Skip to main content

Långtidssemester på Madeira

frukost ute på balkongen med havsutsikt på långtidssemester på madeira
vänninor äter lunch på långtidssemster på madeira
madeira är känd för sina otroliga grönska och många blomsorter som visas på ön
funchal stadskärna med cafeer, restauranger på resa till madeira
upplev madeira i 3 veckor och njut av färggranna blommor och hav
storslagen utsikt över madeiras kust och havet på utkiksplatsen cabo girao
vackra palmer och promenadstråk längs hamnen i funchal
funchal i solnedgången på resa till madeira
Status:
Återkommer 2025

Värmande vintersol, livsnjutning och oförglömliga naturupplevelser

Madeira är det perfekta resmålet för en långtidssemester. Vintermånadernas behagliga klimat lockar till sig resenärer med längtan efter ljumma temperaturer, tid till avslappning och egna upplevelser, kombinerat med ett spännande utflyktsprogram.

Därför ska du resa med oss på långtidssemester på Madeira:

  • Fyrstjärnigt boende med havet som närmsta granne
  • Guidade stadsvandringar och gemytliga kustpromenader
  • Utflykter som visar dig öns alla sidor och slående vyer
  • Möjlighet till att välja till ytterligare utflykter

Naturupplevelser utöver det vanliga

Ett av öns många trumfkort är den betagande naturen. Ingen kan låta bli att fascineras av den idylliska kontrasten mellan kustens skönhet, det bergiga landskapet som sträcker sig mot molnen och den färgrika blomsterprakten. Detta och mycket mer ska vi få uppleva på vår långtidssemester tillsammans med vår svensktalande reseledare som tar oss med på upptäcktsfärd bland Madeiras mångfaldiga natur och kultur.

Funderar du på hur vädret ser ut på Madeira? Vi har all info du behöver i vårt blogginlägg om Madeiras väder och klimat!

Skräddarsydda utflykter och besöksmål

Resans första vecka går i utflykternas tecken. Få ut så mycket som möjligt av resam redan under den första veckan för att sedan slappna av och njuta av lugnet de följande dagarna. Under resan introduceras vi till Funchals charmerande stadskärna och dess färgstarka marknad. Programmet för våra långresor till Madeira inkluderar även storslagna vyer från utsiktspunkten Cabo Girão, vinprovning av det inhemska Madeiravinet hos en lokal vinproducent och ett stopp i en pittoresk fiskeby. Dessutom ser vi de traditionella Santanahusen, Madeiras egen urskog laurisilva och de gyllene landskapen på öns östra sida. Är du sugen på ännu fler aktiviter ska du ta med ett par bekväma promenadskor och göra levadavandringen längs bevattningskanalerna med reseledaren.

Atlanten omger Madeira, och att ta ut på en utflykt på havet och se denna mäktiga ö från havssidan, har absolut sin tjusning. Med lite tur kan man få syn på de havsdjur som lever utanför Madeiras kust. Detta och mycket annat kan du ägna dina lediga dagar åt. Madeira bjuder på mängder av aktiviteter som du kan göra på egen hand. Vårt fina hotell i Funchals Lido-område ger de perfekta förutsättningarna för att utforska staden och resten av ön med gruppen, men även på egen hand, när inte annat står på programmet.

Madeiras mat – smaker och dofter från ön

Hotellets inbjudande frukostbuffé väntar på dig varje morgon, och ger dig energin du behöver för en perfekt start på dagen. Om vädret tillåter kan du avnjuta frukosten på terrassen medan morgonsolen letar sig fram. Resten av dagens förtäring står du för själv. Det finns möjlighet att köpa måltider i hotellets restaurang, i snackbaren vid poolen eller på någon av de många restaurangerna i området. Bland övriga inköpsmöjligheter finns en av områdets mest välsorterade stormarknader precis ovanför hotellet. Tar du dig in till Funchal kan du dessutom låta dig inspireras av den färgsprakande marknaden. Prisnivån på Madeira för både dagligvaror och restaurangbesök är en av de lägsta i västra Europa, vilket är optimalt för längre vistelser som långtidssemestrar.

Läs mer om alla våra resor till Madeira här!

