Skip to main content

Majestätiska Porto och Dourodalen

Vinrankr på rad i Dourodalen, Portugal.
Porto stad vid floden i kvällsljus, i norra Portugal.
Färgglada gränder i gamla stan i Porto och rödvin vid vattnet på en semester till Portugal.
Par som äter lunch och dricker vin på en vingård i Portugal.
Skördesäsong av vin i Portugal, en resa till Dourodalen med fokus på vin och upplevelser.
Pinhao vid vattnet i norra Portugal.
Status:
Återkommer 2022

Porto, Dourodalen och vingårdsbesök 2022

Res med oss till norra Portugal och upplev landets näst största stad, Porto, samt en av Europas vackraste floder, Douro. Vi färdas med båt i vinfatens historiska hembygd, och i hjärtat av Portugals portvinsregion bockar vi av vingårdsbesök, portvinsprovning och utsikter över det dramatiska landskapet där druvorna växer på branta sluttningar. Vi reser under skördesäsongen vilket innebär att vi får åskåda när vinet skördas och trampas.

Därför ska du resa med oss till Porto och Dourodalen:

  • Centralt hotell i Porto såväl som hotell på första parkett mot Dourodalen
  • Vingårdsbesök med välsmakande lunch
  • Provsmakning av portvinet i dess ursprungsmiljö
  • Båttur på vackra Dourofloden

Porto - Portugals näst största stad

Äventyret börjar i Porto, en för många oupptäckt storstadsregion. Stadens historiska centrum är med på Unescos världsarvslista och vi har valt ut ett centralt hotell under vår vistelse här. Det är framförallt den pittoreska stadsdelen vid floden, de magnifika herrgårdarna och den fantastiska utsikten över stadens taknockar som imponerar besökare. Vi tar oss en närmare titt på staden, tar en tur över Dom Luis-bron och så har vi naturligtvis inkluderat ett besök på ett av de många portvinshusen i Vila Nova de Gaia, där vi får en rundvisning och smakar på de gyllene dropparna.

Dourodalens hisnande natur, båttur och vingårdsbesök

Vi tillbringar två dagar bland Douros imponerande landskap, där vingårdarna omringar dig och de vackra utsikterna avlöser varandra. Vi åker på en båtresa på Dourofloden i vinfatens historiska hembygd och inkvarterar oss på ett hotell i staden Régua, mitt inne i Dourodalen. I Pinhão kommer du att se de vackra kakeldekorationerna på tågstationen och så tar vi en rundtur både till fots och till sjöss. Vi besöker också några av regionens vingårdar för guidade turer samt provsmakningar och efter en lättare vandring kommer vi att kunna njuta av en obeskrivlig utsikt över bergstopparna.

Kork och vingårdslunch med Vinho Verde

Du har också möjligheten att följa med på en extrautflykt från Porto, där du under dagen lär dig betydelsen av ”Portugals guld”. Vi börjar med ett besök på en korkfabrik och lär oss mer om denna naturprodukt som har långt fler användningsområden än vinkork. Utflykten inkluderar även en välsmakande lunch på en lokal vingård som bland annat producerar Vinho Verde – Portugals gröna vin.

Kort dagsprogram för resan till Porto och Dourofloden

Dag 1: Ankomst till Porto. Färd till hotellet
Dag 2: Stadsrundtur i Porto med lunch och tid på egen hand (F, L)
Dag 3: Ledig dag eller extrautflykt till korkfabrik och vingårdslunch (F)
Dag 4: Besök i portvinshus och middag i det historiska centrumet (F, M)
Dag 5: Buss till Dourodalen via Amarente och Pinhão med båttur på floden (F, L)
Dag 6: Dourodalens imponerande natur och vingårdslunch (F, L)
Dag 7: Lätt vandring på vingård med picknick bland vinmarkerna (F, L)
Dag 8: Färd till Porto. Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Porto

Efter att vi har kommit fram till Porto så blir vi upphämtade av vår buss som kör oss till vårt hotell i centrala Porto. Resans första dag ger tid till en sen lunch på egen hand, en vila på hotellrummet och kanske lite sightseeing för att du ska få en första bild av Porto. Efter en tidig morgon väntar säkert sedan en tidig kväll för de flesta, för att vara pigga till morgondagens äventyr.

