Skip to main content

Långtidssemester på Madeira

frukost ute på balkongen med havsutsikt på långtidssemester på madeira
vänninor äter lunch på långtidssemster på madeira
madeira är känd för sina otroliga grönska och många blomsorter som visas på ön
funchal stadskärna med cafeer, restauranger på resa till madeira
upplev madeira i 3 veckor och njut av färggranna blommor och hav
storslagen utsikt över madeiras kust och havet på utkiksplatsen cabo girao
vackra palmer och promenadstråk längs hamnen i funchal
funchal i solnedgången på resa till madeira
Status:
Fullt

Värmande vintersol, livsnjutning och oförglömliga naturupplevelser

Madeira är det perfekta resmålet för en långtidssemester. Vintermånadernas behagliga klimat lockar till sig resenärer med dragning till ljumma temperaturer, varm vintersol, tid till avslappning och egna upplevelser, kombinerat med ett spännande utflyktsprogram.

Därför ska du resa med oss på långtidssemester på Madeira:

  • 4-stjärnigt boende med havet som närmsta granne
  • Guidade stadsvandringar och gemytliga kustpromenader
  • Utflykter som visar dig öns alla sidor och slående vyer
  • Möjlighet till att välja till ytterligare utflykter

Naturupplevelser utöver det vanliga

En av öns alla trumfkort är den betagande naturen. Ingen kan låta bli att fascineras av den idylliska kontrasten mellan kustens skönhet, det bergiga landskapet som sträcker sig mot molnen och den färgrika blomsterprakten. Detta och mycket mer ska vi få uppleva på resan, tillsammans med vår svensktalande reseledare som tar oss med på upptäcktsfärd bland Madeiras mångfaldiga natur och kultur.

Skräddarsydda utflykter och besöksmål

Under resan introduceras vi till Funchals charmerande stadskärna och dess färgstarka marknad. Programmet för våra långresor till ön inkluderar även storslagna vyer från utsiktspunkten Cabo Girão, vinprovning av det inhemska Madeiravinet hos en lokal vinproducent och den pittoreska fiskebyn Câmara de Lobos. Är du sugen på ännu fler aktiviter ska du ta med ett par bekväma promenadskor och gå med på en levadavandring längs bevattningskanalerna tillsammans med din reseledare.

Atlanten omringar Madeira, och du kan också komma ut på en tur på havet och se ön från havssidan. Med lite tur kan du också få komma nära alla djur som lever utanför Madeiras kust. Detta och mycket annat kan du ägna dina lediga dagar åt, då Madeira bjuder på mängder av aktiviteter som du kan företa dig på egen hand. Vårt fina hotell i Funchals Lido-område ger oss de perfekta förutsättningarna för att utforska staden och resten av ön på egen hand.

Möjlighet till minnesvärda måltider

Hotellets inbjudande frukostbuffé väntar på oss varje morgon, där du kan unna dig godsaker för den perfekta starten på dagen. Ifall vädret tillåter kan du avnjuta frukosten på terrassen, medan morgonsolen letar sig fram. Resten av dagens förtäring står du för själv. Det finns möjlighet att köpa måltider i hotellets restaurang och i snackbaren vid poolen, eller på en av de många restaurangerna i området. Bland övriga inköpsmöjligheter finns ett av områdets mest välsorterade stormarknader precis ovanför hotellet. Tar du dig in till Funchal kan du låta dig inspireras av den färgsprakande marknaden. Prisnivån på Madeira för både dagligvaror och restaurangbesök är en av de lägsta i västra Europa, vilket är optimalt för längre vistelser som under långtidsresor.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Madeira. Transport till hotellet
Dag 2: Stadsvandring i Funchal (F)
Dag 3-5: Lediga dagar på egen hand (F)
Dag 6: Nordöstra Madeira med levadavandring, Santana och bergspass (F, L)
Dag 7: Madeiravin, Cabo Girão och Nunnornas dal (F)
Dag 8-14: Lediga dagar på egen hand (F)
Dag 15: Ledig dag eller extra utflykt med levadavandring (F)
Dag 16: Ledig dag eller extra utflykt till Madeiras nordkust (F)
Dag 17-21: Lediga dagar på egen hand (F)
Dag 22: Avsked till Madeira och hemresa (F)

