Skip to main content

Resor till Cypern

En kulturell pärla med vidsträckta paradisstränder

Cypern reser sig ur Medelhavets skummande vågor och charmar resenärer under sin semester med sina svindlande kuststräckor, kritvita sandstränder och skogstäckta berg. Denna ö, belägen i Europas sydöstliga hörn och på kanten av Mellanöstern, bär på tusen år av historia och kultur. Cypern är inte bara en plats för sol och bad, utan också för fascinerande historiska och mytomspunna sevärdheter. Dessutom förknippas Cypern med romantik och mytologi, då skönhetens gudinna Afrodite sägs ha uppstått intill strandkanten på öns södra kust. Oavsett om du åker på en eller till och med flera resor till Cypern är vi säkra på att du kommer att få minnen för livet på ön som är till hälften grekisk och till hälften turkisk.

Res med oss till Cypern och upplev:

 • Det cypriotiska köket med sitt grekiska arv
 • Medelhavsklimat och soliga dagar
 • Berättelsen om kärleksgudinnan Afrodite
 • Arkeologiska museer och intressanta ruiner
 • Cyperns kultur, historia och legender

En resa för alla sinnen

Under vår gruppresa till Cypern besöker vi några av öns mest mytomspunna och förtrollande sevärdheter. Vi utforskar bergsområdena och beger oss till de engelska militärbaserna som bär på sin egen historia och unika atmosfär. Här hittar vi en perfekt balans mellan gamla traditioner och arkeologiska skatter, samtidigt som vi njuter av vackra solnedgångar och den livliga atmosfären på gatorna, och vårt boende i den charmiga kuststaden Paphos, som är känd för sina vackra omgivningar, utgör en bra utgångspunkt när vi ger oss av på utflykter till öns mest betydelsefulla sevärdheter. Tack vare vår svensktalande reseledare återvänder vi till Sverige med en långt djupare förståelse för Cyperns kultur, historia och legender.

Välkommen in i det cypriotiska köket

Under vår semester på Cypern kan vi glädjande nog njuta av den fantastiska maten som ön har att erbjuda. Det cypriotiska köket är känt för sina smakrika och färska råvaror, och under vår resa får vi möjlighet att prova traditionella rätter och lokala delikatesser. Visste du till exempel att halloumin, den salta osten som görs på fårmjölk och som passar så bra att grilla, kommer från Cypern? Produkten halloumi är faktiskt till och med varumärkesskyddad och får därmed bara tillverkas av cypriotiska mejerier.

I övrigt kännetecknas matkulturen på Cypern av det grekiska köket, men Turkiet är också en stark influens. Landet är indelat i en grekcypriotisk och en turkcypriotisk del, vilket såklart speglar även Cyperns matkultur. Varianter på meze, tzatziki, moussaka och souvlaki är måsten för den som vill uppleva Cypern ur ett kulinariskt perspektiv.

Tillsammans utforskar vi de charmiga restaurangerna och kaféerna och njuter av det avslappnade tempot och den gästvänliga atmosfären som Cypern är så väl känt för.

Resor till Cypern som tar dig genom historien

Det vimlar av fornlämningar och ruiner på Cypern och öns historia är en intressant del av världshistorien. Ön har vid upprepade tillfällen varit skådeplats åt några av de viktigaste historiska skiftningarna genom århundradena. Redan innan man blev en del av den hellenistiska världen styrdes området av allt från fenicierna och assyrierna till egyptierna och perserna. Cypern har varit romersk provins, intogs flera gånger av araberna och föll till slut år 1191 under Rikard Lejonhjärta, vilket gjorde att ön kom att bli en del av det venetianska styret. På 1500-talet blev det så småningom turkarna som gjorde ön till en del av det osmanska riket, och under århundradena som följde fick Cypern därför en stor turkisk befolkning.

I slutet av 1800-talet tog Storbritannien makten över ön och en kamp för ett enande med Grekland tog sin början. Starka krafter ville se en delning av ön mellan Grekland och Turkiet, och dessa kamper har gett eko ända in i våra dagar. 1960 blev Cypern självständigt, men det dröjde inte länge innan president Makarios störtades av den grekiska militärjuntan. Turkiet såg då direkt sin chans att invadera norra delen av ön.

Sedan 1974 är ön delad i en grekcypriotisk och en turkcypriotisk del, men så sent som 2004 genomfördes en folkomröstning om ett enande av landet. Grekcyprioterna röstade nej och turkcyprioterna röstade ja i frågan.

Res till Cypern under vår eller höst

För den som vill fly det svenska klimatet är det egentligen alltid läge att resa till Cypern. Medeltemperaturen under året är 24° grader. Juli och augusti är de varmaste månaderna, då får man räkna med temperaturer som går upp över 30° grader. Därför är våren och hösten de bästa årstiderna att planera in sin resa till Cypern. Mars till juni samt september till november bjuder på behagliga temperaturer med soliga dagar på medelhavets solsäkraste ö.

