Skip to main content

Apulien – Italiens hemliga hörn

Status:
Fullbokad

Res genom Apulien 2022 - En outforskad del av Italien som har allt

Det autentiska och äventyrliga Syditalien är en välbevarad hemlighet som har lyckats hålla sig borta från de stora turistströmmarna. Vi kan därför skatta oss lyckliga över att få utforska denna välbärgade region i lugn och ro. Med utgång från Alberobello letar vi oss långt ner på Italiens klack och under resans gång väntar mytomspunna grottor, världsarvsklassade städer och fylliga viner.

Upplev en del av Italien som få andra har upplevt – välkommen till Apulien!   

Därför ska du resa med oss på rundresa i Apulien:

  • Besök i trullibyn med vinprovning
  • Barockstaden Lecce – även känd som ”Söderns Florens”
  • Båtutflykt till sägenomspunna grottan Zinzulusa
  • Lokala delikatesser och utsökta vyer  

Vi öppnar Apuliens skattkista

På vårt syditalienska äventyr är en av de största sevärdheterna den egendomliga trullibyn. Likt namnet påminner byns utseende om en trollby och vi får möjligheten att fascineras av de små husen från såväl utsidan som insidan - och av alla platser i Italien har vi här en inbjudan till en vinprovning som ger oss en fin introduktion till lokala viner från trakten.  

Alberobello må vara den mest beryktade staden i Apulien, men vad få känner till är att regionen ger plats åt många fler genuina pärlor till byar. Barockstaden Lecce, den vita staden Ostuni och Locorotondo - klassad som en av Italiens vackraste städer - är några av dem, och efter resan kommer det bli svårt att välja ut en favorit. En utflykt som definitivt kommer att sticka ut i programmet är den som går till Matera – grottbyn vars invånare tvångsförflyttades av staten på 50-talet.

Fylliga viner och italienska rätter turas om med konst, kultur och historia – ett bättre upplägg än så går knappast att få!  

Kort dagsprogram för resan till Apulien:

Dag 1: Ankomst till Brindisi flygplats. Incheckning på hotellet i Lecce
Dag 2: Stadsvandring i Lecce och ledig eftermiddag (F)
Dag 3: Båtutflykt med besök i grottan Zinzulusa och byn Otranto (F)
Dag 4: Till Alberobello via den vita staden Ostuni och Polignano a Mare. Middag på hotellet i Alberobello (F, M)
Dag 5: Stadsvandring i trullibyn i Alberobello med lunch och vinprovning. Ledig eftermiddag (F, L)
Dag 6: Ledig dag eller extra utflykt till grottbyn Matera (F)
Dag 7: Utflykt till byn Trani och slottet Castel del Monte (F)
Dag 8: Utflykt til Bari med lunch. Hemresa från Bari flygplats (F,L)

F = Frukost  L = Lunch M = Middag

OBS! Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Brindisi flygplats. Incheckning på hotellet i Lecce

Vi landar mjukt och säkert på flygplatsen i Brindisi, Apuliens provinshuvudstad. Efter att vi har hämtat vårt bagage och samlats hos vår reseledare har det blivit dags för oss att åka söderut, mot Lecce, där vi har mycket att utforska. Vi checkar in på vårt hotell där vi ska spendera de nästkommande nätterna, installerar oss på våra rum och har sedan resten av kvällen till eget förfogande. Eftersom vi landar på kvällen kan det vara en bra ide att äta middag i Zürich där vi mellanlandar på nedresan. 

Dag 2: Stadsvandring i Lecce och ledig eftermiddag (F)

Idag ger vi oss ut för att lära känna Lecce – en stad som bara i sig är värd en hel resa till Apulien. På senare år har Lecce fått ta emot all den uppmärksamhet och beröm som staden förtjänar. Så sent som år 2010 hamnade Lecce på listan över världens 10 bästa destinationer att besöka enligt den framstående reseguiden Lonely Planet. Vi förstår såklart anledningen bakom detta beslut, då staden är i ett beundransvärt gott skick. En promenad i den gamla stadsdelen känns utan tvekan som en tidsresa till barockens tid.