Dag 2: Stadsrundtur i Porto och tid på egen hand (F, L)

Vi börjar vårt äventyr i Portugal med en bussrundtur i Porto, som ger oss en bra överblick över stadens sevärdheter och geografi. Härefter går vi tillsammans med vår reseledare på en stadsvandring i Portos historiska centrum. Vi kommer bland annat till tågstationen São Bento med dess fantastiska kakelutsmyckningar av Jorge Colaco, samt den eleganta Aliados Boulevard. Här hittar vi ett av Portos fina, gamla caféer - Café Guarany. Ifall tiden tillåter så finns här möjlighet att pausa för en kopp kaffe.

Porto ligger vid Douroflodens utlopp, och just denna placering har alltid haft stor betydelse för stadens handelsliv. Vinhandel, och då särskilt handel med portvin, har på många sätt satt sina tydliga spår på staden. Forntidens rikedom kan vi förnimma i de fint utsmyckade och guldbelagda kyrkorna i staden. De förnäma herrgårdarna och historiska husen, tillsammans med nutidens förfall av några av de en gång så vackra byggnaderna, skapar spännande kontraster i samspel med de breda boulevarderna, spårvagnarna och de labyrintliknande gatorna.

Under dagen äter vi lunch tillsammans på en av Portos lokala restauranger. Vi går sedan en liten tur på Dom Luis-bron, varifrån vi har en fantastisk utsikt över Porto på den nordliga flodbredden och de oändliga portvinslagren på den sydliga flodbredden. Ifall Dom Luis-brons konstruktion uppfattas som bekant, så har det antagligen sin helt naturliga förklaring. Det är nämligen en elev till ingenjören Alevandre-Gustave Eiffel, mannen bakom Eiffeltornet, som har konstruerat bron. Efter stadsvandringen finns det möjlighet att återvända till hotellet, eller att fortsätta upptäcka staden på egen hand.

Vackra, färgglada hus i Porto i norra Portugal.
Bild: Vackra stadsmiljöer i Porto

Dag 3: Ledig dag eller extrautflykt till korkfabrik och vingård (F)

Idag kan du spendera dagen på egen hand i Porto eller följa med på en upplevelserik extrautflykt! På dagens extrautflykt tar vi en paus från metropolen Porto och beger oss istället ut till landsbygden. Vi åker till Santa Maria de Lamsas, där en av Europas största korkproducenter har sin fabrik.  Producenten heter Amorin-gruppen, och har producerat kork i området sedan 1870-talet, tillsammans med en hel massa andra produkter. Här får vi se hur korken förbehandlas på modernt vis och så besöker vi korkmuseet. De flesta som kommer hit blir överraskade över hur mycket mer än vinproppar och golvbeläggning som kork används till, och hur mycket det finns att berätta om korkekarna. Visste du till exempel att en korkek under loppet av sin levnadstid kan producera omkring 250 kg bark? Och att man först kan skörda trädet när det är runt 25 år gammalt, och härefter endast vart åttonde år?

Dagens nästa etapp tar oss till Minho-provinsen, där vi i staden Penafiel besöker en av Portugals kända vingårdar - Quinta de Avelada. Minho-provinsen är lika med Vinho Verde-distriktet, som producerar "det gröna vinet". Vinho Verde är Portugals alldeles egna vin - ett friskt och ungt vin, som är vitt och lätt mousserat. Passar utmärkt till sommarens middagar och ackompanjeras med fördel till fisk och skaldjur, eller som en trevlig fördrink.

På vingården får vi en rundvisning samt en välsmakande, lokal lunch som intas till de himmelska dropparna. Det finns också tid till en liten promenad runt i vingårdens vackert anlagda trädgård. Quinta de Avelada har hört till familjen Guedes i över 300 år, och man märker snabbt av familjens stora kärlek för detaljer. Efter besöket på Quinta da Avelada åker vi tillbaka till Porto, där kvällen är fri till egna upplevelser. Kanske ska det nyinköpta vinet avnjutas i den värmande kvällssolen, eller lockar en promenad längs med flodbredden?

Korkproduktion och vingård i norra Portugal.
Bild: Kork och vin på landsbygden

Extrautflykten beställs och betalas i samband med bokningen av resan eller senast vid slutbetalning.

Dag 4: Besök i portvinshus och middag i det historiska centrumet (F, M)

Den största delen av dagen är fri till egna aktiviteter, så passa på att uppleva de delar av Porto som just du vill, för imorgon ger vi oss av mot resans andra etapp. Kanske vill du ta en tur upp i Clérigos-tornet, varifrån en formidabel utsikt över staden erbjuds. Eller lockar kanske de små gatorna, de många specialbutikerna eller ett besök i Portos tidigare börshus Palacio de Bolsa - det fina, neoklassiska palatset från 1800-talet, vars inredning är både överdådig och spektakulär. Här kan man få en rundvisning i det arabiska rummet med dess överdådiga guldutsmyckning. I börsbyggnaden håller också Vini Portugal till. Detta är de portugisiska vinproducenternas sammanslutning, och här kan man för en liten kostnad få smaka på olika portugisiska viner från hela landet.

