Skip to main content

Mystiska Marocko

Vacker solnedgångsbild över Saadian pavilion, Menara gardens och Atlas i Marrakech, Marocko.
Kautoubia moskén och te i Marocko.
Kryddor och lång marknadsgatan i Marrakech i Marocko.
Vackra Ait Benhadou Kasbah Unesco i Atlasbergen, Marocko.
Närbild på den marmoremblerade Kautoubia moskén och gatubild av Kautoubia moskén.
Fin tunnelbild över staden Marrakech med vatten i förgrunden och färgstarka båtar på land.
Utsikt över hustaken från en takterrass i Marrakech.
Färgglatt te och inhemsk befolkning på en gata i Marrakech i Marocko.
Fantastisk bild över gammal byggnad blickandes ut över de storslagna bergen i Marocko.
Pris från:
11 495:-
Dagar:8
Boka resa

en kulturell resa till Marockos huvudstad - Marrakech

Upplev den marockanska magin i berbernas gamla huvudstad Marrakech – staden som bubblar av marknader, människor, nöjesliv och kultur.

Därför ska du resa med oss på kulturresa i Marrakech:

  • Centralt och 4-stjärnigt hotell i Marrakech
  • Besök i flera Unesco-listade städer
  • Fantastiska naturscenerier med Atlasbergen som kuliss
  • Möte med den lokala, berbiska kulturen

Marrakech, Unesco-listade städer och de majestätiska Atlasbergen

Vår resa till Marocko och Marrakech håller alla sinnen sysselsatta. Oavsett om du söker arkitektonisk, historisk eller gastronomisk inspiration, har Marrakesh allt att erbjuda och mer därtill.

Staden är en smältdegel av historiska byggnader och vackra monument som får sällskap av det myllrande handelslivet. Speciellt inne i souken, där färgglada mattor, lampor, tyger som kryddor lockar till fynd, upplever du det genuina Marrakech. Här är det lätt att glömma allt vad rum och tid heter, men som tur är ledsagas vi av vår duktiga, svensktalande reseledare som också ska vägleda oss genom Marrakechs historia från storhetstiden under Medeltiden fram tills idag.

Vi hämtar kraft från den vackra naturen som håller oss sällskap under våra dagsfärder och så får vi vittna om stora kontraster när vi besöker lugna landsbyar som tack vare sin originalitet listas som världsarv hos UNESCO. Vi färdas genom de höga bergspassen och de frodiga dalarna i Atlasbergen, där berberna har hållit till i århundraden. Vi ser också öppningen in till Saharas öken och får en smak av havet i den historiska och mysiga hamnstaden Essaouira.

Boende på fyrstjärninga Dellarossa Boutique Hotel

Vi bor på det moderna och centralt belägna Dellarossa Boutique Hotel 4*, och med denna utomordentliga utgångspunkt har vi alla möjligheter för att upptäcka Marrakechs många sevärdheter och marknader. Med tillgång till gratis Wifi, swimmingpool och wellnessavdelning (mot extra betalning) kan du under hela semesterveckan njuta till fullo.

Kort dagsprogram för resan till Marrakech:

Dag 1: Ankomst till Marrakech, Marocko (M)
Dag 2: Heldagsutflykt med stadsvandring i Marrakech (F, L, M)
Dag 3: Utflykt genom Atlasbergen till Ait Benhaddou och Ouarzazate (F, L, M)
Dag 4: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)
Dag 5: Utflykt till Ourika-dalen och möte med lokala berbiska traditioner (F, M)
Dag 6: Heldagsutflykt till kuststaden Essaouira (F, M)
Dag 7: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost, L = Lunch, M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Marrakech (M)

Efter att vi har ankommit till Marocko stiger vi in i vår buss som ska ta oss till Marrakech och vårt centralt belägna, 4-stjärniga hotell Dellarossa Boutique Hotel. Vi checkar in och får tillgång till våra rum och sedan finns det tid till att vila upp sig på rummet efter resan eller utforska omgivningarna i Marrakechs levande centrum.

Handgjorda skor och inhemsk befolkning som promenerar på den lokala marknaden kallad Souk.
Bild: Marrakech Souk

När det börjar nalkas mot kväll serveras resans först middag på hotellet.

Dag 2: Heldagsutflykt med stadsvandring i Marrakech (F, L, M)

Kanske har du redan hunnit få en glimt av den historiska och livliga staden under gårdagen, men idag kan du se fram emot en mer utförlig introduktion till Marrakech. Staden har tidigare verkat som berbernas huvudsäte och går under smeknamnet ”Den rosa staden” eftersom leran som staden är uppbyggd på går i denna nyans. Under dagen, allt eftersom solens position förflyttar sig på himlen, skiftar dock färgen och med anledning av detta förtrollande färgspel är Marrakech också känt som Marockos juvel.

