Skip to main content

Från topp till dal med Glaciärexpressen

Glaciärexpressen genom de höga Alperna i Schweiz.
Grantoppar och fjällstugor bland bergen i byn Davos.
Chillon castle vid Gènevesjön och rödvin i solnedgången.
Den bilfria staden Zermatt vid berget Matterhorn i Schweiz.
Glaciärexpressen i Schweiz.
Solnedgång vid staden Montreux och Gènevesjön i Schweiz.
Färgglada hus, blommor och alper i orten Bellagio vid Comosjön, Italien.
Glaciärexpressen i Schweiz.
Status:
Fullbokad

Nästa anhalt: Alperna - med Glaciärexpressen 2022

På vår resa till den schweiziska och italienska alpvärlden är färdsättet en av höjdpunkterna som vi kommer att vilja minnas för evigt. Vi har bokat plats på den världsberömda Glaciärexpressen som låter oss beundra vita alptoppar, djupa dalar, tjocka skogsområden och stilla sjöar i sakta takt. Genom tunnlar och viadukter, över broar och uppför branta bergssluttningar tar det världsarvsklassade expresståget oss med på en helt spektakulär åktur.

Vi njuter inte bara av alplandskapet från bussen och tåget utan även till fots under våra mysiga vistelser i fjällbyar som Klosters och Zermatt. Här är bilar förbjudna, besökare välkomna och otroliga bergsutsikter vardagsmat.

Från topparna i Schweiz till dalarna i Italien har denna resa allt en naturentusiast kan drömma om!

Därför ska du följa med oss på vår rundresa i Schweiz och Italien:

  • 4-stjärniga hotell i Schweiz och Italien
  • Naturupplevelser med Glaciärexpressen, Gornergrat Bahn och Viggezina
  • Båttur på Comosjön med besök i exklusiva Bellagio
  • Tid till egna förströelser i mysiga byar
  • Utflykt till Montreux vid Genèvesjön

Där resan är målet

Till skillnad från många andra resor där man på resmålet bara längtar efter att få komma fram till sin slutdestination kommer vi på den här resan önska att färden aldrig har slut. Från Glaciärexpressen, Gorgernat Bahn och Viggezina-linjen – tre berömda och historiska tåglinjer som tuggar sig fram genom de schweiziska och italienska alptopparna, bjuds vi på en naturshow med stort N. Likaså imponerar Comosjöns omgivningar i Italien när vi skrider fram på den sagolika sjön i båt.

Kända semesterorter och undangömda fjällbyar  

Förutom att stiga ombord på tåg och båtar, gör vi utflykter i buss till några av Schweiz och Italiens mest berömda och egendomliga orter. I Zermatt är bilar förbjudna, i Klosters har kungligheter förälskat sig i de branta skidbackarna, och i Bellagio är husen i gamla stan så färggranna att man får slita sig från kameran.

Dessutom är Schweiz och Italien likvärdiga motspelare i kampen om landet med vackrast sjöar och med inplanerade besök till schweiziska Genèvesjön, italiensk-schweiziska Maggioresjön och italienska Comosjön kan vi vara med och utse vinnaren!

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Zürich. Besök i fjällbyn Klosters, till Davos (M)
Dag 2: Tågresa med Glaciärexpressen Chur - Oberalp-passet - Brig med lunch på tåget, till Täsch (F, M)
Dag 3: Utflykt till Genèvesjön, slottet Chillon och Montreux (F, M)
Dag 4: Tågutflykt till Zermatt och kuggtågsresa med Gornergrat Bahn (F)
Dag 5: Från Schweiz till Italien via Simplon-passet. Besök i Stresa vid Lago Maggiore, ankomst Cernobbio (F, M)
Dag 6: Båttur på Comosjön med besök i Bellagio (F)
Dag 7: Tågresa med Viggezina-linjen till Locarno i Schweiz. Avskedsmiddag på lokal restaurang (F, M)
Dag 8: Hemresa från Milano (F)

F = Frukost M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Zürich. Besök i fjällbyn Klosters, till hotellet i Davos (M)

Vi landar på flygplatsen i Zürich i Schweiz, och efter att vi har fått vårt bagage letar vi reda på vår buss som ska föra oss förbi snötäckta alptoppar, fridfulla sjöar och gröna slätter - det bedårande naturlandskap som Schweiz är vida känt för. Framför oss har vi en bussfärd på ca 1,5 timme som tar oss längs de vykortsvackra sjöarna Zürich och Walensee.  

