Skip to main content

Apulien – Italiens hemliga hörn

Status:
Resenyhet

Res genom Apulien - En outforskad del av Italien som har allt

Det autentiska och äventyrliga Syditalien är en välbevarad hemlighet som har lyckats hålla sig borta från de stora turistströmmarna. Vi kan därför skatta oss lyckliga över att få utforska denna välbärgade region i lugn och ro. Med utgång från Alberobello letar vi oss långt ner på Italiens klack och under resans gång väntar mytomspunna grottor, världsarvsklassade städer och fylliga viner.

Upplev en del av Italien som få andra har upplevt – välkommen med till Apulien!   

Därför ska du resa med oss på rundresa i Apulien:

  • Grottbyn Matera som beskyddas av UNESCO
  • Barockstaden Lecce – även känd som ”Söderns Florens”
  • Besök i trullibyn med vinprovning
  • Lokala delikatesser och utsökta vyer  

Vi öppnar Apuliens skattkista

Vårt syditalienska äventyr går av stapeln i Alberobello, vars absolut största sevärdhet är den egendomliga trullibyn. Likt namnet påminner byns utseende om en trollby och vi får möjligheten att fascineras av de små husen från såväl utsidan som insidan - och av alla platser i Italien har vi här en inbjudan till en vinprovning som ger oss en fin introduktion till lokala viner från trakten.  

Alberobello må vara den mest beryktade staden i Apulien, men vad få känner till är att regionen ger plats åt många fler genuina pärlor till byar. Barockstaden Lecce, den vita staden Ostuni och Locorotondo - klassad som en av Italiens vackraste städer - är några av dem, och efter resan kommer det bli svårt att välja ut en favorit. En utflykt som definitivt kommer att sticka ut i programmet är den som går till Matera – grottbyn vars invånare tvångsförflyttades av staten på 50-talet.

Hemmagjord glass, fylliga viner och italienska rätter turas om med konst, kultur och historia – ett bättre upplägg än så går knappast att få!  

Kort dagsprogram för resan till Apulien*:

Dag 1: Ankomst till Bari flygplats. Incheckning och middag på hotellet i Alberobello (M)  
Dag 2: Utflykt till trullibyn och vinprovning i Alberobello. Ledig eftermiddag (F)
Dag 3: Utflykt till byn Trani och Castel del Monte (F)
Dag 4: Utflykt till Matera (F, L)
Dag 5: Från Alberobello till Lecce via Locorotondo och Ostuni (F, M)
Dag 6: Stadsvandring i Lecce och ledig eftermiddag (F)
Dag 7: Ledig dag eller extra båtutflykt med besök i grottan Zinzulusa och byn Otranto (F)
Dag 8: Utflykt till Polignano a Mare med provsmakning av hemmagjord glass. Hemresa från Bari flygplats (F)

F = Frukost  L = Lunch M = Middag

OBS! Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

*Programmet gäller för vårens avresor. För att komma till programmet för höstens avresa, se fliken som heter: Dagsprogram höst 2020.  

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram vår 2020

Dag 1: Ankomst till Bari flygplats. Incheckning och middag på hotellet i Alberobello (M)

Vi landar mjukt och säkert på flygplatsen i Bari, Apuliens provinshuvudstad. Bari har under de senaste åren genomgått en förvandling. Från att anses vara en fattig hamnstad med ett befläckat rykte stoltserar idag Bari med sin vackra och anrika stadsdel Bari Vecchia.

Efter att vi har hämtat vårt bagage och samlats hos vår reseledare har det blivit dags för oss att åka söderut, mot Alberobello, där vi har mycket att utforska. Vi checkar in på vårt hotell där vi ska spendera de nästkommande nätterna, kommer på plats i våra rum och sedan väntar resans allra första middag på oss inne i hotellets restaurang. 

