Skip to main content

Majestätiska Porto och Dourodalen

10 dagar - pris per person från
21 995:-
Boka resa

Inspireras av Nordportugals pärlor 2024 – Porto & Dourodalen med vingårdsbesök

Stig in i en sagolik resa genom Portugals förtrollande landskap och kultur, där varje dag är en oöverträffad upplevelse. Vi tar dig med till norra Portugal där vi tillsammans upplever både landets näst största stad, Porto, och en av Europas vackraste floder, Douro. Vi färdas med båt genom vinfatens historiska hembygd, och i hjärtat av Portugals portvinsregion bockar vi av vingårdsbesök, portvinsprovning och utsikter över det dramatiska landskapet där druvorna växer på branta sluttningar. Här kan du välja om du hellre åker under höstens skördesäsong, vilket innebär att du då får skåda när vinet skördas och trampas, eller under våren, när de gröna odlingarna breder ut sig över det kuperade landskapet som bryts av den slingrande floden.

Vår resa börjar i den historiska staden Porto, där kullerstensgator och färgstarka byggnader väver samman en autentisk atmosfär som är minst sagt svår att stå emot. Här kan vi utforska stadens skatter och känna historiens vingslag, och efter en guidad stadsrundtur och ett besök på ett av stadens välkända portvinshus tar vi oss från kusten och in till själva hjärtat av vinlandet. Med tåg ankommer vi till Pinhão, där en båttur på floden tar oss genom de dramatiska landskapen och de terrasserade vingårdarna. Här är varje ögonblick som en målning av naturens under.

Dourodalens imponerande natur och vingårdslunch hälsar oss välkomna, och runt varje hörn väntar en ny dimension av skönhet. Vi besöker Portugals nordligaste region Minho, där staden Amarante och besöket på Quinta Avelea bjuder på upplevelser som vi med all säkerhet kommer att minnas under en lång, lång tid framöver. Vi kan även se fram emot ett besök i de arkitektoniska pärlorna Braga och Guimarães, innan du som längtar efter svårslagen natur kan följa med på extrautflykten till nationalparken Peneda-Gerês. Norra Portugals mångfacetterade kulturarv kommer att slå oss med häpnad, så att vi med hjärtat fyllt av minnen kan vända hemåt mot Sverige igen.

Därför ska du resa med oss till Porto och Dourodalen:

  • Centralt hotell i Porto såväl som hotell på första parkett mot Dourodalen
  • Vingårdsbesök med välsmakande lunch
  • Provsmakning av portvinet i dess ursprungsmiljö
  • Båttur på vackra Dourofloden

Porto – Portugals nummer två

Äventyret börjar i Porto, en för många oupptäckt storstadsregion. Stadens historiska centrum är med på UNESCO:s världsarvslista och vi har valt ut ett centralt hotell under vår vistelse här. Det är framför allt den pittoreska stadsdelen vid floden, de magnifika herrgårdarna och den fantastiska utsikten över stadens taknockar som imponerar på besökarna. Vi tar oss en närmare titt på staden, tar en tur över Dom Luis I-bron och har naturligtvis också inkluderat ett besök på ett av de många portvinshusen i Vila Nova de Gaia, där vi får en rundvisning och får smaka på de gyllene dropparna.

Dourodalens hisnande natur, båttur och vingårdsbesök

Vi tillbringar två dagar bland Douros imponerande landskap, där vingårdarna omringar oss och de vackra utsikterna avlöser varandra. Vi åker på en båtresa på Dourofloden i vinfatens historiska hembygd och inkvarterar oss på ett hotell i staden Régua, mitt inne i Dourodalen. I Pinhão kommer du att se de vackra kakeldekorationerna på tågstationen och vi tar även en rundtur både till fots och till sjöss. Vi besöker också några av regionens vingårdar för guidade turer och provsmakningar, och efter en lättare vandring kommer vi att kunna njuta av en obeskrivlig utsikt över bergstopparna.

