Skip to main content

Resor till Kroatien

På kryssning genom den kroatiska skärgården

Res med oss på en kryssning i Dalmatien, regionen som är belägen i de södra delarna av Kroatien. Här återfinns en genuin medelhavskänsla, format av det gamla, venetianska riket. Området bär en omisskännlig prägel av den slaviska kroatiska folksjälen, som är historiskt intressant och osedvanligt gästvänlig. Dalmatien är också känt för sina många unika naturupplevelser och har en kustlinje som ofta benämns som en av de vackraste i världen.

Tillsammans med god gastronomi är dessa beståndsdelar som gör vår resa till Dalmatien mycket populär. Under veckan kommer vårt seglande boende skrida fram på det skummande Adriatiska havet och under vår semester i Kroatien kommer vi att introduceras för några av Dalmatiens ögonstenar som Split, Makarska, Hvar, Korcula och Dubrovnik. Varje destination bjuder på sin egen charm och unika sevärdheter.

Vi börjar vår resa i Split, en historisk stad som är hemvist för det berömda Diocletianus-palatset, som är en av världens mest välbevarade romerska byggnader. Vi utforskar stadens smala gränder, beundrar det imponerande palatset och njuter av den livliga atmosfären på de pittoreska torgen och kaféerna längs kusten.

Öarna Hvar och Korcula

Nästa stopp är ön Hvar, känd för sina vackra stränder, levande nattliv och historiska sevärdheter. Vi besöker Hvar Town, en pittoresk hamnstad med kullerstensgator och medeltida byggnader. Här kan vi utforska Hvar-fästningen, njuta av den fantastiska utsikten över Adriatiska havet och ta del av den vibrerande atmosfären i stadens restauranger och barer. Vi fortsätter sedan till Korcula, en ö som sägs vara födelseplatsen för den berömde upptäcktsresanden Marco Polo. Här kan vi promenera genom de smala gränderna och upptäcka de gotiska och renässansbyggnaderna, besöka Marco Polos hus och njuta av den avslappnade atmosfären i denna pittoreska östad.

Stadsmuren i Dubrovnik

Avslutningsvis når vi Dubrovnik, även känd som "pärlan i Adriatiska havet". Den gamla stadskärnan är omgiven av stadsmurar och erbjuder en rik historia, vackra palats och imponerande katedraler. Vi kan promenera längs de kullerstensbelagda gatorna, besöka stadsmurarna och njuta av den fantastiska utsikten över den azurblåa havet.

Med oss har vi naturligtvis vår svensktalande reseledare som är väl insatt i regionens historia, kultur och sevärdheter. De kommer att guida oss genom varje destination, dela med sig av sina kunskaper och se till att vi får en minnesvärd och berikande semester i Dalmatien. Så låt oss segla fram på det glittrande Adriatiska havet och utforska Dalmatiens skatter. Upplev den fascinerande historien, den spektakulära naturen och det kristallklara vattnet.

Res med oss till Kroatien och upplev:

  • Mattraditioner från ”regionernas kök”
  • Kulturella skatter
  • Ljummet Medelhavsklimat på vår semester i Kroatien
  • Hisnande naturscenerier

Fakta om Kroatien

Var ligger landet?

Kroatien är det hästsko-formade landet som ligger beläget i sydöstra Europa med landgrannar som Bosnien och Hercegovina, Serbien, Slovenien, Ungern och Montenegro. Kroatien gränsar dessutom till det adriatiska havet i väst var landet har över 1 185 st öar. Att Kroatien därmed har fått smeknamnet ”De tusen öarnas land” är med andra ord inget mysterium.

Hur många bor i landet?

Till ytan är landet 56 894 km2 stort och år 2015 beräknades befolkningsmängden vara ca 4,1 miljoner. Zagreb är Kroatiens största stad samt huvudstad och endast här bor ca 800 000 invånare. Zagreb utgör dessutom en viktig knutpunkt för trafiken i landet och verkar centrum för akademi och vetenskap.