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Madeira och transfer till hotellet
Dag 2: Promenad i närområdet och middag på hotellet (F, M)
Dag 3: Stadsvandring i Funchal med besök på saluhallen (F)
Dag 4: Södra Madeira med Cabo Girão, Câmara de Lobos och provsmakning av madeiravin (F)
Dag 5: Madeiras nordkust och Porto Moniz med lunch (F, L)
Dag 6–7: Lediga dagar på egen hand (F)
Dag 8: Ledig dag eller extrautflykt med lunch på nordöstra Madeira (F, L* vid köp av utflykt)
Dag 9–11: Lediga dagar på egen hand (F)
Dag 12: Ledig dag eller extrautflykt med levadavandring (F)
Dag 13: Monte och Monte Palace Tropical Garden (F)
Dag 14–17: Lediga dagar på egen hand (F)
Dag 18: Gemensam middag på hotellet (F, M)
Dag 19–20: Lediga dagar på egen hand (F)
Dag 21: Hemresa (F)

F = Frukost L = Lunch M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Madeira och transfer till hotellet

Vår svensktalande reseledare hälsar dig välkommen till Madeira på Funchals flygplats, som numera är uppkallad efter den fotbollsspelande nationalhjälten Cristiano Ronaldo. Härefter åker vi direkt till hotellet och eftersom resan inte tar mer än en halvtimme kan semestern börja nästan direkt. Längs vägen kommer reseledaren berätta mer om praktiska detaljer och programmet för vår resa. Vårt hotell ligger mitt i Funchals Lido-område, varifrån vi har shoppingcentrum, mataffärer och restauranger på nära avstånd.

Dag 2: Promenad i närområdet och middag på hotellet (F, M)

Som start på vår långtidssemester kan du idag välja att följa med reseledaren på en orienterande promenad i närområdet kring hotellet. Kanske kan det kännas skönt att lära känna omgivningarna lite bättre, för att sedan kunna ge sig ut på egna äventyr under resan. Den exakta rutten varierar beroende på väder och vind, men promenaden är cirka 5–8 kilometer lång. När det är dags att vända hemåt kan vi antingen promenera eller eventuellt åka kollektivt, beroende på vilket upplägg din reseledare planerar. 

Notera att utflykten ingår i resans pris, men att du bekostar eventuell transport, entréer och mat och dryck på egen hand. 


Bild: Vårt hem för de kommande veckorna – Praia Formosa

För att delta i dagens promenad ska du kunna röra dig obehindrat och med god balans. Reseledaren kommer att meddela fler praktiska detaljer om promenaden på plats på destinationen. Efter avslutad promenad har vi eftermiddagen att tillbringa på egen hand innan vi sammanstrålar i hotellets restaurang för en gemensam middag. 

Dag 3: Stadsvandring i Funchal med besök på saluhallen (F)

God morgon Funchal! Idag är det dags för en härlig stadsrundtur som inleds i parken Parque de Santa Catarina, som vi tar oss till gemensamt med bussen. Här är grönskan överallt, och alla träd och blommor skapar en fridfull atmosfär som är svår att stå emot. Från parken har vi en fantastisk utsikt ut över hamnen och de väldiga kryssningsfartygen som lägger till på nära håll, och innan vi vandrar vidare tar vi en titt på statyn över Cristofer Columbus. Han besökte ön flera gånger under sin livstid och gifte sig till och med med en lokal skönhet, öguvernörens dotter, Filipa Moniz Perestrelo. Vår rundtur tar oss runt bland Funchals gator och torg, och hela tiden har vi stadens domkyrka på ett inte alltför stort avstånd. Den är stadens stora kännetecken. Funchal är en medelstor stad med ungefär 100 000 invånare, men lustigt nog känns inte staden så stor som antalet invånare kanske antyder. Stadens huvudstråk andas av folkliv och har ett rikt utbud med både specialbutiker, ett shoppingcentrum och många kaféer som är mötesplatser för lokalbefolkningen och som ger staden puls. Det kan vara bra med bekväma skor på upptäcktsfärden i Madeiras lilla huvudstad.

