Skip to main content

Här älskar vi att långtidssemestra!

Därför är en långtidssemester i Andalusien en utmärkt idé!

Långtidssemestrar. Ja hur kan vi inte älska dem? De är varma, ljusa, tar inte slut för fort och så välkomnande när den iskalla vintern slår upp dörrarna till våra hem i Norden. Aldrig förr har vi tagit tillflykt till värmen och solen så ofta som vi gör idag. Vi packar inte bara väskan allt oftare, utan nu vill vi också förlänga semestern så länge det bara går innan posten, blommorna och släktingarna där hemma börjar sakna oss alltför mycket.

När vi reser bort under en längre tid, skapar vi oss också den där trygghetskänslan som vi är bortskämda med där hemma. Att stifta nya bekantskaper och band är inte ovanligt. Vi blir tjenis med restaurangägaren runt hörnet och med personalen på hotellet. Vi hittar vårt favoritkafé, var vi blir stamkunderna som alltid beställer samma kaffe. Vi får oss en favoritplats på stranden dit skuggan aldrig når och lär oss hitta genvägarna som korttidsresenärerna förbiser.

Man brukar säga borta bra men hemma bäst. Men om borta också känns hemma, fast att borta innebär gröna palmer, ljumma kvällar och bad i havet. Är då inte hemma bra, men borta bättre?

Herren på täppan över långtidsresmål

Idag är utbudet på långtidssemestrar oändligt. Vi kan välja och vraka mellan tre veckor på Cuba, i Vietnam, Portugal eller Italien. Dock skulle jag våga påstå att det finns en specifik destination som är en något oövervinnlig herre på täppan över alla långtidsresmål. En destination som ligger extra varmt om hjärtat hos oss soldyrkare och livsnjutare. Jag pratar naturligtvis om Andalusien, som med sin oförskämda vackra kustlinje, platsade sig in på resemagasinet Vagabonds lista över 2017 års bästa resmål.

Och tänker man efter är det ju heller inte konstigt att vi väljer att spendera vecka efter vecka på denna underbara plats. Här nedan kommer ett axplock anledningar till varför vi trycker på boka-knappen för nästa långtidssemester till Andalusien innan vi ens har hunnit hem från den pågående semestern.

Läs här: En dag i Nerja

Långtidssemester i Andalusien bjuder på god sangria, avkoppling och stora minnesvärda sevärdheter.

 1. Sommar mitt i vintern

Trots den korta flygresan ner till Andalusien, bjuder regionen på härliga temperaturer året om. När temperaturmätaren i januari visar -10 grader hos oss i Sverige, kan Andalusien skryta med 17 grader i genomsnittligtemperatur och 171 soltimmar.

2. Mer än bara sol och bad

Regionen svämmas över med betydelsefulla och historiska platser och minnesmärken. För att nämna några hittar vi den mytomspunna moskén i Cordoba, den nervkittlande högbron i Ronda och morer palatset Alhambra i Granada som för tankarna till tusen och en natt. Nog för att sol och bad är bland det bästa som finns, men du vet lika väl som jag att 21 dagar på en strand, får både ben och armar att värka av rastlöshet. Så mycket som det finns att se och uppleva i Andalusien är det knappt så att 21 dagar räcker till.

3. Hemmakänslan sitter i maten

Du håller väl med mig när jag säger att man förknippar en ordentlig vällagad måltid med hem, och att dålig mat på semestern kan få oss att längta hem illa kvickt. Även om himlen är molnfri, badvattnet mjukt och kyparen trevlig. Men med Andalusiens dregelframkallande kök har vi inga anledningar längta hem. Medelhavsdelikatesser som fisk och skaldjur, direkt fångade ur havet. Fräsande god paella med saffransris och grillade grönsaker, och kreativa tapasrätter på köpet när du beställer en iskall sangria. Behöver jag säga mer?

Läs här: Festivaltider i Spanien

Spansk tapas, paella med skaldjur och apelsiner på en långtidssemester i Andalusien.

Bild: Det spanska köket gör ingen besviken

4. Välkomnandet gör allt

Hur väl vi trivs på en ny plats, beror till stor del på hur väl mottagna vi blir av värdarna. Oavsett om det handlar om en middagsbjudning hos nyfunna vänner eller en vistelse i ett helt nytt land. Spanjorerna – och inte minst invånarna i södra Andalusien - utmärker sig för sitt varma sätt och genuina leenden som nästan skiner ikapp med solen. Att bemötas med ett Buenos Diaz! och Como estas? säger ju sig självt. Vem vill inte fira semester i en sådan gästvänlig atmosfär?

5. Med en spännande horisont i sikte

Skulle du mot förmodan bocka av hela Andalusiens djupa djungel av sevärdheter, städer och naturscenerier så finns alla möjligheter att resa utanför landsgränserna – ja till och med utanför kontinentgränsen! Upplev det exotiska Marocko i Nordafrika på en dagstur eller gör en avstickare till grannlandet Portugal. Från kustpärlan Torremolinos tar det inte ens två timmar att köra till hamnen, varifrån färjorna avgår till Tangier i Marocko. Föredrar du ett äventyr på vägarna, tar det 4h bil innan du når fram till den portugisiska idyllen Tavira.

Se våra resor till Spanien här och till Andalusien här. 

Spännande dagsturer till afrikanska Marocko och portugisiska Tavira på en semester i Spanien.

Bild: Stillsam idyll i Tavira och färgexplosion i Marockos marknader

Har du din långtidssemester i Andalusien bokad? Få en översikt över våra  långtidssemestrar här.

Hälsningar Jenny

Vi tror du också gillar...

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig
Trustpilot