F = Frukost  L = Lunch

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Madeira och transport till hotellet

Vår svensktalande reseledare hälsar dig välkommen till Madeira på Funchals flygplats, som numera är uppkallad efter nationalhjälten Christiano Ronaldo. Härefter åker vi direkt till hotellet. Resan tar inte mer än en halvtimme, så semestern kan börja nästan direkt. Längs vägen kommer reseledaren berätta mer om praktiska detaljer och programmet för vår resa. Vårt hotell ligger mitt i Funchals Lido-område, varifrån vi har shoppingcentrum, mataffärer och restauranger i den absoluta närheten.

Dag 2: Stadsvandring i Funchal (F)

Idag ska vi gå på stadsvandring i Madeiras huvudstad Funchal. Funchal har ca 100 000 invånare och den här rundvandringen ger oss en bra överblick av de många sevärdheterna i stadens centrum.

Domkyrkan Sé ligger mitt i staden och är en av stadens viktigaste kännetecken. Kyrkans historia kan dateras ända tillbaka till de första 100 åren efter Madeiras upptäckt. Vi fortsätter vår vandring genom de små gränderna och de stora torgen. På Rådhusplatsen, Praça do Municipio, får vi se den vackra stenbeläggningen och de karaktäristiska byggnaderna som rådhuset, kyrkan och konstmuseet.

I Funchals gamla stadsdel får vi se den lokala atmosfären och historiska byggnader i en härlig blandning. Mellan den gamla och den nya stadsdelen hittar vi marknadsbyggnaden där stadens stora marknad, Mercado dos Lavradores, håller till. Det är alltid en stor och färgstark upplevelse att besöka marknaden, både vad gäller vackra blommor, exotiska frukter och spännande fiskar. På marknaden kan du prova någon av alla sorters passionsfrukt som finns på ön, de små bananerna eller de starka chilifrukterna. Kanske kan du få lite inspiration bland de härliga bodarna till din egen matlagning.

Madeiras huvudstad Funchal i rosa ljus i skymningen.
Bild: Utsikt över Funchal

Vår kunniga reseledare är väl insatt i de lokala förhållandena och berättar gärna om vardagslivet på Madeira, de traditionella hantverken och vill också gärna ge tips på bra ställen att besöka på egen hand.

Vi avslutar stadsvandring i Funchal lagom till lunch. Eftermiddagen kan spenderas efter egna önskemål; strosa vidare i stan, ät en god lunch på någon av stadens alla restauranger eller ta dig tillbaka till hotellet för en välförtjänt vila.

Dag 3-4: Lediga dagar för egna upplevelser (F)

Du har nu fått en bra inblick i Funchals många möjligheter, både vad gäller shopping, restauranger och kulturella sevärdheter. Under våra långtidsresor värdesätter vi naturligtvis din lediga tid och dina intressen och därför har du dagen idag helt fri till att disponera precis som du vill. Nu kanske det är dags att ta sig en närmare titt på de delar av Funchal som du fick upp intresset för under gårdagens stadsvandring?

Botaniska trädgården på Madeira med utsikt över Atlanten.
Bild: Blomsterprakt på Madeira - den botaniska trädgården

Dag 5: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Madeira ligger omgärdad av Atlanten på alla sidor, och vad passar då bättre än att uppleva Madeira från havssidan? Du kan på egen hand beställa olika båtturer som utgår från Funchal, som exempelvis skeppet Nau Santa Maria eller en av de snabba katamaranbåtarna. Med lite tur kan du få se några av de delfiner och valar som håller till i havsbandet runt Madeira. Priserna är från ca 30 € / person för en tre timmar lång båttur. Turen genomförs på egen hand.