Vi inleder dagen med att kliva in i vår buss som ska ta oss till den botaniska trädgården Menara, som dateras tillbaka till 1200-talet. Förutom en rik växtlighet, ser vi det komplexa systemet av bevattningskanaler som leder vatten upp till flera kilometer bort till dammarna i parken. Härefter tar vi oss till den berömda Kautoubia-moskén som är den största moskén i Marrakech och svår att missa med dess 77 meter höga torn. Moskén är byggd under slutet av 1100-talet och betraktas av många som en av de mest iögonfallande moskéerna i den muslimska världen.

Fantastiska Kautoubia moskén och massor av färgglada kryddor i Marrakech, Marocko.
Bild: Kautoubia moskén

Dagens utflykt fortsätter till fler centrala platser i Marrakech. Vi hälsar på mausoleet Saadia från 1500-tale och El Bahia-palatset. Vi tar en paus från alla upplevelser och äter lunch på en lokal restaurang och sedan har det blivit dags för oss att stifta en bättre bekantskap med den gamla stadsdelen – Medinan - som är ett listat världsarv hos Unesco. Fram på smala gator tar vi oss runt till de olika kvarteren som håller oss underhållna med främmande dofter, spännande ljud och nya syner. Vi går förbi moskéer, kryddstånd, traditionella bagerier och vackra hus. Vi tar oss allt längre in i souken som gömmer butiker och bodar proppfulla med hantverk, keramik och textiler i regnbågens alla färger och upplever sedan också den centrala platsen för Jemaa El-fna.

Jemaa El-fna är ett torg och en marknadsplats i gamla stan. Från tidig morgonstund fylls denna plats med näringsidkare som säljer kryddor och frukt och senare under dagen ansluter allt från ormtämjare till välklädda apor och försäljare med sina karaktäristiska läderväskor. På eftermiddagen får platsen liv på nytt av de dansande Chleuh-pojkarna och på kvällen är hela torget en folkfest fylld med matbodar, människor och liv.
Kvinna kollar ut över Djema El-fna platsen i Marrakech Marocko vid solnedgången.
Bild: Djema El-fna platsen

Efter en upplevelserik dag återvänder vi med buss till vårt hotell för att äta middag i hotellets restaurang.

Dag 3: Utflykt genom Atlasbergen till Ait Benhaddou och Ouarzazate (F, L, M)

I dag ska vi bege oss ut på en panoramatur över Atlasbergen för att nå vårt slutmål som är staden Ouarzazate. Denna stad markerar början på den enorma Saharaöknen (eller slutet om man ser från andra hållet). Längs vår färd upp mot Nordafrikas högsta bergspass, Tizi-N-Tichka som ligger 2269 meter över havet, bjuds vi på fantastiska naturscenerier. Väl framme på toppen slås vi av en imponerande utsikt över de höga Atlasbergen, som fortfarande kan vara täckta med snö på toppen. Härifrån tar vi oss sakta men säkert ner mot lägre marker och stannar till vid byn Ait Ben Haddou.
De höga Atlasbergen och Tizi-N-Tichka passet i Marocko.
Bild: De höga Atlasbergen eller Tizi-N-Tichka passet

Ait Benhaddou har blivit inkluderad på UNESCOs världsarvslista och under vårt besök här förstår vi snart varför. Den lerfärgade staden, som också kallas Kasbah, betraktas som unik och välbevarad med sina imponerande tegeltorn, i geometriska mönster. Ait Benhaddou är också känt som Afrikas Hollywood, eftersom många scener ur filmen Lawrence of Arabia spelades in på just denna plats i mitten av 1900-talet.
Ifall modet och lusten infinner sig finns det möjlighet att prova den ädla konsten att rida kamel, mot extra betalning.
Lunchen äter vi på en lokal restaurang i Ait Benhaddou innan vi sedan styr kursen vidare.  
Ait Benhaddou är också känt som Afrikas Hollywood, i Atlasbergen i Marocko.
Bild: Ait Benhaddaou

Vi börjar närma oss dagens slutdestination Qaurzazate och gränsen till Sarahaöknen. Vi besöker den imponerande fästningen Kasbah Taourirt som en gång i tiden tillhörde Glaoui-familjen, kända som Atlasbergens härskare. Denna fästning, prydd med utsmyckningar och tegelmönster, ligger belägen i Quarzazates ytterområde och markerar övergången till Sahara. I Quarzazate får vi tid över till att på egen hand njuta av en kopp kaffe eller myntate innan det är dags att återvända till Marrakech.
Den imponerande fästningen Kasbah Taourirt i Quarzazates ytterområde.
Bild: Kasbah Taourirt

Under vår resa tillbaka mot hotellet påminns vi om det majestätiska landskapet vid Atlasbergen. Vi smälter dagens många ögonblick och äventyr med en god middag i hotellrestaurangen.