Kork och vingårdslunch med vinho verde

Du har också möjligheten att följa med på en extrautflykt från Porto, där du under dagen lär dig betydelsen av Portugals guld. Vi börjar med ett besök på en korkfabrik och lär oss mer om denna naturprodukt som har långt fler användningsområden än bara som vinkork. Utflykten inkluderar även en välsmakande lunch på en lokal vingård som bland annat producerar vinho verde – Portugals gröna vin.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Porto
Dag 2: Stadsrundtur, besök på portvinshus och middag i gamla stan (F, M)
Dag 3: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 4: Med tåg till Dourodalen och båttur vid Pinhão (F, L)
Dag 5: Dourodalens imponerande natur och vingårdslunch (F, L)
Dag 6: Minho, Amarante och besök på Quinta Avelea med vingårdslunch (F,L)
Dag 7: Braga med Bom Jesus och promenad genom Guimarães (F)
Dag 8: Ledig dag eller extrautflykt till nationalparken Peneda-Gerês (F, M)
Dag 9: Ledig dag
Dag 10: Hemresa (F)*

F = Frukost L = Lunch M = Middag

Vänligen notera att de hotell som är kopplade på den här resan endast är vägledande och att ändringar till likvärdiga hotell av motsvarande standard kan förekomma. En fullständig hotellista skickas ut i samband med avresebrevet 10–14 dagar innan avresa.

Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Porto

Bem-vindo a Portugal! Efter flygningen från Skandinavien landar vi i Porto och blir där upphämtade av vår buss som kör oss till vårt centralt belägna hotell. Efter en lång dag väntar en välförtjänt nattsömn på hotellet så att vi är pigga och redo för morgondagens äventyr.

Dag 2: Stadsrundtur, besök på portvinshus och middag i gamla stan (F, M)

Vi börjar vårt äventyr i Portugal med en bussrundtur i Porto där vi ges en bra överblick över stadens sevärdheter och geografi. Härefter går vi tillsammans med vår reseledare på en stadsvandring i Portos historiska centrum. Vi kommer bland annat till tågstationen São Bento med dess fantastiska kakelutsmyckningar av konstnären Jorge Colaco och den eleganta Aliados Boulevard. Här hittar vi ett av Portos äldsta och finaste kaféer, Café Guarany. Om tiden tillåter kanske vi tar en kopp kaffe innan vi tar oss vidare. 

Porto ligger vid Douroflodens utlopp, och just denna placering har alltid haft stor betydelse för stadens handelsliv. Vinhandel, och då särskilt handel med portvin, har på många sätt satt sina tydliga spår på staden. Forntidens rikedom kan vi förnimma i de fint utsmyckade och guldbelagda kyrkorna i staden. De förnäma herrgårdarna och de historiska husen där man ser nutidens förfall samsas med dåtidens extravaganta arkitektur skapar spännande kontraster tillsammans med de breda boulevarderna, spårvagnarna och de labyrintliknande gatorna.


Bild: Vackra stadsmiljöer i Porto

Vi går sedan en liten tur på Dom Luís I-bron, varifrån vi har en fantastisk utsikt över den nordliga flodbredden där Porto tronar, medan vi på andra sidan kan se de oändliga portvinslagren. Om Dom Luís I-brons konstruktion kanske känns bekant har det sin helt naturliga förklaring. Det är nämligen en elev till ingenjören Alexandre-Gustave Eiffel, mannen bakom Eiffeltornet, som har konstruerat bron, vilket märks tydligt på brons visuella attribut. Efter stadsvandringen finns det möjlighet att återvända till hotellet eller att fortsätta upptäcka staden på egen hand.

Under eftermiddagen möts vi på hotellet igen och åker till Vila Nova de Gaia, staden på den motsatta sidan av Dourofloden. Här ska vi besöka ett av de världskända portvinshusen medan vi får historien om portvinsproduktionen berättad för oss. Bland annat lär vi oss varför många av portvinshusen har engelska namn, och så får vi se de enorma tunnorna fyllda med tusentals liter portvin. Vi avslutar givetvis besöker som sig bör med en provsmakning av husets portviner.

