Skip to main content

Rhendalens höjdpunkter

Spegelblanka kanaler med båtar och husfasader i alla dess färger i Amsterdam.
Heidelberg slott bland grönska ovanför stadskärnan, Tyskland.
Mysig uteservering vid kullerstensgata och vackra hus och statyer på en flodkryssning på Rhen.
Domkyrkan i Köln med de två tornen och riddarstatyn i solljuset.
vårkänslor i Amsterdam med tulpaner och cyklister vid kanalerna.
Idylliska Strasbourg i Frankrike med korsvirkeshus, kullerstensgator och kanalen.
Kullerstensbro med cyklar över kanalen i Amsterdam. hus och gröna träd i bakgrunden.
Skymning i schweitziska staden Basel vid vattnet.
Status:
Fullt

Intim kryssning på Rhen genom Rhendalens höjdpunkter

Kulturresor Europa hälsar dig välkommen till en komplett kryssning på floden Rhen. Tillsammans åker vi på en kryssning hela vägen från Amsterdam i Holland till Mainz i Tyskland – naturligtvis i god komfort på vår 4* seglats MS Bellejour.

Därför ska du resa med oss på flodkryssning på Rhen:

  • 4-stjärnig kryssningsbåt med helpension
  • Guidade stadsvandringar i tre europeiska länder
  • Unesco-listade byggnadsverk och besök i slottssalar
  • Tid för att njuta av blomsterprakt, utsikter och gemytliga caféer

En kryssning genom flera europeiska städer

Mycket är inkluderat på denna flodkryssning. Du kan utöver helpension se fram emot att skrida in till nio olika städer under vår kryssning på naturvackra Rhen, samt uppleva spännande utflykter i tre europeiska länder. I sällskap med vår reseledare utforskar vi Rhendalens fantastiska naturscenerier. På våra stadsrundturer lär vi även känna det kulturella Köln, mångfaldens Amsterdam och sagolika Strasbourg samt besöker det läckra Heidelbergslottet, som imponerar med sin ofattbara gamla historia och sina sagolika vyer.

4-stjärnig kryssningsbåt med helpension

När vi inte är upptagna med att supa in storslagna landskap och bedårande stadskärnor, kopplar vi av på vårt flytande hem för veckan; "MS Bellejour”- den moderna och luxuösa flodbåten som rymmer upp till 180 passagerare. Måltiderna serveras i båtens restaurang och för att din upplevelse ombord ska bli än mer bekväm har du tillgång till faciliteter som relaxavdelning med bastu, soldäck och bibliotek.

Kort dagsprogram för vår kryssning på Rhen:

Dag 1: Ankomst Amsterdam samt inkvartering på båten(M)
Dag 2: Utflykt Amsterdam och avsegling kl. 23:00 (F, L, M)
Dag 3: Rotterdam(F, L, M)
Dag 4: Köln och stadsrundtur (F, L, M)
Dag 5: Koblenz, Loreli passagen och Rüdesheim (F, L, M)
Dag 6: Mannheim och Speyer samt utflykt till Heidelberg slottet (F, L, M)
Dag 7: Kehl & stadsrundtur i Strasbourg(F, L, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst Amsterdam samt inkvartering på båten (M)

Efter ankomsten till Amsterdams flygplats, beger vi oss direkt till vår 4* flodbåt MS Bellejour som kommer att utgöra ramen för vår upplevelserika seglats på Rhen de kommande åtta dagarna. Efter att vi har blivit tilldelade våra hytter, finns det tid till att bekanta sig med båten och njuta av omgivningarna.

Ms Bellejour ligger till i centrala Amsterdam, ca 20 minuters promenad från stadens centrum vilket möjliggör för dig att strosa runt i kvarteren vid hamnen och kanske ta en kopp eftermiddagskaffe.

Vi samlas återigen innan resans första middag och innan det är dags för oss att gå till bords, blir vi välkomnade av båtens personal och genomgår den obligatoriska säkerhetsövningen. Middagen serveras i båtens huvudrestaurang och härefter har du tid till att uppleva Amsterdam i kvällsskrud, då båten ligger kvar här under natten. Kvällen kan också avnjutas med en förfriskning i baren.

