Skip to main content

Operaresa i Puccinis fotspår

torre del lago på en operaresa till lucca
nothäfte och fiol under en operakonsert i italien
Fina färglada blommor på gammal husvägg.
solnedgång över toscanas huvudstad florens
gröna öppna ängar med cypresser på rad i toscana
änglarstatyer framför lutande tornet i pisa på en operaresa till italien
puccinis operor i lucca vid vattnet
san gimignano bland gräna ängar och toscanas landskap
Status:
Fullbokad

Operaresa i Italien – Puccinis odödliga operor 2023

Bland våra resor till Italien erbjuder vi även Operaresor. Följ med oss på en operaresa i Puccinis fotspår i Lucca. Opera i de stora kompositörernas land Italien, är en dröm för många. Giacomo Puccini, som föddes i den lilla staden Lucca, har gett sitt namn åt en hel operafestival. Den äger rum i spektakulära omgivningar på sjön Lago Puccini och vi ska naturligtvis vara med när vi på vår resa får uppleva Puccinis odödliga mästerverk.

Därför ska du resa med oss på operaresa i Italien:

  • Boende på 4-stjärnigt hotell i gröna omgivningar
  • Kulinariska matupplevelser italienskt restuarang och vingård
  • Båttur på Lago Puccini och tågutflykt till Pistoia
  • 2 st operabiljetter till den magnifika utomhusteatern

En sång man aldrig glömmer

Medan mörkret sänker sig, stjärnorna tänds och månens förtrollande sken lyser över de förväntansfulla gästerna, kommer vi åkande med båt över sjön och lägger till precis vid operascenen som ligger utomhus. Vi går av båten, intar våra numrerade platser bland de övriga nära 4 000 operagästerna, och kvällens dirigent kan låta äventyret börja.

Levande fotspår

På den här resan ingår två av Puccinis odödliga operor, samt andra spännande upplevelser som förgyller resan. Puccinis födelsestad Lucca är ett måste. En av stadens lokalguider inviger oss på ett levande sätt i den intressanta historien innan det blir dags för en härlig lunch. På denna resan finns det också möjlighet att åka med till Toscanas huvudstad och renässansens högborg, Florens, där det finns muséer och konstskatter så det räcker till många besök. Även här är vi i de kunniga händerna på en inspirerande lokalguide innan det är dags att gå på upptäcktsfärd på egen hand. Pisa med sitt lutande torn står också på programmet och vi ska äta middag på en av regionens kända vingårdar före den första operakvällen.

Familjeägt hotell i den fina kurorten Montecatini

Vi bor på ett familjeägt hotell med innergård och swimmingpool i centrum av den gamla fina kurorten Montecatini. De fina badhusen ligger vackert i en av stadens stora parker nära hotellet. Montecatini är delat i två och om man vill besöka den gamla medeltidsstaden är det enkelt att ta den över 100 år gamla bergbanan mellan stadsdelarna. Staden har ett bra utbud av både restauranger och butiker och om man skulle vilja se sig omkring går det tåg i flera riktningar minst en gång i timmen. Det tar bl.a. bara 25 minuter att åka till Lucca om man vill göra ett extra besök i den gemytliga staden.

KORT DAGSPROGRAM FÖR RESAN:

Dag 1: Ankomst. Stadsvandring i Montecatini. Välkomstmiddag på restaurang (M)
Dag 2: Halvdagsutflykt till Pistoia med tåg (F)
Dag 3: Guidad stadsvandring i Lucca. Middag på vingård och första operan (F, M)
Dag 4: Besök i Pisa och båttur på Lago Puccini före andra operan (F, M)
Dag 5: Ledig dag till egna upplevelser (F)
Dag 6: Ledig dag eller extra utflykt till Florens m. guidad stadsvandring (F)
Dag 7: Ledig dag eller utflykt till San Gimignano och Volterra (F)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. 

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Pisa. Stadsvandring i Montecatini och middag på hotellet (M)

Vi flyger till Pisa i Toscana där vi möter vår reseledare. Från flygplatsen åker vi till den gamla kurorten Montecatini Terme och hotell Biondi, som ska vara vårt hem de kommande dagarna. Hotellet kommer att göra sitt yttersta för att ha alla rummen klara vid ankomsten så att man kan få packa upp och finna sig tillrätta och kanske ta ett efterlängtat dopp i hotellets swimmingpool.