Lecce går även under smeknamnet ”Söderns Florens” och fullkomligt trollbinder besökare med sina utsmyckade fasader som pryds av änglar, helgon och madonnas. Det finns lika många restauranger och vinbarer som förtjusande kyrkor och små undangömda gränder, så vi hinner definitivt inte bli uttråkade. Vi får oss en introduktion till det historiska centrumet på en guidad stadsvandring och härefter har vi tid på egen hand. Provsmaka delikatesser som gelato, iskaffe och lokala bakelser eller slå dig ner för en utsökt pastarätt, rik på parmesan och färsk basilika. Ifall du är intresserad av historia kan du uppsöka ett av stadens museer som är välförsedda med fascinerande fynd.

Kvällens middag intas på egen hand, och att gå på restaurangjakt bland andra semesterfirare och lokalbor i de upplysta, små gränderna är ett rent och skärt nöje i sig. 

Bakelser från Lecce och vacker arkitektur i Apulien.
Bild: Skymning i Lecce och lokala bakelser från trakten

Dag 3: Båtutflykt med besök i grottan Zinzulusa och byn Otranto (F)

Idag ska vi få en upplevelserik och äventyrlig dag på havet, när vi ska ut på en båtresa till den mytomspunna grottan Zinzulusa. Vi färdas utmed kustlinjen söderut och när vi kan skymta den majestätiska öppningen i klippväggen utanför staden Castro, så kan vi konstatera att vi är framme vid utflyktens första stopp. Udda formationer och flera förgreningar i olika riktningar kan vi förvänta oss att se här. Grottans egendomliga utseende har även gett inspiration till dess namn. På regionens egna språk betyder Zinzuli trasa och då mineralavlagringar inuti grottan påminde om just hängande trasor, fick grottan på så vis sitt namn. Vi bjuds på lite förfriskningar ombord för att släcka törsten. 

Tillbaka på torra land fortsätter vi utflykten med att bege oss till Otranto som vi hittar allra längst ner på Italiens klack. En gång i historien var Otranto bysantinernas huvudsäte som stod emot ockupationer under flera år. Idag är det är en perfekt stad att besöka om man söker fridfulla stunder och avkoppling. Oavsett säsong når turistströmmarna inte riktigt hit, så vi kan skatta oss lyckliga över att få ha denna otroligt charmiga stad för oss själva. Det historiska centrumet, den sceniska strandpromenaden och de välbevarade byggnaderna, däribland katedralen Santa Maria Annunziata Otranto som är väl värd ett besök, håller oss ordentligt sysselsatta under eftermiddagen.

Mysiga gränder i Otranto och grottan Zinzulusa i Apulien.
Bild:
Mysiga gränder i Otranto och grottan Zinzulusa

Dag 4: Från Lecce till Alberobello via Ostuni och Polignano a Mare. Middag på hotellet i Alberobello (F, M)

Vi är nu halvvägs igenom vårt syditalienska äventyr och det har blivit dags för oss att packa väskorna på nytt. Från Lecce ska vi ta oss en bit uppåt längs den italienska klacken, till Alberobello. Under vår färd mellan de två städerna ligger sevärda och anmärkningsvärda platser och städer tätt, och vi ser till att utforska två av dem under färden; Ostuni och Polignano a Mare.

Grannstaden Ostuni – Den vita staden - bjuder på labyrinter av gränder, trappuppgångar, hus och små trädgårdar. Här, i staden med bländvita fasader, traskar vi tillsammans runt utan jakt och stress. Vi beundrar stadens enastående monument, där den gotiska katedralen från 1400-talet och biskopens palats ingår, och får tid till att utforska gömda gränder, fläckfria utsiktsplatser och caféer inbäddade i blomsterarrangemang. 

Den vita staden Ostuni i Italien.
Bild: Bländande vita fasader i Ostuni 

På vägen från Lecce hittar vi också den genuina och mysiga bergsbyn Pogliano a Mare. Med sin historiska stadskärna som nästan spricker av den stämningsfulla atmosfären och med otroliga utsikter över havet vore det nästan dåraktigt att passera Pogliano a Mare utan att hälsa på. Söker vi i turist- och historieböckerna lär vi inte fastna i flera sidors läsning om Pogliano a Mare, men tack vare Domenico Modugno och hans världsberömda låt ”Volare” har staden fått ett odödligt erkännande. Det var här som den prisbelönte, italienska sångaren föddes och levde med sin familj fram tills att han fyllde 7 år.

