Skip to main content

En smak av Grekland

Grekisk mat med oliver, fetaost, tomat och rödlök. Gata i Nafplio på resa till Grekland.
Stillsam solnedgång över havet och klipporna vid Peloponnesos i Grekland.
grekiska hamnstaden nafplio från ovan, rundresa genom peloponnesos
små fiskebåtar och stenhus vid lakonia hamn på rundresa genom peloponnesos
grekiskt olivträd och utsikt över havet på en resa till peloponnesos
greklands flagga vajjandes i vinden vid korinth kanalen, peloponnesos
amfiteatern epidavros med gröna berg i bakgrunden, greklandsresa
blått fönster och blommor vid stenhus och öppet hav vid nafplio, grekland
ruinerna vid greklands olympia, rundresa peloponnesos
8 dagar - pris per person från
20 995:-
Boka resa

Res till Grekland och upptäck Peloponnesos smaker 2024 – med Aten och ön hydra

Följ med oss på en sofistikerad resa i smakens tecken på Greklands autentiska och natursköna halvö Peloponnesos – platsen som är långt från en typisk Greklandsresa till någon av de större och mer välkända öarna. Visste du att ordet sofistikerad faktiskt kommer från grekiskans sofi, som betyder klok. Och om det är något vi blir under den här gruppresan så är det just det – kloka på Greklands spännande historia, unika kultur och undangömda pärlor.

Här upplever vi Greklands antika hjärta med boende i det romantiska Nafplio, där vi tillåts utforska alla de slingrande kullerstensgatorna och njuta av den oslagbara utsikten över Egeiska havet. Vi får dyka djupt in i Peloponnesos rika smaker genom en välsmakande vinprovning där vi bekantar oss med hemligheterna bakom områdets frodiga vinlundar, och en tur genom olivlundarna där vi får lära oss mer om den nypressade olivoljan blir ett kulinariskt äventyr som tar oss till hjärtat av det grekiska köket.

Under vår gruppresa stiger vi in i antikens värld och besöker legendariska platser som Akropolis, Mykene och Nemea, och inte minst den välkända ön Hydra. Här berättar varje ruin en historia från en svunnen tid, och den pittoreska ön med sina romantiska små lantbyar kastar oss tillbaka i historien med sin charm. Dessutom hinner vi med en hisnande utflykt till Kalávryta, där bergen möter skyarna. En tågresa genom Vouraikosravinen erbjuder en fantastisk panoramautsikt och en omisskännlig känsla av äventyr. Resan till Peloponnesos blir vår egen odysse genom tid och rum, och här blir varje ögonblick ett nytt kapitel i din personliga grekiska saga! Låt resan börja!

Därför ska du resa med oss på en smakrik kulturresa till Peloponnesos:

  • Kustnära hotell i den gemytliga hamnstaden Nafplio
  • Grekisk mytologi och arkeologi i mängder
  • Fin tågresa genom regionens dramatiska natur
  • Ikoniska sevärdheter som Akropolis i Aten
  • Besök på den lättälskade ön Hydra

Naturskatter och millenium av historia på bergiga Peloponnesos

Halvön Peloponnesos, som till stor del täcks av frodiga bergskedjor, är för många ett oupptäckt underverk fyllt av natur och historia, medan det för andra är en välbevarad hemlighet. Långt från den massturism som dominerar stora delar av Grekland återfinns denna fantastiska del av landet som man helt enkelt inte kan gå miste om.

Den grekiska halvön omfamnas av det glittrande Egeiska havet och kröns av majestätiska berg, och bjuder på en stor skatt av landskap och biologisk mångfald. Här finns vidunderliga kuststräckor och imponerande, frodiga bergsmassiv, allting inbäddat i den karaktäristiska, kryddiga doften av pinjeträd, vild oregano och timjan. Bergskedjorna Taygetos och Parnon ger en dramatisk inramning till Peloponnesos, och här finns stigar som slingrar sig fram genom den friska bergsluften. Här möts ändlösa olivlundar, doftande citrusfruktträdgårdar och fält av färgsprakande vilda blommor.

