Skip to main content

En smak av Grekland

Grekisk mat med oliver, fetaost, tomat och rödlök. Gata i Nafplio på resa till Grekland.
Stillsam solnedgång över havet och klipporna vid Peloponnesos i Grekland.
grekiska hamnstaden nafplio från ovan, rundresa genom peloponnesos
små fiskebåtar och stenhus vid lakonia hamn på rundresa genom peloponnesos
grekiskt olivträd och utsikt över havet på en resa till peloponnesos
greklands flagga vajjandes i vinden vid korinth kanalen, peloponnesos
amfiteatern epidavros med gröna berg i bakgrunden, greklandsresa
blått fönster och blommor vid stenhus och öppet hav vid nafplio, grekland
ruinerna vid greklands olympia, rundresa peloponnesos
Status:
Återkommer i 2022

Resa till Peloponnesos med besök i Aten

Följ med oss på en sofistikerad resa på autentiska, natursköna Peloponnesos, som är långt ifrån en typisk resa till de större och mer kända öarna i Grekland. Sofistikerad kommer faktiskt från grekiskans ”sofi”, som betyder klok. Och kloka på Greklands spännande historia, unika kultur och undangömda pärlor är just vad vi ska bli på denna gruppresa.

Därför ska du resa med oss på kulturresa på Peloponnesos:

  • Kustnära hotell i gemytlig hamnstad
  • Grekisk mytologi och arkeologi 
  • Tågfärd längs dramatisk natur
  • Ikoniska sevärdheter som Akropolis i Aten

Naturskatter och historia på bergiga Peloponnesos

Peloponnesos, täckt till större delen av frodiga bergskedjor, är för många ett oupptäckt underverk av natur och historia, och en välbevarad hemlighet för en del. Långt ifrån massturismens dominans återfinns denna fantastiska del av Grekland – en sådan skönhet att man inte bör missa sin chans att få uppleva en resa hit. Peloponnesos är fullspäckat av en fantastisk natur i form av vidunderliga kuststräckor och imponerande, frodiga bergsmassiv, allting inbäddat i den karaktäristiska, kryddiga doften av pinjeträd, vild oregano och timjan. Landsdelen är oändligt rik på spännande historier och monument som härstammar från den tiden före stenåldern och fram till idag, och är präglat av många olika folkslag.

Kulinariska upplevelser från det grekiska köket

Vår gruppresa kryddas också av äkta, lokala gourmeträtter ur det fantastiskt välsmakande, grekiska köket. Resans extra utflykter tar oss dessutom med på smakprov genom Nafplios gömda, kulinariska skatter, och på matlagningskurs i traditionella, grekiska recept.

Vårt boende under resan är i den romantiska och charmerande hamnstaden Nafplio, fylld med äkta grekisk atmosfär.

Välkommen att boka din resa till Peloponneses med oss!

Kort dagsprogram för resan till Peloponnesos:

Dag 1: Ankomst till Aten. Färd till Nafplio, vår bas för veckan
Dag 2: Nafplio med fästningsbesök (F)
Dag 3: Ledig dag eller matvandring i Nafplio (F)
Dag 4: Ledig dag till egna upplevelser (F)
Dag 5: Utflykt till Epidavros och Mykene (F)
Dag 6: Rundtur i Achaia-regionen och Kalávrita med en vacker tågresa (F, L)
Dag 7: Ledig dag eller matlagningskurs (F)
Dag 8: Fotostopp vid Korinth-kanalen. Aten och Akropolis innan hemresa (F, L)

F = Frukost   L = Lunch

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Aten och färd till Nafplio

Efter ankomsten till Aten sätter vi kurs mot Peloponnesos - Greklands största halvö. Vår bas och hem på denna resa är den vackra och otroligt charmiga hamnstaden Nafplio, som år 1828 blev Greklands första huvudstad. Med sin överväldigande charm och skönhet förtrollar Nafplio alltid sina gäster och lever väl upp till smeknamnet som Greklands vackraste hamnstad. De flesta besökarna i Nafplio stannar bara över dagen, men för oss blir detta basen för vårt grekiska äventyr.
För några är det kanske sängdags, medan andra vill avsluta dagen med att avnjuta en kvällsdrink på stadens stämningsfulla torg eller med en kvällstur längs hamnpromenaden.

Nafplio på Peloponnesos.
Bild: Hamnstaden Nafplio, vårt hem för veckan.