Vinhus i Porto som producerar rödvin i Portugal.
Bild: Hos Portos vinproducenter står både glasen och tunnorna på rad

Utöver de många kända portvinshusen, rabelobåtarna och stadens förhållandesvis nya kabellift så är Vila Nova de Gaia känd för ännu en sak – utsikten! Härifrån får vi nämligen den mest storslagna utsikten över Portos många torn, det historiska centrumet med smidesjärnbalkongerna, restaurangerna och portobornas tvätt som hänger på tork på tvättlinorna mellan husen. Efter provsmakningen återvänder vi till Portosidan och Cais De Ribeira. Här intar vi middagen på en av Portos mest pittoreska restauranger, och maten är naturligtvis lokalt präglad. Innan vi åker tillbaka till hotellet har vi tid till ett sista mycket betagande fotostopp. Var? Det blir en överraskning!

Dag 3: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Dagen är fri för egna aktiviteter, så passa på att uppleva de delar av Porto som just du vill innan vi imorgon ger oss av mot resans andra etapp. Kanske vill du ta en tur upp i Clérigostornet, varifrån du kan njuta av en formidabel utsikt över staden. Eller lockar kanske de små slingrande gatorna, de många specialbutikerna eller ett besök till Portos tidigare börshus Palacio de Bolsa – det fina, neoklassicistiska palatset från 1800-talet vars inredning är både överdådig och spektakulär. Här kan man få en rundvisning i det arabiska rummet med sin överdådiga guldutsmyckning, och det är även i börsbyggnaden som Vini Portugal – de portugisiska vinproducenternas riksförbund – håller till. Här kan man mot en mindre kostnad få smaka på olika portugisiska viner från hela landet. 

Porto stad vid floden, i norra Portugal.
Bild: Floden som löper genom Porto är både praktisk och vacker

I Vila Nova de Gaia på flodens södra sida kan du prova en tur med linbanan eller besöka det nya kulturdistriktet WOW som bland annat har flera restauranger och hela sju museer samlade på ett enda ställe. Här kan du lära dig om portugisisk choklad, rosévin, mode, kork, Portos historia, vin eller se en privat konstsamling. Möjligheterna är nästintill oändliga och dagen är lång!


Bild: Skymning över Portos gator och gränder

Dag 4: Med tåg till Dourodalen och båttur vid Pinhão (F, L)

Idag säger vi farväl till kusten och storstaden Porto och färdas istället inåt i landet. Vi låter bagaget åka med bussen och går själva ombord på tåget på den charmiga tågstationen São Bento, och under tågresan, som tar oss till hjärtat av den magnifika Dourodalen, kan vi njuta av miljöerna som passerar förbi utanför fönstret. De urbana stadsmiljöerna byts så småningom ut mot Dourodalens gröna kullar, och under den cirka två timmar långa tågresan kör vi längs med floden och passerar förbi gamla vackra stationsbyggnader, vinodlingar och våra första vingårdar – eller quintas, som de kallas i Portugal. 


Bild: Vyn över floden som bryter igenom de gröna kullarna bäddar för en fantastisk upplevelse

När vi kommit fram till Peso de Régua byter vi tåg mot buss och tar oss därefter vidare till Pinhão  – en av de mest pittoreska byarna längs med floden som är känd för sitt vackra landskap och sin pittoreska tågstation med tjusigt kakel. Här tar vi en gemensam promenad innan det blivit dags att gå ombord på båten som ska ta oss ut på en tvåtimmarstur på Dourofloden. Vi glider fram i sakta mak med en fantastisk utsikt över vingårdarna och njuter av omgivningarna på den äventyrliga flodseglatsen i traditionell rabelobåt – allt medan vi avnjuter en välsmakande lunch. Odlingarna slingrar sig i sirliga formationer upp och ned längs kullarna i ett vackert mosaikmönster av vinterrasser, och under den senare delen av turen får vi dessutom se en lite mer livlig del av floden. När vi når fram till floden Tuas mynning vänder vi om och tar oss tillbaka till Pinhão.

