Skip to main content

Från topp till dal med Glaciärexpressen

8 dagar - pris per person från
31 995:-
Boka resa

Nästa station: Alperna med Glaciärexpressen 2024

På vår resa genom den schweiziska och italienska alpvärlden är färdsättet en av höjdpunkterna som vi kommer att vilja minnas för evigt. Vi har bokat plats på den världsberömda Glaciärexpressen som låter oss beundra vita alptoppar, djupa dalar, tjocka skogsområden och stilla sjöar i sakta takt. Genom tunnlar och viadukter, över broar och uppför branta bergssluttningar tar det världsarvsklassade expresståget oss med på en helt spektakulär åktur.

Vi njuter av alplandskapet, inte bara från bussen och tåget, utan även till fots under vår vistelse när färden går till den mysiga fjällbyn Zermatt. Här är det ont om bilar, men desto fler imponerade besökare och otroliga bergsutsikter vardagsmat. En annan pärla till stad som vi får lära känna lite närmare när vi passerar gränsen till Schweiz är Locarno, som ligger vackert utbredd vid Lago Maggiores norra strand.

Från topparna i Schweiz till dalarna i Italien har denna gruppresa till Alperna när Glaciärexpressen tar oss genom fantastiska miljöer på väg mot nya höjder precis allt som en naturentusiast kan drömma om!

Därför ska du följa med oss på vår rundresa till Schweiz och Italien:

 • Boende på tre- och fyrstjärniga och trivsamma hotell i Schweiz och Italien
 • Naturupplevelser längs järnvägen med Glaciärexpressen, Gornergrat Bahn och Berninaexpressen
 • Båttur på fantastiskt vackra Lago Maggiore
 • Tid till egna förströelser i mysiga byar
 • Lämna ditt bagage på bussen och njut av tågturen

Där resan är målet

Till skillnad från många andra resor där man på resmålet bara längtar efter att få komma fram till sin slutdestination kommer vi på den här resan önska att färden aldrig tar slut. Från Glaciärexpressen, Gornergrat Bahn och Centovalli – tre berömda och historiska tåglinjer som tuggar sig fram genom de schweiziska alperna och över de italienska bergstopparna – bjuds vi på en naturshow med stort N. Likaså imponerar en av Italiens mest kända sjöar, Lago Maggiore, med sina omgivningar när vi skrider fram på den sagolika sjön i båt.

Kända semesterorter och undangömda fjällbyar

Förutom att stiga ombord på tåg och båt gör vi utflykter i buss till några av Schweiz och Italiens mest berömda och egendomliga orter. I Zermatt finns knappt några bilar och i de vackra byarna runt Lago Maggiore är husen så pittoreskt färggranna att man får svårt att slita sig från kameran.

Dessutom är Schweiz och Italien likvärdiga motspelare i kampen om landet med vackrast sjöar, och under vår vistelse vid italiensk-schweiziska Lago Maggiore kan vi vara med och utse vinnaren! På plats vid Lago Maggiore i vår boendeort Stresa får du en ledig dag att på egen hand få upptäcka vilken del av omgivningarna du gillar allra bäst.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Milano och transfer till Stresa (M)
Dag 2: Tågresa från Stresa till schweiziska Locarno på tågbanan Centovalli samt båttur på Lago Maggiore (F)
Dag 3: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 4: Tågutflykt med Berninaexpressen från Tirano till Chur via St. Moritz (F, M)
Dag 5: Tågresa med Glaciärexpressen från Chur till Brig via Oberalppasset (F, L, M)
Dag 6: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 7: Tågutflykt till Zermatt och kuggtågsresa med Gornergrat Bahn (F, M)
Dag 8: Transfer till Milano och hemresa (F)

F = Frukost L= Lunch M = Middag

Vänligen notera att de angivna hotellen för denna resa endast är vägledande och att ändringar till likvärdiga hotell av motsvarande standard kan förekomma. Vid eventuella ändringar skickas en uppdaterad hotellista ut tillsammans med avresebrevet 10–14 dagar innan avresa.

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Milano och transfer till Stresa (M)

Vi landar på flygplatsen i italienska Milano och efter att vi fått vårt bagage letar vi reda på vår buss som ska föra oss genom landskap med vidsträckta vinodlingar, böljande kullar och till och med några snötäckta alptoppar – det bedårande naturlandskap som norra Italien är vida känt för. Framför oss har vi en bussfärd på cirka en och en halv timme innan vi når fram till den idylliska lilla staden Stresa som ligger vackert belägen precis vid Lago Maggiores västra strand. När vi kommit fram checkar vi in på vårt hotell och äter en gemensam middag i hotellets restaurang, och kanske hinner den nyfikne med en fin kvällspromenad innan vi pustar ut efter en lång dag på resande fot. 