I andra änden, nere vid kusten, sträcker sig det azurblåa havet ut sig framför våra ögon och bjuder in till avkopplande stunder på soliga stränder. Här finns undangömda vikar och gyllene sandstränder, medan de karga klipporna skapar en dramatisk kontrast mot det glittrande havet, och om man dyker ner i det kristallklara vattnet kan man upptäcka en undervattensvärld som är minst lika färgstark som den ovanför ytan.

Peloponnesos är dessutom en region som är oändligt rik på spännande historier och monument som härstammar generationer och åter generationer före oss. Här har det bott människor sen innan stenåldern, och de många folkslagen som passerat har satt sin prägel på halvön. Finns det något bättre bakgrundsmiljö än den vackra naturen när vi lyssnar till vår reseledare som tar oss genom Peloponnesos långa historia?

Kulinariska upplevelser i det oemotståndliga grekiska köket

Den rika matkulturen på denna grekiska halvö är ett möte mellan färska råvaror och traditionsrika recept, där maten känns som en direkt hyllning till regionens rika historia och natur. Peloponnesos är bland annat känt för sina olivlundar, vilket återspeglas i varenda fat av det flytande guldet olivoljan. De subtila smakerna är en oumbärlig del av varje måltid och ger liv åt sallader, bröd och läckra huvudrätter, och den utgör ett perfekt komplement till de färska grönsakerna och krispiga salladerna som är karaktäristiska för regionen.

Fisken från Egeiska havet fångas färsk varje dag och är en hörnsten i Peloponnesos kök. Från den grillade fisken längs hamnpromenaden till de smakrika fisksopporna bär varje rätt på doften av det salta havet och de traditionella smaker som förts vidare genom generationer. Andra traditionella rätter som moussaka och souvlaki kompletterar det grekiska köket som är lätt att trivas med. Dessutom kommer du som är vinälskare att jubla över Peloponnesos utmärkta viner, och då särskilt vinerna från regionen Nemea. Här kan vi prova robusta röda viner som Agiorgitiko vars druvor odlas på de frodiga vingårdarna som sträcker ut sig över de soliga kullarna.

På plats i Peloponnesos kan vi slå oss ner vid en taverna vid vattnet, omgiven av charmiga kullerstensgator och levande musik, och låta matkulturen sätta guldkant på vår grekiska upplevelse som är väl värd att minnas.

Längs havet i centrala Nafplio – en perfekt hemvist

Under den här resan är det ingen slump att vi har valt att bo mitt inne i centrala Nafplio. Stadens kustlinje är som en inbjudande oas där det Egeiska havets vågor rullar in i de små charmiga hamnarna. Här kan vi från vårt havsnära hotell kliva direkt ut i idyllen för att strosa längs strandpromenaden och njut av vyerna över det glittrande vattnet. Solnedgångarna målar himlen i nyanser av rött och orange och ramar in våra upplevelser från resan på bästa möjliga sätt.

I de pittoreska kvarteren där kullerstensgatorna omges av charmiga kaféer kan du enkelt förlora dig själv i de små butikernas unika hantverk, och här syns spåren av århundraden av historia. Gränderna leder oss fram till historiska platser som både Palamidifästningen och Bourtzifästningen, där det är lätt att se hundratals år av svunnen tid på varje byggsten. Som boende i Nafplio får vi förmånen att bli en del av denna levande historia, samtidigt som vi kan njuta av kustidyllen på någon av hamnens många tavernor efter våra händelserika dagar runt halvöns höjdpunkter.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Aten, besök vid Akropolis med lunch samt transfer till Nafplio med stopp vid Korinthkanalen (L)
Dag 2: Stadsvandring i Nafplio (F)
Dag 3: Mykene och Lejonporten med vinprovning och lunch i Nemea (F, L)
Dag 4: Amfiteatern Epidaurus och olivoljeprovning (F)
Dag 5: Charmerande öidyll på Hydra (F)
Dag 6: Kalávrytas naturliga skönhet med lunch och tågresa genom Vouraikosravinen (F, L)
Dag 7: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 8: Hemresa (F, L)

F = Frukost L = Lunch

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Aten, besök vid Akropolis med lunch samt transfer till Nafplio med stopp vid Korinthkanalen (L)

Kaliméra och välkommen till Grekland! Efter ankomsten till Aten möter vi upp vår reseledare som visar oss vägen till bussen som under dagen ska transportera oss österut med slutdestination Nafplio. Innan vi lämnar Aten bakom oss ser vi dock till att besöka en av stadens verkliga världskändisar – Akropolis. Här äter vi resans första lunch tillsammans innan vi sedan tar oss upp på Akropolisklippan, där vi möts av en fantastisk utsikt över den grekiska huvudstaden och dessutom de imponerande ruinerna över Parthenon. Vi tar sedan plats i bussen igen och får en rundtur genom Aten innan vi sätter kurs ut från stan med siktet inställt på Peloponnesos – Greklands största halvö. 

