Skip to main content

Från topp till dal med Glaciärexpressen

Glaciärexpressen genom de höga Alperna i Schweiz.
Grantoppar och fjällstugor bland bergen i byn Davos.
Chillon castle vid Gènevesjön och rödvin i solnedgången.
Den bilfria staden Zermatt vid berget Matterhorn i Schweiz.
Glaciärexpressen i Schweiz.
Solnedgång vid staden Montreux och Gènevesjön i Schweiz.
Färgglada hus, blommor och alper i orten Bellagio vid Comosjön, Italien.
Glaciärexpressen i Schweiz.
Status:
Fullbokad

Nästa station: Alperna med Glaciärexpressen 2023

På vår resa genom den schweiziska och italienska alpvärlden är färdsättet en av höjdpunkterna som vi kommer att vilja minnas för evigt. Vi har bokat plats på den världsberömda Glaciärexpressen som låter oss beundra vita alptoppar, djupa dalar, tjocka skogsområden och stilla sjöar i sakta takt. Genom tunnlar och viadukter, över broar och uppför branta bergssluttningar tar det världsarvsklassade expresståget oss med på en helt spektakulär åktur.

Vi njuter av alplandskapet, inte bara från bussen och tåget, utan även till fots under vår vistelse när färden går till de mysiga fjällbyarna Klosters och Zermatt. Här är bilar förbjudna, besökare välkomna och otroliga bergsutsikter vardagsmat.

Från topparna i Schweiz till dalarna i Italien har denna gruppresa till Alperna när Glaciärexpressen tar oss genom fantastiska miljöer på väg mot nya höjder precis allt som en naturentusiast kan drömma om! 

Därför ska du följa med oss på vår rundresa till Schweiz och Italien:

  • Boende på tre- och fyrstjärniga hotell i Schweiz och Italien
  • Naturupplevelser med Glaciärexpressen, Gornergrat Bahn och Berninaexpressen
  • Båttur på Comosjön med besök i exklusiva Bellagio
  • Tid till egna förströelser i mysiga byar

Där resan är målet

Till skillnad från många andra resor där man på resmålet bara längtar efter att få komma fram till sin slutdestination kommer vi på den här resan önska att färden aldrig tar slut. Från Glaciärexpressen, Gorgernat Bahn och Centovalli – tre berömda och historiska tåglinjer som tuggar sig fram genom de schweiziska alperna och över de italienska bergstopparna – bjuds vi på en naturshow med stort N. Likaså imponerar en av Italiens mest kända sjöar, Lago Como, med sina omgivningar när vi skrider fram på den sagolika sjön i båt.

Kända semesterorter och undangömda fjällbyar  

Förutom att stiga ombord på tåg och båt gör vi utflykter i buss till några av Schweiz och Italiens mest berömda och egendomliga orter. I Zermatt är bilar stort sett förbjudna, i Klosters har kungligheter förälskat sig i de branta skidbackarna och i Bellagio är husen i gamla stan så färggranna att man får slita sig från kameran.

Dessutom är Schweiz och Italien likvärdiga motspelare i kampen om landet med vackrast sjöar och med inplanerade besök till italiensk-schweiziska Maggioresjön och italienska Comosjön kan vi vara med och utse vinnaren! På plats vid Lago Maggiore får du en ledig dag att på egen hand få upptäcka vilken del av omgivningarna du gillar allra bäst. 

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Zürich och transfer till Täsch (M)
Dag 2: Tågutflykt till Zermatt och kuggtågsresa med Gornergrat Bahn (F, M)
Dag 3: Tågresa med Glaciärexpressen från Brig till Chur via Oberalppasset (F, L, M)
Dag 4: Tågutflykt med Berninaexpressen från Chur till Tirano (F, M)
Dag 5: Ledig dag vid för egna upplevelser vid Lago Maggiore (F)
Dag 6: Tågresa från Stresa till schweiziska Locarno via Domodossola på tågbanan Centovalli (F, M)
Dag 7: Besök i Como och båttur på Lago Como till Bellagio (F)
Dag 8: Hemresa från Milano (F)

F = Frukost L= Lunch M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. 

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Zürich och transfer till Täsch (M)

Vi landar på flygplatsen i Zürich i Schweiz och efter att vi fått vårt bagage letar vi reda på vår buss som ska föra oss genom landskap med snötäckta alptoppar, fridfulla sjöar och gröna slätter – det bedårande naturlandskap som Schweiz är vida känt för. Framför oss har vi en bussfärd på cirka fyra timmar. Vi ser till att ta vägen genom det frodiga Rhônedalen där raderna av vinrankor tycks vara oändliga. Odlingarna ligger på de branta sluttningarna som kantar floden Rhône, och det varma och torra klimatet gör det ibland nödvändigt att konstbevattna. Odlingen av blå druvor har ökat starkt, och idag är pinot noir den mest odlade druvan. För vinentusiaster världen över är vinodlingarna i Rhônedalen himmelriket på jorden. Vi stannar naturligtvis på resan mot hotellet för att njuta av en lunch på egen hand. När vi kommit fram till Täsch checkar vi in på vårt hotell och äter en gemensam middag i hotellets restaurang innan vi får pusta ut efter en lång dag på resande fot. 

