Skip to main content

Cypern - Afrodites fagra ö

Sankt Nicholas kyrka och vackra blommor på Cypern.
Ruinerna vid Bellapais på Cypern.
Grön natur, blått hav och ruiner på ön Cypern.
Hamnpromenaden i Paphos på Cyperns västkust.
En kopp kaffe vid havet och en blommande äng på Cypern.
Grekisk mat med oliver, fetaost, rödlök och paprika på en resa till Cypern.
Arkeologiska ruiner och stranden i Paphos stad på Cypern.
Det smyckade klostret Kykkos i Troodosbergen på Cypern.
Afrodites bad och Afrodites klippa på Cypern.
Status:
Återkommer 2022

resa till CYPERN 2022 – där sevärdheterna glänser ikapp med solen

Ur det klara Medelhavet sticker Cypern upp med sina vindlande kustvägar och sammetsvita sandstränder. Ön är allra främst förknippad med romantik och mytologi, eftersom det var här som kärlekens och skönhetens gudinna Afrodite, steg upp ur det skummande havet. Sägnen om den bedårande gudinnan är varken bortglömd eller dold på Cypern och runtom på ön ligger hennes lämningar utspridda.

Cypern, som vi hittar närmare Asien än Europa, men som ändå tillhör vår kontinent, gömmer även ovanligt gröna bergsområden, tusenåriga kloster och kyrkor och slumrande hamnstäder. Skinande rent badvatten, framstående mosaikverk och arkeologiska skattgömmor kan Cypern också skryta med. Detta och mycket mer kan vi se fram emot under vår resa till Cypern - Afrodites fagra födelseö.

Därför ska du resa med oss på gruppresa till Cypern:

  • 4-stjärnigt hotell vid havet i Paphos
  • Utflykter till historiska lämningar och sevärdheter
  • Naturupplevelser bland berg och kuststräckor
  • En introduktion till lokala delikatesser

Fyrstjärnigt hotell i Paphos

Vi håller till i ingen mindre stad än Paphos. Denna hamnpärla på Cyperns västkust lockar till sig besökare från hela ön med sin livfulla marknad, de många fantastiska byggnader och stämningsfyllda restauranger och strandbarer. I Paphos bosätter vi oss närmare havet, på det 4-stjärniga hotellet Pioneer Beach Hotel för att vara exakt. Bland palmer, havsutsikter och restauranger i överflöd hittar vi här vår lugna oas.

Ett program som visar upp Cyperns bästa

Under vår 8-dagars resa på ön kommer vi att bocka av Cyperns allra mest sevärda och mytomspunna platser och kvarlämningar. Vi besöker Kungarnas grav, där arkeologer än idag gör otroliga fynd, och går i Afrodites fotspår när vi besöker platsen där gudinnan klev i land och Afrodites bad. Programmet får ett naturgrönt inslag när vi reser till bergsområdet Omodos och till Troodosbergen, där Cyperns rikaste och mest utsökta kloster står bevarat. Kustvandring, delikatessprovning och öns huvudstad Nicosia som delas in i en grekisk och turkisk sida har vi också inkluderat i resans program.    

Kort dagsprogram för resan till Cypern:

Dag 1: Ankomst till Larnaca och incheckning på hotellet i Paphos (M)
Dag 2: Stadsrundtur i Paphos, besök vid Kungarnas grav och Afrodites bad (F, M)
Dag 3: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)
Dag 4: Troodosbergen, Kykkos kloster och besök till bergsby (F, M)
Dag 5: Cyperns huvudstad Nicosia (F, M)
Dag 6: Sydkusten och Afrodites födelsestad, vandring vid kusten och lokala delikatesser (F, M)
Dag 7: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)
Dag 8: Ledig dag och hemresa från Larnaca (F)

F = Frukost, M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Larnaca och incheckning på hotellet i Paphos (M)

Vi ankommer med flyg från Stockholm till Larnaca flygplats, varifrån vi har siktet inställt på Paphos där vårt hotell ligger beläget. Redan under vår färd börjar vår reseledare med att berätta lite mer om resans program och väl framme är hotellet redo att tilldela oss våra rum. Efter att vi har kommit i ordning på rummet väntar resans första middag i hotellets restaurang.

Dag 2: Rundtur i Paphos, besök vid Kungarnas grav och Afrodites bad (F, M)

Efter en frukost på hotellet ska vi bege oss ut på resans allra första utflykt. Paphos med omnejd ger plats åt många sevärdheter och vi väntar inte med att utforska de allra mest betydelsefulla av dem. Tillsammans med vår reseledare, besöker vi bland annat Kungarnas Grav som har varit inhuggna i kalkstensklipporna i ca 2 500 år. På platsen som har blivit erkänd som världskulturarv av UNESCO, gräver arkeologer än idag eftersom man fortsätter hitta spår från en spännande, förhistorisk tid.

Kungarnas grav på Cypern.
Bild: Kungarnas grav

Efter vårt besök här styr vi riktningen västerut. Vi kör igenom ett vackert naturområde innan vi kommer fram till en minst lika betagande kuststräcka. Framme vid kusten finns det tid till lunch innan vi ska stifta en djupare bekantskap med legenden om kärleksgudinnan Afrodite. Vi går en kortare promenad på ca 20 minuter och belönas med ett besök vid Afrodites bad. Enligt legenden ger badet evig skönhet till alla de som tvättar sig här.  