Dag 2: Utflykt till trullibyn och vinprovning i Alberobello. Ledig eftermiddag (F)

För att lära känna Alberobello är ett besök till den söta, sagolika trullibyn en nödvändighet – och såklart ett rent nöje. De små, vitkalkade husen med sina spetsiga cylindertak påminner inte om någon annan by. För sitt unika utseende har UNESCO valt att världsarvsförklara trullibyn och idag ska vi ta oss en noggrannare titt på några av de 1 400 hus som ryms i Alberobello.

Från håll smälter husen nästan in i varandra och skapar ett ljust hav av spetsar och kanter, men kommer man närmare kan man urskilja en mängd detaljer som sätter en personlig prägel på varje hus. Under vårt besök kommer vi bland annat kunna urskilja symboler på några av hustaken, symboler som sägs ha en övernaturlig betydelse. Vår guide berättar såklart allt om trullihusens historia och hemligheter, och så kan vi se fram emot att få beundra ett av husen inifrån när vi avslutar dagens utflykt med en trevlig vinprovning. Vinproduktionen har nämligen gått varm här i trullibyn, och under smakprovet av regionens viner lär vi oss mer om den ädla konsten från en kunnig producent.

Trullibyn i Alberobello, Apulien.
Bild: Den egendomliga trullibyn

Vi är klara runt lunch och eftersom resten av dagen är utan program kan du fritt välja restaurang och slå dig till ro så länge som du behagar.

Dag 3: Utflykt till byn Trani och Castel del Monte (F)

Norr om Alberobello, vid kusten, breder staden Trani ut sig. På 1000-talet blomstrade denna hamnstad och idag lockar den till besök med sin inbjudande hamn och historiska, romerska katedral som vi naturligtvis ska besöka. Belägen i vattennära miljöer är denna utsökta byggnad från 1100-talet en påfallande syn för ögat. Katedralen är byggd i en rosaskimrande sandsten och dess klocktorn mäter hela 60 meter från marken. Vi beundrar katedralen från såväl utsidan som insidan eftersom den glädjande nog håller öppet för besökare varje dag mellan kl. 8 – 18.

Den havsnära staden Trani i Apulien, Italien.
Bild:
Trani med sin vackra hamn

Från Trani åker vi inåt i landet, i riktning mot den världsarvsförklarade borgen Castel del Monte. Att UNESCO har valt att uppmärksamma och prisa denna borg kan förklaras med borgens unika och originella design som påminner om en krona. Byggnationen av Castel del Monte påbörjades under tidigt 1200-tal och den medeltida, och idag mytomspunna, borgen klär sig fantastiskt i den gotiska stilen. Själva placeringen av borgen är en uppseendeväckande syn i sig, då den ensam på sin kulle övervakar den täta skogen och de fantastiskt gröna vidderna som omsluter borgen. Teorierna om vad Castel del Monte användes till är flera, och under vårt besök kommer vi att bli bekanta med ett par av dem.   

Efter en dag i vackra miljöer återvänder vi till slut till vårt hotell, varifrån vi fortsätter kvällen på egen hand.

Dag 4: Utflykt till Matera inkl. lunch (F, L)

Gårdagen spenderades vid randen av det hänförande Adriatiska havet, så för variationens skull reser vi inåt landet idag. Målet för dagens utflykt är inget mindre än staden Matera, som hyllas för att vara en av de mest märkvärdiga och unika platserna i hela landet. Däremot är det först på senare år som staden har fått sitt välförtjänade erkännande; världsarvsförklarad av UNESCO år 1993 och utnämnd till Europeisk kulturhuvudstad år 2019.

Denna fantastiska kulturpärla beskrivs bäst som en grottstad, vilket avslöjas i namnet på staden, Sassi de Matera, som direkt översätts till Materas sten. Sedan stenålderns tid har människor skapat sig ett hem i grottorna och därmed är Matera en av de tidigast bebodda städerna i Italien. 