Dag 2: Tågutflykt till Zermatt och kuggtågsresa med Gornergrat Bahn (F, M)

Idag ska vi kliva in i en förtrollande saga vid namn Zermatt. Zermatt är i stort sett en bilfri by, och i motorfordonens frånvaro har linbanor, fjärrtåg och häst och vagn tagit plats. Hit tar vi oss genom att kliva ombord på fjärrtåget som avgår från Täsch. Zermatt ligger vid foten av det mäktiga berget Matterhorn, landets tionde högsta berg med sina 4 478 meter över havet. I den pittoreska byn hittar vi flera inbjudande restauranger och kaféer.

Ett besöksmål i närheten av Zermatt som vi ser till att inte missa är Gornergrat som ingår i Penninealperna. Resan till Gornergrat går med världens första elektriska kuggtågsbana och det är nu som den riktiga klättringen börjar. På 3 000 meters höjd är tågbanan en av de högst belägna i hela Europa, och det är sannerligen en obeskrivlig utsikt som vi har genom fönstren. Med fri sikt över berget Matterhorn, Gornerglaciären och de spetsiga alptopparna där en del är så höga som 4 000 meter är det troligt att du kommer att minnas tågresan mer än själva slutdestinationen.  

Tåget Gornergrat Bahn från Zermatt till Gornergrat i Schweiz.
Bild: Kuggtågsbanan från Zermatt till Gornergrat

Efter Gornergratbesöket tar vi tåget tillbaka ner till Zermatt och har lite ledig tid innan vi återvänder till hotellet i Täsch där vi avnjuter dagens middag.

Dag 3: Tågresa med Glaciärexpressen från Brig till Chur via Oberalppasset (F, L, M)

Efter frukost tar vi oss till Brig där vi ska gå ombord på den legendariska Glaciärexpressen. Vi har reserverat platser ombord på det världsberömda och UNESCO-märkta tåget som i stillsam takt ska ta oss genom långa tunnlar, uppför branta bergssluttningar, utmed smala broar och genom djupa dalar. Glaciärexpressens kupéer har en väl genomtänkt design. Tack vare de stora panoramafönstren har vi en felfri sikt under hela tågresan, och den blygsamma hastigheten – namnet till trots – gör det möjligt för oss att fånga otroliga bilder på det svindlande alplandskapet.

Glaciärexpressen genom Alperna i Schweiz.
Bild: Makalösa utsikter från Glaciärexpressen

Den rika variationen i naturen håller våra ögon ständigt alerta och när vi kommer upp till resans högsta punkt, passet Oberalp på 2 033 meter över havet, lär våra trevliga samtal övergå till en häpnadsväckande stumhet. Medan vi beundrar de omkringliggande landskapen avnjuter vi också en välsmakande lunch som tillagas ombord på tåget och serveras vid våra platser. Vi kliver av Glaciärexpressen i Schweiz äldsta stad Chur, som imponerar på sina besökare med sin anrika, bilfria stadskärna där både butiker, marknader och en 800-årig katedral får plats. Därefter tar vi oss den sista biten med bussen till den lilla orten Tiefencastel och vårt hotell där vi tillbringar natten efter en välförtjänd middag.

Dag 4: Tågutflykt med Berninaexpressen från Chur till Tirano (F, M)

Mätt på underbart vackra vyer blir man nog aldrig, så idag ska vi göra en tågutflykt på den mest spektakulära tågbanan i alperna: Berninaexpressen. På den allra högsta punkten på den högst belägna alpjärnvägen passerar vi på vägen från Chur förbi glaciärer i sagolik natur innan vi fortsätter neråt igen. Vi passerar den eleganta skidorten St. Mortiz innan vi anländer i Tirano. Det här är en tågupplevelse som du sent kommer att glömma! Väl framme i Tirano kliver vi ombord på bussen som tar oss till Maggioresjön och vårt hotell i Stresa.*

*På avgången 23/9 bor vi en bit längre söderut från Stresa längs med Lago Maggiore i orten Meina. Även här är miljöerna himlastormande vackra och det är inte utan att man förstår att områdets rikaste familjer valde att bo just i Meina under flera århundraden. Orten utvecklades under 1800-talet och kallas idag för villornas by på grund av de många vackra husen som pryder kustlinjen. Här finns också en botanisk trädgård och kyrkan La Madonnina som lockar besökare, utöver de många aktiviteterna vid sjön, där strandpromenaden pryds av både stränder och fiskrestauranger. 

