Skip to main content

Resor till Cypern

Res till Cypern - Badparadis med intressant kultur

Cypern reser sig ur Medelhavets skummande vågor och charmar resenärer under sin semester på Cypern med sina svindlande kuststräckor, kritvita sandstränder och skogstäckta berg. Denna ö, belägen i Europas sydöstliga hörn och på kanten av Mellanöstern, bär på tusen års historia och kultur. Cypern är inte bara en plats för sol och bad, utan också för fascinerande historiska och mytomspunna sevärdheter. Dessutom förknippas Cypern med romantik och mytologi, då skönhetens gudinna Afrodite sägs ha uppstått intill strandkanten på öns södra kust.

Cyperna kultur, historia och legender

Under vår gruppresa till Cypern kommer vi att besöka några av öns mest mytomspunna och förtrollande sevärdheter. Vi kommer att utforska bergsområdena och bege oss till de engelska militärbaserna, som bär på sin egen historia och unika atmosfär. På vår resa kommer vi att upptäcka en perfekt balans mellan gamla traditioner och arkeologiska skatter, samtidigt som vi njuter av vackra solnedgångar och den livliga atmosfären på gatorna. Vi kommer att bo i den charmiga kuststaden Paphos, som är känd för sina utsökta omgivningar och därifrån kommer vi att göra utflykter till öns mest betydelsefulla sevärdheter. Tillsammans med vår svensktalande reseledare kommer vi att få en djupare förståelse för Cyperns kultur, historia och legender.

Det cypriotiska köket

Under vår semester på Cypern kan vi njuta av den fantastiska maten som ön har att erbjuda. Det cypriotiska köket är känt för sina smakrika och färska råvaror, och vi kommer att få möjlighet att prova traditionella rätter och lokala delikatesser. Vi kan även utforska de charmiga restaurangerna och kaféerna och njuta av det avslappnade tempot och den gästvänliga atmosfären som Cypern är känt för.

Svensktalande reseledare

Vi kommer också att ta del av Cyperns naturliga skönhet. Vi kan vandra genom de pittoreska bergsbyarna och beundra den frodiga naturen som omger oss. Vi kan besöka de magnifika stränderna och njuta av solen och det kristallklara vattnet. En utflykt till Akamas-halvön, med sina orörda vikar och spektakulära naturreservat, kommer att ge oss en upplevelse av ren skönhet och avkoppling. På vår resa kommer vår svensktalande reseledare att vara med oss hela tiden och dela med sig av sin kunskap och passion för Cypern. De kommer att ge oss intressanta historiska och kulturella insikter och se till att vår semester blir både berikande och minnesvärd.

Så ge dig själv chansen att utforska den magiska ön Cypern, där historia, kultur, sol och romantik möts. Njut av de varma temperaturerna, den goda maten och de romantiska sägnerna under en kulturell semester på Cypern med Kulturresor Europa.

Res med oss till Cypern och upplev:

  • Det cypriotiska köket med sitt grekiska arv
  • Medelhavsklimat och soliga dagar
  • Berättelsen om kärleksgudinnan Afrodite
  • Arkeologiska museer och intressanta ruiner
Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Fakta om Cypern

Var ligger landet?

Cypern är den tredje största ön i Medelhavet och ligger beläget i den östra delen av Europa. Söder om Cypern ligger Egypten och norrut hittar vi Turkiet. Cypern är uppdelad i en grekisk sida (södra ön) och en turkisk sida (norra ön).

Hur många bor i landet?

Drygt hälften av cyprioterna bor i byar på landsbygden då det fortfarande finns en stark lantlig prägel. I genomsnitt ligger folktätheten på 130 invånare per km2. Den turkiska delen av landet är mindre tätbefolkat än den grekiska, med enbart 1/5 invånare av befolkningen. På Cypern bor det cirka 1,2 miljoner invånare och huvudstaden är Nicosia som också är indelad i en grekisk och turkisk del.

