Långtidssemester på Madeira

Balkongfrukost med havsutsikt från en semester på Madeira i Portugal.

VÄRMANDE VINTERSOL, LIVSNJUTNING OCH OFÖRGLÖMLIGA NATURUPPLEVELSER

Madeira är det perfekta resmålet för en långtidssemester. Vintermånadernas behagliga klimat lockar till sig resenärer med dragning till ljumma temperaturer, varm vintersol, tid till avslappning och egna upplevelser, kombinerat med ett spännande utflyktsprogram.

En av öns alla trumfkort är den betagande naturen. Ingen kan låta bli att fascineras av den idylliska kontrasten mellan kustens skönhet, det bergiga landskapet som sträcker sig mot molnen och den färgrika blomsterprakten. Detta och mycket mer ska vi få uppleva på resan, tillsammans med vår svensktalande reseledare som tar oss med på upptäcktsfärd bland Madeiras mångfaldiga natur och kultur.

Under resan introduceras vi till Funchals charmerande stadskärna och dess färgstarka marknad. Vi upplever också storslagna vyer från utsiktspunkter Cabo Girão, det inhemska Madeiravinet på en lokal vinproducent och den pittoreska fiskebyn Câmara de Lobos. Är du sugen på ännu fler aktiviter ska du ta med ett par bekväma promenadskor och gå med på en levadavandring längs bevattningskanalerna tillsammans med din reseledare.

Atlanten omringar Madeira, och du kan också komma ut på en tur på havet och se ön från havssidan. Med lite tur kan du också få komma nära alla djur som lever utanför Madeiras kust. Detta och mycket annat kan du ägna dina lediga dagar åt, då Madeira bjuder på mängder av aktiviteter som du kan företa dig på egen hand. Vårt fina hotell i Funchals Lido-område ger oss de perfekta förutsättningarna för att utforska staden och resten av ön på egen hand.

Förtäring står du för själv. Det finns möjlighet att köpa till måltider i hotellets restaurang och i snackbaren vid poolen, eller på en av de många restaurangerna i området. Bland övriga inköpsmöjligheter finns ett av områdets mest välsorterade stormarknader precis ovanför hotellet. Tar du dig in till Funchal kan du låta dig inspireras av den färgsprakande marknaden. Prisnivån på Madeira för både dagligvaror och restaurangbesök är en av de lägsta i västra Europa.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Madeira. Transport till hotellet
Dag 2: Stadsvandring i Funchal
Dag 3: Ledig dag för egna upplevelser
Dag 4: Promenad till Câmara de Lobos
Dag 5: Ledig dag för egna upplevelser
Dag 6: Nordöstra Madeira med levadavandring, Santana och bergspass
Dag 7: Madeiravin, Cabo Girão och Nunnornas dal
Dag 8-14: Lediga dagar för egna upplevelser
Dag 15: Ledig dag eller extra utflykt med levadavandring
Dag 16: Nordkusten med kuststaden Porto Moniz och bergen Paul da Serra
Dag 17-22: Lediga dagar på egen hand
Dag 23: Avsked till Madeira och hemresa

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Pris från:
12 995:-
Dagar:20
Boka resa »

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Madeira och transport till hotellet

Vår svensktalande reseledare hälsar dig välkommen till Madeira på Funchals flygplats, som numera är uppkallad efter nationalhjälten Christiano Ronaldo. Härefter åker vi direkt till hotellet. Resan tar inte mer än en halvtimme, så semestern kan börja nästan direkt. Längs vägen kommer reseledaren berätta mer om praktiska detaljer och programmet för vår resa. Vårt hotell ligger mitt i Funchals Lido-område, varifrån vi har shoppingcentrum, mataffärer och restauranger i den absoluta närheten.

Dag 2: Stadsvandring i Funchal

Idag ska vi gå på stadsvandring i Madeiras huvudstad Funchal. Funchal har ca 100 000 invånare och den här rundvandringen ger oss en bra överblick av de många sevärdheterna i stadens centrum.

Domkyrkan Sé ligger mitt i staden och är en av stadens viktigaste kännetecken. Kyrkans historia kan dateras ända tillbaka till de första 100 åren efter Madeiras upptäckt. Vi fortsätter vår vandring genom de små gränderna och de stora torgen. På Rådhusplatsen, Praça do Municipio, får vi se den vackra stenbeläggningen och de karaktäristiska byggnaderna som rådhuset, kyrkan och konstmuseet.

