Skip to main content

Rhendalens höjdpunkter

Spegelblanka kanaler med båtar och husfasader i alla dess färger i Amsterdam.
Heidelberg slott bland grönska ovanför stadskärnan, Tyskland.
Mysig uteservering vid kullerstensgata och vackra hus och statyer på en flodkryssning på Rhen.
Domkyrkan i Köln med de två tornen och riddarstatyn i solljuset.
vårkänslor i Amsterdam med tulpaner och cyklister vid kanalerna.
Idylliska Strasbourg i Frankrike med korsvirkeshus, kullerstensgator och kanalen.
Kullerstensbro med cyklar över kanalen i Amsterdam. hus och gröna träd i bakgrunden.
Skymning i schweitziska staden Basel vid vattnet.
Status:
Återkommer 2023

Intim kryssning på Rhen genom Rhendalens höjdpunkter 2023

Kulturresor Europa hälsar dig välkommen till en komplett kryssning på floden Rhen. Tillsammans åker vi på en kryssning hela vägen från Zürich i Schweiz till Amsterdam i Holland – naturligtvis i god komfort på vår 4* seglats MS Crucevita.

Därför ska du resa med oss på flodkryssning på Rhen:

  • 4-stjärnig kryssningsbåt med helpension
  • Stopp utmed Rhendalens hamnar och städer
  • Guidade stadsvandringar och utflykter
  • Tid att njuta av blomsterprakt, utsikter och gemytliga caféer

En kryssning genom flera europeiska städer, fylld med höjdpunkter

På denna flodkryssning har du möjlighet att få uppleva allt och mer därtill. Utöver helpension och bekväma faciliteter ombord på båten, kan du se fram emot att skrida in till flera kulturrika städer, belägna i totalt fyra europeiska länder.

Under hela kryssningsäventyret har du sällskap av vår reseledaresom du utforskar Rhendalens fantastiska naturscenerier tillsammans med. Inkluderat på resan är ett utflyktspaket som ger dig guidade stadsrundturer genom det kulturella Köln, mångfaldens Amsterdam och det sagolika Strasbourg. Paketet innehåller också en utflykt till det romantiska Heidelbergslottet, som imponerar med sin ofattbara gamla historia och sina sagolika vyer.

4-stjärnig kryssningsbåt med helpension

När vi inte är upptagna med att supa in storslagna landskap och bedårande stadskärnor, kopplar vi av på vårt flytande hem för veckan; "MS Crucevita” - den moderna och luxuösa flodbåten som rymmer upp till 114 passagerare. Måltiderna serveras i båtens restaurang och för att din upplevelse ombord ska bli än mer bekväm, har du tillgång till faciliteter som soldäck och bibliotek. På kvällarna framförs livemusik ombord i loungen.

Kort dagsprogram för vår kryssning på Rhen:

Dag 1: Ankomst Zürich samt inkvartering på båten (M)
Dag 2: Basel med stadsrundtur (F, L, M)
Dag 3: Stadsrundtur i Strasbourg (F, L, M)
Dag 4: Mannheim samt Mainz och utflykt till Heidelberg slottet (F, L, M)
Dag 5: Rüdesheim, Lorelei-passagen och Koblenz (F, L, M)
Dag 6: Köln med stadsrundtur (F, L, M)
Dag 7: Stadsrundtur i Amsterdam och tid till egna upplevelser (F, L, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Praktisk information
Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

På våra flodkryssningar inkluderar vi transport enligt programmet. Vid hamnanlöp, där båten inte lägger till vid en kaj i stadens centrum, kan transport utöver det planerade programmet behöva genomföras på egen bekostnad. Detta gäller också när reseledaren erbjuder gratis stadsvandringar utanför det fastlagda dagsprogrammet. 

De måltider som är angivet i det korta dagsprogrammet omfattar måltider ombord på skeppet där helpension är inkluderat. Övriga måltider på land sker på egen bekostnad, såvida inte något annat anges i dagsprogrammet.

I samarbete med rederiet gör vi vårt bästa för att det annonserade dagsprogrammet genomförs. Eventuella väderförhållanden kan dock påverka strömmar och vattennivå i floden vilket i sin tur kan påverka segelrutten och vilken hamn vi blir tvungna att stanna vid. Vid sådana oförutsedda händelser kan justeringar i dagsprogrammet behöva göras.

Vi vill också göra er uppmärksam på att båten inte tillåter rullstol ombord.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst Zürich samt inkvartering på båten (M)

Efter ankomsten till Zürichs flygplats, beger vi oss direkt till vår 4* flodbåt MS Crucevita som kommer att utgöra ramen för vår upplevelserika seglats på Rhen de kommande åtta dagarna. MS Crucevita ligger i Basel, ca 1 timme och 10 minuter från Zurich. Efter att vi har blivit tilldelade våra hytter, finns det, beroende på ankomsttid, tid till att bekanta sig med båten och njuta av omgivningarna.