Pinhao i norra Portugal.
Bild: Det bildsköna Pinhão längs flodbanken i Douro

Sent på eftermiddagen anländer vi till vår slutdestination för dagen som ligger i hjärtat av vinområdet i Dourodalen – Peso de Régua – eller, som det kallas i folkmun, Régua. Själva staden har omkring 10 000 invånare och är trots sin ringa storlek en naturlig knutpunkt i dalen med sin egen järnvägsstation, ett par broar över floden, ett hotell och ett levande stadsliv. Här, i världens enda portvinsdistrikt, stannar vi de närmsta dagarna, och efter att vi checkat in på hotellet har vi resterande delen av dagen att tillbringa på egen hand. 

Dag 5: Dourodalens imponerande natur och vingårdslunch (F, L)

I dag ligger fokus på hisnande naturlandskap och Dourodalens härligheter – och dem finns det gott om. I Dourodalen njuter vi av synen av de betagande vackra vingårdarna som bildar vackra formationer på kullarna och floden runt dalen. Detta landskap anses vara ett av de allra vackraste i världen och vi kommer att förstå varför när vi färdas längs de små bergsvägarna där varje sväng avslöjar ett nytt och ännu vackrare bildmotiv.

För dig som åker på hösten kan du se fram emot skördetiden i Dourodalen. Exakt när varje vingård börjar skörda varierar – allt beror på vädret, hur det har vuxit under säsongen och på vilka druvor det är som ska skördas. Vanligtvis bruka man säga att skörden sker mellan början av september och mitten av oktober. Det är en händelserik tid i regionen och du kan förvänta dig att se mycket människor bland markerna och stora jordbruksmaskiner på både vägar och gårdar – alla har bråttom att få hem druvorna. Landskapet framstår i sin allra vackraste version när druvorna hänger i gröna, röda och mörkbruna kluster med mörkgröna blad.

Vinrankor i Dourodalen och skördesäsong, i Portugal.
Bild: Skördesäsongen i ett höstigt Dourodalen med sina frodiga vinrankor och böljande fält är en fröjd för ögat

Efter denna oförglömliga rundtur i Dourodalen är det dags för en riktigt välsmakande lunch på en av Douros historiska vingårdar, Quinta da Pacheca. Gården tenderar att alltid får högsta betyg av sina besökare, och här får vi lära oss mer om både produktionen av de välrenommerade Dourovinerna och gårdens eget portvin.


Bild: Lamegos vackra barocktrappa kikar fram mellan träden

Härefter åker vi vidare till Lamego där vi besöker den imponerande helgedomen Nossa Senhora dos Remédios med sin pampiga barocktrappa. Har du orken kan du liksom pilgrimerna gå de cirka 600 trappstegen upp till kyrkan. Härifrån belönas du med en vidunderlig utsikt över staden. Innan vi återvänder till Régua får vi än en gång möjligheten att njuta av en betagande utsikt – denna gång från en av Douros bästa utsiktspunkter: Miradouro da Boa Vista. Efter en oförglömlig och fantastisk dag i Douro kommer vi tillbaka till hotellet i Régua sent på eftermiddagen.

Dag 6: Minho, Amarante och besök på Quinta Avelea med vingårdslunch (F, L)

Idag tar vi farväl av Douro och kör till Portugals nordligaste provins Minho, som är känd för sina vackra historiska städer och sitt välsmakande vin. Vårt första stopp blir i Amarante – en av många charmerande städer i regionen. Vi går en gemensam promenad genom staden och tar bland annat en titt på den medeltida bron och den historiska centrumkärnan. 

Dagens nästa etapp tar oss till staden Penafiel där vi besöker en av Portugals kända vingårdar – Quinta de Avelada. Minhoprovinsen är det så kallade vinho verde-distriktet, där man producerar det gröna vinet med samma namn. Vinho verde är Portugals alldeles egna vin – ett friskt och ungt vin som är vitt och lätt mousserat. Det passar utmärkt till sommarens middagar och dricks med fördel tillsammans med fisk och skaldjur eller som en trevlig fördrink.


