Skip to main content

Levadorna på Madeira

Oändliga vandringsmöjligheter på Madeira

Vår kollega Angelica berättar om en av hennes resor till Madeira och vad som gjorde hennes vistelse på den magiska ön så speciell.

Madeiras många skiftningar

Madeira är en portugisisk ö belägen långt ute i Atlanten. Tack vare dess frodighet fann jag paradisliknande förhållanden – på Madeira finns alltid något som blommar. Här finns branta havsklippor, bördiga dalar och en blomsterprakt utan dess like. Visste du att Madeira faktiskt ligger geografiskt närmare Afrika än Europa? Ön ligger nämligen på ungefär samma breddgrad som Marocko. Idag är det lätt att resa till Madeira, men länge var flygplatsen utanför huvudstaden Funchal ökänd och en av världens farligaste på grund av sin korta landningsbana. Piloterna var tvungna att ha en specialutbildning för att få tillstånd till att landa där. Idag har man förlängt banan och piloterna genomför landningarna med trygg hand.

Läs här en komplett guide till Madeira och se vårt utbud av vandringsresor.

Levadorna

Något som Madeira har gjort sig känd för är dess fantastiska levador. På ön finns ett stort nätverk av de vattenbärande kanalerna som grävts fram för att leda regnvattnet från skogarna på högre höjd ner till samhällena vid kusten. De har även skapat ett helt system av små vandringsleder som är unikt för Madeira. Vandringarna varierar i svårighetsgrad och längd – vissa är lättvandrade, medan andra kan vara riktigt farliga och gå genom långa tunnlar. Därför rekommenderar jag dig att alltid ha med en guide. De vandringar jag gjorde under min vistelse på Madeira leddes av våra erfarna reseledare och jag kände mig hur lugn som helst i deras trygga händer. Sista dagen gjorde vi en levadavandring som sträckte sig från Campanário till Quinta Grande, vilket är en sträcka på cirka 6,5 kilometer – en härlig förmiddagstur i gott sällskap!

Vandring på en levada på Madeira.
Bild: Att vandra längs Madeiras levador är en spektakulär upplevelse

Efter vandringen var den perfekta belöningen en läskande poncha. Ponchan är populär bland både madeiraner och turister och är gjord på aguardente, en sorts rom som blandas med flytande honung och färskpressad citronsaft. Tycker man att ponchan är lite väl sliskig kan man gott nöja sig med ett glas av den lokala ölen Coral – en lätt och fräsch ljus lageröl som passar perfekt när man behöver svalka sig och släcka törsten.

Saúde!

/Jenny

Vill du också besöka Madeira och vandra längs levadorna? Upptäck det magiska Madeira på vår klassiska rundresa med öns främsta höjdpunkter, vår långtidssemester eller i kombination med fantastiska Azorerna!

Se alla våra resor till Portugal här - inklusiv Blomstrande Vandringar på Madeira.

Vi tror du också gillar...