Skip to main content

Norditaliens magi

7 dagar - pris per person från
17 495:-
Boka resa

Sagolikt vackra sjöar och kulinariska upplevelser 2024 – Norditaliens magi väntar på dig

Det exklusiva höglandet vid foten av Alperna är någonting alldeles extra. Här, i norra Italiens vidunderliga natur, väntar ett paradis som lockar med både höga berg, mysiga medeltidsbyar och inte minst de välkända vackra sjöarna Lago Maggiore, Lago d'Orta och Lago di Como. Följ med oss till Italien och upplev de kristallklara sjöarnas skönhet med alptopparna som ständig kuliss. Vi bor i den historiska staden Orta San Giulio, en verklig pärla som nästan är som vår lilla hemlighet och som erbjuder all den italienska charm och klass som man förknippar med de välkända sjöarna. Vi följer dessutom Lago Maggiores vidder ända in i Schweiz, där vi hinner med ett besök i det klassiskt charmiga Ascona.

Därför ska du följa med oss och uppleva Norditaliens magi:

  • Trivsamt boende i vacker miljö med utsikt över Lago d'Orta
  • Minnesvärd båttur på Lago di Como och besök i pittoreska Bellagio
  • Spännande besök hos lokala vin- och grappaproducenter i Piemonte
  • Känn friden vid den UNESCO-skyddade helgedomen Santuario di Oropa
  • Svensktalande reseledare som lär dig allt du behöver veta om norra Italien

Norditaliens spegelblanka sjöar

Här i norra Italien möts du av idylliska miljöer med storslagna naturupplevelser precis utanför dörren. Bergen i bakgrunden och vinodlingarna längs sluttningarna skapar en helt speciell atmosfär, som vi med glädje tar oss an för att utforska. De charmiga små städerna och de imponerande klassiska villorna är utspridda runt sjöarnas klara och rena vatten, och tillsammans skapas en oas av skönhet som du kommer ha fastetsad på näthinnan under lång tid framöver.

Romantiska småstäder med stor karaktär

Naturen i all ära, men här precis på gränsen mellan Lombardiet och Piemonte är även städerna en stor del av upplevelsen. En av Italiens vackraste och mest berömda byar, Bellagio, ligger på en halvö mitt i Lago di Como och innehåller allt det klassiskt italienska. Bellagio är inget annat än molto romantico. När vi sedan besöker Schweiz och Ascona slås vi än en gång av den charmerande atmosfären med de vackra villorna och de klassiska hotellen strax intill Lago Maggiores strand.

Lokala kulinariska upplevelser – välkommen in i det italienska köket

Det italienska köket är förstås vida känt, och på vår resa får vi många möjligheter att utforska landets välsmakande och varierande gastronomi. Vi har inkluderat två trerättersmiddagar med vin på vårt hotell i Orta, och dessutom en härlig vingårdslunch under vårt besök i norra Piemonte. De andra måltiderna lämnar vi fria åt dig. Annars är valet fritt, och det finns något nostalgiskt, romantiskt och mycket smakfullt med att utforska det lokala köket, vilket vi kan uppleva på våra utflykter för lunch eller på stadens restauranger i Orta.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Milano, transfer till Orta och välkomstmiddag på hotellet (M)
Dag 2: Lago Maggiore runt med besök i schweiziska Ascona och båttur till Borromeiska öarna (F)
Dag 3: Utflykt till Lago di Como med besök i Lecco och båttur till Bellagio (F)
Dag 4: Lunch på vin- och grappagård i Piemonte och besök i Arona (F, L)
Dag 5: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 6: Bergsutflykt till Santuario di Oropa och avskedsmiddag på hotellet (F, M)
Dag 7: Hemresa (F)

F = Frukost L = Lunch M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Milano, transfer till Orta San Giulia och välkomstmiddag på hotellet (M)

Buongiorno och varmt välkommen till Italien! När vi ankommer till Milanos flygplats blir vi uppmötta av vår reseledare som väntar på att få ta oss med till Norditaliens vackra sjöar. Tillsammans tar vi bussen mot Orta San Giulia och Hotel La Bussola, som blir vårt tillhåll under resan. När vi kommit fram och checkat in går vi en kortare stadsvandring i sällskap med vår reseledare, och under dagen får vi lära känna både staden Orta San Giulia och Lago d'Orta lite bättre. När kvällen kommer avnjuter vi tillsammans en välkomstmiddag i hotellets restaurang innan vi somnar gott efter en dag på resande fot.


