Skip to main content

Operaresa i Puccinis fotspår

8 dagar - pris per person från
15 495:-
Boka resa

Operaresa i Italien – Puccinis odödliga operor på plats i Toscana 2024

Stig in i Puccinis förtrollande värld på vår operaresa där du får följa i mästarens fotspår genom pittoreska toscanska byar och smala gränder. Här går det nästan att känna hur inspirationen flödar mellan hustaken, och likaså när vi får uppleva magin på våra två inkluderade operaföreställningar på den världsberömda utomhusscenen vid Lago Puccini.

Förutom operaföreställningarna får vi möjlighet att lära känna städer som Lucca och Florens under våra guidade stadsrundturer, och det finns också chans att ta del av några av regionens största pärlor som Sam Gimignano och Pistoia. Ett besök på en autentisk toscansk vingård är också ett måste, och här får vi både provsmaka på lokala viner och avnjuta det italienska kökets härligheter.

Under denna oförglömliga resa får du tillsammans med andra operaälskare ta pulsen på Italiens kulturella arv, och det blir en resa där du inte bara är åskådare, utan där du blir en del av Puccinis musikaliska saga.

Därför ska du följa med oss på en operaresa till Puccinis hemland:

  • Operabiljetter till två föreställningar på den magnifika utomhusteatern
  • Boende på fyrstjärnigt hotell i gröna omgivningar
  • Kulinariska matupplevelser på italienska restauranger och besök på traditionell vingård
  • Båttur på Lago Puccini och tågutflykt till gemytliga Pistoia

En aria man aldrig glömmer

Medan mörkret sänker sig, stjärnorna tänds och månens förtrollande sken lyser över de förväntansfulla gästerna, kommer vi åkandes med båt över sjön och lägger till precis vid utomhusscenen. Vi går i land, intar våra numrerade platser bland de övriga nära 4 000 operagästerna, och kvällens dirigent kan låta äventyret börja. Det är en entré som heter duga! Den fantastiska miljön förstärker intrycken under våra kvällar vid scenen, och nattens magi gör att ariorna klingar ännu vackrare än vanligt.

Följ i historiens levande fotspår

På den här resan ingår biljetter till två av Puccinis odödliga operor, men inte bara det, utan även ett gäng andra spännande upplevelser hjälper till att förgylla vår resa. Puccinis födelsestad Lucca är ett måste på en resa på det här temat. En av stadens duktiga lokalguider inviger oss i den intressanta historien på ett levande och entusiasmerande sätt innan det är dags för en härlig lunch. Ytterligare en sak du kan välja att checka av på din lista under den här resan är att följa med till Toscanas huvudstad – renässansens högborg Florens. Här ligger konstskatterna och muséerna vägg i vägg, och även här får vi via en auktoriserad lokalguide en riktig inblick i stadens kultur och historia innan vi får tid att utforska på egen hand. Pisa med sitt lutande torn står också på programmet, och dessutom avnjuter vi en vällagad middag på en av regionens kända vingårdar före den första operaföreställningen.

Familjeägt hotell i den fina kurorten Montecatini Terme

Vi bor på ett familjeägt hotell med innergård och swimmingpool i centrum av den gamla fina kurorten Montecatini Terme. De välkända fina badhusen ligger vackert i en av stadens stora parker nära hotellet. Montecatini är delat i två – Montecatini Terme, där vi bor, och Montecatini Alto, den gamla medeltidsstaden som enkelt går att nå med hjälp av den 100 år gamla bergsbanan som går mellan städerna. Montecatini Terme har ett bra utbud av både restauranger och butiker och om man skulle vilja se sig omkring går det tåg i flera riktningar minst en gång i timmen. Det tar till exempel bara 25 minuter att åka till Lucca, för den som är sugen på ett extra besök i Puccinis gemytliga födelsestad.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Pisa, transfer till Montecatini Terme och välkomstmiddag på hotellet (M)
Dag 2: Stadsvandring i Montecatini Terme och halvdagsutflykt till Pistoia med tåg (F)
Dag 3: Stadsvandring i Lucca, middag på vingård och första operan (F, M)
Dag 4: Besök i Pisa, båttur på Lago Puccini och andra operan (F, M)
Dag 5: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 6: Ledig dag eller extrautflykt till Florens med stadsvandring (F)
Dag 7: Ledig dag eller extrautflykt till San Gimignano och Volterra (F)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Pisa, transfer till Montecatini Terme och välkomstmiddag på hotellet (M)

Vår resa inleds med att vi landar i toscanska Pisa där vi blir uppmötta av vår reseledare. Från flygplatsen tar vi oss sedan med buss till den gamla kurorten Montecatini Terme och Hotel Biondi, som blir vårt hem under de kommande dagarna. Här får vi tillgång till våra rum så att vi kan packa upp, finna oss tillrätta och kanske ta ett efterlängtat dopp i hotellets swimmingpool. På kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet och vilar ut efter en lång dag på resande fot.

