Skip to main content

Apulien – Italiens hemliga hörn

Status:
Återkommer 2024

Res genom Apulien 2024 - En outforskad del av Italien som har allt

Det autentiska och äventyrliga Syditalien är en välbevarad hemlighet som har lyckats hålla sig borta från de stora turistströmmarna. Vi kan därför skatta oss lyckliga över att få utforska denna välbärgade region i lugn och ro. Med utgång från Alberobello letar vi oss långt ner på Italiens klack och under resans gång väntar mytomspunna grottor, världsarvsklassade städer och fylliga viner.

Upplev en del av Italien som få andra har upplevt – välkommen till Apulien!   

Därför ska du resa med oss på rundresa i Apulien:

  • Besök i trullibyn och charmiga Polignano a Mare
  • Barockstaden Lecce – även känd som ”Söderns Florens”
  • Båtutflykt till sägenomspunna grottan Zinzulusa
  • Lokala delikatesser och utsökta vyer  

Vi öppnar Apuliens skattkista

På vårt syditalienska äventyr är en av de största sevärdheterna den egendomliga trullibyn. Likt namnet påminner byns utseende om en trollby och vi får möjligheten att fascineras av de små husen från såväl utsidan som insidan - och av alla platser i Italien har vi här en inbjudan till en vinprovning som ger oss en fin introduktion till lokala viner från trakten.  

Alberobello må vara den mest beryktade staden i Apulien, men vad få känner till är att regionen ger plats åt många fler genuina pärlor till byar. Barockstaden Lecce, den vita staden Ostuni och Locorotondo - klassad som en av Italiens vackraste städer - är några av dem, och efter resan kommer det bli svårt att välja ut en favorit. Fylliga viner och italienska rätter turas om med konst, kultur och historia – ett bättre upplägg än så går knappast att få!  

Kort dagsprogram för resan till Apulien:

Dag 1: Ankomst till Brindisi flygplats. Incheckning och fritid i Lecce og middag på hotellet (M)
Dag 2: Stadsvandring i Lecce med lunch. Ledig eftermiddag (F, L)
Dag 3: Båtutflykt med besök i grottan Zinzulusa og byn Otranto (F)
Dag 4: Den vita staden Ostuni and Locorotondo med lunch och vinprovning (F, L, M)
Dag 5: Stadsvandring i trullibyn i Alberobello. Besök i Polignano a mare (F)
Dag 6: Stadsvandring i Bari. Ledig eftermiddag (F)
Dag 7: Utflykt till oljemölla med oljeprovning. Besök i byn Trani och slottet Castel del Monte (F)
Dag 8: Hemresa från Bari flygplats (F)

F = Frukost  L = Lunch M = Middag

OBS! Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. 

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Brindisi flygplats. Incheckning och middag på hotellet i Lecce (M)

Vi landar mjukt och säkert på flygplatsen i Brindisi, Apuliens provinshuvudstad. Efter att vi har hämtat vårt bagage och samlats hos vår reseledare har det blivit dags för oss att åka söderut, mot Lecce, där vi har mycket att utforska. Vi checkar in på vårt hotell där vi ska spendera de nästkommande nätterna, installerar oss på våra rum och sen har vi tid till avslappning på rummet eller uppleva staden innan vi möts igen till middag på hotellet.

Dag 2: Stadsvandring i Lecce och ledig eftermiddag (F, L)

Idag ger vi oss ut för att lära känna Lecce – en stad som bara i sig är värd en hel resa till Apulien. På senare år har Lecce fått ta emot all den uppmärksamhet och beröm som staden förtjänar. Så sent som år 2010 hamnade Lecce på listan över världens 10 bästa destinationer att besöka enligt den framstående reseguiden Lonely Planet. Vi förstår såklart anledningen bakom detta beslut, då staden är i ett beundransvärt gott skick. En promenad i den gamla stadsdelen känns utan tvekan som en tidsresa till barockens tid.

