Skip to main content

Levadorna på Madeira

Oändliga vandringsmöjligheter på Madeira

Vår kollega Angelica berättar om en av hennes resor till Madeira, och vad som gjorde hennes vistelse på den magiska ön så speciell.

Madeiras skiftningar i utseende

Madeira är en portugisisk ö, belägen långt ute i Atlanten. Tack vare dess frodighet fann jag paradisliknande förhållanden - på Madeira finns alltid något som blommar. Branta havsklippor, bördiga dalar och en blomsterprakt utan dess like. Visste du att Madeira faktiskt ligger geografiskt närmare Afrika än Europa? Ön ligger nämligen på ungefär samma breddgrad som Marocko. Idag är det lätt att resa till Madeira, men länge var flygplatsen utanför huvudstaden Funchal ökänd och en av världens farligaste på grund av sin korta landningsbana. Piloterna var tvungna att ha en specialutbildning för att få tillstånd till att landa där.

Levadorna

Något som Madeira har gjort sig känd för är dess fantastiska levador. På ön finns ett stort nätverk av dessa vattenbärande kanaler. De varierar i svårighetsgrad och längd - vissa är lättvandrade medan andra kan vara riktigt farliga och gå genom långa tunnlar. Därför rekommenderar jag dig att alltid ha med en guide. De vandringar jag gjorde under min vistelse på Madeira leddes av våra erfarna reseledare och jag kände mig lugn i deras trygga händer. Sista dagen gjorde vi en levadavandring som sträckte sig från Campanario till Quinta Grande, vilket är en sträcka på cirka 6,5 km. Det var en härlig förmiddagstur i gott sällskap. 

Vandring på en levada på Madeira.

Efter vandringen var den perfekta belöningen en läskande poncha. Ponchan är populär bland både Madeirabor och turister och är gjord på aguardente, en sorts rom som blandas med flytande honung och färskpressad citronsaft. Tycker man att ponchan är lite väl sliskig kan man gott nöja sig med ett glas av den lokala ölen Coral - en lätt och fräsch ljus lageröl som passar perfekt när man behöver svalka sig och släcka törsten.

Saúde!

Vi tror du också gillar...

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig
Trustpilot