Skip to main content

Maltas antika skattkista

Lila blommor och Valetta sett från havet i solnedgång på Malta.
Traditionella Marsaxlok-båtar med granna färger i hamnen på Malta.
Hamnen i Valletta med vacker arkitektur på Malta.
Palmer och båtar i solnedgången i Valletta på Malta.
Vacker balkongfasad med lila blommor och vitt vin vid havet på resa till Malta.
Panoramautsikt över Valletta vid havet och par i vacker gränd på resa till Malta.
Grönmålad dörr och utsikt över Valletta i solnedgång på en resa genom Malta.
Hamnstråk med cafeer och mysig belysning på resa till Malta.
Status:
Fullt

En resa till Malta som bjuder på sött kulturellt välbehag

Låt oss presentera rundresan som bjuder på lika många upplevelser som gripande historier till ön som inte bara förtrollar alla med sin bedårande charm, utan även lurar på en hel skattkista full med levande kultur, historiska berättelser och tilldragande konst. Vi pratar såklart om vår resa till Malta!

Därför ska du resa med oss på kulturresa på Malta:

  • 4-stjärnigt hotell med strandläge
  • Spektakulära naturinslag och besök till vingård
  • Världskulturarv och historia i Maltas städer
  • Färggranna hamnmiljöer och tur på det djupa blå

Kulturresa med tid för både sevärdheter och avkoppling

Många menar att namnet Malta passande nog härstammar från det grekiska ordet ”melite” som betyder söt honung, vilket kan ha baserats på honungsproduktionen från en bikupa som endast går att finna här. Givetvis vill Kulturresor Europa inte gå miste om att uppleva denna ”söta”, medelhavska pärla - och vi kan inte heller komma på en mer förtjusande inramning för denna nyanserade kulturresa som ska vägleda oss genom arkitekturens och historiens vingslag. Vi går i feniciernas, korsriddarnas, grekernas och romarnas fotspår medan vi låter oss hänföras av fantastiska naturscenerier. Vi får beskåda vacker UNESCO-arkitektur samtidigt som det finns tid för avkoppling – den helt perfekta kombinationen om ni frågar oss.

Boende på fyrstjärnigt hotell

Som grädden på moset låter vi oss under veckan inkvarteras på det 4-stjärniga hotellet Dolmen, vars utmärkta läge precis på stranden och dess mängder av aktiviteter och faciliteter erbjuder något för alla smaker. Frukost och middag ingår under resans samtliga dagar, vilket ger dig ännu mer tid att utforska och koppla av när vi inte är ute och stiftar bekantskap med det nyanserade Malta.

Kort dagsprogram för resan till Malta

Dag 1: Ankomst till Malta (M)
Dag 2: Utflykt till huvudstaden Valletta (F, M)
Dag 3: Utflykt till Mdina och besök på vingård(F, M)
Dag 4: Utflykt till ön Gozo (F, M)
Dag 5: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)
Dag 6: Utflykt till Marsaxlokk på Sydmalta och båttur (F, M)
Dag 7: Utflykt till Palazzo Parisio och den blå grottan (F, M)
Dag 8: Ledig dag till egna upplevelser. Hemresa från Malta (F)

F = Frukost   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Karta

Geografisk karta över Malta.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Malta (F)

Vid ankomsten till Maltas internationella flygplats möts vi av vår buss och kör de knappt 20 km till St. Pauls Bay, där vi inkvarterar oss på det 4-stjärniga hotellet Dolmen. Efter att vi har blivit tilldelade våra rum väntar en lättare, kall middag på oss, samt en skön, välbehövlig natts sömn.

Dag 2: Utflykt till Valletta (F, M)

Dagens och därmed resans allra första utflykt tar oss till landets huvudstad Valletta, som är en av Europas minsta med sina omkring 7 000 invånare. Valletta härstammar ända tillbaka till år 1566, när stormästaren av Johanniterorden (Malteserriddarna), Jean de La Valette, beslutade att bygga staden.

Valetta sett från havet.
Bild: Valletta sett från havet

Från begynnelsen var Valletta en befäst stad, vilket avslöjas på den vackra arkitekturen som är en blandning av militära- och barockbyggnader. Valletta platsar även in på UNESCO:s lista över världskulturarv, och på vår tur genom den charmerande huvudstaden besöker vi bl.a. vackra Upper Barrakka gardens, där vi utöver att beskåda fina trädgårdsväxter även får en slående utsikt över bukten och stadsdelen Birgu. Birgu var till en början ett fiskeläge där riddarna slog sig ner 1530, drygt 30 år innan man började bygga Valetta. Vi tar oss sedan in i Stormästarens palats där vi ska beskåda byggnaden som idag är kontor för Maltas president och som har varit Maltas administrativa centrum i över 300 år.

I Valletta får vi även genom en spektakulär show uppleva alla Maltas fascinerande perioder av historia och kultur, med hjälp av 5D-film och spännande inslag. Dessutom kommer vi till St John's katedral, Maltas mest imponerade kyrka, som tidigare användes för tillbedjan för landets soldater. Kyrkan imponerar på sina besökare med sin spektakulära barockstil och dess vackra väggmålningar.

Härefter finns tid till att njuta av en god lunch på en av stadens restauranger och efter en eftermiddag i eget tempo är det dags för oss att återvända till hotellet. Vi äter middag på hotellet och resten av kvällen spenderas sedan efter eget behag.