Madeiras huvudstad Funchal i rosa ljus i skymningen.
Bild: Utsikt över Funchal

Tillsammans med reseledaren tar vi oss genom Funchals historiska centrum som är på väg att utvecklas till en utomhuskonstutställning med en härligt kreativ atmosfär. De gamla byggnaderna blir fortfarande målade och flera av dem förses med moderna skulpturer, och på gatan Rua Santa Maria har lokala konstnärer utsmyckat alla dörrar mot gatan, vilket är ett härligt inslag. I den gamla delen av staden finns ett hav av restauranger och barer som man kan utforska närmare när man ska ut i Funchal på egen hand. Vi kommer till Zarcostatyn och får höra historien om den store 1400-talsupptäcktsresanden João Gonçalves Zarco som var den som upptäckte Madeira och som också bosatte sig på ön som dess ledande starke man, och vi passerar också Rådhustorget på vår väg längs de kullerstensbelagda gatorna. 

Vid floden mellan den nya och den gamla delen av staden besöker vi Mercado dos Lavradores, den stora saluhallen, som är fylld till brädden med blommor, färsk frukt och grönsaker. I den flera våningar höga saluhallen väntar många upplevelser när vi får en inblick i hur Madeiras milda klimat bidrar till att förse befolkningen med frukt, grönsaker och blommor året runt, och man förstår verkligen varför både de inhemska husmödrarna och de utländska turisterna besöker platsen. Provsmaka de lokalt producerade passionsfrukterna som finns i flera smakvarianter och njut av Madeiras vackra blommor i alla regnbågens färger. Fiskmarknaden håller till i samma byggnad och här kan man fynda dagens fångst. Lägg märke till de stora tonfiskarna och de fula, svarta espadas (dolkfiskar) som är riktiga favoriter på Madeira. Kanske kan saluhallen inspirera dig till din egen matlagning?

Observera att saluhallen är stängd på söndagar.

Grönsaker och frukt på marknad i Funchal.
Bild: Färggranna vyer på saluhallen i Funchal

Vår kunniga reseledare är väl insatt i de lokala förhållandena och berättar gärna om vardagslivet på Madeira, de traditionella hantverken och ger gärna tips på bra ställen att besöka på egen hand. Vi avslutar stadsvandringen i Funchal lagom till lunch. Eftermiddagen kan tillbringas efter egna önskemål; strosa vidare i stan, ät en god lunch på någon av stadens alla restauranger eller ta dig tillbaka till hotellet för en välförtjänt vila.

Dag 4: Södra Madeira med Cabo Girão, Câmara de Lobos och provsmakning av madeiravin (F)

Om du vill ta del av ett litet urval av alla de sagolika utsikter som Madeira har att erbjuda så är dagens utflykt verkligen något för dig! Väster om Funchal ligger utsiktspunkten Cabo Girão, som vi på gårdagens promenad kunde urskilja i fjärran. På kustklippan är en så kallad skywalk upprättad; en transparent plattform som du kan kliva ut på och som erbjuder en helt enastående vy över sydkusten. Entréavgiften är inkluderad i resans pris. 

Tag på den enestående gåtur på Cabo Girao
Bild: Magpirrande vyer från Cabo Girão

Vi tar oss sedan vidare till den idylliska fiskebyn Câmara de Lobos som ligger alldeles i närheten av vårt hotell. Vi är inte de enda som förälskar oss i den här byn, utan även Winston Churchill var en stor beundrare av denna lilla stad som han besökte år 1950. Här fann han med sin karaktäristiska cigarr och sina målarredskap inspiration till sin målning av hamnkvarteren och de färgglada traditionella fiskebåtarna. Faktum är att hans närvaro i staden nu inte längre kan gå någon förbi, eftersom han sen en tid tillbaka står staty nere i hamnen i sällskap med både cigarr och penslar utanför hotellet som också bär hans namn.

Idag blomstrar fisket och Câmara de Lobos är en by där du kommer nära inpå det dagliga livet. Kanske finns det tid att besöka någon av stadens små barer för att svalka sig med en god, lokal drink. Faktum är att Câmara de Lobos är födelseorten för en annan av Madeiras lokala drinkar: nikita. Den består av ananasglass, vitt vin och öl. Det låter som en märklig kombination, men det är en riktigt energibomb som svalkar gott. Självklart finns också den populära ponchan även här. 

