada husen som finns överallt i byn samtidigt som vi suger in den italienska, avslappnade atmosfären som råder här. Vi återvänder till vårt hotell i Cannes när solen börjar sjunka på himlen.

Dag 5: Saint-Tropez och vingårdsbesök på Château Sainte Roseline (F, M)

Dagens utflykt tar oss till den glamourösa och ikoniska kuststaden Saint-Tropez som i århundraden har attraherat såväl societeten som jetsetters och kultur- och konstnärsintresserade. Bland pastellfärgade hus och soldränkta uteserveringar letar vi oss in till gamla stan där pyttesmå gränder går kors och tvärs mellan de små förtjusande torgen. Vi letar oss ut igen till den världsberömda yachtmarinan varifrån vi kan njuta av utsikten över den glittrande bukten med Mauresbergen vilandes vid horisonten. 

Den exklusiva orten Saint Tropez med båtar och färggranna hus.
Bild: Lyxyachternna ligger sida vid sida i Saint-Tropez hamn

Vi äter lunch på egen hand i Saint-Tropez, och härefter har vi en otroligt vacker körsträcka framför oss. Längs med sträckan Routes des Arcs håller de höga bergen oss sällskap och vi kan vara glada över att vi har en duktig chaufför bakom ratten så att vi kan lägga allt fokus på landskapet runt omkring oss. I hjärtat av Provence ligger regionen Var som huserar de äldsta vingårdarna i hela Frankrike. Under eftermiddagen ska vi utforska en av dessa makalösa vingårdar i Château Sainte Roseline med tillhörande vackra fastigheter och få smaka det lokala vin som produceras på gårdarna.

Efter en dag med många nya kulturella inslag återvänder vi till vårt hotell i Cannes för middag. 

Dag 6: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Dagen är fri till egna aktiviteter. Du kan strosa runt i gamla staden bland medeltida kvarter och myisga gator. Här är det fullt av butiker, kafeér och restauranger. När du är i gamla stan så måste du bara besöka det kända klocktornet, Tourdu Suquet, en av de mest kännetecknade byggnaderna i staden. Fönstershoppa på boulevarden La Croisette i de exlusiva affärerna och imponeras av lyxiga båtar i hamnen. Precis bakom boulevarden ligger Rue d’Antibes – en elegant shoppinggata i en annan prisklass. Staden har fina stränder, spännande museer och otroliga restauranger, så möjligheterna är många. Fråga gärna reseledaren om råd och tips för att få ut det mesta av din dag i ljuvliga Cannes, eller om du vill ha rekommendationer på hur du enkelt tar dig till någon av de närliggande städerna, som exempelvis det idylliska Antibes. 


Bild: Stranden i Cannes

Dag 7: Östkusten med besök i Èze Village och Monaco (F, M)

Igår tog vi oss västerut, och idag ska vi ta äventyret i motsatt färdriktning upp längs östkusten. Först ut på dagens program står Èze Village som anses vara en av de vackraste byarna på Franska rivieran. Belägen på en brant bergstopp, 1 400 meter över havet, har byn genom historien haft ett strategiskt läge för att upptäcka de pirater som plundrade området – ett evigt och svårbekämpat problem en gång i tiden. Idag kan vi tacka byns höjdläge för otroliga utsikter över Medelhavet och kustbyarna.

Eftersom all trafik är avstängd i den historiska staden når vi stadskärnan till fots. Under vår promenad uppför kullen fäster vi blicken på ruinerna av det 900 år gamla slottet och kyrkan som vi hittar högst upp. Snart leder vägen oss in på de smala gatorna i den gamla staden och vi kan nu beundra kvarlämningarna på nära håll. Det råder ingen brist på gator och gränder att utforska och i varje hörn gömmer sig pittoreska hus med tillhörande trädgårdar. Idag är få hus bebodda eftersom många av dem har omvandlats till butiker, restauranger och konstgallerier.

Den medeltida byn Eze Village i Provence.
Bild: Vackra Èze Village och utsikt över Medelhavet

Från en bedårande by till en annan fortsätter vi dagen med att besöka ett helt nytt land, Monaco. Färden till kungadömet är verkligen en syn att sent glömma med all den vackra naturen och kustremsorna som omger oss. Monaco förknippas med elegans och flärd och styrdes av en och samma familj i över 700 år. Vi tar oss till den mest berömda stadsdelen Monte Carlo och under vår promenad passerar vi det Oceanografiska museet som är inhyst i en målande vacker byggnad, designad av Prins Albert I. Vi njuter av allt det gröna när vi går genom Jardins de Saint-Martin och stannar till utanför den romanska katedralen från 1800-talet där Monacos prinsar vilar under jord. Vi avrundar stadsvandringen vid Monacos mest kända landmärke: kasinot i Monte Carlo. Kasinobyggnaden är ritad i belle époque-stil av Charles Garnier, och de sagolika utsmyckningarna i fasaden lockar även de som inte har ett intresse för kasinospelet i sig. Innan vi återvänder till Cannes får du tid till att på egen hand stifta närmare bekantskap med Monte Carlos många butiker, kaféer och torg.  