Porto stad vid floden, i norra Portugal.
Bild: Floden som löper genom Porto är både praktisk och vacker

Under eftermiddagen möts vi på hotellet igen och åker till Vila Nova de Gaia, staden på den motsatta sidan av Dourofloden. Här ska vi besöka ett av de världskända portvinshusen medan vi får historien om portvinsproduktionen berättad för oss. Bland annat lär vi oss varför många av portvinshusen har engelska namn, och så får vi se de enorma tunnorna fyllda med tusentals liter portvin. Vi avslutar, som sig bör, besöket med en provsmakning av husets portviner.

Utöver de många kända portvinshusen, rabelobåtarna och stadens förhållningsvis nya kabellift så är Vila Nova de Gaia känd för ännu en sak - utsikten! Härifrån får vi nämligen den mest storslagna utsikten över Portos många torn, det historiska centrumet med smidesjärnbalkongerna, restaurangerna och portugisernas tvätt på tork. Efter provsmakningen återvänder vi till Porto-sidan, och till Cais De Ribeira. Här intar vi middagen på en av Portos mest pittoreska restauranger, och maten är naturligtvis lokalt präglad. Innan vi åker tillbaka till hotellet har vi tid till ett sista, men mycket betagande fotostopp. Var? Det blir en överraskning!

Vinhus i Porto som producerar rödvin i Portugal.
Bild: Vintunnor på rad hos en vinproducent

Dag 5: Till Dourodalen via Amarente och Pinhão med båttur på floden (F, L)

Idag säger vi farväl till storstaden Porto och färdas inåt i landet. Första stoppet blir i Amarante. Här tar vi en promenad i staden, ser den medeltida bron samt det historiska centrumet.

Vi åker vidare till Pinhão - en av de mest pittoreska byarna längs med floden och känd för sitt vackra landskap och inte minst sin pittoreska tågstation med tjusigt kakel. Även här tar vi en promenad och åker på en timmes båttur, där den fantastiska utsikten över vingårdarna underhåller oss som aldrig förr.

Sent på eftermiddagen anländer vi till vår slutdestination som ligger i hjärtat av vinområdet i Dourodalen, Peso de Régua – eller i dagligt tal – Régua. Själva staden har omkring 10.000 invånare och är, trots sin ringa storlek, en naturlig knytpunkt i dalen med sin egen järnvägsstation, ett par broar över floden samt hotell och stadsliv. Här, i världens enda portvinsdistrikt, stannar vi de närmsta dagarna.

Pinhao i norra Portugal.
Bild: Det bildsköna Pinhão längs flodbanken i Douro

Dag 6: Dourodalens imponerande natur och vingårdslunch (F, L)

Idag ligger fokus på hisnande naturlandskap och Dourodalens härligheter – och dom finns det gott om. I själva Dourodalen njuter vi av synen av de betagande vackra vingårdar som bildar de vackraste formationerna på kullarna och floden runt dalen. Detta landskap anses vara ett av de vackraste i världen och du kommer förstå varför när vi färdas längs de små bergsvägarna där varje sväng avslöjar ett nytt och ännu vackrare bildmotiv.

Efter denna oförglömliga rundtur i Dourodalen är det dags för en riktigt välsmakande lunch på en av Douros historiska vingårdar - Quinta da Pacheca - som alltid får högsta betyg av sina besökare. Här ska vi också få lära oss lite mer om produktionen av de välrenommerade Dourovinerna och gårdens eget portvin.

Härefter åker vi vidare till Lamego där vi besöker den imponerande helgedomen Nossa Senhora dos Remédios med dess pampiga barocktrappa. Har du orken kan du, liksom pilgrimmerna, gå de cirka 600 trappstegen upp till kyrkan. Härifrån belönas du med en vidunderlig utsikt över staden. Innan vi återvänder till Régua får vi ännu en gång möjligheten att njuta av en betagande utsikt - denna gången från en av Douros bästa utsiktspunkter; Miradouro da Boa Vista. Efter en oförglömlig och fantastisk dag i Douro kommer vi tillbaka till hotellet i Régua sent på eftermiddagen.