Oplev det fantastiske Mercado Dos Lavradores
Bild: Idylliska Câmara de Lobos med Atlanten som närmsta granne

För oss är ett besök på Madeira inte komplett utan ett smakprov från från madeiravinet – de gyllene dropparna – som vi passande nog får uppleva hos en av de lokala producenterna på ön. Denna speciella typ av vin har en lång och intressant historia och är känd för sin hållbarhet, sina komplexa smaker och sin förmåga att åldras väl. De tillverkas vanligtvis av fyra olika druvor: Sercial, Verdelho, Bual och Malmsey (även känd som Malvasia) och tillsammans bidrar de olika druvorna till att skapa ett så kallat förstärkt vin, där man även tillsätter destillerad sprit under jäsningen för att öka alkoholhalten. På så sätt stoppas jäsningsprocessen och gör smakerna sötare. Hos den privatägda vinproducenten Barbeito, som producerar några av öns bästa madeiravin, går vi på en rundtur som givetvis avslutas med en god provsmakning. 

Dag 5: Bananplantage, Madeiras nordkust och Porto Moniz med lunch (F, L)

Trots öns ringa storlek är Madeiras landskap varierade och mångfacetterade. Beroende på var på ön du befinner dig möts du av olika landskap och miljöer, vilket gör ön väl värd att upptäcka i sin helhet. Idag beger vi oss norrut för att uppleva spektakulär natur, vackra vyer och små charmerande byar. 

Öns milda klimat, de många soltimmarna och vattnet som strömmar ner från bergen i levadorna, de konstgjorda bevattningskanalerna, gör att markerna är optimala för olika sorters odling av både blommor, frukt och grönt. Idag besöker vi ett bananplantage beläget i en av öns små kustbyar och här lär vi oss mer om de typiska madeirabananerna som syns överallt längs kusten. Bananodlingarna är en viktig del av lantbrukarnas ekonomi, och bara under de senaste åren har produktionen tack vare insatser från myndigheterna ökat otroligt och slagit nya försäljningsrekord. 

Byerne São Vicente og Câmara de Lobos, Madeira
Bild: Madeirabananerna är en av öns stora tillgångar, både kulinariskt och ekonomiskt – här bredvid byn São Vicente.

Vi fortsätter sedan norrut och tar oss över de vackra ödemarkerna vid bergsplatån Paul da Serra. Vi gör ett stopp vid Porto Moniz  och avnjuter en lunch i solen med utsikt över öns dramatiska kustmiljöer. Om vi har gott om tid kan den som vill passa på att ta ett dopp i de naturliga havsbassängerna som skapats av de vulkaniska omgivningarna. Kom ihåg att packa ner badkläder och handduk! Kanske får du lust till ett dopp.

När vi sedan beger oss hemåt gör vi det längsmed den vackra och karga kustremsan med sina lodrätta klippväggar. Vi når fram till byn São Vicente och svänger av söderut och når slutligen fram till hotellet på slutet av eftermiddagen. 

Dag 6–7: Lediga dagar för egna upplevelser (F)

Vi har nu fått en bra inblick i Funchals stora utbud och många möjligheter, både vad gäller shopping, restauranger och kulturella sevärdheter. Under våra långtidsresor värdesätter vi naturligtvis ledig tid och därför har vi här två lediga dagar att disponera efter egna önskemål. Nu kanske det är dags att ta sig en närmare titt på de delar av Funchal som du fick upp intresset för under gårdagens stadsvandring?

Botaniska trädgården på Madeira med utsikt över Atlanten.
Bild: Ett bra tips för den med växtintresse är Madeiras botaniska trädgård 

Dag 8: Ledig dag eller extrautflykt med lunch på nordöstra Madeira (F, L)

Vi börjar dagen med en tur till mitten av ön. Här ska vi bege oss upp på högre höjder och vi passerar två av Madeiras totalt tre bergspass. Vi inleder med att köra över Poisopasset (1 412 meter över havet) och vidare upp till öns tredje högsta punkt Pico do Arieiro (1 818 meter över havet). Landskapet på Pico do Arieiro präglas av karga och bruna nyanser och är en stor kontrast till den frodiga och färgstarka vegetation som annars dominerar ön. På en klar dag belönas vi med en helt betagande utsikt, och kanske kan vi till och med ana Madeiras lillasyster, ön Porto Santo, i fjärran. Ta gärna med en jacka eller en varm tröja eftersom vädret uppe i bergen är något skiftande.