Hamnen i Monaco, Provence.
Bild: Monacos hamn är storskalig och en riktig upplevelse att betrakta

Resans sista middag intar vi på vårt hotell i Cannes.

Dag 8: Hemresa (F)

Idag får vi möjlighet att utforska Cannes på egen hand eller bara njuta vid poolen på hotellet. Vid lunchtid lämnar vi Cannes och åker till flygplatsen i Nice. Det har blivit dags för oss att säga au revoir och resa hem efter en härlig semestervecka på franska rivieran i Provence med bagaget fullt av nya minnen.

Väder

Se vädret för Cannes

För uppdaterad väderleksprognos gå till smhi.se.

Väderprognos för Cannes.

Karta

Fakta om Provence

Var ligger Provence?

Provence är en historisk provins som omfattar den sydöstra delen av Frankrike, inklusive Franska rivieran. Provence var ett självständigt kungadöme fram till år 1481, men idag ingår provinsen i regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur. Regionen angränsar till Italien i öst och till Medelhavet i syd.

Provence är ett exceptionellt populärt resmål tack vare maten, vinerna och de vackra omgivningarna som vi hittar här. De romerska landmärkena, de eleganta lyxbåtshamnarna och de många soltimmarna bidrar också till det stora antalet besökare.   

Hur många bor här?

Omkring 5 miljoner människor bor på den 31, 400 km² stora ytan som tillhör regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur. Av de 5 miljoner bor cirka 860 000 människor i regionhuvudstaden Marseille. 

Hur är vädret och klimatet?

Provence har ett behagligt och bördigt klimat, vilket citrusträden och olivträden trivs i. Förutom gröna skogar och många fruktträd, hittar vi stora fält med lavendelblommor, vinodlingar och örter i regionens landskap.

Provence klimat klassas som ett medelhavsklimat eftersom somrarna här är varma och torra medan vintrarna är milda, där förekomsten av snö är liten. När man pratar om klimatet i Provence, får man inte heller förbise vindarna eftersom de har en stor påverkan på klimatet. Mistralvinden är en av dem och med den förs kall och torr luft in över regionen, inte minst på vinterhalvåret.

Hur tar jag mig runt?

Mellan de stora städerna i regionen Provence Alps Côte d’Azur kan du smidigt ta dig fram med buss. Inom flera städer, bland annat i Marseille och Nice, kan du dessutom röra dig med tunnelbana eller spårvagn.

Det är inte ovanligt med taxibilar. Bara i området runt omkring Nice erbjuder cirka 350 taxibilar service dygnet runt. Du kan få tag på en taxi på taxistationer, längs med gatan eller få hjälp med bokning av receptionen på hotellet du bor på. Om du är uppkopplad till internet kan du också boka din taxibil online.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

I Provence råder det ingen brist på varken lyx- och märkesbutiker, vintage, second hand eller marknader. Små butiker som säljer lokala hantverk och sällsynta föremål finns lite varstans i regionen, och ofta kan du hitta en salig blandning av bagerier, chokladtillverkare, designermärken och souvenirbutiker längs med shoppingstråken i de större städerna. Är du på jakt efter lyxigare designermärken är det till städerna utmed kusten – Marseille, Nice och Cannes – som du ska bege dig. Kläder, smycken, skor och accessoarer från alla kända designers går att handla här.   

Regionen är rik på sina marknader, som uppskattas till nästan 500 stycken. På marknaderna säljs matvaror, antikviteter, grönsaker, hantverk och kläder och här har invånare och besökare samlats i århundraden för att göra bra fynd, samtala och för att njuta av den trevliga stämningen.

Önskar du handla något som är utmärkande för regionen kan vi rekommendera lavendelprodukter och parfymer, då Grasse i Provence är parfymtillverkningens hemvistort.

Visste du att?

…Provence har producerat viner i över 2 000 år och är därmed en av Europas äldsta vinproducenter

…namnet Provence kommer från latin ochbetyder provins – Provence var nämligen den första romerska provinsen som låg utanför det romerska imperiet och romerna kallade området för ”vårt Province”

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
17/9 - 24/9Se flygtider Stockholm - ArlandaVägen till Provence18 995:-Fåtal platser kvar

På den här resan är antalet deltagare max 20 personer.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats? Vi kan undersöka möjligheten för anslutningsflyg!

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm–Nice t/r inkl. transfer
• 7 nätter på hotell Eden Hôtel & Spa 4* i Cannes
• Halvpension: 7 x frukost och 6 x middag
• Utflykter och transport enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 5 295 kr
• Platsbeställning på en av de första 3-4 raderna i bussen vid utflykter och transfers, 200 kr
• Entréer utöver nämnda i programmet
• Turistskatt i Cannes, €2,95/person per natt (betalas direkt till hotellet)
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring*
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post) 

* Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa. 

Hotell

Andra liknande resor