Skip to main content

Mystiska Marocko

Botanisk have i Marokko
Marrakech, Marokko
Marked i Marrakech, Marokko
Marokko - Atlasbjergene. Ait Benhadou Kabash
Koutoubia Moské i Marrakech, Marokko
Essaouira kyst, Marokko
Oplev magiske Marrakech med Kulturrejser
Te og hverdagsliv i Marokko
9 dagar - pris per person från
16 995:-
Boka resa

Kulturell resa till Marocko och färgsprakande Marrakech 2024

På plats i Marocko ges du möjlighet att uppleva den marockanska magin i berbernas gamla huvudstad Marrakech – staden som bubblar av marknader, människor, nöjesliv och kultur. Dessutom blandar vi stadsliv med kustcharm när vi tar sikte på Atlantkusten och besöker den vackra staden Essaouira. Följ med till norra Afrika för ett unikt äventyr som du sent kommer att glömma!

Därför ska du resa med oss på kulturresa till Marrakech:

  • Modernt fyrstjärnigt hotell med pool i Marrakech
  • Besök i flera UNESCO-listade städer
  • Fantastiska naturscenerier med Atlasbergen som kuliss
  • Möte med den lokala berbiska kulturen

Marrakech, UNESCO-listade städer och de majestätiska Atlasbergen

Vår resa till Marocko och Marrakech håller alla sinnen sysselsatta. Oavsett om du söker arkitektonisk, historisk eller gastronomisk inspiration har Marrakesh allt att erbjuda och mer därtill.

Staden är en smältdegel av historiska byggnader och vackra monument som får sällskap av det myllrande handelslivet. Speciellt inne i souken, där färgglada mattor, lampor, tyger som kryddor lockar till fynd, upplever du det genuina Marrakech. Här är det lätt att glömma allt vad rum och tid heter, men som tur är ledsagas vi av vår duktiga, svensktalande reseledare som också vägleder oss genom Marrakechs historia från storhetstiden under medeltiden fram tills idag.

Vi hämtar kraft från den vackra naturen som håller oss sällskap under våra dagsfärder och så får vi vittna om stora kontraster när vi besöker lugna landsbyar som tack vare sin originalitet listas som världsarv hos UNESCO. Vi färdas genom de höga bergspassen och de frodiga dalarna i Atlasbergen där berberna har hållit till i århundraden. Vi får också en smak av havet i den historiska och mysiga hamnstaden Essaouira.

Kort dagsprogram för resan till Marrakech:

Dag 1: Ankomst till Marrakech (M)
Dag 2: Stadsvandring i Marrakech (F, L, M)
Dag 3: Jardin Majorelle och Berbermuseet (F,M)
Dag 4: Ledig dag för egna upplevelser (F, M)
Dag 5: Utflykt till Ourikadalen och möte med lokala berbiska traditioner (F, M)
Dag 6: Heldagsutflykt till kuststaden Essaouira (F, M)
Dag 7: Ledig dag för egna upplevelser och transfer till flygplatsen (F)
Dag 8: Hemresa

F = Frukost L = Lunch M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Marrakech (M)

Efter att vi har ankommit till Marocko stiger vi in i vår buss som ska ta oss till Marrakech och vårt hotell. Vi kan nu se fram emot en spännande vecka och känner direkt att vi anlänt till en helt annan värld. Scener från sagorna i Tusen och en natt känns plötsligt inte så långt borta när vi insuper den marockanska atmosfären med dofter, färger och smaker. 