Oplev det fantastiske Mercado Dos Lavradores
Bild: Vi tar oss upp i Madeiras dramatiska bergslandskap där vi får uppleva ön från ovan 

Vårt nästa stopp blir vid Ribeiro Frio – den kalla bäcken – där vi bland annat får beskåda Madeiras ursprungliga skogsmark laurissilva som är så unik att den finns med på UNESCO:s världsarvslista. Härifrån ger vi oss av på en lättare levadavandring på cirka 3 kilometer (cirka 1 timmes vandring). Levada dos Balcões sträcker sig genom skogen en bit innan vi kommer ut på en vackert belägen utsiktsplatå som belönar sina besökare med en storslagen utsikt över dalen och havet i fjärran. Om man hellre tar det lugnt kan man åka med bussen till upphämtningplatsen, och under tiden kan man ta en kaffe på något av de närliggande kaféerna tills resten av gruppen kommer åter inifrån den vackra skogen. Vi fortsätter sedan vidare med bussen tvärs över ön längs de slingrande bergsvägarna.

Vi stannar till i staden Santana som är mest känd för sina traditionella, färgglada trekantsformade hus, och här slår vi oss ner för en välbehövlig paus med inkluderad lunch innan vi fortsätter vidare österut genom det bergiga landskapet. På vägen hem gör vi ett par stopp, bland annat i den lilla byn Porto da Cruz, och vidare till en av utsiktspunkterna på den allra östligaste udden på Madeira som erbjuder en storslagen utsikt både norrut och söderut. Här på halvön Ponta de São Lourenço får vi uppleva det vilda, vackra landskapet som mer än någonting påminner om kulissen från en film.

Oplev det nordøstlige Madeira med Kulturrejser
Bild: Vacker utsikt från levadan Balcões och Madeiras klassiska Santanahus

Vi vänder sedan åter mot Funchal Lido och kommer tillbaka till hotellet sent på eftermiddagen.

Dag 9–11: Lediga dagar för egna upplevelser (F) 

Nu väntar tre dagar på egen hand, och utbudet av aktiviteter är stort. För den som är intresserad av museer finns det ett flertal spännande i Funchal. Det historiska museet är ett interaktivt och modernt museum som illustrerar historien och utvecklingen på Madeira och i öns kultur. Här kan du uppleva interaktiva visningar av öns historia samt känna omgivningarna under olika perioder, via både ljud och lukt.

Sockermuseet är dedikerat till sockrets historia på Madeira, vilket sedan 1500-talet varit ytterst viktigt för öns ekonomi. Vicentes fotomuseum ger en inblick i Vicente Gomes da Silvas egen fotostudio. Han är känd som den mest prestigefyllda fotografen på Madeira, och år 1865 etablerade han en fotostudio i sin egen trädgård som man alltså än idag kan besöka. Museet är det äldsta i sitt slag och visar upp en enastående samling av värdefullt, historiskt fotomaterial. Utöver detta finns både vininstitut, det naturhistoriska museet och det senaste tillskottet – fotbollsmuseet tillägnat Madeiras egen stolthet Cristiano Ronaldo.

Dag 12: Ledig dag eller extrautflykt med levadavandring (F)

Idag ska du plocka fram dina bästa vandringsskor och se fram emot betagande upplevelser i naturens tecken. Stigarna längs de totalt cirka 2 000 kilometer långa bevattningskanalerna, levadorna, är perfekta vägar för vackra vandringsturer och fascinerande naturupplevelser. Bussen hämtar oss på hotellet och tar oss till Levada do Norte där vi går från Campanário till Quinta Grande. Vandringsturen är cirka 7 kilometer lång och tar oss igenom ett vackert landskap med utsikt över landsbruksodlingar, små byar, gårdar och havet i fjärran. Själva vandringen tar ett par timmar med inlagda pauser längs vägen. Efter vandringsturen kör bussen tillbaka till hotellet igen, och du har resten av dagen att tillbringa, precis så som du har lust till. 