Dag 2: Nafplio med fästningsbesök (F)

Efter frukost beger vi oss ut på en tur till fots där vi får höra om stadens nyare historia. Härefter dyker vi ner i medeltidens historia, men inte genom att gå neråt utan genom att forcera de 999 trappstegen upp till Palamidifästningen som i hela sin venetianska prakt tronar upp sig över staden. Det är helt klart värt ansträngningen att gå hela vägen upp till den bäst bevarade borgruinen i sitt slag för att kunna njuta av en betagande utsikt över staden och det omgivande havet.

Eftermiddagen är till fri disposition. Nu finns det tid till att ytterligare utforska vad staden har att erbjuda, eller kanske bara luta sig tillbaka och njuta av semestern på ett av stadens caféer.

Öppet turkost hav med bergen i bakgrunden i den grekiska staden Nafplio.
Bild: Utsikt ner över Nafplio från borgen.

Dag 3: Ledig dag eller extra utflykt med matvandring i Nafplio (F)

För dig som har sett fram emot resans första lediga dag är det nu det är dags att njuta av den. Läs en bra bok i skuggan på en uteservering eller unna dig en dag på stranden - möjligheterna för avkoppling är oändliga!

För dig som däremot är sugen på fler upplevelser är det nu dags att ta en rejäl tugga av den grekiska matkulturen! Vi tar oss till fots till några av de vackraste platserna i Nafplios gamla stadsdel, där vi lär oss om stadens historia samtidigt som vi besöker stadens gömda, kulinariska skatter. Vår reseledare tar oss med till några noggrant utvalda matställen och smakar på de bästa delikatesser som staden har att erbjuda - i form av ost, vin, kaffe, glass och mycket mer. Vi kan nästan lova att du kommer härifrån med ännu större aptit på det underbara, grekiska köket!

Dag 4: Ledig dag till egna upplevelser (F)

Nafplios arkeologiska museum är beläget i en av de bäst bevarade venetianska byggnaderna i hela Grekland. Här finns lämningar från förhistorisk tid fram till antiken, med allt från verktyg från stenåldern och köksredskap från bronsåldern till dyrbara föremål från palatset Mykene. Ett besök i det stora och anrika museet är ett perfekt sätt att spendera din lediga dag på, för att få en djupare inblick i Greklands helt unika historia.

Självklart ska du också ge dig själv tiden att slå dig ner på någon av Nafplios många uteserveringar och njuta av en grekisk sallad, en kall kaffe - frappe - eller ett väldoftande souvlaki-spett.

Mysigt grekiskt cafe under rosa och rda blommor i Nafplio, rundresa i Grekland.
Bild: En av caféerna i Nafplio

Dag 5: Utflykt till Epidavros och Mykene (F)

Efter frukost åker vi till en berömd, arkeologisk sevärdhet - nämligen Mykene. Enligt den grekiska mytologin var Mykene Agamemnons kungadöme. Platsen är ett mycket imponerande område och inhyser bland annat "Lejonporten" som anses vara det äldsta skulpturala monumentet i Europa.

Monumentet Lejonporten i Mykene, Grekland.
Bild: Lejonporten i Mykene


Efter lunch ska vi besöka en annan berömd plats – amfiteatern Epidavros – som är en av de vackraste arkeologiska sevärdheterna i Grekland, och antagligen världens bäst bevarade amfiteater. Med sin imponerande akustik används teatern fortfarande idag som scen för diverse teateruppsättningar.

Epidavros på en resa till Peloponnesos.
Bild: Epidavros

Dag 6: Rundtur i Achaia-regionen och Kalávryta med vacker tågresa (F, L)

Idag reser vi igenom Achaiaregionens gröna bergsmassiv med kursen inställd på bland annat Kalávryta. Denna alpliknande skönhet är idag ett populärt vintersportområde, men rymmer också en mer tragisk historia. Under 2:a världskriget invaderade nämligen nazisterna staden varpå de dräpte alla män och brände ner staden till grunden.
Under eftermiddagen hinner vi med en imponerande tågresa genom den pittoreska Vouraikos-klyftan. Detta är en unik upplevelse som tar dig genom fantastisk natur. Tåget är unikt tack vare sina ”tandhjul” som kan dra tåget upp till en stigning på 17 % och på den smalaste platsen är tågrälsen endast 75 cm bred. Hela sträckan är 22 km lång och under turen i ravinen passerar vi lodräta bergsväggar, floder, tunnlar och broar.

Tågresa genom den pittoreska Vouraikos-klyftan, rundresa i Grekland.
Bild: Tågresa genom den pittoreska Vouraikos-klyftan

Dag 7: Ledig dag eller extra utflykt med matlagningskurs(F)

Fortsätt utforska området på egen hand eller följ med på ännu ett djupdyk ner i den grekiska mattraditionen.

