Skip to main content

5 appar som underlättar din resa

Res smart och enkelt med hjälp av elektroniska hjälpredor

Elektronikens entré i vårt samhälle har under det senaste decenniet revolutionerat vårt sätt att leva på. Ja, den vardag som vi känner till idag skulle vi knappt kunna föreställa oss för sisådär 20 år sedan - när bärbara datorer, platta TV-skärmar, trådlösa högtalare och smartphones endast förekom i fantasiernas värld.

Idag reflekterar vi inte ens över all den elektronik och tekniska utrustning som underlättar vår vardag. Den är med oss från det att alarmet på mobiltelefonen ringer om morgonen, tills att vi slår av nyheterna på TVn innan det är läggdags. Idag har vi program och appar som hjälper oss hålla koll på allt mellan himmel och jord - alltifrån ekonomi till träning till mathandlingen på ICA.

Vill vi ta reda på information behöver vi inte längre knyta våra skor och leta fram vårt lånekort för att promenera ner till stadens bibliotek. Nej idag kan vi inom loppet av några minuter ta fram det vi söker med våra alldeles egna händer. Naturligtvis ska vi inte förkasta de mer traditionella hjälpmedlen – böckerna, de hopfällbara kartorna och de förhandskrivna listorna. Men samtidigt ska vi komma ihåg att nyttja och ta vara på de små hjälpredor som gömmer sig inuti våra jackfickor i våra smarta mobiltelefoner, och inte minst när vi är ute och upptäcker världen!

App-djungeln i våra mobiltelefoner är oändligt stor och att navigera i utbudet av olika reseappar kan minst sagt vara en utmaning. Därför vill jag med dagens inlägg tipsa dig om apparna som har kommit väl till hands när jag själv har varit ute och rest. Appar som både har förberett mig inför resan och underlättat dagar på semestern då jag befunnit mig på platser där ett bibliotek och lånekort inte har varit nära till hands..

UD Resklar

UD Res klar är utrikesdepartementets app som förser dig med nyttig information från UD, ambassaden, Vårdguiden och utrikespolitiska institutet. Appen innehåller råd och tips inför din resa och du hittar här svaren på frågorna som exempelvis: Kan jag resa utan pass till Schweiz? Hur ser säkerhetsläget ut i Argentina? En bra checklista att gå igenom med andra ord innan du kastar dig ut på okända marker.

Läs här: Redo för vandring?

Rome2rio

Rome2Rio är en lätthanterlig och överskådlig app som visar hur du allra bäst kan transportera dig från plats A till plats B, med de olika kommunikationsmedel som erbjuds på destinationen du befinner dig på. Låt oss säga att du skall resa från Malaga till Fungerola och du står i valet och kvalet om du skall ta buss eller taxi. Appen visar dig då samtliga transportalternativ du kan ta på sträckan samt prisuppgift, tiden som det tar för dig att åka och dessutom namnet på de olika hållplatserna etc. En perfekt app som spar dig tid när du skall förflytta dig.

Par som vandrar i fjällen på en vandringsresa med ipad.

Valuta+

Har du någon gång stått i en affär eller på en marknad, men den perfekta souveniren i din hand men med en prislapp som du bara inte kan omräkna till svenska kronor. Solen står högt på himlen och du har hållt ett högt tempo under hela dagen. Att räkna ut vad 2 500 ungerska forint blir i svenska kronor kan plötsligt kännas som en omöjlig uppgift. Med hjälp av Valuta+ får du hjälp med konverteringen i de olika valutorna - och det du vad det bästa är? Du behöver inte ens vara uppkopplad på Internet för att kunna använda appen!

Google Trips

En annan app som du kan få nytta av även om du är utan Internet är Google trips. Denna app hjälper dig med att utforska destinationen genom att ge dig förslag på vad som finns att göra och se i din närhet. Du hittar bl.a. restauranger, attraktioner och museum, samt deras öppettider och vad andra turister har att säga om sevärdheten. I Google trips har du dessutom tillgång till en dagplanerare som hjälper dig organisera dagen utifrån dina önskemål, intressen och tillgänglighet.

Par som är ute och reser och tittar på mobilen.

Google Maps

Ytterligare en app från Google platsar sig in på listan – jag pratar såklart om Google maps eller Google kartor som vi kallar det på svenska. Hoptrasslade kartor som du måste riva fram på nytt och som för varje gång du tar fram dom, slits ner allt mer, är tack vare Google kartor ett minne blott. Är du utan internet? Ingen fara, appen fungerar lika bra i offlineläge och inte bara tar du dig lättare fram i stadsmyllret och på vägarna, du får också information om trafikläget, närliggande rastplatser och sevärdheter.

Hälsningar Jenny

Du kan se alla våra resor här och här kan du läsa vår guide till Madeira här.

Vi tror du också gillar...