Historiska Akropolis i Aten, Grekland.
Bild: Akropolis breder majestätiskt ut sig över den grekiska huvudstaden

Längs vägen pausar vi vid den imponerande och handbyggda Korinthkanalen – det vattendrag som skiljer Peloponnesos från det grekiska fastlandet. Redan på antiken insåg man problemet i den lilla landtungan som tvingade båtarna att ta en enorm omväg runtom Peloponnesos. Det man annars fick göra var helt enkelt att dra båtarna den drygt 6,5 kilometer långa sträckan över land, från Isthmía till Korinthos. Det var under Kejsare Neros tid vid makten, år 67 e.Kr., som man gjorde ett första försök genom att sätta 6 000 judiska krigsfångar i arbete med att gräva ut kanalen, men arbetet färdigställdes aldrig. Långt senare gjorde venetianerna ett försök, men inte heller de lyckades. År 1893 öppnades så äntligen den slutliga förbindelsen som förkortade seglatsen från det joniska havet till Pireus hamn vid Aten med hela 200 sjömil.

Korinthkanalen med Greklands flagga och turkost vatten, Grekland.
Bild: Korinthkanalen är med sina 6 346 meter och cirka 8 meters djup världens djupaste kanal

Vår bas och hemort på denna resa är den otroligt vackra och charmiga hamnstaden Nafplio, som år 1828 faktiskt blev Greklands första officiella huvudstad. Med sin överväldigande charm och skönhet förtrollar Nafplio sina gäster och lever väl upp till smeknamnet som Greklands vackraste hamnstad. De flesta besökarna i Nafplio stannar bara över dagen, men vi har den stora turen att få vara baserade här under hela vårt grekiska äventyr. Kvällen tillbringar vi på egen hand, och vad kan väl passa bättre än en middag och en liten sängfösare på stadens stämningsfulla torg eller längs hamnpromenaden.

Dag 2: Stadsvandring i Nafplio (F)

Efter frukost har det blivit dags att sätta tänderna i vår nya hemstad. Vi beger oss ut på en tur till fots där vi får lära oss om stadens spännande historia från både nu och då i sällskap med vår lokalguide och vår svenska reseledare. 

Nafplio på Peloponnesos.
Bild: Under vår rundtur i Nafplio får vi lära känna både stadskärnan och utsikten över kastellet Bourtzi 

Härefter dyker vi vidare ner, men inte genom att vandra neråt. Istället gör vi tvärtom, och tar oss de 999 trappstegen upp till Palamidifästningen, som i sin venetianska prakt tronar över staden. Det är förstås helt frivilligt att följa med upp till borgen, och om man inte vill låta benen bära hela vägen går det bra att ta en taxi. Det är helt klart värt ansträngningen att ta sig hela vägen upp till en av de bäst bevarade borgruinerna i sitt slag, för härifrån är utsikten närmast spektakulärt betagande över staden och det omgivande havet.

Mysigt grekiskt cafe under rosa och röda blommor i Nafplio, Grekland.
Bild: Nafplio är lätt att trivas i och en eftermiddag här är avslappnande och rogivande

Eftermiddagen är sedan fri att avnjutas efter egna preferenser. Det finns tid till att både utforska stadens utbud lite närmare, för att sedan låta semesterkänslan kicka in och bara slappna av på ett av stadens många trivsamma kaféer. 

