Skip to main content

Madeira – en frodig oas

Madeira – en frodig oas

Läs Ole Fournais, trädgårdshistoriker, föreläsare och reseledare, om den blomstrande paradisöns vackra växtlighet.

Välkommen till Madeira – en frodig oas


Mitt i den blå Atlanten gömmer sig en juvel; en ö som lockar med sin enastående skönhet och naturrikedom. Madeira, som även är känd som Blomsterön, är ett sant paradis för naturentusiaster och äventyrare. Denna portugisiska pärla erbjuder ett överflöd av frodiga landskap, färgglada blommor och en rik biologisk artrikedom, vilket gör ön till ett unikt resmål för alla som vill komma nära naturen och utforska dess mångfald.


Bild: Madeira från ovan

Många besökare, inklusive trädgårdsmästare, landskapsarkitekter och trädgårdsdesigners, som har besökt Madeira imponeras djupt av den överdådiga växtprakten på ön. Året runt kan man uppleva en mångfald av färger, dofter och variationer i öns parker, trädgårdar och det öppna landskapet. Öns genomsnittliga temperatur är 18–23 grader året om, vilket skapar unika förutsättningar för växtligheten. Även under våra skandinaviska vintermånader kan man njuta av blomstrande träd och buskar och – inte minst – en mängd olika dofter och frukter.


Bild: Vild färgprakt

Låg urskog och fänkål

År 1419 anlände den portugisiska kaptenen Zarcho till en "fantastiskt grön" ö täckt av tät skog och buskage, som påminde honom om djungeln vid Afrikas västkust. Zarcho seglade därför försiktigt runt ön och skickade sin besättning i land under starkt skydd för att få färskt vatten och frukt. Han fruktade nämligen attacker från öns infödda befolkning. Men det fanns inga sådana, och inte heller några däggdjur. Istället fanns det bara låg urskog – och det i rejäla mängder.

De följande åren grundade portugiserna med Zarcho i spetsen flera städer på den södra kusten, och här planterades bland annat fänkål, som då var ett viktigt medel mot skörbjugg. På gammal portugisiska kallades fänkål funchal, och det gav namn åt staden som idag är öns huvudstad.


Bild: Morgondis i Funchal

Det fanns inte mycket frukt och örter i urskogen, så portugiserna rensade alltmer och etablerade i stället jordbruk. Än idag finns det en mängd poios, små jordlotter, som odlas även på de minsta tänkbara ytorna.

Införda och endemiska växter

Idag finns det en uppsjö av växter på Madeira, men faktum är att de flesta av dem har importerats till ön. Bara några få är ursprungliga inhemska arter. Urskogen täcker fortfarande en stor del av ön, och här finns en mycket speciell flora. Därför är den också skyddad av UNESCO. Se fram emot att uppleva allt från azorisk lager, madeiramahogny, kanariskt lager, stinkträd, Madeiras stolthet, rosmyrten och mycket mer. Och självklart de extremt taggiga taggbladen, som med sina gula blommor skapar en vacker bakgrund i de dramatiska vyerna.


Bild: Passionsblommorna och jakarandaträden i full blom

Träd

Orkidéträd (Kina och Indien)
Flamträd (Australien)
Flaskborste (Australien)
Kassia (Brasilien)
Kapokträd (Argentina och Brasilien)
Koralträd (Centralafrika)
Jakaranda (Sydamerika)
Korvträd (Centralafrika)
Afrikansk tulpanträd (tropiska Afrika)

Buskar

Bougainvillea (tropiska Sydamerika)
Julstjärna (Mexiko)
Gul trumpetblomma (tropiska Amerika)
Svartögda Susanne (Indien)
Stjärnjasmin (Kina och Japan)
Blommor Pärlemorslilja (Sydostasien)
Tigerklo (Sydafrika)
Fågelmjölk (Sydafrika)
Purpurblad (Sydamerika)
Kalla (Sydafrika)

Frukt och grönsaker

Monstera (Centralamerika)
Coyote (Mexiko)
Guava (Syd- och Centralamerika)
Japanmispel (Japan)
Surinamkirskär (nordligaste Sydamerika)
Tamarillo (Peru)
Mango (tropiska Asien)


Bild: Tamarillo och passionsfrukt – exotiskt gott

Madeira – världens växthus

Från början odlade portugiserna växter på Madeira från sitt hemland, men under 1500- och 1600-talet även från de många handelsrutterna runt om i världen, däribland Brasilien, Sydafrika, Indien och fjärran östern. De många exotiska växterna har gjort Madeira till ett levande utomhusväxthus av högsta rang, vilket är mycket intressant att studera för trädgårds- och naturintresserade.


Bild: Den förtrollande laurisilvaskogen

Res till Madeira med Kulturresor Europa

Följ med Kulturresor Europa på en spännande resa till Madeira, där du kan se de vackra växterna i all sin prakt – både vilda och tuktade till perfektion i Madeiras imponerande trädgårdar. Kontakta oss om du vill veta mer, eller hitta våra resor till Madeira nedan.

Se alla våra resor till Portugal

Vi tror du också gillar...