Skip to main content

Kryssning i den kroatiska skärgården

Makarska by vid havet på kryssning i Kroatien
båtar på havet vid hamn i Kroatien på kryssningsresa
ön brac med stranden zlatni rat på kryssnig i kroatien
kryssningsbåt på det adriatiska havet genom kroatiens skärgård
Makarska hamn med azurblått hav och båtar i hamnen i Kroatien.
ön korcula med blommor och stad vid vattnet på kryssnig i kroatien
uteservering under bar himmel bland palmer i trogir på kryssnig i kroatien
panoramautsikt över dubrovnik i solnedgång på resa till kroatien
Split hamn med palmer och berg i kroatien
Status:
Fullt

Kryssning i Kroatien – en kulturkryssning för livsnjutare

Följ med oss på en kryssning i Dalmatien, som täcker den största delen av Kroatiens kuststräcka samt en mindre del inåt landet, och som har blivit ett av de mest attraktiva semesterområden i Europa de senaste åren. Inte minst tack vare den förtrollande kuststräckan, de många vackra öarna och den autentiska medelhavsstämningen. Dalmatien har också en fantastisk historia och kultur som vi lär känna under vår veckas kryssning med många stopp på kusten och de omgivande öarna.

Därför ska du resa med oss på kryssning i den kroatiska skärgården:

  • Egenchartrad båt med intim känsla
  • Gå i land på Kroatiens naturskönaste öar
  • Vinprovning och nationalparksidyll
  • Guidade turer i historiska städer

En privat och stillsam kryssning med stora upplevelser

Odyssén börjar och slutar i Dubrovnik, ombord på vår egen chartrade båt. Här är stämningen intim, maten god och komforten i topp. Vi kombinerar livsnjutning med kulturella besök och en fantastisk natur när vi åker kors och tvärs genom det fantastiska öriket mellan Split och Dubrovnik. Det är inlagt gott om tid för egna upplevelser på platserna där vi övernattar och under dagarna finns det goda möjligheter för att ta ett dopp i det azurblå havet.

Kort dagsprogram för kryssningen i Kroatien:

Dag 1: Ankomst till Dubrovnik och stadsrundtur. Ombordstigning. Seglats från Dubrovik till Mljet (L)
Dag 2: Guidad rundtur i Mljet nationalpark. Seglats från Mljet till Makarska (F, L)
Dag 3: Seglats från Makarska till Split. Guidad stadstur i Split (F, L)
Dag 4: Seglats från Split- Via Bol/Brac -till Hvar. Guidad stadstur i Hvar (F, L,)
Dag 5: Seglats från Hvar till Korcula. Guidad rundtur i Korcula. Vinprovning(F, L)
Dag 6: Seglats från Korcula till Sipan (F, L, M*)
Dag 7: Seglats från Sipan till Dubrovnik (F, L)
Dag 8: Avmönstring från båten. Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

* Middagen, Captains dinner, kan komma att serveras på en annan dag.

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Dubrovnik och stadsvandring. Ombordstigning och segling till Mljet (L)

Efter vår tidiga ankomst till Dubrovnik åker vi direkt in till staden för en innehållsrik stadsvandring innan vi mönstrar vår mysiga, privata båt, som under veckan ska vara vår helt egen.

Dubrovniks kännetecken är den omringande stadsmuren och tillhörande fästningar, som mäter två kilometer i omkrets. Ett imponerande och vackerts byggnadsverk, där en vandring på de 4-6 meter tjocka murarna är det bästa sättet att få en överblick över staden på - och där man också bäst njuter av den storslagna utsikten över havet, staden och bergen i bakgrunden. Fästningen är endast en liten del av stadens fascinerande historia, där ett flertal främmande makter har haft inflytande sedan stadens uppkomst.

Dubronik hette år 1358-1808 Ragusa, och var en italienskdominerad sjörepublik. Området under Ragusa täckte stora delar av den kroatiska sträckan från Neum i nord, som är Bosniens enda hamnstad, till den montenegrinska gränsen i syd samt ett par av öarna. Republiken existerade fram till 1808, varefter den blev erövrad av Napoleons franska imperium.

