Skip to main content

Kryssning i den kroatiska skärgården

Makarska by vid havet på kryssning i Kroatien
båtar på havet vid hamn i Kroatien på kryssningsresa
ön brac med stranden zlatni rat på kryssnig i kroatien
kryssningsbåt på det adriatiska havet genom kroatiens skärgård
Makarska hamn med azurblått hav och båtar i hamnen i Kroatien.
ön korcula med blommor och stad vid vattnet på kryssnig i kroatien
uteservering under bar himmel bland palmer i trogir på kryssnig i kroatien
panoramautsikt över dubrovnik i solnedgång på resa till kroatien
Split hamn med palmer och berg i kroatien
Pris från:
14 995:-
Dagar:8
Boka resa

Kryssning i Kroatien 2021 – en kulturkryssning för livsnjutare

Följ med oss på en kryssning i Dalmatien, som täcker den största delen av Kroatiens kuststräcka samt en mindre del inåt landet, och som har blivit ett av de mest attraktiva semesterområden i Europa de senaste åren. Inte minst tack vare den förtrollande kuststräckan, de många vackra öarna och den autentiska medelhavsstämningen. Dalmatien har också en fantastisk historia och kultur som vi lär känna under vår veckas kryssning med många stopp på kusten och de omgivande öarna.

Därför ska du resa med oss på kryssning i den kroatiska skärgården:

  • Egenchartrad båt med intim känsla
  • Gå i land på Kroatiens naturskönaste öar
  • Vinprovning och nationalparksidyll
  • Guidade turer i historiska städer

En privat och stillsam kryssning med stora upplevelser

Ombord på vår egenchartrade båt är stämningen intim, maten god och komforten i topp. Vi kombinerar livsnjutning med kulturella besök och fantastisk natur när vi åker kors och tvärs genom det fantastiska öriket. Det är inlagt gott om tid för egna upplevelser på platserna där vi övernattar och under dagarna finns det goda möjligheter för att ta ett dopp i det azurblå havet.

Kort dagsprogram för kryssningen i Kroatien:

Dag 1: Ankomst till Split. Ombordstigning. Seglats Split - Makarska (L)
Dag 2: Seglats Makarska – Mljet. Guidad rundtur i Mljet nationalpark (F, L)
Dag 3: Seglats Mljet – Dubrovnik. Stadsrundtur i Dubrovnik (F, L)
Dag 4: Dubrovnik på egen hand. Seglats Dubrovnik – Sipan (F, L, M*)
Dag 5: Seglats Sipan – Korcula. Stadsvandring i Korcula med provsmakning (F, L)
Dag 6: Seglats Korcula – Hvar. Stadsvandring i Hvar (F, L)
Dag 7: Seglats Hvar – Zlatny Rat – Split. Guidad rundtur i Split (F, L)
Dag 8: Avmönstring och hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

* Middagen - Captains dinner - kan komma att serveras på en annan dag.

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Split. Ombordstigning. Seglats Split - Makarska (L)

Efter vår tidiga ankomst till Split åker vi direkt till vår mysiga, privata båt som under veckan ska vara vår helt egna. Seglatsen sker ca 13.00 och vi tuffar i sakta mak ut från hamnen och börjar röra oss längs den vackra, dramatiska kusten mot Makarska. Under tiden lagar kocken en god lunch som vi avnjuter medan den spektakulära kustlinjen passerar oss förbi. Under färden gör vi ett stopp vilket ger möjlighet till ett uppfriskande dopp i havet. Sent på eftermiddagen kommer vi fram till Makarskas hamn där vi kommer stanna för natten. Staden ligger vid våra fötter, och kvällen är till för egna önskemål. Här finns ett stort urval av restauranger som tar oss på en resa i den kroatiska gastronomin.

Vackra Makarska från ovan vid havet.
Bild: Makarska stad från ovan

Dag 2: Seglats Makarska - Mljet. Guidad rundtur i Mljet nationalpark (F, L)

Vi lämnar land efter frukost och kryssningen fortsätter mot ön Mljet. På vägen stannar vi för ett förmiddagsdopp innan vi äter lunch ombord.

På ön Mljet ska vi få uppleva det vackra öriket som den kroatiska kusten består av, då vi här ska få oss en guidad tur och berättelser kring parken, naturen och kulturen på ön. Efter besöket i nationalparken tar vi oss tillbaka till vår övernattningshamn i Pomena – en liten och trevlig hamnstad var ni kan mysa på någon av de pittoreska restaurangerna i området.