Vilket språk talar man?

Det officiella språket på Cypern är grekiska och turkiska, men tack vare all turism som konstant cirkulerar på ön förstår och talar många också engelska.

Vilken valuta ska jag använda?

I den grekiska delen av Cypern använder man den europeiska valutan euro (1 EUR = 10,85 SEK pr. oktober 2019). Alla växlingskontor, banker samt de flesta större hotell erbjuder även möjligheten att växla utländsk valuta och vill man ta ut pengar via automat går det även bra. Det finns bankomater i alla större städer och går enkelt att hitta i turistorterna under din semester på Cypern. Alla de större kreditkorten accepteras som betalmedel i landet. 

Hur är vädret och klimatet? 

Redan i mars börjar sommaren på Cypern och den varar så sent som in i november. Här råder ett typiskt medelhavsklimat med regniga, korta och milda vintrar och långa, torra och varma somrar.  Under högsommaren i juli och augusti kan temperaturen stiga upp till 30-35 grader, med knappt ett moln i sikte. Vattentemperaturen ligger i regel på cirka 25 grader under denna tid med en sol som skiner cirka 12 timmar om dagen.
In i november blir det svalare och temperaturen går ner och lägger sig på runt 20 grader. Under denna period är vädret ganska ostadigt med korta och ofta återkommande regnskurar.

Vilka är mina transportmöjligheter?

Det finns goda bussförbindelser över hela ön, både på landsbygden och i städerna och inte minst under sommarhalvåret. I alla orter finns det också gott om taxibilar. Moped, cykel och bil går bra att hyra, men kom ihåg att de har vänstertrafik på Cypern.

Finns det någon tidsskillnad?

Cypern ligger 1 timme före Sverige, vilket gör att lokal tid kl. 10.00 i Sverige motsvarar lokal tid kl. 11.00 på Cypern.

Vilka är inresereglerna?

För resa till Cypern krävs inget visum för svenska medborgare. När det gäller pass måste detta vara giltigt i minst 3 månader efter hemresa.

Behöver jag vaccinera mig?

Det rekommenderas att man vaccinerar sig mot Hepatit A och B inför sin semester på Cypern, samt att detta görs i god tid före avresa. För mer information om hur du ska gå till väga hänvisar vi dig till din vaccinationsmottagning.

Kan jag dricka vattnet?

På Cypern väljer många att inte dricka kranvattnet på grund av dess annorlunda smak, trots att det i allmänhet betraktas som drickbart. Är du osäker och vill vara på den säkra sidan går det bra att köpa vatten på flaska.

Vad har de för eluttag?

För en resa hit behövs adapter då Cypern använder sig av 220/240 v uttag. En adapter går att köpa i Sverige eller när du kommer fram. De flesta hotell på Cypern hyr även ut adaptrar till gäster.

Hur mycket ska jag ge i dricks?

För servicepersonal är dricks ofta inräknat i notan, men ingen säger ju nej till lite extra dricks för ett gott arbete. Här brukar man räkna 5-10% av notan men det är helt valfritt.

Vilken religion råder i landet?

I södra Cypern tillhör de flesta invånare den grekisk-ortodoxa kristendomen medan i norr dominerar sunnitisk islam.

Cypern - Afrodites fagra ö

Afrodites bad och Afrodites klippa på Cypern.

Resa till Cypern – ÖN där sevärdheterna glänser ikapp med solen - Ur det klara Medelhavet sticker Cypern upp med sina vindlande kustvägar och sammetsvita sandstränder. Ön är allra främst förknippad med romantik och mytologi, eftersom det var här som kärlekens och skönhetens gudinna Afrodite steg upp ur det skummande havet. Sägnen om den bedårande gudinnan är varken bortglömd eller dold på Cypern och runtom på ön ligger hennes lämningar utspridda. Cypern, som vi hittar närmare Asien ä...

Trustpilot