Vinrankor i Dourodalen och skördesäsong, i Portugal.
Bild: Frodiga vinodlingar i Dourodalen

Dag 7: Lätt vandring på vingård med picknick bland vinmarkerna (F, L)

Under dagens promenad kommer vi tätt inpå vingårdarna. Vi får en rundvisning och går på en lätt vandring i vingårdarna (tänk på att ta med praktiska skor, solhatt och ev. vatten). Dagens picknick är inkluderad.

Hösten är skördetid i Douro. Exakt när varje vingård börjar skörda varierar. Allt beror på vädret och hur det har vuxit under säsongen, samt vilka druvor som ska skördas. Det brukar sägas att skörden sker mellan början av september till mitten av oktober. Det är en händelserik tid i regionen och du kan förvänta dig att se mycket människor bland markerna samt stora jordbruksmaskiner på vägar och gårdar – alla har bråttom med att få hem druvorna. Landskapet är i sin vackraste version när druvorna hänger i gröna, röda och mörkbruna kluster med mörkgröna blad.

Dag 8: Hemresa (F)

En resa fylld av upplevelser är på väg att ta slut. Vi lämnar hotellet i Régua och åker till flygplatsen i Porto. Härifrån reser vi tillbaka till Stockholm med en mellanlandning i Lissabon.

Karta

Geografisk karta över Porto och Dourodalen i Portugal.

Väder

SE VÄDRET FÖR PORTO

För uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se

Genomsnittlig temperatur i Porto, Portugal.

 

Fakta om Porto & Dourodalen

Var ligger Porto?

Med ett invånarantal på omkring 260 000 människor och en markyta på 41,2 km2, tar Porto hem titeln för att vara den näst största staden i Portugal. Du hittar Porto vid kusten i norra Portugal och i den livfulla kustbyn hittar du likväl en aktiv sjöfart som flera industrier. De många broarna och det goda portvinet är ytterligare några kännetecken som man ofta förknippar staden med och av det sistnämnda särdraget anordnas det på flera ställen i Porto många vinprovningar där både lokalbor och turister är välkomna.

Hur är vädret och klimatet?

I Porto råder det ett något mer svalare och fuktigare klimat om man ser till övriga södra Portugal. Här får man exempelvis vara beredd på en och annan skur tillskillnad från exempelvis den soliga Algarvekusten. Douroregionen präglas av ett magnifikt landskap vilket beror på att marken och naturen här är har blivit väl omhändertaget. Bland de gröna mjuka kullarna och de ändlösa odlingarna slingrar sig den stilla och vackra Dourofloden fram som med sin längd på hela 897 km, utgör den tredje längsta floden på den Iberiska halvön efter Tagus och Ebro. Floden rinner ända från sin källa vid Duruelo de la Sierra i norra Spanien ner till Portugal med utlopp vid Porto. Några större städer som ligger i anslutning till floden är bland andra Soria och Almazán i Spanien samt Peso de Régua och Porto i Portugal.

Hur tar jag mig runt?

Vanligtvis rekommenderas turister och andra besökare att ta sig runt med taxi eller metron i Porto då vägarna här ofta kan vara tungt trafikerade med en svår framkomlighet. Dock behöver turisterna här inte frukta, då det nya och moderna metrosystemet tar sina resenärer runtom i staden på ett både smidigt och snabbt sätt.

Du kan oavsett vilken dag på veckan det är, ta metron från tidig morgon till sen kväll (den sista metron går runt kl. 1 på natten). Önskar du hellre färdas med buss är det i Porto inga svårigheter då stadsbussarna går dygnet runt och betalning sker ombord på bussen (biljettpris = ca 1,50 euro).  

Ett mer gammalmodigt alternativ att färdas på i Porto är med de så kallade ”tramtågen”. Idag återstår endast tre linjer som aktivt kör resenärer inuti de antika spårvagnarna som påminner mycket om de gula spårvagnarna man hittar i Lissabon. Från omkring 9 på morgonen till 7 på kvällen kan du var 30e minut hoppa på för en åktur.

Det är även smidigt att ta sig till och runt om Dourodalen då stora satsningar har gjorts på utbyggnad av infrastrukturen i området. Här är vägarna moderna och om du önskar åka kollektivt kan du ta tåget från exempelvis Porto som följer floden uppströms och som stannar på flera olika ställen runt om i Dourodalen. Om du dessutom önskar kombinera din tågresa med en tripp tillbaka i tiden så går det ett mycket traditionellt tåg i en del av regionen som lockar många besökare.   

Givetvis kan du också färdas på självaste floden mellan de olika anslutande städerna vilket är en varm rekommendation om du reser till Douroregionen för allra första gången.

Andra liknande resor

Trustpilot