Efter stadsvandringen beger vi oss mot vår båt. Efter incheckning tuffar vi i sakta mak ut från Dubrovnik hamn och rör oss norrut längs den vackra, dramatiska kusten mot ön Mljet. Under tiden lagar kocken en god lunch till oss, som vi avnjuter medan den spektakulära kustlinjen passerar förbi. Vi lägger till längs vägen, så att det finns möjlighet för ett dopp i havet. Om den sena eftermiddagen ankommer vi till ön Mljet, där vi ska övernatta.

Dag 2: Mjlets nationalpark och segling till Makarska (F, L)

På ön Mljet ska vi få uppleva det vackra öriket som den kroatiska kusten består av, då vi här ska få oss en guidad tur och berättelser kring parken, naturen och kulturen på ön. Vi ger oss även ut med båt på de kristallklara, turkosa sjöarna som nationalparken är så känd för.

Efter besöket på Mljet äter vi vår goda lunch ombord och åker sedan vidare med kursen inställd mot det kroatiska fastlandet. Under sen eftermiddag kommer vi fram till vår hamn för natten - Makarska. Staden ligger vid våra fötter, och kvällen är till för egna önskemål. Här finns ett stort urval av restauranger som tar oss på en resa i den kroatiska gastronomin.

Vackra Makarska från ovan vid havet.
Bild: Makarska stad från ovan

Dag 3: Från Makarska till Split med stadsvandring (F, L)

Vi lämnar land efter frukost och kryssningen fortsätter mot Dalmatiens huvudstad Split. Lunchen intar vi som i vanlig ordning ombord på båten och om eftermiddagen stiger vi iland i vad som även är Kroatiens näst största stad. Här får vi en guidad rundvisning som koncentrerar sig till den gamla stadsdelen, vars centrala byggnad är den romerska kejsaren Diolektins palats - en arkitektonisk pärla som är upptagen på Unescos lista över världskulturarv. Den gamla stadsdelen i Split innehåller över 1000 års dramatisk, dalmatisk historia - så det råder inga tvivel om att några spännande berättelser väntar oss på rundturen.

Till sjöss och vy över vacker husfasad och palmer längs ett promenadstråk i Split på kryssning i den kroatiska skärgåden.
Bild: Splits vackra hamn

Då vi inte kastar ankar från Split hamn förens i gryningen har du all tid att utforska Splits anmärkningsvärda utbud av restauranger och insupa den gemytliga atmosfären som råder här.  

Dag 4: Från Split via Brac till Hvar (F, L)

Med Split bakom oss åker vi mot ön Brac och den mest berömda stranden i hela Kroatien, Zlatny Rat, vid den lilla staden Bol. Stranden ligger på en lång och väldigt smal halvön täckt med små, släta stenar. Hit tar vi oss i små gummibåtar och det ges tid till att utforska stranden under förmiddagen innan resan går vidare.

Lunchen får vi på båten innan vi sedan sätter kurs mot ön Hvar, som i otaliga undersökningar har utnämnts som en av världens 10 vackraste öar. Här lägger vi till på den nordliga kusten i staden Stari Grad. Staden är en av de äldsta i Europa och grundades för över 2 500 år sedan. Området har varit en attraktiv plats att bosätta sig på tack vare de gynnsamma jordbruksförhållandena i området omkring bukten. Idag är staden nog den mest charmerande av de små hamnstäderna på Hvar, och den långa historien har fått staden upptagen på Unescos lista över världskulturarv. Staden blir vår hamn för natten, och kvällen kan med fördel ägnas åt att strosa runt bland de smala gatorna och hitta en mysig restaurang för kvällen.

Dag 5: Segling från Hvar till Korcula med stadsvandring och vinprovning (F, L)

Vi åker till havs igen efter frukosten, och sätter nu kurs mot en av de mest spännande öarna i öriket - Korcula.

Kroatien har de senaste åren - välförtjänt - blivit erkänt som en seriös producent av kvalitetsviner. Korcula spelar en viktig roll i Kroatiens vinproduktion, och många anser att vinet här är något av det bästa i landet. Kroatien är i det stora hela en kulinarisk upplevelse, och matupplevelsen är något som man satsar mycket på. Agroturismen har kommit långt i de små byarna runtom i Kroatien - och precis som i Sverige så är lokala råvaror populära som bas för nytolkningar av traditionell husmanskost.