Dag 2: Tågutflykt från Stresa till schweiziska Locarno via Domodossola på tågbanan Centovalli samt båttur på Lago Maggiore (F)

Dagens första tågutflykt går från Stresa till staden Domodossola i Piemonte som är dramatiskt placerad mellan bergssidorna. Hit tar vi lokaltåget på morgonen, och efter vi har fått tid för en kaffe på torget eller en promenad runt de charmerande gatorna fortsätter dagens utflykt med tågbanan Centovalli till Locarno. Vi lämnar härmed Italien bakom oss och välkomnar istället det romantiska landskapet i Schweiz. Genom fönstren ser vi öppna fält, vinodlingar, sjöar och höga broar.  Vår slutdestination Locarno är belägen på de norra sluttningarna till Lago Maggiore och är staden med det mildaste klimatet i Schweiz. Med hela 2 300 solskenstimmar om året älskar exotiska växter att leva här och både palmer och citronträd vajar i vinden. Här kan vi titta närmare på de skillnader som finns mellan den schweiziska och den italienska delen av samma sjö – Lago Maggiore. 

Bild: På plats i schweiziska Locarno är det lätt att njuta

När vi avnjutit en lunch på egen hand i Locarno blir vi upphämtade av bussen som kör oss längs Maggioresjöns östliga bredd till Pallanza. Här går vi ombord på båten som tar oss den sista vägen hem till Stresa över sjön, och med friska vindar i håret lägger vi in dagens upplevelser i minnesbanken.  

Bild: En båttur på Lago Maggiore är den perfekta avslutningen på dagen

Dag 3: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Italien har ett generöst tilltaget antal praktfulla sjöar, och därför ska vi idag ha en ledig dag vid en av dem – den magnifika Lago Maggiore och vår mysiga hemstad Stresa som breder ut sig vid sjöns västra rand. Med en kustremsa kantad av blommor, palmer och klassiska Belle Époque-hotell råder det inga tvivel om att staden är full av medelhavskaraktär, samtidigt som det volimunösa landskapet är fyllt av berg och dalar. Promenera, insup och memorera de vackra omgivningarna. Njut av en kall italiensk glass, en kopp espresso eller en god lunch på någon av de många trevliga restaurangerna i staden, och behöver du fler tips eller förslag på aktiviteter så hjälper vår reseledare gärna till.

Park med blommor i Stresa och hamnpromenaden vid Maggioresjön i Italien.
Bild: Den magiska Lago Maggiore och de gröna omgivningarna i Stresa

Den som vill ut på tur kan med fördel göra ett besök på Borroemiska öarna – de tre sjöarna som vilar i Lago Maggiores vatten. Här kan man avnjuta en härlig lunch, eller varför inte besöka det vackra Pallazzo Borromeo på Isola Bella, där man kan få inblick i regionens överflöd av vacker arkitektur och grönska. 

Dag 4: Tågutflykt med Berninaexpressen från Tirano till Chur/Tiefencastel via St. Moritz (F, M)

Mätt på underbart vackra vyer blir man nog aldrig, så idag ska vi göra en tågutflykt på den mest spektakulära tågbanan i alperna: Berninaexpressen. I Tirano, som ligger drygt en och en halv timmes bussresa från Stresa, ska vi hoppa på tåget som tar oss till den högsta punkten på den högst belägna alpjärnvägen på gränsen till Schweiz. När vägen går nedåt igen passerar vi förbi glaciärer i sagolik natur innan vi anländer till antingen Tiefencastel. Om tåget kör hela vägen till Tiefencastel sitter vi kvar på tåget, annars kliver vi av i Chur och tar bussen den sista biten till vårt hotell i Tiefencastel. Det här är en tågupplevelse som du sent kommer att glömma!

Bild: Berninaexpressen tar oss på vackra höjder till Tiefencastel

Dag 5: Tågresa med Glaciärexpressen från Chur till Brig via Oberalppasset (F, L, M)

Idag är det dags för en utflykt som gör att resan gör skäl för sitt namn. Efter frukost går vi ombord på den legendariska Glaciärexpressen. Vi har reserverat platser ombord på det världsberömda och UNESCO-märkta tåget som i stillsam takt ska ta oss genom långa tunnlar, uppför branta bergssluttningar, utmed smala broar och genom djupa dalar. Glaciärexpressens kupéer har en väl genomtänkt design. Tack vare de stora panoramafönstren har vi en felfri sikt under hela tågresan, och den blygsamma hastigheten – namnet till trots – gör det möjligt för oss att fånga otroliga bilder på det svindlande alplandskapet.