Handgjorda skor och inhemsk befolkning som promenerar på den lokala marknaden kallad Souk.
Bild: Marocko strålar av färger i allaregnbågens nyanser – inte minst på Marrakechs souk

Dag 2: Heldagsutflykt med historisk stadsvandring i Marrakech (F, L, M)

På väg till hotellet igår hann vi få en första glimt av det historiska och livliga Marrakech, och idag kan vi glädjas åt att få en mer utförlig introduktion till staden. Staden har tidigare verkat som berbernas huvudsäte och går under smeknamnet Den rosa staden eftersom den lera som staden är uppbyggd på skiftar i rosa. I takt med att solens position förändras under dagen skiftar färgen och staden förkläs i alla möjliga nyanser, och kanske är det på grund av detta som Marrakech ibland kallas för Marockos juvel. Under turen äter vi lunch på en lokal restaurang.

Tillsammans med reseledaren och vår lokalguide får vi bekanta oss med Marrakechs gamla stadsdel som blivit upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Vi vandrar längs smala gränder och passerar olika stadsdelar – allt medan vi njuter av intrycken som slår emot oss från alla håll bland traditionella bagerier, anrika moskéer och vacker arkitektur. Vår rundtur tar oss bland annat in i Marrakechs stora souk där vi passerar bodar fyllda till brädden med färgglada hantverk, och därefter tar vi oss vidare till den berömda Koutoubiamoskén som är stadens största moské. Den ligger centralt i staden och är svår att missa med sitt 77 meter höga torn. Moskén byggdes under slutet av 1100-talet och betraktas av många som en av de mest iögonfallande moskéerna i den muslimska världen, trots att den kanske inte påminner så mycket om en traditionell moské till utseendet. 

Fantastiska Kautoubia moskén och massor av färgglada kryddor i Marrakech, Marocko.
Bild: Marocko och Marrakech fyller oss med intryck från både mäktig arkitektur i form av Koutoubiamoskén och kryddor i alla tänkbara färger

Vi fortsätter dagens utflykt som tar oss vidare till fler av stadens största attraktioner, bland annat mausoleet Les Tombeaux Saadiens med mängder av reliker från 1500-talet och det mäktiga Bahiapalatset med sin magiska mosaik. Vi får också se en av Marrakechs största mötesplatser – torget och marknadsplatsen Jemaa el-Fnaa, som från tidig morgon fylls av handelsmän som säljer kryddor och frukt. Senare under dagen ansluter allt från ormtämjare till välklädda apor och försäljare med sina karaktäristiska läderväskor. På eftermiddagen får platsen ännu mer liv när de dansande chleuhpojkarna tar plats på torget, och på kvällen startar den verkliga folkfesten när torget fylls av matbodar och människor i tusental. 

Efter en upplevelserik dag återvänder vi med buss till vårt hotell för att äta middag i hotellets restaurang.

Dag 3: Jardin Majorelle och Berbermuseet (F, M)

Efter att vi har intagit vår frukost på hotellet beger vi oss till den mycket omtyckta trädgården Jardin Majorelle med sin tillhörande art déco-villa. Villan skapades av den franske konstnären Jacques Majorelle (1886–1962) och överläts sedan åt den världsberömda modeskaparen Yves Saint Laurent som bodde här fram till sin död år 2008. I den lugna trädgårdsoasen ligger också ett museum för berbisk kultur där konsthantverk, smycken, textiler och mycket mer därtill samsas innanför entrédörrarna. Efter en dag i vackra miljöer återvänder vi till vårt hotell för middag.

Jardin Majorelles Art Deco villa och dess omtyckta trädgård.
Bild: Det färgstarka Jardin Majorelle bjuder oss på en heldag i fantastiska omgivningar

Dag 4: Ledig dag för egna upplevelser (F, M)

Efter de två föregående dagarnas innehållsrika program får du i dag möjlighet att utforska Marrakech på egen hand. Det är ett perfekt tillfälle att leta upp den där boden i souken du skulle vilja återbesöka eller kaféet med de imponerande bakverken som du kanske fick upp ögonen för på stadsvandringen tidigare i veckan. Kanske är det istället Badipalatset som lockar med sina 350 rum och salar från 1500-talet, eller någon annan av stadens stora attraktioner. Reseledaren kan ge bra tips på saker att se och uppleva i Marrakech, men för den som hellre smälter upplevelserna med en avkopplande dag på hotellet finns spaområdet tillgängligt för en skön massage eller ett dopp i poolen. Efter en dag på olika håll strålar vi samman för en god middag i hotellrestaurangen. 

