Maltas antika skattkista

Grönmålad dörr och utsikt över Valletta i solnedgång på en resa genom Malta

Resan som bjuder på sött kulturellt välbehag - med helpension

Låt oss presentera resan som bjuder på lika många upplevelser som gripande historier till ön som inte bara förtrollar alla med sin bedårande charm, utan även lurar på en hel skattkista full med levande kultur, historiska berättelser och tilldragande konst. Vi pratar såklart om Malta!

Många menar att namnet Malta passande nog härstammar från det grekiska ordet ”melite” som betyder söt honung, vilket kan ha baserats på honungsproduktionen från en bikupa som endast går att finna här. Givetvis vill Kulturresor Europa inte gå miste om att uppleva denna ”söta”, medelhavska pärla - och vi kan inte heller komma på en mer förtjusande inramning för denna nyanserade kulturresa som ska vägleda oss genom arkitekturens och historiens vingslag. Vi går i feniciernas, korsriddarnas, grekernas och romarnas fotspår medan vi låter oss hänföras av fantastiska naturscenerier. Vi får beskåda vacker UNESCO-arkitektur samtidigt som det finns tid för avkoppling – den helt perfekta kombinationen om ni frågar oss.

Som grädden på moset låter vi oss under veckan inkvarteras på det 4-stjärniga hotellet Soreda Hotel, vars utmärkta läge erbjuder närhet till både havet och offentliga transporter. Då alla måltider på resan är inkluderade i priset ger det dig ännu mer tid att utforska och koppla av när vi inte är ute och stiftar bekantskap med det nyanserade Malta.

Kort dagsprogram för resan

Dag 1: Ankomst till Malta (M)
Dag 2: Utflykt till huvudstaden, Valletta (F, L, M)
Dag 3: Utflykt till Mdina/Rabat (F, L, M)
Dag 4: Utflykt till ön Gozo (F, L, M)
Dag 5: Ledig dag till egna upplevelser (F, L, M)
Dag 6: Utflykt till Marsaxlokk på Sydmalta och båttur (F, L, M)
Dag 7: Utflykt till Palazzo Parision och den blå grottan (F, L, M)
Dag 8: Ledig dag till egna upplevelser. Hemresa från Malta (F, L)

F = Frukost   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Pris från:
9 995:-
Dagar:8
Boka resa »

Karta

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Malta (F)

Vid ankomsten till Maltas internationella flygplats möts vi av vår buss och kör de knappt 20 km till St. Pauls, där vi inkvarterar oss på det 4-stjärniga hotellet Soreda. Efter att vi har blivit tilldelade våra rum väntar en välsmakande middag på oss, samt en skön, välbehövlig natts sömn.

Dag 2: Utflykt till Valletta (F, L, M)

Dagens och därmed resans allra första utflykt tar oss till landets huvudstad Valletta, som är en av Europas minsta med sina omkring 7 000 invånare. Valletta härstammar ända tillbaka till år 1566, när stormästaren av Johanniterorden (Malteserriddarna), Jean de La Valette, beslutade att bygga staden.

Bild: Valletta sett från havet

Från begynnelsen var Valletta en befästad stad, vilket avslöjas på den vackra arkitekturen som är en blandning av militära- och barockbyggnader. Valletta platsar även in på UNESCO:s lista över världskulturarv, och på vår tur genom den charmerande huvudstaden besöker vi bl.a. vackra Upper Barrakka gardens, där vi utöver att beskåda fina trädgårdsväxter även får en slående utsikt över bukten och Stormästarens palats. Härefter njuter vi av en god lunch på en av stadens restauranger och efter en eftermiddag i eget tempo är det dags för oss att återvända till hotellet. Vi äter middag på hotellet och resten av kvällen spenderas sedan efter eget behag.

Dag 3: Utflykt till Mdina/Rabat (F, L, M)

Idag fortsätter vårt äventyr i den praktfulla arkitekturens tecken, när vi efter frukost beger oss mot Mdina - mer känd som den ”Tysta staden”. Under antiken och ända fram till medeltiden utgjorde Mdina huvudstaden på Malta tillsammans med Rabat och Valletta, och här återfinns den mest imponerande arkitekturen som Malta har att erbjuda. I Mdina strosar vi runt i labyrinter av smala, pittoreska gator som är kantade med praktfulla patriciervillor och får historien om utvecklingen i den före detta huvudstaden berättad för oss.

Bild: Mdina med sina smala gränder

Vi fortsätter till den närliggande staden Rabat, var vi avlägger ett besök på Wignacourt-museet - vars ursprungliga syfte var att verka som residens för korsriddarnas fältpräster. Bostaden blev färdigbyggd år 1749 och ligger belägen ovanpå St. Pauls grotta med förbindelse till källaren. Här tros även Aposteln Paulus ha bott efter att han strandade på Malta efter ett skeppsbrott. Efter att vi har smält förmiddagens upplevelser med en god lunch styr vi riktningen mot Ta' Qali. Här, i förbindelse med en tidigare och numera nerlagd RAF-flygbas, uppstod ett centrum för hantverk och konst med bl.a. keramik, glaskonst och vävning. Innan vi styr kursen tillbaka mot vår bas stannar vi till och besöker den berömda kyrkan i Mosta, som har den tredje största fristående kupolen i världen, samt den närliggande botaniska trädgården vid namn San Antons. Middagen intar vi på hotellet där resten av kvällen spenderas i eget tempo.

