Skip to main content

Resor till Italien

Upplevelserika resor till Italien

Gruppresor till Italien med svensktalande reseledare

Italien är en mångsidig nation och definitivt en populär resedestination. Landet enades under Kungariket Italien 1861 och indelas nu i 20 regioner. Det var inte förrän 1946 som Italien blev en republik som vi känner till det idag. Hos Kulturresor Europa har vi många olika resor till Italien med flyg, vilket ger dig möjlighet att besöka regionerna Piemonte, Sicilien, Apulien, Toscana, Umbrien, Veneto, Lazio, Campania och Basilicata.

Vi erbjuder ett brett utbud av olika typer av resor. Till exempel kan du delta i operaresor till både Verona och den berömda Puccinifestivalen (Festival Puccini) i Lucca, Toscana. Om du vill vara aktiv under semestern kan du välja en kulinarisk vandring i bergen bakom Amalfikusten med sina böljande landskap. Rundresor i underbara Toscana och södra Italien, som inkluderar besök i städerna Bari, Monopoli, Matera och Lecce, finns också i vårt program.

Amalfikusten

Vi har varit verksamma vid Amalfikusten i många år och känner därför till de gömda pärlorna i området. Du kan välja mellan olika typer av resor beroende på vad du vill uppleva under din resa. Vi flyger direkt till Neapel, vilket gör det enkelt och bekvämt för dig att fortsätta med vår transferbuss direkt till Amalfikusten, som ligger ungefär en timmes bilresa bort. På det sättet undviker du att flyga till Rom och behöva göra en längre resa.

Amalfikusten är känt för sina vackra stränder, charmiga kuststäder, hisnande utsikt, italienska delikatesser och underbar atmosfär. Här finns tid för avkoppling, sol och bad, utflykter, att utforska sevärdheter och att fördjupa sig i matkulturen - en perfekt kombination för en semester i Italien. Du kan utforska vackra landskap, fantastiska stränder eller ta en båttur - det finns något för alla smaker, och Amalfikusten har otroligt många attraktioner och historiska byggnader med spännande historier att upptäcka.

Semester i Italien

Att resa genom de olika regionerna i Italien ger dig olika italienska upplevelser. Innan Italien enades som en nation år 1861 var varje region ett eget "rike" med sina egna sedvänjor och traditioner, och många av dessa särdrag finns kvar än idag. Detta gör Italien till en varierad kulturell upplevelse och mångfalden begränsar sig inte bara till konst och kultur - den återfinns också i den rika och varierade naturen samt det berömda italienska köket, med pasta och pizza på menyn. En resa till Italien innebär att du får uppleva charmiga städer med små pärlor till restauranger, storslagen arkitektur, historiska sevärdheter och vackra landskap - allt medan du njuter av en nylagad gelato, kanske på vår resa till Rom.

Oavsett om du drömmer om att upptäcka södra Italien, mellersta Italien eller norra Italien kan vi erbjuda dig möjligheten att göra det. Italien har något för alla smaker och är en perfekt resedestination. På Kulturresor Europa har vi gjort vårt bästa för att erbjuda dig ett varierat utbud av olika typer av resor till Italien. Res till Italien på våren, sommaren eller hösten.

Välkommen till Italien!

Detta får du uppleva under din semester i Italien med Kulturresor Europa:

  • Pasta, pizza och risotto
  • Vingårdar och vinprovning
  • Bevarade medeltidsstäder
  • Behagliga Medelhavstemperaturer

Fakta om Italien

Var ligger landet?

I södra Europa, med Adriatiska havet i öst och Medelhavet i väst, skjuter Italien ut som det avlånga land det är. Halvön som Italien ligger belägen på kallas för Apenninska halvön, och gränsar till länder som Schweiz, Österrike, Slovenien och Frankrike. Utöver själva fastlandet tillhör även Sardinien och Sicilien – Medelhavets två största öar – samt en del mindre öar Italien.

Hur många bor i landet?

Till ytan är Italien 301 340 km2 stort och här bor omkring 60 700 000 invånare, vilket gör att Italien tar hem priset som Europas femte mest folkrika land. Rom är namnet på Italiens huvudstad och endast här bor ca 2.4 miljoner invånare. Italiens varierande landskap medför även ett rikt växt- och djurliv, samt erbjuder turister en stor variation av semester. Att Italien är ett av världens största resmål med över 45 miljoner besökare årligen är därav inte så konstigt.

Hur är vädret och klimatet?

Då Italien liksom Sverige är väldigt långsmalt har landet ett varierande klimat som omfattar alltifrån alpint klimat till Medelhavsklimat. I norra Italien råder ett temperat klimat med kalla vintrar och varma somrar medan södra landet och kusten präglas av ett härligt Medelhavsklimat.

