Majestätiska Porto och Dourodalen

Portos typiska arkitektur och kanalbåtar på Dourofloden i Porto
Kanalbåtar på Dourofloden och färgglada hus i Porto
Vacker kakelutsmyckning och arkitektur i Porto i Portugal.
Vinplantage och restauranger på sluttningar i Dourodalen i Portugal.
Lokalt rödvin och vinplantage i Dourodalen i Portugal.
Casa de Mateus i Dourodalen i Portugal.

Portvin, Dourofloden och besök på vingård i Porto

Resa till Porto med portvinsprovning, båtresa på Dourofloden i vinfatens historiska hembygd, besök på vingård, betagande natur och inblick i det lokala köket, med äkta portugisiska rätter och viner. Det är bara några av de upplevelser som du har att vänta dig på denna resa.

Portvin i Porto

Äventyret börjar i Porto, där portvin, kork och det historiska centrumet utgör ramen för våra upplevelser. Vi tar en närmare titt på staden, går en sväng på Dom Luis-bron och besöker ett av de många portvinshusen där vi får en rundvisning och smakar på de gyllene dropparna. Betydelsen av "Portugals guld" får vi också förklarat för oss när vi gör ett besök på en korkfabrik.

Båttur på Dourofloden

Efter tre dagar i Porto hoppar vi på båten som ska ta oss längs den majestätiska Dourofloden till Dourodalens hjärta, där vinodlingarna utgör en vacker mosaik längs vägen. Med staden Régua som utgångspunkt åker vi vidare runt i det nordliga Portugal, som är rikt på betagande naturscener och en fascinerande historia. Vi åker via det praktfulla Casa de Mateus, som vi känner igen från etiketten på Mateus Rosé-vinerna. Vi kommer också till en av Portugals allra nordligaste städer, Chaves, vid den vackra Tamega-floden. Här får vi beskåda varma källor, den romerska bron och titta in hos en lokal bagare.

Kort dagsprogram för resan till Porto och Dourofloden

Dag 1: Ankomst till Porto. Färd till hotellet
Dag 2: Stadsrundtur i Porto med lunch (F, L)
Dag 3: Besök i portvinshus. Middag i Portos historiska kvarter (F, M)
Dag 4: Utflykt till korkfabrik och vingårdslunch (F, L)
Dag 5: Båttur från Porto till Dourodalen med lunch (F, L)
Dag 6: Det okända Nordportugal (F, L)
Dag 7: Dourodalens betagande naturscener och vingårdslunch (F, L)
Dag 8: Färd till Porto. Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Status:
Fullt

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Porto

Efter att vi har kommit fram till Porto så blir vi upphämtade av vår egen buss, som kör oss till vårt hotell i centrala Porto. Då klockan är mycket avslutar vi kvällen efter incheckning på hotellet för att vara pigga till morgondagens äventyr.

Dag 2: Stadsrundtur i Porto och tid på egen hand (F, L)

Vi börjar vårt äventyr i Portugal med en bussrundtur i Porto, som ger oss en bra överblick över stadens sevärdheter och geografi. Härefter går vi tillsammans med vår reseledare på en stadsvandring i Portos historiska centrum. Vi kommer bland annat till Portos livliga marknad - Mercado do Bolhao - tågstationen São Bento med dess fantastiska kakelutsmyckningar av Jorge Colaco, samt den eleganta Aliados Boulevard. Här hittar vi ett av Portos fina, gamla caféer - Café Guarany. Ifall tiden tillåter så finns här möjlighet att pausa för en kopp kaffe här.

Bild: Utsikt över Portos gamla stadsdel

Porto ligger vid Douroflodens utlopp, och just denna placering har alltid haft stor betydelse för stadens handelsliv. Vinhandel, och då särskilt handel med portvin, har på många sätt satt sina tydliga spår på staden. Forntidens rikedom kan vi förnimma i de fint utsmyckade och guldbelagda kyrkorna i staden. De förnäma herrgårdarna och historiska husen, tillsammans med nutidens förfall av några av de en gång så vackra byggnaderna, skapar spännande kontraster i samspel med de breda boulevarderna, spårvagnarna och de labyrintliknande gatorna.

Under dagen äter vi lunch tillsammans på en av Portos lokala restauranger. Vi går sedan en liten tur på Dom Luis-bron, varifrån vi har en fantastisk utsikt över Porto på den nordliga flodbredden och de oändliga portvinslagren på den sydliga flodbredden. Ifall Dom Luis-brons konstruktion uppfattas som bekant, så har det antagligen sin helt naturliga förklaring. Det är nämligen en elev till ingenjören Alevandre-Gustave Eiffel, mannen bakom Eiffeltornet, som har konstruerat bron. Efter stadsvandringen finns det möjlighet att återvända till hotellet, eller att fortsätta upptäcka staden på egen hand.