Den historiska stadsdelen, som rymmer allt från grottbostäder till kyrkor, kloster och vattenkanaler, delas in i två områden; Sassi Barisano och Sasso Caveoso. Vi håller oss nära en duktig lokalguide som ger oss detaljerna om den dramatiska händelse som ägde rum på 50-talet. Vid den här tidpunkten började staten se en hälsorisk med grottbostäderna och som följd tvingades tusentals invånare att lämna sina hem.

De kuperade gatorna får våra ben att jobba lite extra hårt, men vi kommer att ha fullt upp med att fokusera på berättelsen om de 20 000 människor som, mot sin vilja, fick flytta in i nya hus i den modernare delen av Matera. På senare år har en del av grottorna omvandlats till moderna hem och lyxhotell - men prislappen är inte för alla.

Grottstaden Matera i Apulien,Italien.
Bild: Matera i solnedgången

Dagens lunch har vi inkluderat och den intas på en trevlig restaurang i den historiska stadsdelen. När vi kommer tillbaka till vårt hotell har vi resten av dagen på egen hand.

Dag 5: Från Alberobello till Lecce via Ostuni och Locorotondo (F, M)

Vi är nu halvvägs igenom vårt syditalienska äventyr och det har blivit dags för oss att packa väskorna på nytt. Från Alberobello ska vi ta oss längre ner i den italienska klacken, till barockstaden Lecce. Under vår färd mellan de två städerna ligger sevärda och anmärkningsvärda platser och städer tätt, och vi ser till att utforska två av dem under färden; Locorotondo och Ostuni.

Först ut på dagsordningen står Locorotondo som har blivit uppmärksammad av I borghi più belli d'Italia, som direkt översätts till ”De vackraste byarna i Italien”. De belyser det kulturella och konstnärliga arvet i städer och byar runtom i landet och arrangerar festivaler, utställningar och fester för att hylla och uppmärksamma dessa utvalda. Locorotondos centrum är välbevarat och även om vi inte lär hitta alltför många stora sevärdheter, är själva stadskärnan i sig ett dragplåster och behaglig att vistas i. Stadens gröna omgivningar för tankarna till den världsarvsförklarade staden Alberobello, som vi hittar så nära som 9 km härifrån.

Vackra utsmyckningar i staden Locorotondo, Apulien.
Bild: Vackra utsmyckningar i staden Locorotondo

Mycket troligt kommer vi att behöva slita oss från Locorotondo – eftersom det är en stad som får de flesta besökare att vilja stanna – men vetskapen om att ytterligare en italiensk pärla väntar på oss gör det lättare att kliva in i bussen igen. Vår färd går vidare till grannstaden Ostuni – Den vita staden, och i labyrinten av gränder, trappuppgångar, hus och små trädgårdar som utgör staden traskar vi tillsammans runt utan jakt och stress. Med sina bländvita fasader påminner Locorotondo mycket om Ostuni. Vi beundrar stadens enastående monument, där den gotiska katedralen från 1400-talet och biskopens palats ingår, och får tid till att utforska gömda gränder, fläckfria utsiktsplatser och caféer inbäddade i blomsterarrangemang. 

Den vita staden Ostuni i Italien.
Bild: Bländande vita fasader i Ostuni 

Sent på dagen ankommer vi till Lecce och efter incheckningen på hotellet äter vi kvällens goda middag.  ­­

Dag 6: Stadsvandring i Lecce och ledig eftermiddag (F)

Vi välkomnar en ny dag på resan i Lecce – en stad som bara i sig är värd en hel resa till Apulien. På senare år har Lecce fått ta emot all den uppmärksamhet och beröm som staden förtjänar. Så sent som år 2010 hamnade Lecce på listan över världens 10 bästa destinationer att besöka enligt den framstående reseguiden Lonely Planet. Vi förstår såklart anledningen bakom detta beslut, då staden är i ett beundransvärt gott skick. En promenad i den gamla stadsdelen känns utan tvekan som en tidsresa till barockens tid.

