Skip to main content

Maltas antika skattkista

Lila blommor och Valetta sett från havet i solnedgång på Malta.
Traditionella Marsaxlok-båtar med granna färger i hamnen på Malta.
Hamnen i Valletta med vacker arkitektur på Malta.
Palmer och båtar i solnedgången i Valletta på Malta.
Vacker balkongfasad med lila blommor och vitt vin vid havet på resa till Malta.
Panoramautsikt över Valletta vid havet och par i vacker gränd på resa till Malta.
Grönmålad dörr och utsikt över Valletta i solnedgång på en resa genom Malta.
Hamnstråk med cafeer och mysig belysning på resa till Malta.
Status:
Återkommer 2025

En resa till Malta som bjuder på kulturellt välbehag 2025

En resa till Malta ger oss ett härligt avbrott från vardagen. På denna ö som vilar i Medelhavet mellan Afrika och Europa slåss den sällsynta naturen och de historiska medeltidsstäderna om vår uppmärksamhet. Låt oss presentera rundresan som bjuder på lika många upplevelser som gripande historier om ön som inte bara förtrollar alla med sin bedårande charm, utan även lurar på en hel skattkista full med levande kultur, historiska berättelser och tilldragande konst.

Därför ska du resa med oss på kulturresa på Malta:

  • 4-stjärnigt hotell med strandläge
  • Spektakulära naturinslag vid Dingly Cliffs
  • Världskulturarv och historia i Maltas städer
  • Färggranna hamnmiljöer och blåa grottor

Kulturresa med tid för både sevärdheter och avkoppling

Många menar att namnet Malta passande nog härstammar från det grekiska ordet ”melite” som betyder söt honung, vilket kan ha baserats på honungsproduktionen från en bikupa som endast går att finna här. Givetvis vill Kulturresor Europa inte gå miste om att uppleva denna ”söta” medelhavska pärla - och vi kan inte heller komma på en mer förtjusande inramning för denna nyanserade kulturresa som ska vägleda oss genom arkitekturens och historiens vingslag. Vi går i feniciernas, korsriddarnas, grekernas och romarnas fotspår medan vi låter oss hänföras av fantastiska naturscenerier. Vi får beskåda vacker UNESCO-arkitektur samtidigt som det finns tid för avkoppling – den helt perfekta kombinationen om ni frågar oss.

Inspelningsplats för några av våra främsta filmklassiker

Malta har varit platsen för inspelningen av många berömda populärkulturella filmer. Några exempel är Midnight Express (1978), Popeye (1980), Gladiator (2000) och Troja (2004). De alla är kritikerrosade filmer med fantastiska scener tack vare öns natur och omgivningar. Även stora delar av den omåttligt populära serien Game of Thrones har spelats in på Malta.

Boende på fyrstjärnigt hotell

Som grädden på moset låter vi oss under veckan inkvarteras på 4-stjärnigt hotell vars utmärkta läge precis på stranden ger välbefinnande när det är som allra bäst. Under våren är havet friskt, likt en svensk insjö i början av juni och juni, men närmare augusti och september har havet värmts upp till sköna temperaturer, vilket gör det svårt att slita sig från vågorna. Frukost och middag ingår under resans samtliga dagar vilket ger dig ännu mer tid att utforska och koppla av när vi inte är ute och stiftar bekantskap med det nyanserade Malta.

Kort dagsprogram för resan till Malta

Dag 1: Ankomst till Malta (M)
Dag 2: Utflykt till Marsaxlokk på södra Malta (F, M)
Dag 3: Utflykt till Mdina och vinprovning (F, M)
Dag 4: Utflykt till huvudstaden Valletta (F, M)
Dag 5: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)
Dag 6: Utflykt till ön Gozo (F, M)
Dag 7: Utflykt till Palazzo Parisio och den blå grottan (F, M)
Dag 8: Tid på egen hand. Hemresa (F)

F = Frukost M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Malta (M)

Vid ankomsten till Maltas internationella flygplats möts vi av vår buss och kör de knappt 20 km till St. Pauls Bay, där vi inkvarterar oss på vårt 4-stjärniga hotell. Efter att vi har blivit tilldelade våra rum väntar en ledig eftermiddag där du antingen kan koppla av vid hotellområdet eller börja utforska omgivningarna. På kvällen väntar en middag på oss samt en skön och välbehövlig natts sömn.