Vi samlas innan resans första middag och innan det är dags för oss att gå till bords, blir vi välkomnade av båtens personal och genomgår den obligatoriska säkerhetsgenomgången. Middagen serveras i båtens huvudrestaurang och härefter har du tid till att avnjuta en förfriskning i baren.

Dag 2:  Basel med stadsrundtur (F, L, M)

Idag kan du se fram emot att upptäcka Basel tillsammans med vår reseledare och guide. Schweiz är uppdelat i tre områden, där dom gränsande länderna, Frankrike, Tyskland och Italien har haft inverkan på befolkningen. Vi är nu i de norra delarna som gränsar till Frankrike och Tyskland, där Basel tillhör det tyska området och det officila språket är därför tyska. Vi beger oss ut på en stadsvandring där vi får höra mer om stadens historia, byggnader och kännetecken.

Efter stadsrundturen återvänder vi till vår båt, där en god lunch och senare en läcker middag väntar. Resterande tid av dagen tillägnas dig och dina äventyr i staden och under kvällen lossar vi ankar och beger oss ut på floden Rhen.


Bild: Basel

Dag 3: Stadsrundtur i Strasbourg (F, L, M)

På resans tredje dag ankommer vi till den franska staden Strasbourg. Att dagens utflykt går till Strasbourg är därmed en solklarhet. Efter att vi har stigit i land gör vi oss redo att få lära känna Strasbourgs rika historia bättre och tillsammans med vår reseledare strosar vi runt bland omgivningarna. På vår stadsrundtur går vi bland annat förbi Notre Dame katedralen från 1874 samt den gamla stadsdelen som återfinns på UNESCO:s lista över världskulturarv. Vi får även beskåda Petite France – det historiska och sagolika området som även kallas för Colmar och som charmerar besökare med sina pittoreska kanaler och vackra korsvirkeshus.

Strasbourg med sina idylliska korsvirkeshus i Frankrike.
Bild: Korsvirkeshus i Colmar

Resten av dagen fri till egna upplevelser. I takt med att dagen börjar lida mot sitt slut, gör vi oss redo för en gemensam middag ombord.

Dag 4: Mannheim samt Mainz och utflykt till Heidelberg slott (F, L, M)

Vi anländer till staden Mannheim i den tyska delstaten Baden-Württemberg under förmiddagen. Färden härifrån mot Heidelberg, där vi avlägger ett besök på Heidelbergslottet. Utan tvekan är det ett av de mest imponerande slotten man kan besöka när man reser i Tyskland.

Slottet som vilar 70 meter över byn med samma namn, har Rhendalens vattendrag Neckar slingrande intill sig och dess placering i naturvackra omgivningar bjuder på enastående utsikter. En rundvisning väntar oss här och medan vi beskådar det vackra slottet får vi stadens och slottets 700 år gamla historia berättad för oss.

Heidelberg slott på en flodkryssning på Rhen.
Bild: Heidelberg slott

Efter rundvisningen på slottet tar vi oss vidare in mot Heidelberg stad för en guidad tur. Vi äter lunch ombord på båten och kastar ankar för nästa destination i sikte - nämligen Mainz. Vi ankommer vid middagstid och vi har ätit middag så är kvällen ledig till egna upplevelser. Här kan du bjuta av stämningen ombord eller gå på upptäcksfärd i Mainz. Du kan gå till den gamla stadsdelen där gatorna är prydda av bindningsverkshus, små trevliga vinotek och restuauranger. Här finns även den vackra gamla domkyrkan från 975 och det är även värt att gå förbi stadens marmorklädda rådhus som stod färdigt i 1974 och är ritad av den kända danska arkitekten Arne Jacobsen.  

Dag 5: Rüdesheim, Loreleipassagen och Koblenz (F, L, M)

Idag gör vi två stopp på vår färd längs Rhen - de tyska städerna Rüdesheim och Koblenz. Dagen är fri för upplevelser på egen hand, och reseledaren ger naturligtvis gärna goda råd och tips på intressanta saker att se och göra.

Vi ankommer till Rüdesheim om förmiddagen och då det finns goda möjligheter för att uppleva staden och den trevliga gränden Drosselgasse med sina caféer och ölbarer. Vi ger oss tillbaka till båten i tid för att äta lunch och här ger de stora panormamafönsterna i restaurangen dig en fantastisk utsikt. 

Vi sätter kurs mot Koblenz och längs vägen åker vi igenom den 113 meter smala och sägenomspunna Loreleipassagen. Sägnen från år 1801 säger att en kvinna vid namn Lore Lay kände sig förrådd av sin älskade och hoppade mot döden från klippan vid passagen. Hennes ande ska enligt sägnen förföra de manliga sjömän som kommer härigenom, vilket ska vara anledningen till att flera av dem har förolyckats på grund av förtrollningen av hennes eko från klipporna.

