Skip to main content

Rhendalens höjdpunkter

Spegelblanka kanaler med båtar och husfasader i alla dess färger i Amsterdam.
Heidelberg slott bland grönska ovanför stadskärnan, Tyskland.
Mysig uteservering vid kullerstensgata och vackra hus och statyer på en flodkryssning på Rhen.
Domkyrkan i Köln med de två tornen och riddarstatyn i solljuset.
vårkänslor i Amsterdam med tulpaner och cyklister vid kanalerna.
Idylliska Strasbourg i Frankrike med korsvirkeshus, kullerstensgator och kanalen.
Kullerstensbro med cyklar över kanalen i Amsterdam. hus och gröna träd i bakgrunden.
Skymning i schweitziska staden Basel vid vattnet.
Status:
Fullbokad

Charmerande flodkryssning genom Rhendalens höjdpunkter 2023

Kulturresor Europa hälsar dig välkommen till en komplett kryssning på floden Rhen. Tillsammans åker vi på en kryssning hela vägen från Amsterdam i Holland till Mainz i Tyskland med stopp i härliga städer som Köln, Rüdesheim, Mannheim och Kehl – byn som ligger granne med det pittoreska Strasbourg. Allt sker naturligtvis i god komfort på vår 4* seglats MS Crucevita.

Därför ska du resa med oss på flodkryssning på Rhen:

  • 4-stjärnig kryssningsbåt med helpension
  • Stopp utmed Rhendalens hamnar och städer
  • Guidade stadsvandringar och utflykter
  • Tid att njuta av blomsterprakt, utsikter och gemytliga caféer

En kryssning genom flera europeiska städer och fylld med höjdpunkter

På denna flodkryssning har du möjlighet att få uppleva allt och mer därtill. Utöver helpension och bekväma faciliteter ombord på båten, kan du se fram emot att glida in till flera kulturrika städer, belägna i totalt tre europeiska länder.

Under hela kryssningsäventyret har du sällskap av vår reseledare som du utforskar Rhendalens fantastiska naturscenerier tillsammans med. På resan har du möjlighet att köpa till ett utflyktspaket som ger dig guidade stadsrundturer genom det kulturella Köln, mångfaldens Amsterdam och det sagolika Strasbourg. Paketet innehåller också en utflykt till det romantiska Heidelbergslottet, som imponerar med sin ofattbara gamla historia och sina spektakulära vyer som ser ut att vara tagna från vilken bröderna Grimm-bok som helst.

4-stjärnig kryssningsbåt med helpension

När vi inte är upptagna med att supa in storslagna landskap och bedårande stadskärnor kopplar vi av på vårt flytande hem för veckan: MS Crucevita – den moderna och luxuösa flodbåten som rymmer upp till 114 passagerare. Måltiderna serveras i båtens restaurang, och för att din upplevelse ombord ska bli än mer bekväm har du tillgång till faciliteter som soldäck och bibliotek. På kvällarna framförs livemusik ombord i loungen.

Kort dagsprogram för vår kryssning på Rhen:

Dag 1: Ankomst och stadsrundtur i Amsterdam samt inkvartering på båten (M)
Dag 2: Ledig tid i Amsterdam (F, L, M)
Dag 3: Arnhem (F, L, M)
Dag 4: Köln med möjlighet till stadsrundtur (F, L, M)
Dag 5: Koblenz, Loreleipassagen och Rüdesheim (F, L, M)
Dag 6: Mannheim och möjlighet till utflykt till Heidelbergs slott (F, L, M)
Dag 7: Strasbourg och möjlighet till stadsrundtur (F, L, M)
Dag 8: Mainz samt hemresa från Frankfurt (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

I samarbete med rederiet gör vi vårt bästa för att det annonserade dagsprogrammet genomförs. Eventuella väderförhållanden kan dock påverka strömmar och vattennivå i floden vilket i sin tur kan påverka segelrutten och vilken hamn vi blir tvungna att stanna vid. Vid sådana oförutsedda händelser kan justeringar i dagsprogrammet behöva göras.