Pogliano a Mare i Apulien.
Bild: Kusten vid Pogliano a Mare

Sent på dagen ankommer vi till Alberobello och efter incheckningen på hotellet äter vi kvällens goda middag.

Dag 5: Stadsvandring i trullibyn Alberobello med lunch och vinprovning (F, L)

För att lära känna Alberobello är ett besök till den söta, sagolika trullibyn en nödvändighet – och såklart ett rent nöje. De små, vitkalkade husen med sina spetsiga cylindertak påminner inte om någon annan by. För sitt unika utseende har UNESCO valt att världsarvsförklara trullibyn och idag ska vi ta oss en noggrannare titt på några av de 1 400 hus som ryms i Alberobello.

Från håll smälter husen nästan in i varandra och skapar ett ljust hav av spetsar och kanter, men kommer man närmare kan man urskilja en mängd detaljer som sätter en personlig prägel på varje hus. Under vårt besök kommer vi bland annat kunna urskilja symboler på några av hustaken, symboler som sägs ha en övernaturlig betydelse. Vår guide berättar såklart allt om trullihusens historia och hemligheter, och så kan vi se fram emot att få beundra ett av husen inifrån när vi avslutar dagens utflykt med en trevlig lunch och vinprovning. Vinproduktionen har nämligen gått varm här i trullibyn, och under smakprovet av regionens viner lär vi oss mer om den ädla konsten från en kunnig producent, samtidigt som vi avnjuter en välsmakande lunch.

Trullibyn i Alberobello, Apulien.
Bild: Den egendomliga trullibyn

Efter lunch är resten av dagen fri till egna aktiviteter.

Dag 6: Ledig dag eller extra utflykt till grottstaden Matera (F)

Gårdagen spenderades vid randen av det hänförande Adriatiska havet, så för variationens skull reser vi inåt landet idag. Om du har köpt till dagens extrautflykt så är målet inget mindre än staden Matera, som hyllas som en av de mest märkvärdiga och unika platserna i hela landet. Det är dock först på senare år som staden har fått sitt välförtjänta erkännande: världsarvsförklarad av UNESCO år 1993 och utnämnd till Europeisk kulturhuvudstad år 2019.

Idag ska vi lära oss mer om denna faschinerande ort som inte lämnar någon oberörd. Med sin historia som går ända tillbaka till stenåldern, vilket gör det till en av världens idag äldsta aktiva städer, går vi här en guidad tur igenom de äldsta kvarteren i Sassi di Matera (Materas sten). Här bodde man i grottbostäder ända fram till 50-talet, och familjerna och deras djur delade samma yta i grottorna. Efter andra världskriget blev Matera utsett till ”Italiens skam”, på grund av den enorma fattigdom och höga barnadödlighet som rådde. Italienska staten bestämde sig då för att skapa ett urbanskt projekt som innebar att man tvångsförflyttade invånarna i grottstaden till nybyggda moderna lägenhetskomplex och förorter utanför Matera. Vår lokalguide som är uppvuxen här kommer ta oss med på en känslosam vandring där guiden berättar om sina mor- och farföräldrar som var med om denna tvångsförflyttning. Idag har denna fantastiska kulturpärla fått ett rejält lyft, och många av grottorna har byggts om till unika lyxhotell och moderna boenden - men prislappen är inte för alla. Matera har blivit en av Italiens mest spännande orter att besöka.

Materas historiska kvarter, som vi kommer besöka, är ett sammelsurium av grottor, trappor och piazzor. Den gamla stadsdelen, som rymmer allt från grottbostäder till kyrkor, kloster och vattenkanaler, delas in i två områden: Sassi Barisano och Sasso Caveoso. Vi kommer att promenera mycket upp och ner, och det krävs bekväma skor, något på huvudet och en vattenflaska om det blir en varm dag. De kuperade gatorna ger oss en del motion, men vi kommer att vara uppslukade av berättelsen om de 20 000 människor som, mot sin vilja, var tvungna att lämna sina hem och flytta till nya hus i den modernare delen av Matera.