Dag 3: Seglats Mljet - Dubrovnik. Stadsrundtur i Dubrovnik (F, L)

Denna dag bjuder på en av resans absoluta höjdpunkter då vi ska besöka det Adriatiska havets pärla Dubrovnik.

Dubrovniks kännetecken är den omringande stadsmuren och tillhörande fästningar, som mäter två kilometer i omkrets. Ett imponerande och vackerts byggnadsverk, där en vandring på de 4-6 meter tjocka murarna är det bästa sättet att få en överblick över staden på - och där man också bäst njuter av den storslagna utsikten över havet, staden och bergen i bakgrunden. Fästningen är endast en liten del av stadens fascinerande historia, där ett flertal främmande makter har haft inflytande sedan stadens uppkomst.

Dubronik hette år 1358-1808 Ragusa, och var en italienskdominerad sjörepublik. Området under Ragusa täckte stora delar av den kroatiska sträckan från Neum i nord, som är Bosniens enda hamnstad, till den montenegrinska gränsen i syd samt ett par av öarna. Republiken existerade fram till 1808, varefter den blev erövrad av Napoleons franska imperium.

Vacker vy från ovan över hav och Dubrovnik. På kryssning genom den kroatiska skärgården.
Bild: Vackert belägna Dubrovnik

Efter vår innehållsrika stadsvandring finns det tid att bilda dig ett eget intryck av denna vackra stad och välja ut en middagsrestaurang.

Dag 4: Dubrovnik på egen hand. Seglats Dubrovnik - Sipan (F, L, M*)

Efter frukost finns det möjlighet att på egen hand utforska Dubrovnik ytterligare innan båten tar oss vidare. Beroende på vilken tid vi ger oss av kommer turen att antingen gå till ön Sipan eller den lilla byn Trstenik, som ligger på den södra kusten vid halvön Peljesac. Bägge platser är mysiga små fiskebyar.

Vi kommer fram på eftermiddagen och kvällen spenderar vi tillsammans ombord på båten, där vår kapten bjuder in till kaptensmiddag. Här bjuds vi på havets läckerheter, grillad mat och massor av goda tillbehör. Notera att kaptensmiddag kan infalla på någon annan av resans dagar, och slutlig information om dag får du vid ankomsten till Kroatien.

Dag 5: Seglats Sipan - Korcula. Stadsvandring i Korcula med vinprovning (F, L)

Efter frukost styr vi återigen rodret ut i det vackra blå och styr kursen mot en av de mest spännande öarna i ö-riket – Korcula.

Kroatien har de senaste åren - välförtjänt - blivit erkänt som en seriös producent av kvalitetsviner. Korcula spelar en viktig roll i Kroatiens vinproduktion, och många anser att vinet här är något av det bästa i landet. Kroatien är i det stora hela en kulinarisk upplevelse, och matupplevelsen är något som man satsar mycket på. Agroturismen har kommit långt i de små byarna runtom i Kroatien - och precis som i Sverige så är lokala råvaror populära som bas för nytolkningar av traditionell husmanskost.

Vi lägger till i Korcula, som är öns kulturella knutpunkt, med många konstgallerier och en vacker medeltidsstad belägen nere vid Adriatiska havet. Vi får en rundvisning i staden och blir med säkerhet presenterade för öns stolta son och sjöfarare - Marco Polo - som enligt sägnen föddes här. Vi får därefter provsmaka öns specialiteter - i form av både mat och vin. Efter provsmakningen är resten av dagen ledig till egna aktiviteter.

Vacker vy över berg och promenadstråk vid hav, Korcula på kryssning i den kroatiska skärgården.
Bild: Korcula

Dag 6: Seglats Korcula - Hvar. Stadsvandring i Hvar (F, L)

Efter en god natts sömn och frukost åker vi mot dagens destination Hvar. Ön har i otaliga undersökningar utnämnts som en av världens 10 vackraste öar. Under de senaste årtiondena har den vackra medeltidsstaden blivit ett jetsetter-paradis med allt det kan medföra: butiker, nattklubbar och gigantiska privatbåtar. Efter vår ankomst till staden möter vi vår lokala guide som tar med oss runt bland de små gränderna och till stadens centrala samlingspunkt. Ön och staden har en lång och växlande historia som sträcker sig tillbaka till 1300-talet. Detta kommer vi lära oss mer om och vi kommer även passera stadens stora renässanskatedral.