Bild: Dourofloden med den berömda Dom Luis-bron

Dag 3: Ledig dag i Porto. Eftermiddagstur till portvinshus med portvinsprovning och efterföljande middag i det historiska kvarteret (F, M)

Den största delen idag är fri till egna aktiviteter. Kanske vill du ta en tur upp i Clérigos-tornet, varifrån en formidabel utsikt över staden erbjuds. Eller lockar kanske de små gatorna, de många specialbutikerna eller ett besök i Portos tidigare börshus Palacio de Bolsa, ett fint, neoklassiskt palats från 1800-talet, vars inredning är både överdådig och spektakulär. Här kan man få en rundvisning i det arabiska rummet med dess överdådiga guldutsmyckning. I börsbyggnaden håller också Vin i Portugal till. Detta är de portugisiska vinproducenternas sammanslutning, och här kan man för en liten kostnad få smaka på olika portugisiska viner från hela landet.

Under eftermiddagen möts vi på hotellet igen och åker till Vila Nova de Gaia, staden på den motsatta sidan av Dourofloden. Här ska vi besöka ett av de världskända portvinshusen medan vi får historien om portvinsproduktionen berättad för oss. Bland annat lär vi oss varför många av portvinshusen har engelska namn, och så får vi se de enorma tunnorna fyllda med tusentals liter portvin. Vi avslutar, som sig bör, besöker med en provsmakning av husets portviner.

Bild: De välsmakande, mörkröda portvinsdropparna

Utöver de många kända portvinshusen, rabelobåtarna och stadens förhållningsvis nya kabellift så är Vila Nova de Gaia känd för ännu en sak - utsikten! Härifrån får vi nämligen den mest storslagna utsikten över Portos många torn, det historiska centrumet med smidesjärnbalkongerna, restaurangerna och stadens mest fotograferade tvätt på tork. Efter provsmakningen återvänder vi till Porto-sidan, och till Cais De Ribeira. Här intar vi middagen på en av Portos mest pittoreska restauranger, och maten är naturligtvis lokalt präglad. Innan vi åker tillbaka till hotellet har vi tid till ett sista, men mycket betagande fotostopp. Var? Det blir en överraskning!

Dag 4: Utflykt till korkfabrik. Vingårdsbesök i Minho med vinprovning och lunch (F, L)

Vi lämnar metropolen Porto för att bege oss ut på landsbygden. Vi åker till Santa Maria de Lamsas, där en av Europas största korkproducenter har sin fabrik. Producenten heter Amorin-gruppen, och har producerat kork i området sedan 1870-talet, tillsammans med en hel massa andra produkter. Här får vi se hur korken förbehandlas på modernt vis, och får också besöka korkmuseet. De flesta kommer här bli överraskade över hur mycket mer än vinproppar och golvbeläggning används till, och hur mycket det finns att berätta om korkekarna. Visste du till exempel att en korkek under loppet av sin levnadstid kan producera omkring 250 kg bark? Och att man först kan skörda trädet när det är runt 25 år gammalt, och härefter endast vart åttonde år?

Dagens nästa etapp tar oss till Minho-provinsen, där vi i staden Penafiel besöker en av Portugals kända vingårdar - Quinta de Avelada. Minho-provinsen är lika med Vinho Verde-distriktet, som producerar "det gröna vinet". Vinho Verde är Portugals alldeles egna vin - ett friskt och ungt vin, som är vitt och lätt mousserat. Passar utmärkt till sommarens middagar och ackompanjeras med fördel till fisk och skaldjur, eller som en trevlig fördrink.

Vi får en rundvisning på vingården och får naturligtvis också smaka på de himmelska dropparna. Härefter njuter vi av en välsmakande, lokal lunch. Det finns också tid till en lite promenad runt i vingårdens vackert anlagda trädgård. Quinta de Avelada har hört till familjen Guedes i över 300 år, och man märker snabbt av familjens stora kärlek för detaljer på platsen. Efter besöket på Quinta da Avelada åker vi tillbaka till Porto, där kvällen är fri till egna upplevelser. Kanske ska det nyinköpta vinet avnjutas i den värmande kvällssolen, eller lockar en promenad längs med flodbredden? Passa på att uppleva de delar av Porto som just du vill, för imorgon är det dags att ge sig vidare mot resans andra etapp.

Bild: Vackra omgivningar runt Portugals vingårdar

Dag 5: Båttur på Dourofloden - från Porto till hjärtat av Dourodalen: Regua (F, L)

Kaptenen och hans manskap hälsar oss välkomna ombord på vår äventyrliga flodseglats. Vi lämnar Portos hamn under morgonen och följer sedan den majestätiska Dourofloden, där den slingrar sig runt omkring i det vackra landskapet. Resan går förbi några av Portos totalt sex broar innan vi på riktigt lämnar staden bakom oss.