För att hitta mer information om vädret på den region du planerar att resa till kan du gå in och läsa i faktan under destinationen.

Vilka är mina transportmöjligheter?

Generellt i Italien är kollektivtrafiken mycket säker samt väl utvecklad. Om du hellre föredrar att resa med buss, tåg eller tunnelbana framför taxi eller hyrbil är det inga problem i de större städerna. Framförallt tåg är ett mycket vanligt transportmedel och du kan antingen färdas med regional- eller höghastighetståg till flera olika orter och städer. Om du däremot önskar hyra bil under din semester i Italien finns det gott om biluthyrningsfirmor i de flesta städer och orter. Några krav för att hyra bil här är att du måste vara minst 21 år gammal, samt att du har haft körkort i minst ett år. Tänk på att det är något mer intensivt på vägarna i Italien än i Sverige, och helst bör du undvika storstäderna under rusningstid.

För att hitta mer information om trafikläget och offentliga transporter på den region du planerar att resa till, kan du gå in och läsa i faktan under destinationen.

Vilket språk talar man?

Det officiella språket som talas i landet är italienska men då turismen är stor i landet går det bra att föra konversationer på engelska.

Vilken religion råder i landet?

I Italien är en stor majoritet av befolkningen (ca 90 %) katoliker, så tänk på att täcka dina armar och ben när du besöker katolska kyrkor för att visa respekt.

Vilken valuta ska jag använda?

Italien är med i EU och har liksom många andra EU-länder euro som valuta (1 EUR = 10,85 SEK, pr. oktober 2019). Om du önskar ta ut pengar finns det bankomater i princip överallt som fungerar likt de i Sverige. Du kan också växla i banker eller på växlingskontor, samt accepteras kreditkort som VISA, MasterCard och American Express generellt i hela landet. Bra att lägga på minnet är att om du endast köper något litet ute, exmpelvis en kopp espresso eller en svalkande gelato, tar italienarna oftast endast emot kontanter. Altså är det alltid bra att ha lite euro i plånboken.

Hur mycket ska jag ge i dricks?

Dricks är vanligt förekommande och varierar från 0-15 % beroende på servicen.

Vilka är inresereglerna?

Vid inresa inför semester i Italien krävs att du har ett giltigt pass vars utgångsdatum sträcker sig tidigast till dagen för hemresa.

Finns det någon tidsskillnad?

Du behöver inte tänka på tidsskillnad då Italien och Sverige befinner sig i samma tidszon. Du behöver inte heller tänka på adapter då samma eluttag används här.

Vad har de för eluttag?

Italiens ström är densamma som i Sverige, 220V. Eluttagens form kan dock variera, ibland passar våra kontakter men ibland inte. En adapter finns ibland att låna på hotellet, annars har du möjlighet att köpa det på närmsta elaffär.

Kan jag dricka vattnet?

Vattnet i de italienska städerna bör inte drickas så köp hellre vatten på flaska (s.k. acqua).

Vilka är de mest användbara fraserna?


Hej! Salve!

Talar du engelska? Parla inglese?

Bra, tack. Bene, grazie.

Hejdå! Arrivederci!

Skulle jag kunna få se menyn, tack? Mi porta il menù?

Jag skulle vilja beställa [rätt], tack. Lo prendo _[piatto]_, grazie.

Vi skulle vilja betala, tack. Il conto, per favore.

Maten var utsökt! Il cibo era delizioso!
    
Hur tar jag mig till___? Come si arriva __?
... centrum? ... al centro?
... tågstationen? ... alla stazione del treno?
... flygplatsen? ... all'areoporto?
... polisstationen? ... alla centrale di polizia?

Var kan jag köpa en buss/tågbiljett? Dove posso comprare un biglietto per l'autobus/per il treno?

Hur mycket kostar en biljett till [destination]? Quanto costa un biglietto per [destinazione]?

Amalfi à la carte

Skräddarsy ditt äventyr på Amalfikusten 2024 - Södra Italiens populära Amalfikust är nästan obegripligt vacker. Detta naturliga mästerverk av land och hav slingrar sig majestätiskt längs den italienska kustlinjen och bjuder in oss att ta...

Apulien – Italiens hemliga hörn

Res genom Apulien 2024 – En outforskad del av Italien som har allt - Det autentiska och äventyrliga Syditalien är en välbevarad hemlighet som har lyckats hålla sig borta från de stora turistströmmarna. Vi kan därför skatta oss lyckliga öv...