Dag 2: Utflykt till Marsaxlokk på södra Malta (F, M)

Efter frukost åker vi inledningsvis mot västkusten på Malta. Här blir vi bemötta av en något annorlunda och dramatisk kustlinje med de så kallade "Dingly cliffs". Här går gränsen mellan land och vatten lodrät och de flera hundra meter höga klipporna bildar en imponerande uppenbarelse för ögat.

Turen fortsätter sedan vidare till fiskebyn Marsaxlokk i den sydligaste änden av ön. Här får vi bl.a. skåda de unika och charmerande maltesiska fiskebåtarna "luzzo'erna”. Båtarna är färggrant dekorerade med påmålade ögon - en tradition som härstammar från feniciernas tid. I Marsaxlokk får vi tid till att äta lunch på egen hand, och om dagens utflykt inträffar på en söndag kan de som vill, utforska den livfulla marknaden. 

Marsaxlokk hamn med Luzzo'erna.
Bild: Marsaxlokk hamn med luzzo'erna

Efter en lång och händelserik dag beger vi oss mot vårt hotell, men på vägen tillbaka passar vi på att besöka den botaniska trädgården vid namn San Anton. På kvällen äter vi en god middag på hotellet.

Dag 3: Utflykt till Mdina och vinprovning (F, M)

Idag fortsätter vårt äventyr i den praktfulla arkitekturens tecken, när vi efter frukost beger oss mot Mdina - mer känd som den ”Tysta staden”. Under antiken och ända fram till medeltiden utgjorde Mdina huvudstaden på Malta tillsammans med Rabat och Valletta, och här återfinns den mest imponerande arkitekturen som Malta har att erbjuda. I Mdina strosar vi runt i labyrinter av smala, pittoreska gator som är kantade med praktfulla patriciervillor och får historien om utvecklingen i den före detta huvudstaden berättad för oss.

En smal gränd i Mdina i Israel.
Bild: Mdina med sina smala gränder

Efter en förmiddag med traskande och många sevärdheter är en njutningsfull vinprovning på sin plats. Vi färdas till en vingård som ligger belägen i Ta' Qali och här får vi lära oss mer om gården, olika planteringsmetoder och vinerna. Såklart ska vi även provsmaka olika sorters viner från gården tillsammans med lättare tiltugg.

Efter besöket på vingården återvänder vi till hotellet, men innan vi kommer fram gör vi ett stopp vid den kända kyrkan i Mosta som stoltserar med den tredje största fristående kupolen i världen.

Dag 4: Utflykt till huvudstaden Valletta (F, M)

Dagens utflykt tar oss till landets huvudstad Valletta, som är en av Europas minsta med sina omkring 7 000 invånare. Valletta härstammar ända tillbaka till år 1566, när stormästaren av Johanniterorden (Malteserriddarna), Jean de La Valette, beslutade att bygga staden.

Valetta sett från havet.
Bild: Valletta sett från havet

Från begynnelsen var Valletta en befäst stad, vilket avslöjas på den vackra arkitekturen som är en blandning av militär- och barockbyggnader. Valletta platsar även in på UNESCO:s lista över världskulturarv, och på vår tur genom den charmerande huvudstaden besöker vi bl.a. vackra Upper Barrakka gardens, där vi utöver att beskåda fina trädgårdsväxter även får en slående utsikt över bukten och stadsdelen Birgu. Birgu var till en början ett fiskeläge där riddarna slog sig ner 1530, drygt 30 år innan man började bygga Valetta. Vi tar oss sedan in i Stormästarens palats där vi ska beskåda byggnaden som idag är kontor för Maltas president och som har varit Maltas administrativa centrum i över 300 år.

Det kommer finnas tid att njuta av en god lunch på en av stadens restauranger och sedan kan den som vill besöka St John's katedral - Maltas mest imponerade kyrka - som tidigare användes för tillbedjan för landets soldater. Kyrkan imponerar på sina besökare med sin spektakulära barockstil och dess vackra väggmålningar.

