Skip to main content

Nyår i Rom

Status:
Kommer i 2024

Fira nyår 2024 med oss i Rom

Kan du tänka dig ett bättre sätt att ringa in det nya året än att äta en fantastisk nyårsmiddag på en av Roms bästa restauranger, följt av ett 12-slag med ett glas prosecco? Ett stenkast från hotellet ligger Pantheon och Piazza Navona. Hit går vi och upplever den festliga atmosfären mitt i det historiska Rom. En helt och hållet extraordinär upplevelse!

Därför ska du resa med oss och fira nyår i Rom:

  • Hotell med ypperligt läge i det historiska centrum
  • Stadsrundvandring med de klassiska sevärdheterna 
  • Nyårsmiddag på romerskt vis 
  • Svensktalande reseledare

Centralt hotell i Rom

Det 3-stjärniga charmirga hotell började som en vinshop 1839 som sedan utvecklades till ett ”inn” med 10 rum. Hotel Santa Chiara har ett högt kulturhistoriskt värde och läget kan inte var bättre.  Den stora antika och fascinerande byggnaden Pantheon som byggdes omkring år 120 e. Kr. ligger ett stenkast bort. På bara några minuters promenad är du även på Piazza Navona – ett av de helt speciella torgen med de vackra fontänerna och en spännande historia. Dessutom hittar du massor med charmiga restauranger, vinbarer och kaféer i närheten.

Nyårsmiddag på romerskt vis 

Vi ska avnjuta vår middag på Ristorante Archimede som ligger få minuters gång från hotellet, vid en liten mysig piazza. Restaurangen är trevligt inredd och erbjuder en extremt god mat i sitt välrenommerade kök, baserat på färska råvaror efter romerska och italienska traditioner. Hit kommer många italienska stamgäster och med en atmosfär som andas historia, är det en fantastisk inramning för den festliga nyårsmiddag, som väntar oss.  Och självklart skålar vi in det nya året innan vi fortsätter ut i natten. 

Kort dagsprogram för nyårsresan till Italien:

Dag 1: Ankomst till Rom 
Dag 2: Stadsrundvandring i Roms historiska centrum.  (F)
Dag 3: Nyårsmiddag (F, M)
Dag 4: Ledig dag (F)
Dag 5: Hemresa (F)
 

F = Frukost  L = Lunch  M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. 

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Rom

Vid ankomsten till Rom Fiumicino flygplats möter du vår reseledare. Tillsammans tar bussen oss till Roms historiska centrum.

Vi bor på Santa Chiara Hotel som ligger mitt i den historiska stadskärnan och Rom upplevs nu allra bäst när man har stadens de historiska platserna och världsberömda platserna precis utanför dörren. Trafiken kan ta sin tid men du kan se staden gestalta sig med sitt myller och sina fantastiska byggnader. Vi kommer till hotellet på eftermiddagen och du har kvällen ledig till att få dina första och egna upplevelser av denna praktfulla stad.

Bild: Hotel Santa Chiara

Dag 2: Stadsvandring i Roms historiska centrum (3 timmar) (F)

Idag ska vi lära känna vår stad tillsammans. Det enda rätta sättet att uppleva Rom är till fots. Den historiska stadskärnan är ett sant ymnighetshorn av upplevelser som nästan faller ovanpå varandra. Denna morgon upplever vi allt - och lite till.  Höjdpunkterna är många, men om vi ska nämna några så måste det bli Piazza Navona, som är ett av de mest charmiga och populära torgen i Rom.


Bild:
Piazza Navona

Torget fick sin karakteristiska avlånga form eftersom det byggdes direkt på ruinerna av kejsarn Domitianus stadion från år 86 f.Kr. Torget är omgivet av flera vackra renässans- och barockbyggnader, medan dess centrum präglas av Fountain of the Four Rivers, som skapades av barockens absolut finaste representant, arkitekten och multikonstnären Gian Lorenzo Bernini. Idag används torget nästan som ett vardagsrum, och inbjuder till trevliga timmar på de många kaféerna och restaurangerna.

Världens bäst bevarade antika tempel, Pantheon, som bl a innehåller de italienska kungliga gravarna och konstnären Rafaels sarkofag. Den danske skulptörens Thorvaldsens porträttbyst av kardinal Consalvi, måste vi givetvis också titta på. Mest imponerande är dock den gigantiska kupolen, som gjuts av romersk betong blandad med pimpsten. Den imponerande fontänen Fontana di Trevi ligger väl undangömd på de pittoreska små gatorna, och självklart måste du kasta ett mynt över din vänstra axel, så du är säker på att komma tillbaka till Rom. Trappan över dem alla – nämligen den spanska, är ett måste på denna stadsvandring och i samma område hittar du stadens mest exklusiva shoppinggator med butiker som Gucci, Armani, Valentino och Versace, för att inte förglömma det fina gamla Cafè Greco, där H.C. Andersen drack kaffe i mitten av 1800-talet.


Bild:
Pantheon med sin imponerande kupol – och Fontana di Trevi.

Eftermiddagen och kvällen står till ditt förfogande till att utforska staden på egen hand och reseledaren och ger gärna sina bästa tips.

Dag 3: Ledig dag för egna upplevelser och nyårsfirande (F, M)

Dagen är fri till att se staden såsom du vill upptäcka den. Reseledaren kommer gärna med förslag på, hur du kan få mest ut av dina dagar i Rom.

Nyårsafton är festkväll, även i Rom, och vi har bokat bord på en av stadens många fantastiska restauranger. Vi går från hotellet mot restaurangen som ligger några få kvarter bort. Vi ska äta på Ristorante Archimede som ligger i innersta hjärtat av staden vid en liten mysig piazza. Restaurangen är trevligt inredd och erbjuder en extremt god mat i sitt välrenommerade kök, baserat på färska råvaror efter romerska och italienska traditioner. Hit kommer många italienska stamgäster och med en atmosfär som andas historia, är det en fantastisk inramning för den festliga nyårsmiddag, som väntar oss.

Vi gör som lokalbefolkningen och äter från cirka kl 20.00 Vi kommer att avnjuta en nyårsmeny med delikatesser på italienskt vis som inleds med antipasti och naturligtvis rundas den utsökta måltiden av med dessert och kaffe. Till middagen ingår även mineralvatten och ½ flaska vin per person. Vi stannar på restaurangen till när klockan slår midnatt och firar med ett glas prosecco. Efter tolvslaget går vi genom Roms gator några få hundra meter tillbaka till vårt hotell. Och för den som vill ge extra stjärnglans till denna afton, promenera till närliggande Piazza Navona eller Pantheon och njuta av fyrverkerierna över stadens tak, kupoler och monument.


Bild:
Fyrverkerier över Rom.

Dag 4: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Efter gårdagens festligheter har du dagen till eget förfogande i Rom. Som de flesta platser i världen är de flesta butiker och museer stängda, så man kan hoppas att vädret visar sig från sin bästa sida och du kan ägna dagen till någon av stadens parker eller korsa Tibern och ge dig ut på upptäcktsfärd i stadsdelen Trastevere och slinka in på någon av de många mysiga caféer och restauranger.

Dag 5: Hemresa (F)

Utcheckning från hotellet är kl 11, men vi kan förvara bagaget i hotellets reception och ge oss ut på ett sista strövtåg på stadens gator och torg. Sen eftermiddag är det dags att ta farväl av Rom och resan går hem till Stockholm och det nya året.

Väder

Se vädret i Rom

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

 

Karta

Trustpilot