Skip to main content

Rhendalens höjdpunkter

Spegelblanka kanaler med båtar och husfasader i alla dess färger i Amsterdam.
Heidelberg slott bland grönska ovanför stadskärnan, Tyskland.
Mysig uteservering vid kullerstensgata och vackra hus och statyer på en flodkryssning på Rhen.
Domkyrkan i Köln med de två tornen och riddarstatyn i solljuset.
vårkänslor i Amsterdam med tulpaner och cyklister vid kanalerna.
Idylliska Strasbourg i Frankrike med korsvirkeshus, kullerstensgator och kanalen.
Kullerstensbro med cyklar över kanalen i Amsterdam. hus och gröna träd i bakgrunden.
Skymning i schweitziska staden Basel vid vattnet.
Pris från:
15 495:-
Dagar:8
Boka resa

Intim kryssning på Rhen genom Rhendalens höjdpunkter

Kulturresor Europa hälsar dig välkommen till en komplett kryssning på floden Rhen. Tillsammans åker vi på en kryssning hela vägen från Amsterdam i Holland till Mainz i Tyskland – naturligtvis i god komfort på vår 4* seglats MS Crucevita.

Därför ska du resa med oss på flodkryssning på Rhen:

  • 4-stjärnig kryssningsbåt med helpension
  • Stopp utmed Rhendalens hamnar och städer
  • Möjlighet för guidade stadsvandringar och utflykter
  • Tid för att njuta av blomsterprakt, utsikter och gemytliga caféer

En kryssning genom flera europeiska städer

På denna flodkryssning har du möjlighet att få uppleva allt och mer därtill. Utöver helpension och bekväma faciliteter ombord på båten, kan du se fram emot att skrida in till flera kulturrika städer, belägna i totalt tre europeiska länder.

Under hela kryssningsäventyret har du sällskap av vår reseledare, och du kan själv bestämma ifall du vill utforska Rhendalens fantastiska naturscenerier på egen hand eller tillsammans med guide och medresenärer. Resans utflyktspaket ger dig guidade stadsrundturer genom det kulturella Köln, mångfaldens Amsterdam och det sagolika Strasbourg. Paketet innehåller också en utflykt till det romantiska Heidelbergslottet, som imponerar med sin ofattbara gamla historia och sina sagolika vyer.

4-stjärnig kryssningsbåt med helpension

När vi inte är upptagna med att supa in storslagna landskap och bedårande stadskärnor, kopplar vi av på vårt flytande hem för veckan; "MS Crucevita” - den moderna och luxuösa flodbåten som rymmer upp till 114 passagerare. Måltiderna serveras i båtens restaurang och för att din upplevelse ombord ska bli än mer bekväm, har du tillgång till faciliteter som soldäck och bibliotek. På kvällarna framförs livemusik ombord i loungen.

Kort dagsprogram för vår kryssning på Rhen:

Dag 1: Ankomst Amsterdam samt inkvartering på båten(M)
Dag 2: Möjlighet för utflykt Amsterdam och avsegling kl. 23:00 (F, L, M)
Dag 3: Arnhem (F, L, M)
Dag 4: Köln och möjlighet för stadsrundtur (F, L, M)
Dag 5: Koblenz, Loreli passagen och Rüdesheim (F, L, M)
Dag 6: Mannheim samt möjlighet för utflykt till Heidelberg slottet (F, L, M)
Dag 7: Kehl & möjlighet för stadsrundtur i Strasbourg(F, L, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst Amsterdam samt inkvartering på båten (M)

Efter ankomsten till Amsterdams flygplats, beger vi oss direkt till vår 4* flodbåt MS Crucevita som kommer att utgöra ramen för vår upplevelserika seglats på Rhen de kommande åtta dagarna. MS Crucevita ligger ca 30 minuters promenad från centralstationen i Amsterdam och efter att vi har blivit tilldelade våra hytter, finns det (beroende på ankomsttid) tid till att bekanta sig med båten och njuta av omgivningarna.