Levadaleder i grön natur med vackra utsikter på ön Madeira.
Bild: Levadavandring mitt i Madeiras frodiga natur

Dag 13: Monte och Monte Palace Tropical Garden (F)

Det har blivit dags att åka uppåt i höjd och se ner på Funchal från ovan i byn Monte. Från den vackra kyrkan Igreja da Nossa Senhora får vi en fantastisk utsikt över Funchal. Historiskt har det varit just här, i kurbadorten Monte, som välbärgade européer och lokala aristokrater samlades om somrarna för att samla energi och umgås.

I Monte finns även en av Europas största samlingar av exotiska växter sammanförda i trädgården Monte Palace Tropical Garden. Här i trädgården som skapades år 1881 finns dessutom en unik arkitektur med asiatiska inslag och en imponerande samling kakelplattor som har samlats in från palats, kyrkor och privata hus mellan 1400-talet och 1900-talet. Trädgården härstammar från en 1700-talsherrgård och har också fungerat som lyxhotell. Senare köptes den av den inhemske affärsmannen och konstsamlaren José Berardo, som drömde om att skapa en vacker trädgård för allmänheten. På utflykten till Monte är entréavgiften till den fantastiska palatsträdgården inkluderad, och på plats är det nästan omöjligt att inte njuta av den vackra grönskan och den otaliga mängden vattenfall och fontäner. Ta del av den geologiska utställningen om jordens kristaller och betrakta de rosaskimrande flamingorna som sträcker ner sina långa halsar i vattnet på jakt efter mat. Notera att det finns en del trappor och nivåskillnader i den stora trädgården och att det därför kan vara bra att vara normalt gående vid ett besök här.


Bild: Den spektakulära trädgården i Monte

Idag kan man komma hit från Funchal antingen via bilvägen eller genom att ta linbanan. På tillbakavägen finns också olika transportsätt, och redan för längesedan valde ofta överklassdamerna att åka ner på slädar i hög fart, styrda av män i stråhatt och vit kostym. Det kan du också välja att göra efter vårt besök i staden och trädgården, dit vi tar oss med buss.

Dag 14–17: Lediga dagar för egna upplevelser (F)

På Madeira finns oändligt med platser att upptäcka. Utanför vår dörr i Lido-området blandas en avslappnad semesterstämning med ett levande vardagsliv. Här hittar du de välkända havsvattenbassängerna och strandpromenaden som bjuder in till en sväng runt området. Stanna till och njut av utsikten från en av de många bänkarna längs med vägen eller slå dig ner på ett kafé och avnjut en kopp kaffe.

Det finns också ett flertal härliga parker och trädgårdar i området. Fråga gärna reseledaren om tips på fina trädgårdar att besöka. Du kan också använda den lediga dagen till att gå på upptäcktsfärd längs Funchals gator och stadsparker. Återbesök marknaden eller ta vägen förbi fortet och hamnen där de stora kryssningsbåtarna lägger till.

Dag 18: Gemensam middag på hotellet (F, M)

Dagen tillbringas på egen hand, antingen ute på vift någonstans på ön eller i hotellhemmets lugna vrå, innan vi sammanstrålar för en gemensam middag på kvällen. 

Dag 19–20: Lediga dagar på egen hand (F)

Resans sista dagar är till för egna upplevelser. Kanske vill du passa på att vila upp dig inför hemresan till Sverige? Då funkar det precis lika bra att ta det lugnt på hotellet och njuta av ledigheten. För den som vill ge sig ut på egna äventyr finns reseledaren till hand för att bidra med tips och hjälp. Besök en lokal restaurang och passa på att njuta av den sista middagen, eftersom vi nu tar avsked av Madeira – i alla fall för denna gång. 

Restauranger och uteserveringar i gamla stan i Funchal, Madeira.
Bild: Funchals charmiga gamla stadsdel

Dag 21: Hemresa (F)

Vi vänder åter till Cristiano Ronaldos flygplats och säger på återseende till Madeira innan vi vänder hemåt mot Sverige, utvilade och fulla av ny energi efter några veckor på Portugals fantastiska paradisö. Ate mais, Madeira!

