Skip to main content

Kryssning i den kroatiska skärgården

Makarska by vid havet på kryssning i Kroatien
båtar på havet vid hamn i Kroatien på kryssningsresa
ön brac med stranden zlatni rat på kryssnig i kroatien
kryssningsbåt på det adriatiska havet genom kroatiens skärgård
Makarska hamn med azurblått hav och båtar i hamnen i Kroatien.
ön korcula med blommor och stad vid vattnet på kryssnig i kroatien
uteservering under bar himmel bland palmer i trogir på kryssnig i kroatien
panoramautsikt över dubrovnik i solnedgång på resa till kroatien
Split hamn med palmer och berg i kroatien
Status:
Återkommer 2025

Kryssning i Kroatien 2024 – en kulturkryssning för livsnjutare

Följ med oss på en kryssning i Dalmatien, som täcker större delen av Kroatiens kuststräcka samt en mindre del inåt landet. Dalmatien har blivit ett av de mest attraktiva semesterområdena i Europa under de senaste åren, inte minst tack vare den förtrollande kuststräckan, de många vackra öarna och den autentiska medelhavsstämningen. Dalmatien har också en fantastisk historia och kultur som vi lär känna under vår kryssningsvecka med många stopp längs kusten och de omgivande öarna.

Därför ska du resa med oss på kryssning i den kroatiska skärgården:

  • Egenchartrad båt med intim känsla
  • Gå i land på Kroatiens naturskönaste öar
  • Vinprovning och nationalparksidyll
  • Guidade turer i historiska städer

En privat och stillsam kryssning med stora upplevelser

Ombord på vår egenchartrade båt är stämningen intim, maten kroatisk och komforten god. Vi kombinerar livsnjutning med kulturella stadsvandringar och fantastisk natur när vi åker kors och tvärs genom det fantastiska öriket. Det finns gott om tid för egna upplevelser på platserna där vi övernattar och under dagarna finns det goda möjligheter till ett dopp i det azurblå havet.

Kort dagsprogram för kryssningen i Kroatien:

Dag 1: Ankomst till Split, ombordstigning och seglats Split–Makarska (L)
Dag 2: Seglats Makarska–Mljet och guidad rundtur i Mljet nationalpark (F, L)
Dag 3: Seglats Mljet–Dubrovnik och stadsrundtur i Dubrovnik (F, L)
Dag 4: Dubrovnik på egen hand och seglats Dubrovnik–Šipan (F, L, M*)
Dag 5: Seglats Šipan–Korčula och stadsvandring i Korčula med vinprovning (F, L)
Dag 6: Seglats Korčula–Hvar och stadsvandring i Hvar med övernattning i Stari Grad (F, L)
Dag 7: Seglats Hvar–Zlatny Rat–Split och guidad rundtur i Split (F, L)
Dag 8: Avmönstring och hemresa (F)

F = Frukost L = Lunch M = Middag

* Middagen - Captains dinner - kan komma att serveras på en annan dag.

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Split, ombordstigning och seglats Split–Makarska (L)

Efter vår tidiga ankomst till Split åker vi direkt till vår mysiga, privata båt som under veckan blir vårt eget flytande hotell. Vi avgår ca 13:00 och tuffar i sakta mak ut från hamnen och börjar röra oss längs den vackra, dramatiska kusten mot Makarska. Under tiden lagar kocken en god lunch som vi avnjuter medan den spektakulära kusten med branta berg, vinodlingar och små pittoreska byar passerar förbi. Under färden gör vi ett badstopp med möjlighet till ett uppfriskande dopp i havet. Sent på eftermiddagen kommer vi fram till Makarskas hamn, där vi kommer att stanna över natten. Staden ligger för våra fötter och kvällen kan gestaltas utifrån egna önskemål. Här finns ett stort urval av restauranger som tar oss på en resa i den kroatiska gastronomin.

