Skip to main content

Resor till Madeira

Res till Madeira i Portugal, på någon av våra många gruppresor med svensktalande reseledare. Här får du komfort, havsutsikt och kulturella upplevelser. Våra svensktalande reseledare har stor kunskap kring ön och dess fantastiska natur och de är specialister på att förmedla öns kultur och historia vidare till dig.

Vi erbjuder både vinter-, vår- och sommarresor till Madeira, under säsongen från augusti till maj. Under denna period bjuder Madeira på en värmande vintersol, ett tropiskt klimat och en ständigt blomstrande natur. När du reser till Madeira i november kan du se fram emot en lugn ö där de stora turistströmmarna har avtagit, vilket ger dig gott om utrymme att utforska alla sevärdheter i lugn och ro. Madeira i december bjuder på en oslagbar julprakt, då Madeiras huvudstad Funchal kan stoltsera med en av Europas mest utsmyckade städer under juletid. Förbered dig på ett överdåd av lampor, blommor och dekorationer!

Längtar du efter en vinterresa som bjuder på god mat, ljumma temperaturer, fina hotell och spännande utflykter? Då är någon av våra många resor till Madeira perfekt för dig!

Varför resa till Madeira?

Varför väljer så många Madeira som sitt semesterparadis? Från majestätiska bergstoppar till världsberömt vin, till öns mångsidiga landskap och rika traditioner. Upptäck vad som gör Madeira till en unik och oförglömlig destination.

  • Madeira erbjuder en imponerande variation med allt från utmanande bergsvandringar och frodig tropisk natur till den livliga huvudstaden Funchal och avkopplande stränder.
  • Ön kan besökas året runt tack vare sitt behagliga klimat. Dess breda utbud av aktiviteter och sevärdheter gör det till ett perfekt resmål för alla typer av turister.
  • Våra gruppresor till Madeira inkluderar flyg, hotell, transport och utflykter med svensktalande reseledare, vilket innebär en stressfri reseupplevelse.
  • Ön bjuder på en rik kultur och unika kulinariska upplevelser som gör varje måltid till ett äventyr.

Madeiras mångfacetterade charm

På Madeira möts du av en mångfald av storslagna naturupplevelser som få andra platser kan erbjuda. Öns höga berg och mystiska skogar, tillsammans med den pulserande stadsmiljön i Funchal, gör det till ett resmål som bjuder på mer än bara avslappning.

Vare sig du är intresserad av att utforska historiska platser eller njuta av vacker natur, har Madeira något att erbjuda för varje besökare.

  • Höga berg och grönskande dalar - De som lockas av höga berg och fantastisk utsikt kommer att finna sitt paradis på Madeira. Från soliga stränder till de kyligare klimaten på högre höjder, där snö kan täcka bergstopparna, erbjuder denna mångsidiga ö en växlande och upplyftande miljö för alla typer av naturälskare. Vandring på Madeira är mer än bara en fysisk utflykt; det är en resa genom ett landskap som målar upp en vacker tavla av öns mångsidiga natur. Naturen här kräver att man tar sig tid att stanna upp och insupa varje vy, från grönskande dalar till dramatiska bergssidor, och erbjuder en upplevelse som för många blir ett livslångt minne.
  • Huvudstaden Funchal - Funchal är inte bara öns huvudstad, utan även en stad som erbjuder en unik blandning av tradition och modernitet. Här finns ett brett utbud av restauranger, shoppingmöjligheter och kulturell underhållning. Under en promenad genom stadens gamla kvarter upplever du en levande historia omgiven av vacker natur. Tack vare sitt läge i den soligaste delen av ön kan besökare njuta av soliga dagar nästan året om. För de som är intresserade av lokala delikatesser är Funchal platsen att utforska. Besök de lokala marknaderna där färska produkter erbjuds, eller delta i en vinprovningstur för att få en djupare inblick i Madeiravinet. Funchal är en stad som erbjuder något för alla smaker och intressen.

Året runt-destinationen

Madeira är en destination som välkomnar besökare med öppna armar året runt. Med ett behagligt subtropiskt klimat och genomsnittliga temperaturer som ligger mellan 18 och 26 grader Celsius, behöver du inte bekymra dig om att välja “rätt” tid för ett besök. Augusti och september är särskilt attraktiva månader tack vare sina varma temperaturer och minimala nederbörd, men Madeiras klimat gör att ön är en njutning att besöka oavsett månad.

