Skip to main content

Norditaliens magi

Pris från:
16 995:-
Dagar:7
Boka resa

Sagolikt vackra sjöar och kulinariska upplevelser 2024 – Norditaliens magi väntar på dig

Det exklusiva höglandet vid foten av Alperna är någonting alldeles extra. Här, i norra Italiens vidunderliga natur, väntar ett paradis som lockar med både höga berg, mysiga medeltidsbyar och inte minst de välkända vackra sjöarna Lago Maggiore, Lago d'Orta och Lago di Como. Följ med oss till Italien och upplev de kristallklara sjöarnas skönhet med alptopparna som ständig kuliss. Vi bor i den historiska staden Orta San Giulio, en verklig pärla som nästan är som vår lilla hemlighet och som erbjuder all den italienska charm och klass som man förknippar med de välkända sjöarna. Vi följer dessutom Lago Maggiores vidder ända in i Schweiz, där vi hinner med ett besök i det klassiskt charmiga Ascona.

Därför ska du följa med oss och uppleva Norditaliens magi:

  • Trivsamt boende i vacker miljö med utsikt över Lago d'Orta
  • Minnesvärd båttur på Lago di Como och besök i pittoreska Bellagio
  • Spännande besök hos lokala vin- och grappaproducenter i Piemonte
  • Känn friden vid den UNESCO-skyddade helgedomen Santuario di Oropa
  • Svensktalande reseledare som lär dig allt du behöver veta om norra Italien

Norditaliens spegelblanka sjöar

Här i norra Italien möts du av idylliska miljöer med storslagna naturupplevelser precis utanför dörren. Bergen i bakgrunden och vinodlingarna längs sluttningarna skapar en helt speciell atmosfär, som vi med glädje tar oss an för att utforska. De charmiga små städerna och de imponerande klassiska villorna är utspridda runt sjöarnas klara och rena vatten, och tillsammans skapas en oas av skönhet som du kommer ha fastetsad på näthinnan under lång tid framöver.

Romantiska småstäder med stor karaktär

Naturen i all ära, men här precis på gränsen mellan Lombardiet och Piemonte är även städerna en stor del av upplevelsen. En av Italiens vackraste och mest berömda byar, Bellagio, ligger på en halvö mitt i Lago di Como och innehåller allt det klassiskt italienska. Bellagio är inget annat än molto romantico. När vi sedan besöker Schweiz och Ascona slås vi än en gång av den charmerande atmosfären med de vackra villorna och de klassiska hotellen strax intill Lago Maggiores strand.

Lokala kulinariska upplevelser – välkommen in i det italienska köket

Det italienska köket är förstås vida känt, och på vår resa får vi många möjligheter att utforska landets välsmakande och varierande gastronomi. Vi har inkluderat två trerättersmiddagar med vin på vårt hotell i Orta, och dessutom en härlig vingårdslunch under vårt besök i norra Piemonte. De andra måltiderna lämnar vi fria åt dig. Annars är valet fritt, och det finns något nostalgiskt, romantiskt och mycket smakfullt med att utforska det lokala köket, vilket vi kan uppleva på våra utflykter för lunch eller på stadens restauranger i Orta.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Milano, transfer till Orta och välkomstmiddag på hotellet (M)
Dag 2: Lago Maggiore runt med besök i schweiziska Ascona och Luino (F)
Dag 3: Utflykt till Lago di Como med besök i Varenna och båttur till Bellagio (F)
Dag 4: Lunch på vin- och grappagård i Piemonte, besök i Stresa och båttur på Lago Maggiore (F, L)
Dag 5: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 6: Bergsutflykt till Santuario di Oropa och avskedsmiddag på hotellet (F, M)
Dag 7: Hemresa (F)

F = Frukost       L = Lunch       M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Milano, transfer till Orta och välkomstmiddag på hotellet (M)

Buongiorno och varmt välkommen till Italien! När vi ankommer till Milanos flygplats blir vi uppmötta av vår reseledare som väntar på att få ta oss med till Norditaliens vackra sjöar. Tillsammans tar vi bussen mot Orta och Hotel La Bussola, som blir vårt tillhåll under resan. När vi kommit fram och checkat in går vi en kortare stadsvandring i sällskap med vår reseledare, och under dagen får vi lära känna både staden Orta och Lago d'Orta lite bättre. När kvällen kommer avnjuter vi tillsammans en välkomstmiddag i hotellets restaurang innan vi somnar gott efter en dag på resande fot.