Vackra Makarska från ovan vid havet.
Bild: Makarska stad från ovan

Dag 2: Seglats Makarska–Mljet och guidad rundtur i Mljet nationalpark (F, L)

Vi lämnar Makarska tidigt och färden fortsätter mot ön Mljet. På vägen ankrar vi för ett förmiddagsdopp innan vi äter lunch ombord. På ön Mljet ska vi gå i land och få uppleva vår första ö i den kroatiska skärgården. Här bjuds vi på en guidad tur på svenska med berättelser om naturen, historien och kulturen på ön. Vid besöket i nationalparken har man möjlighet att ta ett dopp i en insjö med bräckt vatten. Efter besöket i nationalparken tar vi oss tillbaka till vår övernattningshamn Pomena – en väldigt liten och trevlig by där man kan mysa på någon av restaurangerna i området.

Dag 3: Seglats Mljet–Dubrovnik och stadsrundtur i Dubrovnik (F, L)

Denna dag bjuder på en av resans absoluta höjdpunkter då vi ska besöka det Adriatiska havets pärla Dubrovnik.

Dubrovniks kännetecken är den omgärdande stadsmuren med tillhörande fästningar, som mäter två kilometer i omkrets. Ett imponerande och vackert byggnadsverk, där en vandring på de 4–6 meter tjocka murarna är det bästa sättet att få en överblick över staden och där man också bäst njuter av den storslagna utsikten över havet och bergen i bakgrunden. Fästningen är endast en liten del av stadens fascinerande historia, där ett flertal främmande makter har haft inflytande sedan stadens uppkomst.

Dubronik hette år 13581808 Ragusa på italienska och var en italienskdominerad sjörepublik. Området under Ragusa täckte stora delar av den kroatiska sträckan från Neum i norr, som är Bosniens enda hamnstad, till den montenegrinska gränsen i syd samt ett par av öarna. Republiken existerade fram till 1808, varefter den blev inlemmad i Napoleons franska imperium.

Vacker vy från ovan över hav och Dubrovnik. På kryssning genom den kroatiska skärgården.
Bild: Vackra Dubrovnik

Efter vår innehållsrika stadsvandring finns det tid att bilda sig ett eget intryck av denna vackra stad och välja ut en middagsrestaurang.

Dag 4: Dubrovnik på egen hand och seglats Dubrovnik–Šipan (F, L, M*)

Efter frukost finns det möjlighet att på egen hand utforska Dubrovnik ytterligare innan båten tar oss vidare. Beroende på vilken tid vi ger oss av kommer turen att antingen att gå till ön Šipan eller den lilla byn Trstenik, som ligger på den södra kusten vid halvön Peljesac. Båda platserna är mysiga små fiskebyar.

Vi kommer fram på eftermiddagen och kvällen spenderar vi tillsammans ombord på båten, där vår kapten bjuder in till kaptensmiddag. Här bjuds vi på havets läckerheter i en välkomponerad fyrarättersmiddag. Notera att kaptensmiddagen kan infalla på någon annan av resans dagar – den slutliga informationen om vilken dag det blir får du vid ankomsten till Kroatien.

Dag 5: Seglats Šipan–Korčula och stadsvandring i Korčula med vinprovning (F, L)

Efter frukost styr vi återigen ut i det vackra blå och lägger kursen mot en av de mest spännande öarna i ö-riket – Korčula.

Kroatien har under de senaste åren  välförtjänt  blivit erkänt som en seriös producent av kvalitetsviner. Korčula spelar en viktig roll i Kroatiens vinproduktion, och många anser att vinet här är bland det bästa i landet. Kroatien är på det stora hela en kulinarisk upplevelse, och matupplevelser är något som man satsar mycket på. Agroturismen har kommit långt i de små byarna runtom i landet, och precis som i Sverige så är lokala råvaror populära som bas för nytolkningar av traditionell husmanskost.

Vi lägger till i Korčula, som är öns kulturella knutpunkt, med många konstgallerier och en vacker medeltidskärna belägen nere vid Adriatiska havet. Vi får en rundvisning i staden och blir med säkerhet presenterade för öns stolta son och sjöfarare Marco Polo, som enligt sägnen föddes här. Vi får därefter provsmaka öns flytande specialiteter, i form av vin. Efter provsmakningen är resten av kvällen ledig till egna aktiviteter.

