Skip to main content

Resor till Malta

Resor till skärgårdspärlan och korsriddarnas ö - Malta

Under vår semester på Malta bor vi på hotell i strandnära miljöer med alla bekvämligheter för avkoppling och njutning. Vi vaknar upp till en vidsträckt havsutsikt och kan börja dagen med en uppfriskande promenad längs kusten. På kvällarna kan vi utforska de charmiga lokala restaurangerna och prova på det maltesiska köket med sina unika smaker och influenser från Medelhavsområdet.

Utflykter som Valletta och Marsaxlokk

Vi åker även på rafflande utflykter till några av Maltas mest fascinerande platser. En av dem är huvudstaden Valletta, en UNESCO-världsarvsstad känd för sin rika historia och arkitektur. Vi vandrar genom de smala, kullerstensbelagda gatorna och besöker imponerande sevärdheter som St John's Co-Cathedral och Upper Barrakka Gardens, där vi kan njuta av panoramautsikten över Grand Harbour. En annan destination är Marsaxlokk, en pittoresk fiskeby med sin traditionella fiskmarknad och färgglada båtar som pryder hamnen. Här kan vi smaka på färskt fångad fisk och skaldjur och njuta av den avslappnade atmosfären vid vattnet.

Natursköna Gozo

Vi får också möjlighet att besöka den natursköna ön Gozo, känd för sina dramatiska klippor, vackra stränder och historiska sevärdheter. Här kan vi utforska den medeltida befästningen Citadellet i Victoria, beundra den naturliga skönheten vid Azure Window och koppla av på de lugna stränderna. På våra utflykter och under vår tid på Malta leds vi av vår svensktalande reseledare, som delar med sig av sin kunskap om öns historia, kultur och traditioner. De kommer att göra vår resa ännu mer minnesvärd och berikande genom att berätta fascinerande historier och ge oss insikter i det maltesiska samhället.

Detta får du uppleva om du reser med oss till Malta:

  • Oupptäckta pärlor och Medelhavets blå vatten
  • Varma och sköna temperaturer
  • Välsmakande gastronomi
  • Malteiska kultur- och arvsberättelser

Fakta om Malta

Var ligger landet?

Östaten Malta är Europas sydligaste stat, belägen i södra Medelhavet med grannländer som Italien i norr och Libyen i söder. Malta består av en ögrupp med sju olika öar, varav endast de tre största öarna är bebodda. Huvudstaden heter Valletta och är belägen på södra Malta.

Hur många bor i landet?

Landytan motsvarar en yta på 316 km2 och totalt bor omkring 400 000 invånare här. Turismen är Maltas viktigaste näringskälla vilket inte är att undra på då en semester på Malta bjuder turister och besökare på en behaglig medelhavsvärme i kombination med antika städer och en rik historia.

Hur är vädret och klimatet?

Klimatet som råder på Malta karaktäriseras som maritimt med varmare somrar och något svalare och regnigare vintrar. Tack vare öns geografiska läge är det även varmt och behagligt i havet till och med in i november. Det går med andra ord mycket bra att ta sig ett dopp även på den här tiden på året.

Vilket språk talar man?

På ön talas två officiella språk: maltesiska och engelska.

Vilken religion råder i landet?

Malta har en stark kristen tradition och den religion som dominerar på ön är romersk-katolsk och utgör ca 98 % av malteserna.

Vilken valuta ska jag använda?

Den valuta som gäller på Malta är euro (1 EUR = 10,85 SEK pr. oktober 2019) och det går bra att växla pengar på flygplatsen såväl som på de flesta av hotellen. På de flesta större orterna finns det även gott om bankomater. Det går även bra att betala med kort i de större butikerna och restaurangerna under sin semester på Malta.

Hur mycket ska jag ge i dricks?

På Malta är det inget krav att som gäst lämna dricks men om man har varit nöjd med servicen och upplevelsen rekommenderar man liksom i många andra länder att lämna ca 10 % extra av den totala summan på notan. Är serviceavgiften pålagd på notan behöver man inte lämna någon dricks då den redan är inkluderad i totalsumman.

Vilka är mina transportmöjligheter?

Maltas till ytan småskaliga storlek möjliggör för enkel transport mellan olika platser och städer. Att färdas med de lokala bussarna kan vara en god idé då de praktiskt taket går överallt på ön och inte minst till de mest populära turistområdena. Bussarna är dessutom billiga att färdas med och tar dig snabbt fram till din slutdestination.

Att hyra bil kan vara ett alternativ om du vill komma längre ut på ön, dit lokaltrafiken inte når. Då vägskyltarna är på engelska är det inga större problem att hitta men tänk på att liksom i Storbritannien råder här vänstertrafik vilket oftast upplevs ovant för oss som är vana med högertrafik. Om du önskar hyra bil på Malta hittar du gladeligen både stora internationella företag och mindre lokala biluthyrningsfirmor på Malta och ön Gozo.

Då turismen är Maltas viktigaste näring finns det givetvis gott om taxibilar och de kan hämta upp passagerare i princip vart som helst.  

Vilka är inresereglerna?

Eftersom Malta är medlem i EU behövs inget visum när du reser in i landet. Ett giltigt pass är det enda kravet vid inresa och passet måste vara giltigt minst tre månader efter aktuellt hemresedatum vid utresa från Malta.

Finns det någon tidsskillnad?

Malta befinner sig fördelaktigt i samma tidszon som Sverige och det är därför ingen tidsskillnad.

Vad har de för eluttag?

Om du önskar ladda dina elektroniska tillhörigheter behöver du ta med dig en adapter då uttaget inte är det samma som i Sverige.

Kan jag dricka vattnet?

På Malta går det bra att dricka kranvattnet men det kan smaka något annorlunda. Om du är osäker på kranvattnets kvalitet kan du alltid välja att köpa vatten på flaska.

Maltas antika skattkista

Grönmålad dörr och utsikt över Valletta i solnedgång på en resa genom Malta.

En resa till Malta som bjuder på kulturellt välbehag 2025 - En resa till Malta ger oss ett härligt avbrott från vardagen. På denna ö som vilar i Medelhavet mellan Afrika och Europa slåss den sällsynta naturen och de historiska medeltidsstäderna om vår uppmärksamhet. Låt oss presentera rundresan som bjuder på lika många upplevelser som gripande historier om ön som inte bara förtrollar alla med sin bedårande charm, utan även lurar på en hel skattkista full med levande kultur, historisk...