Bild: Vi lär känna staden Orta San Giulia på en stadsvandring med vår reseledare

Dag 2: Runt Lago Maggiore med besök i schweiziska Ascona och Luino (F)

På dagens utflykt ska du komma ihåg att lägga ner passet i väskan innan vi ger oss iväg, först längs Lago d'Orta och sedan vidare till Lago Maggiore. Här följer vi sjöns västra strand med siktet inställt norrut mot den schweiziska gränsen. På under två timmar tar vi oss till charmiga Ascona – en av Schweiz fina semesterorter där vi får uppleva influenserna från både Schweiz och Italien i en himmelsk blandning med sina kullerstensgränder, färgglada byggnader och vackra torg.

Här möts schweizisk effektivitet och italiensk avslappnad atmosfär på ett förtrollande sätt, och under vårt stopp i Ascona kan vi njuta av uteserveringarna, boutiquerna och konstgallerierna som skapar en trivsam atmosfär längs de smala gatorna. Närheten till sjön är också karaktäristisk för staden – här finns en vacker strandpromenad, och dessutom många grönskande parker som bidrar till den rofyllda känslan.

Bild: I Ascona får vi en smak av Schweiz

Efter vårt stopp i Ascona fortsätter vi runt sjöns norra spets. Vi korsar åter gränsen till Italien och kommer fram till Luino, där vi stannar till för en lunch på egen hand. Kanske lyckas vi pricka in stadens välkända marknad, där besökare kan fynda allt från färska lokalproducerade gottigheter till konsthantverk och kläder. Stadens restauranger erbjuder såväl utsökt fisk från Lagio Maggiore som andra italienska matklassiker, så att hitta en restaurang här är ingen utmaning. Med lite tur hinner vi med att titta in i stadens historiska kyrka San Pietro e Paolo – pricken över i:et på en fullspäckad dag bland Norditaliens vackra sjöar.  

Vi tar oss sedan ombord på färjan som tar oss från Lago Maggiores östra strand till den västra, och till staden Verbania. Väl framme tar vi plats på bussen och åker den sista vägen hem till Orta.

Bild: En paus med utsikt går att få i både schweiziska Ascona och italienska Luino

Dag 3: Utflykt till Lago Como med besök i Varenna och båttur till Bellagio (F)

Idag har det blivit dags för oss att ta oss till vackra och omåttligt populära Lago di Como. Vår väg går genom de spektakulära naturscenerierna mot sjöns östra sida och staden Varenna. Här finns bland annat den vackra herrgården Villa Monastero som omges av magnifikt vackra trädgårdar. Förhoppningsvis får vi uppleva Varenna i all sin prakt någon annan gång, för härifrån tar vi färjan till Lago di Comos verkliga pärla.

Bild: Vid Lago di Como förundras vi av de dramatiskt vackra vyerna

Bellagio ligger vackert belägen på den bergiga halvön som delar sjön i en västlig och en östlig del. Den historiska stadskärnan innehåller både blomsterprydda torg och charmiga butiker där vi kan upptäcka lokalt hantverk och utsökta italienska delikatesser. Väl på plats ger vi oss också gott om tid att utforska de färgglada gränderna och de vräkiga villorna som skvallrar om en lyxig livsstil, och som är så karaktäristiska för Bellagio. Den trädgårdsintresserade ska inte missa ett besök i trädgården vid den magnifika neoklassiska herrgården Villa Melzi. Trädgårdarna med sina exotiska växter, skulpturer och små promenadstråk längs vattnet är verkligen en upplevelse. Även kyrkan San Giacomo, byggd i början av 1000-talet, är definitivt värd ett stopp. När vi insupit Bellagios pittoreska atmosfär går vi återigen ombord på färjan till Varenna, varfrån vi sedan tar bussen tillbaka till hotellet.

Bild: Bellagio bjuder in till upptäcktsfärder längs de slingrande gränderna med sina färgglada hus

Dag 4: Lunch på vin- och grappagård i Piemonte, besök i Stresa och båttur på Lago Maggiore (F, L)

Hungrig? Sugen på något gott i glaset? I så fall passar dagens aktivitet alldeles utmärkt. Idag lämnar vi inledningsvis vattnet för en tripp på torra land när vi tar oss söderut till det välsmakande gastronomiska paradiset Piemonte. Vi styr kosan mot den välkända vinstaden Ghemme, som tillsammans med sina kända grannar Barolo och Barbaresco utgör centrumet för regionens vinproduktion. Här besöker vi en vacker vingård som inte bara producerar vin, utan även grappa – det italienska kända brännvinet som ofta dricks efter maten. Vi får en rundvisning bland vinrankorna och i produktionen, och dessutom passar vi naturligtvis på att smaka på gårdens egna viner. En lantlig delikat lunch väntar oss också, innan vi siktar in oss på dagens nästa stopp.