Dag 2: Utflykt Amsterdam och avsegling kl. 23:00 (F, L, M)

Efter frukost har det blivit dags för oss att upptäcka Amsterdam och tillsammans med reseledaren beger vi oss ut på en stadsvandring i den blomstrande holländska huvudstaden. Turen går bland annat förbi det historiska Dam Square som huserar det tidigare kungliga palatset från 1200-talet, och där den 22 meter höga statyn, till minne av de stupade soldaterna under andra världskriget, står.

Stadens blomstermarknad domineras så klart av Hollands nationalblomma - tulpanen - och efter ett besök på den färgrika marknaden ska vi också hinna med en kanaltur i de mysiga kanalerna. Med sina cirka 100 kilometer slingriga vattenvägar genom stadens gator är kanalerna Amsterdams absoluta kännetecken. Här njuter vi av utsikten och betraktar storstadslivet runtomkring oss, samtidigt som vi åker förbi det historiska hus som familjen Frank bodde i under andra världskriget och där Anne Frank skrev sin berömda dagbok.

Efter stadsrundturen återvänder vi till vår båt, var en god lunch och senare en läcker middag väntar. Resterande tid av dagen är tillägnad åt dig och dina äventyr i staden och under sen kväll lossar vi ankar och beger oss ut på Europas tredje längsta flod – Rhen.

Amsterdam med sina kanaler och hus i gatubelysning.

Bild: Amsterdam i kvällsskrud

Dag 3: Rotterdam. Ankomst 06:00. Avsegling kl. 13:00 (F, L, M)

Vi ankommer idag till den moderna holländska staden Rotterdam och efter att vi har intagit en god frukost är vi redo till att gå iland och utforska omgivningarna i eget tempo.

Rotterdam bjuder på en spännande, modern arkitektur och en rekommendation är att besöka matmarknaden, den ikoniska byggnaden De Rotterdam med sina imponerande 150 meter samt de gula kubhusen – designade av den holländske arkitekten Piet Blom. 

Omkring lunchtid stiger vi återigen ombord på vårt seglande hem för att styra vår kos vidare mot Tyskland och Köln.

Dag 4: Köln och stadsrundtur. Ankomst 13:00. Avsegling kl. 22:00 (F, L, M)

Förmiddagen njuter vi av ombord på båten, och panoramafönstren i restaurangen och loungen ger oss fri utsikt mot de vackra naturomgivningarna vid Rhens bredder.

Vi åker in i Tyskland där vi efter lunch ankommer till landets fjärde största stad - Köln. Här går vi på stadsrundtur tillsammans med vår reseledare, och upplever den över 2 000 år gamla staden som grundades av romarna. Här betraktar vi den vackra domkyrkan Kölner utifrån, som tack vare sitt imponerande byggnadsverk finns med på Unescos världsarvslista. Utöver detta står en tur vid den gamla stadsdelen och marknadsplatsen som sjuder av stämning från restauranger och caféer också med på programmet.

Vy över staden Köln och dess domkyrka mot klarblå himmel på flodkryssning genom Rhen.

Bild: Köln med Kölner domkyrka

Dag 5: Ankomst till Koblenz kl. 07:00 – 12:30, Lorelei passagen och Rüdesheim kl. 18:30 – 23:00 (F, L, M)

Idag gör vi två stopp på vår färd längs Rhen - de tyska städerna Koblenz och Rüdesheim. Dagen är fri för upplevelser på egen hand, och reseledare ger naturligtvis gärna goda råd och tips på spännande saker att se och göra.

Koblenz är platsen där Rhen och den 545 kilometer långa Moselfloden möts - vilket kan upplevas från utsiktspunkten vid mynningen Deutsches Eck. Här har du också utsikt över Ehrenbreitsteinfortet som ligger på andra sidan av flodbredden. Ta gärna en promenad i stadens blomsterpark, eller genom de mysiga gatorna med de idylliska korsvirkeshusen.

Vid middagstid åker vi vidare, och eftermiddagen njuter vi av ombord på båten. Längs vägen åker vi igenom den 113 meter smala och sägenomspunna Loreleipassagen. Sägnen från år 1801 säger att en kvinna vid namn Lore Lay kände sig förrådd av sin älskade och hoppade mot döden från klippan vid passagen. Hennes ande ska enligt sägnen förföra de manliga sjömän som kommer härigenom, vilket ska vara anledningen till att flera av dem har förolyckats, på grund av förtrollningen av hennes eko från klipporna.