Dag 3: Mykene och Lejonporten med vinprovning och lunch i Nemea (F, L)

Idag lämnar vi vår trygga hamn i Nafplio för en härlig utflykt. Vårt första stopp för dagen blir den forntida staden Mykene, som redan för tusentals år sedan var en viktig och betydelsefull stad. Framför allt var det under den mykenska perioden, cirka 1600-1100 f.Kr., som Mykene var en del av den så kallade mykenska civilisationen – den kulturella period som föregick den antika grekiska kulturen. Staden är särskilt känd för sina imponerande byggnadsverk och för sitt deltagande i mytologin, inklusive de många berättelserna om kriget mot den välkända staden Troja.

En av de mest kända attraktionerna i Mykene är Lejonporten, stadens imponerande ingångsport. Den mäktiga porten, som består av en stor stenportal med en öppning i mitten, är belägen vid den södra muren av citadellet i Mykene, och den tros ha varit av både praktisk symbolisk funktion för dåtidens lokalbefolkning. Lejonmotivet är en återkommande symbol i mykensk konst och kan ha haft olika betydelser, som till exempel styrka, makt eller kunglig auktoritet. Man tror att Lejonporten byggdes under 1200-talet f.Kr., och idag ses den som är en av de mest berömda exemplen på mykensk arkitektur och konst.


Bild:
Lejonporten är ett utmärkt exempel på antikens byggkonst

Efter att ha inspekterat Lejonporten kör bussen vidare mot regionen Nemea och dess huvudort med samma namn. Området är framför allt känt för sin vinproduktion, och vinerna som produceras här är kända för sin rika färg, djupa smak och komplexa aromer. Den mest framträdande druvsorten som odlas i Nemea är Agiorgitiko, som anses vara en av Greklands finaste röda druvor, och som ger vin med fylliga toner av mörka bär, plommon, kryddor och ibland en touch av lakrits eller tobak. I Nemea möts den moderna vinproduktionen och de traditionella teknikerna som man ägnat sig åt i århundraden, och här har många av vingårdarna både toppmodern utrustning samtidigt som man värnar om de gamla metoderna och teknikerna för att bevara sitt unika uttryck. Här får vi avnjuta en vinprovning innan en välsmakande lunch serveras efter en händelserik förmiddag. 

Själva staden Nemea är mest känd för de legendariska Nemeiska spelen, under vilka hela det antika Greklands främsta idrottsmän möttes och gjorde upp om segern. Bland annat ingick tävlingsgrenar som löpning, brottning, boxning och andra klassiska olympiska sporter. Förutom Nemeiska spelen är staden även historiskt uppmärksammad tack vare det antika templet tillägnat Zeus. Det byggdes redan på 300-talet f.Kr. och finns än idag kvar för allmän beskådan. 


Bild: 
Det grekiska vindistriktet Nemea är välkänt för sina djupa fylliga viner

Dag 4: Amfiteatern Epidaurus och olivoljeprovning (F)

På vår fjärde resdag besöker vi en annan berömd plats, nämligen amfiteatern Epidaurus, som är en av de allra vackraste och mest välbevarade arkeologiska sevärdheterna i Grekland. Den får antagligen ses som världens bäst bevarade amfiteater, och med sin imponerande akustik används teatern än idag som scen för diverse konserter och teateruppsättningar med plats för cirka 14 000 åskådare. 


Bild:
Epidaurusteaterns oslagbar akustik imponerar än idag

En av Epidaurusteaterns mest imponerande egenskaper är dess helt och hållet enastående akustik. Ljudet som hörs nerifrån scenen kastas upp mot åskådarna, vilket gör att även en viskning på scenen kan höras av personer längst upp i publiken. Detta kan inte ses som något annat än ett resultat av den noggrant utformade arkitekturen och akustiska principer som användes vid byggandet av teatern.

Även denna plats byggdes på 300-talet f.Kr., och förutom att vara skådeplats åt de sportsliga tävlingarna var Epidaurus också ett viktigt helgedomskomplex och en plats för religiösa ritualer. Den byggdes för att ära guden Asklepios, den grekiska guden som man tillbad när man behövde hjälp med frågor som berörde läkande och den medicinska konsten. Därför användes arenan även för medicinska behandlingar av olika slag.


