Skip to main content

Opera i Verona – en spektakulär upplevelse

Även för den mest oerfarne operakännaren

Har du någon gång funderat över hur det känns att gå på opera i Verona? Tänk dig att sitta under bar stjärnhimmel, omsvept av den ljumma kvällstemperaturen, bland ett sorl av 20 000 åskådare som alla är lika förväntansfulla på vad som väntar bakom ridån. Opera i Verona är något utöver det vanliga, och även för den mest oerfarne operakännaren kan vi garantera en upplevelse man sent kommer glömma.

Opera i Verona

Den gamla anrika amfiteatern i Verona är världens största operascen och kunde förr i tiden rymma upp till 25 000 åskådare. Idag tar arenan upp emot 22 000 åskådare, med sina massiva stenläktare som sträcker sig flera meter upp från marken. Eftersom bänkraderna är gjorda utav sten kan en varm filt eller ett mjukt sittunderlag göra underverk för sittmusklerna under de tre timmarna som operan pågår. Det är inte ovanligt att se åskådare ta med sig något gott att äta till operan då hungern ofta kan spela ett spratt framåt kvällen. Om du inte har med dig något att äta så behöver du inte misströsta, för kl. 20.00 slår nämligen försäljningen vid arenan upp sina portar och du kan här unna dig något gott i form av exempelvis vin och lite snacks. När mörkret sänker sig tänds 20 000 stearinljus och kvällens dirigent träder in på scenen till ett öronbedövande jubel och föreställningen är igång!

Fullsatt utomhusteater i Verona, opera i Verona.

Vi vill förbereda dig på en föreställning med en ljusshow utan dess like och med betagande scener som även kan få den mest tuffa i publiken att fälla en tår. Att ha med en liten näsduk gömd i innerfickan är inte en så dum idé. Även om arenan är mycket gammal är scenografin känd för att vara experimenterande och modern och det omfattande utrymmet i arenan skapar en enastående akustik som gör att de vackra melodierna hörs i hela arenan - utan hjälp av elektronisk förstärkning.

Läs mer om Verona här: Topp 10 i Verona.

Torget Piazza Bra med restauranger på en operaresa till Verona.

Behöver du tid till att smälta den mäktiga föreställningen eller helt enkelt inte är redo för att dra dig tillbaka till hotellet efter att föreställningen är slut, så ligger Piazza Bra, det stora torget med flertalet restauranger och barer, alldeles intill arenan. Här har uteserveringarna öppet långt in på småtimmarna så att du och dina vänner kan avrunda en magisk kväll med en god drink. Hotellet som vi inkvarterar oss på under resan ligger precis vid torget, för att du enkelt och snabbt ska kunna ta dig hem efter kvällens upplevelser.

Se vårt utbud av operaresor här.

Operan Aida

Aida är den fängslande operan som utspelar sig i Egypten under faraonernas tid, vars handling omfattar alltifrån krig till obesvarad kärlek. Aida var faktiskt den allra första operan som arrangerades på arenan i Verona, och har sedan dess framförts på Italiens operascener i över 100 år. Operan har även satts upp i Sverige fast med en modern omarbetning år 1982. Den tre timmar långa föreställningen består av fyra akter där varje akt innehåller nya överraskningar och gripande dialoger. Nedan kan du läsa ett utdrag från handlingen.

”… I sitt gemak väntar Amnerik på att den segerrika Radames ska återvända. Hon hoppas att han kommer få hennes hand som belöning. Då Aida närmar sig grips Amneris ännu en gång av svartsjuka och bestämmer sig för att sätta upp en fälla för henne. Hon inbillar Aida att Radames har stupat i kriget, och Aidas sorg och senare glädjeutbrott när Amneris avslöjar att det var en lögn bekräftar hennes onda aningar om att Aida är hennes rival…”

Läs om Det italienska köket här.

Operaföreställningen Aida i Verona.

Våra operaresor till Italien

Växte ditt sug efter att gå på opera i Italien efter att ha läst detta inlägg? På våra operaresor till Verona flyger vi på behagliga tider och bor centralt med bara två minuters promenad från arenan. Vi inleder resan med en 5-rätters välkomstmiddag och tillhörande viner på gourmetrestaurang och efter en god natts sömn beger vi oss ut och upptäcker Veronas alla mytomspunna stadsdelar. På resan ingår även hela två operaföreställningar.

/ Jenny

Läs mer om våra resor Opera & folkfest i Verona och Operaresa i Puccinis fotspår

Vi tror du också gillar...