Skip to main content

Krakow – nyansernas och minnenas stad

Europas bästa turistdestination

Krakow är just nu mer aktuellt än någonsin. När det i år 2015 är 70 år sedan förintelsen ägde rum hedras minnet av dess offer runtom i Europa, och i synnerhet i Polen, som kanske mer än något annat land var drabbat av 2:a världskrigets fasor. Hedrandet har fått ledare från hela världen att åka till Polen, för att se till att kunskapen och intresset kring 2:a världskrigets hemskheter aldrig glöms.

Samtidigt så utnämndes i år Krakow, för andra gången, till Europas bästa turistdestination av företaget Zoover, en av Europas ledande resehemsidor. Utnämningen baseras på 60 000 recensioner av Europas populäraste städer, grundat på lokal atmosfär, kultur, nattliv och kvalitén på lokala hotell. På en skala från 1 till 10 nådde Krakow hela 8,8, följt av Sevilla på 8,63 och Venedig på 8,6. För dig som ännu inte har besökt Krakow men vill följa med till denna spännande stad, läs mer och boka här.

Vi ser med spänning fram emot att höra vad alla våra gäster har att säga efter sitt besök i denna fängslande stad!

Tips på aktiviteter på egen hand

Vår resa till Krakow innehåller förutom en stadsrundtur i centrala Krakow och en heldagsutflykt till koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau även en spännande vandring i saltgruvorna under Wieliczka och gemensam middag.

Här kan du läsa 12h i Prag och här kan du läsa om Budapest - ett resmål på uppsving.

Oskar Schindlers Emaljfabrik

Trots det välfyllda programmet har vi lämnat tid i schemat för att man på egen hand ska kunna utforska Krakow. För att ge våra resenärer ytterligare en dimension till historien om förintelsen och andra världskriget kan vi rekommendera museet Oskar Schindlers Emaljfabrik som visar Krakows historia under nazistockupationen. Utställningen visar historien om Krakow och dess invånare, både polska och judiska, under andra världskriget. Det är också en historia om tyska nazister – ockupanterna som kom till Krakow den 6:e september 1939 och som brutalt inkräktade Krakows sekellånga historia av polsk-judiska relationer. Den gigantiska berättelsen om andra världskriget går här hand i hand med vardagslivet, och det personliga dramat hos individuella personer går om lott med tragedin som har påverkat en hel värld. Krigshistorien om den tyska emaljfabriken och dess ägare Oskar Schindler sattes i rampljuset av Steven Spielberg 1993 med filmen Schindler´s List. Sen dess har turister från hela världen kommit till museet för att besöka platsen där Schindler räddade livet på tusentals personer.

Läs mer och hitta öppettider och vägbeskrivning.

The Galicia Jewish Museum

Ett annat intressant museum som kan ge ytterligare perspektiv på judarnas tillvaro i Polen är The Galicia Jewish Musem, som visar upp den judiska historien och kulturen ur en ny vinkel och vars syfte är att ifrågasätta den stereotypa bilden och de fördomar som ofta associeras med judar från gamla tiders Polen. Bilder från professionella fotografer berättar på ett levande sätt om judarnas historia från tiden innan förintelsen, genom andra världskriget och till hur det judiska folket sedan dess har byggt upp och försökt bevara sin kultur. Museet har utnämnts till Polens bästa museum och även till en av de mest intressanta platserna att besöka i Krakow. Museet fyller ett viktigt syfte genom att visa upp för omvärlden att den judiska historien är så mycket mer än det man förknippar med förintelsen.

Se våra storstadsresor här.

Krakows Historiska Museum

För den som fortfarande inte har fått nog av Krakows historia så finns Krakows Historiska Museum. Museet öppnade redan 1899 och innehar porträtt av kända medborgare, historiska föremål och dokument, medaljer, frimärken och vapen från Krakows historia.

Krakows historiska museum innehåller bland annat utställningar om Krakows befolkning under tiden mellan 1939 och 1956, Krakows judisks historia och kultur, Krakows europeiska identitet, Krakow under nazistockupationen och inredningsutställningar som visar hur rika medborgare i Krakow levde under 1600- till 1800-talet.

Här kan du läsa om Polen och boka en resa till Polen.

Krakow Zoo

Om du känner att du under våra utflykter har fått tillräckligt med historiska inslag och istället vill ha en lite lättare dag kan vi rekommendera Krakows Zoo, som garanterat kommer uppskattas av både gamla och unga.

Djurparken ligger fantastiskt beläget i en av Krakows största parker, Park Miejski, som täcker en yta på nästan 500 hektar och vars högsta punkt erbjuder en magnifik panoramautsikt över staden och dess pittoreska omgivningar. Själva djurparken är på över 20 hektar och hyser nästan 1 500 djur som representerar ca 260 arter. Gästernas favoriter brukar vara de indiska elefanterna Citta och Baby, miniflodhästarna som hotas av utrotning, den sydamerikanska tapiren, flera unika arter av antiloper och det sydamerikanska sjölejonet.

Här kan du se og boka vår storstadsresa till Krakow.

Vi önskar alla våra resenärer hjärtligt välkomna till Krakow, samt en riktigt trevlig resa!

Vi tror du också gillar...