Dag 5: Ledig dag för egna upplevelser vid Lago Maggiore (F)

Italien har ett generöst tilltaget antal praktfulla sjöar, och därför ska vi idag ha en ledig dag vid en av dem – den magnifika Lago Maggiore och vår mysiga hemstad Stresa* som breder ut sig vid sjöns västra rand. Med en kustremsa kantad av blommor, palmer och klassiska Belle Époque-hotell råder det inga tvivel om att staden är full av medelhavskaraktär, samtidigt som det volimunösa landskapet är fyllt av berg och dalar. Promenera, insup och memorera de vackra omgivningarna. Njut av en kall italiensk glass, en kopp espresso eller en god lunch på någon av de många trevliga restaurangerna i staden, och behöver du fler tips eller förslag på aktiviteter så hjälper vår reseledare gärna till.

*På avgången 23/9 bor vi i Meina istället för Stresa. Läs mer om Meina under dag 4. 

Park med blommor i Stresa och hamnpromenaden vid Maggioresjön i Italien.
Bild: Den magiska Lago Maggiore och de gröna omgivningarna i Stresa

Dag 6: Tågutflykt från Stresa till schweiziska Locarno via Domodossola på tågbanan Centovalli (F, M)

Dagens tågutflykt går från Stresa till staden Domodossola i Piemonte som är dramatiskt placerad mellan bergssidorna. Efter vi har fått tid för en kaffe på torget eller en promenad runt de charmerande gatorna fortsätter dagens utflykt med tågbanan Centovalli till Locarno. Vi lämnar härmed Italien bakom oss och välkomnar istället det romantiska landskapet i Schweiz. Genom fönstren ser vi öppna fält, vinodlingar, sjöar och höga broar.  Vår slutdestination Locarno är belägen på de norra sluttningarna till Maggioresjön och är staden med det mildaste klimatet i Schweiz. Med hela 2 300 solskenstimmar om året älskar exotiska växter att leva här och både palmer och citronträd vajar i vinden. Vi tar färjan över Lago Maggiore tillbaka till Stresa där vi tar vår buss tillbaka till hotellet i Meina och avnjuter en gemensam middag.

*På avgången 23/9 bor vi i Meina istället för Stresa. Läs mer om Meina under dag 4. 

Dag 7: Besök i Como och båttur på Lago Como med besök i Bellagio (F)

Vi vaknar upp på vårt hotell efter en god natts söm och kan idag se fram emot en heldag i den världsberömda staden Como. Vi tar bussen till båten, som sätter kurs mot Como och på Lago Como kan under den korta turen beundra de neoklassiska villorna som omringar sjön med bergen i ryggen. Vi lutar oss tillbaka och andas in den friska alpluften medan naturen omkring oss bjuder på en makalös föreställning. 

Statyer, blommor och neoklassiska villor vid Comosjön i Italien.
Bild: Vackra omgivningar vid Lago Como

När vi kliver i land i den exklusiva semesterorten Bellagio befinner vi oss i en stad som beskrivs som en av Italiens allra tjusigaste. I Bellagio får vi tid till egna strapatser, och med tanke på stadens ringa storlek är en eftermiddag gott om tid för att utforska de pittoreska gatorna i gamla stan som fullkomligen strålar av färg. En sevärdhet i Bellagio som du inte bör missa är den vackra kyrkan Chiesa San Giacomo, som byggdes under 1000– och 1100-talet och som har ett altare från 500–talet. Ett besök här är verkligen en resa genom tid och rum. Missa inte heller att besöka någon av stadens vackra italienska trädgårdar som är öppna för besökare.

Gator i gamla stan i Bellagio och uteservering vid Comosjön i Italien.
Bild: Pittoreska Bellagio och dess charmerande små gränder precis vid Lago Comos strand är något utöver det vanliga

När vi insupit Bellagios skönhet till fullo kliver vi ombord på bussen som tar oss tillbaka till vårt hotell i Stresa. 

*På avgången 23/9 bor vi i Meina istället för Stresa. Läs mer om Meina under dag 4.

Dag 8: Hemresa från Milano (F)

Vare sig vi vill eller inte så har vårt alpina äventyr idag nått vägs ände. Efter frukost packar vi in våra väskor i bussen och kör till Milano, där vi går ombord på flyget hem till Sverige. Högre än så här går det knappast att komma!

Karta

Geografisk karta över Schweiz och Italien.

Väder

SE VÄDRET I DAVOS

Få uppdaterade väderleksutsikter på smhi.se.

Väderprognos för Brig, Schweiz.

Andra liknande resor

Trustpilot