Skip to main content

Cypern – Afrodites fagra ö

Sankt Nicholas kyrka och vackra blommor på Cypern.
Ruinerna vid Bellapais på Cypern.
Grön natur, blått hav och ruiner på ön Cypern.
Hamnpromenaden i Paphos på Cyperns västkust.
En kopp kaffe vid havet och en blommande äng på Cypern.
Grekisk mat med oliver, fetaost, rödlök och paprika på en resa till Cypern.
Arkeologiska ruiner och stranden i Paphos stad på Cypern.
Det smyckade klostret Kykkos i Troodosbergen på Cypern.
Afrodites bad och Afrodites klippa på Cypern.
Status:
Återkommer hösten 2024

Resa till Cypern – ÖN där sevärdheterna glänser ikapp med solen

Ur det klara Medelhavet sticker Cypern upp med sina vindlande kustvägar och sammetsvita sandstränder. Ön är allra främst förknippad med romantik och mytologi, eftersom det var här som kärlekens och skönhetens gudinna Afrodite steg upp ur det skummande havet. Sägnen om den bedårande gudinnan är varken bortglömd eller dold på Cypern och runtom på ön ligger hennes lämningar utspridda.

Cypern, som vi hittar närmare Asien än Europa men som ändå tillhör vår kontinent, gömmer även ovanligt gröna bergsområden, tusenåriga kloster och kyrkor och slumrande hamnstäder. Skinande rent badvatten, framstående mosaikverk och arkeologiska skattgömmor kan Cypern också skryta med. Detta och mycket mer kan vi se fram emot under vår resa till Cypern – Afrodites fagra födelseö.

Därför ska du resa med oss på gruppresa till Cypern:

  • Fyrstjärnigt hotell vid havet i Paphos
  • Utflykter till historiska lämningar och sevärdheter
  • Naturupplevelser bland berg och kuststräckor
  • En introduktion till lokala delikatesser

Fyrstjärnigt hotell i Paphos

Vi håller till i staden Paphos – denna hamnpärla på Cyperns västkust som lockar till sig besökare från hela ön med sin livfulla marknad, fantastiska byggnader och stämningsfyllda restauranger och strandbarer. I Paphos bosätter vi oss vid havet, på det fyrstjärniga hotellet Athena Beach Hotel för att vara mer exakt. Bland palmer, havsutsikter och restauranger i överflöd hittar vi här vår lugna oas.

Ett program som visar upp Cyperns bästa

Under vår 8-dagarsresa på ön kommer vi att bocka av Cyperns allra mest sevärda och mytomspunna platser och kvarlämningar. Vi besöker Kungagraven, där arkeologer än idag gör otroliga fynd, och går i Afrodites fotspår när vi besöker platsen där gudinnan klev i land. Programmet får ett naturgrönt inslag när vi reser till bergsområdet Omodos och till Troodosbergen, där Cyperns rikaste och mest utsökta kloster står bevarat. Både kustvandring och delikatessprovning står på schemat, och det finns även möjlighet för ett besök i öns huvudstad Nicosia som delas in i en grekisk och turkisk sida.

Kort dagsprogram för resan till Cypern:

Dag 1: Ankomst till Larnaca och incheckning på hotellet i Paphos (M)
Dag 2: Stadsrundtur i Paphos, besök vid Kungagraven och traditionell landsbyidyll i Letymbou (F, M)
Dag 3: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)
Dag 4: Ledig dag eller extra utflykt till Cyperns huvudstad Nicosia (F, M)
Dag 5: Troodosbergen och besök till bergsby (F, M)
Dag 6: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)
Dag 7: Sydkusten och Afrodites födelsestad, vandring vid kusten och lokala delikatesser (F, M)
Dag 8: Hemresa från Larnaca (F)

F = Frukost, M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Larnaca och incheckning på hotellet i Paphos (M)

Vi ankommer med flyg från Stockholm till Larnaca flygplats, varifrån vi har siktet inställt på Paphos där vårt hotell ligger beläget. Redan under vår färd till hotellet börjar vår reseledare med att berätta lite mer om resans program och väl framme är hotellet redo att tilldela oss våra rum. Efter att vi har kommit i ordning på rummet väntar resans första middag i hotellets restaurang.

Dag 2: Rundtur i Paphos, besök vid Kungagraven och landsbyidyll i Letymbou (F, M)

Efter en frukost på hotellet ska vi bege oss ut på resans allra första utflykt. Paphos med omnejd ger plats åt många sevärdheter och vi väntar inte med att utforska de allra mest betydelsefulla av dem. Tillsammans med vår reseledare besöker vi bland annat Kungagraven som har varit höggs in i kalkstensklipporna för hela 2 500 år sedan. På platsen, som har blivit erkänd som världskulturarv av UNESCO, gräver arkeologer än idag eftersom man fortsätter hitta spår från en spännande, förhistorisk tid.

Kungarnas grav på Cypern.
Bild: Kungagraven

Efter vårt besök här styr vi riktningen norrut, till byn Letymbou. Här ska vi stifta bekantskap med de lokala traditionerna som är en viktig del av att vara cypriot, bland annat hur de brygger sitt kaffe, gör sin halloumiost och bakar sin surdeg.