Bild: Gröna vyer i Portugal – både över den gamla medeltidsbron i Amarante och över det lokala vinet vinho verde

På vingården får vi först en rundvisning och en välsmakande lokal lunch som intas i sällskap med de himmelska dropparna. Det finns också tid till en liten promenad runt i vingårdens vackert anlagda trädgård. Quinta de Avelada har hört till familjen Guedes i över 300 år, och man märker snabbt av familjens stora kärlek till detaljerna i det lilla. Efter besöket på Quinta da Avelada åker vi mot Guimarães, där vi kommer att bo under resans tre sista nätter.

Dag 7: Braga med Bom Jesus och promenad genom Guimarães (F)

Vi inleder dagen med ett besök i häftiga Braga – känd som ärkebiskoparnas stad. Här får vi se imponerande byggnadsverk i barockstil och den stora domkyrkan uppförd av den första portugisiska kungen Alfonso Henriques far, Henrik av Burgund. Strax utanför staden ligger en välkänd plats för pilgrimer, helgedomen Bom Jesus de Braga med sin monumentala barocktrappa, som erbjuder en underbar utsikt över staden som också kallas för lilla Rom.


Bild: Utsikten från Bragas vackra kyrka är något i hästväg

Under eftermiddagen kommer vi åter till den vackra och historiska staden Guimarães. Det var här som Alfonso Henriques skapade sin portugisiska huvudstad för 1 000 år sedan. Staden anses vara Portugals födelseplats och landets vagga. Här tar vi en promenad på den medeltida stadens små trevliga gator och till den historiska stadskärnan som finns med på UNESCO:s världsarvslista. För den som önskar finns tid att besöka katedralen på egen hand eller att njuta av en kopp kaffe på det vackra gamla torget.

Från hotellet kan du promenera längs Dourofloden, besöka vinmuseet, åka tåg längs floden, äta en god lunch eller koppla av vid poolen – valet är ditt!

Dag 8: Ledig dag eller extrautflykt till nationalparken Peneda-Gerês (F, M)

För dig som önskar är dagen är ledig för egna upplevelser eller välförtjänt avslappning. Om du vill ha tips på sevärda attraktioner i närheten finns reseledaren till tjänst för rekommendationer på bra ställen. 


Bild: Nationalparken Peneda-Gerês bjuder på vackra naturscenerier och en tillbakablick i historien

Du som hellre vill maximera din reseupplevelse kan du välja att följa med en extrautflykt till den vackra nationalparken Peneda-Gerês – en av Portugals mest överdådiga naturskatter. Här, i Portugals enda officiella nationalpark som ligger på gränsen till Spanien, väntar pittoreska småbyar, vilda hästar, granitklippor och fullständigt betagande landskap. Här pågår livet på samma sätt som det gjort i generationer, och du får ta del av orörd natur som erbjuder både berg, dalar och sjöar. Dessutom får vi ta del av den unika arkitekturen i byar som Soajo och Lindoso, där vi hittar de speciella tvåvåningshusen i granit som ända sen 1700-talet använts som förvaring för majs och andra spannmål. I Lindoso passar vi även på att besöka den gamla slottsruinen (entré inkluderad).


Bild: När man blickar ut över de portugisiska miljöerna längtar man inte hem

Efter en innehållsrik heldagsutflykt vänder vi åter till hotellet i Guimarães för en gemensam avskedsmiddag där vi kan samtala om vilka minnen som vi kommer att ta med oss lite extra länge från vår resa till norra Portugal och Dourodalen. 

Dag 9: Ledig dag(F)

 

Dag 10: Hemresa (F)

En resa fylld av upplevelser har nått vägs ände. Vi lämnar hotellet i Guimarães och tar sikte på Porto och flygplatsen, varifrån vi reser tillbaka till Sverige och säger tack till underbara Portugal för denna gång.

 

Karta

Geografisk karta över Porto och Dourodalen i Portugal.

Väder

SE VÄDRET FÖR PORTO

För uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se

Genomsnittlig temperatur i Porto, Portugal.

 

Fakta om Porto & Dourodalen

Var ligger Porto?

Med ett invånarantal på omkring 260 000 människor och en markyta på strax över 41 km² tar Porto hem titeln som den näst största staden i Portugal. Du hittar Porto vid den norra delen av Portugals kust, och i den livfulla staden hittar du såväl en aktiv sjöfart som flera industrier. De många broarna och det goda portvinet är ytterligare kännetecken som man ofta förknippar staden med, och på flera ställen i Porto anordnas det många vinprovningar där både lokalbor och turister är välkomna.