I Funchals gamla stadsdel får vi se den lokala atmosfären och historiska byggnader i en härlig blandning. Mellan den gamla och den nya stadsdelen hittar vi marknadsbyggnaden där stadens stora marknad, Mercado dos Lavradores, håller till. Det är alltid en stor och färgstark upplevelse att besöka marknaden, både vad gäller vackra blommor, exotiska frukter och spännande fiskar. På marknaden kan du prova någon av alla sorters passionsfrukt som finns på ön, de små bananerna eller de starka chilifrukterna. Kanske kan du få lite inspiration bland de härliga bodarna till din egen matlagning.


Bild: Utsikt över Funchal

Vår kunniga reseledare är väl insatt i de lokala förhållandena och berättar gärna om vardagslivet på Madeira, de traditionella hantverken och vill också gärna ge tips på bra ställen att besöka på egen hand.

Vi avslutar stadsvandring i Funchal lagom till lunch. Eftermiddagen kan spenderas efter egna önskemål; strosa vidare i stan, ät en god lunch på någon av stadens alla restauranger eller ta dig tillbaka till hotellet för en välförtjänt vila.

Dag 3: Ledig dag för egna upplevelser

Du har nu fått en bra inblick i Funchals många möjligheter, både vad gäller shopping, restauranger och kulturella sevärdheter. Dagen idag är fri att disponera som du vill, så nu är det kanske dags att ta sig en närmare titt på de delar av Funchal som du fick upp intresset för under gårdagens stadsvandring.


Bild: Blomsterprakt på Madeira - den botaniska trädgården

Dag 4: Promenad till Câmara de Lobos med marknadsbesök och en drink

På dagens utflykt vandrar vi längs med Funchals strandpromenad västerut mot området Lido. Vi fortsätter sedan vidare till den idylliska fiskebyn Camara de Lobos som ligger 5 kilometer från vårt hotell. Vi går i ett lugnt behagligt tempo längs med en breda och stenlagda strandpromenaden. Vår promenad längs kusten bjuder på en slående utsikt över de imponerande och höga klippformationerna på andra sidan, medan vi har det stora Atlanten som följeslagare.

Bild: Den pittoreska fiskebyn Câmara de Lobos

Winston Churchill är en stor beundrare av denna lilla stad, som han besökte år 1950, där han med den karakteristiska cigarren och med målarredskapen fann inspiration till sin målning i kvarteret kring hamnen med de färgglada och traditionella fiskebåtarna. Idag blomstrar fisket och Camara de Lobos är en stad där du kommer nära inpå det dagliga livet. Vi tar oss förbi de lokala marknadshallarna, som är något mindre och mer lokal än den stora marknaden i Funchal. Det finns också tid till att besöka en av stadens små barer där den som vill kan svalka sig med en god, lokal drink. Faktum är att Câmara de Lobos är födelseorten för en av Madeiras lokala drinkar - Nikita. Den består av ananasjuice, vaniljglass, rom och öl. Det låter som en märklig kombination, men är en riktigt energibomb och svalkar gott efter vår promenad. Självklart finns även den populära Ponchan här - den välkända drinken bestående av färskpressade frukter och lokalt brännvin. Vi är åter tillbaka på hotellet strax efter lunch.

Utflykten passar alla som kan gå i ett makligt tempo totalt 10 km, där vi självklart gör flera stopp längs med vägen.

Dag 5: Ledig dag på egen hand

Madeira ligger omgärdad av Atlanten på alla sidor, och vad passar då bättre än att uppleva Madeira från havssidan? Du kan på egen hand beställa olika båtturer som utgår från Funchal, som exempelvis skeppet Nau Santa Maria eller en av de snabba katamaranbåtarna. Med lite tur kan du få se några av de delfiner och valar som håller till i havsbandet runt Madeira. Priserna är från ca 30 € / person för en tre timmar lång båttur. Turen genomförs på egen hand.