Karta

Geografisk karta över Madeiras sevärdheter.

Väder

Se vädret i Funchal

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen på Madeira per år.

Fakta om Madeira

Var ligger Madeira?

Du hittar den blomsterrika och bergbeklädda ön Madeira i Atlanten cirka 90 mil utanför Portugals kust. Här ligger flertalet restauranger, kaféer och affärer belägna och den vackra hamnen tillsammans med de många sevärdheterna som återfinns här som exempelvis Cristiano Ronaldo-museet, gör Funchal till en mycket attraktiv stad för likväl besökare som lokalbor. Till Madeira hör även de mindre och obebodda öarna Porto Santo samt Desertas- och Selvagensöarna.

Hur många bor här?

På den 801 km² stora ön bor det cirka 270 000 invånare, varav omkring 130 000 har sin hemadress i huvudbyn Funchal – Madeiras hjärta.

Hur är vädret och klimatet?

Landskapet på Madeira är lika varierande och skiftande som dess klimat. Här möter frodig natur karga, ståtliga berg och medan solen oftast lyser med sin frånvaro uppe i bergen är det nere i Funchal vanligtvis både varmt och soligt. Att klimatet på Madeira kan skifta snabbt beror dels på att det råder ett tropiskt klimat på ön. Medeltemperaturen på Madeira ligger mellan 18-24 grader ået runt. Många soltimmar med en del regnskurar är därmed karaktäriserande för vädret här. Madeira är dessutom känd för sina vackra blommor och varje år under våren anordnas en blomsterfestival till många blomsterfantasters stora glädje.

Hur tar jag mig runt?

Om du har planer på att färdas med buss på Madeira ska du lägga namnet Horários do Funchal på minnet. Det är nämligen vad de lokala bussarna som opererar på ön kallas för. Du kan åka med bussarna både i Funchals centrum och till andra platser runt om på Madeira. I stadskärnan kan du dessutom transporteras med de så kallade Linha Eco, handikappsanpassade och miljövänliga minibussar som stannar lite här och var då de inte har några specifika hållplatser. Du kan smidigt och enkelt inhandla din bussbiljett ombord på bussen.

Tar du dig hellre fram på Madeira med taxi ska du spana efter signalementet gul bil med en blå rand längs med sidan. Många taxibilar har även en skylt på taket som visar att de är en taxi. Vi kan också glädja dig med att det heller inte är problematiskt att få tag på en taxi, oavsett vart du är på ön. Ett gott råd kan vara att fråga taxichauffören innan vad taxiresan kommer att kosta dig så att du inte blir lurad eller förvånad när du väl är framme vid din slutdestination.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Öppningstiderna här brukar normalvis vara mellan 09:00 på morgonen och 07:00 på kvällen, måndag till fredag. Liksom i många andra länder i Sydeuropa kan en del butiker och affärer hålla stängt mitt på dagen, vanligtvis vid omkring 13:00-15:00. Precis som hemma i Sverige har många affärer endast förmiddagsöppet på lördagana, med undantag för de större galleriorna som brukar hålla öppet kl 10:00–22:00 hela veckan.  

Finns det något jag bör tänka på?

I Funchal och på en del andra ställen runt om på ön finns det så kallade hot spots där du har tillgång till gratis wifi. Dessutom erbjuder ofta majoriteten av alla kaféer och restauranger gratis wifi till sina gäster. I kontrast till vattenkvalitén på fastlandet i Portugal är dricksvattnet här av god kvalité och det är med andra ord ingen fara att dricka vattnet ur kranen. Dock kan det smaka något annorlunda jämfört med vad vi är vana vid i Sverige.

Visste du att...

…nyårsfirandet på Madeira innehåller den största fyrverkerishowen i världen, vilket även har blivit erkänt av The Guinness World Records år 2006.

…den portugisiska ön faktiskt ligger närmare Afrika än den europeiska kontinenten? Avståndet till den afrikanska kusten är 520 kilometer, medan det är omkring dubbelt så långt (1 000 kilometer) till den europeiska kontinenten.

Andra liknande resor