Skip to main content

Apulien – Italiens hemliga hörn

8 dagar - pris per person från
18 995:-
Fullbokad resa

Res genom Apulien 2024 – En outforskad del av Italien som har allt

Det autentiska och äventyrliga Syditalien är en välbevarad hemlighet som har lyckats hålla sig borta från de stora turistströmmarna. Vi kan därför skatta oss lyckliga över att få utforska denna välbärgade region i lugn och ro. Med sitt vidsträckta kustlandskap finner vi här några av de mest förtrollande stränderna i Medelhavsområdet. Den kristallklara Adriatiska och Joniska havet omfamnar Apuliens kust, och dess stränder sträcker sig i en nästan oändlig rad av gyllene sand och dramatiska klippor.

Vad vi snabbt kommer att bli varse är att Apulien är så mycket mer än bara sol och hav. Regionens arkitektoniska arv är verkligen en vandring genom historien. De pittoreska byarna, särskilt Alberobello med sina unika trullihus, fascinerar och tar oss tillbaka i tiden, och de vittnar också om Apuliens rika historia. Du som älskar mat och vin kommer att garanterat att trivas i Apulien, som nästan får betraktas som ett gastronomiskt paradis. Den lokala smakerna är en riktig fest för smaklökarna, med färska skaldjur, saftiga oliver och rika ostar som ackopanjeras av några av Italiens mest uppskattade viner som exempelvis Primitivo och Negroamaro. De ljuvliga dofterna av färsk pasta och lokala örter sveper genom de smala gränderna och bjuder in till en kulinarisk resa som vi sent kommer att glömma, och en vinprovning bland de böljande vinodlingarna blir en minnesvärd upplevelse för alla som uppskattar ett gott årgångsvin.

Med basen i charmiga Martina Franca letar vi oss långt ner på Italiens klack och under resans gång väntar världsarvsklassade barockstäder, fylliga viner och en helt unik grottstad. Historiska kyrkor, slott och antika ruiner berättar om regionens mångsidiga förflutna, och att utforska dessa platser är som att bläddra igenom sidorna i en historia som sträcker sig över århundraden.

Det som gör Apulien om möjligt ännu mer oförglömligt är den avslappnade atmosfär som råder här, och likaså den genuina gästfriheten hos lokalinvånarna. Bortom Italiens överbelastade turistorter kan vi verkligen passa på att uppskatta den lugna och autentiska italienska livsstilen.

Upplev en del av Italien med något helt nytt att erbjuda – välkommen till Apulien!

Därför ska du resa med oss på rundresa i Apulien:

  • Besök i trullibyn Alberobello och charmiga Polignano a Mare
  • Fantastisk arkiktektur i barockstaden Lecce – Söderns Florens
  • Rustik middag på lokal lantgård
  • Lokala delikatesser och utsökta vyer
  • I gott sällskap med svensktalande reseledare

Öppna Apuliens skattkista av charmerande städer

På vårt syditalienska äventyr är en av de största sevärdheterna den egendomliga trullibyn. Likt namnet påminner byns utseende om en trollby och vi får möjligheten att fascineras av de små husen från insidan såväl som utsidan. Medan Alberobello må vara den mest beryktade staden i Apulien, är det inte så många som känner till att regionen ger plats åt desto fler genuina pärlor till byar och städer av olika storlekar. Barockstaden Lecce, den vita staden Ostuni och Pogliano a Mare är några av dem, och efter resan kommer det bli svårt att välja ut en favorit.

Ett glas till, tack!

Apulien är vida känt för sin rika vinproduktion och mångfald av druvsorter. Regionens soliga klimat och närhet till havet skapar optimala förhållanden för vinodling, och därför är det inte konstigt att vår destination har blivit en betydande producent av kvalitetsviner. Förutom sina välkända röda och vita viner har Apulien även blivit känt för sina friska och fruktiga roséviner. De är populära under de varma sommarmånaderna och har blivit ett eftertraktat alternativ på vinlistor runt om i världen. Välsmakande viner och italienska läckerheter samsas här med både konst, kultur och historia – ett bättre upplägg än så går knappast att få!