Dag 6: Runt på nordöstra Madeira (F, L)

Vi börjar dagen med en tur till mitten av ön. Här ska vi bege oss upp på högre höjder och vi passerar två av Madeiras totalt tre bergspass. Vi inleder med att köra över Poiso-passet (1.412 meter över havet) och vidare upp till den tredje högsta punkten Pico do Arieiro (1,818 meter över havet). Landskapet på Pico do Arieiro präglas av karga och bruna nyanser och är en stor kontrast till den frodiga och färgstarka vegetation som annars dominerar ön. På en klar dag belönas vi med en helt betagande utsikt och kanske att vi kan ana Madeiras lillasyster; ön Porto Santo, i fjärran? Ta gärna med en jacka eller en varm tröja, eftersom vädret uppe i bergen är något skiftande. Vårt nästa stopp blir vid Ribeiro Frio - den kalla bäcken, där vi bl.a. får beskåda Madeiras ursprungliga skogsmark ”Laurissilva” som är så unikt att den finns med på UNESCO: s världsarvslista. För den promenadsugne, erbjuds möjligheten att gå en liten tur på levadan Balcoes, innan bussen hämtar upp oss. Om man hellre vill åka med i bussen hela vägen är det också möjligt. Vi fortsätter sedan vidare tvärs över ön längs med de slingrande bergsväggarna.

Levada vandringar i grön natur på Madeira. Utsikt från levadan Balcoes.
Bild: Storslagna utsikter från Levada Balcoes

Vi reser vidare till Santana, som är mest känd för sina trekantiga och färgglada hus. Härefter slår vi oss ner på en välbehövlig lunchpaus, innan vi fortsätter vidare österut genom det bergiga landskapet. Vi tar oss till en utsiktspunkt på den allra östligaste udden på Madeira, som erbjuder en storslagen utsikt både norrut och söderut. Här på halvön Ponta de Sao Lourenco får vi uppleva det vackra, vilda landskapet och bli betagna av de hisnande utsiktsplatserna.

Små hus med halmtak i byn Santana på Madeira.
Bild: Santanas klassiska och färgsprakande hus

Vi är åter tillbaka på hotellet sent på eftermiddagen.

Dag 7: Utflykt till Eira do Serrado, vinproduktion med provsmakning och Gabo Girão (F)

Om du vill se ett litet urval av alla sagolika utsikter som Madeira har att erbjuda, så är dagens utflykter något för dig.

Trots det relativt korta avståndet från Funchals stadsliv kommer vi snabbt in i en helt annan värld när vi närmar oss ”Nunnornas dal”. Området betraktas som ett av de vackraste på ön och här får vi njuta av de stora bergsmassiven och gröna terrasser, samt de omkringliggande husen som mest av allt liknar små tändsticksaskar när vi tittar på dem från plattformen vid utsiktspunkten Eira do Serrado. Här kan du ta riktiga vykortsbilder och kommer du dessutom hit en molnfri dag blir det verkligen pricken över i:et. Vi får naturligtvis även höra historien om varför dalen i folkmun kallas ”Nunnornas dal”.

Vem känner inte till det berömda Madeiravinet? För oss är ett besök på Madeira inte komplett utan ett smakprov från de gyllene dropparna, som vi så passande får uppleva hos en av de lokala producenterna på ön. På den privatägda vingården Barbeito, som producerar några av öns bästa Madeiravin, går vi på en rundtur som givetvis avslutas med en god provsmakning.

Vinflaskor Barbeitos på södra Madeira.
Bild: De välsmakande vinerna på Barbeitos vingård

Väster om Funchal, på vägen tillbaka till vårt hotell, ligger utsiktspunkten Cabo Girao, som vi på gårdagens promenad kunde urskilja i fjärran. På kustklippan är en så kallad ”sky-walk” upprättad; en transparent plattform som du kan kliva ut på och som erbjuder en helt enastående utsikt över sydkusten.

Dag 8-14: Lediga dagar till egna upplevelser (F)

Under en långtidssemester finns det massor av tid till avslappning och för egna aktiviteter.

I Lido-området blandas semesterstämning med vardagslivet. Här hittar du de välkända havsvattenbassängerna och promenaden som bjuder in till en promenad. Stanna till och njut av utsikten från en av de många bänkarna längs med vägen, eller slå dig ner på ett café och avnjut en kopp kaffe. Du kan också plocka fram promenadskorna och gå till stranden Praia Formosa, stranden som lokalbefolkningen föredrar. Du kan också få en vacker promenad genom att fortsätta till fots längs med vattnet ända till Câmara de Lobos.