Lecce går även under smeknamnet ”Söderns Florens” och fullkomligt trollbinder besökare med sina utsmyckade fasader som pryds av änglar, helgon och madonnas. Det finns lika många restauranger och vinbarer som förtjusande kyrkor och små undangömda gränder, så vi hinner definitivt inte bli uttråkade. Vi får oss en introduktion till det historiska centrumet på en guidad stadsvandring och härefter har vi tid på egen hand. Provsmaka delikatesser som gelato, iskaffe och lokala bakelser eller slå dig ner för en utsökt pastarätt, rik på parmesan och färsk basilika. Ifall du är intresserad av historia kan du uppsöka ett av stadens museer som är välförsedda med fascinerande fynd.

Kvällens middag intas även den på egen hand, och att gå på restaurangjakt bland andra semesterfirare och lokalbor i de upplysta, små gränderna är ett rent och skärt nöje i sig. 

Bakelser från Lecce och vacker arkitektur i Apulien.
Bild: Skymning i Lecce och lokala bakelser från trakten

Dag 7: Ledig dag eller extra båtutflykt med besök i grottan Zinzulusa och byn Otranto (F)

Idag kan du välja mellan att få en dag i Lecce utan program eller få en upplevelserik och äventyrlig dag på havet. Ifall du har bokat till vår extra utflykt kan du se fram emot den båtresa som vi ska göra till den mytomspunna grottan Zinzulusa. Vi färdas utmed kustlinjen söderut och när vi kan skymta den majestätiska öppningen i klippväggen utanför staden Castro, så kan vi konstatera att vi är framme vid utflyktens första stopp. Udda formationer och flera förgreningar i olika riktningar kan vi förvänta oss att se här. Grottans egendomliga utseende har även gett inspiration till dess namn. På regionens egna språk betyder Zinzuli trasa och då mineralavlagringar inuti grottan påminde om just hängande trasor, fick grottan på så vis sitt namn.   

Tillbaka på torra land fortsätter vi utflykten med att bege oss till Otranto som vi hittar allra längst ner på Italiens klack. En gång i historien var Otranto bysantinernas huvudsäte som stod emot ockupationer under flera år. Idag är det är en perfekt stad att besöka om man söker fridfulla stunder och avkoppling. Oavsett säsong når turistströmmarna inte riktigt hit, så vi kan skatta oss lyckliga över att få ha denna otroligt charmiga stad för oss själva. Det historiska centrumet, den sceniska strandpromenaden och de välbevarade byggnaderna, däribland katedralen Santa Maria Annunziata Otranto som är väl värd ett besök, håller oss ordentligt sysselsatta under eftermiddagen.

Mysiga gränder i Otranto och grottan Zinzulusa i Apulien.
Bild:
Mysiga gränder i Otranto och grottan Zinzulusa

Dag 8: Utflykt till Polignano a Mare med provsmakning av hemmagjord glass. Hemresa från Bari flygplats (F)

Vi har kommit fram till resans allra sista dag. Innan vi påbörjar vår hemresa ska vi dock hinna med ett pittoreskt stopp med ett sötare inslag. På vägen från Lecce till Bari hittar vi den genuina och mysiga bergsbyn Pogliano a Mare. Med sin historiska stadskärna som nästan spricker av den stämningsfulla atmosfären och med otroliga utsikter över havet vore det nästan dåraktigt att passera Pogliano a Mare utan att hälsa på. Söker vi i turist- och historieböckerna lär vi inte fastna i flera sidors läsning om Pogliano a Mare, men tack vare Domenico Modugno och hans världsberömda låt ”Volare” har staden fått ett odödligt erkännande. Det var här som den prisbelönte, italienska sångaren föddes och levde med sin familj fram tills att han fyllde 7 år.

Att italienarna är lovprisade för deras hemmagjorda glass lär vi redan ha blivit varse under vår semestervecka i landet. Förhoppningsvis har en eller flera goda och uppfriskande glassar slunkit ner i din hals, men för att vi ska kunna försäkra oss om att du inte går miste om den italienska ”gelaton” har vi lagt in ett smarrigt smakprov under dagens besök i Pogliano a Mare.  