Vi passerar de två dämningarna och slussystemen Carrapatelo och Crestuma-Lever, där vi lyfts 35 respektive 14 meter upp. Carrapatelo-dämningen är Europas högsta slutt och uppfördes mellan år 1964 och 1972. Den 85 meter långa slussen hissar upp båtarna med en hastighet på 10 cm per sekund, och beroende på båtens storlek så kan det vara upp till tre båtar i slussen samtidigt.

När vi kommer en bit in i själva Dourodalen möts vi också av järnvägen som slingrar sig längs med floden, med flera vackra, gamla stationsbyggnader längs vägen. Härefter dyker de första "quintas" upp längs med sluttningarna - gårdar på landsbygden som ofta huserar vintillverkning, serveringar och lantbruk. Längs vägen finns det möjlighet att sitta både inomhus och utomhus, och vi ska också hinna med att äta en god lunch ombord på båten.

Under eftermiddagen ankommer vi till vårt mål i hjärtat av vindistriktet i Dourodalen - Peso do Régua, eller i dagligt tal bara Régua. Själva staden har omkring 10 000 invånare, och trots sin blygsamma storlek en naturlig knutpunkt i dalen med sin egen tågstation, ett par broar över floden, hotell och ett levande stadsliv. Här, i världens enda portvinsdistrikt, grundat efter order från Markis de Pombal år 1756, inkvarterar vi oss under de kommande dagarna. Direkt efter ankomsten till Régua finns det möjlighet att besöka Douromuseet som berättar historien om livet i dalen.

Bild: Utsikt över Régua-regionen

Dag 6: Utflykt till Mateus slottsträdgård och det okända Nord-Portugal i Chaves (F, L)

Många av oss känner igen etiketten från Mateus Rosé-vinerna, och dagens första utflykt går till det präktiga barockpalats som återfinns på just den här etiketten. Här går vi en tur i de vackra trädgårdarna som hör till palatset från 1700-talet, med namnet som återspeglas i vinerna - Casa de Mateus.

Bild: Imponerande Casa de Mateus

Resan går sedan vidare, nästan ända upp till den spansk-portugisiska gränsen, till staden Chaves i Trás-os-Montes-distriktet. Chaves har ända sedan romartiden varit berömt för sina varma källor, och har sedan dess också varit en viktig fästning och knutpunkt för området. Detta understryks av de stora försvarsmurarna och fästningarna São Francisco och São Neutel. I Chaves ser vi också den vackra, romerska bron över Tamega-floden, stadens berömda naturliga, varma källor, kyrkorna Misericórdia och Matriz, samt tar en promenad i den historiska stadskärnan. Rökerivaror som skinkor och korvar, samt goda kakor och bröd, är stadens kännetecken. Detta får vi förhoppningsvis smaka på när vi slår oss ner för lunch på en av de lokala restaurangerna, innan vi tar oss vidare på upptäcktsfärd i staden och bland annat får hälsa på den lokala bagaren. Under sen eftermiddag kommer vi tillbaka till hotellet igen och har resten av kvällen på egen hand.

Bild: Den romerska bron i Chaves

Dag 7: Utflykt i Dourodalens betagande natursceneri. Vingårdsbesök med lunch (F, L)

Idag bjuder programmet på betagande lanskap och Dourodalens härligheter - och dem är det många av! Vi njuter av synen av de betagande, vackra vinmarkerna som utgör den finaste mosaiken på bergssluttningarna, och floden som slingrar sig runt i dalen. Det här landskapet betraktas som ett av de absolut vackraste i hela världen, vilket vi själva ska få uppleva när vi åker längs med de små bergsvägarna, där det efter varje kurva uppenbarar sig ett nytt och ännu vackrare motiv. Vi ska också beundra detta unika landskap från utsiktspunkten São Leonardo, dit den portugisiska författaren Miguel Torga kom för att låta sig inspireras och lyssna till stillheten. Vi tar också vägen förbi Pinhão - en av de mest pittoreska byarna längs med floden.

