Skip to main content

Rom – den eviga staden

7 dagar - pris per person från
16 995:-
Boka resa

Res till historiska Rom 2024 – en italiensk upptäcktsfärd genom tid och rum

För många har Rom blivit en livslång kärleksaffär och en stad man aldrig kan besöka för många gånger. Vi stämmer in i hyllningskören och återvänder till Rom för att ta del av både de mest minnesvärda sevärdheterna, våra egna guldkorn och kanske några nyfunna favoriter. Det Rom som vi får möta och lära känna på vår resa kännetecknas av stämningsfulla torg, mysiga kaféer, konst och arkitektur i världsklass, historiens vingslag blandat med gastronomi, shopping och modernt storstadsliv. Över hela staden finns ett historiskt skimmer, och här kan man nästan höra årtusendena passera mellan husväggarna.

Från vårt centrala hotell beläget i Roms historiska stadskärna kan vi upptäcka staden både i sällskap med vår kunniga reseledare och på egen hand. Vår reseledare kan Rom både utan och innan och älskar att dela med sig av sin kunskap för att ge oss en fulllödig upplevelse av Italiens spektakulära huvudstad. Rom är inte heller bara en stad av uråldrig sten och historia, utan det är också en i allra högsta grad levande plats där människor, världar och kulturer möts och där nya vänskapsband knyts över en tallrik pasta och ett glas vin. Här möter vi en pulserande energi som fullkomligen flödar genom gatorna och som fyller oss med upptäckarlust och en sprittande lust att vilja se mer och mer. Här i Rom finns alltid något nytt att upptäcka, och vi ser fram emot att göra det tillsammans med dig.

Därför ska du upptäcka den eviga staden med oss:

  • Tre tusen år av kultur i Italiens bubblade huvudstad
  • Italiensk gatugastronomi när den är som bäst
  • Svensktalande reseledare med stor expertkunskap och förkärlek till det mångfacetterade Rom
  • Innehållsrika utflyktsdagar med besök på världsberömda sevärdheter
  • Centralt hotell på bästa läge för upptäcktsfärder på egen hand

Anrika sevärdheter i världsklass

Under vårt romerska kulturäventyr snörar vi på oss promenadskorna och ger oss iväg med siktet inställt på stadens största sevärdheter. Självklart står Roms kanske mest berömda flagskepp Fontana di Trevi och Spanska trappan på vårt program, och även om vi inte är ensamma om att vilja besöka dessa omtalade platser blir det minnesvärda upplevelser. Dessutom besöker vi religiösa favoriter som den underjordiska kyrkan San Clemente, Sixtinska kapellet i Vatikanmuséerna med Michelangelos världsberömda utsmyckningar och den imponerande Peterskyrkan. Historiska besöksmål som den magnifika amfiteatern Colosseum, där romarna kämpade för sina liv under de blodiga gladiatorspelen och romarrikets centrum Forum Romanum är också oförglömliga upplevelser som vi delar under vår innehållsrika resa till Rom.

Centralt boende med närhet till stadens pärlor

Vi bor mitt i Roms historiska centrum på ett trestjärnigt och nyligen renoverat hotell. Från sitt perfekta läge vid blomstertorget och marknadsplatsen Campo de' Fiori och det antika torget Piazza Navona ges vi de bästa förutsättningarna att utforska stadens outsinliga lista över attraktioner och sevärdheter, och dessutom kan vi göra det till fots. Vi vet att det är så man lär känna det riktiga Rom. Som bonus får vi ett stort urval av stadens fantastiska lokala restauranger på replängs avstånd, och efter en kväll ute på stan kan man återvända till hotellet för en kvällsdrink på den spektakulära takterrassen. Härifrån har vi utsikt över Roms tinnar och torn och här är trivseln ett faktum. Kort sagt är det precis så här man ska bo på en spännande kulturresa i en vibrerande europeisk huvudstad.

En djupdykning i Roms delikatesser

Följ gärna med på vår spännande kulinariska vandring genom det närliggande populära konstnärskvarteret Trastevere. På denna extrautflykt som passar perfekt för matälskaren besöker vi en av stadens marknader där vi hamnar mitt i hetluften mellan de italienska husmödrarna som är ute för att ta itu med veckans inköp och de ivriga försäljarna som erbjuder både kött, fisk och frukt & grönt. Vi smakar oss sedan vidare genom staden när vi dricker kaffe, äter glass, njuter av ett glas spumante, smakar på vällagade korvar, ostar, kakor och massa mer därtill. Att få en grundlig introduktion till det berömda romerska köket och tips på de bästa specialbutikerna och restaurangerna sätter verkligen guldkant på din resa!

