Skip to main content

En guide till Europas färgsprakande julmarknader

Kom i julstämning på Europas största julmarknader

Nu går det inte längre att bortse från att vi har kommit in i den tiden på året när dagarna blir allt kortare och temperaturen utomhus allt kallare. Mörkrets omfamnande täcke går inte längre att undvika och för många är saknaden efter sommarens mjuka vindar och ljusa kvällar mycket stor. Visst skulle jag ljuga om jag påstod att jag inte är en av dem som saknar att kunna njuta av solens värmande strålar medan min hy sakta omvandlas till några nyanser brunare, men för mig är denna tiden som vi befinner oss i nu den gladaste och ljusaste perioden på hela året!

Som den inbitna och trogna julfanatiker som jag är, räknar jag varje år ner till första advent, spelar gärna julmusiken något tidigare än vad som anses acceptabelt och bakar gärna lite för många julbakelser till alla i min omgivning. Att komma i julstämning är för mig med andra ord sällan ett problem. Dock är det inte alla som finner det lika enkelt att förtrollas av denna magiska tidpunkt som vi snart befinner oss i och för många förknippas julen med stress över allt man ska hinna och köpa. Att andas ut, njuta av juleljusen och stämningen som hör högtiden till kanske inte faller en lika naturligt i en miljö som man annars förknippar med hektisk vardag och många att-göra-listor. Som tur är finns det då något som heter julresor.

Det finns många goda anledningar till varför man bör åka på en julresa. Det kan exempelvis vara det perfekta botemedlet för att komma i julstämning, då det är näst intill omöjligt att inte insupa den magiska julstämningen i de sagolika omgivningarna till ljudet av hantverkarnas glada röster och den stämningsfulla musiken från julkören. Att åka på julresa innebär också ett ypperligt tillfälle för dig att hitta fina julklappar och presenter till nära och kära, eller varför inte till dig själv? Julresan möjliggör också att du kan utforska och se mer utav en annan destination i ett helt nytt sken genom att du kan kombinera julshopping med lite sightseeing.

Något av det bästa med Europa är att det myllrar av julmarknader i alla dess former och skepnader just den här tiden på året. Ja, utbudet är här så pass stort att det kan vara svårt att veta vart man ska resa. I dagens inlägg har jag därför valt att lista några utav de julmarknader som är värda mer än ett besök och som definitivt inte kommer göra dig besviken.

Du kan få en översikt över alla våra julmarknadsresor här.

Julmarknad i Riga

Var: Domkyrktorget i gamla stan, Riga
Entré: Gratis

Julmarknad med julbelysning på torget i Riga.

Mitt i den anrika staden Riga, på det gamla torget vid domkyrkan, kan du känna doften av de brända mandlarna och den varma glöggen som serveras i de små bodarna medan de vackra omgivningarna med sina utsmyckningar skapar en näst intill magisk julkänsla. Här finner du allt du kan tänkas önska dig i form av handgjorda smycken, vantar, korgar, ljusstakar och juldekorationer. Intill marknaden arrangeras även en del musikunderhållning i form av körsång och olika konserter där den traditionella lettiska julmusiken får träda fram.

Julmarknad i Krakow

Var: Stortorget, centrala Krakow
Entré: Gratis

Marknadsbodar i ett vinterladskap bland jultomtar och belysning i Krakow.

Den största julmarknaden i Krakow hittar du på det stora torget i stadens centrum. Här löser bodarna av varandra och i förgrunden kan du höra julsångerna som oftast framförs av barnkörer och lokala artister. Smaka på de karameliserade nötterna eller njut av smaken från den lokala glöggen "galiciska" medan du hittar den perfekta julklappen till dina nära och kära.

Läs här om Krakow - nyansernas och minnenas stad.

Julmarknad i London

Var: Hyde Park, London
Entré: Gratis

Belägen i en av världens mest kända metropoler hittar du Londons egna Winter Wonderland, julparadiset som lyser upp Hyde Park i alla dess färger och utsmyckningar. Med en marknad med över 200 anrika träbodar är det omöjligt att inte hitta en souvenir eller julklapp som får följa med dig tillbaka hem till Sverige. Låt dig betagas av de tusentals juleljusen som pryder träden och omgivningarna, åk en tur i den mest fartfyllda karusellen eller varför inte snöra på skridskorna för att kända vinden i håret på den stora utomhus-isrinken, som också är den största i hela Storbritannien! Själva marknaden är gratis, medan de karuseller och aktiviteter som erbjuds på plats kostar en slant.

Julmarknad i Köpenhamn

Var: Tivoli, Köpenhamn
Öppen: Från slutet av november och december ut. Söndag - torsdag 11.00 - 23.00, fredag - söndag 11.00 - 24.00.
Entré: 110 DKK för vardagar, 120 DKK för fredag - söndag

Inte långt ifrån Sverige hittar du vårt kära grannland Danmarks motsvarighet till Jul på Liseberg - Tivoli. För en entrékostnad på 110 -120 danska kronor bjuds du in till en sagolik värld där karusellerna färgar himlen med sitt färgglada sken från de tusentals lamporna. Här på Tivoli finns restauranger, presentbodar och såklart fartfyllda karuseller som får även den vuxna att känna sig som barn på nytt. Du hittar Tivoli i centrala Köpenhamn, endast ett stenkast ifrån den populära shoppinggatan Ströget och alldels intill Köpenhamns tågstation.

Julmarknad i Hamburg

Var: Rathausmarkt, Hamburg
Entré: Gratis

Pepparkakor, glögg och juldekorationer bland marknadstånd på en julresa till Riga.

Med det ståtliga stadshuset i bakgrunden, i centrala Hamburg, hittar du omkring 80 st hantverkare och försäljare som tillsammans utgör en av de största julmarknaderna i hela Hamburg. Här kan du hitta trähantverk, keramik, bakverk och mycket annat som hör julen till. Något som utmärker marknaden är attraktionen som kallas för "Spielzeuggasse", vilket betyder leksaksgatan. Här samlas köpmän från hela världen för att erbjuda besökare och åskådare lekfulla leksaker som inte endast får de yngsta barnen att hoppa av glädje.

Du kan se alla våra julresor i Europa här.

Jag önskar er riktigt god julstämning!

Hälsningar Jenny

Vi tror du också gillar...