Efter en dag med många nya upplevelser åker vi tillbaka till hotellet i Paphos. Hur du väljer att avrunda resans första heldag är helt och hållet upp till dig. Middagen intar vi som vanligt på hotellet.  

Dag 3: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)

Resans första dag utan program är här och nu har du alla möjligheter för att utforska Paphos. Om vår stadsrundtur i Paphos gav dig mersmak kan du använda dagen åt att utforska de gemytliga hamnarna och de många historiska platserna noggrannare. Har du ett intresse för arkeologi och historia kan du sätta ihop din egna museiturné, eftersom staden är rik på museer som håller skatter från bland annat stenåldern och den bysantiska tiden. Lockar istället en dagsutflykt kan du hoppa på lokalbussen som kör upp till Ktima. Förutom mysiga gränder med kaféer och små butiker ligger här en marknad med allt från grönsaker till hantverk.

Staden Paphos och den ortodoxa katedralen på Cypern.
Bild: Paphos och den ortodoxa katedralen

Dag 4: Ledig dag eller extra utflykt till Cyperns huvudstad Nicosia (F, M)

Om du vill följa med med på en extra utflykt beger vi oss efter frukost till Cyperns huvudstad Nicosia. Staden ligger mitt på gränsen mellan den norra turkiska delen och den södra grekiska delen av Cypern. Vi får en intressant inblick i Nicosias historia och de cypriotiska konflikterna av vår duktiga lokalguide. Vårt besök innefattar både den norra och södra delen av Nicosia, och eftersom det finns stora kontraster mellan stadsdelarna kommer du att känna att du stiger in i en annan värld när du korsar gränserna.

Nicosia i Cypern.
Bild: På besök i Nicosia

Det tydligaste tecknet på skillnaderna är själva gränsövergången (glöm inte att ta med ditt pass!) men allt från vilken sorts butiker det finns till hur de olika byggnaderna ser ut och är byggda. Öns två olika kulturer är i sig intressanta och vittnar om de stora skillnaderna mellan nord och syd. I den södra delen hittar vi en toppmodern stad, medan vi i norr upplever en mindre och lugnare del med bazarer, minareter, tehus och massa annat spännande. Många av Nicosias vackra gamla byggnader hittar vi i den norra delen och är väldigt vackra att vila ögonen på. Sent på eftermiddagen kör vi tillbaka till Paphos och är tillbaka till hotellet i tid till vår middag.

Dag 5: Utflykt till Troodosbergen, byzantinske kyrkor i Kakopetria och besök i bergsbyn Omodos med vinprovning (F, M)

Idag beger vi oss in i landet och upp mot bergen för att uppleva de allra frodigaste markerna på ön. Under vår resa upp till Troodosbergen passerar vi bland annat ett brittiskt territorium. Cypern låg nämligen i händerna på Storbritannien under perioden 1878–1960, och än idag ligger en brittisk militärbas här som styr området trots att Cypern självständighetförklarades år 1960. I bergen hittar vi den charmiga byn Kakopetria. Området är känt för sina UNESCO-skyddade bysantinska kyrkor som vi besöker och åtföljs av berättelser om religionens betydelse i området.

Klostret Kikkos med vackra målningar på en resa till Cypern.
Bild: Troodosbergen

Efter vårt besök i Kakopetria fortsätter vi med att utforska bergsområdet, och det gör vi i byn Omodos. I Omodos får vi tid till att äta lunch, samtidigt som vi får en inblick i hur vardagslivet kan se ut i de små samhällena på Cypern. Omodos ligger i ett lantbruksområde, där vin och frukt odlas och produceras.

Dag 6: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)

Resans näst sista dag håller vi fri för avkoppling. Forma dagens program helt och hållet efter dina önskemål och ta gärna hjälp av vår reseledare som kan komma med goda tips och råd.

Dag 7: Sydkusten, Afrodites födelsestad, kustvandring och delikatessprovning (F, M)

Ett nytt område ska i dag utforskas, då vi reser till öns sydkust för att bekanta oss med kärleksgudinnan Afrodite. Enligt legenden uppstod hon ur de skummande vågorna i havet utanför Cyperns södra kust. Intill samma plats reser sig en klippa som idag har fått namnet Afrodites klippa. Om man ska tro mytologin klev hon härefter i land på Cypern och har sedan dess varit gudinnan för kärleken, skönheten och fruktbarheten.

Vi går en promenad längs med kusten och i de vackra miljöerna njuter vi av utsikten över havet. Efter vår promenad belönas vi med välsmakande, lokala delikatesser.

Dag 8: Hemresa från Larnaca (F)

Vår semester på Cypern börjar lida mot sitt slut och vi åker mot flygplatsen i Larnaca för att flyga hem till Sverige och tar farväl av Cypern – i alla fall för den här gången...

Väder

Se vädret för Paphos

För uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se

Väderprognos och genomsnittlig temperatur för Cypern.

Karta

Geografisk karta över Cypern.

Andra liknande resor