Dag 2: Orienterande promenad i Montecatini Terme och halvdagsutflykt till Pistoia med tåg (F)

I dag sätter vi fokus på både närområde och lite mer långväga omgivningar. Vi inleder dagen med en orienterande promenad där vi får lära känna vår nya hemstad lite bättre. Reseledaren delar gärna sina bästa tips och ger praktisk information så att vi kan få ut det mesta av vår resa. Montecatini Terme är en härlig stad, och bara tio minuters promenad från hotellet hittar vi huvudgatan med alla butiker och restauranger.


Bild: Montecatini Terme är en gammal kurort med stor charm där vi med lätta trivs

Vi sätter sedan fart mot tågstationen och går ombord på tåget som tar oss till den gemytliga staden Pistoia. Trots att Pistoia är en större stad än till exempel Lucca är den relativt okänd för de flesta, men väl framme i den lilla historiska stadskärnan känner man genast av den lugna och harmoniska atmosfär som råder i denna genuina italienska lantpärla. Här tar vi rygg på reseledaren som tar oss med till stadens största attraktioner, som exempelvis domkyrkan Cattedrale di San Zeno, det välkända torget Piazza del Duomo eller kyrkan Pieve di Sant'Andrea med Pisanos predikstol. Vi tar även vägen förbi det gamla historiska sjukhuset Ospedale del Ceppo, som byggdes redan år 1277 och som därför faktiskt är ett av världens allra äldsta. Här vårdades patienter under den pågående Digerdöden på 1300-talet. Idag finns det ett museum här som kan besökas av den som vill veta ännu mer om den historiska platsen. På det livliga torget finns flera bra restauranger där vi kan inta en god lunch på egen hand innan vi vänder åter mot Montecatini Terme.


Bild: Pistoia avnjuts bäst med en kaffe på maten

Tillbaka i Montecatini Terme är resterande delen av eftermiddagen ledig. Den som är nyfiken på att upptäcka mer tar kanske tillfället i akt att ta en tur med bergbanan från 1898 upp till den gamla stadsdelen Montecatini Alto. Härifrån kan man njuta av en härlig utsikt över landskapet.

Dag 3: Stadsvandring i Lucca, middag på vingård och första operan (F, M)

Utöver att vara födelseort åt Giacomo Puccini, en av den italienska kulturens allra främsta, är Lucca dessutom en av Toscanas vackraste och mest välbevarade städer. Även denna dag transporterar vi oss med hjälp av tåg, och väl framme i den historiska staden möter vi vår lokalguide. Vi tas sedan med på en inspirerande rundvisning i den gamla staden som präglas av den stora mängden kyrkor och de gemytliga torgen. Efter stadsrundturen får vi möjlighet att äta lunch och se oss omkring på egen hand innan vi tar oss tillbaka till stationen för att åka hemåt igen under eftermiddagen.


Bild: I födelsestaden Lucca tronar Giacomo Puccini

Innan kvällen, som går i Puccinis och operans tecken, ska vi uppleva ytterligare en höjdpunkt på resan, nämligen en vällagad middag på en av områdets fina vingårdar. Naturligtvis ackopanjeras maten av utsökta lokala viner. 


Bild: Italiensk mat smakar kanske allra godast på landet innan en studande operaföreställning

I god tid innan föreställningen börjar anländer vi till den stora operascenen utomhus som ligger vackert med Lago Puccini som bakgrundskuliss. Operan har plats för knappt 4 000 åskådare och alla har numrerade platser. Låt föreställningen börja!


