Skip to main content

Mystiska Marocko

Botanisk have i Marokko
Marrakech, Marokko
Marked i Marrakech, Marokko
Marokko - Atlasbjergene. Ait Benhadou Kabash
Koutoubia Moské i Marrakech, Marokko
Essaouira kyst, Marokko
Oplev magiske Marrakech med Kulturrejser
Te og hverdagsliv i Marokko
Pris från:
15 995:-
Dagar:8
Boka resa

en kulturell resa till Marocko och KUNGASTADEN Marrakech 2023

Upplev den marockanska magin i berbernas gamla huvudstad Marrakech – staden som bubblar av marknader, människor, nöjesliv och kultur.

Därför ska du resa med oss på kulturresa i Marrakech:

  • Modernt 4-stjärnigt hotell med pool i Marrakech
  • Besök i flera Unesco-listade städer
  • Fantastiska naturscenerier med Atlasbergen som kuliss
  • Möte med den lokala, berbiska kulturen

Marrakech, Unesco-listade städer och de majestätiska Atlasbergen

Vår resa till Marocko och Marrakech håller alla sinnen sysselsatta. Oavsett om du söker arkitektonisk, historisk eller gastronomisk inspiration, har Marrakesh allt att erbjuda och mer därtill.

Staden är en smältdegel av historiska byggnader och vackra monument som får sällskap av det myllrande handelslivet. Speciellt inne i souken, där färgglada mattor, lampor, tyger som kryddor lockar till fynd, upplever du det genuina Marrakech. Här är det lätt att glömma allt vad rum och tid heter, men som tur är ledsagas vi av vår duktiga, svensktalande reseledare som också ska vägleda oss genom Marrakechs historia från storhetstiden under Medeltiden fram tills idag.

Vi hämtar kraft från den vackra naturen som håller oss sällskap under våra dagsfärder och så får vi vittna om stora kontraster när vi besöker lugna landsbyar som tack vare sin originalitet listas som världsarv hos UNESCO. Vi färdas genom de höga bergspassen och de frodiga dalarna i Atlasbergen, där berberna har hållit till i århundraden. Vi får också en smak av havet i den historiska och mysiga hamnstaden Essaouira.

Kort dagsprogram för resan till Marrakech:

Dag 1: Ankomst till Marrakech, Marocko (M)
Dag 2: Stadsvandring i Marrakech (F, L, M)
Dag 3: Jardin Majorelle och Berbermuseet (F,M)
Dag 4: Ledig dag (F, M)
Dag 5: Utflykt till Ourika-dalen och möte med lokala berbiska traditioner (F, M)
Dag 6: Heldagsutflykt till kuststaden Essaouira (F, M)
Dag 7: Utflykt till Ouzoud-vatenfallen (F, L, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost    L = Lunch    M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Marrakech (M)

Efter att vi har ankommit till Marocko stiger vi in i vår buss som ska ta oss till Marrakech och vårt hotell. Du kan se fram emot en spännande vecka och du kan redan nu känna att det är en helt annan värld vi befinner oss i och en förväntning och känsla av filmvärldens "Tusen och en natt", smyger sig in i våra sinnen.

Vår första middag äter vi tillsammans på hotellet och får första smak av det Marockanska köket.

Handgjorda skor och inhemsk befolkning som promenerar på den lokala marknaden kallad Souk.
Bild: Marrakech Souk

Dag 2: Heldagsutflykt med historisk stadsvandring i Marrakech (F, L, M)

På väg till hotellet hann vi få en glimt av den historiska och livliga staden och idag kan du se fram emot en mer utförlig introduktion till Marrakech. Staden har tidigare verkat som berbernas huvudsäte och går under smeknamnet ”Den rosa staden” eftersom leran som staden är uppbyggd på går i denna nyans. Under dagen, allt eftersom solens position förflyttar sig på himlen, skiftar dock färgen och med anledning av detta förtrollande färgspel är Marrakech också känt som Marockos juvel. Under turen äter vi lunch på en lokal restaurang.

