Skip to main content

Resor till Färöarna

Färöarna - kulturarv, fantastiska vyer och orörd natur

På Färöarna kan du förvänta dig kultur i kombineras med fantastiska naturupplevelser. Dessa magnifika öar ligger vackert i Nordatlanten och består av 18 olika öar som är förenade av smala sund och slingrande fjordar. Den största ön på Färöarna är Streymoy, där du även hittar huvudstaden Tórshavn som lockar med sin historiska och charmiga gamla stadsdel Tinganes.

En av de mest oemotståndliga platserna på Streymoy är den idylliska bukten vid Saksun. Med sina dramatiska klippformationer, gröna kullar och en lugn strand är det en perfekt plats för avkoppling och reflektion. Här kan du även utforska de traditionella husen med sina karakteristiska gräsbevuxna tak, som ger en unik atmosfär till platsen.

En annan höjdpunkt på Streymoy är Vestmanna, känd för sina imponerande fågelberg. När du seglar längs kusten kommer du att förundras över de branta klipporna som bebos av tusentals sjöfåglar, inklusive färggranna lunnefåglar och majestätiska havsörnar. Det är en hisnande upplevelse att få se dessa vackra varelser i deras naturliga miljö.

Utöver Streymoy finns det flera andra öar på Färöarna som är värda att utforska. Vágar är känt för sin dramatiska och natursköna landskap, inklusive den berömda sjön Sørvágsvatn som verkar hänga högt över havet. Eusturoy erbjuder fantastiska vandringsleder genom böljande kullar och pittoreska byar, medan huvudstaden Tórshavn erbjuder en fascinerande mix av gammalt och modernt, med historiska byggnader, konstgallerier och livliga kaféer.

Oavsett vilka platser du väljer att utforska på Färöarna kommer du att mötas av en unik och oförglömlig atmosfär. Det är en plats där den robusta naturen möter den rika kulturen och skapar en harmonisk balans. Så ge dig själv chansen att uppleva Färöarna.

Detta får du uppleva om du reser med oss till Färöarna:

  • Utflykter och guidade turer med svensktalande reseledare
  • Storslagna naturupplevelser
  • Goda måltider med närproducerad mat
  • Hotell centralt i Tórshavn

Fakta om Färöarna

Var ligger landet?         

Färöarna är en ögrupp som består av sammanlagt 18 öar och som ligger i Norska havet precis mittemellan Norge, Storbritannien och Island. Landet tillhör Danmark, men är självstyrande med eget parlament och egen regeringschef. Huvudstaden heter Tórshavn och ligger belägen på den södra delen av Färöarnas största ö Streymoy, och den kallas till och med ibland för världens allra minsta huvudstad. I huvudstaden bor cirka 14 000 invånare, och i hela öriket ungefär 53 000. Sammanlagt är Färöarna omkring 1 396 km² stort. 

Hur är vädret och klimatet?

Färöarna har ett klimat med milda vintrar och svala somrar, vilket gör det till en perfekt friluftsdestination för den som vill undvika högre temperaturer. Vad som också bör nämnas är att vädret skiljer sig kraftigt åt beroende på var på Färöarna man befinner sig. På de nordliga öarna faller det till exempel överlägset mest nederbörd. Golfströmmen bidrar till det milda klimatet och gör så att vattnet runt öarna sällan fryser, och bristen på skog gör att vinden ofta ligger på. Man skulle kunna jämföra det med den svenska fjällvärlden och bör klä sig därefter. 

Vilket språk talar man?

På Färöarna pratar man ett eget inhemskt språk som är som en blandning av danska, norska, svenska och isländska och som kallas för färöiska. Det är ögruppens officiella språk sedan 1937, och det är bara 70 000 människor som pratar färöiska, vilket gör det till det minsta av de nordiska språken. Däremot pratas även danska i stor utsträckning.

Vilken valuta ska jag använda?

Valutan på Färöarna heter färöisk krona, men även den danska kronan används. Den färöiska kronan har en fast växelkurs till 1 DKK, vilket betyder att 1 FKr alltid motsvarar 1 DKK (100 DKK = 149 SEK pr. december 2022). 

Finns det någon tidsskillnad?

Tidsskillnaden är -1 i förhållande till Sverige. När klockan är 12:00 i Sverige är den 11:00 på Färöarna. 

Kan jag dricka vattnet?

Precis som i Sverige och övriga Norden är det säkert att dricka kranvattnet. 

Visste du att…

…antalet får på ön överstiger antalet människor? Här finns 53 000 invånare men hela 80 000 får! Fåren har företräde i trafiken och om man skulle råka krocka med ett får får man betala dryga böter.

…ögruppens närhet till havet gör att du aldrig har mer än 5 kilometer till vattnet oavsett var på ögruppen du befinner dig?

Fantastiska Färöarna

Res till Färöarna – en unik upplevelse i spektakulär miljö 2024 - Imponerande landskap, fantastiska vyer, orörd natur och ett rikt kulturarv där gamla traditioner och ett modernt öliv går hand i hand möter oss på vår resa till Färöarna. Här är gräset djupgrönt, dagarna ljusa och långa och årstiden som bäst när vi bjuder er välkomna till Nordatlanten. Nyanserna i den gröna färgpaletten är oändliga och den unika, orörda naturen fascinerar alla som besöker de spännande öarna som är en d...