Bild:
Naturligtvis passar vi på att njuta av de gyllene dropparna från Greklands olivlundar

Efter vårt stopp vid Epidauruteatern åker vi vidare för att slutligen nå fram till vår efterlängtade olivoljeprovning. Om det är någonstans man ska prova sig igenom olivoljesortimentet är det naturligtvis här i Grekland, och gärna just på Peloponnesos. Olivoljan som produceras här används både inom landet och exporteras internationellt, så den används i många grekiska rätter men är också populär runt om i världen för sin höga kvalitet och distinkta smak. På plats hos vår olivoljeproducent får vi först en rundtur som ger oss inblick i produktionen innan vi bekantar oss med de olika smakerna, och kanske får en flaska eller två följa med hem i resväskan. Vi återvänder sedan till hotellet och kan tillbringa resterande delen av dagen på egen hand. 

Dag 5: Charmerande öidyll på Hydra (F)

När man pratar om Grekland är det nästan underförstått att man syftar på landets otroliga mängd öar. Därför är öarna självklart även en del av denna resa. Ön Hydra är en del av de Saroniska öarna och är riktigt speciell. Här är det nämligen inte tillåtet att köra bil, vilket är anledningen till att den lilla ön innehar cirka 500 åsnor. För vissa kanske ön dessutom är bekant med anledning av den amerikanske sångaren och poeten Leonard Cohen, som här hade ett sommarhus och som ofta refererade till Hydra i sina verk.Bild:
Charmiga Hydra är oemotståndligt vackert

Huvudorten på Hydra som är belägen precis vid en liten vik består av traditionella stenhus, och vi upplever den genom de labyrintiska gatorna och gränderna. Här har du friheten att utforska staden själv eller tillsammans med dina medresenärer. Under eftermiddagen seglar vi tillbaka till fastlandet.


Bild: Färger, former, marint liv – och inte minst öns välkända åsnor väntar oss på plats på Hydra

Dag 6: Kalávrytas naturliga skönhet med lunch och tågresa genom Vouraikosravinen (F, L)

Idag har det blivit dags för en resa genom Achaiaregionens gröna bergsmassiv med kursen inställd på Kalávryta. Denna alpliknande skönhet till naturområde är idag – tro det eller ej – populärt för vintersportare, men faktum är att här ryms en långt mycket mer tragisk historia än så. Under andra världskriget invaderade nazisterna staden, och i samband med det dräpte alla män och brände ner staden till grunden. På plats i Kalávryta rekommenderas att besöka stadens eget lilla museum där krigsödet skildras, och kanske kan den som vill hinna med en snabbvisit efter vår gemensamma lunch.


Bild:
Kalávrytas grönska är lätt att trivas i

På eftermiddagens agenda står sedan en minst sagt imponerande tågresa. Turen tar oss genom den pittoreska Vouraikosravinen, och det blir en unik upplevelse när vi färdas genom en spektakulär natur. Det är inte bara vyerna som gör tågresan speciell, utan själva tåget i sig har också en alldeles särskild teknik. Tack vare sin kugghjulsmekanik kan tåget ta oss upp på en stigning på hela 17%. Den totala sträckan för turen som går längs lodräta bergsväggar och floder, genom tunnlar och över broar är 22 kilometer, och på sina allra smalaste ställen är rälsen bara 75 centimeter bred.

Tågresa genom den pittoreska Vouraikos-klyftan, rundresa i Grekland.
Bild: Tågresan genom den pittoreska Vouraikosravinen blir en resa att minnas

Dag 7: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Du som har sett fram emot lite ledig tid har nu en hel dag till eget förfogande. I dag kan du ta en morgonpromenad i hamnen, läsa en bra bok i skuggan på en uteservering med förmiddagskaffet eller unna dig en heldag på stranden – möjligheterna för avkoppling är oändliga! För den som vill rikta in sig på lite mer aktivitet kan vi rekommendera Nafplios arkeologiska museum, beläget i en av Greklands bäst bevarade venetianska byggnaderna. Här finns lämningar från förhistorisk tid fram till antiken, med allt från stenåldersverktyg och köksredskap från bronsåldern till dyrbara föremål från palatset i Mykene. Ett besök i det stora och anrika museet är ett perfekt sätt att tillbringa din lediga dag på för att få en djupare inblick i Greklands helt unika historia.


