Skip to main content

Resor till Schweiz

En resa till Schweiz är en resa till sagornaS VÄRLD

Schweiz, ett land rikt på många sätt, fortsätter att locka besökare med sin välstånd, kulturella mångfald och överväldigande natursköna skönhet. Med en hög medelinkomst och en stabil ekonomi är Schweiz känt för sin välstånd och höga levnadsstandard. Men det är inte bara ekonomiskt rikedom som landet har att erbjuda, det finns också en rikedom i kulturella uttryck och språklig diversitet. Med fyra officiella språk - tyska, franska, italienska och rätoromanska - finns det en unik mix av kulturer och traditioner att utforska.

Naturens skönhet

Naturen i Schweiz är verkligen hänförande vacker och varierad. När du står inför de gröna fjällhedarna, lyssnar till porlande bäckar och betraktar de snötäckta alptopparna kan du knappt tro att du inte har klivit in i en sagovärld. I de fridfulla alpbyarna blir du omgiven av en tystnad som bara bryts av granarnas rassel, bybornas glädjerop och vindens sus. Här är biltrafiken förbjuden, och istället välkomnas du av tåg, fotgängare och hästar med vagnar. Det ger en atmosfär av stillhet och harmoni, där du kan njuta av naturens skönhet och känna dig i fullständig kontakt med omgivningen.

Den schweiziska chokladen

Schweiz är också känt för sin chokladtillverkning, och en smak av den schweiziska chokladen är en riktig delikatess. Du kan utforska chokladfabriker, besöka chokladmuseer och njuta av en mängd olika smaker och kombinationer. Dessutom är schweiziska joddling en traditionell sångstil som har blivit ett ikoniskt drag av landets kultur. Med sina karakteristiska ljud och melodiska röster ger joddling en unik och minnesvärd upplevelse för besökare.

Res med Glaciärexpressen

Men om du lyfter blicken längre än de välkända schweiziska klichéerna kommer du att upptäcka att landet har så mycket mer att erbjuda under din semester. På vår resa till Schweiz kommer vi att leta upp de blygsamma fjällbyarna som gömmer sig mellan alptopparna och ge oss ut på äventyr genom historiska rälsspår. En av höjdpunkterna kommer vara att åka med Glaciärexpressen, en tågresa som tar dig genom magnifika landskap och glaciärer. Vi kommer också att åka med Gorgergrat Bahn, en bergbana som tar oss till en fantastisk utsikt över Matterhorn och den pittoreska staden Zermatt. Under resan kommer vi att njuta av Schweiz natursköna skönhet och få en djupare förståelse för landets rika historia och kultur. Våra erfarna reseledare kommer att guida oss genom resans höjdpunkter och ge oss insikter i schweizisk tradition, mat och folkliv.

Så ta chansen att uppleva Schweiz i all sin prakt och förlora dig själv i de majestätiska alptopparna, de charmiga byarna och den fridfulla atmosfären. Schweiz kommer att erbjuda dig en semester fylld med äventyr, naturupplevelser och en känsla av att vara i kontakt med ditt inre och landets själ.

Detta får du uppleva med oss på vår resa i Schweiz:

  • Schweiz mysiga fjällbyar
  • Spektakulära vyer från Glaciärexpressen och Gornergrat Bahn
  • Det schweiziska köket
  • Historiska slott i vackra miljöer

Fakta om Schweiz

Var ligger landet?

Där västra, östra och södra Europa möts hittar vi Schweiz, omringat av världsnationer som Frankrike, Tyskland och Italien. De 41 285 km2 som tillhör landet delas upp mellan Alperna, Jurabergen och det schweiziska höglandet. Omkring 20 % av Alperna ligger innanför Schweiz landsgränser vilket bidrar till att landet tar emot många besökare varje år, varav många entusiastiska skidfantaster som reser hit för de kilometerhöga backarna.

Runt så många som 100 alptoppar i Schweiz sträcker sig 4 000 meter över havet och flera av bergsområdena är väl utvecklade med tåg- och kabelbanor. Några av Schweiz mest berömda berg är Monte Rosa, Dom och Matterhorn och förutom skidresenärer gästas bergslandskapen av människor som under sin semester i Schweiz utövar vandring, klättring och cykling.

Hur många bor i landet?

Då Alperna ockuperar en stor del av Schweiz landyta har majoriteten av landets befolkning, som år 2017 beräknades till 8,5 miljoner människor, fått bosätta sig på höglandet. Genom åren har flera storstäder vuxit fram i detta område, däribland Zürich och Genevé.

Sedan 1800-talet har den schweiziska befolkningen fyrdubblats och idag utgör schweiziska medborgare med en utländsk bakgrund 23 % av landets befolkning.

Hur är vädret och klimatet?

Sett ur ett klimatperspektiv befinner sig Schweiz i en övergångszon. De västra delarna av landet påverkas av Atlanten och har därför en större förekomst av regn och luftfuktighet jämfört med delarna inåt landet. I öst råder ett kontinentalt klimat med lägre temperaturer och mindre nederbörd och då Alperna fungerar som en klimatbarriär kan vi se temperaturer i södra Schweiz som påminner om ett Medelhavsklimat.