Hur är vädret och klimatet?

I Porto råder det ett något mer svalare och fuktigare klimat om man ser till södra Portugal. Här får man exempelvis vara beredd på en och annan skur till skillnad från om man befinner sig på den soliga Algarvekusten. Douroregionen präglas av ett magnifikt landskap, vilket till mångt och mycket beror på att marken och naturen här har blivit väl omhändertagen. Bland de mjuka gröna kullarna och de ändlösa odlingarna slingrar sig den stilla och vackra Dourofloden fram som med sin längd på hela 897 kilometer utgör den tredje längsta floden på Iberiska halvön efter Tagus och Ebro. Floden rinner ända från sin källa vid Duruelo de la Sierra i norra Spanien ner till Portugal med utlopp vid Porto. Några av de större städer som ligger i anslutning till floden är bland andra Soria och Almazán i Spanien samt Peso de Régua och Porto i Portugal.

Hur tar jag mig runt?

Vanligtvis rekommenderas turister och andra besökare att ta sig runt med taxi eller metro i Porto då vägarna här ofta kan vara tungt trafikerade med svår framkomlighet. Dock behöver turisterna här inte frukta, då det nya och moderna metrosystemet tar sina resenärer runt i staden på ett både smidigt och snabbt sätt.

Oavsett vilken dag på veckan det är kan du ta metron från tidig morgon till sen kväll (den sista metron går runt kl 01:00 på natten). Önskar du hellre färdas runt Porto med buss är det inga svårigheter då stadsbussarna går dygnet runt. Betalning sker ombord på bussen (biljettpris cirka €1,50).  

Ett mer gammalmodigt alternativ att färdas på i Porto är med de så kallade ”tramtågen”. Idag återstår endast tre linjer som aktivt kör resenärer inuti de antika spårvagnarna som påminner mycket om de klassiska gula spårvagnarna man hittar i Lissabon. Från niotiden på morgonen till sjutiden på kvällen kan du var en gång i halvtimmen hoppa på för en åktur.

Det är även smidigt att ta sig till och runt om Dourodalen, då stora satsningar har gjorts på utbyggnad av infrastrukturen i området. Här är vägarna moderna och om du önskar åka kollektivt kan du ta tåget från exempelvis Porto som följer floden uppströms och som stannar på flera olika ställen runt om i Dourodalen. Om du dessutom önskar kombinera din tågresa med en tripp tillbaka i tiden finns det ett traditionellt gammalt tåg som kör genom en del av regionen och som lockar många besökare.   

Givetvis kan du också färdas på självaste floden mellan de olika anslutande städerna, vilket är en varm rekommendation till dig som reser till Douroregionen för allra första gången.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
15/10 - 24/10Se flygtider Stockholm - ArlandaMajestätiska Porto och Dourodalen21 995:-Boka

Extrautflykten genomförs vid minst 10 deltagare.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats? Vi kan undersöka möjligheten för anslutningsflyg!

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm–Lissabon samt Lissabon–Porto t/r inkl. transfer
• 3 nätter på hotell i Porto
• 2 nätter på hotell i Régua
• 4 nätter på hotell i Guimarães
• 9 x frukost**
• 1 x middag med dryck på restaurang
• 1 x middag på hotell exkl. dryck
• 1 x lunch med dryck på restaurang
• 2 x lunch med dryck på vingård
• Portvinsprovning i Porto
• Tågresa Porto–Dourodalen
• Båttur på Dourofloden
• Transport och utflykter enligt program
• Svensktalande reseledare


Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, från 5 995 kr
• Extrautflykt till nationalparken Peneda Gêres, 395 kr/person
• Stadsskatt i Porto, cirka €2 euro/person per natt
• Platsbeställning på en av de första 3–4 raderna i bussen vid utflykter och transfers, 200 kr
• Entréer som inte nämns i dagsprogrammet
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring*
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post)

* Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa.

Hotell

Andra liknande resor