Badi-palatset speglandes i vattnet och te.
Bild: Kanske passar du på att besöka Badipalatset på din lediga dag?

Dag 5: Utflykt till Ourikadalen och möte med lokala berbiska traditioner (F, M)

Berbernas vackra dal i de höga Atlasbergen blir vårt mål i dag, och ett gott råd är att komma ihåg att ta med kameran. I den frodiga Ourikadalen passerar vi floder, vattenfall och fantastisk natur med valnöt- och fikonträd innan vi kommer fram till ett lokalt, berbiskt hus där ägaren visar oss hur myntate blir till. Här severas vi ett litet tilltugg på förmiddagen.

Setti Fadma i den frodiga Ourika-dalen.
Bild: Den berbiska byn Setti Fatma i de gröna Atlasbergen

Det har slutligen blivit dags för utflyktens sista stopp som blir i en högt belägen landsby 1 500 meter över havet. Vi kör bussen så långt som möjligt innan vi går till fots den sista sträckan. Insup stämningen, köp med dig en souvenir och ta en kopp kaffe eller te innan vi återvänder tillbaka till Marrakech. Resten av dagen har vi på egen hand fram tills kvällens middag.

Dag 6: Heldagsutflykt till kuststaden Essaouira (F, M)

Havet är dagens tema, då vi efter frukost ska bege oss till den historiska hamnstaden Essaouira som ligger vackert belägen vid Atlanten. Medan de omväxlande landskapen glider förbi blir vi klokare på Marockos historia, och väl framme i Essaouira tar vi in alla intryck från byns levande souk och skådar den imponerande stadsmuren som omger stadens gamla medina. Vi promenerar utmed hamnen som fungerar som stadens pulsåder där fiskebåtarna ligger till med sin nyfångade fisk. Vi möts också av en imponerande syn när vi ser hur Atlantens vågor slår in mot hamnen under den imponerande fästningen La Scala som inger stor respekt med sina många kanoner som riktar sig ut mot det öppna havet. Lunchen intas på egen hand och Essaouira erbjuder ett stort utbud av restauranger.

 Fortet La Scala i den historiska hamnstaden Essaouira och vackra färgglada hus med blå dörrar.
Bild: I Essaouira möts vi av både pampig arkitektur på La Scala och små charmerande gränder i gamla stan

Essaouira är också hem för den unika gnauamusiken som härstammar från den tiden då staden var ett centrum för den transatlantiska slavhandeln. Vid Moulay El Hassan-platsen får vi med stor sannolikhet höra gnauamusiken strömma ut ur högtalarna från något av områdets många kaféer. Gnauamusiken blev ett dragplåster för många musiker i slutet av 1960-talet och början på 70-talet som då valde att besöka Essaouira, däribland Jimi Hendrix och Leonard Cohen. Staden är fortsatt berömd för sitt gedigna musik- och konstnärsarv än i dag, vilket de många gallerierna som till exempel Othello Gallery vittnar om.

Fina hus vid hamnen och blomma i kruka i Marocko.
Bild: Närheten till den mäktiga Atlanten präglar Essaouira på alla tänkbara sätt 

Efter vår upplevelserika dag vid kusten återvänder vi till hotellet för middag.

Dag 7: Ledig dag för egna upplevelser och transfer till flygplatsen (F)

Under vår sista dag kan du hinna med att samla in några sista intryck av staden och dess atmosfär. Ta dig åter till medinan med alla dess gränder, köp med något minnesvärt hem och ta en matbit eller kaffe på en av de charmiga takserveringarna med utsikt innan det är dags att checka ut från hotellet. Vi åker mot flygplatsen och boardar kvällsplanet som ska ta oss hem till Sverige igen, och vi säger tack till Marocko för denna gång.