Vacker vy över berg och promenadstråk vid hav, Korcula på kryssning i den kroatiska skärgården.
Bild: Korčula

Dag 6: Seglats Korčula–Hvar och stadsvandring i Hvar med övernattning i Stari Grad (F, L)

Efter en god natts sömn åker vi mot dagens destination Hvar. Ön har i otaliga undersökningar utnämnts som en av världens 10 vackraste öar. Under de senaste årtiondena har den vackra medeltidsstaden Hvar blivit ett jetsetparadis med allt vad det kan medföra: butiker, nattklubbar och gigantiska privata yachts. Efter vår ankomst till staden möter vi vår lokala guide som tar oss runt bland de små gränderna och till stadens centrala samlingspunkt. Ön och staden har en lång och växlande historia som sträcker sig tillbaka till 1300-talet. Detta kommer vi lära oss mer om och vi kommer även passera stadens stora renässanskatedral och byggnader som har stor betydelse för öns historia.

Efter stadsvandringen spenderas resten av dagen på egen hand. För den historiskt intresserade rekommenderar vi en tur upp till stadens fästning. Den ligger högt upp längs sluttningen och härifrån har du en fantastisk utsikt över staden, viken och omgivningens små vingårdar. De slingrande små gatorna inbjuder till fascinerande upptäcktsfärder. Inför kvällen tar vi oss till den på andra sidan ön och i lä belägna staden Stari Grad där det finns många olika restauranger att välja mellan.

Dag 7: Seglats Hvar–Zlatny Rat–Split och guidad rundtur i Split (F, L)

Med Hvar bakom oss åker vi mot Split. Mellan Hvar och fastlandet finner vi ön Brac och här ligger den mest berömda stranden i hela Kroatien, nämligen Zlatny Rat vid den lilla staden Bol där vi gör ett stopp.

Lunchen får vi på båten innan vi slutligen sätter kurs mot Split, Dalmatiens huvudstad och Kroatiens näst största stad. Här får vi en guidad rundvisning som koncentrerar sig på den gamla stadsdelen, vars centrala byggnad är den romerska kejsaren Diocletianus palats  en arkitektonisk pärla som är upptagen på Unescos lista över världskulturarv. Den gamla stadsdelen i Split innehåller över 1 000 års dramatisk, dalmatisk historia, så det råder inga tvivel om att många spännande berättelser väntar oss på rundturen.

Split är resans sista stopp och med en hel kväll och natt i hamnen har du tid att utforska Splits anmärkningsvärda utbud av restauranger och insupa den gemytliga atmosfären som råder här. Är du shoppingsugen är detta den kroatiska kustens bästa plats att göra fynd på.

 

Till sjöss och vy över vacker husfasad och palmer längs ett promenadstråk i Split på kryssning i den kroatiska skärgåden.
Bild: Splits vackra hamn

Dag 8: Avmönstring och hemresa (F)

Vi äter vår sista frukost på båten innan det är dags att säga farväl till kaptenen och besättningen ombord. Därefter kliver vi på bussen som ska ta oss till flygplatsen.

Karta

Karta över kroatiens kustlinje med stopp under resan.

Väder

Se vädret i Split

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen på Split per år.

Fakta om Dalmatien

Dalmatien är ett av de fyra landskapen som utgör landet Kroatien. Till ytan är Dalmatien 12 158 km2 stort och landskapet gränsar till länderna Bosnien och Hercegovina samt Montenegro. Dalmatien har härutöver det Adriatiska havet som sin närmaste granne.

Det rådande Medelhavsklimatet, den vackra kusten och de hundratals öarna placerar Dalmatien högst upp på listan över Kroatiens mest besöka regioner. Faktum är att hela 78 % av Kroatiens ö-liv ligger inom Dalmatiens område och några av de största och mest besökta är bl.a. Brac, Hvar, Korcula och Mljet.

I Dalmatien bor det omkring 900 000 invånare, varav ca 180 000 är bosatta i staden Split som är den största staden i regionen. Andra kända städer som Dalmatien inrymmer och som lockar turister är Dubrovnik, Zadar och Trogir.

Vad som också gör Dalmatien till en så attraktiv destination att besöka, är de många UNESCO-listade världsarvplatserna som återfinns här. Dubrovniks historia stadskärna, som fått smeknamnet det Adriatiska havets pärla, är en av dessa platser. Med den aktningsvärda stadsmuren som omfamnar helt bedårande, medeltida gränder och torg är det med all rätt.

Andra liknande resor