Vi samlas innan resans första middag och innan det är dags för oss att gå till bords, blir vi välkomnade av båtens personal och genomgår den obligatoriska säkerhetsgenomgången. Middagen serveras i båtens huvudrestaurang och härefter har du tid till att uppleva Amsterdam i kvällsskrud, då båten ligger kvar här under natten. Kvällen kan också avnjutas med en förfriskning i baren.

Dag 2: Utflykt Amsterdam (F, L, M)

Avsegling kl. 23:00
Ifall du har köpt till utflyktspaketet så kan du idag se fram emot att upptäcka Amsterdam tillsammans med vår reseledare och guide. Vi beger oss ut på en stadsvandring i den blomstrande holländska huvudstaden och turen går bland annat till det historiska Dam Square, där vi hittar det tidigare kungliga palatset från 1200-talet och den 22 meter höga statyn som är rest till minne av alla de som stupade under andra världskriget.

Stadens blomstermarknad domineras så klart av Hollands nationalblomma - tulpanen - och efter ett besök på den färgrika marknaden ska vi också hinna med en kanaltur på de mysiga kanalerna. Med sina cirka 100 kilometer slingriga vattenvägar genom stadens gator är kanalerna Amsterdams absoluta kännetecken. Här njuter vi av utsikten och betraktar storstadslivet runtomkring oss, samtidigt som vi åker förbi det historiska hus som familjen Frank bodde i under andra världskriget och där Anne Frank skrev sin berömda dagbok.

Efter stadsrundturen återvänder vi till vår båt, där en god lunch och senare en läcker middag väntar. Resterande tid av dagen tillägnas dig och dina äventyr i staden och under sen kväll lossar vi ankar och beger oss ut på floden Rhen.

Amsterdam med sina kanaler och hus i gatubelysning.
Bild: Amsterdam i kvällsskrud

Dag 3: Arnhem (F, L, M)

Ankomst kl. 06:00 - avsegling kl. 14:00
Vi ankommer idag till den historiska staden Arnhem. Här möter vi en historia som sträcker sig så långt tillbaka som till 1200-talet, men som kanske ändå gör sig mest påmind för en händelse under Andra Världskriget, då slaget vid Arnhem ödelade nästan hela staden och tvingade invånarna att fly därifrån. Kriget resulterade i att nästan hela staden behövde återuppbyggas, varpå enbart ett fåtal monument från förekrigstiden bevarades. I dag bor det ca. 150.000 invånare i Arnhem och staden erbjuder en mängd spännande upplevelser.

Vi börjar vår förmiddag i Arnhem i ett lugnt tempo, med tid att gå iland och utforska staden på egen hand. Är du historieintresserad, och kanske till och med har sett filmen "En bro för mycket" (1977), kan vi rekommendera en tur till ett av de historiska museerna som berättar om Andra Världskriget. Häribland hittar vi Arnhem Airborne Museum och Arnhem War Museum som båda handlar om slaget 1944. Du kan också ta en tur på shoppinggatan eller avnjuta en kopp kaffe på ett av stadens kaféer. Framåt lunch samlas vi återigen på båten för en gemensam måltid innan vi sätter kurs vidare mot Köln.

Dag 4: Köln och stadsrundtur (F, L, M)

Ankomst kl. 08:00 - avsegling kl. 21:30
Vi åker in i Tyskland och ankommer till landets fjärde största stad - Köln. Ifall du har köpt till utflyktspaketet väntar här en stadsrundtur tillsammans med vår reseledare. Vi upplever den över 2 000 år gamla staden som grundades av romarna, genom att bland annat betrakta den vackra domkyrkan Kölner utifrån, som tack vare sin imponerande arkitektur finns med på Unescos världsarvslista. Utöver detta står en tur i den gamla stadsdelen och marknadsplatsen som sjuder av stämning från restauranger och caféer också med på programmet.