 

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst och stadsrundtur i Amsterdam samt inkvartering på båten (M)

Efter ankomsten till Amsterdams flygplats Schiphol beger vi oss direkt ombord på bussen som tar oss den korta biten in till centrala Amsterdam. Här finns ingen tid att förlora, utan vi rivstartar vår spännande resa med en stadsrundtur tillsammans med vår svensktalande reseledare i denna europeiska smältdegel till storstad. Turen går bland annat till det historiska Dam Square, där vi hittar det tidigare kungliga palatset från 1200-talet och den 22 meter höga statyn som är rest till minne av alla de som stupade under andra världskriget.

Att inte lägga märke till stadens stadens många kanaler är förstås omöjligt. Med sina cirka 100 kilometer slingriga vattenvägar genom stadens gator är kanalerna Amsterdams absoluta kännetecken. På promenaden längs stadens kanaler njuter vi av utsikten och betraktar storstadslivet runtomkring oss, med dess många uteserveringar och cyklande invånare.


Bild: Cykelstaden Amsterdam med sina många broar och kanaler

När rundturen är över har det blivit dags att ge sig av till vår 4* flodbåt MS Crucevita som kommer att utgöra ramen för vår upplevelserika seglats på Rhen de kommande åtta dagarna. Efter att vi blivit tilldelade våra hytter får vi lite tid att boa in oss innan det är dags att samlas för vår första middag. Men, som vi alla vet går säkerheten först – innan vi får gå till bords blir vi välkomnade av båtens personal som genomgår den obligatoriska säkerhetsgenomgången. Middagen avnjuts därefter i båtens huvudrestaurang och härefter är kvällen fri. Varför inte avnjuta en drink i baren?

Dag 2: Ledig tid i Amsterdam (F, L, M)

Idag kan vi se fram emot fri tid i den blomstrande holländska huvudstaden. Ett besök på stadens stora blomstermarknad rekommenderas naturligtvis. Marknaden domineras förstås av landets nationalblomma – tulpanen – och idag finns det gott om tid att besöka den färgrika blomstermarknaden. Man kan också passa på att ta en tur på någon av de många kanalerna och upptäcka Amsterdam från vattnet. Reseledaren kommer gärna med tips på aktiviteter och saker att se om vi inte redan bestämt oss under gårdagens stadsrundtur för exakt vad vi vill titta närmare på under vår lediga tid i denna härliga stad.

Amsterdam med sina kanaler och hus i gatubelysning.
Bild: Amsterdam i kvällsskrud

Framåt kvällen återvänder vi till vår båt där en god middag väntar, och när klockan går mot 23 och man kanske rentav börjar längta efter att få återvända till sin hytt och krya ner i sängen är det dags att segla ut från Amsterdam och ta oss vidare mot nya äventyr. 

Dag 3: Arnhem (F, L, M)

När morgonen gryr anländer vi till det historiska Arnhem. Stadens historia sträcker sig tillbaka till 1200-talet, men är förmodligen mest känd för sin roll under andra världskriget. Slaget vid Arnhem ägde rum i september 1944 när polska och brittiska styrkor försökte pressa tillbaka nazisternas framfart. Efter stora framgångar i både Frankrike och Belgien hoppades man här på samma sak, men istället blev det nederlag för de allierade. Striderna ödelade staden och invånarna tvingades fly, och efter krigsslutet fick man bygga upp nästan hela staden från grunden med bara några få minnen från före kriget. Idag huserar Arnhem dryga 150 000 invånare och agerar hamn åt oss under den första halvan av dagen.

Här får vi tid att på egen hand upptäcka staden. För den som vill veta mer om kriget och slaget vid Arnhem (och som kanske har sett filmen En bro för mycket från 1977 med Michael Caine och Sean Connery) kan vi verkligen rekommendera ett besök på Airbornemuseum Hartenstein som ligger en bit utanför stan. För dig som hellre fokuserar på stadsliv är en promenad längs gågatan och en god kopp kaffe på något av stadens kaféer en perfekt sysselsättning innan det är dags att gå ombord på båten igen för avfärd klockan 14:00.