Pogliano a Mare i Apulien.
Bild: Kusten vid Pogliano a Mare

När vi är klara med att insupa det sista söta och vackra som Apulien har att erbjuda på den här resan kliver vi ombord på bussen som ska ta oss till flygplatsen.

Dagsprogram höst 2020

Kort dagsprogram för resan till Apulien:

Dag 1: Ankomst till Bari flygplats. Incheckning och middag på hotellet i Lecce (M) 
Dag 2: Stadsvandring i Lecce och ledig eftermiddag (F)
Dag 3: Båtutflykt med besök i grottan Zinzulusa och byarna Otranto och Gallipoli (F)
Dag 4: Polignano a Mare med provsmakning av hemmagjord glass. Incheckning och middag på hotellet i Alberobello (F, M)
Dag 5: Besök i trullibyn och vinprovning i Alberobello. Utflykt till ”Den vita staden” Ostuni (F)
Dag 6: Ledig dag eller extra utflykt till byn Trani och Castel del Monte (F)
Dag 7: Utflykt till Matera (F, L)
Dag 8: Utflykt till Locorotondo. Hemresa från Bari flygplats (F)

Dagsprogram:

Dag 1: Ankomst till Bari flygplats. Incheckning och middag på hotellet i Lecce (M) 

Vi landar mjukt och säkert på flygplatsen i Bari, Apuliens provinshuvudstad. Bari har under de senaste åren genomgått en förvandling. Från att anses vara en fattig hamnstad med ett befläckat rykte, stoltserar idag Bari med sin vackra och anrika stadsdel Bari Vecchia.

Efter att vi har hämtat vårt bagage och samlats hos vår reseledare har det blivit dags för oss att åka söderut, mot barockstaden Lecce, där vi har mycket att utforska. Vi checkar in på vårt hotell där vi ska spendera de nästkommande nätterna, kommer på plats i våra rum och sedan väntar resans allra första middag på oss inne i hotellets restaurang.

Dag 2: Stadsvandring i Lecce och ledig eftermiddag (F)

Vi välkomnar en ny dag på resan i Lecce – en stad som bara i sig är värd en hel resa till Apulien. På senare år har Lecce fått ta emot all den uppmärksamhet och beröm som staden förtjänar. Så sent som år 2010 hamnade Lecce på listan över världens 10 bästa destinationer att besöka enligt den framstående reseguiden Lonely Planet. Vi förstår såklart anledningen bakom detta beslut, då staden är i ett beundransvärt gott skick. En promenad i den gamla stadsdelen känns utan tvekan som en tidsresa till barockens tid.

Lecce går även under smeknamnet ”Söderns Florens” och fullkomligt trollbinder besökare med sina utsmyckade fasader som pryds av änglar, helgon och madonnas. Det finns lika många restauranger och vinbarer som förtjusande kyrkor och små undangömda gränder, så vi hinner definitivt inte bli uttråkade. Vi får oss en introduktion till det historiska centrumet på en guidad stadsvandring och härefter har vi tid på egen hand. Provsmaka delikatesser som gelato, iskaffe och lokala bakelser eller slå dig ner för en utsökt pastarätt, rik på parmesan och färsk basilika. Ifall du är intresserad av historia kan du uppsöka ett av stadens museer som är välförsedda med fascinerande fynd.

Kvällens middag intas även den på egen hand, och att gå på restaurangjakt bland andra semesterfirare och lokalbor i de upplysta, små gränderna är ett rent och skärt nöje i sig.

Bakelser från Lecce och vacker arkitektur i Apulien.
Bild: Skymning i Lecce och lokala bakelser från trakten

Dag 3: Båtutflykt med besök i grottan Zinzulusa och byarna Otranto och Gallipoli (F)

Idag väntar en upplevelserik och äventyrlig dag på havet, då vi ska stiga ombord på en båt som ska ta oss till den mytomspunna grottan Zinzulusa. Vi färdas utmed kustlinjen söderut och när vi kan skymta den majestätiska öppningen i klippväggen utanför staden Castro, så kan vi konstatera att vi är framme vid utflyktens första stopp. Udda formationer och flera förgreningar i olika riktningar kan vi förvänta oss att se här. Grottans egendomliga utseende har även gett inspiration till dess namn. På regionens egna språk betyder Zinzuli trasa och då mineralavlagringar inuti grottan påminde om just hängande trasor, fick grottan på så vis sitt namn.  