Dag 4: Utflykt till Gozo (F, L, M)

Dagen bjuder på nya upplevelser när vi idag ska vi få beskåda den näst största ön i den maltesiska ögruppen – Gozo – och här kommer naturen att vara ett genomgående tema. Inledningsvis beger vi oss nordväst till Cirkewwa, varifrån färjan går. Efter en 25 minuter lång färd på havet ankommer vi till Mgarr – Gozos största och mest betydelsefulla hamn. Vi färdas mot Dwerja-bukten där vi välkomnas av en imponerande och storslagen kuststräcka. Kalkstensklipporna som har formats efter havet och vinden skapar ett helt fantastiskt sceneri i samspel med den vackra bukten och havet.

Bild: Gozo - Vägen till Dwerja

Därefter fortsätter vi mot huvudstaden Victoria, även kallad Rabat av lokalbefolkningen, och här stiftar vi bekantskap med stadens fästning genom att bl.a. skåda en spännande ljud- och bildshow om öns historia. Den upplevelserika dagen avrundas med tid på egen hand i den gemytliga kuststaden Xlendi, där du kan njuta av Medelhavets skönhet och supa in den rådande atmosfären. Under utflykten till Gozo ska vi såklart hinna med att avnjuta en smakfull lunch på en lokal restaurang.

Bild: Victoria, Gozo

Middagen avnjuter vi på hotellet.

Dag 5: Ledig dag till egna upplevelser (F, L, M)

Dagen är tillägnad helt och hållet åt dig och dina önskemål. Passa på att upptäcka de kringliggande omgivningarna eller varför inte göra en egen utflykt till en spännande plats? Kanske att du allra helst vill avsätta dagen till avkoppling genom att utnyttja hotellets många faciliteter, såsom den inbjudande takterrassen där du har tillgång till egen pool. Ett mer passande sätt att smälta de senaste dagarnas kulturupplevelser finns helt enkelt inte.

Dag 6: Utflykt till Marsaxlokk på södra Malta, samt båttur (F, L, M)

Efter frukost styr vi inledningsvis vår buss västerut mot landsbyn Siggiewi. Här blir vi bemötta av en något annorlunda och dramatisk kustlinje med de så kallade "Dingly cliffs". Här går gränsen mellan land och vatten lodrät och de flera hundra meter höga klipporna bildar en imponerande uppenbarelse för ögat. Väl framme i Siggiewi besöker vi kalkstensmuseet, var öns långa och stolta tradition i behandlingen av kalksten kan upplevas i "Limestone heritage park and gardens". Turen fortsätter sedan vidare till fiskebyn Marsaxlokk i den sydligaste änden av ön. Här får vi bl.a. skåda de unika och charmerande maltesiska fiskebåtarna "luzzo'erna".

Bild: Marsaxlokk hamn med luzzo'erna

Fiskebåtarna är färggrant dekorerade med påmålade ögon - en tradition som härstammar från feniciernas tid. Efter att vi har ätit lunch på en lokal restaurang beger vi oss ut till sjöss på en yacht, varifrån vi får beskåda en av de vackraste små hamnarna i hela Europa.

Efter en lång och händelserik dag sitter en god middag på hotellet fint.

Dag 7: Utflykt till Palazzo Parisio och den blå grottan (F, L, M)

Idag har vi morgonen och förmiddagen fri för egen disposition, och efter att vi har laddat våra batterier med en aptitlig lunch beger vi oss till det förtjusande Palazzo Parisio som ligger beläget blott sju km från vårt hotell. Palatset restes år 1733, då i syfte som jaktstuga till Stormästaren av Johanniterorden, och överläts senare till Parisiofamiljen, varifrån namnet idag härstammar. Palatsets skulptur- och konstsamling är både enastående och imponerande, och vår tur härigenom ger oss en fantastisk inblick i hur de främsta maltesiska medborgarna levde i pompa och ståt på sin tid.

Härifrån styr vi sedan kurs mot den blå grottan som vi hittar på den södra kusten. Välskapta klippformationer och grottor visar sig härifrån, och om vädret är på vår sida finns möjligheten att följa med lokala fiskare ut till havs för att skåda naturscenerierna från vattnet (pris ca 8 euro per person). 

Bild: Den blå grottan

Vår allra sista middag på resan spenderas likt de andra kvällarna, på hotellet.  

Dag 8: Tid på egen hand. Hemresa (F, L)

Vi har den sista dagen på egen hand, och efter en mycket upplevelserik resa runt om på Malta kör vi avslutningsvis mot flygplatsen sent på eftermiddagen för att påbörja vår resa hem till Sverige.

Väder

Se vädret i Valletta

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se.

Genomsnittlig max dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig dygnstemperatur per månad  / Genomsnittlig minimum dygnstemperatur per månad  

Avgångar & priser

    Begränsa sökningen:
Avresa Avreseort Destination Från pris
23/9 - 30/9 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Maltas antika skattkista
Nyhet!
9 995:- Boka »
30/9 - 7/10 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Maltas antika skattkista
Nyhet!
9 995:- Boka »

Information om resan

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm-Malta t/r inkl. skatter och avgifter
• 7 nätter på Hotel Soreda 4* i San Pawl
• 7 x frukost, 7 x lunch, 7 x middag inkl. 1 glas vin och vatten
• Transport och utflykter enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 1 695 kr
• Entréer utöver de nämnda i programmet
• Försäkringar
• Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post. (Gäller inte vid online bokningar)

Hotell

Övernattning Dag 1 - 8

Soreda Hotel
****
Soreda Hotel är ett 4-stjärnigt hotell som ligger beläget i orten Qawra. Från begynnelsen var Qawra endast en liten landsby, men under de senaste 50 åren har byn vuxit gradvi ....