Efter stadsvandringen beger vi oss tillbaka till båten för att äta lunch. Du kan också välja att stanna kvar i staden på egen hand och först kliva ombord igen innan middagen serveras.

Vy över staden Köln och dess domkyrka mot klarblå himmel på flodkryssning genom Rhen.
Bild: Köln med Kölner domkyrka

Dag 5: Koblenz, Lorelei passagen och Rüdesheim (F, L, M)

Koblenz: Ankomst kl. 07:00 - avsegling kl. 13:00
Rüdesheim: Ankomst kl. 19:00 - avsegling kl. 03:00

Idag gör vi två stopp på vår färd längs Rhen - de tyska städerna Koblenz och Rüdesheim. Dagen är fri för upplevelser på egen hand, och reseledaren ger naturligtvis gärna goda råd och tips på intressanta saker att se och göra.

Koblenz är platsen där Rhen och den 545 kilometer långa Moselfloden möts - vilket kan upplevas vid mynningen Deutsches Eck. Här har du också utsikt över Ehrenbreitsteinfortet som ligger på andra sidan av flodbredden.

Vid lunchtid åker vi vidare, och eftermiddagen njuter vi av ombord på båten. Längs vägen åker vi igenom den 113 meter smala och sägenomspunna Loreleipassagen. Sägnen från år 1801 säger att en kvinna vid namn Lore Lay kände sig förrådd av sin älskade och hoppade mot döden från klippan vid passagen. Hennes ande ska enligt sägnen förföra de manliga sjömän som kommer härigenom, vilket ska vara anledningen till att flera av dem har förolyckats på grund av förtrollningen av hennes eko från klipporna.

Vi ankommer till Rüdesheim vid kvällstid och då det finns goda möjligheter för att uppleva staden och den trevliga gränden Drosselgasse med sina caféer och ölbarer - då vi lägger till här fram till midnatt.

Dag 6: Mannheim och utflykt till Heidelberg slott (F, L, M)

Mannheim: Ankomst kl. 12:30 - avsegling kl. 18:30
Vi anländer till staden Mannheim i den tyska delstaten Baden-Württemberg under förmiddagen. Är du en av dem som har köpt till utflyktspaketet, färdas vi mot Heidelberg, där vi avlägger Heidelberg-slottet ett besök. Utan tvekan är det ett av de mest imponerande slotten man kan besöka när man reser i Tyskland.

Slottet som vilar 70 meter över byn med samma namn, har Rhendalens vattendrag Neckar slingrande intill sig och dess placering i naturvackra omgivningar bjuder på enastående utsikter. En rundvisning väntar oss här och medan vi beskådar det vackra slottet får vi stadens och slottets 700 år gamla historia berättad för oss.

Heidelberg slott på en flodkryssning på Rhen.
Bild: Heidelberg slott

Efter rundvisningen på slottet tar vi oss vidare in mot Heidelberg stad för en guidad tur. Vi äter lunch ombord på båten och om kvällen kastar vi ankar för nästa destination i sikte - nämligen Kehl.

Dag 7: Kehl & stadsrundtur i Strasbourg (F, L, M)

Ankomst kl. 09:00 - avsegling kl. 19:00
På resans nästsista dag ankommer vi till den tyska byn Kehl som ligger 15 minuter från den idylliska, franska staden Strasbourg. Att dagens utflykt i utflykspaketet går till Strasbourg är därmed en solklarhet. Efter att vi har stigit i land gör vi oss redo att få lära känna Strasbourgs rika historia bättre och tillsammans med vår reseledare strosar vi runt bland omgivningarna. På vår stadsrundtur går vi bland annat förbi Notre Dame katedralen från 1874 samt den gamla stadsdelen som återfinns på UNESCO:s lista över världskulturarv. Vi får även beskåda Petite France – det historiska och sagolika området som även kallas för Colmar och som charmerar besökare med sina pittoreska kanaler och vackra korsvirkeshus.