Bild:
Vi lär känna staden Orta San Giulia på en stadsvandring med vår reseledare

Dag 2: Runt Lago Maggiore med schweiziska Ascona och båttur till Borromeiska öarna (F)

På dagens utflykt ska du komma ihåg att lägga ner passet i väskan innan vi ger oss iväg, först längs Lago d'Orta och sedan vidare till Lago Maggiore. Här följer vi sjöns västra strand med siktet inställt norrut mot den schweiziska gränsen. På under två timmar tar vi oss till charmiga Ascona – en av Schweiz fina semesterorter där vi får uppleva influenserna från både Schweiz och Italien i en himmelsk blandning med sina kullerstensgränder, färgglada byggnader och vackra torg. Glöm inte passet!

Här möts schweizisk effektivitet och italiensk avslappnad atmosfär på ett förtrollande sätt, och under vårt stopp i Ascona kan vi njuta av uteserveringarna, boutiquerna och konstgallerierna som skapar en trivsam atmosfär längs de smala gatorna. Närheten till sjön är också karaktäristisk för staden – här finns en vacker strandpromenad, och dessutom många grönskande parker som bidrar till den rofyllda känslan.


Bild: I Ascona får vi en smak av Schweiz

Efter vårt stopp i Ascona vänder vid söderut igen. Vi korsar åter gränsen till Italien och kör längs den västra kusten tills vi når fram till idylliska Stresa, som ligger vid Lagio Maggiore precis i höjd med Lago d'Ortas norra udde. Härifrån är det inte långt att ta sig vattenvägen till sjöns tre största ökändisar Isola Madre, Isola Bella och Isola dei Pescatori, som gemensamt går under namnet Borromeiska öarna. Turen tar oss runt Isola Bella på väg mot den största av de tre öarna, Isola dei Pescatori, och här får vi tid att på egen hand flanera bland de färgsprakande trädgårdarna och att inta en lunch. Restaurangerna här erbjuder såväl utsökt fisk från Lagio Maggiore som andra italienska matklassiker, så att hitta en restaurang här är ingen utmaning. Här finns frodig vacker grönska, gamla palatsliknande villor och historiska sevärdheter, och de tre öarna som förvaltats av familjen Borromeo i flera århundraden har sannerligen bevarats på bästa möjliga sätt.


Bild: Båtturen till vackra Isola dei Pescatori blir en självklar höjdpunkt på vår dag längs Lagio Maggiores kust

Vi går sedan ombord på båten som tar oss tillbaka till Stresa, och väl framme tar vi plats på bussen och åker den sista vägen hem till Orta San Giulia.

Dag 3: Utflykt till Lago di Como med besök i Lecco och båttur till Bellagio (F)

Idag har det blivit dags för oss att ta oss till vackra och omåttligt populära Lago di Como. Vår väg går genom de spektakulära naturscenerierna mot sjöns sydöstra hörn och staden Lecco. Lecco har en rik historia som sträcker sig tillbaka ända till romarrikets dagar, och staden har varit en viktig handelsplats längs Lago di Como sedan antiken. En av stadens mest berömda platser som vi kanske hinner ta en bild av är Ponte Azzone Visconti, en vacker medeltida bro som sträcker sig över floden Adda och som är ett verkligt imponerande arkitektoniskt mästerverk. Förhoppningsvis får vi uppleva Lecco i all sin prakt någon annan gång, för härifrån tar vi färjan till Lago di Comos verkliga pärla.


Bild: Vid Lago di Como förundras vi av de dramatiskt vackra vyerna och de färgglada slingrande små gränderna

Bellagio ligger vackert belägen på den bergiga halvön som delar sjön i en västlig och en östlig del. Den historiska stadskärnan innehåller både blomsterprydda torg och charmiga butiker där vi kan upptäcka lokalt hantverk och utsökta italienska delikatesser. Väl på plats ger vi oss också gott om tid att utforska de färgglada gränderna och de vräkiga villorna som skvallrar om en lyxig livsstil, och som är så karaktäristiska för Bellagio. Den trädgårdsintresserade ska inte missa ett besök i trädgården vid den magnifika neoklassiska herrgården Villa Melzi. Trädgårdarna med sina exotiska växter, skulpturer och små promenadstråk längs vattnet är verkligen en upplevelse. Även kyrkan San Giacomo, byggd i början av 1000-talet, är definitivt värd ett stopp. När vi insupit Bellagios pittoreska atmosfär och fått tid för en lunch på egen hand går vi återigen ombord på färjan till Lecco, varfrån vi sedan tar bussen tillbaka till hotellet.


Bild: Bellagio bjuder in till både upptäcktsfärder och lugna stunder på en skön uteservering 

Dag 4: Lunch på vin- och grappagård i Piemonte och besök i Arona (F, L)

Hungrig? Sugen på något gott i glaset? I så fall passar dagens aktivitet alldeles utmärkt. Idag lämnar vi inledningsvis vattnet för en tripp på torra land när vi tar oss söderut till det välsmakande gastronomiska paradiset Piemonte. Vi styr kosan mot den välkända vinstaden Ghemme, som tillsammans med sina kända grannar Barolo och Barbaresco utgör centrumet för regionens vinproduktion. Här besöker vi en vacker vingård som inte bara producerar vin, utan även grappa – det italienska kända brännvinet som ofta dricks efter maten. Vi får en rundvisning bland vinrankorna och i produktionen, och dessutom passar vi naturligtvis på att smaka på gårdens egna viner. En lantlig delikat lunch väntar oss också, innan vi siktar in oss på dagens nästa stopp.