Tillbaka på torra land fortsätter vi utflykten med att bege oss till Otranto som vi hittar allra längst ner på Italiens klack. En gång i historien var Otranto bysantinernas huvudsäte som stod emot ockupationer under flera år. Idag är det är en perfekt stad att besöka om man söker fridfulla stunder och avkoppling. Oavsett säsong når turistströmmarna inte riktigt hit, så vi kan skatta oss lyckliga över att få ha denna otroligt charmiga stad för oss själva. Det historiska centrumet, den sceniska strandpromenaden och de välbevarade byggnaderna, däribland katedralen Santa Maria Annunziata Otranto som är väl värd ett besök, lär hålla oss ordentligt sysselsatta tills att hungern gör sig påmind.

Mysiga gränder i Otranto och grottan Zinzula i Apulien.
Bild: Mysiga gränder i Otranto och grottan Zinzulusa

När vi känner oss mätta – i magen, inte på Otranto – åker vi tvärs över den italienska klacken för att utforska Apuliens västkust. Dagens tredje och sista mål stavas Gallipoli. Omgiven av vatten i alla riktningar, är denna charmiga ort idag ett populärt tillflyktsmål för både inhemska och utländska semesterfirare, men blickar vi bakåt i historien, kommer vi förstå att Gallipoli var en betydelsefull plats för sjöhandeln tack vare dess strategiska placering. Under den tid som vi spenderar i Gallipolli hinner vi märka av kontrasten mellan det mer moderna stadslivet på fastlandet och lugnet i det historia centrumet på den lilla ön, vars enda förbindelse till fastlandet är den bro som har vittnat händelser sedan 1500-talet.

Efter en heldag genom Apuliens land och rike återvänder vi tillslut till vårt tillfälliga hem i Lecce.   

Dag 4: Polignano a Mare med provsmakning av hemmagjord glass. Incheckning och middag på hotellet i Alberobello (F, M)

Vi är nu halvvägs igenom vårt syditalienska äventyr och det har blivit dags för oss att packa väskorna på nytt. Från Lecce ska vi bege oss tillbaka norrut, till Apuliens kanske mest kända stad; Alberobello. Under vår färd mellan de två städerna ligger sevärda och anmärkningsvärda platser och städer tätt, och vi ser till att utforska en av dem; Pogliano a Mare. Med sin historiska stadskärna som nästan spricker av den stämningsfulla atmosfären, och med otroliga utsikter över havet, vore det nästan dåraktigt att passera denna genuina och mysiga bergsby utan att hälsa på. Söker vi i turist- och historieböckerna lär vi inte fastna i flera sidors läsning om Pogliano a Mare, men tack vare Domenico Modugno och hans världsberömda låt ”Volare” har staden fått ett odödligt erkännande. Det var här som den prisbelönte, italienska sångaren föddes och levde med sin familj fram tills att han fyllde 7 år.

Pogliano a Mare i Apulien.
Bild: Kusten vid Pogliano a Mare

Att italienarna är lovprisade för deras hemmagjorda glass lär vi redan ha blivit varse om under vår tid i Apulien. Förhoppningsvis har en eller flera goda och uppfriskande glassar slunkit ner i din hals, men för att vi ska kunna försäkra oss om att du inte går miste om den italienska ”gelaton” har vi lagt in ett smarrigt smakprov under dagens besök i Pogliano a Mare. Förutom att njuta av hemmagjord glass, får vi tid till att söka upp en trevlig lunchrestaurang och utforska de charmiga gränderna på egen hand, innan färden bär vidare mot vårt nästa uppehåll i Alberobello. Väl tillrätta på våra nya rum gör vi oss redo för en gemensam middag i hotellets restaurang.