Bild: Puccinis operor förför

Dag 4: Besök i Pisa, båttur på Lago Puccini och andra operan (F, M)

Montecatini Terme har massor att erbjuda under vår lediga förmiddag. Antingen kan man välja att tillbringa dagen i den vackra parken kring de gamla badhusen, eller så kan den som inte hunnit det än kanske ta den lilla tågbanan upp till den gamla stadsdelen Montecatini Alto för en god lunch på någon av de många restaurangerna.

På eftermiddagen styr vi kosan mot Pisa, där det bland annat naturligtvis finns möjlighet att titta närmare på det välkända lutande tornet, den imponerande domkyrkan och dopkapellet som alla ligger samlade på Piazza dei Miracoli – mirakelplatsen. Förutom de tre ikoniska sevärdheterna märks även stadens universitet som en institution. Ända sedan 1300-talet har Universitá di Pisa samlat regionens främsta hjärnor och bidragit till att utveckla det intellektuella och kulturella arvet. Pisa har historiskt sett varit en viktig handelsstad tack vare sitt optimala läge vid havet, och under vår dag i Pisa kan vi insupa den härliga atmosfären som lockar resenärer av alla sorter. 

lutande tornet i pisa på en operaresa till italien
Bild: Pisas stolta lutande torn och Lago Puccini i solnedgången

Innan vi åter beger oss mot Torre del Lago äter vi en tidig middag vid sjön Lago di Massaciuccoli. När det sedan är dags att bege sig mot kvällens operaföreställning färdas vi inte på land, utan istället till sjöss. Vi kliver i båten som än en gång tar oss till den legendariska utomhusscenen – en garanterat oförglömlig upplevelse. När båten tagit sig hela vägen fram intar vi våra platser i väntan på att ridån dras upp inför vår andra och sista operaföreställning på plats i Puccinis hembygd. 

Dag 5: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Idag finns det tid till att sova ut och ta det lugnt. Många kanske föredrar att stanna på hotellet den här dagen, där man bland annat kan njuta av avkoppling vid poolen. För den aktiva finns naturligtvis en stor mängd spännande upplevelser att ta sig an. Till exempel kan man kan ta tåget eller lokalbussen till någon av de häftiga historiska städerna i närheten, eller så kanske någon vill passa på att få sig en första liten kik på Florens redan idag. 

Dag 6: Ledig dag eller extrautflykt till Florens med stadsvandring (F)

Den som vill kan tillbringa även denna dag på egen hand, men för många är det självklart extrautflykten till Florens – Toscanas vackra huvudstad – som gäller. Florens får definitivt ses som en av världens ledande kulturstäder, och lockar förståeligt nog nyfikna upptäckare från jordens alla hörn. 


Bild: Florens konstverk fascinerar

Vi tar oss till Florens med tåg, och får därigenom en extra autentisk upplevelse med massor av lokal atmosfär. Tågresan tar drygt en timme, och väl framme i Florens möts vi av en av stadens duktiga lokalguider som under förmiddagen ger oss en bra introduktion till stadens många sevärdheter och de absolut största attraktionerna. Självklart tittar vi närmare på Piazza Signoria med Michelangelos världsberömda staty David. Vi får även se den imponerande domkyrkan Santa Maria del Fiore med Brunelleschis kupol och det tillhörande vackra dopkapellet. Vi passerar också det enastående konstmuseet Galleria degli Uffizi, och vi får se den kända bron Ponte Vecchio. I Florens får vi tid till en god lunch på egen hand, och eftermiddagen kan bland annat användas till shopping, marknads-, kyrko- eller museibesök, eller bara till att njuta av den intensiva atmosfären i denna fantastiska stad.

toscanas huvudstad florens i dagsljus på en operaresa till italien
Bild: Majestätiskt vackra Florens med den välkända Duomokatedralen 

Vid besök vid konstmuseet Uffizi rekommenderar vi att förköpa biljetter, för att på så sätt kunna undvika köerna. En vecka innan ankomst kan man ringa och förboka sin plats mot en bokningsavgift på €4/person. Boka på telefonnummmer +39 055 294 883. Vi rekommenderar att du bokar entré till kl 13:00 så att du hinner följa med på stadsvandringen och samtidigt får gott om tid på museet innan hemfärd. 

Notera att det under den första söndagen i varje månad oktober–mars är fri entré till museet och att det då inte går att förboka plats.