Bild: Magnifika landskap i Dourodalen

Efter denna oförglömliga rundtur i Dourodalen är det dags för en riktigt god lunch på en av Douros historiska vingårdar - Quinta da Pacheca - som alltid får högsta betyg av sina besökare. Här ska vi också få lära oss lite mer om produktionen av de välrenommerade Dourovinerna och gårdens eget portvin. Härefter åker vi vidare till Lamego där vi besöker den imponerande helgedomen Nossa Senhora dos Remédios med dess pampiga barocktrappa. Har du orken kan du, liksom pilgrimmerna, gå de cirka 600 trappstegen upp till kyrkan. Härifrån belönas vi med en vidunderlig utsikt över staden. Innan vi återvänder till Régua får vi ännu en gång möjligheten att njuta av en betagande utsikt - denna gången från en av Douros bästa utsiktspunkter; Miradouro da Boa Vista. Efter en oförglömlig och fantastisk dag i Douro kommer vi tillbaka till hotellet i Régua.

Dag 8: Hemresa (F)

En resa fylld av upplevelser är på väg att ta slut. Vi åker tidigt från hotellet i Régua till flygplatsen i Porto och reser därefter tillbaka till Stockholm. Vi får en lättare frukost med oss på vägen.

Karta

Väder

SE VÄDRET FÖR PORTO

För uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se

Genomsnittlig max dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig minimum dygnstemperatur per månad

Fakta om Porto & Dourodalen

Geografi & Demografi

Med ett invånarantal på omkring 260 000 människor och en markyta på 41,2 km2, tar Porto hem titeln för att vara den största staden i Portugal. Du hittar Porto vid kusten i norra Portugal och i den livfulla kustbyn hittar du likväl en aktiv sjöfart som flera industrier. De många broarna och det goda portvinet är ytterligare några kännetecken som man ofta förknippar staden med och av det sistnämnda särdraget anordnas det på flera ställen i Porto många vinprovningar där både lokalbor och turister är välkomna.

Väder och klimat

I Porto råder det ett något mer svalare och fuktigare klimat om man ser till övriga södra Portugal. Här får man exempelvis vara beredd på en och annan skur tillskillnad från exempelvis den soliga Algarvekusten.Douroregionen präglas av ett magnifikt landskap vilket beror på att marken och naturen här är har blivit väl omhändertaget. Bland de gröna mjuka kullarna och de ändlösa odlingarna slingrar sig den stilla och vackra Dourofloden fram som med sin längd på hela 897 km, utgör den tredje längsta floden på den Iberiska halvön efter Tagus och Ebro. Floden rinner ända från sin källa vid Duruelo de la Sierra i norra Spanien ner till Portugal med utlopp vid Porto. Några större städer som ligger i anslutning till floden är bland andra Soria och Almazán i Spanien samt Peso de Régua och Porto i Portugal.

Att ta sig runt

Vanligtvis rekommenderas turister och andra besökare att ta sig runt med taxi eller metron i Porto då vägarna här ofta kan vara tungt trafikerade med en svår framkomlighet. Dock behöver turisterna här inte frukta, då det nya och moderna metrosystemet tar sina resenärer runtom i staden på ett både smidigt och snabbt sätt.

Du kan oavsett vilken dag på veckan det är, ta metron från tidig morgon till sen kväll (den sista metron går runt kl. 1 på natten). Önskar du hellre färdas med buss är det i Porto inga svårigheter då stadsbussarna går dygnet runt och betalning sker ombord på bussen (biljettpris = ca 1,50 euro).  

Ett mer gammalmodigt alternativ att färdas på i Porto är med de så kallade ”tramtågen”. Idag återstår endast tre linjer som aktivt kör resenärer inuti de antika spårvagnarna som påminner mycket om de gula spårvagnarna man hittar i Lissabon. Från omkring 9 på morgonen till 7 på kvällen kan du var 30e minut hoppa på för en åktur.

Det är även smidigt att ta sig till och runt om Dourodalen då stora satsningar har gjorts på utbyggnad av infrastrukturen i området. Här är vägarna moderna och om du önskar åka kollektivt kan du ta tåget från exempelvis Porto som följer floden uppströms och som stannar på flera olika ställen runt om i Dourodalen. Om du dessutom önskar kombinera din tågresa med en tripp tillbaka i tiden så går det ett mycket traditionellt tåg i en del av regionen som lockar många besökare.   

Givetvis kan du också färdas på självaste floden mellan de olika anslutande städerna vilket är en varm rekommendation om du reser till Douroregionen för allra första gången.

Hotell

Övernattning Dag 1 - 5

Quality Inn Porto
***
Quality Inn Porto är ett bekvämt, 3-stjärnigt hotell, perfekt beläget på en av Portos stora torg - Praça da Batalha. Hotellet ligger i Portos hjärta, vilket skapar de pe ....

Övernattning Dag 5 - 8

Hotell Régua Douro
****
Hotel Regua Douro ligger på norra strandbanken av Dourofloden i den vackra portvinshuvudstaden Peso da Regua. I hjärtat av charmiga Dourodal finns hotell Regua Douro som är ett modernt 4-stj& ....