Skip to main content

Nyår i Rom

Status:
Kommer snart

Fira nyår 2024 med oss i det historiska Rom

Kan du tänka dig ett bättre sätt att ringa in det nya året än att äta en fantastisk nyårsmiddag på en av Roms bästa restauranger, följt av ett tolvslag med ett glas bubblande prosecco medan fyrverkerierna lyser upp himlen? På vår fyra dagar långa nyårsresa komprimerar vi Roms fantastiska utbud, och tack vare vårt centralt belägna hotell ges vi de bästa förutsättningarna för att kunna ta avsked av det gångna året med bravur. Ett stenkast från hotellet ligger lokala höjdpunkter som exempelvis Pantheon och Piazza Navona, och hit går vi naturligtvis för att uppleva den festliga atmosfären mitt i det historiska Rom. En helt och hållet extraordinär upplevelse! Nu är vi redo för 2025!

Därför ska du fira nyår med oss i Rom:

  • Hotell med ypperligt läge i Roms historiska centrum
  • Stadsrundvandring med stadens klassiska sevärdheter
  • Festlig nyårsmiddag på lokal restaurang på romerskt vis
  • Lokalt kunnig svensktalande reseledare

Charmerande centralt hotell i stadens hjärta

Vårt 3-stjärniga charmiga hotell var från allra första början, redan år 1839, en vinbutik som sedan utvecklades till ett litet ”inn” med blott tio rum. I dag har Hotel Albergo Santa Chiara ökat beläggningen med sina 96 rum, och byggnaden har ett högt kulturhistoriskt värde på bästa möjliga läge. Den fascinerande antika byggnaden Pantheon som byggdes omkring år 120 e.Kr. ligger bara ett stenkast bort, och på bara några minuter når du även Piazza Navona – ett av de Roms speciella torg med sina vackra fontäner och en spännande historia. Dessutom hittar du massor med charmiga restauranger, vinbarer och kaféer i närheten.

Nyårsmiddag på romerskt vis

Vi ska avnjuta vår middag på en av stadens lokala restauranger på gångavstånd från hotellet. Det kan knappast finnas någon bättre stans att inta nyårsmiddagen än längs de slingrande gatorna och runt de små piazzorna. Här är stämningen hög, och matlagningskunskaperna likaså. Klassiskt italienska ingredienser blandas med utländska influenser, och mittemellan andra nyårsglada resenärer och stamgäster trivs vi tveklöst under årets sista timmar. Självklart skålar vi in det nya året tillsammans innan vi fortsätter ut i natten och tar oss an allt som Rom har att erbjuda på en av årets festligaste dagar.

Stadsrundtur bland Roms främsta pärlor

Under vårt romerska kulturäventyr snörar vi på oss promenadskorna och ger oss iväg med siktet inställt på stadens största sevärdheter. Självklart står Roms kanske mest berömda flagskepp Fontana di Trevi och Spanska trappan på vårt program, och även om vi inte är ensamma om att vilja besöka dessa omtalade platser blir det minnesvärda upplevelser. Rom upplevs allra bäst till fots, och det blir oss en sann fröjd att ta oss an stadens vackra attraktioner innan vi slår oss ner för vår festliga nyårsmiddag.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Rom och transfer till hotellet
Dag 2: Stadsvandring i Roms historiska centrum och festlig nyårsmiddag (F, M)
Dag 3: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 4: Hemresa (F)

F = Frukost M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Rom och transfer till hotellet

Bella Italia! Vid ankomsten till Rom och Fiumicino flygplats möter du vår reseledare. Tillsammans tar vi oss bekvämt med buss in till Roms historiska centrum, en av världens mest ikoniska destinationer. Rom är inte bara huvudstaden i Italien, det är också en stad fylld med historia, konst och en unik atmosfär som är svår att hitta någon annanstans.

Under vår resa bor vi på Hotel Albergo Santa Chiara, ett charmigt hotell som ligger mitt i den historiska stadskärnan. Hotellet blir en perfekt utgångspunkt för att utforska staden, med många av Roms mest berömda sevärdheter på gångavstånd. Rom upplevs förstås allra bäst med de historiska och världsberömda attraktionerna precis utanför dörren. Oavsett om det är Colosseum, Forum Romanum, Spanska trappan eller Fontana di Trevi finns det alltid något att se och göra i denna fantastiska stad.


Bild: Låt dig charmas av Roms gator

På vår väg in till Rom är det lätt att glömma trafikstockningen och att istället insupa stadens alla tinnar och torn och sprudlande folkliv. De smala, pittoreska gatorna, de charmiga kaféerna och den livliga atmosfären bäddar för en unik upplevelse. Vi kommer till hotellet på eftermiddagen och har därefter kvällen ledig till att få dina första egna upplevelser av denna praktfulla stad. Passa på att ta en promenad och utforska några av de närliggande attraktionerna, eller sätt dig på ett italienskt kafé och njut av en autentisk espresso medan du betraktar folklivet. Rom är en stad som aldrig sover, och varje hörn av staden berättar en egen historia.