Tillsammans med reseledaren och en lokal guide kan vi glädja oss med att bekantas med den gamla stadsdelen, som är med på Unescos världsarvslista. Vi går längs smala gränder till de olika stadsdelarna och njuter av främmande dofter, spännande ljud och nya syner bland traditionella bagerier, antika moskéer och vacker arkitektur. Turen går långt in i souken var du kommer kunna besöka butiker och bodar med alla typer av färgglada hantverk. Härefter tar vi oss till den berömda Kautoubia-moskén som är den största moskén i Marrakech och svår att missa med dess 77 meter höga torn. Moskén är byggd under slutet av 1100-talet och betraktas av många som en av de mest iögonfallande moskéerna i den muslimska världen.

Dagens utflykt fortsätter till fler centrala platser i Marrakech. Vi hälsar på mausoleet Saadia från 1500-talet och El Bahia-palatset. Du kommer också få se de centrala platsen Jemaa El-fna som är ett torg och en marknadsplats i gamla stan. Från tidig morgonstund fylls denna plats med näringsidkare som säljer kryddor och frukt och senare under dagen ansluter allt från ormtämjare till välklädda apor och försäljare med sina karaktäristiska läderväskor. På eftermiddagen får platsen liv på nytt av de dansande Chleuh-pojkarna och på kvällen är hela torget en folkfest fylld med matbodar, människor och liv.

Fantastiska Kautoubia moskén och massor av färgglada kryddor i Marrakech, Marocko.
Bild: Kautoubia moskén

Efter en upplevelserik dag återvänder vi med buss till vårt hotell för att äta middag i hotellets restaurang.

Dag 3: Jardin Majorelle och Berbermuseet (F, M)

Efter att vi har intagit vår frukost på hotellet beger vi oss till den mycket omtyckta trädgården Jardin Majorelle med tillhörande Art Deco-villa, skapad av den franske konstnären Jacques Majorelle (1886-1962). Villan har sedan överlåtits och blivit underhållen av den världsberömda modeskaparen Yves Saint Laurent som använde villan som sitt hem fram till hans död år 2008. I den lugna oasen som vi hittar här, ligger också ett museum för berbisk kultur beläget. Konsthantverk, smycken, textiler och mer därtill ryms innanför museets entrédörrar.

Efter en dag i vackra miljöer återvänder vi till vårt hotell för middag.

Jardin Majorelles Art Deco villa och dess omtyckta trädgård.
Bild: Jardin Majorelle

Dag 4: Ledig dag (F, M)

Nöjd och belåten av de två föregående dagarnas innehållsrika program, har du i dag möjlighet att utforska Marrakech på egen hand. Det är ett perfekt tillfälle att leta upp den där boden i souken du skulle vilja återbesöka, eller kaféet som du kanske fick upp ögonen för på stadsvandringen tidigare i veckan. Eller kanske lockar Badi-palatset med sina 350 rum och salar från 1500-talet till ett besök?

Badi-palatset speglandes i vattnet och te.
Bild: Badi-palatset

Du kan naturligtvis också spendera dagen på hotellet genom att utforska utbudet inom wellness och SPA. Boka en massage eller ta ett uppiggande dopp i poolen.

Vi smälter dagens många ögonblick och äventyr med en god middag i hotellrestaurangen.

Dag 5: Utflykt till Ourika-dalen och möte med lokala berbiska traditioner (F, M)

Berbernas vackra dal i de höga Atlasbergen blir vårt mål i dag, och ett gott råd är att komma ihåg att ta med kameran. I den frodiga Ourika-dalen passerar vi floder, vattenfall och fantastisk natur med valnöt- och fikonträd innan vi kommer fram till ett lokalt, berbiskt hus där ägaren visar oss hur myntate blir till. Här severas vi ett litet tiltugg på förmiddagen.