Vi lägger till i Korcula, som är öns kulturella knutpunkt, med många konstgallerier och en vacker medeltidsstad belägen nere vid Adriatiska havet. Vi får en rundvisning i staden och blir med säkerhet presenterade för öns stolta son och sjöfarare - Marco Polo - som enligt sägnen föddes här. Vi får därefter provsmaka öns specialiteter - i form av både mat och vin. Efter provsmakningen är resten av dagen ledig till egna aktiviteter.

Vacker vy över berg och promenadstråk vid hav, Korcula på kryssning i den kroatiska skärgården.
Bild: Korcula

Dag 6: Från Korcula till Sipan (F, L, M*)

Morgonen ger möjlighet till ytterligare ett par timmars utforskande av Korculas prydliga omgivningar, innan vi kastar ankar för en avslappnad dag till havs med solning och kanske ett och annat dopp i det blå.

Vi övernattar på den lilla ön Sipan och kvällen spenderar vi tillsammans ombord på båten, där vår kapten bjuder in till kaptensmiddag. Här bjuds vi på havets läckerheter, grillad mat och massor av goda tillbehör. Notera att kaptensmiddag kan infalla på någon annan av resans dagar, och slutlig information om dag får du vid ankomsten till Kroatien.

Dag 7: Från Sipan till Dubrovnik (F, L)

Efter frukost styr vi återigen rodret ut i det vackra blå och dagens lunch intar vi i vanlig ordning ombord på båten innan vi kastar ankar intill vår slutdestination Dubrovnik. Här har vi eftermiddagen och kvällen fri till att spendera efter egna behag. 

Dubrovnik är Kroatiens utan tvekan mest kända resmål som har varit bebott i över 1 000 år. Ägna dagen åt att stifta en närmare bekantskap med de polerade kullerstensgränderna, de många barerna som nästan hänger utmed försvarsmuren och erbjuder en utsikt som består av 95 % öppet glittrande hav. Låt resans sista kväll spenderas på en av stadens många uppdukade restauranger under den bara, röda himmelen. Hur en enastående och oförglömlig kryssning i den kroatiska skärgården skall avrundas är helt och hållet upp till dig.   

Vacker vy från ovan över hav och Dubrovnik. På kryssning genom den kroatiska skärgården.
Bild: Vackert belägna Dubrovnik

Dag 8: Avmönstring och hemresa (F)

Vi äter vår sista frukost på båten i Dubrovnik, innan det är dags att säga farväl till kaptenen och besättningen ombord. Härefter kliver vi in i bussen som ska ta oss till flygplatsen för vår resa hem igen.

Karta

Karta över kroatiens kustlinje med stopp under resan.

Väder

Se vädret i Split

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen på Split per år.

Fakta om Dalmatien

Dalmatien är ett av de fyra landskapen som utgör landet Kroatien. Till ytan är Dalmatien 12 158 km2 stort och landskapet gränsar till länderna Bosnien och Hercegovina samt Montenegro. Dalmatien har härutöver det Adriatiska havet som sin närmaste granne.

Det rådande Medelhavsklimatet, den vackra kusten och de hundratals öarna placerar Dalmatien högst upp på listan över Kroatiens mest besöka regioner. Faktum är att hela 78 % av Kroatiens ö-liv ligger inom Dalmatiens område och några av de största och mest besökta är bl.a. Brac, Hvar, Korcula och Mljet.

I Dalmatien bor det omkring 900 000 invånare, varav ca 180 000 är bosatta i staden Split som är den största staden i regionen. Andra kända städer som Dalmatien inrymmer och som lockar turister är Dubrovnik, Zadar och Trogir.

Vad som också gör Dalmatien till en så attraktiv destination att besöka, är de många UNESCO-listade världsarvplatserna som återfinns här. Dubrovniks historia stadskärna, som fått smeknamnet det Adriatiska havets pärla, är en av dessa platser. Med den aktningsvärda stadsmuren som omfamnar helt bedårande, medeltida gränder och torg är det med all rätt.

Hotell

Övernattning Dag 1 - 8

Katarina line A+

Katarina line A+

Andra liknande resor