Svensktalande reseledare med stor lokalkännedom

Vi kommer också att ta del av Cyperns naturliga skönhet. Vi kan vandra genom de pittoreska bergsbyarna och beundra den frodiga naturen som omger oss. Vi kan besöka de magnifika stränderna och njuta av solen och det kristallklara vattnet.
En utflykt till Akamas-halvön, med sina orörda vikar och spektakulära naturreservat, kommer att ge oss en upplevelse av ren skönhet och avkoppling.

På vår resa kommer vår svensktalande reseledare att vara med oss hela tiden och dela med sig av sin kunskap och passion för Cypern. De kommer att ge oss intressanta historiska och kulturella insikter och se till att vår semester blir både berikande och minnesvärd.

Upplev en paradisö med många sidor i gott sällskap

Att ge sig själv chansen att utforska det magiska Cypern där historia, kultur, sol och romantik möts är en investering i sig själv. Här kan vi njuta av de varma temperaturerna, den goda maten och de romantiska sägnerna. Vad som också står klart är att det som står högst upp på mångas önskelista är att få uppleva kultur och historia på ett lättillgängligt sätt, och det tar vi på Kulturresor Europa fasta på. Vi vet att gruppresor är ett både bekvämt och socialt sätt att ta sig runt i världen, och Cypern är ett av våra populära resmål. Här finns något för alla smaker, och i det kristallklara vattnet, de vita stränderna, den häpnadsväckande naturen och den fängslande historien finns det nog för att stilla både de mest äventyrslystna och kunskapstörstande själarna. Res med en vän, din partner eller varför inte på egen hand? I och med att du reser i grupp är du aldrig ensam med dina upplevelser.

Utflykter och aktiviteter att minnas tillbaka till

Denna medelhavsö är rena rama skattkammaren för dig som vill göra utflykter och uppleva intressanta aktiviteter under semestern. Öppna den cypriotiska porten och kliv in i berättelsen!

 • Troodosbergen
  Här finns stigar för längre promenader som är fyllda med sevärdheter och vackra utsikter. Stigarna slingrar sig förbi små vingårdar, vattenfall och kyrkor som passar utmärkt för ett besök. Det tar några timmar att ta sig runt Troodosbergen, och efteråt är det kanske de storslagna utsikterna över de många vingårdarna som sitter starkast i minnet.
 • Adonis vattenfall
  På Afrodites ö hittar vi naturligtvis också Adonis. Nära det brusande vattenfallet ligger den smaragdgröna lagunen inklämd mellan klipporna. Här går det bra att bada eller att bara njuta av den vackra platsen och legenden. Det var här Afrodite och hennes älskade Adonis tillbringade sin tid tillsammans, och det var här han dog i hennes armar. På denna romantiska plats finns en staty av de älskande tu, och om man vidrör den sägs det att man berikas med både långvarig ungdom och fruktbarhet...
 • Gravarna i Táfoi ton Vasiléon
  I Paphos finns en otrolig fornlämning från 300-talet f.Kr., där alla historieintresserade besökare kan ta en närmare titt på ett komplicerat nätverk av underjordiska tunnlar. Dessa katakomber användes av romarna, och innan dess av ptolemaierna, för att föra samhällenas högt uppburna personer till sin sista vila. Platsen kallas ibland för kungagravarna på grund av det majestätiska utseendet.
 • Nissi Beach
  Chanser till ett dopp finns såklart längs stränderna på hela Cypern. Utanför centrala Ayia Napa ligger Nissi Beach, uppkallad efter den lilla ön som ligger precis utanför kusten. De vackra omgivningarna består av klippor som skyddar stranden från vågor och vindar, som ihop med det grunda vattnet och mjuka vita sand (här finns inte en sten i sikte!) gör det till ett perfekt utflyktsmål för alla som vill njuta av ett bekvämt bad.

Följ med på gruppresa till Cypern med Kulturresor Europa

Boka din semester på Cypern redan idag! Med Kulturresor Europa tar du dig över hela världen, men framför allt får du en chans att se allt otroligt som Europa har att erbjuda. Finns det någon annan kontinent med så starka skiftningar, så intressant historia och annorlunda upplevelser på liten yta? Vi tror inte det. Vi har arrangerat gruppresor sedan 1991 och vet vad våra kunder önskar på resan, både vad gäller information och upplevelser. Vi tänker på varje detalj, och med oss reser du i lite mindre grupper på cirka 25 resenärer. Att resa i grupp erbjuder en trygghet där vi lär känna varandra och får både vänner och minnen för livet, så häng med oss till Cypern!

Fakta om Cypern

Var ligger landet?

Cypern är den tredje största ön i Medelhavet och ligger beläget i den östra delen av Europa. Söder om Cypern ligger Egypten och norrut hittar vi Turkiet. Cypern är uppdelad i en grekisk sida (södra ön) och en turkisk sida (norra ön).