Historiska sevärdheter av unika mått

En av resans verkliga höjdpunkter är den sista dagen innan hemresan, då vi besöker den helt och hållet unika grottstaden Matera. Det är en av de äldsta befolkade städerna i världen, och bebyggelsen i grottorna går tillbaka över 9 000 år. Staden har överlevt olika civilisationer, inklusive romarna, bysantinerna och normanderna. Här bekantar vi oss med Sassi di Matera (Stenarna i Matera), som är en samling av grottor, klipphus och historiska byggnader som är hugget direkt ur kalkstensklipporna, och det blir ett perfekt avslut på en händelserik gruppresa.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Neapel och middag på lokal restaurang (M)
Dag 2: Besök i historiska Trani och transfer till Martina Franca (F)
Dag 3: Kustidyll i Bari och Pogliano a Mare (F)
Dag 4: Vingårdsbesök med provsmakning och trullibyn Alberobello (F)
Dag 5: Stadsrundtur och egentid i barockstaden Lecce (F)
Dag 6: Ledig dag för egna upplevelser och rustik lantgårdsmiddag (F, M)
Dag 7: Apuliens vita städer Ostuni och Locorotondo med lunch (F, L)
Dag 8: Grottstaden Matera, transfer till Neapel och hemresa (F)

F = Frukost L = Lunch M = Middag

Vänligen notera att de hotell som är kopplade på den här resan endast är vägledande och att ändringar till likvärdiga hotell av motsvarande standard kan förekomma. En fullständig hotellista skickas ut i samband med avresebrevet 10–14 dagar innan avresa.

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Neapel och middag på lokal restaurang (M)

Efter ankomsten till Neapel åker vi med transferbussen och vår reseledare till hotellet. Vår första middag i Italien kommer att bestå av en äkta napolitansk pizza som vi intar på en lokal restaurang, och det är nu vi på riktigt känner av den italienska stämningen som ska omge oss på hela resan. 

Dag 2: Besök i historiska Trani och transfer till Martina Franca (F) 

Efter frukosten på hotellet ska vi ta oss österut till Apuliens vackra omgivningar. Vi hoppar sedan in i bussen som ska ta oss till vårt slutmål för dagen, den lilla pittoreska staden Martina Franca. När vi kör från Italiens västra kust till den östra hinner vi få en första fläkt av Italiens miljöer, och vårt första stopp på färden blir i kuststaden Trani.
 

Bild:
Charmiga Trani med katedralen och fiskebåtarna i hamnen

Staden är bland annat känd för sin vackra hamn, sina många historiska monument och sina arkitektoniska skatter. En av höjdpunkterna är otvivelaktigt Cattedrale di San Nicola Pellegrino, stadens stora katedral. Byggd under 1100-talet och belägen vid havet karaktäriseras katedralen av sina eleganta linjer och rosa färgton. Här i kyrkan ska kvarlevorna av helgonet San Nicola finnas, och att kyrkan anses vara ett mästerverk inom romansk arkitektur är inte svårt att förstå när man får se den på nära håll. Förutom katedralen är även Castello di Trani ett av stadens dragplåstet. Slottet byggdes på 1200-talet med en imponerande utsikt över vattnet, och det fungerade både som försvarsborg och residens för olika adelsfamiljer genom åren.


Bild:
Martina Franca blir vårt hem för de kommande dagarna – inte oss emot!

På egen hand kan vi besöka katedralen, slottet eller bara ta en promenad och en härlig lunch i hamnen. Vi tar sedan plats i bussen för att fortsätta vår resa söderut och inåt landet. Väl framme i den ljuvligt charmerande byn Martina Franca checkar vi in på vårt hotell.

Dag 3: Kustidyll i Bari och Polignano a Mare (F)

Godmorgon Apulien! I dag tar vi oss an två av den apuliska kustens mest omtyckta pärlor – regionhuvudstaden Bari och den betydligt mindre kuststaden Pogliano a Mare. Vi inleder med ett besök i huvudstaden, som under åren har genomgått något av en förvandling från en liten fattig hamnstad med lite dåligt rykte till dagens charmerande storstad. Ett av de mest fängslande områdena i Bari är den gamla stadsdelen, Bari Vecchia. Här slingrar sig smala gränder genom ett labyrintiskt nätverk där historier från förr verkar vänta runt varje hörn, och vi undersöker de gamla kvarteren tillsammans under vår stadsrundtur. Dessutom stöter vi även här ihop med helgonet från Trani, San Nicola. Stadens basilika är uppkallad efter honom och återfinns i Bari Vecchia. En annan höjdpunkt är den livliga strandpromenaden, Lungomare Nazario Sauro, som erbjuder en härlig plats där vi kan promenera längs havet, njuta av det klara vattnet och beundra båtarna som guppar i horisonten.

Det är även i Bari som vi börjar vässa kunskaperna om Apuliens gastronomi. Här besöker vi en pastaria där vi ges en introduktion i hur man tillverkar den för området typiska orrechiettepastan. Namnet? Det har de förstås fått tack vare sitt karaktäristiska utseende i form av små öron. Små grytor har ju också öron, som man brukar säga...


