Skip to main content

Cinque Terres fem fascinerande byar

Faller idylliska klipplandskap, söta, pastellfärgade hus och stillsamma havsmiljöer dig i smaken så ska du inte bara lägga Cinque Terre på minnet, utan också fundera på om det inte är dags att boka en resa hit inom en snar framtid. Med dess böljande vinodlingsfält, makalösa havsutsikter och gröna naturstigar som slingrar sig genom byar och berg, är detta område i norra Italien ett säkert kort om du vill att din semester ska präglas av sköna naturinslag.

Se vår resa till Cinque Terre här.

Cinque Terre - fem byar med världsarvsstatus

Området Cinque Terre omfattar de fem byarna Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza och Monterosso. De fem byarna samt omgivningarna runt omkring klassificeras som en nationalpark - och en betydelsefull sådan, då Cinque Terre också har fått världsarvstatus av självaste UNESCO.

Tusentals besökare letar sig fram till Cinque Terre varje år för att vandra på de fantastiska lederna, njuta av landskapets skönhet och känna in den härliga atmosfären. Och med sig hem får de fina minnen, nya smakpreferenser och fantastiska fotografier.

Byn Riomaggiore vid havet i Cinque Terre, Italien.
Bild: Riomaggiore

Vandra mellan Cinque Terres byar på vackra naturleder

Cinque Terres fem byar knyts an av ett omfattande system av vandringsleder där svårighetsgraden varierar från by till by. Mellan Riomaggiore och Manarola sträcker sig den populära ”kärleksstigen” (på italienska; Via dell’Amore)som är lämpad för både erfarna vandrare och handikappade som tar sig fram med rullstol. Den som är nybörjare på vandring men som letar efter en större utmaning kan lägga vandringsleden som förbinder Vernazza och Monterosso på minnet. Terrängen är lika vacker som den är utmanande, men då den är omgiven av väldoftande olivlundar och milslånga vinfält lär man snart glömma bort ansträngningen.

Om du vill ta dig an hela systemet av vandringsleder, den blå stigen, så ska du förbereda dig på att vandringen tar cirka 5 – 6 timmar och omfattar mer än 10 kilometer vandringsled. Lägg också på minnet att flera av de mindre välbesökta lederna i Cinque Terre är avgiftsfria att vandra på, medan de mer populära lederna tar ut en avgift. Om du vet med dig att du kommer vandra på inte bara en, utan flera leder, så är det en god idé att köpa ett vandringspass. Förutom att passet ger dig tillgång till alla leder så kan du resa obegränsat med tåg mellan byarna. Lägger du till en extra peng så får du också utnyttja nätverket av båtar som läggar till nere vid kusten. En av Cinque Terres bästa sidor ses bäst på avstånd från havet - så du gör helt rätt i att ta dig ut på det stora blå.

Se alla våra resor till Italien här.

Den blå stigen mellan de fem byarna i Cinque Terre, Italien.
Bild: En del av den blå stigen

Bege dig bortom Cinque Terres gränser

Inte långt ifrån Cinque Terre påträffas en rad andra intressanta byar, som bland annat Sestri Levante. Här har den berömda poeten H.C. Andersen, som vi nog alla känner till, valt att bo under en längre period och hans tid här har gjort ett avtryck på byn. Exempelvis så har den vackra bukten vid Sestri Levante fått namnet ”äventyrsbukten”, som på italienska översätts till Baia delle Favole – ett namn som är uppdiktat med inspiration av poeten.

Läs här om Topp 10 i Verona.

Kustbyn Sestri Levante i Ligurien, Italien.
Bild: Sestri Levante

Ytterligare en by i närheten av Cinque Terre som är väl värd ett besök är den idylliska kustbyn Portofino. I byns charmiga hamnomgivningar kan du få tiden att gå med en kopp cappucino och kändisspaning på ett av byns trevliga caféer. Sitter du tillräckligt länge lär du garanterat få syn på ett känt ansikte – för kändisar från hela världen älskar Portofino och ser byn som en självklar ort att semestra på.

En träbåt på stranden i kustbyn Portofino i Italien.
Bild: Portofino

Ligurien – en region rik på kust och charm

Ligurien, regionen som omfattar Cinque Terre, kan skryta med en lång kustlinje som kantar Tyrreniska havet, och det är inte utan anledning som kuststräckan går under smeknamnet Italiens Riviera. Här breder ett pärlband av förtjusande och utmärkande byar ut sig som Camogli, Moneglia, Santa Margherita Ligure, Savona och San Remo. Byarna vi just nämnde lockar både lokalbor och turister med breda stränder, livfulla hamnar, svajande palmer och mysiga restauranger under bar himmel.

Regionen har också gjort ett namn för sig tack vare dess ansedda olivolje- och pestoproduktion, och som om inte det vore nog är de också skickliga bagare. Två sorters bröd som är extra omtyckta i regionen är foccacian och farinatan. Förslagsvis kan du beställa brödet som en sido- eller förrätt och sedan övergå till en fräsch medelhavsrätt som består av fisk eller skaldjur. Till maten kan du med fördel avnjuta ett glas vin som är producerat i trakten.

Läs här Höjdpunkter från vandringsresan på Amalfikusten.

Oliver från Italien.
Bild: Oliver från italien

Res till Cinque Terre med Kulturresor Europa

Res till Cinque Terre med Kulturresor Europa och upplev dessa fem fascinerande byar som strålar ikapp med solen och havet. En fullspäckad och härlig semester utlovas! Läs mer om resan här.

Vi tror du också gillar...