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Rom och transfer till hotellet
Dag 2: Stadsvandring i Roms historiska centrum (F)
Dag 3: Ledig dag eller extrautflykt: Kulinarisk vandring i Trastevere (F)
Dag 4: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 5: San Clemente, det magnifika Colosseum och Forum Romanum (F)
Dag 6: Vatikanmuseerna med Sixtinska kapellet och Peterskyrkan (F)
Dag 7: Hemresa (F)

F = Frukost

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Rom och transfer till hotellet

Efter ankomsten till Roms flygplats i Fiumicino möter vi vår reseledare som känner staden som sin egen ficka och som därmed är en tillgång utöver det vanliga. Tillsammans sätter vi fart mot Roms centrum, och längs vägen ger reseledaren oss den bästa möjliga introduktionen till romarrikets forna huvudstad som blir vårt nya hem under den kommande veckan.


Bild: Utsikten över Rom från takterrassen på vårt hotell får hjärtat att smälta 

Vi bor på Hotel Smeraldo Roma som ligger mitt i stadens historiska centrum. Väl framme står det klart att det är genom att ha Roms absolut främsta sevärdheter precis utanför dörren som vi får möjlighet att uppleva staden på absolut bästa sätt. Här bor vi mitt i smeten, och det är med glädje vi härifrån kan ta oss an allt som Rom har att erbjuda.

Vänligen notera att vi på grund av hotellets centrala läge på en liten sidogata inte kan köra ända fram till hotellet med bussen. Vi blir därför avsläppta så nära hotellet som möjligt och går den sista biten med vårt bagage.

Dag 2: Stadsvandring i Roms historiska centrum (F)

Idag påbörjar vi vår italienska upptäcktsfärd i miljonstaden Rom. Det sägs att staden fick sitt namn från den förstnämnda av de två bröderna Romelus och Remus på 700-talet f.Kr. Enligt legenden levde brödraparet ett dramatiskt liv, där de redan som barn blev dömda till döden av sin farfar, kung Amulis. Efter att de blivit förvisade uppfostrades de av en varghona som tog hand om dem som om de vore hennes egna ungar, och det är därför man ofta ser de välkända figurerna avbildade diandes en varg. Som vuxna återvände de till sin födelseplats där de också besegrade sin farfar, och det var sedan just här, på de sju kullarna i mittersta Italien, som staden Rom grundades.


Bild:
Romelus och Remus diandes sin varghona till moder sägs ha varit Roms grundare

Det allra bästa sättet att uppleva Rom på är till fots. Det historiska centrumet är en riktig skattkista av upplevelser som avlöser varandra, och under den här förmiddagen får vi uppleva allt och lite till i sällskap med vår kunniga reseledare. En av höjdpunkterna är det närliggande Piazza Navona, ett av de allra charmigaste och mest populära torgen i Rom. Dess karaktäristiskt avlånga form kommer sig av att man anlade torget ovanpå ruinerna från kejsare Domitianus antika stadion redan år 86 e.Kr. Torget omges av flera vackra renässans- och barockbyggnader, och mitt på torget hittar man De fyra flodernas fontän som skapades av barockens absolut förnämsta representant: arkitekten och multikonstnären Gian Lorenzo Bernini. Idag är torget en naturlig samlingsplats där både lokalinvånare och turister bjuds in att njuta av stadspulsen på någon av de många restaurangerna och kaféerna.


Bild: 
I Rom står de arkitektoniska mästerverken på rad

Vi besöker naturligtvis också världens bäst bevarade antika tempel Pantheon, som bland annat innehåller de italienska kungagravarna, konstnären Rafaels sarkofag och Thorvaldsens porträttbyst av kardinal Consalvi. Mest imponerande är dock den gigantiska kupolen som är gjuten i romersk betong blandad med pimpsten. Den imponerande fontänen Fontana di Trevi, där Anita Ekberg badade i glamour, hittar vi genom att följa de små slingrande pittoreska gränderna, och väl framme ser vi såklart till att kasta ett mynt över vänster axel för att vara säker på att vi kommer komma tillbaka till Rom ännu en gång. Likaså är trappornas trappa, Spanska trappan, är ett måste på den här stadsvandringen. I samma område hittar man också stadens mest exklusiva shoppinggator med butiker som Gucci, Armani, Valentino och Versace, och – ej att förglömma – det fina gamla Caffè Greco.

Efter att vi klarat av vår cirka fyra timmar långa stadsrundtur har vi resten av dagen att tillbringa på egen hand. Njut av kvällen i Rom!

Dag 3: Ledig dag eller extrautflykt: Kulinarisk vandring i Trastevere (F)

Som vi alla givetvis redan känner till är Italien ett land med stolta kulinariska traditioner. Vad kan då passa bättre än att använda vår lediga dag åt att följa med på extrautflykten som tar oss på en charmerande upptäcktsfärd rätt in i lokalinvånarnas vardagsliv. En av den cirka tre timmar långa turens höjdpunkter är ett besök på den stora marknaden där vi hamnar mitt i hetluften mellan de italienska husmödrarna som är ute för att ta itu med veckans inköp och de ivriga försäljarna som erbjuder både kött, fisk och frukt & grönt. På marknaden blir vi snabbt varse den italienska atmosfären, och det finns inget annat att göra än att älska den.


