Skip to main content

Här älskar vi att långtidssemestra!

Därför är en långtidssemester i Andalusien en utmärkt idé

Långtidssemestrar... Hur skulle vi kunna låta bli att älska dem? De är varma, ljusa, tar inte slut för fort och så innerligt välkomnande när den iskalla vintern står för dörren här i våra skandinaviska hemtrakter. Aldrig förr har vi tagit tillflykt till värmen och solen så ofta som vi gör idag. Vi packar inte bara väskan allt oftare, utan nu vill vi också förlänga semestern så länge det bara går innan posten, blommorna och släktingarna där hemma börjar sakna oss alltför mycket.

När vi reser bort under en längre tid skapas också den där trygghetskänslan som är så välbekant hemmavid. Att stifta nya bekantskaper och band är inte ovanligt; vi blir tjenis med restaurangägaren runt hörnet och med personalen på hotellet, vi hittar vårt favoritkafé där vi blir stammisar som alltid beställer samma sorts kaffe, vi hittar en favoritplats på stranden dit skuggan aldrig når och vi lär oss hitta längs de genvägar som korttidsresenärerna förbiser.

Borta bra men hemma bäst, brukar man ju säga – men om samma borta också faktiskt känns som hemma, och om det dessutom innehåller gröna palmer, ljumma kvällar och bad i havet – borde vi då inte istället säga hemma bra, men borta ännu bättre?

Långtidssemestrar att njuta av – med en omisskänlig favorit

Idag är utbudet av långtidssemestrar en riktig guldkista, och det finns många platser att se och upptäcka lite närmare. Däremot skulle jag vilja påstå att det finns en specifik destination som är en något oövervinnlig herre på täppan över alla långtidsresmål – en plats som ligger oss soldyrkare och livsnjutare lite extra varmt om hjärtat. Jag pratar naturligtvis om Andalusien, som med sin oförskämt vackra kustlinje gång på gång tar sig in över topplistor på världens bästa resmål.

Och tänker man efter är det inte heller konstigt att vi väljer att tillbringa vecka efter vecka på denna underbara plats. Här nedan kommer ett axplock av de många anledningar till varför vi trycker på bokaknappen för nästa andalusiska långtidssemester innan vi ens har hunnit hem från våra pågående reseäventyr.

Läs mer: En dag i Nerja

Långtidssemester i Andalusien bjuder på god sangria, avkoppling och stora minnesvärda sevärdheter.
Bild: Andalusiens mångfacetterade miljöer har något för alla

1. Sommar mitt i vintern

Trots den korta flygresan ner till Andalusien erbjuder regionen härliga temperaturer året om. När januari månads termometer visar -10 grader hos oss hemma i Sverige kan Andalusien skryta med en genomsnittstemperatur på och 171 soltimmar.

2. Så mycket mer än bara sol och bad

Andalusien är en region som fullständigt svämmar över av betydelsefulla och historiska platser och minnesmärken. Några av våra favoriter är den mytomspunna moskén i Cordoba, den nervkittlande gamla bron i Ronda och Granadas moriska palats Alhambra som på bara sekunder för tankarna till Tusen och en natt. Nog för att sol och bad är bland det bästa som finns, men du vet lika väl som vi att 21 dagar på en strand får både armar, ben och huvud att värka av rastlöshet. Med allt som Andalusien har att erbjuda står det klart att 21 dagar knappt räcker till – istället finns det gott om anledningar att återvända igen och igen...

3. Hemkänslan sitter i maten

Nog måste du väl hålla med när jag säger att ingenting säger hem så mycket som en ordentlig vällagad måltid. Likaså kan dålig mat på vår semester få oss att längta hem snabbare än illa kvickt, trots att himlen är molnfri, solen värmande mot ansiktet och kyparen trevlig. Med Andalusiens mättande kök ges vi inte en enda anledning att längta hem. Här hittar vi allt från medelhavsdelikatesser med fisk och skaldjur direkt fångade ur havet och fräsande goda paellor med saffransris och grillade grönsaker till kreativa tapasrätter på köpet när du beställer en iskall sangria. Behöver vi säga mer?

Läs mer: Festivaltider i Spanien

Spansk tapas, paella med skaldjur och apelsiner på en långtidssemester i Andalusien.
Bild: Det spanska köket gör ingen besviken

4. Välkommen hem

Hur väl vi trivs på en ny plats beror till stor del på hur väl mottagna vi blir av våra värdar, alldeles oavsett om det handlar om en middagsbjudning hos nyfunna vänner eller om en vistelse i ett helt nytt land. Spanjorerna – och inte minst invånarna i södra Andalusien – utmärker sig för sitt varma sätt och sina genuina leenden som nästan skiner ikapp med den spanska solen. Att ständigt bemötas med ett vänligt buenos dias och ett como estás säger ju sig självt – vem vill inte fira semester i en sådan gästvänlig atmosfär?

5. Med spännande grannar i sikte

Skulle du mot förmodan hinna bocka av hela Andalusiens täta djungel av sevärdheter, städer och naturscenerier så finns alla möjligheter att resa utanför landsgränserna – ja, till och med utanför kontinentgränsen! Du kan till exempel uppleva det exotiska nordafrikanska Marocko på en dagstur eller göra en avstickare till grannlandet Portugal. Från kustpärlan Calahonda tar det inte mycket mer än en timme att köra till hamnen i Algeciras där färjorna mot marockanska Tanger avgår. Du som föredrar ett äventyr på de iberiska vägarna kan ta dig till Portugals charmerande lilla kustpärla Tavira via Sevilla, så varför inte passa på att göra en liten utflykt med övernattning under din resa.

Restips: Se alla våra resor till Spanien

Spännande dagsturer till afrikanska Marocko och portugisiska Tavira på en semester i Spanien.
Bild: Några av Andalusiens grannutflyktsmål erbjuder stillsam idyll i Tavira och färgexplosion på Marockos marknader

Har du din långtidssemester i Andalusien bokad? Få en översikt över våra långtidssemestrar här!

/Jenny

Vi tror du också gillar...