Efter en dag med många nya upplevelser åker vi tillbaka till hotellet i Paphos. Hur du väljer att avrunda resans första heldag, är helt och hållet upp till dig. Middagen intar vi som vanligt på hotellet.  

Dag 3: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)

Resans första dag utan program är här och nu har du alla möjligheter för att utforska Paphos. Ifall vår stadsrundtur i Paphos gav dig mersmak, kan du använda dagen åt att utforska de gemytliga hamnarna och de många historiska platserna noggrannare. Har du ett intresse för arkeologi och historia, kan du sätta ihop din egna museum-turné, då staden är rik på muséer som håller skatter från bland annat stenåldern och den bysantiska tiden. Lockar istället en dagsutflykt kan du hoppa på lokalbussen som kör upp till Ktima. Förutom mysiga gränder med caféer och små butiker, ligger det här en marknad med allt från grönsaker till hantverk.

Staden Paphos och den ortodoxa katedralen på Cypern.
Bild: Paphos och den ortodoxa katedralen

Dag 4: Utflykt till Troodosbergen, besök till Kykkos kloster och bergsby (F, M)

Idag beger vi oss in i landet och upp mot bergen för att uppleva de allra frodigaste markerna på ön. Under vår resa upp till Troodosbergen passerar vi bland annat ett brittiskt territorium. Cypern låg nämligen i händerna på Storbritannien under perioden 1878-1960, och än idag ligger en brittisk militärbas här som styr området, trots att Cypern självständighetförklarades år 1960.

Dagens första stopp blir vid det berömda klostret Kykkos som vilar på toppen av ett berg, ca 1 300 meter över havet, djupt inne i öns största bergskedja Troodos. Detta område är ett av de vackraste, rikaste och viktigaste områdena för cyprioterna och förknippas med flera sägner och legender. Vi guidas genom historien samtidigt som våra ögon vidgas över de utsökta målningarna och pelargångarna inuti klostret.

Klostret Kikkos med vackra målningar på en resa till Cypern.
Bild: Kykkos kloster

Efter vårt besök i Kykkos fortsätter vi med att utforska bergsområdet, och det gör vi i byn Omodos, som vi hittar belägen omkring en timme från Kykkos kloster. I Omodos får vi tid till att äta lunch, samtidigt som vi får en inblick i hur vardagslivet kan se ut i de små samhällena på Cypern. Omodos ligger i ett lantbruksområde, där vin och frukt odlas och produceras.

Dag 5: Cyperns huvudstad Nicosia (F, M)

Efter frukost beger vi oss till Cyperns huvudstad Nicosia. Staden ligger mitt på gränsen mellan den norra turkiska delen och den södra grekiska delen av Cypern. Vi får en intressant inblick i historian om Nicosia samt de cypriotiska konflikterna tillsammans med en lokalguide. Vårt besök innefattar både den norra och södra delen av Nicosia och då det finns stora kontraster mellan stadsdelarna kommer du känna att du stiger in i en annan värld när du korsar gränserna.

Nicosia i Cypern.
Bild: På besök i Nicosia

Det tydligaste tecknet på skillnaderna är själva gränsövergången (glöm inte att ta med ditt pass!) men allt ifrån butiker till byggnader samt kulturen i allmänhet är intressanta och skiljer sig mellan nord och syd. I södra delen hittar vi en toppmodern stad medan vi i norr upplever en mindre och lugnare del med bazarer, minareter, te-hus och massa annat spännande. Många av Nicosias vackra gamla byggnader hittar vi i den norra delen och dessa är väldigt vackra att vila ögonen på.

Sent på eftermiddagen kör vi tillbaka till Paphos och är tillbaka till hotellet i tid till vår middag.

Dag 6: Sydkusten, Afrodites födelsestad, kustvandring och delikatessprovning (F, M)

Ett nytt område ska i dag utforskas, då vi reser till öns sydkust för att bekanta oss med kärleksgudinnan Afrodite. Enligt legenden uppstod hon ur de skummande vågorna i havet, utanför Cyperns södra kust. Intill platsen där hon uppstod reser sig en klippa som idag har fått namnet "Afrodites klippa". Om man ska tro mytologin, klev hon härefter i land på Cypern och har sedan dess varit gudinnan för kärleken, skönheten och fruktbarheten.

Vi går en promenad längs med kusten och i de vackra miljöerna njuter vi av utsikten över havet. Efter vår promenad belönas vi med välsmakande, lokala delikatesser.

Dag 7: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)

Resans näst sista dag håller vi fri för avkoppling. Forma dagens program helt och hållet efter dina önskemål och ta gärna hjälp av vår reseledare som kan komma med goda tips och råd.

Dag 8: Ledig dag och hemresa från Larnaca (F)

Vår semester på Cypern börjar lida mot sitt slut, men innan vi kliver på planet för att påbörja vår resa hem, får du möjligheten att krama ur några sista upplevelser av Cypern. Dagen är ledig för egna upplevelser, den sista shopping eller kanske ren avslappning. Om eftermiddagen åker vi mot flygplatsen i Larnaca för att flyga hem till Sverige.

Väder

Se vädret för Paphos

För uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se

Väderprognos och genomsnittlig temperatur för Cypern.

Karta

Geografisk karta över Cypern.

Andra liknande resor

Trustpilot