Vid ankomst till Koblenz är resten av dagen på egen hand. Koblenz är platsen där Rhen och den 545 kilometer långa Moselfloden möts - vilket kan upplevas vid mynningen Deutsches Eck. Här har du också utsikt över Ehrenbreitsteinfortet som ligger på andra sidan av flodbredden. Du kan också promenera i stadens blomsterpark eller njuta av de vackra bindningsverkshusen i gränderna. När klockan närmar sig 22.00 så ska vi senast vara ombord och fortsätta mot Andernach, där vi spenderar natten.

Dag 6: Stadsrundtur i Köln (F, L, M)

Vi åker från Andernach i Tyskland tidigt på morgonen och ankommer till landets fjärde största stad - Köln. Här väntar en stadsrundtur tillsammans med vår reseledare. Vi upplever den över 2 000 år gamla staden som grundades av romarna, genom att bland annat betrakta den vackra domkyrkan Kölner utifrån, som tack vare sin imponerande arkitektur finns med på Unescos världsarvslista. Utöver detta står en tur i den gamla stadsdelen och marknadsplatsen som sjuder av stämning från restauranger och caféer också med på programmet.

Efter stadsvandringen beger vi oss tillbaka till båten för att äta lunch. Om eftermiddagen sätter vi kurs mot Holland och senare på kvällen serveras "Captains dinner" som avslutas med livemusik.

Vy över staden Köln och dess domkyrka mot klarblå himmel på flodkryssning genom Rhen.
Bild: Köln med Kölner domkyrka

Dag 7: Stadsrundtur i Amsterdam (F, L, M)

Idag se fram emot att upptäcka Amsterdam tillsammans med vår reseledare och guide. Vi beger oss ut på en stadsvandring i den blomstrande holländska huvudstaden och turen går bland annat till det historiska Dam Square, där vi hittar det tidigare kungliga palatset från 1200-talet och den 22 meter höga statyn som är rest till minne av alla de som stupade under andra världskriget.

Stadens blomstermarknad domineras så klart av Hollands nationalblomma - tulpanen - och idag finns det tid till att besöka den färgrika blomstermarknaden på egen hand. Vi ska självklart också beskåda stadens många kanaler. Med sina cirka 100 kilometer slingriga vattenvägar genom stadens gator är kanalerna Amsterdams absoluta kännetecken. På promenaden längs stadens kanaler njuter vi av utsikten och betraktar storstadslivet runtomkring oss, med dess många uteserveringar och cyklande invånare.

Efter stadsrundturen återvänder vi till vår båt, där en god lunch och senare en läcker middag väntar. Vill du hellre vara kvar i staden så är det inga problem eftersom båten lägger till över natten. 

Amsterdam med sina kanaler och hus i gatubelysning.
Bild: Amsterdam i kvällsskrud

Dag 8: Amsterdam och hemresa (F)

Efter frukost har det blivit dags för oss att säga farväl till besättningen ombord på MS Crucevita. Beroende på vilken tid flyget avgår, har vi antingen tid på egen hand eller så åker vi direkt till flygplatsen i Amsterdam, där vårt flyg till Sverige väntar.

Karta

Väder

SE VÄDRET FÖR AMSTERDAM

För uppdaterad väderleksrapport gå in på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Amsterdam per år.

Fakta om Rhen

Rhen är namnet på Västeuropas största flod vars längd sträcker sig så långt som 1 326 km. Rhen flyter från Bodensjön i Schweiz och rinner genom länderna Tyskland, Frankrike och Nederländerna, med utlopp i Nordsjön vars förgreningar börjar dela in sig i flera större floddammar ca 150 km innan havet. Några kända städer som ligger i anslutning till Rhendalen är Strasbourg, Köln, Düsseldorf och Rotterdam med flera.

Namnet på floden har ett indoeuropeiskt ursprung och betyder likt grekiskans ”rheo” flyta. Rhendalen har sedan en lång tid tillbaka haft en avgörande roll inom handeln mellan de europeiska nationerna, vilken den har än idag. De många slotten och fästningarna längs floden intygar även om den strategiska betydelsen som floden har haft i historien. Idag lockar Rhendalen besökare från hela Europa med sina natursköna omgivningar och goda tillgänglighet till flera av Europas spännande kulturarv. Att landskapet längs floden bjuder på ett kulturlandskap av gedigen mångfald och skönhet vittnar även UNESCOs världsarvslista om, då en 65 km lång sträcka längs floden togs upp på listan år 2012.  

Hotell

Andra liknande resor

Trustpilot