Grottstaden Matera i Apulien,Italien.
Bild: Matera i solnedgången

När vi kommer tillbaka till vårt hotell har vi resten av dagen på egen hand.

Dag 7: Utflykt till byn Trani och Castel del Monte (F)

Norr om Alberobello, vid kusten, breder staden Trani ut sig. På 1000-talet blomstrade denna hamnstad och idag lockar den till besök med sin inbjudande hamn och historiska, romerska katedral. Belägen i vattennära miljöer är denna utsökta byggnad från 1100-talet en påfallande syn för ögat. Katedralen är byggd i en rosaskimrande sandsten och dess klocktorn mäter hela 60 meter från marken.
 

Den havsnära staden Trani i Apulien, Italien.
Bild:
Trani med sin vackra hamn

Från Trani åker vi inåt i landet, i riktning mot den världsarvsförklarade borgen Castel del Monte. Att UNESCO har valt att uppmärksamma och prisa denna borg kan förklaras med borgens unika och originella design som påminner om en krona. Byggnationen av Castel del Monte påbörjades under tidigt 1200-tal och den medeltida, och idag mytomspunna, borgen klär sig fantastiskt i den gotiska stilen. Själva placeringen av borgen är en uppseendeväckande syn i sig, då den ensam på sin kulle övervakar den täta skogen och de fantastiskt gröna vidderna som omsluter borgen. Teorierna om vad Castel del Monte användes till är flera, och under vårt besök kommer vi att bli bekanta med ett par av dem.   

Efter en dag i vackra miljöer återvänder vi till slut till vårt hotell, varifrån vi fortsätter kvällen på egen hand.

Dag 8: Hemresa från Bari flygplats (F,L)

Vi har kommit fram till resans allra sista dag och idag står ett besök i Apuliens regionhuvudstad Bari på schemat. Vi går en promenad i staden och upplever dess gamla charmiga centrum, som är en riktig labyrint av smala gator och monument. Vi njuter av en avslutande gemensam lunch och när vi har insupit det sista härliga och vackra som Apulien har att erbjuda på den här resan, kliver vi ombord på bussen som ska ta oss till flygplatsen.

Karta

Geografisk karta över Apulien, Italien.

 

Väder

SE VÄDRET FÖR ALBEROBELLO

För att se uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se.

Väderprognos för Alberobello i Apulien, Italien.

Fakta om Apulien

Var ligger Apulien?

Många är bekanta med uttrycket ”Italiens klack”, men få verkar känna till regionen som faktiskt ligger placerad där. Klacken, eller Apulien som är namnet på regionen, hittar du i sydöstra Italien. Förutom de två kända haven Adriatiska havet och Joniska havet angränsar Apulien till regionerna Molise, Kampanien samt Basilicata.
Från norr till söder mäter regionen 230 km och hela dess area uppges ligga på 19 345 kvadratmeter.  

Hur många bor här?

I regionen Apulien bor det omkring 4 miljoner människor, varav ca 323 000 är bosatta i huvudstaden Bari.

Hur är klimatet?

Apulien präglas av ett Medelhavsklimat som i sin tur utmärker sig för att ge varma, soliga somrar och milda, regniga vintrar. Det är sällsynt med snöfall i Apulien – senast det inträffade var i januari 2019 – vilket inte är så underligt då regionen är en av de varmaste och torraste i hela landet.  

Hur tar jag mig runt?

Tidigare har det varit svårt för turister och besökare att ta sig runt i regionen med enbart offentlig transport, men idag är det annorlunda, tack vare finansiering från EU. Glöm att du behöver förlita dig på dina egna körkunskaper när du idag kan transportera dig mellan de stora städerna med tåg.
Bari, Materna, Aberobello och Lecce har alla en tågstation och det är sällan som du behöver byta tåg på vägen. Ska du däremot ut på landsbygden eller till de mindre städerna i Apulien kan en bil komma väl till hands.

Visste du att…

…Apulien på italienska heter Puglia? Det italienska namnet har sitt ursprung i det latinska ordet Apluvia, som betyder “land utan regn”.

Andra liknande resor

Trustpilot