Bild: Se fram emot en tur på den piemontesiska landsbygden med vinprovning och rustik lantlig lunch

När vi sett till att smaka på gårdens alla läckerheter går färden norrut igen – denna gång mot Stresa, som ligger på Lago Maggiores västra sida. Härifrån är det inte långt att ta sig vattenvägen till sjöns tre största ökändisar Isola Madre, Isola Bella och Isola dei Pescatori. Öarna kallas även för de borromeiska öarna, och de är en självklar del av vyerna där berg möter sjö. Här finns frodig vacker grönska, gamla palatsliknande villor och historiska sevärdheter, och de tre öarna som förvaltats av familjen Borromeo i flera århundraden har sannerligen bevarats på bästa möjliga sätt. Den här gången betraktar vi öarna från vattnet och njuter av de kluckande vågorna

Bild: Stifta bekantskap med Lago Maggiores tre välkända öar

När båten lagt till igen kör vi den korta sträckan hem till Hotel La Bussola, dit vi kommer fram under sen eftermiddag. Kvällen är sedan fri att tillbringa på egen hand. Kanske sitter en kvällspromenad vid Lago Orta inte helt fel?

Dag 5: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Denna dag kan vi välja helt fritt hur vi vill tillbringa. Några av oss kanske passar på att njuta av dagen vid hotellets pool, eller så kan man förstås ta chansen att gå på egna äventyr i Orta. För den som vill ta till sjöss även denna dag kan ett besök på ön San Giulio mitt i Lago d'Orta vara ett fint alternativ. Om du vill ha tips och rekommendationer på hur du bäst förvaltar dagen finns reseledaren tillgänglig.

Bild: Ta dagen i din egen takt och utforska staden och de närliggande omgivningarna

Dag 6: Bergsutflykt till Santuario di Oropa och avskedsmiddag på hotellet (F, M)

Denna vår sista utflyktsdag leder oss upp i Norditaliens dramatiska berg. Vi tar oss upp på 1 200 meters höjd för ett besök på den andliga lilla pärlan Santuario di Oropa. Dess historia sträcker sig långt tillbaka, hela vägen till 400-talet, då man lade de första kristna grundstenarna på den plats som innan det hade varit föremål för en forntida keltisk helgedom. Här möts de heliga och andliga influenserna, och det är inte svårt att förstå varför många pilgrimsvandrar hit. Självklart är platsen även upptagen på UNESCO:s världsarvslista.

Bilder: Häftiga upplevelser väntar i Santuario di Oropa

Idag består området av både kapell, kyrkor och monument, och det påminner nästan om en egen liten stad. Här får vi tid att både utforska de olika byggnaderna och att äta en lunch på egen hand innan turen går tillbaka ner till lägre höjder. När vi är framme på hotellet har det blivit dags att stråla samman för en gemensam avskedsmiddag. Vi njuter av de tre vällagade rätterna och skålar för våra nyskapade minnen mitt i den norditalienska magin.

Dag 7: Hemresa (F)

Efter frukost tar vi tillsammans med vår reseledare bussen tillbaka till Milanos flygplats, härligt mätta efter en vecka i Italien – och med en liten smak av Schweiz. Det var säkerligen inte sista gången, så ciao bella och på återseende!

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
12/5 - 18/5Se flygtider Stockholm - ArlandaNorditaliens magi16 995:-Boka
22/9 - 28/9Se flygtider Stockholm - ArlandaNorditaliens magi17 495:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.
 

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats än Stockholm? Vi hjälper gärna till med anslutningsflyg inom Sverige.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm–Milano t/r inkl. transfer
• 6 nätter på 3* Hotel La Bussola i Orta San Giulio
• 6 x frukost
• 1 x vingårdslunch
• 2 x middag på hotellet
• Svensktalande reseledare
• Transport och utflykter enligt program

Priset inkluderar inte:

• Dubbelrum med balkong, 595 kr/person
• Dubbelrum med balkong och sjöutsikt, 1 795 kr/person
• Enkelrumstillägg, från 2 295 kr
• Enkelrum med balkong, tillägg från 3 495 kr
• Stadsskatt i Orta San Giulio, cirka €2/person per natt (betalas direkt till hotellet)
• Försäkringar*
• Platsbeställning på en av de första 3–4 raderna i bussen vid utflykter och transfers, 200 kr
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post)

* Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa. 

Hotell

Andra liknande resor

Trustpilot