Turen går tillbaka till Montecatini på eftermiddagen. Om man vill kan man naturligtvis också välja att stanna i Florens och äta middag innan man tar tåget tillbaka på egen hand.

Dag 7: Ledig dag eller extrautflykt till San Gimignano och Volterra (F)

Idag får du möjlighet att uppleva Toscanas bildsköna natur. Dagen börjar med ett besök i den förmodligen mest berömda av Toscanas medeltidastäder, San Gimignano, som med alla sina torn på avstånd nästan liknar en kopia av New Yorks skyline. Staden har varit filmkuliss i flera filmer, bland annat klassikern Tea with Mussolini. Det finns gott om tid att gå runt på alla de gemytliga slingrande gatorna och titta i de små butikerna innan det är dags för lunch på egen hand. Efter lunch fortsätter vi genom det vackra landskapet mot en annan av Toscanas praktfulla städer, den högt belägna Volterra, som bland annat är känd för sitt etruskiska museum. Det finns tid till en tur i den gamla staden innan vi åker tillbaka till Montecatini Terme sent på eftermiddagen.

gröna kullar, cypresser och berglandskap i volterra, italien
Bild: San Gimignano – staden med tusen torn

Dag 8: Hemresa (F)

Det har blivit dags att packa väskan efter några härliga dagar i det sommarsköna Toscana, och med ett gäng upplevelser i bagaget vänder vi hemåt mot Sverige efter vårt skönsjungande äventyr. Förmiddagen är ledig och kanske vill du besöka favoritcaféet igen, ta de sista bilderna eller njuta och koppla av på hotellets utomhusterrass innan avfärd mot Pisa.

Karta

Geografisk karta över Montecatini och Lucca.

Väder

SE VÄDRET I PERUGIA

Få uppdaterade väderleksutsikter på smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Perugia per år.

Fakta om Toscana

Vart ligger Toscana?

Toscana är regionen som ligger i mellersta Italien och som enligt de flesta räknas till ett av Italiens vackraste landskap. Regionen gränsar till Umbiren i öst och Lazio i söder, samt har Toscana en lång kustlinje i väst mot Tyrrenska havet. Många förknippar Toscana med pinjeträd, cypresser och vinodlingar och ändläsa slätter och ängar. Florens som är Toscanas huvudstad, ligger belägen i norra Toscana och hit tar sig över 10 miljoner turister varje år. Utöver Florens, lockar även Pisa med sitt lutande torn och Lucca (hemstaden till operakompositören Puccini)många besökare.

Hur många bor här?

Till ytan är Toscana 22 990 km2 stort och här bor ca 4 miljoner invånare, varav ca 20 000 är bosatta i staden Montecatini Terme.

Hur tar jag mig runt?

Att ta sig runt i Toscana är inte ett problem, oavsett om du planerar på att köra själv eller inte. Om du föredrar kollektivtrafik är tåg det smidigaste färdmedlet och du hittar nästan samtliga tågstationer i varje stad centralt så avstånd till till sevärdheter är något du inte behöver oroa dig för. Du kan välja att antingen färdas med regionala- eller höghastighetståg, och i jämförelse med kostnaden att hyra bil är tågresorna mycket kostsamma.

Det finns också gott om biluthyrningsfirmor i Toscana om du isället önskar färdas med egen bil. Tänk däremot på att Toscana har många kullar och att vägarna här slingrar sig både upp, ner och runtom dessa – med andra ord; kör försiktigt.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

I de flesta större städer håller vanligtvis butikerna öppet mellan kl. 08.30 på morgonen till 19:00 på kvällen, förutom mitt på dagen när siestan råder. Jämfört med priserna i Sverige, är det något billigare i Italien men givetvis varierar det beroende på vilken stad du befinner dig i, och vilken standard du efterfrågar.  

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
6/8 - 13/8Se flygtider Stockholm - ArlandaOperaresa i Puccinis fotspår15 495:-SÄND FÖRFRÅGAN

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats? Vi kan undersöka möjligheten för anslutningsflyg!