Dag 2: Stadsvandring i Roms historiska centrum och festlig nyårsmiddag (F)

Idag påbörjar vi vår italienska upptäcktsfärd i miljonstaden Rom. Det sägs att staden fick sitt namn från den förstnämnda av de två bröderna Romelus och Remus på 700-talet f.Kr. Enligt legenden levde brödraparet ett dramatiskt liv, där de redan som barn blev dömda till döden av sin farfar, kung Amulis. Efter att de blivit förvisade uppfostrades de av en varghona som tog hand om dem som om de vore hennes egna ungar, och det är därför man ofta ser de välkända figurerna avbildade diandes en varg. Som vuxna återvände de till sin födelseplats där de också besegrade sin farfar, och det var sedan just här, på de sju kullarna i mittersta Italien, som staden Rom grundades.


Bild:
Rom imponerar med både sägner och historiska monument som Piazza Navona

Det allra bästa sättet att uppleva Rom på är till fots. Det historiska centrumet är en riktig skattkista av upplevelser som avlöser varandra, och under den här förmiddagen får vi uppleva allt och lite till i sällskap med vår kunniga reseledare. En av höjdpunkterna är det närliggande Piazza Navona, ett av de allra charmigaste och mest populära torgen i Rom. Dess karaktäristiskt avlånga form kommer sig av att man anlade torget ovanpå ruinerna från kejsare Domitianus antika stadion redan år 86 e.Kr. Torget omges av flera vackra renässans- och barockbyggnader, och mitt på torget hittar man De fyra flodernas fontän som skapades av barockens absolut förnämsta representant: arkitekten och multikonstnären Gian Lorenzo Bernini. Idag är torget en naturlig samlingsplats där både lokalinvånare och turister bjuds in att njuta av stadspulsen på någon av de många restaurangerna och kaféerna.


Bild:
Pantheon med sin imponerande kupol

Vi besöker naturligtvis också världens bäst bevarade antika tempel Pantheon, som bland annat innehåller de italienska kungagravarna, konstnären Rafaels sarkofag och Thorvaldsens porträttbyst av kardinal Consalvi. Mest imponerande är dock den gigantiska kupolen som är gjuten i romersk betong blandad med pimpsten. Den imponerande fontänen Fontana di Trevi, där Anita Ekberg badade i glamour, hittar vi genom att följa de små slingrande pittoreska gränderna, och väl framme ser vi såklart till att kasta ett mynt över vänster axel för att vara säker på att vi kommer komma tillbaka till Rom ännu en gång. Likaså är trappornas trappa, Spanska trappan, är ett måste på den här stadsvandringen. I samma område hittar man också stadens mest exklusiva shoppinggator med butiker som Gucci, Armani, Valentino och Versace, och – ej att förglömma – det fina gamla Caffè Greco. Efter att vi klarat av vår cirka fyra timmar långa stadsrundtur har vi resten av dagen att tillbringa på egen hand innan vår nyårsmiddag väntar.


Bild:
Fyrverkerier över Rom

Nyårsafton är sannerligen en festkväll här i Rom, och vi har bokat bord på en av stadens många fantastiska restauranger. Vi går från hotellet mot restaurangen som ligger några kvarter bort. Det kan knappast finnas någon bättre stans att inta nyårsmiddagen än längs de slingrande gatorna och runt de små piazzorna. Här är stämningen hög, och matlagningskunskaperna likaså. Klassiskt italienska ingredienser blandas med utländska influenser, och mittemellan andra nyårsglada resenärer och stamgäster trivs vi tveklöst under årets sista timmar med vår härliga middag som främsta kompanjon.

Vi gör som lokalbefolkningen och äter en lite senare middag, som består av en läcker nyårsmeny med italienska delikatesser. Antipasti är en självklarthet, och naturligtvis rundas den utsökta måltiden av med dessert och kaffe. Till middagen ingår även mineralvatten och ½ flaska vin per person. Vi stannar på restaurangen vid tolvslaget och firar med ett glas prosecco. Efter tolvslaget går vi genom Roms gator några få hundra meter tillbaka till vårt hotell, och den som vill sätta lite extra guldkant på aftonen kanske promenererar till Piazza Navona eller Pantheon för att njuta av fyrverkerierna över stadens tak, kupoler och historiska monument.

Dag 3: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Denna årets första dag har vi till eget förfogande för att uppleva Rom på det sätt vi själva mest längtar efter. Det är inte svårt att hitta attraktioner att besöka, men även en lugn dag utan planer kan passa fint i denna vackra storslagna huvudstad medan röken från fyrverkerierna fortfarande känns i luften. Njut av en välsmakande kaffe på något av stadens många torg eller ta en promenad genom de mysiga gränderna och längs floden Tiber – oddsen pekar på att du kommer att stormtrivas oavsett.


Bild: En ledig nyårsdag i Rom har mycket att erbjuda

Dag 4: Hemresa (F)

Underbart är kort, men också helt och hållet lagom... På förmiddagen checkar vi ut från vårt hotell, men resterande delen av dagen innan hemresan har vi fri att tillbringa på egen hand för att ge oss ut på ett sista strövtåg längs stadens gator och torg. Under eftermiddagen är det dags att ta farväl av Rom, och vi vänder hemåt mot Sverige 100% redo att ta oss an det nya året 2025 – ett år som vi redan nu hoppas kommer gå i resandets tecken.

Väder

Se vädret i Rom

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

 

Karta

Andra liknande resor