Setti Fadma i den frodiga Ourika-dalen.
Bild: Setti Fatma

Det har slutligen blivit dags för utflyktens sista stopp som blir i en högt belägen (1.500 m) landsby, varifrån vi går till fots den sista sträckan. Insup stämningen, köp med dig en souvenir och ta en kopp kaffe eller te innan vi återvänder tillbaka till Marrakech. Resten av dagen har vi på egen hand fram tills att middagen serveras på hotellet.

Dag 6: Heldagsutflykt till kuststaden Essaouira (F, M)

Havet är dagens tema, då vi efter frukost ska bege oss till den historiska hamnstaden Essaouira som ligger belägen vid Atlanten. Vi njuter så mycket vi bara kan av landskapet som vi passerar och blir samtidigt klokare på Marockos historia. I Essaouira tar vi in alla intryck från byns levande souk och skådar den imponerande stadsmuren som omger stadens gamla medina. Vi promenerar utmed hamnen som fungerar som stadens pulsåder, med fiskebåtar som lägger an med dagens fångst. Vi träffas också av en imponerande syn när vi ser hur Atlantens vågor slår in mot hamnen under den imponerande fästningen La Scala som inger stor respekt med sina många kanoner som riktar sig ut mot det öppna havet. Lunchen intas på egen hand och Essaouira erbjuder ett stort utbud av restauranger.

 Fortet La Scala i den historiska hamnstaden Essaouira och vackra färgglada hus med blå dörrar.
Bild: Fortet La Scala

Essaouira är också hem för den unika Gnaua-musiken som härstammar från en tid när staden var ett centrum för handel med afrikanska slavar, och vid Moulay El Hassan-platsen får vi med stor sannolikhet höra Gnaua-musik strömma ut från ett av de många kaféer som ligger belägna här. Gnaua-musiken blev ett dragplåster för många musiker i slutet av 60-talet och början på 70-talet som valde att besöka Essaouira, däribland Jimi Hendrix och Leonard Cohen. Staden är fortsatt i dag berömd för sitt gedigna musik- och konstnärsarv, vilket de många gallerierna som bland annat Othello Gallery vittnar om.

Fina hus vid hamnen och blomma i kruka i Marocko.

Efter vår upplevelserika dag här återvänder vi till hotellet för middag.

Dag 7: Heldagsutflykt till Ouzoud-vattenfallen (F, L, M)

Idag kan du se fram emot att uppleva mer av Marockos fantastiska natur när vi beger oss mot de imponerande Ouzoud-vattenfallen. Vi börjar på morgonen och kör tre timmar norr om Marrakech genom olivlundar, persiko- och aprikosodlingar. Vi besöker en av olivplantagen på vägen och ser hur den dyrbara oljan och andra olivprodukter produceras. Det blir även tid för en fika och en fotopaus längs vägen.


Bilder: Oliver och persikor har goda odlingsförhållanden under den generösa marockanska solen.

Målet för dagens utflykt är de vackra Ouzoudfallen, som fascinerar med sina kaskader av vatten som kontinuerligt faller 110 m ner i floden nedanför. Vi parkerar på toppen och följer stigarna ner till floden vid foten av fallen. Längs vägen kommer du troligen att träffa flera av de nyfikna berberapor som bor i området. När vi kommer ner till floden kan du välja att ta ett dopp i den och komma nära fallet från vattensidan. Efter att ha njutit av vattenfallen är det dags att slå sig ner på en lokal restaurang, där vi kommer att serveras en traditionell taginegryta till lunch, med vattenfallen i bakgrunden.  


Bilder: Ouzoud-vattenfallen.

Efter lunch följer vi stigarna uppåt till fots och stiger på bussen som tar oss tillbaka till Marrakech med en fika på vägen. Vi är tillbaka på hotellet på sen eftermiddag och äter middag i hotellets restaurang.  