Dag 4: Köln med möjlighet till stadsrundtur (F, L, M)

Under morgonen ankommer vi till Tyskland och landets fjärde största stad – Köln. För dig som har köpt till utflyktspaketet väntar en stadsrundtur tillsammans med vår reseledare. Vi upplever den över 2 000 år gamla staden som grundades av romarna genom att bland annat betrakta den vackra domkyrkan Kölner utifrån. Dess imponerande arkitektur har till och med fått UNESCO att utfärda världsarvsskydd. Utöver det står en tur i den gamla stadsdelen och till den centrala marknadsplatsen som sjuder av folkliv också med på programmet.

När stadsvandringen är avklarad beger vi oss tillbaka till båten för att äta lunch, såvida man inte vill stanna kvar i Köln på egen hand förstås – det går minst lika bra. Vi seglar vidare efter kvällens middag och sätter då kurs mot Koblenz.

Vy över staden Köln och dess domkyrka mot klarblå himmel på flodkryssning genom Rhen.
Bild: Köln med sin vackert utsmyckade domkyrka

Dag 5: Koblenz, Loreleipassagen och Rüdesheim (F, L, M)

Idag gör vi två stopp på vår färd längs Rhen – de tyska städerna Koblenz och Rüdesheim. Dagen är fri för upplevelser på egen hand, och reseledaren ger naturligtvis gärna goda råd och tips på intressanta saker att se och göra. Vi sätter kurs mot Koblenz – platsen där Rhen och den 545 kilometer långa Moselfloden möts, vilket kan upplevas från utkiksplatsen vid mynningen Deutsches Eck. Här har du också utsikt över Ehrenbreitsteinfortet som ligger på andra sidan av flodbredden. Du kan också promenera i stadens blomsterpark eller njuta av de vackra korsvirkeshusen i gränderna.

Vi seglar vidare söderut, och på väg mot Rüdesheim åker vi igenom den 113 meter smala och sägenomspunna Loreleipassagen. Sägnen från år 1801 säger att en kvinna vid namn Lore Lay kände sig förrådd av sin älskade och hoppade mot döden från klippan vid passagen. Hennes ande ska enligt sägnen förföra de manliga sjömän som kommer härigenom, vilket ska vara anledningen till att flera av dem har förolyckats just här. Klipporna har nämligen blivit förtrollade av hennes ekande skri.

Vi ankommer till Rüdesheim under kvällen, och efter middagen ombord på båten finns det goda möjligheter att uppleva staden och den trevliga gränden Drosselgasse med sina kaféer och ölbarer. Medan natten kommer smygande upptäcker vi det bästa som Rüdesheim har att erbjuda innan det blivit dags att åter stiga ombord för att låta vår farkost ta oss mot nya äventyr.

Dag 6: Mannheim och möjlighet till utflykt till Heidelbergs slott (F, L, M)

Vi anländer till staden Mannheim i den tyska delstaten Baden-Württemberg under förmiddagen. Färden härifrån går sedan för de som köpt utflyktspaketet mot Heidelberg, där vi avlägger ett besök på Heidelbergs slottet – utan tvekan ett av de mest imponerande slotten man kan besöka i Tyskland.

Slottet som vilar 70 meter över staden med samma namn, har Rhendalens vattendrag Neckar slingrande intill sig och dess placering i naturvackra omgivningar bjuder på enastående utsikter. En rundvisning väntar oss här och medan vi beskådar det vackra slottet får vi stadens och slottets 700 år gamla historia berättad för oss.