Bild: Se fram emot en tur på den piemontesiska landsbygden med vinprovning och rustik lantlig lunch

När vi sett till att smaka på gårdens alla läckerheter går färden söderut igen – denna gång mot Arona, den mysiga lilla staden med anor från tusentals år tillbaka. Här kan vi njuta av la dolce vita, och kanske passa på att ta en titt på stadens stora dragplåster, den hela 35 meter höga bronsstatyn San Carlone som föreställer helgonet Carlo Borromeo. Han var mycket riktigt en del av den välbärgade familj som förvaltat Borromeiska öarna genom åren, och här står han förevigad på en kulle med utsikt över både vatten och land. Utöver statyn finns det också andra sevärdheter i Arona, inklusive det medeltida slottet Rocca Borromeo som ligger på en kulle ovanför staden, varifrån besökarna erbjuds en storslagen panoramautsikt över Lago Maggiore och det omgivande landskapet.

Bild: I Arona finns mycket att imponeras av

Efter en eftermiddag i Arona tar vi oss hemåt mot Hotel La Bussola, och kvällen är sedan fri att tillbringa på egen hand. Kanske sitter en kvällspromenad vid Lago Orta inte helt fel?

Dag 5: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Denna dag kan vi välja helt fritt hur vi vill tillbringa. Några av oss kanske passar på att njuta av dagen vid hotellets pool, eller så kan man förstås ta chansen att gå på egna äventyr i Orta. För den som vill ta till sjöss även denna dag kan ett besök på ön San Giulio mitt i Lago d'Orta vara ett fint alternativ. Om du vill ha tips och rekommendationer på hur du bäst förvaltar dagen finns reseledaren tillgänglig.


Bild: Ta dagen i din egen takt och utforska staden och de närliggande omgivningarna

Dag 6: Bergsutflykt till Santuario di Oropa och avskedsmiddag på hotellet (F, M)

Denna vår sista utflyktsdag leder oss upp i Norditaliens dramatiska berg. Vi tar oss upp på 1 200 meters höjd för ett besök på den andliga lilla pärlan Santuario di Oropa. Dess historia sträcker sig långt tillbaka, hela vägen till 400-talet, då man lade de första kristna grundstenarna på den plats som innan det hade varit föremål för en forntida keltisk helgedom. Här möts de heliga och andliga influenserna, och det är inte svårt att förstå varför många pilgrimsvandrar hit. Självklart är platsen även upptagen på UNESCO:s världsarvslista.


Bilder: Häftiga upplevelser väntar i Santuario di Oropa

Idag består området av både kapell, kyrkor och monument, och det påminner nästan om en egen liten stad. Här får vi tid att både utforska de olika byggnaderna och att äta en lunch på egen hand innan turen går tillbaka ner till lägre höjder. När vi är framme på hotellet har det blivit dags att stråla samman för en gemensam avskedsmiddag. Vi njuter av de tre vällagade rätterna och skålar för våra nyskapade minnen mitt i den norditalienska magin.

Dag 7: Hemresa (F)

Efter frukost tar vi tillsammans med vår reseledare bussen tillbaka till Milanos flygplats, härligt mätta efter en vecka i Italien – och med en liten smak av Schweiz. Det var säkerligen inte sista gången, så ciao bella och på återseende!

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
22/9 - 28/9Se flygtider Stockholm - ArlandaNorditaliens magi17 495:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats än Stockholm? Vi hjälper gärna till med anslutningsflyg inom Sverige.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm–Milano t/r inkl. transfer
• 6 nätter på 3* Hotel La Bussola i Orta San Giulio
• 6 x frukost
• 1 x vingårdslunch
• 2 x middag på hotellet
• Svensktalande reseledare
• Transport och utflykter enligt program

Priset inkluderar inte:

• Dubbelrum med balkong, 595 kr/person
• Dubbelrum med balkong och sjöutsikt, 1 795 kr/person
• Enkelrumstillägg, från 2 295 kr
• Enkelrum med balkong, tillägg från 3 495 kr
• Stadsskatt i Orta San Giulio, cirka €2/person per natt (betalas direkt till hotellet)
• Försäkringar*
• Platsbeställning på en av de första 3–4 raderna i bussen vid utflykter och transfers, 200 kr
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post)

* Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa. 

Hotell

Andra liknande resor