Sedan antiken och fram till idag så har den grekiska matkulturen förtrollat matälskare, med en upplevelse som kombinerar näringsrik njutning med underhållning och smakäventyr. Under den här utflykten tar vi oss in i den oas som den grekiska matlagningen utgör, och tillagar grekiska, traditionella recept. Oavsett om du är en professionell kock eller bara gillar matlagning och bra mat, så är detta den perfekta utflykten för dig!

Bild: Ett urval av läckerheterna som det grekiska köket bjuder på

Dag 8: Fotostopp vid Korintkanalen. Aten och Akropolis innan hemresa (F, L)

Det har blivit dags för oss att lämna Nafplio och bege oss mot Aten för att påbörja vår hemresa. Längs vägen pausar vi vid den imponerande och handbyggda Korintkanalen som skiljer Peloponnesos från det övriga fastlandet. Ända sedan antiken har det funnits en tanke på att skapa en genomfart över landgången, där man tror att båtar och fraktfartyg blev dragna över, istället för att de skulle åka den långa vägen runtom Peloponnesos. Kejsare Nero satte år 67 e. Kr. 6 000 judiska krigsfångar i arbete med att gräva ut kanalen, men arbetet blev aldrig färdigt. Härefter gjorde venetianerna ett nytt försök, utan att lyckas. År 1893 öppnade äntligen Grekland den slutliga förbindelsen som förkortade seglatsen från det joniska havet till Pireus hamn vid Aten med 200 sjömil.

Korinthkanalen med Greklands flagga och turkost vatten, Grekland.
Bild: Korinthkanalen

Väl framme i Aten börjar vi med att besöka Akropolisklippan och längs vägen kommer vår lokalguide att berätta om de spännande platser vi passerar innan vi når upp till klippavsatsen. Häruppe väntar bland annat ruinerna över det imponerande Parthenon som tornar upp sig över staden, samt en fantastisk utsikt över Aten.

Historiska Akropolis i Aten, Grekland.
Bild: Akropolis i Aten


Efter lunch får vi slutligen en rundtur med buss i Aten innan det är dags att säga farväl till Grekland och vi beger oss mot flygplatsen.

Karta

Väder

Se vädret

För uppdaterad väderleksprognos, gå till smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Aten per år.

 

 

 

Fakta om Peloponnesos

Var ligger Peloponnesos?

Peloponnesos, även kallat ”Pelop´s ö”, är den grekiska halvön som utgör den södra delen av fastlandet Grekland. Omgivningarna präglas av ett vackert berglandskap, och det är inte konstigt att Peloponnesos lockar tusentals turister varje år, då halvön erbjuder ett gediget utbud och en stor variation av attraktioner, så som vackra städer, historiska kyrkor och kloster, exceptionella arkeologiska platser samt ändlösa sandstränder.

Hur många bor här?

Till ytan är Peloponnesos 15 490 km2 stort och här bor omkring 700 000 invånare.

Hur är vädret och klimatet?

Liksom generellt för hela Grekland råder här ett varmt Medelhavsklimat. Under sommarsäsongen kan temperaturen stiga upp till så mycket som 30 grader och under juni, juli, augusti ligger antal soltimmar per dag på omkring 12-13 timmar.

Hur tar jag mig runt?

Liksom generellt i Grekland finns det gott om lokalbussar på Peloponnesos som kör invånare och besökare till de flesta städer och orter runt om på halvön. Det finns även en bra bussförbindelse mellan Peloponnesos och Greklands huvudstad Aten. Från Aten till Peloponnesos avgår bussarna från stationen Kifissos. Då Peloponnesos är en attraktiv turistdestination finns det ett stort utbud av taxibilar runtom på halvön. Antingen kan du stanna en taxibil på gatan eller be hotellet du bor på ringa en taxi åt dig om du ska någonstans. De flesta taxibilar här kör efter taxameter.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Att shoppa i Grekland är mycket populärt, då priserna här är något billigare än i Sverige. Även priserna på mat och dryck är generellt billigare och på Peloponnesos kan du få en fin trerätters-middag för ca 200 kr.  Vad gäller öppettider och serviceutbud kan du i de större städerna och turistorterna hitta caféer, barer och butiker. Normalt håller affärer i de större städerna i Grekland öppet mellan 09.00 – 21.00. I de mindre orterna däremot är utbudet något mer begränsat. Bra att komma ihåg är att man i Grekland, liksom i Spanien, har siesta mellan omkring 13.00 - 17.00 på dagen, och de flesta invånare syns då inte till. Det är också vanligt att en del affärer och butiker håller stängt under dessa klockslag.

Andra liknande resor

Trustpilot