DAG 6: Runt på nordöstra Madeira

Vi börjar dagen med en tur till mitten av ön. Här ska vi bege oss upp på högre höjder och vi passerar två av Madeiras totalt tre bergspass. Vi inleder med att köra över Poiso-passet (1.412 meter över havet) och vidare upp till den tredje högsta punkten Pico do Arieiro (1,818 meter över havet). Landskapet på Pico do Arieiro präglas av karga och bruna nyanser och är en stor kontrast till den frodiga och färgstarka vegetation som annars dominerar ön. På en klar dag belönas vi med en helt betagande utsikt och kanske att vi kan ana Madeiras lillasyster; ön Porto Santo, i fjärran? Ta gärna med en jacka eller en varm tröja, eftersom vädret uppe i bergen är något skiftande. Vårt nästa stopp blir vid Ribeiro Frio - den kalla bäcken, där vi bl.a. får beskåda Madeiras ursprungliga skogsmark ”Laurissilva” som är så unikt att den finns med på UNESCO: s världsarvslista. För den promenadsugne, erbjuds möjligheten att gå en liten tur på levadan Balcoes, innan bussen hämtar upp oss. Om man hellre vill åka med i bussen hela vägen är det också möjligt. Vi fortsätter sedan vidare tvärs över ön längs med de slingrande bergsväggarna.

Bild: Storslagna utsikter från Levada Balcoes

Vi reser vidare till Santana, som är mest känd för sina trekantiga och färgglada hus, som vi självklart ska besöka. Från Santana bjuds vi också på en helt enastående utsikt över kusten. Härefter slår vi oss ner på en välbehövlig lunchpaus, innan vi fortsätter med att utforska Porto da Cruz - den lilla fiskebyn med sina vackra palmer och små vikar med stenstränder. Vi fortsätter vidare genom det bergiga landskapet till halvön Ponta de Sao Lourenco, där vi får uppleva det vackra, vilda landskapet och bli betagna av de hisnande utsiktsplatserna.

Bild: Santanas klassiska och färgsprakande hus

Vi är åter tillbaka på hotellet sent på eftermiddagen.

DAG 7: Utflykt till Eira do Serrado, vinproduktion med provsmakning och Gabo Girão

Om du vill se ett litet urval av alla sagolika utsikter som Madeira har att erbjuda, så är dagens utflykter något för dig.

Trots det relativt korta avståndet från Funchals stadsliv kommer vi snabbt in i en helt annan värld när vi närmar oss ”Nunnornas dal”. Området betraktas som ett av de vackraste på ön och här får vi njuta av de stora bergsmassiven och gröna terrasser, samt de omkringliggande husen som mest av allt liknar små tändsticksaskar när vi tittar på dem från plattformen vid utsiktspunkten Eira do Serrado. Här kan du ta riktiga vykortsbilder och kommer du dessutom hit en molnfri dag blir det verkligen pricken över i:et. Vi får naturligtvis även höra historien om varför dalen i folkmun kallas ”Nunnornas dal”.

Vem känner inte till det berömda Madeiravinet? För oss är ett besök på Madeira inte komplett utan ett smakprov från de gyllene dropparna, som vi så passande får uppleva hos en av de lokala producenterna på ön. På den privatägda vingården Barbeito, som producerar några av öns bästa Madeiravin, går vi på en rundtur som givetvis avslutas med en god provsmakning.

Bild: De välsmakande vinerna på Barbeitos vingård

Väster om Funchal, på vägen tillbaka till vårt hotell, ligger utsiktspunkten Cabo Girao, som vi på gårdagens promenad kunde urskilja i fjärran. På kustklippan är en så kallad ”sky-walk” upprättad; en transparent plattform som du kan kliva ut på och som erbjuder en helt enastående utsikt över sydkusten.

Dag 8-14: Lediga dagar till egna upplevelser

Under en långtidssemester finns det massor av tid till avslappning och för egna aktiviteter.

I Lido-området blandas semesterstämning med vardagslivet. Här hittar du de välkända havsvattenbassängerna och promenaden som bjuder in till en promenad. Stanna till och njut av utsikten från en av de många bänkarna längs med vägen, eller slå dig ner på ett café och avnjut en kopp kaffe. Du kan också plocka fram promenadskorna och gå till stranden Praia Formosa, stranden som lokalbefolkningen föredrar. Du kan också få en vacker promenad genom att fortsätta till fots längs med vattnet ända till Câmara de Lobos.

Det finns också ett flertal härliga parker och trädgårdar i området. Till Funchals botaniska trädgård kan du ta linbanan från den gamla stadsdelen, så får du också en oslagbar utsikt längs vägen. Fråga gärna reseledaren om tips på fina trädgårdar att besöka. Du kan också använda de lediga dagarna till att gå på upptäcktsfärd längs Funchals gator och stadsparker. Besök marknaden och få inspiration till kvällens meny, eller ta vägen förbi fortet och hamnen där de stora kryssningsbåtarna lägger till.