Hur många bor i landet?

Drygt hälften av cyprioterna bor i byar på landsbygden då det fortfarande finns en stark lantlig prägel. I genomsnitt ligger folktätheten på 130 invånare per km2. Den turkiska delen av landet är mindre tätbefolkat än den grekiska, med enbart 1/5 invånare av befolkningen. På Cypern bor det cirka 1,2 miljoner invånare och huvudstaden är Nicosia som också är indelad i en grekisk och turkisk del.

Vilket språk talar man?

Det officiella språket på Cypern är grekiska och turkiska, men tack vare all turism som konstant cirkulerar på ön förstår och talar många också engelska.

Vilken valuta ska jag använda?

I den grekiska delen av Cypern använder man den europeiska valutan euro (1 EUR = 10,85 SEK pr. oktober 2019). Alla växlingskontor, banker samt de flesta större hotell erbjuder även möjligheten att växla utländsk valuta och vill man ta ut pengar via automat går det även bra. Det finns bankomater i alla större städer och går enkelt att hitta i turistorterna under din semester på Cypern. Alla de större kreditkorten accepteras som betalmedel i landet. 

Hur är vädret och klimatet? 

På Cypern är det varmt året runt och på delar av ön råder ett semiaridiskt klimat. Det betyder att det under delar av året är så pass torrt att avdunstningen är större än nederbörden. Det är även det torra klimatet som gör att det faktiskt inte växer några vilda träd på Cypern. Växtligheten består annars av gräs och buskar, men det man slås av är att det är en sandig ö man kommit till. De högsta bergområdena är kyligare och fuktigare än resten av ön.

Redan i mars börjar sommaren på Cypern och den varar så sent som in i november. Här råder ett typiskt medelhavsklimat med regniga, korta och milda vintrar och långa, torra och varma somrar.  Under högsommaren i juli och augusti kan temperaturen stiga upp till 30-35 grader, med knappt ett moln i sikte. Vattentemperaturen ligger i regel på cirka 25 grader under denna tid med en sol som skiner cirka 12 timmar om dagen. I november blir det svalare och temperaturen går ner och lägger sig på runt 20 grader. Under denna period är vädret ganska ostadigt med korta och ofta återkommande regnskurar.

Vilka är mina transportmöjligheter?

Det finns goda bussförbindelser över hela ön, både på landsbygden och i städerna och inte minst under sommarhalvåret. I alla orter finns det också gott om taxibilar. Moped, cykel och bil går bra att hyra, men kom ihåg att de har vänstertrafik på Cypern.

Finns det någon tidsskillnad?

Cypern ligger 1 timme före Sverige, vilket gör att lokal tid kl. 10.00 i Sverige motsvarar lokal tid kl. 11.00 på Cypern.

Vilka är inresereglerna?

För resa till Cypern krävs inget visum för svenska medborgare. När det gäller pass måste detta vara giltigt i minst 3 månader efter hemresa.

Behöver jag vaccinera mig?

Det rekommenderas att man vaccinerar sig mot Hepatit A och B inför sin semester på Cypern, samt att detta görs i god tid före avresa. För mer information om hur du ska gå till väga hänvisar vi dig till din vaccinationsmottagning.

Kan jag dricka vattnet?

På Cypern väljer många att inte dricka kranvattnet på grund av dess annorlunda smak, trots att det i allmänhet betraktas som drickbart. Är du osäker och vill vara på den säkra sidan går det bra att köpa vatten på flaska.

Vad har de för eluttag?

För en resa hit behövs adapter då Cypern använder sig av 220/240 v uttag. En adapter går att köpa i Sverige eller när du kommer fram. De flesta hotell på Cypern hyr även ut adaptrar till gäster.

Hur mycket ska jag ge i dricks?

För servicepersonal är dricks ofta inräknat i notan, men ingen säger ju nej till lite extra dricks för ett gott arbete. Här brukar man räkna 5-10% av notan, men det är helt valfritt.

Vilken religion råder i landet?

I södra Cypern tillhör de flesta invånare den grekisk-ortodoxa kristendomen medan de nordliga delarna domineras av sunnitisk islam.

Cypern – Afrodites fagra ö

Afrodites bad och Afrodites klippa på Cypern.

Resa till Cypern – ÖN där sevärdheterna glänser ikapp med solen - Ur det klara Medelhavet sticker Cypern upp med sina vindlande kustvägar och sammetsvita sandstränder. Ön är allra främst förknippad med romantik och mytologi, eftersom det var här som kärlekens och skönhetens gudinna Afrodite steg upp ur det skummande havet. Sägnen om den bedårande gudinnan är varken bortglömd eller dold på Cypern och runtom på ön ligger hennes lämningar utspridda. Cypern, som vi hittar närmare Asien ä...