Turismen spelar onekligen en viktig roll i Kroatiens näringsliv och utöver de charmerande städer som Rovinj, Zagreb, Split och Dubrovnik lockar skärgårdsöarna Hvar, Makarska, Korcula och Brac i adriatiska havet besökare från hela Europa till semester i Kroatien.  

Vilka är mina transportmöjligheter?

Att ta sig runt i Kroatien med tåg är inte det främsta transportalternativet för många turister på semester i Kroatien då det råder en brist på tåglinjer mellan kända turistdestinationer och längs kusten går det knappt några tåg alls. Detta beror dels på att regeringen under de senaste årtionden har satsat på att rusta upp vägarna i landet vilket har överskuggat arbetet med att utveckla järnvägen.

Å andra sidan är lokalbussarna både snabba, smidiga och välutvecklade. Dessutom går de dagligen till flera populära turistorter och är mycket komfortabla med luftkonditionering. Bussystemet som råder i Kroatien är så pass välutvecklat att du inte behöver köra bil på egen hand. Enda undantaget är om du vistats på de kroatiska öarna där du är något begränsad utan bil.

Vilken valuta ska jag använda?

I Kroatien betalar man med kroatisk Kuna (1 HRK = 1,46 SEK pr. oktober 2019). Överlag är priset i Kroatien lägre än i Sverige. En huvudrätt kostar mellan 50 och 70 kr, och en kopp kaffe ca 10 kr. Dock kan priserna variera mellan olika platser längs den dalmatiska kusten och på de populära och exklusiva semesterorterna kan priserna vara dubbelt så höga som i mindre byar inne i landet.

De större städerna vi stannar till vid har bankomater och även större restauranger tar kort. Båtarna vi reser med på kryssningsresor tar i regel inte emot kort utan där sätts det du köper upp på en nota som du betalar i slutet av resan.

Vilket språk talar man?

Det officiella språket i Kroatien är kroatiska. Engelskakunskaperna i regionen är relativt hög, särskilt i de många turistområdena.

Hur kommer jag åt internet?

Gratis wi-fi är vanligt på kaféer och barer och brukar också inkluderas i hotellpriset.

Hur är vädret och klimatet?

Kroatien omfattar ett varierande landskap med frodiga fält och sjöar i norr till bördig jordbruksmark i öst till bergigt karstlandskap i söder vid det adriatiska havet.

Kroatiens kustområde präglas av ett typiskt medelhavsklimat med varma och torra somrar och något mildare vintrar. Det soliga och varma sommarvädret råder generellt från mitten av maj till slutet av september och vid denna tid på året ligger dagstemperaturen på omkring 25-30 grader.

Vilka är inresereglerna?

Då Kroatien är med i EU behövs inget visum inför din semester i Kroatien. Ditt pass behöver vara giltigt minst t.o.m. dagen när du reser hem.

Hur mycket ska jag ge i dricks?

Serviceavgiften är inbakad i priset i Kroatien, men det är ändå brukligt att ge dricks. Vanligtvis lämnar man ca 10% av notan i dricks. Åker man taxi rundar man av priset uppåt.

Vad har de för eluttag?

Eluttagen i Kroatien är på 220V. Du behöver inte ha med någon adapter då det är samma vägguttag som vi har i Sverige.

Kan jag dricka vattnet?

Kranvattnet i Kroatien är mycket bra och går att dricka i hela landet.

Kryssning i den kroatiska skärgården

ön korcula med blommor och stad vid vattnet på kryssnig i kroatien

Kryssning i Kroatien 2024 – en kulturkryssning för livsnjutare - Följ med oss på en kryssning i Dalmatien, som täcker större delen av Kroatiens kuststräcka samt en mindre del inåt landet. Dalmatien har blivit ett av de mest attraktiva semesterområdena i Europa under de senaste åren, inte minst tack vare den förtrollande kuststräckan, de många vackra öarna och den autentiska medelhavsstämningen. Dalmatien har också en fantastisk historia och kultur som vi lär känna under vår kryssning...