Dag 3: Utflykt till Mdina, hantverkarstaden Ta´Qali och vinprovning (F, M)

Idag fortsätter vårt äventyr i den praktfulla arkitekturens tecken, när vi efter frukost beger oss mot Mdina - mer känd som den ”Tysta staden”. Under antiken och ända fram till medeltiden utgjorde Mdina huvudstaden på Malta tillsammans med Rabat och Valletta, och här återfinns den mest imponerande arkitekturen som Malta har att erbjuda. I Mdina strosar vi runt i labyrinter av smala, pittoreska gator som är kantade med praktfulla patriciervillor och får historien om utvecklingen i den före detta huvudstaden berättad för oss.

En smal gränd i Mdina i Israel.
Bild: Mdina med sina smala gränder

Vi styr härefter riktningen mot Ta' Qali. Här, i förbindelse med en tidigare och numera nerlagd RAF-flygbas, uppstod ett centrum för hantverk och konst med bl.a. keramik, glaskonst och vävning. Vi tar även temat kultur vidare till nästa nivå, när vi gör ett stopp hos en lokal vinproducent. Här får vi oss en rundvisning på vingården som producerar upp till 140 000 flaskor av premiumviner varje år. Vi lämnar såklart inte gården förrän vi har fått oss en liten vinprovning.

Innan vi styr kursen tillbaka mot vår bas stannar vi till och besöker den botaniska trädgården vid namn San Antons. Omkring lunchtid har vi hunnit med dagens alla upplevelser och är redo för tid på egen hand. Middagen intar vi som vanligt på hotellet.

Dag 4: Utflykt till Gozo (F, M)

Dagen bjuder på nya upplevelser när vi idag ska vi få beskåda den näst största ön i den maltesiska ögruppen – Gozo – och här kommer naturen att vara ett genomgående tema. Inledningsvis beger vi oss nordväst till Cirkewwa, varifrån färjan går. Efter en 25 minuter lång färd på havet ankommer vi till Mgarr – Gozos största och mest betydelsefulla hamn.

Härifrån fortsätter vi mot huvudstaden Victoria, där vi ska stifta bekantskap med stadens fästning och får tid till en kaffe eller två i skuggan. Dessutom kommer vi till ett tre kilometer långt område täckt av salt, Marsalforn, som är en del av den gamla traditionen med havssaltproduktion på Gozo.

Victoria, Gozo i Israel.
Bild: Huvudstaden Victoria på ön Gozo

Den upplevelserika dagen avrundas med tid på egen hand i den gemytliga kuststaden Xlendi, som är en av de mest pittoreska bukterna på Gozo. Här kan du njuta av Medelhavets skönhet och insupa den rådande atmosfären innan vi avslutar dagens äventyr.

Middagen avnjuter vi på hotellet.

Dag 5: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)

Dagen är tillägnad helt och hållet åt dig och dina önskemål. Passa på att upptäcka de kringliggande omgivningarna eller varför inte göra en egen utflykt till en spännande plats? Kanske att du allra helst vill avsätta dagen till avkoppling genom att utnyttja hotellets många faciliteter, såsom den inbjudande stranden eller poolområdet med havsutsikt. Ett mer passande sätt att smälta de senaste dagarnas kulturupplevelser finns helt enkelt inte.

Dag 6: Utflykt till Marsaxlokk på södra Malta, samt båttur (F, M)

Efter frukost styr vi inledningsvis vår buss västerut mot landsbyn Siggiewi. Här blir vi bemötta av en något annorlunda och dramatisk kustlinje med de så kallade "Dingly cliffs". Här går gränsen mellan land och vatten lodrät och de flera hundra meter höga klipporna bildar en imponerande uppenbarelse för ögat. Väl framme i Siggiewi besöker vi kalkstensmuseet, var öns långa och stolta tradition i behandlingen av kalksten kan upplevas i "Limestone heritage park and gardens".

Turen fortsätter sedan vidare till fiskebyn Marsaxlokk i den sydligaste änden av ön. Här får vi bl.a. skåda de unika och charmerande maltesiska fiskebåtarna "luzzo'erna", som vi också får komma ut på havet med under en båttur där vi får beskåda en av de vackraste små hamnarna i hela Europa. Fiskebåtarna är färggrant dekorerade med påmålade ögon - en tradition som härstammar från feniciernas tid.

Marsaxlokk hamn med Luzzo'erna.
Bild: Marsaxlokk hamn med luzzo'erna

Efter en lång och händelserik dag sitter en god middag på hotellet fint.

Dag 7: Utflykt till Palazzo Parisio och den blå grottan (F, M)

Efter frukost beger vi oss till det förtjusande Palazzo Parisio som ligger beläget blott sju km från vårt hotell. Palatset restes år 1733, då i syfte som jaktstuga till Stormästaren av Johanniterorden, och överläts senare till Parisiofamiljen, varifrån namnet idag härstammar. Palatsets skulptur- och konstsamling är både enastående och imponerande, och vår tur härigenom ger oss en fantastisk inblick i hur de främsta maltesiska medborgarna levde i pompa och ståt på sin tid.

Härifrån styr vi sedan kurs mot den blå grottan som vi hittar på den södra kusten. Välskapta klippformationer och grottor visar sig härifrån, och om vädret är på vår sida finns möjligheten att följa med lokala fiskare ut till havs för att skåda naturscenerierna från vattnet (pris ca 8 euro per person). 

Lagom tills att klockan pekar på lunch, är vi åter tillbaka på hotellet. Resten av dagen har vi fri till egen disposition och vår allra sista middag på resan spenderas likt de andra kvällarna, på hotellet.  

Dag 8: Tid på egen hand. Hemresa (F)

Vi har den sista dagen på egen hand, och efter en mycket upplevelserik resa runt om på Malta kör vi avslutningsvis mot flygplatsen sent på eftermiddagen för att påbörja vår resa hem till Sverige.

Väder

Se vädret i Valletta

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen på Malta per år.

Hotell

Andra liknande resor