Smukke landskaber
Bild: Blomsterpanorama på Madeira

Dag 15: Ledig dag eller extra utflykt med levadavandring

Idag ska du plocka fram dina bästa vandringsskor och se fram emot betagande upplevelser i naturens tecken. Stigarna längs de ca 2 000 km med bevattningskanaler, levador, är de perfekta vägarna för vandringsturer och fascinerande naturupplevelser. Bussen hämtar oss på hotellet och hör oss till "Levada do Norte", där vi går från Campánario till Quinta Grande. Vandringsturen är ca sju km lång och tar oss igenom ett vackert landskap med utsikt över landsbruksodlingarna, små byar, gårdar och havet i fjärran. Själva vandringen tar ca ett par timmar med inlagda pauser längs med vägen. Efter vandringsturen kör bussen tillbaka oss till hotellet igen.

Levada
Bild: Levadavandring

Dag 16: Ledig dag eller utflykt till Madeiras nordkust

Madeira är geografiskt sett inte så stor, men likväl är landskapet mångfaldigt och skiftar i karaktär allt efter var på ön du rör dig. Detta gör också att det finns gott om saker att uppleva på Madeira.

Idag ska vi åka genom Madeiras landsbygd och uppleva naturens många ansikten och de otaliga små städer som vi passerar på vägen. Vi börjar dagen med att ta oss in över landet, över Encumeadapasset till Paul da Serra. Det berömda bergspasset är känt för sin vidunderliga utsiktspunkt. I Porto Moniz stannar vi för en längre paus, där vi får njuta av solen, havet och vädret. Om tiden tillåter kan den pigga ta ett snabbt dopp i de naturliga poolerna som har formats av landskapets gamla vulkaner. För den som hellre vill ta en kopp kaffe eller äta lunch, finns det här mängder av möjligheter för att sitta i lugn och ro längs vattnet eller på en av stadens matställen.

Dagens sista etapp tar oss till staden São Vicente som ligger mitt på nordkusten. Precis som i Porto Moniz har lava från tidigare vulkanutbrott haft en avgörande faktor för stadens utseende och uppbyggnad. Sent under eftermiddagen är vi tillbaka på hotellet igen.

Dag 17-22: Lediga dagar på egen hand

För den som är intresserad av museer, finns det ett flertal spännande i Funchal. Det historiska museet är ett interaktivt och modern museum som illustrerar historien och utvecklingen på Madeira och i öns kultur. Här kan du uppleva interaktiga visningar av öns historia samt känna omgivningarna under olika perioder, via både ljud och lukt. Sockermuseet är dedikerat till sockrets historia på Madeira, som sedan 1500-talet har varit ytterst viktigt för öns ekonomi. Vicentes fotomuseum ger en inblick i Vicente Gomes da Silvas egen fotostudio. Han är känd som den mest prestigefyllda fotografen i Madeira och år 1865 etablerade han en fotostudio i sin egen trädgård som man alltså än idag kan besöka. Museet är det äldsta i sitt slag och visar upp en enastående samling av värdefullt, historiskt fotomaterial. Utöver detta finns både vininstitut, naturhistoriskt museum och det senaste tillskottet, Madeiras stolhet Ronaldos fotbollsmuseum.

Bild: Utsikt över Madeira

Dag 23: Avsked av Madeira och hemresa

Vi åker till Christiano Ronaldos flygplats och säger på återseende till Madeira.

Karta

Väder

Se vädret i Funchal

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

Genomsnittlig max dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig dygnstemperatur per månad/ Genomsnittlig minimum dygnstemperatur per månad

Fakta om Madeira

Geografi & Demografi

Du hittar den blomsterrika och bergbeklädda ön Madeira i Atlanten, ca 90 mil utanför Portugals kust. På den 801 km2 stora ön bor det ca 270 000 invånare, varav omkring 130 000 har sin hemadress i huvudbyn Funchal – Madeiras hjärta. Här ligger flertalet restauranger, caféer och affärer belägna och den vackra hamnen tillsammans med de flera sevärdheter som återfinns här, bl.a. Christan Ronaldo-museet, gör Funchal till en mycket attraktiv stad för likväl besökare som lokalbor. Till Madeira hör även de mindre och obebodda öarna Porto Santo samt Desertas- och Selvagensöarna.