Efter stadsvandringen spenderas resten av dagen och kvällen på egen hand. För den historiskt intresserade rekommenderar vi en tur upp till stadens fästning. Den ligger ovanpå de små bergen som omger viken och härifrån får du en fantastisk utsikt över staden, bukten och omgivningens små vingårdar. Dom slingrande små gatorna inbjuder till upptäcktsfärd och det finns gott om restauranger och caféer där du kan njuta av god mat.

Dag 7: Seglats Hvar - Zlatny Rat - Split. Guidad rundtur i Split (F, L)

Med Hvar bakom oss åker vi mot Split. Mellan Hvar och fastlandet finner vi ön Brac och här ligger den mest berömda stranden i hela Kroatien, nämligen Zlatny Rat vid den lilla staden Bol där vi gör ett stopp.

Lunchen får vi på båten innan vi sedan sätter kurs mot Split – Dalmatiens huvudstad och Kroatiens näst största stad. Här får vi en guidad rundvisning som koncentrerar sig till den gamla stadsdelen, vars centrala byggnad är den romerska kejsaren Diolektins palats - en arkitektonisk pärla som är upptagen på Unescos lista över världskulturarv. Den gamla stadsdelen i Split innehåller över 1000 års dramatisk, dalmatisk historia - så det råder inga tvivel om att några spännande berättelser väntar oss på rundturen.

Split är resans sista stopp, och med en hel kväll och natt i hamnen har du all tid att utforska Splits anmärkningsvärda utbud av restauranger och insupa den gemytliga atmosfären som råder här. Är du shoppingsugen är detta den kroatiska kustens bästa plats att göra fynd på.

 

Till sjöss och vy över vacker husfasad och palmer längs ett promenadstråk i Split på kryssning i den kroatiska skärgåden.
Bild: Splits vackra hamn

Dag 8: Avmönstring och hemresa (F)

Vi äter vår sista frukost på båten innan det är dags att säga farväl till kaptenen och besättningen ombord. Härefter kliver vi in i bussen som ska ta oss till flygplatsen för vår resa hem igen.

Karta

Karta över kroatiens kustlinje med stopp under resan.

Väder

Se vädret i Split

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen på Split per år.

Fakta om Dalmatien

Dalmatien är ett av de fyra landskapen som utgör landet Kroatien. Till ytan är Dalmatien 12 158 km2 stort och landskapet gränsar till länderna Bosnien och Hercegovina samt Montenegro. Dalmatien har härutöver det Adriatiska havet som sin närmaste granne.

Det rådande Medelhavsklimatet, den vackra kusten och de hundratals öarna placerar Dalmatien högst upp på listan över Kroatiens mest besöka regioner. Faktum är att hela 78 % av Kroatiens ö-liv ligger inom Dalmatiens område och några av de största och mest besökta är bl.a. Brac, Hvar, Korcula och Mljet.

I Dalmatien bor det omkring 900 000 invånare, varav ca 180 000 är bosatta i staden Split som är den största staden i regionen. Andra kända städer som Dalmatien inrymmer och som lockar turister är Dubrovnik, Zadar och Trogir.

Vad som också gör Dalmatien till en så attraktiv destination att besöka, är de många UNESCO-listade världsarvplatserna som återfinns här. Dubrovniks historia stadskärna, som fått smeknamnet det Adriatiska havets pärla, är en av dessa platser. Med den aktningsvärda stadsmuren som omfamnar helt bedårande, medeltida gränder och torg är det med all rätt.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
25/9 - 2/10Se flygtider Stockholm - ArlandaKryssning i den kroatiska skärgården14 995:-Fåtal platser kvar

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats än Stockholm? Vi hjälper gärna till med anslutningsflyg inom Sverige.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm - Split, t/r inklusive transfer
• 7 nätter på Premium Kategori båt från Katarina line
• Halvpension (7 x frukost, 7 x lunch och en Captains dinner)
• 1 liter vatten / person och dag
• Utflykter enligt programmet
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Premiumdrycker
• Hytt mellan däck, 1195 kr / person
• Hytt övre däck, 1795 kr / person
• Hytt på nedre däck till 1 person, 6 795 kr
• Dricks till båtens personal, ca 50 euro / person. Beloppet är endast en vägledning och är ej obligatoriskt
• Försäkringar
• Administrationsavgift 95 kr gäller på bokningar via post (gäller inte vid online bokningar)

Hotell

Övernattning Dag 1 - 8

Katarina line A+

Katarina line A+

Andra liknande resor

Trustpilot