Dag 5: Besök i trullibyn och vinprovning i Alberobello. Utflykt till ”Den vita staden” Ostuni (F)

För att lära känna Alberobello är ett besök till den söta, sagolika trullibyn en nödvändighet – och såklart ett rent nöje. De små, vitkalkade husen med sina spetsiga cylindertak påminner inte om någon annan by. För sitt unika utseende har UNESCO valt att världsarvsförklara trullibyn och idag ska vi ta oss en noggrannare titt på några av de 1 400 hus som ryms i Alberobello.

Från håll smälter husen nästan in i varandra och skapar ett ljust hav av spetsar och kanter, men kommer man närmare kan man urskilja en mängd detaljer som sätter en personlig prägel på varje hus. Under vårt besök kommer vi bland annat kunna urskilja symboler på några av hustaken, symboler som sägs ha en övernaturlig betydelse. Vår guide berättar såklart allt om trullihusens historia och hemligheter, och så kan vi se fram emot att få beundra ett av husen inifrån när vi avslutar vårt besök här med en trevlig vinprovning. Vinproduktionen har nämligen gått varm här i trullibyn, och under smakprovet av regionens viner lär vi oss mer om den ädla konsten från en kunnig producent.

Trullibyn i Alberobello, Apulien.
Bild: Den egendomliga trullibyn

Efter att vi har tackat av trullibyn för en oförglömlig upplevelse, får du några timmar för dig själv som passande nog kan spenderas till att hitta en god lunchrestaurang. Vi samlas först under eftermiddagen igen, då vi ska återuppta utforskandet, och denna gång letar vi oss till ”Den vita staden ”, Ostuni. Väl framme traskar vi tillsammans runt i labyrinten av gränder, trappuppgångar, hus och små trädgårdar utan jakt eller stress. Med sina bländvita fasader påminner Ostuni mycket om Locorotondo - en annan minst lika sevärd stad som vi kommer att besöka under resans allra sista dag. Vi beundrar stadens enastående monument, där den gotiska katedralen från 1400-talet och biskopens palats ingår, och får tid till att utforska gömda gränder, fläckfria utsiktsplatser och caféer inbäddade i blomsterarrangemang.

Den vita staden Ostuni i Italien.
Bild: Bländande vita fasader i Ostuni

Sent under eftermiddagen återvänder vi till vårt hotell i Alberobello för att inta kvällens middag. 

Dag 6: Ledig dag eller extra utflykt till byn Trani och Castel del Monte (F)

Idag kan du välja mellan att få en dag i Alberobello eller att följa med på resans extra utflykt som tar oss norr om Alberobello och Bari, till den kustbelägna staden Trani. På 1000-talet blomstrade denna hamnstad och idag lockar den till besök med sin inbjudande hamn och historiska, romerska katedral som vi naturligtvis ska besöka. Belägen i vattennära miljöer är denna utsökta byggnad från 1100-talet en påfallande syn för ögat. Katedralen är byggd i en rosaskimrande sandsten och dess klocktorn mäter hela 60 meter från marken. Vi beundrar katedralen från såväl utsidan som insidan, eftersom den glädjande nog håller öppet för besökare varje dag mellan kl. 8 – 18.

Den havsnära staden Trani i Apulien, Italien.
Bild: Trani med sin vackra hamn

Från Trani åker vi inåt i landet, i riktning mot den världsarvsförklarade borgen Castel del Monte. Att UNESCO har valt att uppmärksamma och prisa denna borg kan förklaras med borgens unika och originella design som påminner om en krona. Byggnationen av Castel del Monte påbörjades under tidigt 1200-tal och den medeltida, och idag mytomspunna, borgen klär sig fantastiskt i den gotiska stilen. Själva placeringen av borgen är en uppseendeväckande syn i sig, då den ensam på sin kulle övervakar den täta skogen och de fantastiskt gröna vidderna som omsluter borgen. Teorierna om vad Castel del Monte användes till är flera, och under vårt besök kommer vi att bli bekanta med ett par av dem.  