Bild:
En promenad längs Baris gator sitter fint innan vi lär oss den italienska pastakonsten

Med sin historiska stadskärna som nästan spricker av stämningsfull atmosfär och med otroliga utsikter över havet vore det nästan dåraktigt att passera Polignano a Mare utan att hälsa på. Söker vi i turist- och historieböckerna lär vi inte fastna i flera sidors läsning om Polignano a Mare, men tack vare Domenico Modugno och hans världsberömda låt Volare har staden fått ett odödligt erkännande. Det var här som den prisbelönte, italienska sångaren föddes och levde med sin familj under sina första sju år.


Bild: Den välkända viken Lama Monachile omges av Polignano a Mares klippor och hus 

I Polignano a Mare sjunker våra axlar och pulsen lugnar sig. Här gör ljuset, färgerna och den friska havsbrisen sitt för att välkomna besökare. Vi får tid att känna atmosfären och uppleva staden där den ena panoramavyn överträffar den andra. Den som vill kan också passa på att ta ett dopp i den klassiska badviken Lama Monachile.

Från Polignano a Mare kör vi sedan tillbaka till Martina Franca, där vi har kvällen att tillbringa på egen hand i vår nya hemort. 

Dag 4: Vingårdsbesök med provsmakning och trullibyn Alberobello (F)

På dagens schema står en av resans verkliga höjdpunkter. Inledningsvis tar vi oss an Apuliens vinproduktion. Vi besöker en lokal vingård utanför Alberobello, Cantina Masseria Torricella, där vi först blir runtvisade bland odlingarna innan vi får lära oss mer om själva produktionen. Sist men inte minst väntar förstås provsmakningen – det allra viktigaste. 


Bild:
 Primitivo, Negroamaro, Nero di Troia eller Malvasia Nera – vilken är din bästa apuliska druva?

När vi valt vår favoritdruva och kanske köpt med oss en flaska eller två går sedan färden mot Alberobello och den söta, sagolika trullibyn – en nödvändighet på besök i Apulien, och såklart också ett rent nöje. De små vitkalkade husen med sina spetsiga cylindertak påminner inte om något annat. För sitt unika utseende har UNESCO valt att världsarvsförklara trullibyn och idag ska vi ta oss en noggrannare titt på några av de 1 400 hus som ryms i Alberobello.

Trullihusens historia går tillbaka till 1400-talet. Det som gör dem unika är att de traditionellt byggdes utan användning av murbruk, vilket gjorde att de kunde rivas snabbt när skatteindrivarna kom på inspektion. Den speciella byggtekniken blev en succé och användes också för att skapa enkla, temporära bostäder för människor som arbetade inom jordbruket.


Bild: Den egendomliga trullibyn med sina karaktäristiska vita hus och spetsiga tak

När vi ser byn på håll smälter husen nästan in i varandra och skapar ett ljust hav av spetsar och kanter, men när vi kommer närmare kan man urskilja en mängd detaljer som sätter personlig prägel på varje hus. Under vårt besök lär vi oss bland annat att kunna urskilja symboler på några av hustaken – symboler som faktiskt sägs ha en övernaturlig betydelse. Vår lokalguide berättar såklart allt om trullihusens historia och hemligheter, och det är fascinerade som vi återvänder hemåt efter en dag bland de sagolika trullihusen.

Dag 5: Stadsrundtur och egentid i barockstaden Lecce (F)

Det har blivit hög tid för oss att lära känna Lecce – en stad som bara i sig är värd en hel resa till Apulien. På senare år har Lecce fått ta emot all den uppmärksamhet och beröm som staden förtjänar. För några år sen hamnade Lecce på listan över världens 10 bästa destinationer att besöka enligt den framstående reseguiden Lonely Planet, och det är inte utan att vi förstår varför. Staden är i ett beundransvärt gott skick, och en promenad genom gamla stan känns utan tvekan som en tidsresa till barockens tid.


Bild:
 Stadspromenad och egentid i Lecce är en ren dröm

Lecce går under smeknamnet söderns Florens och fullkomligt trollbinder sina besökare med de många utsmyckade fasaderna som pryds av änglar, helgon och madonnor. Vi får en introduktion till det historiska centrumet på en guidad stadsvandring, och därefter intas dagens lunch på egen hand. Det finns lika många restauranger och vinbarer som förtjusande kyrkor och små undangömda gränder, så vi hinner definitivt inte bli uttråkade – att gå på restaurangjakt bland andra semesterfirare och lokalbor i de små gränderna är inget annat än ett rent och skärt nöje. Efter lunchen har vi tid till egna upplevelser, då vi till exempel kan passa på att provsmaka delikatesser som gelato, iskaffe och lokala bakelser, eller kanske hinna med något av stadens häftiga museer fyllda av fascinerande fynd.


