Rhendalens höjdpunkter

Båten MS Alemannia blir vårt hem på floden Rhen
Färgglada hus och kanaler i Amsterdam i Holland
Träbro i Luzern i Schweiz.
Flodkryssning på Rhen genom kanaler i Strasbourg i Frankrike.
Deutsches Eck i Koblenz och slott i Rhendalen.
Floden Rhen och mysiga cafeér i Strasbourg i Frankrike.
Fasaddetalj med lejonutsmyckning och domkyrkan i Köln i Tyskland.
Tulpaner och cykelbroar i Amsterdam i Holland
På stadsrundtur i Köln i Tyskland

Intim kryssning genom Rhendalen

- En resa på Rhen genom Holland, Tyskland och Schweiz

Vi hälsar dig välkommen till en komplett resa på floden Rhen. Tillsammans åker vi på en kryssning hela vägen från Amsterdam i Holland, genom Köln i Tyskland, till Basel i Schweiz ombord på MS Alemannia.

Mycket är inkluderat på denna flodkryssning – du kan utöver helpension se fram emot fyra spännande utflykter tillsammans med vår svensktalande reseledare. Ifall du vill uppleva fyra länder på en och samma resa, Rhendalens fantastiska naturscenerier, kulturella Köln, mångfaldighetens Amsterdam och mycket annat – så är chansen nu!

Kort dagsprogram för kryssningen genom Rhendalen

Dag 1: Ankomst till Amsterdam, stadsrundtur och inkvartering (M)
Dag 2: Tid på egen hand i Amsterdam och avsegling kl. 14:00 (F, L, M)
Dag 3: Ankomst till Köln med möjlighet för stadsrundtur, kl. 13:00-23:45 (F, L, M)
Dag 4: Ankomst till Koblenz, kl. 08:00 – 12:00 samt Rüdesheim kl. 18:00 – 23:45 (F, L, M)
Dag 5: Ankomst till Speyer, kl. 11:00-19:00 (F, L, M)
Dag 6: Strasbourg med stadsrundtur, kl. 07:00-19:30 (F, L, M)
Dag 7: Ankomst till Basel, Schweiz och stadsrundtur, kl. 07:30 (F, L, M)
Dag 8: Avstigning och hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Pris från:
13 995:-
Dagar:8
Boka resa »

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Amsterdam, stadsrundtur och inkvartering (M)

Efter ankomsten är det dags för sightseeing i Amsterdam, och tillsammans med reseledaren går vi på en stadsvandring i den spännande, holländska huvudstaden. Turen går bland annat förbi det historiska Dam Square som huserar det tidigare kungliga palatset från 1200-talet, och där den 22 meter höga statyn, till minne av de stupade soldaterna under andra världskriget, står.

Stadens blomstermarknad domineras så klart av Hollands nationalblomma - tulpanen - och efter ett besök på den färgrika marknaden ska vi också hinna med en kanaltur i de mysiga kanalerna. Med sina cirka 100 kilometer slingriga vattenvägar genom stadens gator är kanalerna Amsterdams absoluta kännetecken. Här njuter vi av utsikten och betraktar storstadslivet runtomkring oss, samtidigt som vi åker förbi det historiska hus som familjen Frank bodde i under andra värdskriget och där Anne Frank skrev sin berömda dagbok.

Bild: På båt genom Amsterdams kanaler

Efter stadsrundturen åker vi till vår båt - MS Alemannia - som utgör ramen för vår upplevelserika seglats på Rhen de kommande åtta dagarna.

Vi äter middag på båtens restaurang, varefter du har tid till att uppleva Amsterdam i kvällsskrud, då båten ligger kvar här under natten. Kvällen kan också avnjutas med en förfriskning i baren och livemusik spelandes i bakgrunden.

Dag 2: Tid på egen hand i Amsterdam och avsegling kl. 14.00 (F, L, M)

Efter frukost finns det tid på egen hand att uppleva Amsterdam.

Valet är ditt om du äter lunch på båten eller ute på en av stadens många trevlga restauranger eller cafeér. Kl. 14.00 lämnar vi sedan Amsterdam och Holland, och ger oss ut på Europas tredje längsta flod - Rhen.

Dag 3: Ankomst till Köln med stadsrundtur, kl. 13.00-23.45 (F, L, M)

Förmiddagen njuter vi av ombord på båten, och panoramafönstren i restaurangen och loungen ger oss fri utsikt mot de vackra naturomgivningarna vid Rhens bredder.