Dag 8: Hemresa (F)

Sista dagen och du kan hinna få med några sista intryck av staden och dess atmosfär. Ta dig åter till Medinan med alla dess gränder, köp med något minnesvärt hem och ta en matbit eller kaffe på en av de charmiga takserveringarna med utsikt, innan det är dags att checka ut från hotellet för att bege oss mot flygplatsen i Marrakech för hemresa.

Väder

Se vädret i Marrakech

Se uppdaterad värderprognos på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Marocko per år.

Karta

Geografisk karta över Marocko

Fakta om Marrakech

Var ligger Marrakech?

Marrakech hittar vi den sydvästra delen av Marocko, vid foten av Atlasbergen. Till storleken är Marrakech den fjärde största staden i Marocko efter Casablanca, Rabat och Fez, och tillsammans utgör dessa fyra städer de forna huvudstäderna i Marocko. Stadens grundades år 1062 av Abu Bakr ibn Umar, hövdingen över en berbisk stam, men vi kan se influenser från både berberna, araberna och andalusierna runtom i staden.

Idag är Marrakech provinshuvudstad för regionen Marrakech-Tensift-Al Haouz. Staden kallad även för ”Den röda staden” som kommer från den röda sandstenen som stadens många byggnader och stadsmur är byggda med.   

Hur många bor här?

År 2014 uppskattades Marrakechs befolkningsmängd vara ca 930 000, vilket är en ökning från 2004 då man uppskattade att ca 840 500 människor levde i staden.

Hur är vädret och klimatet?

I Marrakech råder ett varmt, halvtorrt klimat där medeltemperaturen pendlar från 12 grader under vintertid och upp till 26 – 30 grader under sommaren. Klimatet i Marrakech påminner om ett Medelhavsklimat, fast med mindre förekomst av regn.  

Regionen Marrakechs landskapskaraktär påminner om en öken, men regionens läge norr om Atlasbergen gör det förbjudet att kalla städerna i regionen för att vara ökenstäder. I själva staden Marrakech breder däremot 130 000 hektar av grönområden ut sig och över 180 000 palmer ståtar mot himlen. Mitt i denna gröna oas trivs växter, blommor och alla möjliga fruktträd, och av denna anledning är Marrakech bland annat berömd för sina många vackra parker.  

Hur tar jag mig runt?

Vägarna i och runtom Marrakech är väl belagda, men då många lokalbor kör mer aggressivt än vad vi är vana vid på vägarna i Sverige, kan det kännas mer tryggt att färdas med lokaltrafiken än att köra bil på egen hand. Det går gott om bussar i staden och från Marrakechs tågstation avgår tågen dagligen till andra stora städer i Marocko.  

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Marrakech kan berömma sig själv för att ha den största, traditionella marknaden (souk) i hela Marocko, och staden rankas som en av världens bästa shoppingstäder. Inuti den stora souken står över hundra köpmän inuti sina bodar och mängden föremål, tyger, smycken och kryddor går knappt att förstå sig på. Kvalitén och priset kan variera men generellt råder det en stark prutkultur.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
11/11 - 18/11Se flygtider Stockholm - ArlandaMystiska Marocko15 995:-Boka

Inreseregler: Passet ska vara giltigt 6 månader efter hemresedatum.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats?  Vi kan undersöka möjligheten för anslutningsflyg!

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm - Marrakech t/r
• 7 nätter på 4* Wazo Hotel
• Halvpension på hotellet (ej inkl. dryck)
• 2 x lunch på utflykter
• Utflykter och transporter enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 2 595 kr
• Entréer utöver de nämnda i programmet
• Försäkringar
• Dricks till chafför och lokalguide ca. 25 Euro
• Platsbeställning på en av de första 3-4 raderna i bussen, vid utflykter och transfers, 150 kr
• Administrationsavgift 95 kr på bokningar via post (gäller inte vid online bokningar)

Hotell

Övernattning Dag 1 - 8

Wazo Hotel

Wazo Hotel

Andra liknande resor

Trustpilot