Resans allra första stopp gör vi i Klosters – fjällbyn som ger oss en försmak av resans första övernattningsort Davos, då många ser likheter mellan de två byarna. I den djupa, gröna dalen ligger stugorna tätt och runt varje knut sticker minst ett par granar upp. De höga bergen runt omkring Klosters vittnar om att det är en populär skidort, och en person som alltid har haft ett särskilt gott öga till Klosters är prins Charles av Wales.

Väl framme i Davos checkar vi in på vårt hotell, och tillsammans med reseledaren tar vi en kort promenad runt Davos (1 560 m ö h), och acklimatiserar oss i lugn och ro innan vi äter middag på hotellet.

Skidorten Davos i Schweiz.
Bild: Den vackra fjällbyn Davos i Schweiz

Dag 2: Tågresa med Glaciärexpressen från Chur via Oberalp-passet till Brig, med lunch på tåget, till hotellet i Täsch (F, M)

Vi vaknar upp i Europas högst belägna fjällby, och behöver därför inte oroa oss över någon brist på utsikt. Efter frukost tar vi oss till Schweiz äldsta stad, Chur. Förutom att imponera på sina besökare med sin anrika, bilfria stadskärna där både butiker, marknader och en 800-årig katedral får plats, är Chur en av anhalterna på den legendariska Glaciärexpressen. Vi har reserverat platser ombord på det världsberömda och UNESCO-märkta tåget som i en stillsam takt ska föra oss genom långa tunnlar, uppför branta bergssluttningar, utmed smala broar och genom djupa dalar. Glaciärexpressens kupéer har en väl genomtänkt design. Tack vare de stora panoramafönstren har vi en felfri sikt under hela tågresan, och den blygsamma hastigheten - namnet till trots - gör det möjligt för oss att fånga otroliga bilder på det svindlande, alplandskapet.

Den rika variationen i naturen håller våra ögon ständigt alerta, och när vi kommer upp till resans högsta punkt, passet Oberalp, och kan konstatera att vi färdas 2 033 meter över havet lär våra trevliga samtal övergå till en häpnadsväckande stumhet. Medan vi beundrar de omkringliggande landskapen avnjuter vi också en välsmakande lunch, som tillagas ombord på tåget och serveras vid våra platser.

Vi kliver av Glaciärexpressen i byn Brig. Härifrån åker vi buss till Täsch där vi ska övernatta de nästkommande tre dagarna på resan. Efter att vi har checkat in på hotellet är en god middag på sin plats.

Glaciärexpressen genom Alperna i Schweiz.
Bild: Glaciärexpressen

Dag 3: Utflykt till Genèvesjön, slottet Chillon och Montreux (F, M)

Mätt på underbart vackra vyer blir man aldrig riktigt så idag ska vi göra en utflykt till den underbara Genèvesjön. När vi kan börja urskilja ett sagolikt, medeltida slott vet vi att vi har nått dagens första delstopp. Slottet Chillon hittar vi vilandes ute på en klippa, på randen av den östra sidan av sjön, och här blir vi välkomnade av en kunnig guide som ger oss historien bakom Schweiz mest besökta monument. Om namnet låter bekant i dina öron så kan det bero på att slottet har förevigats i Lord Byrons bok The Prisoner of Chillon

Näst på tur att utforska är den exklusiva staden Montreux som vi hittar mellan Genèvesjön och de dramatiska bergen. Platsens närhet till vattnet, de vajande palmerna och de stora vinodlingarna som breder ut sig runt den lilla staden bjuder på somriga rivierakänslor, och med ledig tid på programmet kan vi i lugn och ro utforska promenaden längs med sjön, den mysiga stadskärnan och de gröna parkerna. I Montreux råder lugnet med undantag för när den årliga jazzfestivalen äger rum. Stora namn inom jazzvärlden har under åren dragit till sig både jazzälskare och festglada besökare och numera är festivalen världsberömd.