Heidelberg slott på en flodkryssning på Rhen.
Bild: Heidelbergs slott strax över Heidelbergs stad med bifloden Neckar

Efter rundvisningen på slottet är dagen fri för egna upplevelser i Mannheim. Vi äter lunch ombord på båten och kastar under kvällen loss för att ta oss vidare mot nästa destination – Kehl med den närliggande pärlan Strasbourg. Vi ankommer vid middagstid och vi har ätit middag så är kvällen ledig till egna upplevelser. Här kan du bjuta av stämningen ombord eller gå på upptäcksfärd i Mainz. Du kan gå till den gamla stadsdelen där gatorna är prydda av bindningsverkshus, små trevliga vinotek och restuauranger. Här finns även den vackra gamla domkyrkan från 975 och det är även värt att gå förbi stadens marmorklädda rådhus som stod färdigt i 1974 och är ritad av den kända danska arkitekten Arne Jacobsen.  

Dag 7: Strasbourg och möjlighet till stadsrundtur (F, L, M)

På resans sjunde och näst sista dag ankommer vi till den Kehl och den närliggande franska staden Strasbourg. Att dagens paketutflykt går till just Strasbourg är därmed en självklarhet. Efter att vi har stigit i land gör vi oss redo att få lära känna Strasbourgs rika historia bättre och tillsammans med vår reseledare strosar vi runt bland omgivningarna. På vår stadsrundtur går vi bland annat förbi Notre Dame-katedralen från 1874 samt den gamla stadsdelen som återfinns på UNESCO:s lista över världskulturarv. Vi får även beskåda Petite France – det historiska och sagolika området som även kallas för Colmar och som charmerar besökare med sina pittoreska kanaler och vackra korsvirkeshus.

Strasbourg med sina idylliska korsvirkeshus i Frankrike.
Bild: Korsvirkeshus i Colmar

Resten av dagen fri till egna upplevelser. I takt med att både dagen och hela vår resa börjar lida mot sitt slut har det blivit dags för vår sista gemensamma middag ombord på båten – den traditionsenliga captain's dinner. Vi skålar för vår kapten, nya vänskaper och inte minst för en fantastisk reseupplevelse ombord på vår flodkryssare som tagit oss längs med den majestätiska Rhenfloden!

Dag 8: Mainz samt hemresa från Frankfurt (F)

Idag har det blivit dags för oss att säga farväl till besättningen ombord på MS Crucevita. Vi lägger till i Meinz där vi får en förmiddag på egen hand innan vi åker vidare mot Frankfurt, varifrån flyget sedan lyfter mot Sverige. En underbar resa är till ända, och det är med bagaget fyllt av nya reseminnen som vi åter sätter fötterna på svensk mark. På återseende!

Karta

Väder

SE VÄDRET FÖR AMSTERDAM

För uppdaterad väderleksrapport gå in på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Amsterdam per år.

Fakta om Rhen

Rhen är namnet på Västeuropas största flod vars längd sträcker sig så långt som 1 326 km. Rhen flyter från Bodensjön i Schweiz och rinner genom länderna Tyskland, Frankrike och Nederländerna, med utlopp i Nordsjön vars förgreningar börjar dela in sig i flera större floddammar ca 150 km innan havet. Några kända städer som ligger i anslutning till Rhendalen är Strasbourg, Köln, Düsseldorf och Rotterdam med flera.

Namnet på floden har ett indoeuropeiskt ursprung och betyder likt grekiskans ”rheo” flyta. Rhendalen har sedan en lång tid tillbaka haft en avgörande roll inom handeln mellan de europeiska nationerna, vilken den har än idag. De många slotten och fästningarna längs floden intygar även om den strategiska betydelsen som floden har haft i historien. Idag lockar Rhendalen besökare från hela Europa med sina natursköna omgivningar och goda tillgänglighet till flera av Europas spännande kulturarv. Att landskapet längs floden bjuder på ett kulturlandskap av gedigen mångfald och skönhet vittnar även UNESCOs världsarvslista om, då en 65 km lång sträcka längs floden togs upp på listan år 2012.  

Andra liknande resor

Trustpilot