Efter vår utflyktsdag i vackra miljöer återvänder vi till slut till vårt hotell, varifrån vi fortsätter kvällen på egen hand.

Dag 7: Utflykt till Matera (F, L)

För de som följde med på resans extra utflykt spenderades gårdagen vid randen av det hänförande Adriatiska havet, så för variationens skull reser vi inåt landet idag. Målet för dagens utflykt är inget mindre än staden Matera, som hyllas för att vara en av de mest märkvärdiga och unika platserna i hela landet. Däremot är det först på senare år som staden har fått sitt välförtjänade erkännande; världsarvsförklarad av UNESCO år 1993 och utnämnd till Europeisk kulturhuvudstad år 2019.

Denna fantastiska kulturpärla beskrivs bäst som en grottstad, vilket avslöjas i namnet på staden, Sassi de Matera, som direkt översätts till Materas sten. Sedan stenålderns tid har människor skapat sig ett hem i grottorna och därmed är Matera en av de tidigast bebodda städerna i Italien.

Den historiska stadsdelen, som rymmer allt från grottbostäder till kyrkor, kloster och vattenkanaler, delas in i två områden; Sassi Barisano och Sasso Caveoso. Vi håller oss nära en duktig lokalguide som ger oss detaljerna om den dramatiska händelse som ägde rum på 50-talet. Vid den här tidpunkten började staten se en hälsorisk med grottbostäderna och som följd tvingades tusentals invånare att lämna sina hem.

De kuperade gatorna får våra ben att jobba lite extra hårt, men vi kommer att ha fullt upp med att fokusera på berättelsen om de 20 000 människor som, mot sin vilja, fick flytta in i nya hus i den modernare delen av Matera. På senare år har en del av grottorna omvandlats till moderna hem och lyxhotell - men prislappen är inte för alla.

Grottstaden Matera i Apulien,Italien.
Bild: Matera i solnedgången

Dagens lunch har vi inkluderat och den intas på en trevlig restaurang i den historiska stadsdelen. När vi kommer tillbaka till Alberobello har vi resten av kvällen på egen hand.

Dag 8: Utflykt till Locorotondo. Hemresa från Bari flygplats (F)

Så har vi kommit fram till resans allra sista dag, men innan vi påbörjar vår hemresa, ska vi hinna med ett sista pittoreskt stopp. På vägen från Alberobello till Bari tar vi omvägen via Locorotondo, som har blivit uppmärksammad av I borghi più belli d'Italia, vilket direkt översätts till ”De vackraste byarna i Italien”. De belyser det kulturella och konstnärliga arvet i städer och byar runtom i landet och arrangerar festivaler, utställningar och fester för att hylla och uppmärksamma dessa utvalda. Locorotondos centrum är välbevarat och även om vi inte lär hitta alltför många stora sevärdheter, är själva stadskärnan i sig ett dragplåster och behaglig att vistas i. Stadens gröna omgivningar för tankarna till den världsarvsförklarade staden Alberobello, som vi är väl familjär med vid det här laget.

Vackra utsmyckningar i staden Locorotondo, Apulien.
Bild: Vackra utsmyckningar i staden Locorotondo

Mycket troligt kommer vi att behöva slita oss från Locorotondo – eftersom det är en stad som får de flesta besökare att vilja stanna – men vi kan helt enkelt inte blunda för sanningen om att det har blivit dags för oss att påbörja vår resa hem till kära Sverige.

Karta

Karta över vårens avresor:

Geografisk karta över Apulien, Italien.

Karta över höstens avresa:

Geografisk karta över Apulien.

Väder

SE VÄDRET FÖR ALBEROBELLO

För att se uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se.

Väderprognos för Alberobello i Apulien, Italien.

Hotell

Andra liknande resor

Trustpilot