Vi ankommer till Rüdesheim vid kvällstid, då det finns goda möjligheter för att uppleva staden och den trevliga gatan Drosselgasse - med ett hav av caféer och ölbarer - då vi lägger till här fram till midnatt.

Dag 6: Mannheim kl. 09:00 – 14:00, slottet Heidelberg och Speyer kl. 16:00 – 19:30 (F, L, M)

Vi anländer till staden Mannheim i den tyska delstaten Baden-Württemberg om morgonen. Härifrån styr vi sedan mot Heidelberg var vi avlägger Heidelberg-slottet ett besök, som utan tvekan är ett av de mest imponerande slotten som man kan besöka när man reser i Tyskland.

Slottet som tronar sig 70 meter over byn med samma namn, har Rhendalens vattendrag Nacher slingrande under sig och dess placering i naturvackra omgivningar bjuder på enastående utsikter. En rundvisning på slottet väntar oss här och medan vi går runt i salarna får vi stadens och slottets 700 år gamla historia berättad för oss.

Heidelberg slott på en flodkryssning på Rhen.

Bild: Heidelberg slott

Upplevelserna tar inte slut här, utan efter vår rundvisning beger vi oss ut på en stadsrundtur i Heidelberg stad. När vi har bekantat oss väl nog med byn, kör vi vidare mot den tyska staden Speyer, var vår båt väntar på oss. Resten av kvällen är fri till egna upplevelser.

Dag 7: Kehl & stadsrundtur i Strasbourg. Ankomst kl. 07:30. Avsegling kl. 19:00 (F, L, M)

På resans nästsista dag ankommer vi till den tyska byn Kehl som ligger 15 minuter från den idylliska, franska byn Strasbourg, som även blir vårt utflyktsmål för dagen. Efter att vi har stigit i land gör vi oss redo till att få lära känna Strasbourgs omfångsrika historia bättre och tillsammans med vår reseledare strosar vi runt bland de inbjudande omgivningarna. På vår stadsrundtur går vi bland annat förbi Notre Dame katedralen från 1874 samt den gamla stadsdelen som återfinns på UNESCO:s lista över världskulturarv. Vi får även beskåda Petite France – det historiska och sagolika kvarteret som även kallas för nordens Venedig och som charmar besökare med pittoreska kanaler och vackra korsvirkeshus.

Väl åter i Kehl har vi resten av dagen fri och om kvällstid njuter vi av resans sista middag ombord i varandras sällskap.

Strasbourg med sina idylliska korsvirkeshus i Frankrike.

Bild: Korsvirkeshus i Strasbourg

Dag 8: Ankomst Mainz kl. 09:00 och hemresa (F)

Vi anländer till Mainz i Tyskland om morgonen och efter frukost har det blivit dags för oss att säga farväl till besättningen ombord på MS Bellejour och åka mot flygplatsen i Frankfurt, där vårt flyg till Sverige väntar.

Karta

Väder

SE VÄDRET FÖR AMSTERDAM

För uppdaterad väderleksrapport gå in på smhi.se

Fakta om Rhen

Rhen är namnet på Västeuropas största flod vars längd sträcker sig så långt som 1 230 km. Rhen flyter från Bodensjön i Schweiz och rinner genom länderna Tyskland, Frankrike och Nederländerna, med utlopp i Nordsjön vars förgreningar börjar dela in sig i flera större floddammar ca 150 km innan havet. Några kända städer som ligger i anslutning till Rhendalen är Strasbourg, Köln, Düsseldorf och Rotterdam med flera.

Namnet på floden har ett indoeuropeiskt ursprung och betyder likt grekiskans ”rheo” flyta. Rhendalen har sedan en lång tid tillbaka haft en avgörande roll inom handeln mellan de europeiska länderna, vilken den har än idag. De många slotten och fästningarna längs floden intygar även om den strategiska betydelsen som floden har haft i historien. Idag lockar Rhendalen besökare från hela Europa med sina natursköna omgivningar och goda tillgänglighet till flera av Europas spännande kulturarv. Att landskapet längs floden bjuder på ett kulturlandskap av gedigen mångfald och skönhet vittnar även UNESCOs världsarvslista om, då en 65 km lång sträcka längs floden togs upp på listan år 2012.  

Hotell

Andra liknande resor