Även om de högre höjdlägena på ön kan vara lite kyligare och få mer nederbörd, är detta bara ytterligare ett exempel på Madeiras mångsidighet. Ön erbjuder en uppsjö av aktiviteter och upplevelser som passar för alla väder, från soliga dagar på stranden till mysiga stunder i bergen. Oavsett om du vill njuta av sol och bad eller utforska de mer tempererade högländerna, har Madeira något att erbjuda för varje besökare.

Vandringsleder och naturupplevelser

Madeira är ett sant paradis för vandrare och naturälskare, med över 564 vandringsleder som erbjuder upplevelser för alla svårighetsgrader. Öns landskap är som gjort för att utforskas till fots, från de lugna och familjevänliga vandringslederna till de mer utmanande rutterna som tar dig till vattenelement och natursköna vattenfall.

  • Levadavandringar Levadavandringar är ett av Madeiras mest populära och unika sätt att uppleva naturen. Längs dessa historiska bevattningssystem går lugna stigar omgivna av frodig flora, vilket skapar en magisk atmosfär. Dessa vandringsleder erbjuder en hisnande inblick i öns huvudvattensystem och dess betydelse för Madeiras historia och överlevnad. Levadavandringar är inkluderade i de flesta av våra resor till Madeira. Dessa vandringar ger dig möjlighet att uppleva Madeiras unika natur på nära håll.

Lokala smaker och kulinariska upplevelser

Madeiras kök är lika mångsidigt som dess landskap. Ön är stolt över sina lokala specialiteter, där Madeiravin och färska skaldjur, som de läckra limpets, står i centrum för en smakupplevelse du inte får missa.

Restaurangerna och marknaderna på Madeira är skattkistor för den som vill utforska lokala smaker och kulinariska traditioner. De erbjuder en spännande blandning av rätter som speglar öns kulturella smältdegel och dess närhet till havet. Ett besök på Madeira är inte komplett utan att ha provat på de lokala delikatesserna.

Kultur och traditioner på Madeira

På Madeira väntar en rik kulturskatt på att utforskas. Under året kan du även uppleva olika festivaler och kulturella evenemang som ger en inblick i Madeiras traditionella livsstil.

Handplockade hotell

Hotellet är en viktig del av reseupplevelsen, och därför är vi mycket noggranna när vi väljer hotell för våra resor till Madeira. Vi känner till hotellen väl och har ett nära samarbete med dem, så att du som gäst får dina förväntningar och behov uppfyllda. Bekväma förhållanden, hög servicenivå och rimliga priser är några av de saker vi värderar högst när vi väljer hotell. Vi lägger stor vikt vid att välja hotell med bra läge, särskilt i städerna, så att du enkelt kan ta dig till sevärdheter, till exempel på kvällen.

Resor till Portugal

Upptäck alla våra resor till underbara Portugal. Du kan resa på rundresor, flodkryssningar, kulturresor och långtidssemestrar. Med Kulturresor Europa kan du resa från Braga i norr till Lissabon i söder - möjligheterna är många. Hitta alla resor till Portugal.

Fakta om Madeira

Var ligger Madeira?

Madeira är en portugisisk ögrupp belägen i Atlanten cirka 1000 km sydväst om Portugals huvudstad Lissabon och cirka 700 km väster om Marockos kust.

Trots att Madeira ligger långt bort är det ett populärt resmål, känt för sitt behagliga klimat, det frodiga landskapet och den vackra naturen. Ön Madeira är huvudön i ögruppen, som även omfattar den mindre ön Porto Santo, som också är bebodd, samt de obebodda öarna Desertas och Selvagens.

Hur stor är Madeira?

Madeira har en yta på cirka 741 kvadratkilometer. Ön är cirka 57 km lång från nordost till sydväst och 22 km bred vid den bredaste punkten. Detta gör Madeira till en ö av hanterbar storlek för besökare som vill utforska flera olika sevärdheter utan att behöva resa över alltför stora avstånd.

Hur är vädret på Madeira?