Montecatini är en härlig stad och bara 10 minuters promenad från hotellet hittar vi stadens huvudgata med alla butiker och restauranger där man kan äta en god lunch. Under eftermiddagen går vi på stadsvandring där reseledaren ger oss praktisk information och berättar om stadens många möjligheter så att alla får ut så mycket som möjligt av vistelsen.

På kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet.

Dag 2: Halvdagsutflykt till Pistoia med tåg (F)

Vi tar tåget igen, den här gången till gemytliga Pistoia. Staden är relativt okänd för de flesta och väl framme i den lilla historiska stadskärnan känner man genast av Pistoias lugna och harmoniska atmosfär. Besök domkyrkan eller Sant Andrea-kyrkan med Pisanos predikstol. På det livliga marknadstorget ligger flera bra restauranger där man kan inta en god lunch innan hemfärd. Tillbaka i Montecatini är eftermiddagen ledig. De aktiva tar nog chansen att ta en tur med bergbanan från 1898 upp till Montecatini Alto. Härifrån kan man njuta av en härlig utsikt över landskapet.

Dag 3: Guidad stadsvandring i Lucca. Middag på vingård och första operan (F, M)

Utöver att det är staden där Puccini föddes är Lucca en av Toscanas vackraste och mest välbevarade städer. Vi tar tåget och möter vår lokalguide direkt efter ankomsten och sedan får vi en inspirerande rundvisning i den gamla staden som är präglad av de många fina kyrkorna och de gemytliga torgen. Det finns möjlighet att äta lunch och se sig omkring på egen hand innan turen går tillbaka på eftermiddagen.

puccinis födelsestad lucca med torget och uteserveringar
Bild: Charmiga Lucca

Innan kvällen som går i Puccinis och operans tecken ska vi äta middag på en av de fina vingårdarna i området, naturligtvis med vingårdens eget vin.
I god tid innan föreställningen börjar anländer vi till den stora operascenen utomhus som ligger vackert med Lago Puccini som bakgrundskuliss. Operan har plats för knappt 4 000 åskådare och alla har numrerade platser.

Dag 4: Förmiddag på egen hand. Besök i Pisa och båttur på Lago Puccini. Andra operan (F, M)

Montecatini har väldigt mycket att erbjuda. Antingen kan man tillbringa dagen i den vackra parken kring de gamla badhusen eller kanske ta den lilla tågbanan upp till den gamla stadsdelen Montecatini Alto och äta en god lunch på någon av alla restaurangerna.

På eftermiddagen åker vi till Pisa där det bl.a. finns möjlighet att titta närmare på det lutande tornet, den imponerande domkyrkan och dopkapellet. Innan vi åter beger oss mot Torre del Lago äter vi en tidig middag vid Massacciuccoli-sjön.

lutande tornet i pisa på en operaresa till italien
Bild: Det lutande tornet i Pisa och Lago Puccini

Den här kvällen kommer vi till operan med båt och det är en mycket speciell upplevelse.

Dag 5: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Det finns tid till att sova länge och några föredrar säkert en lugn dag vid poolen. För den aktiva finns naturligtvis även en mängd möjligheter till fler spännande upplevelser. Man kan ta tåg eller lokalbuss till någon av alla de spännande städerna i närheten och här är nog favoriterna Pistoia eller Lucca, men Florens alla muséer lockar säkert också flera.

Dag 6: Extra utflykt till Florens (F)

Idag finns det möjlighet att åka med till Toscanas vackra huvudstad Florens, som är en av världens ledande kulturstäder.

toscanas huvudstad florens i dagsljus på en operaresa till italien
Bild: Florens med Duomokatedralen 

Vi åker tåg till och från Florens och får därmed en extra upplevelse och massor av lokal atmosfär. Tågresan tar drygt 1 timme och i Florens möts vi av en av stadens duktiga lokalguider som under förmiddagen ger oss en bra introduktion till stadens många sevärdheter och visar oss de största attraktionerna. Vi ska självklart se Piazza Signoria med Michelangelos världsberömda staty David. Vi får även se den imponerande domkyrkan Santa Maria del Fiore med Brunelleschis kupol och det vackra dopkapellet. Vi passerar det enastående konstmuseet Galleria degli Uffizi, och vi får se den kända bron Ponte Vecchio.