Strasbourg med sina idylliska korsvirkeshus i Frankrike.
Bild: Korsvirkeshus i Colmar

Väl tillbaka i Kehl har vi resten av dagen fri till egna upplevelser. I takt med att dagen börjar lida mot sitt slut, gör vi oss redo för en sista gemensam middag ombord.

Dag 8: Ankomst Mainz och hemresa (F)

Ankomst kl. 08:30
Vi anländer till Mainz i Tyskland på morgonen och efter frukost har det blivit dags för oss att säga farväl till besättningen ombord på MS Crucevita. Beroende på vilken tid flyget avgår, har vi antingen tid på egen hand eller så åker vi direkt till flygplatsen i Frankfurt, där vårt flyg till Sverige väntar.

Karta

Geografisk karta över Rhendalens höjdpunkter.

Väder

SE VÄDRET FÖR AMSTERDAM

För uppdaterad väderleksrapport gå in på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Amsterdam per år.

Fakta om Rhen

Rhen är namnet på Västeuropas största flod vars längd sträcker sig så långt som 1 326 km. Rhen flyter från Bodensjön i Schweiz och rinner genom länderna Tyskland, Frankrike och Nederländerna, med utlopp i Nordsjön vars förgreningar börjar dela in sig i flera större floddammar ca 150 km innan havet. Några kända städer som ligger i anslutning till Rhendalen är Strasbourg, Köln, Düsseldorf och Rotterdam med flera.

Namnet på floden har ett indoeuropeiskt ursprung och betyder likt grekiskans ”rheo” flyta. Rhendalen har sedan en lång tid tillbaka haft en avgörande roll inom handeln mellan de europeiska nationerna, vilken den har än idag. De många slotten och fästningarna längs floden intygar även om den strategiska betydelsen som floden har haft i historien. Idag lockar Rhendalen besökare från hela Europa med sina natursköna omgivningar och goda tillgänglighet till flera av Europas spännande kulturarv. Att landskapet längs floden bjuder på ett kulturlandskap av gedigen mångfald och skönhet vittnar även UNESCOs världsarvslista om, då en 65 km lång sträcka längs floden togs upp på listan år 2012.  

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
24/4 - 1/5Se flygtider Stockholm - ArlandaRhendalens höjdpunkter15 995:-Boka
AvresaAvreseortDestinationFrån pris
22/5 - 29/5Se flygtider KöpenhamnRhendalens höjdpunkter16 495:-Boka
AvresaAvreseortDestinationFrån pris
31/7 - 7/8Se flygtider Stockholm - ArlandaRhendalens höjdpunkter16 495:-Boka
AvresaAvreseortDestinationFrån pris
9/10 - 16/10Se flygtider Stockholm - ArlandaRhendalens höjdpunkter15 495:-Boka

Priset inkluderar:

• Direktflyg Stockholm-Amsterdam / Frankfurt-Stockholm
• 7 nätter på MS Crucevita 4* i standardhytt på huvuddäck
• Helpension ombord på båten
• Utflykter och transporter enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Hytt för två personer på promenade däck m. fransk altan, 2 795 kr / person
• Hytt för en person på huvuddäck, från 6 995 kr / person 
• Hytt för en person på promenade däck m. fransk altan, från 11 995 kr
• Utflyktspaket, 1 695 kr / person. Inkluderar utflykter i Köln, Amsterdam, Strasbourg och till Heidelberg slott.
• Eventuella extra arrangemang utöver programmet
• Dricks till personalen på båten, ca 50 euro / person
• Försäkringar
• Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post. (Gäller inte vid online bokningar)

Övrig information:

Det är frivilligt om man önskar att ge dricks till personalen ombord på båten. Kutym på den här seglatsen är totalt 50 euro / person.

Alla köp ombord noteras med hjälp av hyttnumret. Dagen innan hemresa avräknas allt, och kan sedan betalas kontakt i euro eller med VISA/Mastercard. Det är inte möjligt att växla ombord.

Hotell

Andra liknande resor