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.
Extrautflykterna genomförs vid minst 15 deltagare.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm–Pisa t/r inkl. transfer
• 7 nätter på Hotel Biondi 4*
• 7 x frukost
• 1 x middag på hotell, 1 x middag på restaurang, 1 x middag på vingård inkl. vatten och vin
• 2 x operabiljetter per person i sektion 4 (rosa)
• Stadsvandring i Montecatini Terme
• Utflykt till Lucca med stadsvandring
• Utflykt till Pistoia med tåg
• Utflykt till Pisa
• Båttur på Lago Puccini
• Transport enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 1 895 kr
• Extrautflykt till Florens med guidad stadsvandring, 450 kr*
• Extrautflykt till San Gimignano och Volterra, 900 kr
• Stadsskatt i Montecatini Terme, cirka €14 euro/person
• Platsbeställning på en av de första 3–4 raderna i bussen vid utflykter och transfers, 200 kr
• Försäkringar
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post)

Extrautflykterna ska beställas hemifrån vid bokningstillfället eller senast en månad innan avresa.

*Vid besök vid konstmuseet Uffizi rekommenderar vi att förköpa biljetter, för att på så sätt kunna undvika köerna. En vecka innan ankomst kan man ringa och förboka sin plats mot en bokningsavgift på €4/person. Boka på telefonnummmer +39 055 294 883. Vi rekommenderar att du bokar entré till kl 13:00 så att du hinner följa med på stadsvandringen och samtidigt får gott om tid på museet innan hemfärd.

Notera att det under den första söndagen i varje månad oktober–mars är fri entré till museet och att det då inte går att förboka plats.

Inkluderade operaföreställningar

Tosca
Tosca utspelar sig i Rom under det tidiga 1800-talet och kretsar kring tre huvudkaraktärer: den passionerade sångerskan Floria Tosca, konstnären och politiska dissidenten Mario Cavaradossi och den hänsynslöse polischefen Baron Scarpia. Handlingen tar sin början när Cavaradossi gömmer en politisk fånge och därför blir föremål för Scarpias intensiva sökande. Tosca, som älskar Cavaradossi, blir snart inblandad när hon försöker rädda honom från Scarpia. Intriger, svek och tragedi utvecklas när karaktärerna kämpar för kärlek och överlevnad i en farlig politisk och känslomässig miljö. Slutet på operan är dramatiskt och hjärtskärande när ödets ironi och tragik når sin kulmen.

Turandot
I operan Turandot tar vi oss hela vägen till Kina där vi får följa prinsessan Turandot, känd för sina vackra men iskalla drag. Handlingen tar fart när prins Calaf blir förälskad i Turandot vid första ögonkastet, trots riskerna som följer av hennes löfte att gifta sig med den man som löser hennes tre omöjliga gåtor. Många män har redan mött döden efter att ha misslyckats med att lösa gåtorna. Calaf tar sig i sin iver att vinna Turandots kärlek an utmaningen och klarar gåtorna. Turandot är inte nöjd och försöker ändå undvika äktenskap genom att ställa Calaf inför en sista utmaning: att gissa hennes riktiga namn innan solen går upp. Calaf accepterar, och parallellt utvecklas en kärlekshistoria mellan Calaf och Turandot. Handlingen kulminerar i en känslosam och dramatisk final där kärlek och försoning segrar över kyla och hämnd.

Viktig operainformation

Operaföreställningarna vid Lago Puccini äger rum under bar himmel. Föreställningarna sker under den bästa delen av sommaren när klimatet huvudsakligen är stabilt, med den lysande månen mot den svarta stjärnhimlen. Klädkoden som gäller är finbyxor, skjorta och stängda skor för herrar samt en finare klänning för damer.

(Om vädret inte skulle vara på vår sida ställs aldrig en föreställning in före den planerade starttiden. Arrangören har däremot möjlighet att senarelägga starttiden i upp till 2,5 timmar innan man beslutar att ställa in föreställningen. I dessa fall återbetalas kostnaden för biljetten. Vid de tillfällen då en redan påbörjad föreställning avbryts på grund av vädret återbetalas inte biljettkostnaden. Kulturresor Europa kompenserar alltså endast för biljetter enligt ovan samt vid sjukdom i ensambeln, strejk eller annat som förhindrar föreställningen från att äga rum.)

Vi önskar er en riktigt härlig resa in i operans oemotståndliga värld!

Tillägg för uppgraderade platser

Priserna gäller för båda föreställningarna

• 2 x numrerade platser i sektion 3 (grön), 795 kr
• 2 x numrerade platser i sektion 1 (blå), 2 795 kr

Pladsoversigt over Opera Puccini

Hotell

Andra liknande resor