Vilka är mina transportmöjligheter?

Schweiz offentliga transportnätverk erbjuder ett effektivt och säkert sätt för resenärer att resa runt i landet. Tåg, bussar, spårvagnar och båtar går kors och tvärs över landet, liksom det omfattande nätet av cykelleder. Infrastrukturen i Schweiz är väl organiserad och resenärer kan enkelt få tag på information och tidtabeller från turistbyråer och på Internet under sin semester i Schweiz.

Om du planerar att ofta färdas med kollektivtrafiken på din resa till Schweiz kan en god idé vara att lägga händerna på ett GA-pass som erbjuder ett obegränsat resande på alla slags transportmedel inom kollektivtrafiken. GA-passet gäller dessutom på en del kabelbanelinjer och bergtågbanor och ger korthållaren rabatt på tågresor som inte ingår i GA-passet.

Behöver du istället endast en enkelbiljett kan du smidigt lösa dessa över biljettdiskar, vid biljettautomater eller online. På de flesta stationer kan du hitta biljettautomater med flera språkinställningar, många av dom accepterar kort men vissa inte.

Vilket språk talar man?

Ett av Schweiz särdrag är den kulturella mångfalden i landet. Förfäder till dagens medborgare i Schweiz har sina ursprung i olika kulturer vilket bland annat har resulterat i en flerspråkig befolkning. Trots landets blygsamma storlek kan du höra tyska, franska, italienska och rätoromanska beroende på var i landet du befinner dig.

Vilken valuta ska jag använda?

I Schweiz heter den lokala valutan schweizerfranc (1 CHF = 9,9 SEK pr. oktober 2019). För att underlätta för resenärer anges många priser även i euro, och trots att det inte är ett krav, accepterar många handlare kontanter i euro vid betalning. Räkna däremot med att växeln du får tillbaka är i schweizerfranc.

Vilken religion råder i landet?

Under de senaste åren i Schweiz har medlemskapen i de kristina kyrkorna minskat i antal och år 2000 ansåg endast 16 % av den schweiziska befolkningen att religion var viktigt för dem. Spridningen på olika religioner i landet är stor, men majoriteten av de troende tillhör den romersk-katolska kyrkan (41, 8), den protestantiska kyrkan (35,3 %) och Islam (4,3 %).

Finns det någon tidsskillnad?

Schweiz ligger i samma tidszon som Sverige.

Kan jag dricka vattnet?

Kranvattnet i Schweiz är inte bara drickbart utan är även av en riktigt fin kvalité och ett mer miljövänligt alternativ jämfört med att köpa vatten på flaska. 80 % av kranvattnet hämtas från naturliga källor och grundvattnet medan resterande 20 % kommer från landets många sjöar.

Vad har de för eluttag?

Voltnivån i Schweiz är 230V/50 Hz, liksom i de flesta länder I Europa. Det mest vanliga är stickkontakter med tre pluggar men även stickkontakter med två pluggar kan förekomma.  

Vilka är inresereglerna?

Schweiz är med i Schengensamarbetet, precis som Sverige, och därför räcker det med att du kan visa upp ett pass eller nationellt ID-kort för inresa i landet. Passet/ID-kortet ska vara giltigt under hela resan.

Hur kommer jag åt Internet?

Schweiz offentliga nätverk gör det möjligt för invånare och besökare att koppla upp sig på Internet på över 1 700 platser i landet. För att koppla upp kan du välja att betala per timme, dag eller månad. Många hotell, restauranger, caféer och barer erbjuder även gratis Internetuppkoppling för alla gäster.

Hur mycket ska jag ge i dricks?

Att lämna dricks i Schweiz är inte nödvändigt, men det är väl uppskattat inom en del serviceyrken. En serviceavgift är oftast inkluderat i priset och dessutom tjänar personal inom serviceyrken så pass bra att de inte måste livnära sig på dricksen. Så som det fungerar i exempelvis Sverige är det en fin gest att lämna dricks om du har tagit emot en riktigt god service som du vill visa uppskattning på.  

Visste du att…

…Schweiz är en av världens mest utvecklade länder? Medelinkomsten per invånare är den högsta i världen och de schweisiska städerna Zürich, Geneva och Basel står alla med på topp 10-listan över städer vars invånare har bäst livskvalité.

Från topp till dal med Glaciärexpressen

8 dagar från 30 995:-

Nästa station: Alperna med Glaciärexpressen 2024 - På vår resa genom den schweiziska och italienska alpvärlden är färdsättet en av höjdpunkterna som vi kommer att vilja minnas för evigt. Vi har bokat plats på den världsberömda Glaciärexpressen som låter oss beundra vita alptoppar, djupa dalar, tjocka skogsområden och stilla sjöar i sakta takt. Genom tunnlar och viadukter, över broar och uppför branta bergssluttningar tar det världsarvsklassade expresståget oss med på en helt spektaku...Läs mer om vår tågresa till Schweiz och Italien