Det finns också ett flertal härliga parker och trädgårdar i området. Till Funchals botaniska trädgård kan du ta linbanan från den gamla stadsdelen, så får du också en oslagbar utsikt längs vägen. Fråga gärna reseledaren om tips på fina trädgårdar att besöka. Du kan också använda de lediga dagarna till att gå på upptäcktsfärd längs Funchals gator och stadsparker. Besök marknaden och få inspiration till kvällens meny, eller ta vägen förbi fortet och hamnen där de stora kryssningsbåtarna lägger till.

Dag 15: Ledig dag eller extra utflykt med levadavandring (F)

Idag ska du plocka fram dina bästa vandringsskor och se fram emot betagande upplevelser i naturens tecken. Stigarna längs de ca 2 000 km med bevattningskanaler, levador, är de perfekta vägarna för vandringsturer och fascinerande naturupplevelser. Bussen hämtar oss på hotellet och hör oss till "Levada do Norte", där vi går från Campánario till Quinta Grande. Vandringsturen är ca sju km lång och tar oss igenom ett vackert landskap med utsikt över landsbruksodlingarna, små byar, gårdar och havet i fjärran. Själva vandringen tar ca ett par timmar med inlagda pauser längs med vägen. Efter vandringsturen kör bussen tillbaka oss till hotellet igen.

Levadaleder i grön natur med vackra utsikter på ön Madeira.
Bild: Levadavandring

Dag 16: Ledig dag eller utflykt till Madeiras nordkust (F)

Madeira är geografiskt sett inte så stor, men likväl är landskapet mångfaldigt och skiftar i karaktär allt efter var på ön du rör dig. Detta gör också att det finns gott om saker att uppleva på Madeira.

Idag ska vi åka genom Madeiras landsbygd och uppleva naturens många ansikten och de otaliga små städer som vi passerar på vägen. Vi börjar dagen med att ta oss in över landet, över Encumeadapasset till Paul da Serra. Det berömda bergspasset är känt för sin vidunderliga utsiktspunkt. I Porto Moniz stannar vi för en längre paus, där vi får njuta av solen, havet och vädret. Om tiden tillåter kan den pigga ta ett snabbt dopp i de naturliga poolerna som har formats av landskapets gamla vulkaner. För den som hellre vill ta en kopp kaffe eller äta lunch, finns det här mängder av möjligheter för att sitta i lugn och ro längs vattnet eller på en av stadens matställen.

Dagens sista etapp tar oss till staden São Vicente som ligger mitt på nordkusten. Precis som i Porto Moniz har lava från tidigare vulkanutbrott haft en avgörande faktor för stadens utseende och uppbyggnad. Sent under eftermiddagen är vi tillbaka på hotellet igen.

Dag 17-21: Lediga dagar på egen hand (F)

För den som är intresserad av museer, finns det ett flertal spännande i Funchal. Det historiska museet är ett interaktivt och modernt museum som illustrerar historien och utvecklingen på Madeira och i öns kultur. Här kan du uppleva interaktiva visningar av öns historia samt känna omgivningarna under olika perioder, via både ljud och lukt. Sockermuseet är dedikerat till sockrets historia på Madeira, som sedan 1500-talet har varit ytterst viktigt för öns ekonomi. Vicentes fotomuseum ger en inblick i Vicente Gomes da Silvas egen fotostudio. Han är känd som den mest prestigefyllda fotografen på Madeira och år 1865 etablerade han en fotostudio i sin egen trädgård som man alltså än idag kan besöka. Museet är det äldsta i sitt slag och visar upp en enastående samling av värdefullt, historiskt fotomaterial. Utöver detta finns både vininstitut, naturhistoriskt museum och det senaste tillskottet, Madeiras stolthet Ronaldos fotbollsmuseum.

Dag 22: Avsked av Madeira och hemresa (F)

Vi åker till Christiano Ronaldos flygplats och säger på återseende till Madeira.

