Skip to main content

Att packa rätt - inte alltid lätt

Undvik frustationer med dessa ovärderliga packningstips!

Att veta vad och framför allt hur man ska packa inför sin kommande resa är inte alltid det lättaste, och vi gissar att de flesta har stått och kliat sig i huvudet framför resväskan någon gång. Även för den mest erfarne globetrottern så kan det kvällen innan kännas helt omöjligt och den härliga känslan som man burit med sig så länge inför resan omvandlas istället till frustation och förvirring.

Av denna anledning har vi valt att knåpa ihop en liten checklista som vi hoppas kommer att komma väl till hands och som hjälper er en bit på traven nästa gång ni ska bege er ut i världen. Vi bjuder även på några goda råd om vad du ska tänka på och hur du smartast packar för att få ner så mycket som möjligt utan att tänja på väskans sidor ytterligare!

6 viktiga saker som ska med i handbagaget:

- Pass/nationell ID-handling

- Avresehandlingar/biljetter

- Betalkort (båda VISA och Mastercard kan användas för betalning inom Europa utan avgift, samt kan du i de flesta länder ta ut kontanter i bankomaterna väl nere på plats mot en mindre fast avgift.)

- Det blåa EU-försäkringskortet (vid resor inom Europa)

- Viktiga telefonnummer till försäkringsbolag, kontaktperson hemma och eventuell reseledare

- Telefonladdare

9 saker som förbereder dig väl och som underlättar flygresan:

- Nackkudde, öronproppar och ögonmask för den svårsövda

- En reseguide om destinationen

- En bra bok

- Hörlurar

- Reseförpackningar till badrumsprodukterna

- Solkräm - och glöm inte att kolla bäst före-datumet!

- Adapter (vissa länder har andra stickuttag eller mindre volt i uttagen)

- Bekväma vandringsskor för att kunna utforska området utan risk för skavsår

- Laddare till kamera och andra elektronikprylar du eventuellt har med dig

Här kan du läsa om Konsten att matcha kläder med resan.

4 steg närmare en smartare packning:

1. Om du ska packa ner mindre plagg som du inte är så rädd om att få skrynkliga, är ett gott tips att rulla plaggen för att de på så vis tar mindre plats.

2. Är du orolig för att mindre föremål eller accessoarer ska åka omkring i väskan eller ta upp onödig plats kan det vara smart att stoppa in dessa i exempelvis skor eller andra ägodelar som har ihåligt utrymme.

3. Ofta behöver vi ha med oss flytande vätska i väskan, som tex. schampo eller parfym. För att minimera skaderisken att en flaska skulle börja läcka, kan en enkel plastpåse med försegling vara ett enkel men effektiv lösning. Att få sina fina kläder förstörda är inte så roligt.

4. Är ni flera som reser tillsammans kan det vara bra att fördela några utav era kläder i varandras väskor för att på så vis minimera risken att en av er skulle bli utan ombyte ifall väskan kommer bort på vägen.

Här kan du läsa 6 tips på hur du kan spendera den lediga dagen.

Värt att tänka på:

Tänk på att inte fylla resväskan helt när du packar så att du också har plats till att ta med dig souvenirer hem!

Vad för aktiviteter ska du delta i på resan? Om du planerar att bada, cykla, vandra eller delta i någon annan aktivitet, kan det vara bra att tänka till en extra gång så att du inte glömmer att ta med eventuella plagg och tillbehör som krävs för aktiviteten.

Hur är vädret nere på destinationen just nu? Vi i Sverige är, om några, medvetna om att vädret kan skifta både plötsligt och väldigt. Tänk därför på att alltid kolla väderprognosen innan du ska resa. Kanske att en regnjacka eller ett paraply bör tas med trots allt?

Hur länge ska du vara bortrest? Hur mycket kläder och ombyten du behöver ha med dig kan se lite olika ut beroende på om du ska vara bortrest i 4 dagar eller 2 veckor.

Glöm inte att sätta en tag på väskan med ditt namn och adress på, ifall väskan olyckligt nog skulle hamna på villovägar längs vägen.

En god ide kan även vara att packa ner ett ombyte i handbagaget ifall väskan skulle hamna på annat håll och inte anlända till destinationen förens efter några dagar.

Trevlig resa!

Hälsningar Jenny

I våra resekalender kan du få en översikt över alla våra resor.

Vi tror du också gillar...