Det finns tid till lunch på egen hand och eftermiddagen kan bl.a. användas till shopping, marknads-, kyrko- eller museibesök, eller bara till att njuta av den intensiva atmosfären i denna fantastiska stad. Vid besök vid konstmuseet Uffizi rekommenderar vi att förköpa biljetter, för att på så sätt undvika köerna. En vecka innan ankomst kan man ringa och förboka sin plats, mot en bokningsavgift på 4 euro / person. Vid bokning mindre en vecka innan ankomst behövs ingen förskottsbetalning, utan man betalar vid ankomst till museet. Boka på telefonnummmer +39 055 294 883.

Turen går tillbaka till Montecatini på eftermiddagen. Om man vill kan man naturligtvis också välja att stanna i Florens och äta middag innan man tar tåget tillbaka på egen hand.

Dag 7: Ledig dag eller extra utflykt till San Gimignano och Volterra (F)

Idag får du möjlighet att uppleva Toscanas bildsköna natur. Dagen börjar med ett besök i den förmodligen mest berömda av Toscanas medeltidastäder, San Gimignano, som med alla sina torn på avstånd liknar en kopia av New Yorks skyline.
Staden har varit filmkuliss i flera filmer, bl.a. "Tea with Mussolini". Det finns gott om tid till att gå runt på alla de små gemytliga gatorna och titta i de spännande butikerna innan det är dags för lunch på egen hand.
Efter lunch fortsätter vi genom det vackra landskapet mot en annan av Toscanas praktfulla städer, den högt belägna Volterra, som bl.a. är känd för sitt etruskiska museum. Det finns tid till en tur i den gamla staden innan vi åker tillbaka till Montecatini sent på eftermiddagen.

gröna kullar, cypresser och berglandskap i volterra, italien
Bild: Solroser och utsikt från San Gimignano

Dag 8: Hemresa (F)

Det har blivit dags att packa väskan efter några härliga dagar i det sommarsköna Toscana.

 

Karta

Resan Operaresa i Puccinis fotspår

Geografisk karta över Montecatini och Lucca.

Väder

SE VÄDRET I PERUGIA

Få uppdaterade väderleksutsikter på smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Perugia per år.

Fakta om Toscana

Vart ligger Toscana?

Toscana är regionen som ligger i mellersta Italien och som enligt de flesta räknas till ett av Italiens vackraste landskap. Regionen gränsar till Umbiren i öst och Lazio i söder, samt har Toscana en lång kustlinje i väst mot Tyrrenska havet. Många förknippar Toscana med pinjeträd, cypresser och vinodlingar och ändläsa slätter och ängar. Florens som är Toscanas huvudstad, ligger belägen i norra Toscana och hit tar sig över 10 miljoner turister varje år. Utöver Florens, lockar även Pisa med sitt lutande torn och Lucca (hemstaden till operakompositören Puccini)många besökare.

Hur många bor här?

Till ytan är Toscana 22 990 km2 stort och här bor ca 4 miljoner invånare, varav ca 20 000 är bosatta i staden Montecatini Terme.

Hur tar jag mig runt?

Att ta sig runt i Toscana är inte ett problem, oavsett om du planerar på att köra själv eller inte. Om du föredrar kollektivtrafik är tåg det smidigaste färdmedlet och du hittar nästan samtliga tågstationer i varje stad centralt så avstånd till till sevärdheter är något du inte behöver oroa dig för. Du kan välja att antingen färdas med regionala- eller höghastighetståg, och i jämförelse med kostnaden att hyra bil är tågresorna mycket kostsamma.

Det finns också gott om biluthyrningsfirmor i Toscana om du isället önskar färdas med egen bil. Tänk däremot på att Toscana har många kullar och att vägarna här slingrar sig både upp, ner och runtom dessa – med andra ord; kör försiktigt.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

I de flesta större städer håller vanligtvis butikerna öppet mellan kl. 08.30 på morgonen till 19:00 på kvällen, förutom mitt på dagen när siestan råder. Jämfört med priserna i Sverige, är det något billigare i Italien men givetvis varierar det beroende på vilken stad du befinner dig i, och vilken standard du efterfrågar.  

Andra liknande resor

Trustpilot