Karta

Geografisk karta över Madeiras sevärdheter.

Väder

Se vädret i Funchal

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen på Madeira per år.

Fakta om Madeira

Var ligger Madeira?

Du hittar den blomsterrika och bergbeklädda ön Madeira i Atlanten, ca 90 mil utanför Portugals kust. Här ligger flertalet restauranger, caféer och affärer belägna och den vackra hamnen tillsammans med de flera sevärdheter som återfinns här, bl.a. Christan Ronaldo-museet, gör Funchal till en mycket attraktiv stad för likväl besökare som lokalbor. Till Madeira hör även de mindre och obebodda öarna Porto Santo samt Desertas- och Selvagensöarna.

Hur många bor här?

På den 801 km2 stora ön bor det ca 270 000 invånare, varav omkring 130 000 har sin hemadress i huvudbyn Funchal – Madeiras hjärta.

Hur är vädret och klimatet?

Landskapet på Madeira är lika varierande och skiftande som dess klimat. Här möter frodig natur karga, ståtliga berg och medan solen oftast lyser med sin frånvaro uppe i bergen är det nere i Funchal vanligtvis både varmt och soligt. Att klimatet på Madeira kan skifta snabbt beror dels på att det råder ett tropiskt klimat på ön. Medeltemperaturen på Madeira ligger mellan 18-24 grader ået runt. Många soltimmar med en del regnskurar är därmed karaktäriserande för vädret här. Madeira är dessutom känd för sina vackra blommor och varje år under våren anordnas en blomsterfestival till många blomsterfantasters stora glädje.

Hur tar jag mig runt?

Om du har planer på att färdas med buss på Madeira ska du lägga namnet Horários do Funchal på minnet. Det är nämligen vad de lokala bussarna som opererar på ön kallas för. Du kan åka med bussarna både i Funchals centrum och till andra platser runt om på Madeira. I stadskärnan kan du dessutom transporteras med de s.k. Linha Eco, handikapp- och miljövänliga minibussar som stannar lite här och var då de inte har några specifika hållplatser. Du kan smidigt och enkelt inhandla din bussbiljett ombord på bussen.

Tar du dig hellre fram på Madeira med taxi ska du spana efter signalementet gul bil med en blå rand längs med sidan. Många taxibilar har även en skylt på taket som visar att de är en taxi. Vi kan också glädja dig med att det heller inte är problematiskt att få tag på en taxi, oavsett vart du är på ön. Ett gott råd kan vara att fråga taxichauffören innan vad taxiresan kommer att kosta dig så att du inte blir lurad eller förvånad när du väl är framme vid din slutdestination.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Öppningstiderna här brukar normalvis vara mellan 9 på morgonen och 7 på kvällen, måndag till fredag. Liksom i många andra länder i Sydeuropa kan en del butiker och affärer hålla stängt mitt på dagen, vanligtvis vid omkring 13.00 - 15.00. Precis som hemma i Sverige har många affärer endast förmiddagsöppet på lördagana, med undantag för de större galleriorna som brukar hålla öppet mellan 10.00 – 22.00 hela veckan.  

Finns det något jag bör tänka på?

I Funchal och på en del andra ställen runt om på ön finns det så kallade ”hot spots” där du har tillgång till gratis WiFi. Samt hittar du på Madeira flera caféer och restauranger som ofta erbjuder gratis WiFi till sina gäster. I kontrast till vattenkvalitén på fastlandet i Portugal, är dricksvattnet här av god kvalité och det är med andra ord ingen fara att dricka vattnet ur kranen. Dock kan det smaka något annorlunda jämfört med vad vi är vana vid i Sverige.

Visste du att...

… nyårsfirandet på Madeira innehåller den största fyrverkerishowen i världen, vilket även har blivit erkänt av the Guinness World Records, år 2006.

… den portugisiska ön ligger faktiskt närmare Afrika än den europeiska kontinenten? Avståndet till den afrikanska kusten är 520 km, medan det är omkring dubbelt så långt (1 000 km) till den Europeiska kontinenten.

Andra liknande resor

Trustpilot