Väder och klimat

Landskapet på Madeira är lika varierande och skiftande som dess klimat. Här möter frodig natur karga, ståtliga berg och medan solen oftast lyser med sin frånvaro uppe i bergen är det nere i Funchal vanligtvis både varmt och soligt. Att klimatet på Madeira kan skifta snabbt beror dels på att det råder ett tropiskt klimat på ön. Medeltemperaturen på Madeira ligger mellan 18-24 grader ået runt. Många soltimmar med en del regnskurar är därmed karaktäriserande för vädret här. Madeira är dessutom känd för sina vackra blommor och varje år under våren anordnas en blomsterfestival till många blomsterfantasters stora glädje.

Att ta sig runt

Om du har planer på att färdas med buss på Madeira ska du lägga namnet Horários do Funchal på minnet. Det är nämligen vad de lokala bussarna som opererar på ön kallas för. Du kan åka med bussarna både i Funchals centrum och till andra platser runt om på Madeira. I stadskärnan kan du dessutom transporteras med de s.k. Linha Eco, handikapp- och miljövänliga minibussar som stannar lite här och var då de inte har några specifika hållplatser. Du kan smidigt och enkelt inhandla din bussbiljett ombord på bussen.

Tar du dig hellre fram på Madeira med taxi ska du spana efter signalementet gul bil med en blå rand längs med sidan. Många taxibilar har även en skylt på taket som visar att de är en taxi. Vi kan också glädja dig med att det heller inte är problematiskt att få tag på en taxi, oavsett vart du är på ön. Ett gott råd kan vara att fråga taxichauffören innan vad taxiresan kommer att kosta dig så att du inte blir lurad eller förvånad när du väl är framme vid din slutdestination.

Shopping och öppettider

Öppningstiderna här brukar normalvis vara mellan 9 på morgonen och 7 på kvällen, måndag till fredag. Liksom i många andra länder i Sydeuropa kan en del butiker och affärer hålla stängt mitt på dagen, vanligtvis vid omkring 13.00 - 15.00. Precis som hemma i Sverige har många affärer endast förmiddagsöppet på lördagana, med undantag för de större galleriorna som brukar hålla öppet mellan 10.00 – 22.00 hela veckan.  

Bra att veta

I Funchal och på en del andra ställen runt om på ön finns det så kallade ”hot spots” där du har tillgång till gratis WiFi. Samt hittar du på Madeira flera caféer och restauranger som ofta erbjuder gratis WiFi till sina gäster. I kontrast till vattenkvalitén på fastlandet i Portugal, är dricksvattnet här av god kvalité och det är med andra ord ingen fara att dricka vattnet ur kranen. Dock kan det smaka något annorlunda jämfört med vad vi är vana vid i Sverige.

Avgångar & priser

    Begränsa sökningen:
Avresa Avreseort Destination Från pris
2/11 - 24/11 Köpenhamn
Se flygtider
Långtidssemester på Madeira - 23 dagar
23 dagar / 22 nätter
12 995:- Boka »
2/11 - 24/11 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Långtidssemester på Madeira - 23 dagar
23 dagar / 22 nätter
12 995:- Boka »
1/2 - 20/2 Köpenhamn
Se flygtider
Långtidssemester på Madeira - 20 dagar
20 dagar / 19 nätter
12 995:- Boka »
1/2 - 20/2 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Långtidssemester på Madeira - 20 dagar
20 dagar / 19 nätter
12 995:- Boka »

Information om resan

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.
Extrautflykterna genomförs vid minst 15 deltagare.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm/Köpenhamn-Lissabon-Funchal t/r inkl. transfer
• 22 nätter i lägenhet på hotell Duas Torres 4*
• Stadsvandring i Funchal
• Nunnornas dal, Cabo Girão och besök på Madeiravin-produktion
• Promenad till Câmara de Lobos
• Heldagsutflykt med levadavandring vid Ribeiro Frio, besök i Santana, Porto da Cruz och lunch
• Transport enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Utflykt till Madeiras nordkust, 55 € (beställs hos reseledaren)
• Entré till Cabo Girão
• Levadavandring, 20 €
• Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post. (Gäller inte vid online bokningar)

Hotell

Övernattning Dag 1 - 23

Hotel Duas Torres
****
Duas Torres är ett populärt hotellkomplex med lägenheter, beläget på Madeiras sydkust. Hotellet sitter på första parkett precis vid havskanten, med Atlanten som n& ....