Vackra staden Montreux vid Gènevesjön i Schweiz.
Bild: Montreux vid Schweiziska Rivieran och slottet Chillon

Under eftermiddagen återvänder vi till vårt hotell i Täsch, men vi ser till att ta vägen genom det frodiga vindistriktet Rhône Valley. Odlingarna ligger på de branta sluttningarna som kantar floden Rhône, och det varma och torra klimatet gör det ibland nödvändigt att konstbevattna. Odlingen av blå druvor har ökat starkt, och pinot noir är idag den mest odlade druvan. För vinentusiaster världen över är vinodlingarna i Rhône Valley himmelriket.

Efter en fantastisk dag äter vi middag på vårt hotell i Täsch.

Dag 4: Tågutflykt till Zermatt och kuggtågsresa med Gornergrat Bahn (F)

Idag ska vi kliva in i en förtrollande saga som benämns Zermatt. Liksom Chur är Zermatt en bilfri by, och i motorfordonens ställe har linbanor, fjärrtåg och häst med vagn tagit plats. Vi tar oss hit genom att kliva ombord på fjärrtåget som avgår från Täsch, och som övervinner de många höjdmetrarna åt oss. Zermatt ligger vid foten av det mäktiga berget Matterhorn, landets tionde högsta berg på 4 478 meter över havet, och i den pittoreska byn hittar vi flera inbjudande restauranger och caféer.

Ett besöksmål i närheten av Zermatt som ingen bör missa är Gornergrat, som ingår i Pennine-alperna. Resan till Gornergrat går med världens första elektriska kuggtågsbana. På 3 000 meters höjd är tågbanan en av de högst belägna i hela Europac, och det är sannerligen en obeskrivlig utsikt som vi har genom fönstren. Med fri sikt över berget Matterhorn, Gorner-glaciären och de spetsiga alptopparna - en del är så höga som 4 000 meter - är det troligt att du kommer att minnas tågresan mer än själva slutdestinationen.  

Tåget Gornergrat Bahn från Zermatt till Gornergrat i Schweiz.
Bild: Kuggtågsbanan från Zermatt till Gornergrat

Efter Gornergrat-besöket tar vi tåget tillbaka ner till Zermatt, och har lite ledig tid innan vi återvänder till hotellet i Täsch, där resten av dagen och kvällen är på egen hand.

Dag 5: Från Schweiz till Italien via Simplon-passet. Besök i Stresa vid Lago Maggiore, ankomst till hotellet i Cernobbio (F)

Det har blivit dags att lämna det schweiziska landskapet bakom oss och blicka framåt mot det italienska. På vägen ner mot Italien kör vi genom Simplon-passet som breder ut sig mellan Brig i Schweiz och Domodossola i Italien. Förutom att bergslandskapet här är bedårande vackert har denna plats en lång historia som sträcker sig bakåt i tiden till stenåldern. Åren innan 1600-talet var Simplon-passet en rutt för smugglare och legosoldater, och det var först när Napoleon upptäckte att passet var en lämplig fraktväg för hans kanoner som man lät bygga ett ordentligt vägunderlag. Ett sekel senare fick motorvägen en ny följeslagare - tågrälsen.

Italien är generös med praktfulla sjöar, och på vår väg till Cernobbio stannar vi till vid magnifika Maggioresjön och den mysiga staden Stresa som breder ut sig vid sjöns västra rand. Med en kustremsa kantad av blommor, palmer och klassiska belle époque-hotell råder det inga tvivel om att staden är full av medelhavskaraktär.