Lecce går även under smeknamnet ”Söderns Florens” och fullkomligt trollbinder besökare med sina utsmyckade fasader som pryds av änglar, helgon och madonnas. Vi får oss en introduktion till det historiska centrumet på en guidad stadsvandring. Därefter äter vi lunch på en av staden många restauranger. Efter lunchen har du tid till egna upplevelser, provsmaka delikatesser som gelato, iskaffe och lokala bakelser eller ifall du är intresserad av historia kan du uppsöka ett av stadens museer som är välförsedda med fascinerande fynd.

Kvällens middag intas på egen hand. Det finns lika många restauranger och vinbarer som förtjusande kyrkor och små undangömda gränder, så vi hinner definitivt inte bli uttråkade. Det att gå på restaurangjakt bland andra semesterfirare och lokalbor i de upplysta, små gränderna är ett rent och skärt nöje i sig. 

Bakelser från Lecce och vacker arkitektur i Apulien.
Bild: Skymning i Lecce och lokala bakelser från trakten

Dag 3: Båtutflykt med besök i grottan Zinzulusa och byn Otranto (F)

Idag ska vi få en upplevelserik och äventyrlig dag på havet, när vi ska ut på en båtresa till den mytomspunna grottan Zinzulusa. Vi färdas utmed kustlinjen söderut och när vi kan skymta den majestätiska öppningen i klippväggen utanför staden Castro, så kan vi konstatera att vi är framme vid utflyktens första stopp. Udda formationer och flera förgreningar i olika riktningar kan vi förvänta oss att se här. Grottans egendomliga utseende har även gett inspiration till dess namn. På regionens egna språk betyder Zinzuli trasa och då mineralavlagringar inuti grottan påminde om just hängande trasor, fick grottan på så vis sitt namn.

Tillbaka på torra land fortsätter vi utflykten med att bege oss till Otranto som vi hittar allra längst ner på Italiens klack. En gång i historien var Otranto bysantinernas huvudsäte som stod emot ockupationer under flera år. Idag är det är en perfekt stad att besöka om man söker fridfulla stunder och avkoppling. Oavsett säsong når turistströmmarna inte riktigt hit, så vi kan skatta oss lyckliga över att få ha denna otroligt charmiga stad för oss själva. Det historiska centrumet, den sceniska strandpromenaden och de välbevarade byggnaderna, däribland katedralen Santa Maria Annunziata Otranto som är väl värd ett besök, håller oss ordentligt sysselsatta under eftermiddagen. Både eftermiddagen och kvällen är på egen hand.

Mysiga gränder i Otranto och grottan Zinzulusa i Apulien.
Bild:
Mysiga gränder i Otranto och grottan Zinzulusa.

Dag 4: Ostuni och Locorotondo med lunch och vinprovning. Middag på hotellet i Alberobello (F,L,M)

Vi är nu halvvägs igenom vårt syditalienska äventyr och det har blivit dags för oss att packa väskorna på nytt. Från Lecce ska vi ta oss en bit uppåt längs den italienska klacken, till Alberobello. Under vår färd mellan de två städerna ligger sevärda och anmärkningsvärda platser och städer tätt, och vi ser till att utforska två av dem under färden; Ostuni och Locorotondo.

Grannstaden Ostuni – Den vita staden - bjuder på labyrinter av gränder, trappuppgångar, hus och små trädgårdar. Här, i staden med bländvita fasader, traskar vi tillsammans runt utan jakt och stress. Vi beundrar stadens enastående monument, där den gotiska katedralen från 1400-talet och biskopens palats ingår, och får tid till att utforska gömda gränder, fläckfria utsiktsplatser och caféer inbäddade i blomsterarrangemang. Nästa stopp är Locorotondo i Itriadalen, som i folkmun sägs vara Apulien vackraste stad.

Den vita staden Ostuni i Italien.
Bild: Bländande vita fasader i Ostuni.