Madeira är känt för sitt milda, subtropiska klimat året runt. Det ljumma vädret gör ön till det perfekta resmålet för alla som varken gillar att ha det för varmt eller för kallt.

Medeltemperaturen på dagen varierar mellan 18-20 grader på vintern och upp till 26 grader på sommaren. Regn är vanligare under vinterperioden, men nederbörden faller oftast i de högre belägna områdena, vilket gör att kustområdena har många soliga dagar.

Madeira är underbart att besöka året runt, med behagliga temperaturer och ett särskilt frodigt landskap. Våren är ideal för blomsterentusiaster, då ön blomstrar i ett överflöd av färger – och den populära blomsterfestivalen äger rum i Funchal. Sommaren är perfekt för alla som gillar att gå på stranden och inte vill ha de höga temperaturerna som i Medelhavet, medan hösten bjuder på ljumma temperaturer. Vintrarna är milda och bjuder på vintersol när man behöver det som mest.

Vad är Madeira känt för?

Madeira är en underbar ö av kontraster med mycket att erbjuda. Flera karaktärsdrag gör ön till ett unikt resmål, inklusive den storslagna naturen, kulturen och historien. Ön är bland annat berömd för sitt milda, subtropiska klimat, vilket gör den till den perfekta destinationen för alla som gillar sol och varmt väder.

Madeiras natur är dessutom helt spektakulär. Öns dramatiska landskap rymmer höga berg, djupa dalar och frodiga skogar, inklusive UNESCO-bevarade lagerträdsskogar. Den frodiga naturen upplevs bäst till fots, och ön erbjuder massor av spännande vandringar, inklusive vandringar längs bevattningskanalerna, levadorna. Ön har ett helt nätverk av dem, och vandringslederna längs dem är fantastiska.

Madeiras exotiska blommor och trädgårdar är i en klass för sig, och de många exotiska växterna och färgglada blommorna gör att Madeira är känt för sina vackra botaniska trädgårdar och den berömda blomsterfestivalen som äger rum på våren. Dessutom erbjuder ön en rad kulturella festivaler och evenemang, inklusive karnevalen som speglar lokal kultur och tradition. Karnevalen påminner om de stora processionerna från Rio de Janeiro och Tyskland.

Vi får naturligtvis inte glömma Madeiravinet, som ön har gett namn åt. Vinet är ett berömt starkvin som finns i flera varianter, från helt torra till söta, och som har varit känt och älskat världen över sedan 1600-talet.

Gastronomin på Madeira lånar från det portugisiska köket, men erbjuder också egna, lokala rätter. Prova till exempel espetada – grillspett med nötkött – espada, den speciella svärdfisken, och bolo de caco, ett läckert stekt bröd.

Om du är osäker på var du ska fira nyår, är Madeira ett bra förslag. Ön är känd för sitt imponerande nyårsfyrverkeri i Funchal, som är bland de bästa i världen.

Öns kustlinje är vacker och ojämn, präglad av klippor och naturskapade pooler som ger fantastiska möjligheter för simning och solbad, inte minst på Porto Santo. Atlanten med sitt kristallklara vatten är dessutom perfekt för dykning, snorkling och andra vattensporter.

Hur är prisnivån på Madeira – och vad bör du köpa med hem?

Prisnivån på Madeira är generellt lägre än på många andra ställen i Västeuropa, även om det naturligtvis varierar från plats till plats. Restauranger och butiker som ligger utanför de främsta turistområdena har ofta varor och tjänster till rimliga priser. Priserna på dagligvaror, transport och matställen kan vara mycket överkomliga, medan priserna på varor och tjänster riktade till turister kan vara något högre.

När det gäller shopping finns det flera varor du med fördel kan ta med hem som minnesvärd souvenir eller som gåva:

Madeiravin: Öns berömda starkvin är en klassisk souvenir och finns i flera varianter, från torr till mycket söt.

Broderi: Madeira är känt för sitt utsökta, handgjorda broderi, som kan köpas som både dukar, servetter och kläder.

Honungskaka (bolo de mel): En traditionell madeiransk kaka, rik på smak. Det är en populär gåvoidé.

Generellt är det en bra idé att köpa de lokala produkterna direkt från producenten eller på de lokala marknaderna för att få de bästa priserna och mest autentiska varorna.