Glaciärexpressen genom Alperna i Schweiz.
Bild: Makalösa utsikter från Glaciärexpressen

Den rika variationen i naturen håller våra ögon ständigt alerta och när vi kommer upp till resans högsta punkt, passet Oberalp på 2 033 meter över havet, lär våra trevliga samtal övergå i en häpnadsväckande stumhet. Medan vi beundrar de omkringliggande landskapen avnjuter vi också en välsmakande lunch som tillagas ombord på tåget och serveras i tågets restaurangvagn. Vi kliver av Glaciärexpressen i Zermatt, och tar oss därefter med ett mindre lokaltåg till Blatten bei Naters och vårt hotell där vi tillbringar natten efter en välförtjänt middag.

Dag 6: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Efter många händelserika dagar fyllda av vackra tågresor har vi nu dagen att tillbringa på egen hand. Alpupplevelser mer fler spektakulära vyer finns det gott om, och om du vill ha tips eller rekommendationer finns reseledaren alltid till hands. Kanske vill du slappna av i de varma källorna på Thermalbad Brigerbad, som ligger i närheten av Täsch. Det är ett av de största termalbaden i Schweiz och erbjuder avkoppling med fantastisk utsikt över bergen. Ett annat alternativ är att utforska de omgivande bergen under en vandring. Det finns många vandringsleder med varierande svårighetsgrad, så oavsett om du är nybörjare eller erfaren vandrare finns det ett alternativ som passar alla. En mer stillsam aktivitet kan vara att ta dig på egen hand till Zermatt för att besöka Matterhorn Museum och njuta av vyn över den häftiga alptoppen. 

Dag 7: Tågutflykt till Zermatt och kuggtågsresa med Gornergrat Bahn (F, M)

Idag ska vi tillsammans kliva in i en förtrollande saga vid namn Zermatt. Zermatt är inte bara en välkänd skidsportstad där du kan stå på skidorna i både Schweiz och Italien samtidigt, utan också en i stort sett bilfri by, där linbanor, fjärrtåg och häst och vagn tagit plats i motorfordonens frånvaro. Zermatt ligger vid foten av det mäktiga berget Matterhorn, landets tionde högsta berg med sina 4 478 meter över havet. I den pittoreska byn hittar vi flera inbjudande restauranger och kaféer.

Ett besöksmål i närheten av Zermatt som vi ser till att inte missa är Gornergrat som ingår i Penninealperna. Resan till Gornergrat går med världens första elektriska kuggtågsbana och det är nu som den riktiga klättringen börjar. På 3 000 meters höjd är tågbanan en av de högst belägna i hela Europa, och det är sannerligen en obeskrivlig utsikt som vi har genom fönstren. Med fri sikt över berget Matterhorn, Gornerglaciären och de spetsiga alptopparna där en del är så höga som 4 000 meter är det troligt att du kommer att minnas tågresan mer än själva slutdestinationen.  

Tåget Gornergrat Bahn från Zermatt till Gornergrat i Schweiz.
Bild: Kuggtågsbanan från Zermatt till Gornergrat med Matterhorntoppen i bakgrunden

Efter Gornergratbesöket tar vi tåget tillbaka ner till Zermatt och har lite ledig tid innan vi återvänder till hotellet i Blatten där vi avnjuter dagens middag.

Dag 8: Transfer till Milano och hemresa (F)

Vare sig vi vill eller inte så har vårt alpina äventyr idag nått vägs ände. Efter frukost packar vi in våra väskor i bussen och kör till Milano, där vi går ombord på flyget hem till Sverige. Högre än så här går det knappast att komma!

Karta

Geografisk karta över Schweiz och Italien.

Väder

SE VÄDRET I DAVOS

Få uppdaterade väderleksutsikter på smhi.se.

Väderprognos för Brig, Schweiz.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
21/9 - 28/9Se flygtider Stockholm - ArlandaFrån topp till dal med Glaciärexpressen31 995:-Boka

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats? Vi kan undersöka möjligheten för anslutningsflyg!

Priset inkluderar:

 • Flyg Stockholm–Milano t/r inkl. transfer
 • 3 nätter på 4* Grand Hotel Bristol i Stresa
 • 1 natt på 3* Hotel Albula & Julier i Tiefencastel
 • 3 nätter på 3* Hotel Blattnerhof i Blatten 
 • 7 x frukost, 1 x lunch och 3 x middag
 • Tågresa med Centovallitåget: Stresa–Locarno 
 • Båttur på Lago Maggiore
 • Tågutflykt med Berninaexpressen: Tirano–Tiefencastel
 • Tågresa med Glaciärexpressen: Chur–Brig via Oberalppasset
 • Tågutflykt till Zermatt och kuggtågsresa med Gornergrat Bahn
 • Övriga utflykter och transport enligt program
 • Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

 • Enkelrumstillägg, 3 495 kr
 • Platsbeställning på en av de första 3–4 raderna i bussen vid utflykter och transfers, 200 kr
 • Turistskatt i Schweiz och Italien. Cirka €2–7/person per natt (betalas direkt till hotellen)
 • Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring*
 • Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post) 

* Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa.

Hotell

Andra liknande resor