Locorotondo välkomnar oss med sitt mysiga centrum, avslappnade atmosfär och fina vyer som omger staden. Inte konstigt att Locorotondo har fått smeknamnet "Itria Valleys balkong". På grund av den ljusa vita färgen så påminner, vid första anblicken, staden oss om Ostuni men den annorlunda byggstilen gör att staden blir sin egen. Stadsbilden kännetecknas av rektangulära, smala hus med spetsiga sadeltak, ganska annorlunda från t ex Alberobellos runda trullihus som vi har turen att få uppleva imorgon. Som tur är är dagen inte slut än vi ska också besöka en vingård. Vi får en rundtur på gården och så kommer vi även att få smaka på deras viner och en god lunch med olika lokala specialiteter.

Sen eftermiddag ankommer vi till Alberobello och efter incheckningen på hotellet äter vi kvällens goda middag.

Dag 5: Stadsvandring i trullibyn Alberobello. Polignano a Mare (F, L)

För att lära känna Alberobello är ett besök till den söta, sagolika trullibyn en nödvändighet – och såklart ett rent nöje. De små, vitkalkade husen med sina spetsiga cylindertak påminner inte om någon annan by. För sitt unika utseende har UNESCO valt att världsarvsförklara trullibyn och idag ska vi ta oss en noggrannare titt på några av de 1 400 hus som ryms i Alberobello.

Från håll smälter husen nästan in i varandra och skapar ett ljust hav av spetsar och kanter, men kommer man närmare kan man urskilja en mängd detaljer som sätter en personlig prägel på varje hus. Under vårt besök kommer vi bland annat kunna urskilja symboler på några av hustaken, symboler som sägs ha en övernaturlig betydelse. Vår guide berättar såklart allt om trullihusens historia och hemligheter.

Trullibyn i Alberobello, Apulien.
Bild: Den egendomliga trullibyn

Vi säger farväl till trulli-husen i Alberobello och fortsätter österut mot havet och den mysiga kuststaden Pogliano a Mare. Med sin historiska stadskärna som nästan spricker av den stämningsfulla atmosfären och med otroliga utsikter över havet vore det nästan dåraktigt att passera Pogliano a Mare utan att hälsa på. Söker vi i turist- och historieböckerna lär vi inte fastna i flera sidors läsning om Pogliano a Mare, men tack vare Domenico Modugno och hans världsberömda låt ”Volare” har staden fått ett odödligt erkännande. Det var här som den prisbelönte, italienska sångaren föddes och levde med sin familj fram tills att han fyllde 7 år.

Pogliano a Mare i Apulien.
Bild: Kusten vid Pogliano a Mare

I Polignano a Mare sjunker våra axlar och pulsen lugnar sig. Här gör ljuset, färgerna och den friska havsbrisen för att välkomna besökare. Vi får tid att känna atmosfären och uppleva staden där den ena panoramavyn överträffar den andra. Från Polignano a Mare kör vi till Bari och checkar in på vårt hotell. Kvällen är ledig till egna upplevelser.

Dag 6: Stadsvandring i Bari (F)

Vi vaknar upp i Bari och idag ska vi utforska denna intressanta provinshuvudstad. Bari har gått igenom lite av en förändring och har förvandlats från en fattig hamnstad med lite brokigt rykte, till att idag att hysa den vackra historiska gamla staden Bari Vecchia. På vår promenad genom staden passerar vi den vackra basilikan San Nicola. Kyrkan har anor från 1100-talet och hit vallfärdar framför allt grekisk-ortodoxa och katolska pilgrimer och därmed spelar kyrkan en viktig historisk roll. När vi kommer tillbaka till vårt hotell har vi resten av dagen på egen hand och valet är ditt. Din reseledare ger gärna råd och tips på vad du kan uppleva i museernas och sevärdheternas stad och även om du söker lokala kulinariska upplevelser.