Bild: I Trastevere hittar vi både livliga marknader och kanske en och annan vespa

Den kulinariska vandringen går genom det gamla arbetar- och konstnärskvarteret Trastevere, som ligger bara ett stenkast från vårt hotell. Under kunnig vägledning vandrar vi genom de smala och karaktäristiska gatorna bland nytvättad tvätt på linor kors och tvärs, färgsprakande piazzor och massor av lokal atmosfär. Vi får uppleva det romerska folklivet när det är som bäst och stannar till på en av de små lokala kaffebarerna som varje italienare med självrespekt betraktar som sitt andra vardagsrum. Stamkunderna myllrar in och ut, och här är det vanligt att inta dagens första måltid; en snabb kopp kaffe och en nybakad cornetto. Det råder alltid en varm och familjär stämning på kaffebarerna, man träffas ofta här flera gånger om dagen. Vi ska naturligtvis också prova en äkta espresso från Rom och få höra om allt om de viktiga kaffetraditionerna innan vi fortsätter.

Vi stannar också till vid Trasteveres lokala utomhusmatmarknad, San Cosimato, där människor ur Italiens alla samhällsskikt gör sina dagliga inköp. Här är det färska varor som gäller. Vi tittar ingående på de spännande varorna och kan notera att många av dem ännu är helt okända i det svenska köket. Vi får tips och goda råd och får naturligtvis även smaka på några av alla delikatesserna.

Bild: Att äta sig genom Roms slingrande gränder är ett sant nöje

Vi besöker ett antal olika delikatessbutiker där vi tar en titt på deras inspirerande urval av goda ostar, korvar och kakor. Här finns också något så unikt som romersk take-away. Här kallas begreppet tavola calda, och det beskriver just en typ av matavhämtningskultur som har funnits ända sen romarriket. Vi pratar med de lokala affärsinnehavarna som gärna berättar om sin olika varor och tankar. Naturligtvis får vi smaka igen och igen. Något vi också blir mevdvetna om är att den italienska vinkulturen nästan skulle kunna utgöra en helt egen resa. Vilka smaker! Vi säger tack och adjö med ett bubblande glas prosecco, och innan vi tar farväl av reseledaren får vi bra tips på de bästa restaurangerna i området.

Dag 4: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Denna dag har vi till eget förfogande för att uppleva Rom på det sätt vi själva mest längtar efter. Det är inte svårt att hitta attraktioner att besöka, men även en lugn dag utan planer kan passa fint i denna vackra storslagna huvudstad. Njut av en välsmakande kaffe på något av stadens många torg eller ta en promenad genom de mysiga gränderna och längs floden Tiber – oddsen pekar på att du kommer att stormtrivas oavsett. Vill du maximera dagen och passa på att besöka någon av stadens antika pärlor kan vi rekommendera Ostia Antica, som i folkmun ibland kallas för Roms Pompeji. Under antiken var Ostia en av världens viktigaste hamnstäder och här levde flera tusen människor. Staden blev särskilt stor och betydelsefull under kejsare Hadrianus styre, då man genomförde en större ombyggnad av staden med kejsaren själv som en av arkitekterna. Om du vill veta hur du tar dig till Ostia Antica och Roms övriga storfavoriter finns reseledaren tillgänglig för tips och information. Njut av Rom!


Bild: Kanske kan ett besök till Roms Pompeji, Ostia Antica, passa på din lediga dag?   

Dag 5: San Clemente, det magnifika Colosseum och Forum Romanum (F)

Tiden har kommit för att verkligen fördjupa oss i antikens Rom. Tillsammans ska vi besöka det romerska imperiets hjärta, Forum Romanum – de offentliga byggnaderna där kejsarna och vestalerna levde och verkade och som än idag är delvis bevarade. Här finns även senatbyggnaden Curia syns Rostra, imperiets främsta talarstol, varifrån kejsare, politiker och poeter har talat till det romerska folket, och likaså väntar oss tempel, triumfbågar och ännu fler byggnader som användes av Romarrikets statsapparater. De ger alla en lysande bild av dåtidens mycket högt utvecklade samhälle, och faktum är att man härifrån har utsikt över kullen Palatinen – den kulle där Romelus ska ha lagt den första grundstenen till staden Rom den 21 april år 753 f.Kr.

Bild: Forum Romanum var det politiska centrat för Romarriket och finns än idag att beskåda

Färden går därefter vidare till Colosseum, den kanske allra mest självklara symbolen för Rom. Den välkända och  välbevarade amfiteatern från kejsartidens Rom får vi stifta närmare bekantskap med medan reseledaren berättar om den imponerande arkitekturen och byggnadens funktion genom årtusendena.