Från strandpromenaden i Stresa gör sig de borromeiska öarna som allra vackrast. Promenera, insup och memorera de vackra omgivningarna. Njut av en kall italiensk glass, en kopp espresso eller en god lunch på någon av de många trevliga restaurangerna i staden.

Vi fortsätter sedan mot dagens slutmål, Cernobbio, som vi hittar vid den utsökta Comosjön. Här checkar vi in på vårt hotell och har kvällen för oss själva.

Park med blommor i Stresa och hamnpromenaden vid Maggioresjön i Italien.
Bild: Maggioresjön och parkomgivningar i Stresa

Dag 6: Båttur på Comosjön med besök i Bellagio (F, M)

Vi vaknar upp på vårt hotell och kan se fram emot en heldag i den italienska alpvärlden, som är minst lika vacker som den schweiziska, om möjligt ännu mer frodig och färggrann. Belägen vid en av Italiens största sjöar och omgiven av kilometerhöga berg är Cernobbio en påfallande vacker stad att vistas i. Här har vi naturscenerier av högsta klass, lyxiga villor med overkligt många utsmyckningar och inte långt härifrån ligger den världsberömda staden Como. 

Vi vill få ut mesta av vår dag här så vi har bokat en båttur på Comosjön. Från vattnet kan vi ur en helt ny vinkel beundra de neoklassiska villorna som omringar sjön med bergen i ryggen.

Statyer, blommor och neoklassiska villor vid Comosjön i Italien.
Bild: Vackra omgivningar vid Comosjön

När vi kliver i land befinner vi oss i den exklusiva semesterorten Bellagio som beskrivs som en av Italiens tjusigaste städer. I Bellagio får vi tid till egna upptäckter och med tanke på stadens ringa storlek är en eftermiddag gott om tid för att utforska de pittoreska gatorna i gamla stan som fullkomligt strålar av färg. En sevärdhet i Bellagio som du inte bör missa är den vackra kyrkan Chiesa San Giacomo. Byggd under perioden 1000 – 1100-talet och med ett altare från 500–talet är ett besök inuti kyrkan verkligen en resa genom tid och rum. Missa inte heller att besöka någon av stadens vackra, italienska trädgårdar som är öppna för besökare.

Gator i gamla stan i Bellagio och uteservering vid Comosjön i Italien.
Bild: Pittoreska Bellagio vid Lago di Como

När vi har sett och njutit av Bellagio kliver vi återigen ombord på båten som tar oss tillbaka till vårt hotell. Under båtturen lutar vi oss tillbaka och andas in den friska alpluften medan naturen omkring oss bjuder på en makalös föreställning. Middagen intar vi på hotellet.

Dag 7: Tågresa med Vigezzina-linjen till Locarno i Schweiz, lokal avskedsmiddag (M, A)

Dagens utflykt går via områdets största sjö, Lago Maggiore, och vidare den korta vägen till Domodossola, varifrån vi ska ut på resans sista tågresa. För det är inte bara i Schweiz vi hittar riktigt spännande och vackra järnvägslinjer – Italien har dem också. Idag kommer vi att åka på den gamla smalspåriga bergsjärnvägen som går genom Vigezzodalen till Locarno i Schweiz. Detta är en historisk järnväg som blir en bra avrundning på resans tågupplevelser.


Bild: Smalspåriga Vigezzina-linjen

Efter tågturen åker vi tillbaka till vårt hotell, och eftersom vi har kommit fram till resans sista kväll har vi bokat bord på en lokal restaurang i närheten av hotellet där vi intar en gemensam avslutningsmiddag.

Dag 8: Hemresa från Milano (F)

Vare sig vi vill eller inte så har vårt alpina äventyr nått sitt slut. Efter frukost packar vi in våra väskor i bussen, och kör till Milano och vårt flyg hem till Sverige.

Karta

Geografisk karta över Schweiz och Italien.

Väder

SE VÄDRET I DAVOS

Få uppdaterade väderleksutsikter på smhi.se.

Väderprognos för Brig, Schweiz.

Andra liknande resor

Trustpilot