Bild: Lecces vackra vyer avnjuts bäst i kombination med en (eller kanske flera) lokala bakelser

Dag 6: Ledig dag för egna upplevelser och rustik lantgårdsmiddag (F, M)

På denna lediga dag har vi möjlighet att själva styra över vårt dagsprogram. Vår hemort Martina Franca gör sig väl för en slö dag i njutningens tecken, oavsett om du vill stanna på hotellet eller promenera in till stadens centrum. Det stora torget Piazza Plebiscito utgör hjärtat av Martina Franca, och det omges av imponerande byggnader och kaféer. Det är en populär plats för lokalbefolkningen att samlas och njuta av atmosfären, och här är det lätt att smälta in i vardagslunken. Den som eftersöker fridfullt lugn kan besöka Villa Communale di Martina Franca – en stor offentlig trädgård som passar perfekt för en skön promenad. 

Den som istället gärna ger sig ut på egna äventyr kan använda dagen för att ta sig iväg till ytterligare någon av regionens storheter. Inom två–tre mils avstånd kan du hitta den imponerande grottan Grotte di Castellana och keramikstaden Grottaglie som dryper av charm. Cirka 15 kilometer från Martina Franca finns även naturreservatet Bosco delle Pianelle – perfekt för dig som längtar efter vacker natur. Dagen är full av möjligheter!

Kvällen avslutas med att vi tillsammans tar sikte på en lokal masseria – en herrgård ute på landsbygden, där vi blir serverade en vällagad syditaliensk måltid. Buon appetito!

Dag 7: Apuliens vita städer Ostuni och Locorotondo med lunch (F, L)

Vi är nu halvvägs igenom vårt äventyr längs den italienska klacken, och i dag tar står våra två vita grannstäder Ostuni och Locorotondo på agendan.

Det bländande vackra Ostuni bjuder på labyrinter av gränder, trappuppgångar, hus och små trädgårdar. Här, i staden med skinande vita fasader, traskar vi tillsammans runt utan stress på en orienterande promenad. Vi beundrar stadens enastående monument, där den gotiska katedralen från 1400-talet och biskopens palats är de allra mest prominenta, och utöver det får vi tid till att utforska gömda gränder, betagande utsiktsplatser och kaféer inbäddade i blomsterarrangemang på egen hand. 


Bild: Bländande vita fasader i Ostuni

Vi tar oss sedan vidare till vårt nästa stopp, Locorotondo i Itriadalen, som i folkmun sägs vara Apulien allra vackraste stad. Locorotondo välkomnar oss med sitt mysiga centrum, sin avslappnade atmosfär och sina fina vyer, och det är inte konstigt att staden har fått smeknamnet Itriadalens balkong. På grund av de vita fasaderna påminner staden vid första anblicken om Ostuni, men den annorlunda byggstilen gör att staden blir sin egen. Stadsbilden kännetecknas av rektangulära, smala hus med spetsiga sadeltak, och här slås vi av skillnaderna jämfört med Alberobellos trullihus. I Locorotondo får vi tid till en gemensam lunch på en lokal restaurang innan färden går hem till Martina Franca igen. 


Bild:
Locorotondos vackra gränder får det att klia i kamerafingrarna

Dag 8: Grottstaden Matera, transfer till Neapel och hemresa (F)

I dag har det blivit dags att packa väskorna och lämna Martina Franca bakom oss. Ett av de två målen för vår sista dag i Apulien är inget mindre än staden Matera, som hyllas som en av de mest märkvärdiga och unika platserna i hela Italien. Däremot är det först på senare år som staden har fått sitt välförtjänta erkännande; världsarvsförklarad av UNESCO år 1993 och utnämnd till europeisk kulturhuvudstad år 2019.

Denna fantastiska kulturpärla beskrivs bäst som en grottstad, vilket avslöjas i dess italienska namn: Sassi de Matera, som direktöversätts till Materas sten. Ända sedan stenåldern har grottorna använts som hem åt människor av olika kulturer och ursprung, vilket gör Matera till en av de tidigast bebodda städerna i Italien. Den historiska stadsdelen som rymmer allt från grottbostäder och kyrkor till kloster och kanaler delas in i två områden; Sassi Barisano och Sasso Caveoso. Vi tar rygg på vår duktiga lokalguide som bland annat ger oss detaljerna om den dramatiska utvecklingen som ägde rum här på 1950-talet, då den italienska staten betraktade grottbostäderna som en hälsorisk och därför tvingade tusentals invånare att ge upp sina hem och flytta.