Bild: Colosseum i all sin prakt

Den tre våningar höga kyrkan San Clemente är en av Roms mest fascinerande. Den nuvarande kyrkan härstammar från 1100-talet och står bland annat ut för sitt oerhört vackra tak. Det är också en av de få kyrkor i staden som har bevarat en makalös pelargård som leder vägen till ett känt dominikanerkloster. Under den nuvarande kyrkan hittar vi en kyrka från 300-talet, och ytterligare en våning längre ned finns både ett ännu äldre tempel tillägnat den persiska Mithraskulten och en gammal romersk gata för områdets allra rikaste. Allra längst ned ligger de gamla romerska vattenrören, och minsann – här rinner vattnet fortfarande! Det är väldigt sällan San Clemente dyker upp som ett självklart stopp under en resa till Rom, så därför är vi extra glada över att kunna åka hit och visa upp det häftiga hantverket som kombinerar statsarkitektur och religion.

Dag 6: Vatikanmuseerna med Sixtinska kapellet och Peterskyrkan (F)

Vår sista heldag tillsammans tillägnas ett besök hos Roms, eller ska vi kanske säga Vatikanstatens, i särklass mest kända invånare. Det finns dock inga garantier för att vi får träffa den katolska kyrkans överhuvud, påven själv, men däremot får vi uppleva världens största kyrka, Peterskyrkan, som är otroligt imponerande på alla sätt och vis. Dess estetiska yttre har vi arkitekten och konstnären Michelangelo att tacka för.

Vi tar oss till Peterskyrkan och Vatikanmuséerna med lokalbuss, men man är naturligtvis även välkommen att gå dit på egen hand och att möta upp resten av gruppen på plats. Besöket börjar i Vatikanmuseerna, världens största museum, där den största attraktionen är Sixtinska kapellet med Michelangelos världsberömda fresker. Det är också i Sixtinska kapellet som Vatikanens kardinaler stänger in sig när påven har dött. Där stannar de tills de enhälligt valt en ny påve, vilket de signalerar genom att skicka ut vit rök genom skorstenen. Besöket är en helt enastående upplevelse.

Bild: Framför kyrkan som fått sitt namn efter honom själv står han staty – Peter

Från Vatikanen kommer vi direkt till själva Peterskyrkan som är uppförd ovanpå aposteln Peters grav. Han begravdes på en hednisk gravplats på självaste Vatikankullen, och senare var det just här som Peterskyrkan byggdes. Graven stängdes, men den finns faktiskt kvar här än idag. På plats i kyrkan får vi naturligtvis uppleva Michelangelos berömda staty Pietà, men också Pius VII:s gravmonument, skapat av Bertel Thorvaldsen.

Efter besöket i kyrkan fortsätter vi ut på själva Petersplatsen där vi bland annat får uppleva de symmetriska kolonnaderna som uppfördes av Bernini på 1600-talet, de vackra fontänerna och inte minst den imponerande egyptiska obelisken mitt på Petersplatsen. Reseledaren berättar alla de spännande historierna som har anknytning både till Petersplatsen och Peterskyrkan, och denna dag blir sannerligen kronan på verket för vår vistelse i Rom.


Bild: Solnedgången över Petersplatsen blir en perfekt final på vår resa till Rom

Dag 7: Hemresa (F)

Det har blivit dags att ta farväl av Rom, och idag går färden åter mot Sverige efter några oförglömliga dagar i romarnas fotspår. Det var säkerligen inte sista gången vi besökte den italienska huvudstaden, men låt oss för den här gången säga arreviderci!

Karta

Väder

Se vädret i Rom

Se en uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
22/10 - 28/10Se flygtider Stockholm - ArlandaRom – den eviga staden16 995:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 25 personer.
Extrautflykterna genomförs vid minst 10 deltagare.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm–Rom t/r inkl. transfer
• 6 nätter på Hotel Smeraldo Roma 3*
• 6 x frukost
• Stadsvandring i Roms historiska centrum
• Utflykter och transport enligt program
• Entréavgifter till San Clemente, Colosseum, Forum Romanum och Vatikanmuseerna (totalt värde cirka €52/person)
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 2 495 kr
• Extrautflykt: Kulinarisk vandring i Trastevere, 695 kr
• Försäkringar
• Stadsskatt i Rom, cirka €4/person per natt (betalas direkt till hotellet)

Extrautflykten ska beställas hemifrån vid bokningstillfället eller senast en månad innan avresa.

Övriga entréer (cirkapris):

• Ostia Antica, €18/person (engelsk audioguide €5–7/person)
• Klostergården i San Paolo Fuori le Mura, €4/person

Hotell

Andra liknande resor