Bild: Oliver och persikor har goda odlingsförhållanden under den generösa marockanska solen

Dag 8: Hemresa 

 

Väder

Se vädret i Marrakech

Se uppdaterad värderprognos på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Marocko per år.

Karta

Fakta om Marrakech

Var ligger Marrakech?

Marrakech hittar vi den sydvästra delen av Marocko, vid foten av Atlasbergen. Storleksmässigt är Marrakech den fjärde största staden i Marocko efter Casablanca, Rabat och Fez, och tillsammans utgör dessa fyra städer de forna huvudstäderna i Marocko. Stadens grundades år 1062 av Abu Bakr ibn Umar, hövdingen över en berbisk stam, men vi kan se influenser från både berberna, araberna och sydspanjorerna runtom i staden.

Idag är Marrakech provinshuvudstad för regionen Marrakech-Tensift-Al Haouz. Staden kallad även för Den röda eller rosa staden som kommer från den röda sandstenen som stadens många byggnader och stadsmuren är byggda av.   

Hur många bor här?

Staden beräknas ha strax över en miljon invånare, vilket tyder på en starkt uppåtgående kurva. För bara tjugo år sedan var invånarantalet bara drygt 840 000, så många männskor har sedan dess anslutit till staden. 

Hur är vädret och klimatet?

I Marrakech råder ett varmt, halvtorrt klimat där medeltemperaturen pendlar från 12 grader under vintertid och upp till 26–30 grader under sommaren. Klimatet i Marrakech påminner om ett medelhavsklimat, fast med mindre förekomst av regn.  

Regionen Marrakechs landskapskaraktär påminner om en öken, men regionens läge norr om Atlasbergen gör det förbjudet att kalla städerna i regionen för att vara ökenstäder. I själva staden Marrakech breder däremot 130 000 hektar grönområden ut sig och över 180 000 palmer sträcker sig mot himlen. Mitt i denna gröna oas trivs växter, blommor och alla möjliga fruktträd, och av denna anledning är Marrakech bland annat berömd för sina många vackra parker.  

Hur tar jag mig runt?

Vägarna i och runtom Marrakech är väl belagda, men eftersom många lokalbor kör mer konfrontativt än vad vi är vana vid från Sverige kan det kännas mer tryggt att färdas med lokaltrafiken än att köra bil på egen hand. Det finns gott om bussar i staden och från Marrakechs tågstation avgår tågen dagligen till andra stora städer i Marocko.  

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Marrakech kan skryta med den största, traditionella marknaden – souken – i hela Marocko, och staden rankas som en av världens bästa shoppingstäder. Inuti den stora souken står över hundra köpmän inuti sina bodar och mängden föremål, tyger, smycken och kryddor går knappt att ta in. Kvalitén och priset kan variera men generellt råder det en stark prutkultur.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
21/9 - 29/9Se flygtider Stockholm - ArlandaMystiska Marocko16 995:-Boka

Inreseregler: Passet ska vara giltigt 6 månader efter hemresedatum.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats? Vi kan undersöka möjligheten för anslutningsflyg!

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm–Marrakech t/r inkl. transfer
• 6 nätter på 4* Wazo Hotel
• Halvpension på hotellet (ej inkl. dryck)
• 1 x lunch på utflykt i Marrakech
• Utflykter och transporter enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 2 495–2 995 kr
• Entréer utöver de nämnda i programmet
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring*
• Dricks till chafför och lokalguide, cirka €25
• Platsbeställning på en av de första 3-4 raderna i bussen vid utflykter och transfers, 200 kr
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post)

* Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa.

Hotell

Övernattning Dag 1 - 8

Wazo Hotel

Wazo Hotel

Andra liknande resor