Efter en eftermiddag i eget tempo är det dags för oss att återvända till hotellet. Vi äter middag på hotellet och resten av kvällen spenderas sedan efter eget behag.

Dag 5: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)

Dagen är tillägnad helt och hållet åt dig och dina önskemål. Passa på att upptäcka de kringliggande omgivningarna eller varför inte göra en egen utflykt till en spännande plats? Kanske att du allra helst vill avsätta dagen till avkoppling genom att utnyttja hotellets många faciliteter, såsom den inbjudande stranden eller poolområdet med havsutsikt. Ett mer passande sätt att smälta de senaste dagarnas kulturupplevelser finns helt enkelt inte.

Dag 6: Utflykt ön till Gozo (F, M)

Dagen bjuder på nya upplevelser när vi idag ska vi få beskåda den näst största ön i den maltesiska ögruppen – Gozo – där naturen kommer vara ett genomgående tema. Inledningsvis beger vi oss nordväst till Cirkewwa, varifrån färjan går. Efter en 25 minuter lång färd på havet ankommer vi till Mgarr – Gozos största och mest betydelsefulla hamn.

Gozo är mindre än Malta, och du kommer snabbt märka att Gozo är en mer pittoresk ö än dess större granne. Här råder också en tyst och lugn atmosfär, i stor kontrast till Malta. Citadellet i huvudstaden Victoria, huvudstaden på Gozo, har en imponerande katedral och historiska bastioner, som är rester från medeltida byggnader. Citadellet ska vi givetvis besöka under vår dag på Gozo.

Under dagen kommer vi också få ta del av en audiovisuell show om Gozo. Öns själ har blivit fångat och förmedlat i en storslagen ljud- och bildshow. Mer än tusen bilder har satts samman för att skapa en underhållning som garanterat kommer fängsla dig, och som har kombinerats med musik, berättelser, historia och en spektakulär natur.

Victoria, Gozo i Israel.
Bild: Huvudstaden Victoria på ön Gozo

Den upplevelserika dagen avrundas med tid på egen hand i den gemytliga fiskebyn Xlendi, som är en av de mest pittoreska bukterna på Gozo. Byn hittar vi i den södra delen av ön, och den skyddas av omkringliggande klippor. Här kan du njuta av Medelhavets skönhet och insupa den avslappnade atmosfären innan vi avslutar dagens äventyr.

Dag 7: Utflykt till Palazzo Parisio och den blå grottan (F, M)

Morgonen och förmiddagen har vi fri till egen disposition. På eftermiddagen beger vi oss till det förtjusande Palazzo Parisio. Palatset restes år 1733, då i syfte som jaktstuga till Stormästaren av Johanniterorden, och överläts senare till Parisiofamiljen, varifrån namnet idag härstammar. Palatsets skulptur- och konstsamling är både enastående och imponerande, och vår tur härigenom ger oss en fantastisk inblick i hur de främsta maltesiska medborgarna levde i pompa och ståt på sin tid.

Härifrån styr vi sedan kurs söderut mot landsbyn Siggiewi, där öns långa och stolta tradition i behandlingen av kalksten kan upplevas i "Limestone heritage park and gardens". I Siggiewi besöker vi kalkstensmuseet och härefter når vi dagens sista utflyktsmål. Den blå grottan hittar vi på den södra kusten. Välskapta klippformationer och grottor visar sig härifrån, och om vädret är på vår sida finns möjligheten att följa med lokala fiskare ut till havs för att skåda naturscenerierna från vattnet (pris ca 8 euro per person). 

Vår allra sista middag på resan spenderas likt de andra kvällarna på hotellet.  

Dag 8: Tid på egen hand. Hemresa (F)

Vi förbereder oss för hemresan med hotellets frukost och åker efter en mycket upplevelserik rundresa på Malta mot flygplatsen för att påbörja vår resa hem till Sverige.

Karta

Geografisk karta över Malta.

Väder

Se vädret i Valletta

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen på Malta per år.

Andra liknande resor