Dag 4: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)

Belåten av de två föregående dagarnas innehållsrika program, har du i dag möjlighet att utforska Marrakech på egen hand. Det är ett perfekt tillfälle att leta upp den där boden i souken du skulle vilja återbesöka, eller kaféet som du kanske fick upp ögonen för på stadsvandringen tidigare i veckan. Eller kanske lockar Badi-palatset med sina 350 rum och salar från 1500-talet till ett besök?
Badi-palatset speglandes i vattnet och te.
Bild: Badi-palatset

Söker du istället lugn och ro så kan ett besök till den mycket omtyckta trädgården och Jardin Majorelles Art Deco villa, skapad av den franske konstnären Jacques Majorelle, vara att rekommendera. Villan har sedan överlåtits och blivit underhållen av den världsberömda modeskaparen Yves Saint Laurent som kallade villan sitt hem fram till hans död år 2008. Förutom den lugna oasen som du hittar här, finns också ett museum för berbisk kultur. Konsthantverk, smycken, textiler och mer därtill ryms innanför museets entrédörrar.
Jardin Majorelles Art Deco villa och dess omtyckta trädgård.
Bild: Jardin Majorelle

Du kan naturligtvis ta vara på dagen på Dellarossa Boutique Hotel genom att utforska deras utbud inom wellness och SPA. Boka en massage eller ta ett uppiggande dopp i poolen.
Middagen serveras på hotellet.

Dag 5: Utflykt till Ourika-dalen och möte med lokala berbiska traditioner (F, M)

Berbernas vackra dal i de höga Atlasbergen blir vårt mål i dag, och ett gott råd är att komma ihåg att ta med kameran. I den frodiga Ourika-dalen passerar vi floder, vattenfall och fantastisk natur med valnöt- och fikonträd innan vi kommer fram till ett lokalt, berbiskt hus där ägaren visar oss hur myntate blir till. Här bjuds vi också på en traditionell frukost.

Härefter får vi återigen möjligheten att pröva karriären som kamelryttare. Det är helt frivilligt och sker på egen bekostnad.  

Det har slutligen blivit dags för dagens sista stopp som blir i en högt belägen landsby, varifrån vi går till fots den sista sträckan. Vi följer stigarna som leder oss till vattenfallet Setti Fadma, och med denna enastående synbild lagrad i minnet återvänder vi tillbaka till Marrakech. Resten av dagen har vi på egen hand fram tills att middagen serveras på hotellet.
Setti Fadma i den frodiga Ourika-dalen.
Bild: Setti Fadma

Dag 6: Heldagsutflykt till kuststaden Essaouira (F, M)

Havet är dagens tema, då vi efter frukost ska bege oss till den historiska hamnstaden Essaouira som ligger belägen vid Atlanten. Vi njuter så mycket vi bara kan av landskapet som vi passerar och blir samtidigt klokare på Marockos historia. I Essaouira tar vi in alla intryck från byns levande souk och skådar den imponerande stadsmuren som omger stadens gamla medina. Vi promenerar utmed hamnen som fungerar som stadens pulsåder, med fiskebåtar som lägger an med dagens fångst. Vi träffas också av en imponerande syn när vi ser hur Atlantens vågor slår in mot hamnen under den imponerande fästningen La Scala som inger stor respekt med sina många kanoner som riktar sig ut mot det öppna havet.
 Fortet La Scala i den historiska hamnstaden Essaouira och vackra färgglada hus med blå dörrar.
Bild: Fortet La Scala

Essaouira är också hem för den unika Gnaua-musiken som härstammar från en tid när staden var ett centrum för handel med afrikanska slavar, och vid Moulay El Hassan-platsen får vi med stor sannolikhet höra Gnaua-musik strömma ut från ett av de många kaféer som ligger belägna här. Gnaua-musiken blev ett dragplåster för många musiker i slutet av 60-talet och början på 70-talet som valde att besöka Essaouira, däribland Jimi Hendrix och Leornard Cohen.
Staden är fortsatt i dag berömd för sitt gedigna musik- och konstnärsarv, vilket de många gallerierna som bland annat Othello Gallery vittnar om.
Fina hus vid hamnen och blomma i kruka i Marocko.
Bild: Hamnstämning med fiskerbåtar

Dagens lunch intas på egen hand och bekostnad, och Essaouira erbjuder ett stort utbud av restauranger. Efter vår upplevelserika dag här återvänder vi till hotellet för middag.

Dag 7: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)

Hur du vill spendera dagen är helt och hållet upp till dig.

Dag 8: Hemresa (F)

Efter frukost checkar vi ut från Dellarossa Boutique Hotel för att bege oss mot flygplatsen i Marrakech där vårt flyg till Sverige väntar.

Väder

Se vädret i Marrakech

Se uppdaterad värderprognos på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Marocko per år.

Karta

Geografisk karta över Marocko och Marrakech.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
11/3 - 18/3Se flygtider Stockholm - ArlandaMystiska Marocko11 495:-Fullt

Inreseregler: Passet ska vara giltigt 6 månader efter hemresedatum.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm – Marrakech t/r
• 7 nätter på 4* Dellarossa Boutique Hotel
• Halvpension inkl. vatten och vin
• 2 x lunch på utflykter
• Utflykter och transporter enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 2 295 kr
• Entréer utöver de nämnda i programmet
• Försäkringar
• Dricks
• Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post. (Gäller inte vid online bokningar)

Hotell

Andra liknande resor