8 dagar från 18 995:- Läs mer om vår resa till Apulien

Charmiga Cinque Terre

Resa till Cinque Terre 2024 - en av Italiens mest exklusiva semesterregioner - Följ med oss på en resa till pittoreska och charmiga Cinque Terre, en av våra mest populära resor till det lättälskade Italien. Regionen kring de fem små dock...

Från topp till dal med Glaciärexpressen

Nästa station: Alperna med Glaciärexpressen 2024 - På vår resa genom den schweiziska och italienska alpvärlden är färdsättet en av höjdpunkterna som vi kommer att vilja minnas för evigt. Vi har bokat plats på den världsberömda Glaciärexpr...

Stenport i en medeltida stad i Toscana

Förtrollande Toscana

Kulturell Italienresa till Toscana 2024 – regionen som har allt och lite till - Varmt välkommen att följa med på en resa till Toscana 2024 – den vackra och romantiska italienska regionen som många får en drömmande blick i ögonen av och so...

Solnedgång över landskapet och vattnet vid Gardasjön

Gudomliga Gardasjön

Resa till Garda och den gudomligt vackra Gardasjön i Italien 2024 - Välkommen till Gardasjöns förtrollade värld – ett av Italiens mest magnifika och älskade resmål. Belägen i den norra delen av landet, omgiven av de pittoreska Alperna och...

Hus med havsutsikt på klipporna längs Amalfikusten

Kulinariska vandringar på Amalfikusten

Vandringsresa till Italien 2024 med vandring på vackra Amalfikusten - Amalfikusten är ett paradis för alla dem som tycker om utmanande vandringar och en överväldigande natur. Vi kan nu stolt presentera en vandringsresa till denna storslag...

Norditaliens magi

Sagolikt vackra sjöar och kulinariska upplevelser 2024 – Norditaliens magi väntar på dig - Det exklusiva höglandet vid foten av Alperna är någonting alldeles extra. Här, i norra Italiens vidunderliga natur, väntar ett paradis som lockar...

Nytår i Rom, nytårsaften i Romm, fyrværkeri i Rom

Nyår i Rom

Fira nyår 2025 med oss i Rom - Kan du tänka dig ett bättre sätt att ringa in det nya året än att äta en fantastisk nyårsmiddag på en av Roms bästa restauranger, följt av ett 12-slag med ett glas prosecco? Ett stenkast från hotellet ligger...

Utsikt över floden i Verona från resturang, och teatermask från operan

Opera & folkfest i Verona

Upplevelserik operaresa till Verona i Italien 2024 - Följ med oss till Verona och upplev opera på stadens gamla romerska arena som vilar i spänd förväntan under den sammetsmjuka kvällshimlen som gnistrar av stjärnor. 20 000 stearinljus tä...

Operaresa i Puccinis fotspår

Operaresa i Italien – Puccinis odödliga operor på plats i Toscana 2024 - Stig in i Puccinis förtrollande värld på vår operaresa där du får följa i mästarens fotspår genom pittoreska toscanska byar och smala gränder. Här går det nästan att...

Rom – den eviga staden

Res till historiska Rom 2024 – en italiensk upptäcktsfärd genom tid och rum - För många har Rom blivit en livslång kärleksaffär och en stad man aldrig kan besöka för många gånger. Vi stämmer in i hyllningskören och återvänder till Rom för...

Sagolika Sicilien

Kulturhistorisk rundresa på Italienska Sicilien 2024 - Upptäck sagornas Sicilien på en oförglömlig rundresa med oss på Kulturresor Europa. Denna resa tar dig med på en färd genom den tid och de många kulturer som genom åren har hjälpt til...

Stilla landsväg och cypresser i solnedgången i Toscana

Underbara Umbrien & Toscana

Resa till Umbrien och Toscana med bildskön natur, konst och minnesvärda sevärdheter 2024 - Välkommen på en resa som bjuder på en kombination av oupptäckta medeltidsstäder i Umbrien och böljande, stolta cypresser, vin och världskonst i Tos...

Solnedgång över Amalfikusten, havet och bergen

Vidunderliga Amalfi

Res till den gudomliga Amalfikusten i Italien 2024! - Detta är en resa för dig som vill uppleva Amalfikustens absolut enastående skönhet och charmiga kustliv där de pastellfärgade husen stupar ner i det djupblå havet. Boka in ditt sydital...

Vinprovning av Barolo-viner

Vin och gastronomi i Piemonte

Välkommen på vin- och matresa i Piemonte 2024 - gastronomins högborg! - Piemonte i allmänhet, och området runt Alba och Barolo i synnerhet, är för vin- och matälskare ett riktigt paradis. Härifrån kommer några av världens bästa viner, Bar...