Vi åker in i Tyskland där vi efter lunch ankommer till landets fjärde största stad - Köln. Här går vi på stadsrundtur tillsammans med vår reseledare, och upplever den över 2 000 år gamla staden som grundades av romarna. Här betraktar vi den vackra domkyrkan Kölner utifrån, som tack vare sitt imponerande byggnadsverk finns med på Unescos världsarvslista. Utöver detta står en tur vid den gamla stadsdelen och marknadsplatsen som sjuder av stämning från restauranger och caféer också med på programmet.

Bild: Domkyrkan i Köln

Dag 4: Ankomst till Koblenz, kl. 8.00-12.00, samt Rüdesheim kl. 18.00-23.45 (F, L, M)

Idag gör vi två stopp på vår färd längs Rhen - de de tyska städerna Koblenz och Rüdesheim. Dagen är fri för upplevelser på egen hand, och reseledare ger naturligtvis gärna goda råd och tips på spännande saker att se och göra.

Koblenz är platsen där Rhen och den 545 kilometer långa Moselfloden möts - vilket kan upplevas från utsiktspunkten vid mynningen Deutsches Eck. Här har du också utsikt över Ehrenbreitsteinfortet som ligger på andra sidan av flodbredden. Ta gärna en promenad i stadens blomsterpark, eller genom de mysiga gatorna med de idylliska korsvirkeshusen.

Bild: Där Rhen möter Mosel

Vid middagstid åker vi vidare, och eftermiddagen bjuter vi av ombord på båten. Längs vägen åker vi igenom den 113 meter smala och sägenomspunna Loreleipassagen. Sägnen från år 1801 säger att en kvinna vid namn Lore Lay kände sig förrådd av sin älskade och hoppade mot döden från klippan vid passagen. Hennes ande ska enligt sägnen förföra de manliga sjömän som kommer härigenom, vilket ska vara anledningen till att flera av dem har förolyckats, på grund av förtrollningen av hennes eko från klipporna.

Vi ankommer till Rüdesheim vid kvällstid, då det finns goda möjligheter för att uppleva staden och den trevliga gatan Drosselgasse - med ett hav av caféer och ölbarer - då vi lägger till här över natten.

Dag 5: Ankomst till Speyer, kl. 11.00-19.00 (F, L, M)

Idag ankommer vi till staden Speyer i den tyska delstaten Rheinland-Pfalz, som vi ska utforska på egen hand. Staden med sina idag 50 000 invånare var under medeltiden en betydelsefull stad och är bland annat känd för sin pampiga domkyrka. Domkyrkan är den största, bevarade romanska kyrkan i världen och har sitt ursprung över 1 000 år tillbaka i tiden. Domkyrkans krypta är också väl värd ett besök, då den fungerar som gravplats för flera tyska härskare, kungar, drottningar och biskopar.

Delar av den medeltida stadsmur, bestående av 68 torn, som skyddade Speyers invånare finns kvar än idag. Med sina 57 meter är den gamla porten in genom muren en av de högsta och mest betydelsefulla stadsportarna i Tyskland, smyckad i gotisk stil med en stor, förgylld urtavla. För den som orkar ta sig hela vägen upp i portens topp är belöningen en vacker panoramautsikt över hela staden. I tornet finns också en utställning över Speyers fort och gamla stadsport.

Bild: Gemytliga Speyer med domkyrkan i bakgrunden

Utöver domkyrkan finns även ett känt teknikmuseum i Speyer. För den som alltid har drömt om att gå in i en rysk rymdfarkost, en jumbojet eller ubåt är det här ett måste. Här ses även vintagebilar, brandbilar, motorcyklar, lokomotiv och mycket mer.

Dag 6: Strasbourg med stadsrundtur, kl. 7.00-19.30 (F, L, M)

Förmiddagen spenderas i de trevliga omgivningarna på båten. Under eftermiddagen njuter vi av inseglingen till Strasbourg från båtens soldäck innan vi stiger iland i den franska staden. Då båten lägger till strax utanför centrum tar vi en buss in till staden, vartefter vår reseledare berättar Strasbourgs händelserika historia under en stadsvandring. I den gamla stadsdelen går vi bland annat förbi den europeiska människorättsdomstolen, Europaråden och Strasbourg-katedralen.

Bild: Korsvirkeshus i franska Strasbourg

Under kvällen är det Captains Dinner på båten, efterföljt av livemusik ombord.

Dag 7: Ankomst till Basel med stadsrundtur, kl. 7.30 (F, L, M)

Resans sista stopp är i den schweiziska staden Basel, där vi efter frukosten beger oss ut på en stadsvandring.