Bild: Under din lediga dag kan du njuta av läckerheterna från det grekiska köket

Dag 8: Hemresa (F, L)

Vår sista dag på grekisk mark är här, och det har blivit dags för oss att lämna Nafplio. Vi sätter istället fart mot Aten och går sedan ombord på planet som ska ta oss hela vägen hem till Sverige efter åtta fantastiska dagar vid Medelhavet. Tack Grekland – Efcharistó Elláda!

Karta

Fakta om Peloponnesos

Var ligger Peloponnesos?

Peloponnesos, även kallat Pelops ö, är den grekiska halvö som utgör den södra delen av fastlandet Grekland. Omgivningarna präglas av ett vackert berglandskap, och det är inte konstigt att Peloponnesos lockar tusentals turister varje år. Halvön har ett gediget och varierat utbud av attraktioner såsom vackra städer, historiska kyrkor och kloster, exceptionella arkeologiska platser och ändlösa sandstränder.

Hur många bor här?

Till ytan är Peloponnesos 15 490 km² stort och här finns omkring 700 000 bofasta invånare.

Hur är vädret och klimatet?

Liksom generellt för hela Grekland råder här ett varmt Medelhavsklimat. Under sommarsäsongen kan temperaturen stiga upp till så mycket som 30 grader och under juni, juli, augusti ligger antal soltimmar per dag på omkring 12–13 timmar. Under vår och höst är vädret mildare och temperaturerna perfekta för att upptäcka halvön. 

Hur tar jag mig runt?

I hela Grekland, och även här på Peloponnesos, finns det gott om lokalbussar som kör både invånare och besökare till de flesta städer och orter runt om på halvön. Det finns även en bra bussförbindelse mellan Peloponnesos och Greklands huvudstad Aten. Från Aten till Peloponnesos avgår bussarna från stationen Kifissos. Då Peloponnesos är en attraktiv turistdestination finns det ett stort utbud av taxibilar runtom på halvön. Antingen kan du stanna en taxibil på gatan eller be hotellet du bor på ringa en taxi åt dig om du ska någonstans. De flesta taxibilar här kör på taxameter.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Att shoppa i Grekland är mycket populärt, då priserna här är något billigare än i Sverige. Även priserna på mat och dryck är generellt billigare och på Peloponnesos kan du få en fin trerättersmiddag för cirka 200 kr.  Vad gäller öppettider och serviceutbud kan du i de större städerna och turistorterna hitta ett stort utbud av kaféer, barer och butiker. Normalt håller affärer i de större städerna i Grekland öppet mellan kl 09:00 och 21:00. I de mindre orterna däremot är utbudet något mer begränsat. Glöm inte heller bort att man här i Grekland, liksom i Spanien, har siesta mellan omkring 13:00 och 17:00 varje dag, och att människor då vistas ute i mindre utsträckning. Det är också vanligt att en del affärer och butiker håller stängt under dessa klockslag.

Visste du att...

...Olympia, platsen för de antika olympiska spelen, som hölls vart fjärde år från 776 f.Kr. till 393 e.Kr., ligger på den västra delen av Peloponnesos? Spelen var tillägnade guden Zeus och var en av de viktigaste händelserna i antikens Grekland.

...Peloponnesos har varit en populär plats för filminspelningar under de senaste åren? Till exempel har delar av den välkända ABBA-musikalfilmen Mamma Mia! från 2008, spelats in här, och likaså ett flertal scener ur den omåttligt populära serien Game of Thrones.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
19/10 - 26/10Se flygtider Stockholm - ArlandaEn smak av Grekland20 995:-Boka

På denna resa rör vi oss ofta i kuperad och ojämn terräng. Därför rekommenderar vi att du är fullt gående för att få största möjliga utbyte av resan.

På den här resan är antalet deltagare max 25 personer.

Priset inkluderar:

• Direktflyg Stockholm–Aten t/r inkl. transfer
• 7 nätter på 3* Hotel Agamemnon Nafplio
• 7 x frukost
• 3 x lunch
• 1 x vinprovning
• 1 x olivoljeprovning
• Transport och utflykter enligt program
• Svensktalande reseledare
• Stadsskatt (cirka €10,5/person)

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 3 395 kr
• Platsbeställning på en av de första 3–4 raderna i bussen vid utflykter och transfers, 200 kr
• Entréavgifter utöver de som nämns i programmet
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring*
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post) 

* Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa. 

Hotell

Andra liknande resor