Bild:
 I Materas helt och hållet unika grottor har människor levt i tusentals år

De kuperade gatorna får våra ben att jobba lite extra hårt, men vi kommer att ha fullt upp med att fokusera på berättelsen om de 20 000 människor som mot sin vilja fick flytta in i nya hus i den modernare delen av Matera. På senare år har en del av grottorna omvandlats till moderna hem och lyxhotell – men prislappen är sannerligen inte för alla. När vi spanat in grottorna som rymmer både bostäder och kyrkor tar vi oss med bussen ut till bergslandskapet vid området Chiese Rupestre. Här ges vi en spektakulär utsikt över Matera, och på håll slås vi av hur olika bilder man kan få av en stad om man bara justerar avståndet lite. Det är också här ute som många av de ursprungliga grottorna låg, och dessutom var det här man spelade in ett antal olika scener till filmen Passion of the Christ (2004) – inklusive Jesu korsfästelse.


Bild:
 Solnedgång över Matera inifrån en av de häftiga grottorna

Vi kör sedan den sista biten till flygplatsen i Neapel. Det är mycket möjligt att vår kärlek till Apulien inte kommer att gå över i första taget, och oddsen är goda att vi kommer att återse Italiens klack för ännu ett fantastiskt besök. Arrivederci!

Karta

Geografisk karta över Apulien, Italien.

 

Väder

SE VÄDRET FÖR ALBEROBELLO

För att se uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se.

Väderprognos för Alberobello i Apulien, Italien.

Fakta om Apulien

Var ligger Apulien?

Italiens välbekanta form som en tjusig klacksko har knappast undgått någon, men ändå är det få som har koll på regionen som ligger belägen just på landets klack. Klacken, eller Apulien som är regionens namn, hittar du i sydöstra Italien. Förutom de två kända haven Adriatiska havet och Joniska havet angränsar Apulien till de tre regionerna Molise, Kampanien och Basilicata. Från norr till söder mäter regionen 230 kilometer, och dess totala area uppges ligga på 19 345 kvadratmeter.  

Hur många bor här?

I regionen Apulien bor det omkring 4 miljoner människor, varav cirka 323 000 är bosatta i huvudstaden Bari.

Hur är klimatet?

Apulien präglas av ett medelhavsklimat som i sin tur utmärker sig för att ge varma, soliga somrar och milda, regniga vintrar. Det är sällsynt med snöfall i Apulien, vilket inte är så underligt då regionen är en av de varmaste och torraste i hela landet – men nog händer det emellanåt. Vi reser under vår och höst då genomsnittstemperaturen ligger på behagliga 20–25 grader.

Hur tar jag mig runt?

Tidigare har det varit svårt för turister och besökare att ta sig runt i regionen med enbart offentlig transport, men idag är det annorlunda, tack vare finansiering från EU. Reser du på egen hand behöver du alltså inte förlita dig på dina egna körkunskaper, för idag kan du transportera dig mellan de stora städerna med tåg. Bari, Materna, Aberobello och Lecce har alla tågstationer och det är sällan som du behöver byta tåg på vägen. Ska du däremot ut på landsbygden eller till de mindre städerna i Apulien kan en bil (eller buss) komma väl till hands.

Visste du att…

…Apulien på italienska heter Puglia? Det italienska namnet har sitt ursprung i det latinska ordet apluvia, som betyder land utan regn.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
14/9 - 21/9Se flygtider Stockholm - ArlandaApulien – Italiens hemliga hörn18 995:-Fullbokad

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats? Vi kan undersöka möjligheten för anslutningsflyg!

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm–Neapel t/r inkl. transfer
• 1 natt på 3* hotell i Neapel
• 6 nätter på 4* hotell i Martina Franca
• 7 x frukost
• 1 x lunch på restaurang 
• 1 x middag på restaurang
• 1 x lantgårdsmiddag
• Vinprovning
• Utflykter och transport enligt program
• Entréer: Catedral de la Asunción de Santa María och Basilica di Santa Croce i Lecce
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 2 995 kr
• Stadsskatt, cirka €15/person (betalas direkt till hotellen)
• Platsbeställning på en av de första 3–4 raderna i bussen vid utflykter och transfers, 200 kr
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring*
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post) 

*Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa.

Hotell

Andra liknande resor