Dag 7: Olivoljaprovning, utflykt till byn Trani och Castel del Monte (F)

På vägen till Adriatiska havets pärla staden Trani svänger vi förbi den gamla olivkvarnen hos familjen Galatino. Vi får en rundvandring och hör om produktionen och så får vi såklart även smaka på de delikata dropparna. Ingen annanstans i världen odlas mer oliver än här och det förstår vi när vi kör runt i regionen och ser olivlundar och olivlundar – med träd som sägs vara hundratals år gamla. Apulien är en stor producent av olivolja som av många anses vara den bästa i sitt slag. Efter besöket som förhoppningsvis har talat till våra smaklökar fortsätter vi mot hamnstaden Trani.

På 1000-talet blomstrade Trani och idag lockar den till besök med sin inbjudande hamn och historiska, romerska katedral. Belägen i vattennära miljöer är denna utsökta byggnad från 1100-talet en påfallande syn för ögat. Katedralen är byggd i en rosaskimrande sandsten och dess klocktorn mäter hela 60 meter från marken. Vi tar en lunchpaus innan vi ska se nästa stora sevärdhet, det blir i staden där du fritt kan välja restaurang. Efter lunchen ska vi besöka den världsarvsförklarade borgen Castel del Monte. Att UNESCO har valt att uppmärksamma och prisa denna borg kan förklaras med borgens unika och originella design som påminner om en krona. Byggnationen av Castel del Monte påbörjades under tidigt 1200-tal och den medeltida, och idag mytomspunna, borgen klär sig fantastiskt i den gotiska stilen. Själva placeringen av borgen är en uppseendeväckande syn i sig, då den ensam på sin kulle övervakar den täta skogen och de fantastiskt gröna vidderna som omsluter borgen. Teorierna om vad Castel del Monte användes till är flera, och under vårt besök kommer vi att bli bekanta med ett par av dem.   

Den havsnära staden Trani i Apulien, Italien.
Bild:
Trani med sin vackra hamn

Efter en dag i vackra miljöer återvänder vi till slut till vårt hotell i Bari, varifrån vi fortsätter den sidste kvällen på egen hand.

Dag 8: Hemresa från Bari flygplats (F)

Vi har kommit fram till resans allra sista dag och idag. Vi kliver ombord på bussen som ska ta oss till flygplatsen og siger farvel til fantastiske Apulien.

Karta

Geografisk karta över Apulien, Italien.

 

Väder

SE VÄDRET FÖR ALBEROBELLO

För att se uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se.

Väderprognos för Alberobello i Apulien, Italien.

Fakta om Apulien

Var ligger Apulien?

Många är bekanta med uttrycket ”Italiens klack”, men få verkar känna till regionen som faktiskt ligger placerad där. Klacken, eller Apulien som är namnet på regionen, hittar du i sydöstra Italien. Förutom de två kända haven Adriatiska havet och Joniska havet angränsar Apulien till regionerna Molise, Kampanien samt Basilicata.
Från norr till söder mäter regionen 230 km och hela dess area uppges ligga på 19 345 kvadratmeter.  

Hur många bor här?

I regionen Apulien bor det omkring 4 miljoner människor, varav ca 323 000 är bosatta i huvudstaden Bari.

Hur är klimatet?

Apulien präglas av ett Medelhavsklimat som i sin tur utmärker sig för att ge varma, soliga somrar och milda, regniga vintrar. Det är sällsynt med snöfall i Apulien – senast det inträffade var i januari 2019 – vilket inte är så underligt då regionen är en av de varmaste och torraste i hela landet.  

Hur tar jag mig runt?

Tidigare har det varit svårt för turister och besökare att ta sig runt i regionen med enbart offentlig transport, men idag är det annorlunda, tack vare finansiering från EU. Glöm att du behöver förlita dig på dina egna körkunskaper när du idag kan transportera dig mellan de stora städerna med tåg.
Bari, Materna, Aberobello och Lecce har alla en tågstation och det är sällan som du behöver byta tåg på vägen. Ska du däremot ut på landsbygden eller till de mindre städerna i Apulien kan en bil komma väl till hands.

Visste du att…

…Apulien på italienska heter Puglia? Det italienska namnet har sitt ursprung i det latinska ordet Apluvia, som betyder “land utan regn”.

Andra liknande resor

Trustpilot