Schweiz är i grova drag uppdelat i tre områden, där befolkningen i respektive område är präglad av de omkringliggande länderna Frankrike, Tyskland och Italien. Vi befinner oss idag i den nordliga delen, vid gränsen mellan Frankrike och Tyskland, vilket gör att Basel hör till det tyskpräglade området med tyska som officiellt språk.

På vår stadsvandring tar vi oss upp till en utsiktsplats varifrån vi har utsikt mot den punkt där gränserna mellan Frankrike, Tyskland och Schweiz möts. Vi ser också ner till Basels gamla stadsdel, dit vi efteråt går ner för att bland annat se den kända och fantasirika fontänen som skapades av Jean Tinguely år 1977. Det lokala marknadstorget ska vi också ta en tur förbi.

Bild: Basel från ovan

Efter stadsrundturen är resten av dagen på egen hand, för att njuta av staden och resans sista kväll.

Dag 8: Avstigning i Basel och hemresa (F)*

Efter frukost är det dags att säga farväl till båten och Rhen. Härefter har vi tid på egen hand i Basel, innan vi under eftermiddagen beger oss mot flygplatsen och flyget hem igen.

*På avresan 18/9 finns ingen tid på egen hand i Basel innan hemresa, då flyget går hem under förmiddagen.

Karta

Väder

SE VÄDRET FÖR AMSTERDAM

För uppdaterad väderleksrapport gå in på smhi.se

Genomsnittlig max dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig minimum dygnstemperatur per månad

Fakta om Rhen

Rhen är namnet på Västeuropas största flod vars längd sträcker sig så långt som 1 230 km. Rhen flyter från Bodensjön i Schweiz och rinner genom länderna Tyskland, Frankrike och Nederländerna, med utlopp i Nordsjön vars förgreningar börjar dela in sig i flera större floddammar ca 150 km innan havet. Några kända städer som ligger i anslutning till Rhendalen är Strasbourg, Köln, Düsseldorf och Rotterdam med flera.

Namnet på floden har ett indoeuropeiskt ursprung och betyder likt grekiskans ”rheo” flyta. Rhendalen har sedan en lång tid tillbaka haft en avgörande roll inom handeln mellan de europeiska länderna, vilken den har än idag. De många slotten och fästningarna längs floden intygar även om den strategiska betydelsen som floden har haft i historien. Idag lockar Rhendalen besökare från hela Europa med sina natursköna omgivningar och goda tillgänglighet till flera av Europas spännande kulturarv. Att landskapet längs floden bjuder på ett kulturlandskap av gedigen mångfald och skönhet vittnar även UNESCOs världsarvslista om, då en 65 km lång sträcka längs floden togs upp på listan år 2012.  

Avgångar & priser

    Begränsa sökningen:
Avresa Avreseort Destination Från pris
6/7 - 13/7 Köpenhamn
Se flygtider
Rhendalens höjdpunkter
13 995:- Boka »
16/8 - 23/8 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Rhendalens höjdpunkter
13 995:- Boka »
18/9 - 25/9 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Rhendalens höjdpunkter
13 995:- SÄND FÖRFRÅGAN »
2/10 - 9/10 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Rhendalens höjdpunkter
13 995:- Boka »

Information om resan

Priset inkluderar:

• Direktflyg Stockholm-Amsterdam / Basel-Stockholm
• 7 nätter på MS Alemannia 3* i standardhytt
• Utflykter enligt program
• Helpension ombord på båten
• Kaffe och te till frukost, lunch och middag. Isvatten till frukost.
• Transport enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Hytt för två personer på övre däck, 995 kr / person
• Hytt för en person på övre däck, 1 995 kr
• Eventuella extra arrangemang utöver programmet
• Dricks till personalen på båten, ca 50 euro / person
• Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post. (Gäller inte vid online bokningar)

Övrig information:

Det är frivilligt om man önskar att ge dricks till personalen ombord på båten. Kutym på den här seglatsen är totalt 50 euro / person.

Alla köp ombord noteras med hjälp av hyttnumret. Dagen innan hemresa avräknas allat, och kan sedan betalas kontakt i euro eller med VISA/Mastercard. Det är inte möjligt att växla ombord.

Båt

Övernattning Dag 1 - 8

MS Alemannia
***
På vår härliga resa längs floden Rhen bor vi på den trestjärniga flodkryssningsbåten MS Alemannia. Båten har plats för 184 gäster fördelat på 9 ....